Πρωτότυπο θεατρικό έργο των: Ιόλης Ανδρεάδη & Άρη Ασπρούλη
Όταν ένας συγγραφέας έχει από πριν δεδομένους τους ηθοποιούς-πρωταγωνιστές, έργο «κατά παραγγελία» που λέμε, είναι σε πολλές περιπτώσεις ένας σημαντικός παράγοντας, που συντελεί τα μέγιστα, στο να προκύψει ένα καλό έργο. Οι αρχαίοι τραγικοί έγραφαν τα έργα τους για συγκεκριμένους ηθοποιούς, το ίδιο κι ο Μολιέρος και ο Σαίξπηρ, αλλά και οι δικοί μας φαρσοκωμωδιογράφοι, επιθεωρησιογράφοι ή βιογράφοι.
Πολύ σπάνια ένα καλό θεατρικό έργο γράφεται με μιας, σ’ οποιοδήποτε είδος κι αν ανήκει. Η θεατρική συγγραφή θέλει παίδεμα, μελέτη, στοχασμό, έρευνα και σκηνική εμπειρία. Ο καλός θεατρικός συγγραφέας, γράφοντας το έργο, ταυτόχρονα πρέπει και να το σκηνοθετεί στο χαρτί και να μην αρκείται σε λόγια που βγαίνουν μέσα από την πλοκή και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου. Διαφορετικά, δίνει στον όποιον σκηνοθέτη το δικαίωμα, την ελευθερία να κόψει, να ράψει, να προσθέσει, ν’ αφαιρέσει, για να κάνει αυτό το -αυθαίρετο ουσιαστικά – έργο, μια καλοστημένη ίσως παράσταση, αλλά με «από μηχανής» θεούς, με άσχετους διαλόγους, με αδικαιολόγητα σημεία πλοκής ή με συγκρούσεις, ψυχολογικά άπειρες.
Ανάλογα με το θέμα, ο συγγραφέας πρέπει οπωσδήποτε να «βυθίζεται» σε πολλά και διάφορα βιβλία, ν΄ ανακαλύπτει πηγές, ώστε να προκύψει ένα επαρκές αποτέλεσμα.
Ο πρώτος και ο τελευταίος δραματουργικός κανόνας για ένα σημαντικό θεατρικό έργο είναι: στη διάρκειά του πρέπει οι χαρακτήρες να φτάσουν στο τέλος τους, η παράσταση να είναι η καταλυτική υπαρξιακή σύγκρουση των ηρώων, δηλαδή το αναπόφευκτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τόσο με τον εαυτό τους, όσο και με τους άλλους.
Στο τέλος, όλα πρέπει να είναι διαφορετικά για τους ήρωες. ΄Η θα λυτρωθούν ή θα καταστραφούν.
Όλο αυτό, ίσως το βρει μερίδα θεατών στο έργο «Μanolis- καρδιά σε τέσσερις χορδές» που έγραψαν οι: Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης, σκηνοθέτησε η Ιόλη Ανδρεάδη και, ήδη, παρουσιάζεται από το ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών.
Πρόκειται για μουσικοθεατρική παράσταση που αναφέρεται στη ζωή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, μέτριου στιχοπλόκου και συμβατικού τραγουδιστή της εποχής του, Μανώλη Χιώτη. Εμβληματική, ωστόσο προσωπικότητα, που κινήθηκε στην γκρίζα ζώνη ανάμεσα στην Ιστορία και στον θρύλο.
Η σκηνοθέτρια γράφει στο σημείωμά της: «Πάνω σ’ ένα μαγικό πάλκο, μέσα σε έναν κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ο Μανώλης Χιώτης και τα κοντινά στη ζωή του πρόσωπα, μιλούν σε πρώτο ενικό. Εξομολογούνται. Όχι φήμες. Όχι ψευδείς ιστορίες. Εξομολογούνται τον πυρήνα του ήθους και του σύμπαντος που αποτέλεσε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης. Έναν πυρήνα σημαδεμένο από την απώλεια, τον πόνο, τον φθόνο, τη σκληρή δουλειά, αλλά και την επιτυχία, την αναγνώριση, την έμπνευση, τον έρωτα, την τόλμη, την πρωτοπορία, την τιμιότητα και την ανθρωπιά».
Η παράσταση αφηγείται τη ζωή του Μανώλη Χιώτη από τη γέννηση μέχρι το θάνατό του, με κάποιες δραματοποιημένες σκηνές – σταθμούς στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στην προσωπική του ζωή, εκεί όπου, ιδιωτικά, κρίνεται η επαφή του ανθρώπου με το θείο και το αν ο κάθε άνθρωπος πήρε και έδωσε εκείνο το μερίδιο αγάπης για το οποίο ήταν προορισμένος.
Με την παρουσία σημαντικών τραγουδιών, όπως «Περασμένες μου αγάπες», «Ηλιοβασιλέματα», «Ο Πασατέμπος», «Το γκαρσόνι», «Σβήσε τη Φλόγα», «Απόψε φίλα με», «Μοιάζεις κι εσύ σαν Θάλασσα» και άλλων μεγάλων επιτυχιών, ένα ανσάμπλ, ευτυχώς, εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών καταδύεται στην ψυχή του παγκόσμιου και αιώνιου Μανώλη Χιώτη.
Στην νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «συνεργάζονται» στη σκηνή πολλές μορφές τέχνης. Υποκριτική, αφήγηση, μουσική, τραγούδι, τεχνολογικά μέσα, εικαστική εγκατάσταση.
Η σκηνοθεσία της κ. Ιόλης Ανδρεάδη ενυπάρχει μέσα στον Λόγο του έργου της, αλλά χωλαίνει στους ρυθμούς. Αργοί, πολύ αργοί, μεγεθύνουν τη διάρκεια της παράστασης, ενώ θα μπορούσαν να συμμαζευτούν. Παράδειγμα, το αφιέρωμα στον θάνατο του πατέρα Χιώτη, τεράστιο και ωραιοποιημένο. Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά γνωρίζανε τι σόι κατώγι – χαμαιτυπείο ήταν η ταβέρνα του και τι δοσοληψίες είχε ο ίδιος. Ναι στο μνημόσυνο, όχι στις μακρόσυρτες αναλήθειες. Μα, αγιοποίηση του βαρύμαγκα Διαμαντή με χρυσά φτερά; ‘Ημαρτον, Κύριε!!
Όσον αφορά την πορεία και τις στάσεις ζωής του καλλιτέχνη, τον οποίο τιμά ο κρατικός φορέας, συναντάμε γεγονότα, διαλόγους, σημεία ακμής και παρακμής πλεγμένα σε μύθους και αλήθειες, που αλιεύτηκαν από γραπτές πηγές αλλά και προφορικές, από συζητήσεις και αφηγήσεις ανθρώπων που τον έζησαν, τον γνώρισαν λίγο έως πολύ, σύντροφοι και φίλοι, συνάδερφοι και ανταγωνιστές του.
Όλα όσα σέρνονται στο διαδίκτυο, για παράδειγμα, είναι αμφιλεγόμενα. Το μεγάλο ζήτημα των τεσσάρων χορδών στο μπουζούκι, σκοντάφτει σε αντικρουόμενες απόψεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προϋπήρχε πολλά χρόνια πριν την ενασχόληση του Χιώτη μ’ αυτό, αλλά ο Μανώλης Χιώτης του έδωσε νέα διάσταση, πιο ευρωπαϊκή ή έναν λατινογενή χαρακτήρα. Άλλοι πάλι, πιστεύουν ότι είναι δική του πατέντα. Το άξιο επαίνου, όμως, είναι ότι ένας αυτοδίδακτος οργανοπαίχτης κατάφερε να γίνει βιρτουόζος σε πολλά μουσικά όργανα.
Τα κουτούκια- στέκια, τα μεγάλα μαγαζιά, οι περιοδείες του σε Ελλάδα και Αμερική, η εκεί πολυτάραχη ζωή του, οι τρεις γάμοι του και οι πολυάριθμες βραχύβιες σχέσεις του στόλιζαν τον εκ φύσεως ομορφάντρα Μανώλη Χιώτη σ’ όλη τη διάρκεια του σύντομου βίου του.
Τα εισπράττουμε όλα αυτά στη δραματοποίηση μερικών σημαντικών σημείων- καμπών της καριέρας του, ακούμε κι απολαμβάνουμε τις μεγάλες επιτυχίες του, ίσως και να γευόμαστε εκπλήξεις οι παλιοί, οι νέοι, όμως, δε μαθαίνουν τι ακριβώς σήμαινε ρεμπέτης στα προπολεμικά χρόνια και τι περνούσε στον κόσμο το ρεμπέτικο τραγούδι. Σκηνοθετική άποψη.
Μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες ηθοποιών αλλά και των τραγουδιών και της ζωντανής μουσικής βλέπουμε και ακούμε, αποκλειστικά οι παλιοί που κάνουμε συνειρμούς και φέρνουμε στην επιφάνεια όλα όσα γνωρίζαμε για το ρεμπέτικο, ότι δημιουργήθηκε και εξέφρασε έναν πληθυσμό, που βίαια αναγκάστηκε να αστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια μετατροπής της ελληνικής κοινωνίας από αγροτική σε αστική.
Όταν χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε παράγκες και σε πρόχειρα καταλύματα στα περίχωρα Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης κλπ., αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκφράσουν το νέο τρόπο ζωής τους, τις ανησυχίες τους, ακόμα και την απέχθειά τους προς ένα κράτος που το ένιωθαν εχθρικό, τουλάχιστον.
Ένα μέρος αυτών των δημιουργών είχε σχέση με παράνομες δραστηριότητες, είχε βαθμιαία περάσματα από τον κόσμο της παρανομίας, κάποιοι από αυτούς παρέμειναν μόνιμα στο χώρο αυτό, ενώ άλλοι ξέφυγαν και συνέχισαν τη ζωή τους, διατηρώντας, όμως, δεσμούς με αυτούς τους περιθωριακούς χώρους. Ο ολοένα αυξανόμενος όγκος της εσωτερικής μετανάστευσης, αλλά και οι πρόσφυγες που προστέθηκαν αργότερα, δημιούργησε ένα πλήθος ανόμοιο σε χαρακτηριστικά, το οποίο αδίκως αποκαλούμε ακόμη και σήμερα, «υπόκοσμο». Ήταν άνεργοι, περιπτωσιακά εργαζόμενοι, μικροαπατεώνες και η πλειοψηφία αυτών εντάχτηκε, κατά κάποιο τρόπο, στο συγκεκριμένο σύστημα.
Το ΚΘΒΕ με αυτή την παραγωγή προσφέρει θέαμα και διασκέδαση, χάρη στην ερμηνεία όλων των ταλαντούχων ηθοποιών και της ζωντανής μουσικής. Ποιον να πρωτοαναφέρω. Τον Χρίστο Στυλιανού, τη Φωτεινή Τιμοθέου, την Ελένη Θυμιοπούλου, τη Δήμητρα Αντωνακούδη ή τον Γιάννη Καραμφίλη;
Τα σκηνικά της Δήμητρας Λιάκουρα, εξυπηρετικά στη δράση. Τα κοστούμια του Νίκου Χαρλαύτη, σημάδια της εποχής. Οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα, δημιουργούν ατμόσφαιρα όταν και όπου απαιτεί ο σκηνικός χώρος, τα δρώμενα, το υπόγειο τοπίο, με κορυφαία συμβολή στη σκηνή της έναρξης, όπου βλέπουμε τον Μίκη πίσω από τα κάγκελα φυλακής σε ένα ενσταντανέ, εικαστικής ομορφιάς.
Όλος ο εκλεκτός θίασος συντονισμένος, αποδίδει με φιλότιμο χαρακτήρες και τραγούδια και κοπιάζει να φέρει σε μια ισορροπία την παράσταση που κλυδωνίζεται από πολλές αστοχίες.
Θα πω, πως ένα «αμ’ πώς» και μια βλάχικη φουστανέλα, δεν παριστάνουν έναν Χατζηχρήστο ούτε σε κόμικ, πόσω μάλλον σε παράσταση κρατικού θεάτρου. Ο Χρήστος Μαστρογιαννίδης είναι ένας καλός ηθοποιός, πολύ καλός τραγουδιστής και κρατά το ρεμπέτικο και το αρχοντορεμπέτικο του Χιώτη στο λαρύγγι του με αξιοπρέπεια, αλλά τον αδικεί υπερβολικά ο ρόλος του Χατζηχρήστου. Ασφαλώς θα δεχόταν η αίθουσα τον συμβολισμό και την αναφορά στον μεγάλο κωμικό, αν δεν του φορούσαν φουστανέλα με τα συμπαρομαρτούντα κι αν του αφαιρούσανε τη δήθεν βλάχικη λαλιά.
Το κοινό, πάντως, διασκεδάζει και ανταμείβει τους συντελεστές με δυνατά χειροκροτήματα.
«Χόρεψέ με πατέρα»: Όταν η άνοια γίνεται αφορμή για θεατρική παράσταση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΦΗ ΚΑΡΟΥΝΙΑ
«Χόρεψέ με πατέρα»: Ένας πατέρας με άνοια και η υστερική κόρη του, προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Ο καθένας μέσα από την δική του διαταραχή, αναζητά την προσωπική του λύτρωση. Θα τα καταφέρουν;
Το κείμενο υπογράφει η Κατερίνα Αντωνιάδου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Αρμένη, με τον ίδιο στον ρόλο του πατέρα και την Κατερίνα Αντωνιάδου στον ρόλο της κόρης.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Γιώργος Αρμένης και η Κατερίνα Αντωνιάδου, μιλούν για την θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» και πως βρέθηκαν δάσκαλος και μαθήτρια στην σκηνή. (σ.σ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ στο «Καλογερικό» της Θάσου)
Γιώργος Αρμένης: Το κείμενο είναι της Κατερίνας. Μου άρεσε όταν το διάβασα. Στήσαμε την παράσταση και πραγματικά ήταν ένα θαύμα για εμάς που κάναμε πρεμιέρα και γυρίσαμε πολλές πόλεις. Έχει πολύ μεγάλη αποδοχή από τους θεατές. Πραγματικά είναι παρά πολύ ωραίο. Και το λέω αυτό με πλήρη συνείδηση. Έχω τόσα χρόνια στο θέατρο που δεν μπορώ να λέω ψέματα. Πάντα οι θεατές φεύγοντας από μια θεατρική παράσταση παίρνουν μαζί τους κάτι σαν φυλαχτό, σαν μια ευχή. Πάντα το θέατρο διδάσκει. Νομίζω ότι με την συγκεκριμένη παράσταση αυτό το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό
Κατερίνα Αντωνιάδου: Έχω γράψει και άλλα έργα. Είναι το πρώτο που έσπρωξα και δεν το κράτησα στα συρτάρια μου. Μάλλον το πίστεψα πιο πολύ. Άρεσε και στο Γιώργο Αρμένη. Όταν το έγραψα το έδωσα να το διαβάσει και μου είπε ότι θα το ανεβάσουμε. Ήταν πιο ώριμη αυτή η γραφή σε σχέση με τα προηγούμενα.
Γιατί η άνοια γίνεται αφορμή για θεατρική παράσταση;
Γιώργος Αρμένης: Έχει… άνοια ο πατέρας, δηλαδή εγώ, αλλά στο τέλος τα βρίσκουμε. Αυτό περνάει και στο κοινό που στο τέλος μας χαρίζει έντονο χειροκρότημα. Εγώ, δεν ξέρω γιατί, αλλά… τρελαίνομαι με αυτό το έργο. Μου αρέσει παρά πολύ. Μου αρέσει που κάνω ότι έχω άνοια. Κάποια στιγμή βέβαια έρχεται ένα στοιχείο που συγκινεί και προκαλεί την ανατροπή. Εδώ θέλω να πω ότι μέσα στο έργο υπάρχει και το κωμικό στοιχείο , παίρνεις κωμικές ανάσες. δεν είναι δράμα. Δεν είναι μαύρο… Εμένα η θεατρική μου κόρη με έχει σαν παιχνίδι…
Κατερίνα Αντωνιάδου. Το θέμα της άνοιας δεν ήρθε συνειδητά. Εγώ θέλησα να πω μια ιστορία για δύο ανθρώπους που δεν επικοινωνούν. Η άνοια στάθηκε ως εμπόδιο. Αν δεν υπήρχε η άνοια θα ήταν ένα άλλο εμπόδιο. Δεν ξέρω ποια ήταν η αφορμή. Ίσως στο υποσυνείδητό μου υπήρχε κάτι που δεν το έχω ανακαλύψει ακόμη. Ο αρχικός μου στόχος ήταν να πω για δύο ανθρώπους που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Γιατί πιστεύετε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον συνάνθρωπο;
Γιώργος Αρμένης: η άνοια και το αλτσχάιμερ θερίζουν. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Πέρα από αυτό όμως δεν αναγνωρίζουμε τον διπλανό, τον συνάνθρωπο .
Κατερίνα Αντωνιάδου: Νομίζω ότι είναι δύσκολη η επικοινωνία, καθώς δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε με τον εαυτό μας και κάνουμε προβολές. Από εκεί ξεκινάει. Δηλαδή βλέπουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο του άλλου. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο ήρωες του έργου. Και η κόρη νοσεί, δεν είναι καλά ψυχολογικά. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον εαυτό της. Για αυτό νομίζω ότι είναι δύσκολη η επικοινωνία γενικότερα. Δεν έχουμε μάθει να επικοινωνούμε με το μέσα μας
Τελικά η καθημερινότητα μας μεταφέρεται στη σκηνή;
Κατερίνα Αντωνιάδου Νομίζω σε αρκετά σημεία. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κόσμο. Μας λένε μετά την παράσταση ότι «είδαν» αρκετά στοιχεία από την δική τους ζωή. Το έργο μιλάει για την μοναξιά, τους φόβους για βαθύτερα θέματα που μπορεί να μας απασχολούν.
Δάσκαλος και μαθήτρια στην σκηνή…
Γιώργος Αρμένης: Για εμένα είναι πολύ γοητευτικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα με αυτή την συνύπαρξη γιατί η Κατερίνα είναι ένας πολύ όμορφος άνθρωπος. Υπάρχει πολύ αγάπη μέσα στην παράσταση… Αλλά δυστυχώς συνεχίζω να έχω την άνοια.
Κατερίνα Αντωνιάδου: Νοιώθω πανέμορφα που δουλεύω με τον Γιώργο. Τον ξέρω πολλά χρόνια. Έχουμε δουλέψει μαζί αρκετές φορές, από τα χρόνια που ήμουν στη Δραματική Σχολή. Τον ξέρω και με ξέρει. Ξέρει πώς να με διαχειριστεί, ξέρει πώς να με δουλέψει και εγώ καταλαβαίνω αυτό που θέλει να μου πει πριν ακόμη μου το πει. Υπάρχουν βέβαια και οι… εντάσεις, αλλά στο τέλος όλα καλά.
Η βία αποτελεί χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας και της καθημερινότητάς μας…
Γιώργος Αρμενης: Εγώ νοιώθω πολύ θυμωμένος για όλα αυτά που ζούμε. Και θυμώνω πολύ περισσότερο με τους ηλικιωμένους που φθάνουν σε πράξεις βίας.
Κατερίνα Αντωνιάδου. Για να αλλάξει το σκηνικό πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας. Η δουλειά που θα πρέπει να κάνουμε με τον εαυτό μας. Μας φταίει ο εαυτός μας και τα βάζουμε με την γυναίκα μας, με τον άνδρα μας, με το παιδί μας, με το σκυλί μας…
Κύριε Αρμένη, έχετε αριστερές καταβολές. Πως θα σχολιάζατε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αριστερά σήμερα;
Απ. Κουρελού. «Η θειά μου η Αμισούρδα τρία βρακιά φορεί»
Εσείς κ. Αντωνιάδου, ως πιο νέα σε ηλικία;
Απ.: Εγώ δεν ξέρω να πω για την αριστερά, δεν ξέρω να πω για την δεξιά. Ξέρω να πω ότι όσοι ανεβαίνουν στην εξουσία ρημάζουν την Ελλαδίτσα μας. Δεν αγαπούν το τόπο τους, όποιας απόχρωσης και απόκλισης και αν είναι.
Την απόφασή του να αποχωρήσει από την διαχείριση του Cosmopolis, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο fb ο Άλκης Ζοπογλου.
Συγκεκριμένα ο κ. Ζοπόγλου αναφέρει:
Μετά από 5 χρόνια διαχείρισης του Cosmopolis θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να αποχωρήσω από το τιμόνι αυτής της διοργάνωσης.
Ένα όραμα μου υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και ιδιαίτερα του Δημάρχου Θόδωρου Μουριάδη, ο οποίος στήριξε δυναμικά αυτό το όραμα, όπως το είχαμε πρωτοσυζητήσει πριν από την πρώτη του ακόμη εκλογή.
Έγιναν πολλές τομές αυτό το διάστημα που οι περισσότερες τάραξαν τα νερά της ακινησίας. Το σημαντικότερο είναι πως το φεστιβάλ άλλαξε ρότα και από μια περιστασιακή φωτοβολίδα μέσα στο έτος, απέκτησε έντονη παρουσία όλο τον χρόνο δημιουργώντας ξεκάθαρη ταυτότητα που εύχομαι να το συνοδέψει στα επόμενα χρόνια του.
Έγινε γνωστό πλέον σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό με αξιόλογες διεθνείς παραγωγές και έδιωξε από πάνω του την ρετσινιά ενός τοπικού γεγονότος εσωτερικής και μόνο κατανάλωσης, παρόλο που τα δύο πρώτα χρόνια με την πανδημία κινδύνεψε όπως πολλοί άλλοι θεσμοί να εξαφανιστεί. Οι κάτοικοι των διπλανών νομών αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας μίλησαν και μιλούν με κολακευτικά λόγια για αυτό και, η πόλη μας ταξίδεψε μαζί του παντού, όπως κάθε Καβαλιώτης και κάθε Καβαλιώτισσα θα ονειρευόταν για τον τόπο του. Οι νεότερες ηλικίες συμμετέχουν πλέον ενεργά, καθώς υιοθετήθηκαν δράσεις πιο κοντά στη νέα γενιά δημιουργώντας σταδιακά το κοινό του μέλλοντος για το φεστιβάλ.
Μια σειρά από σημαντικές παραγωγές υλοποιήθηκαν. Άλλες από αυτές συνέχισαν μέχρι και το 2024 άλλες σταμάτησαν καθώς οι οικονομικές δυνατότητες δεν ήταν αρκετές για να χρηματοδοτηθούν επαρκώς. Όλες, όμως, είχαν τεράστια επιτυχία.
Αναφέρω παρακάτω κάποιες από αυτές:
• Το CosmoHome με τις συναυλίες στις γειτονιές της πόλης και τα χωριά του Δήμου,
• το CosmoClassical με συναυλίες – αναφορά στις κλασσικές μουσικές του κόσμου και τις δύο σημαντικότατες παραγωγές όπερας Cosi fan tutte το 2021 και La Bohéme το 2024,
• το CosmoUpcycle Park με την αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας σε πάρκο με πράσινο και δέντρα παντού,
• το CosmoLights με την προβολή έργων projection mapping, καλλιτεχνών από κάθε άκρη της γης, ξεκινώντας αρχικά από την πρόσοψη της καπναποθήκης στην πλατεία Καπνεργάτη, καταλήγωντας στην χερσόνησο της Παναγίας,
• το CosmoDances όπου κάθε είδος χορευτικής κίνησης φιλοξενήθηκε στην σκηνή χορού,
• το Kavala Tango Days όπου εκατοντάδες λάτρεις του tango από όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες χόρευαν όλοι μαζί στους ρυθμούς του tango,
• το πλήθος δράσεων που αναπτύσσονταν για 6 συνεχόμενες ημέρες στην κεντρική οδό της συνοικίας της Παναγίας κάθε τέλος Ιουλίου (προβολές ταινιών, δράσεις για παιδιά, street food, υπαίθρια αγορά, κ.ά.),
• τη δημιουργία της κεντρικής σκηνής συναυλιών με την κατάλληλη διαμόρφωση της πλατείας Μωχάμεντ Άλι που πλέον μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3000 ορθίων στο κέντρο της πόλης.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, η καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης της Καβάλας και της περιοχής μας σταμάτησε να νιώθει παραγκωνισμένη στον ίδιο της τον τόπο. Δόθηκαν ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις στο καλλιτεχνικό δυναμικό με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που σχετίζεται με την μουσική, ώστε να είναι ενεργό μέρος αυτού του ταξιδιού. Πάνω από 500 αιτήσεις για συμμετοχή έφταναν στα χέρια μας κάθε χρόνο. Οι καλλιτέχνες που μέχρι τότε ένιωθαν απομονωμένοι έγιναν κομμάτι της δημιουργικότητας του θεσμού. Τους ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όλους πάρα πολύ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ όμως και τους εθελοντές που με πολύ αγάπη διείσδυσαν βαθιά μέσα στα γρανάζια του θεσμού βοηθώντας όλα αυτά τα χρόνια με πολύ πολύ αγάπη. Επίσης, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους στενούς μου συνεργάτες όπως και τον πρώην πρόεδρο της Δημωφέλεια Τάκη Αγγελίδη, που στάθηκαν δυναμικά κοντά μου και πίστεψαν στην υλοποίηση ενός τέτοιου θεσμού και τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει για τόπο μας και ιδιαίτερα για τους νέους. Δεν μπορώ να παραλείψω την ευγνωμοσύνη μου τόσο στην προηγούμενη αλλά και στην τωρινή διοίκηση του Επιμελητήριου Καβάλας που ήταν πάντα μαζί μας με την έμπρακτη υποστήριξή της, καθώς συμπορεύτηκε στο όραμα της ανάπτυξης του τόπου.
Το μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, όμως, ανήκει σε όλους εσάς, τους ανθρώπους του τόπου μας που στηρίξατε αυτήν την αγνή προσπάθεια και πραγματικά αγκαλιάσατε κάθε δράση του φεστιβάλ Cosmopolis αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η πόλη αξίζει να είναι 365 ημέρες τον χρόνο ζωντανή και ανοιχτή προς τις τέχνες.
Μόνο αγάπη και όμορφες αναμνήσεις μένουν από αυτήν την όμορφη διαδρομή και εύχομαι πραγματικά να βρεθεί τρόπος αυτός ο υπέροχος θεσμός για την πόλη να συνεχιστεί στο μέλλον με αξιώσεις, χωρίς να κινδυνέψει να υποβαθμιστεί.
Το πρόγραμμα της B Καλλιτεχνικής περιόδου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας
To ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας υποδέχεται τη Β’ καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, με 7 + 1 μοναδικές παραστάσεις που θα μας κρατήσουν συντροφιά, θα μας προβληματίσουν και θα μας ψυχαγωγήσουν.
Βάζοντας αυτή τη φορά στο κέντρο των αναζητήσεων του τη γυναίκα και υφαίνοντάς γύρω της έναν ιστό γεμάτο σκέψεις, ιδέες, ρόλους και προσδοκίες, επιλέγει επτά ξεχωριστές παραστάσεις που δε θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Καταξιωμένοι και νέοι σκηνοθέτες, μεγάλα σχήματα και μονόλογοι, κλασικά έργα και έργα που συνομιλούν με το τώρα, συναντώνται στη σκηνή του Θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου για να μας πουν τις δικές τους ιστορίες, που σίγουρα θυμίζουν κάτι από τις δικές μας.
Τέλος, στην παιδική σκηνή, δοκιμάζουμε φέτος ένα ξεχωριστό είδος, μια όπερα ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά, γιατί η μαγεία της μουσικής είναι πάντοτε λυτρωτική και τίποτα δεν είναι βαρύ και δυσνόητο όταν φτιάχνεται με αγάπη.
Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Παραστάσεων
Ιανουάριος 2025
Παρασκευή 17 & Σάββατο 18 στις 21:00
«Σέρρα η Ψυχή του πόντου»
Συγγραφέας και Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Καλπούζος
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας και άλλα μας βοηθούν να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας. Επιλέξτε εσείς ποια cookies αποδέχεστε, τα οποία μπορείτε να αλλάξετε οποιαδήποτε στιγμή.
Αποδοχή
Αλλαγή ρυθμίσεων
Cookie Box Settings
Απόρρητο
Cookie Box Settings
Απόρρητο
Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Επιλέξτε εσείς ποια cookies αποδέχεστε.
Ωστόσο, ορισμένα από αυτά είναι αναγκαία για την σωστή λειτουργία της ιστοσελίδας και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες λειτουργίες να μην είναι πλέον διαθέσιμες. Για πληροφορίες σχετικά με τη διαγραφή των cookies, συμβουλευτείτε τη λειτουργία βοήθειας του προγράμματος περιήγησης.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε κάνοντας κλικ εδώ
Εδώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε διαφορετικούς τύπους cookies:
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Αποθηκεύσει τα στοιχεία της σύνδεσης σας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας.
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύει την ρύθμιση προτιμήσεων των cookies
Επιτρέπει τα cookies περιοδικής λειτουργείας
Πιστοποιεί ότι είστε συνδεμένος στον λογαριασμό σας
Αποθηκεύει την επιλεγμένη γλώσσα
Συγκεντρώνει πληροφορίες τι έχετε εισάγει στις φόρμες επικοινωνίας
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Η ιστοσελίδα δεν θα:
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
Η ιστοσελίδα θα:
Remember which cookies group you accepted
Αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Αποθηκεύσει την επιλεγμένη περιοχή και χώρα σας
Εντοπίσει τις σελίδες επισκέψεων και την αλληλεπίδραση σας με αυτές
Εντοπίσει την τοποθεσία και την περιοχή σας με βάση την διεύθυνση IP
Εντοπίσει τον χρόνο που δαπανάται σε κάθε σελίδα
Προσαρμόσει τις πληροφορίες και τη διαφήμιση στα ενδιαφέροντά σας με βάση π.χ. το περιεχόμενο που έχετε επισκεφτεί προηγουμένως
Συγκεντρώσει στοιχεία προσωπικής ταυτοποίησης, όπως όνομα και τοποθεσία.
You must be logged in to post a comment Login