Connect with us

Νέα Θάσου

Επιτακτική η ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου

Την επιτακτική ανάγκη της άμεσης μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου, δεδομένου ότι η υφιστάμενη κτηριακή υποδομή κρίνεται επιεικώς ακατάλληλη και ανεπαρκής, επεσήμανε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προς τους Υπουργούς, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Η κτηριακή υποδομή του είναι απαράδεκτη, ευθέως αναντίστοιχη με τη σπουδαιότητα και τον όγκο των υποθέσεων του Δικαστηρίου, λειτουργεί ανασταλτικά στην εύρυθμη απονομή της Δικαιοσύνης, ταλαιπωρεί τους παράγοντες της δίκης, δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις στους πολίτες και δεν πληροί κανένα μέτρο ασφαλείας ως χώρος συνάθροισης κοινού.

Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε μισθωμένο διαμέρισμα τριών δωματίων, στον 1ο όροφο διώροφης οικοδομής, χωρίς να παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ σε αυτό. Ένα δωμάτιο χρησιμοποιείται ως αίθουσα συνεδριάσεων, ένα άλλο ως γραφείο του Ειρηνοδίκη, ενώ στο τρίτο δωμάτιο βρίσκονται τα γραφεία του Γραμματέα και του Δικαστικού Επιμελητή, μαζί με το αρχείο των υποθέσεων του Ειρηνοδικείου.

Από τη στατιστική επεξεργασία της κίνησης των εργασιών των Ειρηνοδικείων της χώρας στην τελευταία πενταετία,  διαπιστώνεται ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα του Ειρηνοδικείου Θάσου, ο ετήσιος μέσος όρος της οποίας έχει ως εξής:

– Πολιτικές Αποφάσεις (Τακτική διαδικασία, Μικροδιαφορές, Ειδικές διαδικασίες): 224
– Δημοσιεύσεις Διαθηκών: 44
– Εκθέσεις και Πράξεις: 145
– Εκδόσεις Πιστοποιητικών: 426
– Αναγνωρίσεις Σωματείων – Εκδόσεις Κληρονομητηρίων: 6
– Αποδοχές – Αποποιήσεις: 43
– Καταθέσεις Αγωγών: 241
– Εκκρεμείς Υποθέσεις: 195
– Ποινικές Αποφάσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου:  584
– Ποινικές Αποφάσεις Πταισματοδικείου: 294
– Ποινικές Αποφάσεις – Προανακρίσεις: 101

Δεδομένου ότι υπάρχουν συνεχείς και εύλογες διαμαρτυρίες πολιτών και μελών του Δικηγορικού Συλλόγου για την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα των υποδομών του Ειρηνοδικείου Θάσου,

Δεδομένης της σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας στο νησί της Θάσου από την οποία προκύπτει προφανής και εύλογη ανάγκη διευθέτησης ιδιωτικών διαφορών που ανακύπτουν από τη δραστηριότητα αυτή, διαμέσου της προσφυγής στη Δικαιοσύνη,

Δεδομένου ότι λόγω αναστολής της λειτουργίας της ΔΟΥ Θάσου και συγχώνευσής αυτής με τη ΔΟΥ Καβάλας, το κτήριο όπου στεγαζόταν οι υπηρεσίες της στο Λιμένα Θάσου, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου με ΑΒΚ 3417, παραμένει, από το Δεκέμβριο του 2013, κενό,

Δεδομένου ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, ο Δήμος Θάσου παραχωρεί οικόπεδο για την κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Θάσου, εφόσον το Υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγηθεί την αναγκαιότητα της ανέγερσής του και τη χρηματοδότησή του από τον εποπτευόμενο φορέα ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. του Υπουργείου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου;
  2. Το Υπουργείο Οικονομικών και ο εποπτευόμενος φορέας ΕΤΑΔ Α.Ε. προτίθενται να προχωρήσουν στην έκδοση απόφασης δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ΑΒΚ 3417 στο Ειρηνοδικείο Θάσου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο έγγραφο με Α.Π. ΔΤΥ ΤΜΗΜΑ Ε 0008225 ΕΞ2014 της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Στέγασης;
  3. Προτίθεστε να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Θάσου, στο οικόπεδο που παραχωρεί ο Δήμος Θάσου για το σκοπό αυτό;

Νέα Θάσου

Ματαιώνεται η εμποροπανήγυρης στην Παναγία Θάσου τον Δεκαπενταύγουστο

Ματαιώνεται-η-εμποροπανήγυρης-στην-Παναγία-Θάσου-τον-Δεκαπενταύγουστο

Ο Δήμος της Θάσου, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον COVID-19 και λόγω των δύσκολων υγειονομικά συνθηκών που επικρατούν στη Χώρα, ενημερώνει του ενδιαφερόμενους ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εμποροπανήγυρης στην Παναγιά Θάσου στις 14 και 15 Αυγούστου 2021.

Ο Δήμος της Θάσου ζητά την κατανόηση των επαγγελματιών και των μικροπωλητών που επιθυμούν να συμμετέχουν.

Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί ύψιστη υποχρέωση όλων.

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Δεύτερο κλαδοθρυμματιστή παρέλαβε ο Δήμος Θάσου

Δεύτερο-κλαδοθρυμματιστή-παρέλαβε-ο-Δήμος-Θάσου

Σήμερα, 30 Ιουλίου 2021, ο Δήμος Θάσου παρέλαβε ακόμη ένα (1) καινούργιο κλαδοθρυμματιστή, συνολικής δαπάνης 21.948,00€ με ΦΠΑ, τον 2ο που έχει παραλάβει τα 2 τελευταία έτη.

Η δαπάνη της προμήθειας καλύφθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου Θάσου.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Προμηθευτήκαμε τον 1ο κλαδοθρυμματιστή στον Δήμο Θάσου το Φεβρουάριο του 2020.

Από την χρήση του μηχανήματος αποδείχθηκε ότι αποτελεί ένα σημαντικό και φιλοπεριβαλλοντικό εργαλείο για πολλές παρεμβάσεις από τις υπηρεσίες του Δήμου προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη, βρήκαμε τους πόρους και ολοκληρώσαμε την διαδικασία για την προμήθεια και δευτέρου, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες.

Στόχος μας η μείωση στο ελάχιστο των προϊόντων κλαδεύσεων με την διαχείρισή τους στην πηγή προέλευσής τους.

Σχεδιάζουμε, ενεργούμε, αξιολογούμε και σχεδιάζουμε εκ νέου ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των επισκεπτών της Θάσου και την προστασία του περιβάλλοντος».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Παραλαβή 6ου απορριμματοφόρου οχήματος από τον Δήμο Θάσου

Παραλαβή-6ου-απορριμματοφόρου-οχήματος-από-τον-Δήμο-Θάσου

Σήμερα, 29 Ιουλίου 2021, ο Δήμος Θάσου παρέλαβε ακόμη ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο όχημα, το 6ο που έχει παραλάβει τα 2 τελευταία έτη. Πρόκειται για απορριμματοφόρο όχημα τύπου πρέσας χωρητικότητας 12m3, συνολικής δαπάνης 152.520,00€ με ΦΠΑ.

Το ανωτέρω όχημα προστίθεται στα πέντε (5) καινούργια απορριμματοφόρα που έχει ήδη προμηθευτεί και παραλάβει μέχρι σήμερα ο Δήμος της Θάσου τα έτη 2020 και 2021.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο (2) καινούργια απορριμματοφόρα οχήματα χωρητικότητας 16m3, ένα (1) χωρητικότητας 6m3, ένα (1) χωρητικότητας 2,5m3 και ένα (1) χωρητικότητας 16m3 (δωρεά από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης Α.Ε «ΕΕΑΑ Α.Ε» προς το Δήμο Θάσου).

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των επισκεπτών της Θάσου και σήμερα τοποθετούμε, στην πράξη, ακόμη ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση αυτή.

Ως τώρα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, έχουμε πετύχει πολλά και σημαντικά, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ έργο μπροστά μας.

Μαζί με τους πολίτες και για τους πολίτες συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα