Connect with us

Νέα Θάσου

Επιτακτική η ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου

Την επιτακτική ανάγκη της άμεσης μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου, δεδομένου ότι η υφιστάμενη κτηριακή υποδομή κρίνεται επιεικώς ακατάλληλη και ανεπαρκής, επεσήμανε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προς τους Υπουργούς, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Η κτηριακή υποδομή του είναι απαράδεκτη, ευθέως αναντίστοιχη με τη σπουδαιότητα και τον όγκο των υποθέσεων του Δικαστηρίου, λειτουργεί ανασταλτικά στην εύρυθμη απονομή της Δικαιοσύνης, ταλαιπωρεί τους παράγοντες της δίκης, δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις στους πολίτες και δεν πληροί κανένα μέτρο ασφαλείας ως χώρος συνάθροισης κοινού.

Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε μισθωμένο διαμέρισμα τριών δωματίων, στον 1ο όροφο διώροφης οικοδομής, χωρίς να παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ σε αυτό. Ένα δωμάτιο χρησιμοποιείται ως αίθουσα συνεδριάσεων, ένα άλλο ως γραφείο του Ειρηνοδίκη, ενώ στο τρίτο δωμάτιο βρίσκονται τα γραφεία του Γραμματέα και του Δικαστικού Επιμελητή, μαζί με το αρχείο των υποθέσεων του Ειρηνοδικείου.

Από τη στατιστική επεξεργασία της κίνησης των εργασιών των Ειρηνοδικείων της χώρας στην τελευταία πενταετία,  διαπιστώνεται ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα του Ειρηνοδικείου Θάσου, ο ετήσιος μέσος όρος της οποίας έχει ως εξής:

– Πολιτικές Αποφάσεις (Τακτική διαδικασία, Μικροδιαφορές, Ειδικές διαδικασίες): 224
– Δημοσιεύσεις Διαθηκών: 44
– Εκθέσεις και Πράξεις: 145
– Εκδόσεις Πιστοποιητικών: 426
– Αναγνωρίσεις Σωματείων – Εκδόσεις Κληρονομητηρίων: 6
– Αποδοχές – Αποποιήσεις: 43
– Καταθέσεις Αγωγών: 241
– Εκκρεμείς Υποθέσεις: 195
– Ποινικές Αποφάσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου:  584
– Ποινικές Αποφάσεις Πταισματοδικείου: 294
– Ποινικές Αποφάσεις – Προανακρίσεις: 101

Δεδομένου ότι υπάρχουν συνεχείς και εύλογες διαμαρτυρίες πολιτών και μελών του Δικηγορικού Συλλόγου για την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα των υποδομών του Ειρηνοδικείου Θάσου,

Δεδομένης της σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας στο νησί της Θάσου από την οποία προκύπτει προφανής και εύλογη ανάγκη διευθέτησης ιδιωτικών διαφορών που ανακύπτουν από τη δραστηριότητα αυτή, διαμέσου της προσφυγής στη Δικαιοσύνη,

Δεδομένου ότι λόγω αναστολής της λειτουργίας της ΔΟΥ Θάσου και συγχώνευσής αυτής με τη ΔΟΥ Καβάλας, το κτήριο όπου στεγαζόταν οι υπηρεσίες της στο Λιμένα Θάσου, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου με ΑΒΚ 3417, παραμένει, από το Δεκέμβριο του 2013, κενό,

Δεδομένου ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, ο Δήμος Θάσου παραχωρεί οικόπεδο για την κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Θάσου, εφόσον το Υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγηθεί την αναγκαιότητα της ανέγερσής του και τη χρηματοδότησή του από τον εποπτευόμενο φορέα ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. του Υπουργείου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου;
  2. Το Υπουργείο Οικονομικών και ο εποπτευόμενος φορέας ΕΤΑΔ Α.Ε. προτίθενται να προχωρήσουν στην έκδοση απόφασης δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ΑΒΚ 3417 στο Ειρηνοδικείο Θάσου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο έγγραφο με Α.Π. ΔΤΥ ΤΜΗΜΑ Ε 0008225 ΕΞ2014 της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Στέγασης;
  3. Προτίθεστε να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Θάσου, στο οικόπεδο που παραχωρεί ο Δήμος Θάσου για το σκοπό αυτό;

Νέα Θάσου

Συλλυπητήρια της Θασιακής Ένωσης για τον θάνατο της μητέρας του Δημάρχου Θάσου

Συλλυπητήρια-της-Θασιακής-Ένωσης-για-τον-θάνατο-της-μητέρας-του-Δημάρχου-Θάσου

Το Δ.Σ. της Θασιακής Ένωσης Καβάλας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθερίου Κυριακίδη για τον θάνατο της μητέρας του.

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Τσιλογεώργης Αγλαΐα Τερλελέ

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου

Ο-Ν.-Παναγιωτόπουλος-στα-γραφεία-του-Δημοτικού-Λιμενικού-Ταμείου-Θάσου

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο νησί της Θάσου με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 109η επέτειο απελευθέρωσης της νήσου από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης ακολούθησε επίσκεψη του Υπουργού στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, σε εγκάρδιο κλίμα, ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Θ., παρουσία και του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη, ενημέρωσε τον κ. Υπουργό για την πορεία του Δ.Λ.Τ.Θ. ανταλλάσσοντας αναμνηστικά δώρα και ευχές.

Σχετικά ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Θ. κ. Μανίτσας Δημήτριος δήλωσε:

«Είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε στα γραφεία μας που στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο του «Καλογερικού» τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Αξιοσημείωτη αποτελεί η απλότητα και η αμεσότητα του Υπουργού, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για το ειλικρινές ενδιαφέρον που έδειξε για το έργο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δ.Λ.Τ.Θ

Δημήτριος Μανίτσας

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Υποχρεωτική αργία η 18η Οκτωβρίου για την Π.Ε Θάσου

Υποχρεωτική-αργία-η-18η-Οκτωβρίου-για-την-Π.Ε-Θάσου
Κατόπιν πρότασης του Δήμου Θάσου και του Δημάρχου, σύμφωνα με την υπ.αριθμ. 272967/4710/11-10-2021 απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ (ΦΕΚ 4755/Β/14-10-2021), η 18η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Θάσου από τον οθωμανικό ζυγό, ορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για την Π.Ε Θάσου.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:
“Μια ακόμη εκκρεμότητα ετών τακτοποιείται.
Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου Θάσου”

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα