Connect with us

Νέα Θάσου

Επιτακτική η ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου

Την επιτακτική ανάγκη της άμεσης μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου, δεδομένου ότι η υφιστάμενη κτηριακή υποδομή κρίνεται επιεικώς ακατάλληλη και ανεπαρκής, επεσήμανε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προς τους Υπουργούς, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια. Η κτηριακή υποδομή του είναι απαράδεκτη, ευθέως αναντίστοιχη με τη σπουδαιότητα και τον όγκο των υποθέσεων του Δικαστηρίου, λειτουργεί ανασταλτικά στην εύρυθμη απονομή της Δικαιοσύνης, ταλαιπωρεί τους παράγοντες της δίκης, δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις στους πολίτες και δεν πληροί κανένα μέτρο ασφαλείας ως χώρος συνάθροισης κοινού.

Οι υπηρεσίες του στεγάζονται σε μισθωμένο διαμέρισμα τριών δωματίων, στον 1ο όροφο διώροφης οικοδομής, χωρίς να παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ σε αυτό. Ένα δωμάτιο χρησιμοποιείται ως αίθουσα συνεδριάσεων, ένα άλλο ως γραφείο του Ειρηνοδίκη, ενώ στο τρίτο δωμάτιο βρίσκονται τα γραφεία του Γραμματέα και του Δικαστικού Επιμελητή, μαζί με το αρχείο των υποθέσεων του Ειρηνοδικείου.

Από τη στατιστική επεξεργασία της κίνησης των εργασιών των Ειρηνοδικείων της χώρας στην τελευταία πενταετία,  διαπιστώνεται ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα του Ειρηνοδικείου Θάσου, ο ετήσιος μέσος όρος της οποίας έχει ως εξής:

– Πολιτικές Αποφάσεις (Τακτική διαδικασία, Μικροδιαφορές, Ειδικές διαδικασίες): 224
– Δημοσιεύσεις Διαθηκών: 44
– Εκθέσεις και Πράξεις: 145
– Εκδόσεις Πιστοποιητικών: 426
– Αναγνωρίσεις Σωματείων – Εκδόσεις Κληρονομητηρίων: 6
– Αποδοχές – Αποποιήσεις: 43
– Καταθέσεις Αγωγών: 241
– Εκκρεμείς Υποθέσεις: 195
– Ποινικές Αποφάσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου:  584
– Ποινικές Αποφάσεις Πταισματοδικείου: 294
– Ποινικές Αποφάσεις – Προανακρίσεις: 101

Δεδομένου ότι υπάρχουν συνεχείς και εύλογες διαμαρτυρίες πολιτών και μελών του Δικηγορικού Συλλόγου για την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα των υποδομών του Ειρηνοδικείου Θάσου,

Δεδομένης της σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας στο νησί της Θάσου από την οποία προκύπτει προφανής και εύλογη ανάγκη διευθέτησης ιδιωτικών διαφορών που ανακύπτουν από τη δραστηριότητα αυτή, διαμέσου της προσφυγής στη Δικαιοσύνη,

Δεδομένου ότι λόγω αναστολής της λειτουργίας της ΔΟΥ Θάσου και συγχώνευσής αυτής με τη ΔΟΥ Καβάλας, το κτήριο όπου στεγαζόταν οι υπηρεσίες της στο Λιμένα Θάσου, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου με ΑΒΚ 3417, παραμένει, από το Δεκέμβριο του 2013, κενό,

Δεδομένου ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου, ο Δήμος Θάσου παραχωρεί οικόπεδο για την κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Θάσου, εφόσον το Υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγηθεί την αναγκαιότητα της ανέγερσής του και τη χρηματοδότησή του από τον εποπτευόμενο φορέα ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. του Υπουργείου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

 1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την ανάγκη μετεγκατάστασης του Ειρηνοδικείου Θάσου;
 2. Το Υπουργείο Οικονομικών και ο εποπτευόμενος φορέας ΕΤΑΔ Α.Ε. προτίθενται να προχωρήσουν στην έκδοση απόφασης δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ΑΒΚ 3417 στο Ειρηνοδικείο Θάσου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο έγγραφο με Α.Π. ΔΤΥ ΤΜΗΜΑ Ε 0008225 ΕΞ2014 της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Στέγασης;
 3. Προτίθεστε να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου Θάσου, στο οικόπεδο που παραχωρεί ο Δήμος Θάσου για το σκοπό αυτό;

Καβάλα

Καμπανάκι για την μείωση των δρομολογίων στη γραμμή Πρίνος-Καβάλα

Μέτωπο Σωματείων και Συλλόγων απέναντι στο κέρδος των εφοπλιστών

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, είναι η λύση στο πρόβλημα των δρομολογίων και της εξυπηρέτησης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών της Καβάλας και της Θάσου, κατά την άποψη των εκπροσώπων οκτώ συνδικαλιστικών σωματείων και συλλόγων που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Esperia στην Καβάλα, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στη θαλάσσια συγκοινωνία, που χειροτέρεψε λόγω της πανδημίας του covid-19. Στο κοινό μέτωπο συμμετέχουν: το σωματείο συνταξιούχων ναυτεργατών Καβάλας-Θάσου, το ενιαίο συνδικάτο ναυτεργατών Νομού Καβάλας, ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Θάσου, ο πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο», το σωματείο συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Νομού Καβάλας «Η Ενσωμάτωση», το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας-Θάσου και το σωματείο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας.

«Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχουμε τακτική, φθηνή και ασφαλή πρόσβαση με την Καβάλα. Κάθε κάτοικος του νησιού επιβαρύνεται με πρόσθετο οικονομικό κόστος γιατί είναι αναγκασμένος να ταξιδέψει μέσω Κεραμωτής. Επίσης οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που εκτός από οικονομικό κόστος επιδέχονται και επιπλέον ταλαιπωρία», είπε ο πρόεδρος του ενιαίου συνδικάτου συνταξιούχων ναυτεργατών, Αλέκος Λοβολούδης.

«Από το 2001 που ψηφίστηκε στη βουλή το θεσμικό πλαίσιο έκτρωμα για την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Απελευθερώνεται η ασυδοσία και η αυθαιρεσία των ναυτιλιακών εταιριών. Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο έχει να κάνει με την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών το με την Καβάλα και δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν για να γεμίζουν το θησαυροφυλάκιο τους οι εφοπλιστές», είπε.

Ο πρόεδρος του σωματείου ναυτεργατών, Μάλαμας Μαλαμίδης έκανε λόγο για την επιστολή που θα στείλουν στην γενική γραμματέα νησιωτικής πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου: “Οι ναυτιλιακές εντατικοποιούν τη δουλειά κρατώντας χαμηλό το επίπεδο των αμοιβών. Έχουμε αξιοποίηση της πανδημίας για παρατεταμένη ακινησία των πλοίων και οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας στις γραμμές μας. Η πλειοψηφία των ναυτεργατών εργάστηκε δύο μήνες ενώ όσοι είναι σε αναστολή έχουν πάρει επιδότηση 534 μόνο για τον Μάιο”.

Από τον αγροκτηνοτροφικό σύλλογο ο Νίκος Χρυσάφης είπε: «Καλούμε να αντισταθούμε σε αυτή την υποβάθμιση. Να στρατευτούν όλοι και να πάρουν πρωτοβουλίες. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι υπέρ των εφοπλιστών. Η γραμμή Καβάλας-Πρίνου θα λειτουργεί όταν τους συμφέρει και θα σταματάει όταν δεν τους συμφέρει. Όταν κάποιοι πανηγύριζαν με το ένα δρομολόγιο παραπάνω η κατάργηση του ενός δρομολογίου ήταν η καλύτερη απάντηση.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου το «Κάστρο» Λάμπρος Λαμπρινίδης σημείωσε: «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Ειδικά τώρα που υπάρχει το ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας».

Αυτό που ζητούν πέρα από την θέσπιση ικανοποιητικού αριθμού δρομολογίων είναι:

– Άδεια έγκρισης δρομολογίων με αυστηρά κριτήρια

– Υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση και υποχρέωση κατά την περίοδο ακινησίας των πλοίων, να καλύπτονται από άλλο πλοίο.

– Για κάθε πλοίο που δρομολογείται και στι δύο γραμμές να εκτελεί βάρδια πλοίου επιφυλακής μεταφοράς ασθενή.

– Επιπλέον οργανικές θέσεις.

– Επαρκείς λιμενικές εγκαταστάσεις για ασφαλή φορτοεκφόρτωση.

– Μείωση εισιτηρίων επιβατών και οχημάτων 50%, δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, στρατευμένους, φοιτητές, μαθητές.

– Οι ναυτεργάτες να έχουν λόγο στο πρόγραμμα των δρομολογίων.

– Στήριξη του Κέντρου Υγείας.

– Επίσης θέτουν το ζήτημα στήριξης του Κέντρου Υγείας με προσλήψεις σε γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό , υλικοτεχνική υποδομή.

– Μονάδα αιμοκάθαρσης και φαρμακείο ΕΟΠΥ.

Πηγή: Ελευθερία λόγου

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Ο Δήμος Θάσου κοντά στον πολίτη, δίνει χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ακολουθεί φυλλάδιο που περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου STEP-IN.

Είναι διαθέσιμο για όλους τους δημότες μας.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 • μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη θωράκιση των κατοικιών,
 • τρόπους μείωσης του κόστους θέρμανσης,
 • απλές συμβουλές που απαιτούν αποκλειστικά και μόνο αλλαγή κάποιων κακών συνηθειών χωρίς να επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης,
 • επιδοτούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιεχόμενα του φυλλαδίου που μπορούν να σας βοηθήσουν:

 • να μειώσετε την κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας,
 • να εξοικονομήσετε χρήματα,
 • να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και
 • να προστατεύσετε το περιβάλλον!

Λήψη φυλλάδιου

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Θάσος: Αναστέλλεται η λειτουργία σχολικών τμημάτων και του «Θεαγένη»

Μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού σε μικρούς μαθητές στη Θάσο αναστέλλεται για 14 μέρες η λειτουργία του Ε1 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένα και του 2ου (πρωινού) τμήματος του 2ου Νηπιαγωγείου του Λιμένα.

Επίσης, αναστέλλονται μέχρι και την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου όλες οι αθλητικές δραστηριότητες της ακαδημίας ποδοσφαίρου «Θεαγένης Θάσου».

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα