Connect with us

Αγροτικά

Τα 19 μέτρα για τους αγρότες και η ανάγκη διαλόγου (του Μ. Λαζαρίδη)

Τα-19-μέτρα-για-τους-αγρότες-και-η-ανάγκη-διαλόγου-(του-Μ.-Λαζαρίδη)

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Πρωτογενής τομέας. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζουμε για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όραμά μας, να καταστήσουμε τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές.

Σύμμαχοι μας, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι – οι άνθρωποι του μόχθου – που από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ δίνουν όλο τους το «είναι» στον αγώνα για την επιβίωση.

Ανέκαθεν συνομιλούμε μαζί τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Με ιδιαίτερη προσοχή και χαμηλά το κεφάλι και αυτή την περίοδο τους ακούμε να διαμαρτύρονται – και δικαιολογημένα, θα έλεγα – για το αυξημένο κόστος της παραγωγής. Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Δεν είναι τυχαίο ότι αγρότες απ’ όλη την Ε.Ε. βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, αναζητώντας λύση στο βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση. Η ένταση βεβαίως δεν βοηθά πουθενά. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και οι προτάσεις τους αξιολογούνται με βάση φυσικά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Ειδικά στους πληγέντες από τις θεομηνίες του περασμένου χρόνου, η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά και αυτές θα δοθούν στο σύνολό τους. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και κάποια πράγματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

Μπορεί στη διάρκεια αυτού του «πολέμου» και των πολλών απρόβλεπτων εμποδίων που έχουν βρεθεί μπροστά μας να έχουν υπάρξει και αστοχίες ή καθυστερήσεις, όμως το να κατηγορούν κάποιοι την Κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, προφανώς και δεν έχει καμία βάση.

Από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και φυσικά και στον αγροτικό κόσμο.

Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, υπενθυμίζω ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, ανάμεσα στα άλλα:

  • Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
  • Έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Για πρώτη φορά έγινε εφικτή η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιϊκή γεωργία.
  • Επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδεόμενες από το εισόδημα του παραγωγού, καταργώντας τον τραγικό «νόμο Κατρούγκαλου».
  • Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δυο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160.000.000 ευρώ σε 290.000 αγρότες.
  • Διέθεσε 400.000.000 ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, κάτι που έκανε για πρώτη φορά Ελληνική Κυβέρνηση.
  • Καταβλήθηκαν από τον Οργανισμό, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις ευρώ.
  • Δαπανήθηκαν περισσότερα πάνω από 600.000.000 ευρώ για άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης στους αγρότες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Χορηγήθηκαν 264.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, απορροφήθηκε το 80% – 90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.
  • Μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.
  • Εκσυγχρονίστηκε και ψηφιοποιήθηκε η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, με παράλληλη καθιέρωση του εργόσημου.
  • Μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων διευκολύνθηκε η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
  • Ιδρύθηκε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος σε θέματα πιστοποίησης του εθνικού μας προϊόντος.
  • Θεσπίστηκε το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, συνολικού ποσού άνω των 600.000.000 ευρώ.
  • Μειώθηκε από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων.

      –    Καταργήθηκε η φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

      –     Με το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, διασφαλίστηκαν πόροι σχεδόν 4 δις ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την Επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων.

  • Δια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφαλίστηκαν ενισχύσεις για νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα, Ομάδες Παραγωγών και Εταιρείες που αξιοποιούν Συμβολαιακή Γεωργία.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις στο μέτρο των Γεωργικών Συμβουλών με 94.000.000 ευρώ, μέσω του οποίου παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους από εξειδικευμένους παρόχους  – δομές γεωτεχνικών και λοιπών επιστημόνων.

Και φυσικά η στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν σταματά εδώ. Μόλις χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρέχεται επιπλέον στους θεσσαλούς αγρότες πλήρη αναστολή πληρωμών για δυο χρόνια (2024 – 2025) και πενταετή (2026 – 2030) ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για το ρεύμα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσό της αρωγής προς τους πληγέντες αγρότες όσον αφορά τον εξοπλισμό τους από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ θα εξεταστεί και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2024, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει τον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, αναζητώντας από κοινού τρόπους διευθέτησης των αιτημάτων του.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τον στηρίζει και δεν θα σταματήσει να το κάνει.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Ο περονόσπορος απειλεί το σύνολο των αμπελιών

Ο-περονόσπορος-απειλεί-το-σύνολο-των-αμπελιών

Λεωνίδας Παππάς: Υπάρχει τεχνικός τρόπος  να αποζημιώθούν νόμιμα οι αγρότες / Εμείς ήδη διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά / Να πιέσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γιατί οι οικονομικές συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές

Για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σταφυλοπαραγωγοί του δήμου Παγγαίου με τον περονόσπορο, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς. 

«Ενημερωθήκαμε από αγρότες της περιοχής ότι υπάρχει σοβαρότατο κι εκτεταμένο πρόβλημα με τον περονόσπορο κι αμέσως συγκροτήσαμε κλιμάκιο και πήγαμε για αυτοψία στις περιοχές του Ελαιοχωρίου, του Μυρτοφύτου και της Φωλιάς», ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.

«Στο παρελθόν οι αγρότες αποζημιώθηκαν με έκτακτο τρόπο για τον περονόσπορο, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.»

«Υπάρχουν παραγωγοί που άρχισαν να ξηλώνουν τα αμπέλια τους. Είναι πρωτοφανής η καταστροφή και μάλιστα λένε οι αγρότες ότι ο περονόσπορος πάει απευθείας στο σταφύλι και μέρα με τη μέρα το πρόβλημα μετακινείται και καλύπτει το σύνολο των αμπελιών. Ο περονόσπορος υπό κανονικές συνθήκες δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Έχει τύχει όμως στο παρελθόν και το 2015, αλλά και πριν 20 χρόνια, να αποζημιωθούν οι αγρότες με έκτακτο τρόπο. Υπάρχει τεχνικός τρόπος, υπάρχει πλαίσιο και νόμιμη βάση. Εμείς ήδη με το κλιμάκιο διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά, θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή, αλλά από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρα θέμα πίεσης και πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παππάς. 

«Καλούμε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές…»

«Δημοσιονομικός χώρος, νομικό και τεχνικό πλαίσιο υπάρχει, ψάχνουμε την πολιτική βούληση. Καλούμε τους βουλευτές και τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές. Μη ξεχνάμε ότι και η περσινή χρονιά για τα σταφύλια δεν ήταν καλή. Φέτος οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες. Η περιοχή δε σηκώνει δεύτερη χρονιά με τέτοια ζημιά και πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται να στραφούν στο ζήτημα, να ασκηθούν πιέσεις κι αν υπάρχει χώρος μπορεί να δοθεί λύση», επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις…»

«Οι αγρότες μας μετέφεραν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πως αντιμετωπίζουν τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση. Νιώθουν μόνοι και είναι αντιμέτωποι με την αδιαφορία της κυβέρνησης. Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις και χίλιους τρόπους για να λύσουν τα προβλήματά τους. Τώρα έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουν ευθύνη οι καλλιεργητές, δεν βαρύνονται με παράλειψη ή αμέλεια και χρειάζονται τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας κι αυτή πρέπει να δοθεί», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Λεωνίδας Παππάς. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια από τον περονόσπορο

Εκτεταμένες-ζημιές-σε-πολλά-αμπέλια-από-τον-περονόσπορο

Κώστας Παπαμερής: Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια / Αν βρέξει ξανά τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα / Το παράδοξο φέτος είναι ότι ο περονόσπορος «χτύπησε» στο σταφύλι κατευθείαν

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια του δήμου Παγγαίου έχει προκαλέσει ο περονόσπορος, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της υγρασίας των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, Κώστας Παπαμερής, εκτός από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των ψεκασμών, υπάρχουν παραγωγοί που εγκατέλειψαν τα αμπέλια τους, αφού «κάηκαν» ολοσχερώς από τον περονόσπορο. 

Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης με τις κατάλληλες συνθήκες για τον περονόσπορο μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια

«Στα πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου ήρθε να προστεθεί φέτος η μεγάλη ζημιά από τον περονόσπορο. Οι καιρικές συνθήκες από τα τέλη Απριλίου μέχρι και σήμερα, με τις βροχές αλλά και την πρωινή υγρασία ανά δυο με τρεις ημέρες, προκάλεσαν τον περονόσπορο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αμπελώνες ή να εγκαταλείπονται από τους παραγωγούς. Είναι επίσης τραγικό το ότι εγκαταλείπονται αμπέλια γιατί δεν έχει τα χρήματα ο αγρότης για να τα συντηρήσει. Όταν υπάρχει μία εστία μόλυνσης εκατομμύρια μόρια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα κι ο αέρας θα τα μεταφέρει χιλιόμετρα μακριά. Άρα κολλάει από αμπέλι σ’ αμπέλι. Αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δεν θα σταματήσει ο περονόσπορος», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαμερής.

Αν έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και στη Δ.Ε. Ελευθερών, αλλά και στις Δ.Ε. Πιερέων και Ορφανού.

«Απ’ όσο γνωρίζω στη Δ.Ε. Ελευθερών, στον κάμπο Ελαιοχωρίου – Ελευθερών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ο Πλατανότοπος, το κάτω μέρος του Ακροποτάμου και του Ποδοχωρίου στη Δ.Ε. Ορφανού, μέχρι και στα Σιδηροχώρια όπως λέμε στη Δ.Ε. Πιερέων, η κατάσταση είναι τραγική. Κάποιοι τα έχουν εγκαταλείψει κι αυτό σημαίνει εστία μόλυνσης. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε κλιματολογικές συνθήκες άριστες, χωρίς υγρασία δεν έχει βρέξει και έχει σταματήσει σε αυτό το σημείο ο περονόσπορος, Αν όμως έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα», πρόσθεσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου. 

Τελείωσαν τα φυτοφάρκαμα για τον περονόσπορο!

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαμερή, το παράδοξο με τον περονόσπορο φέτος είναι ότι δεν χτύπησε στην κορυφή, αλλά κάτω στο τσαμπί, στο σταφύλι κατευθείαν.

«Υπάρχουν αμπελώνες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και έχουν εγκαταλειφθεί από τους παραγωγούς και εκεί είναι η εστία μόλυνσης που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλους τους υπόλοιπους. Δεν μιλάω βέβαια για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι λόγω της μεγάλης έξαρσης έχουν τελειώσει και τα φάρμακα για τον περονόσπορο και υπάρχει πρόβλημα ως προς τον εφοδιασμό με νέα φάρμακα. Βέβαια γίνονται και λάθη και από την πλευρά των αγροτών στους ψεκασμούς και θέλει και εκεί προσοχή για να μην ανεβαίνει το κόστος παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Κινητοποίηση από τους αγρότες του Παγγαίου την Πέμπτη στην Καβάλα

Κινητοποίηση-από-τους-αγρότες-του-Παγγαίου-την-Πέμπτη-στην-Καβάλα

Για τα αποτελέσματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν αγρότες την Πέμπτη 18 Ιουνίου στην Ελευθερούπολη, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης.

”Ακούστηκαν όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο της σύσκεψης. Φυσικά πρώτο ήταν αυτό στα Τενάγη των Φιλίππων και οι ζημιές που έχουμε φέτος και μάλιστα εκτεταμένες από τον περονόσπορο σε όλη την περιοχή του Παγγαίου στις αμπελοκαλλιέργειες”, ανέφερε αρχικά ο κ. Γρουζίδης. 

Την ερχόμενη Πέμπτη στην Καβάλα θα γίνει κινητοποίηση από τους αγρότες της περιοχής

”Κατατέθηκαν προτάσεις και θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδιασμό που έχει γίνει μέσω και της πανελλαδικής γραμματείας μας σε ένα τριήμερο με κινητοποιήσεις. Οπότε την ερχόμενη Πέμπτη στην Καβάλα θα γίνει μία κινητοποίηση από τους αγρότες της περιοχής με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συλλόγων, ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι πάρα πολλά και φυσικά υπάρχει και διεκδίκηση για να λυθούν αυτά τα προβλήματα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

Από το 2025 μέχρι το 2026 κοντά στους 76.000 αγρότες απ’ όλη τη χώρα άφησαν το επάγγελμα

”Σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η παύση πληρωμών προς τους αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως και τα προβλήματα που έχουμε με τη μη σωστή αποτύπωση των αγροτεμαχίων και φυσικά τα τοπικά προβλήματα όπως είναι τα Τενάγη των Φιλίππων και οι ζημιές που δεν καλύπτονται από τον οργανισμό του ΕΛΓΑ όπως το ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει, ώστε να καλύπτονται όλες οι φυσικές καταστροφές. Από το 2025 μέχρι το 2026 κοντά στους 76.000 αγρότες απ’ όλη τη χώρα άφησαν το επάγγελμα. Κάθε χρονιά συρρικνώνεται σε τρομακτικούς ρυθμούς ο αγροτικός πληθυσμός και πεθαίνει η ύπαιθρος. Τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανή πλέον και στις μικρές πόλεις που τις συντηρεί η αγροτιά και η κτηνοτροφία”, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Γρουζίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα