Connect with us

Αγροτικά

Τα 19 μέτρα για τους αγρότες και η ανάγκη διαλόγου (του Μ. Λαζαρίδη)

Τα-19-μέτρα-για-τους-αγρότες-και-η-ανάγκη-διαλόγου-(του-Μ.-Λαζαρίδη)

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Πρωτογενής τομέας. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζουμε για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όραμά μας, να καταστήσουμε τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές.

Σύμμαχοι μας, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι – οι άνθρωποι του μόχθου – που από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ δίνουν όλο τους το «είναι» στον αγώνα για την επιβίωση.

Ανέκαθεν συνομιλούμε μαζί τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Με ιδιαίτερη προσοχή και χαμηλά το κεφάλι και αυτή την περίοδο τους ακούμε να διαμαρτύρονται – και δικαιολογημένα, θα έλεγα – για το αυξημένο κόστος της παραγωγής. Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Δεν είναι τυχαίο ότι αγρότες απ’ όλη την Ε.Ε. βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, αναζητώντας λύση στο βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση. Η ένταση βεβαίως δεν βοηθά πουθενά. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και οι προτάσεις τους αξιολογούνται με βάση φυσικά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Ειδικά στους πληγέντες από τις θεομηνίες του περασμένου χρόνου, η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά και αυτές θα δοθούν στο σύνολό τους. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και κάποια πράγματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

Μπορεί στη διάρκεια αυτού του «πολέμου» και των πολλών απρόβλεπτων εμποδίων που έχουν βρεθεί μπροστά μας να έχουν υπάρξει και αστοχίες ή καθυστερήσεις, όμως το να κατηγορούν κάποιοι την Κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, προφανώς και δεν έχει καμία βάση.

Από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και φυσικά και στον αγροτικό κόσμο.

Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, υπενθυμίζω ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, ανάμεσα στα άλλα:

 • Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
 • Έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Για πρώτη φορά έγινε εφικτή η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιϊκή γεωργία.
 • Επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδεόμενες από το εισόδημα του παραγωγού, καταργώντας τον τραγικό «νόμο Κατρούγκαλου».
 • Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δυο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160.000.000 ευρώ σε 290.000 αγρότες.
 • Διέθεσε 400.000.000 ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, κάτι που έκανε για πρώτη φορά Ελληνική Κυβέρνηση.
 • Καταβλήθηκαν από τον Οργανισμό, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις ευρώ.
 • Δαπανήθηκαν περισσότερα πάνω από 600.000.000 ευρώ για άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης στους αγρότες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
 • Χορηγήθηκαν 264.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
 • Με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, απορροφήθηκε το 80% – 90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.
 • Μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.
 • Εκσυγχρονίστηκε και ψηφιοποιήθηκε η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, με παράλληλη καθιέρωση του εργόσημου.
 • Μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων διευκολύνθηκε η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
 • Ιδρύθηκε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος σε θέματα πιστοποίησης του εθνικού μας προϊόντος.
 • Θεσπίστηκε το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, συνολικού ποσού άνω των 600.000.000 ευρώ.
 • Μειώθηκε από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων.

      –    Καταργήθηκε η φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

      –     Με το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, διασφαλίστηκαν πόροι σχεδόν 4 δις ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την Επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων.

 • Δια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφαλίστηκαν ενισχύσεις για νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα, Ομάδες Παραγωγών και Εταιρείες που αξιοποιούν Συμβολαιακή Γεωργία.
 • Ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις στο μέτρο των Γεωργικών Συμβουλών με 94.000.000 ευρώ, μέσω του οποίου παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους από εξειδικευμένους παρόχους  – δομές γεωτεχνικών και λοιπών επιστημόνων.

Και φυσικά η στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν σταματά εδώ. Μόλις χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρέχεται επιπλέον στους θεσσαλούς αγρότες πλήρη αναστολή πληρωμών για δυο χρόνια (2024 – 2025) και πενταετή (2026 – 2030) ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για το ρεύμα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσό της αρωγής προς τους πληγέντες αγρότες όσον αφορά τον εξοπλισμό τους από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ θα εξεταστεί και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2024, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει τον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, αναζητώντας από κοινού τρόπους διευθέτησης των αιτημάτων του.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τον στηρίζει και δεν θα σταματήσει να το κάνει.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Προβληματική η κατάσταση με το νερό της άρδευσης

Προβληματική-η-κατάσταση-με-το-νερό-της-άρδευσης

Ζαφείρης Μυστακίδης: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών / Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας

«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση αναφορικά με το νερό της άρδευσης είναι προβληματική, είναι ελλειμματική φέτος. Οι ανάγκες σε νερό για τις καλλιέργειες ήταν μεγαλύτερες, με δεδομένη την παρατεταμένη ανομβρία και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις του χειμώνα».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού για την άρδευση των καλλιεργειών το φετινό καλοκαίρι. 

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών και η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα…»

«Μη ξεχνάμε ότι έχουμε παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι όλες οι καλλιέργειες είναι περίπου 15 με 20 μέρες πιο πρώιμες φέτος λόγω πάλι του ζεστού χειμώνα, όλα αυτά μαζί εντείνουν το πρόβλημα για τις καλλιέργειες, οι οποίες είναι στα όρια της αντοχής τους αναφορικά με τις ανάγκες τους σε νερό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών και η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα. Προφανώς δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Κατά καιρούς έχουμε δηλώσει την ανησυχία μας και έχουμε προτείνει και κάποιες λύσεις ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. και κάποιες από αυτές τις ανησυχίες μας η πολιτεία τις αφουγκράζεται και έχει δρομολογήσει κάποιες λύσεις, έστω και καθυστερημένα, έστω και με αργό βηματισμό», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης. 

«Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας…»

«Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι το φράγμα του Μαρμαρά, το οποίο θα λύσει ένα μεγάλο τμήμα του προβλήματος στο δυτικό κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά από την άλλη πλευρά στο ανατολικό κομμάτι εκεί στον δήμο Νέστου, βλέπουμε ότι το νερό από το φράγμα του Νέστου που διοχετεύεται για τις ανάγκες των καλλιεργειών είναι λιγοστό. Ειδικά φέτος είναι προβληματική η κατάσταση με δεδομένα και τα προηγούμενα που προανάφερα. Προτεραιότητα στη χρήση νερού από τον νόμο έχει η Δ.Ε.Η. στο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Νέστο,  άρα λοιπόν είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας. Έχουν έξτρα από το αυξημένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών, να αντιμετωπίσουν κι αυτό το πρόβλημα με νερό λιγοστό που έχουν στη διάθεσή τους για να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Φυσικά μας προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες…»

Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες που ήδη καταγράφηκαν από τον Ιούνιο και πόσο ανησυχητικές είναι αυτές για τις καλλιέργειες, αλλά και για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο κ. Μυστακίδης υπογράμμισε: «Φυσικά μας προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά όσο περνάει ο καιρός ανάλογα με τη χρονική περίοδο βρίσκονται σε άλλο βλαστικό στάδιο, η ωρίμανση, η δημιουργία οφθαλμών για την επόμενη χρονιά, άρα σε κάθε στάδιο επηρεάζονται τα φυτά προφανώς. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε και πρωτόγνωρες αντιδράσεις των φυτών με δεδομένη την κλιματική αλλαγή που κάθε χρόνο δείχνει πιο έντονα τα αποτελέσματά της στις καλλιέργειες. Ακόμη και εμείς οι γεωπόνοι βλέπουμε ότι τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής στη φυσιολογία των φυτών είναι λίγο και πιο προχωρημένα από αυτά που υπολογίζουμε κάθε φορά. Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά για το πώς θα αντιδράσουν τα φυτά μας. Άρα μόνο καλό δεν έκαναν αυτές οι ζέστες του Ιουνίου. Όσον αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα για την Παρασκευή (28/6) για παράδειγμα προβλέπονται βροχές για την περιοχή μας, οι οποίες ευελπιστούμε να είναι ήρεμες και χωρίς παρατράγουδα, να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα με ανέμους και χαλαζοπτώσεις».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Το ακτινίδιο τείνει να γίνει εθνικό προϊόν

Το-ακτινίδιο-τείνει-να-γίνει-εθνικό-προϊόν

«Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο το νούμερο 1 προϊόν για την περιοχή μας, αλλά τείνει  να γίνει και εθνικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή σαν χώρα είμαστε πάρα πολύ ψηλά στην εμπορία ακτινιδίου, καθώς είμαστε στη δεύτερη θέση παγκόσμια, οπότε μας κάνει  πρωταγωνιστές, γι’ αυτό και υπάρχει όλη αυτή η σοβαρότητα πάνω στο ακτινίδιο και οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι φέτος η παραγωγή ακτινιδίου θα είναι μειωμένη, λόγω της ακαρπίας, που την απέδωσε ξεκάθαρα στην κλιματική αλλαγή.

«Τα ακτινίδια δεν ξεκίνησαν τόσο καλά. Είχαμε φαινόμενα ακαρπίας…»

«Στην περιοχή του Νέστου τα ακτινίδια δεν ξεκίνησαν τόσο καλά, όπως έχουμε πει και το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε φαινόμενα ακαρπίας, τα οποία τα αποδίδουμε φυσικά στην κλιματική κρίση και στον ήπιο χειμώνα, ο οποίος δεν βοήθησε ώστε να κάνουν σωστά τις λειτουργίες τα δέντρα. Είχαμε και ζημία από το άνεμο σε όλο τον δήμο Νέστου, όπως και στη μεριά της Ξάνθης. Η ζημιά από τον άνεμο δεν είναι καθολική και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ίδια στα κτήματα. Αλλάζει από περιοχή σε περιοχή. Ακόμη και στην ίδια περιοχή βλέπουμε ότι υπάρχει διαφοροποίηση στο μέγεθος της ζημιάς που αυτό οφείλεται και στην ηλικία των δέντρων, αλλά και στην κατεύθυνση του ανέμου και πως βρήκε τα κτήματα. Για τη ζημιά από τον άνεμο που είναι αποζημιώσιμη ακόμη δεν έχει γίνει αναγγελία όπως ζητήσαμε στον δήμο Νέστου, ενώ κάτι αντίστοιχο στον δήμο Τοπείρου Ξάνθης εκεί είχαμε αναγγελία και όσοι υπέστησαν ζημία δήλωσαν τα χωράφια τους. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και εδώ», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης. 

«Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν συνέχεια τα στρέμματα όπου καλλιεργούνται τα ακτινίδια και άλλες παραγωγές, αλλά οι ποσότητες που παράγουμε μένουν σχεδόν ίδιες…»

«Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή ακτινιδίων, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ανεβαίνουν συνέχεια τα στρέμματα όπου καλλιεργούνται τα ακτινίδια και άλλες παραγωγές, αλλά οι ποσότητες που παράγουμε μένουν σχεδόν ίδιες. Και αυτό οφείλεται καθαρά στην κλιματική αλλαγή και στην κλιματική κρίση. Οι ζημιές που έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις ή το φαινόμενο της  ακαρπίας που δεν είναι αποζημιώσιμο από τον ΕΛ.Γ.Α., βλέπουμε ότι επηρεάζει πάρα πολύ τις παραγόμενες ποσότητες. Εμείς εστιάζουμε πάρα πολύ στην ποιότητα των προϊόντων μας, γιατί όλα αυτά εξάγονται, είτε σε ευρωπαϊκές χώρες, είτε σε τρίτες χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Κίνα, αλλά και σε αραβικές χώρες που έχουν την κουλτούρα να καταναλώνουν ακτινίδια. Πρέπει να είμαστε συνέχεια με υψηλά στάνταρτ στο εμπόριο, ώστε να δείχνουμε συνέπεια και να υπάρχει μία συνέχεια στην εμπορική δραστηριότητα που έχουμε», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Καβάλα στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Η-Καβάλα-στο-Εθνικό-Πρόγραμμα-Χαλαζικής-Προστασίας-2025-–-2028»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης γνωστοποιεί το γεγονός ότι η Καβάλα εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028.

Όπως σημειώνει, «μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ελ. Αυγενάκη στην Χρυσούπολη, επικοινώνησα μαζί του και με ενημέρωσε ότι η Καβάλα περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028. 

Μια προεκλογική μου δέσμευση γίνεται πράξη!

Ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των παραγωγών μας υλοποιείται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα.

Σταθερά, πιο κοντά στους αγρότες μας!»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα