Connect with us

Αγροτικά

Τα 19 μέτρα για τους αγρότες και η ανάγκη διαλόγου (του Μ. Λαζαρίδη)

Τα-19-μέτρα-για-τους-αγρότες-και-η-ανάγκη-διαλόγου-(του-Μ.-Λαζαρίδη)

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Πρωτογενής τομέας. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ένας από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζουμε για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όραμά μας, να καταστήσουμε τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά στις εγχώριες και τις διεθνείς αγορές.

Σύμμαχοι μας, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι – οι άνθρωποι του μόχθου – που από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ δίνουν όλο τους το «είναι» στον αγώνα για την επιβίωση.

Ανέκαθεν συνομιλούμε μαζί τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Με ιδιαίτερη προσοχή και χαμηλά το κεφάλι και αυτή την περίοδο τους ακούμε να διαμαρτύρονται – και δικαιολογημένα, θα έλεγα – για το αυξημένο κόστος της παραγωγής. Το πρόβλημα ασφαλώς δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Δεν είναι τυχαίο ότι αγρότες απ’ όλη την Ε.Ε. βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, αναζητώντας λύση στο βιοποριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κατάσταση. Η ένταση βεβαίως δεν βοηθά πουθενά. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και οι προτάσεις τους αξιολογούνται με βάση φυσικά και τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Ειδικά στους πληγέντες από τις θεομηνίες του περασμένου χρόνου, η καταβολή των αποζημιώσεων συνεχίζεται κανονικά και αυτές θα δοθούν στο σύνολό τους. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και κάποια πράγματα δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

Μπορεί στη διάρκεια αυτού του «πολέμου» και των πολλών απρόβλεπτων εμποδίων που έχουν βρεθεί μπροστά μας να έχουν υπάρξει και αστοχίες ή καθυστερήσεις, όμως το να κατηγορούν κάποιοι την Κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα για τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, προφανώς και δεν έχει καμία βάση.

Από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα σε όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και φυσικά και στον αγροτικό κόσμο.

Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, υπενθυμίζω ότι από το 2019 μέχρι σήμερα, ανάμεσα στα άλλα:

 • Θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
 • Έδωσε κίνητρα για την ανάπτυξη των συνεταιριστικών σχημάτων. Για πρώτη φορά έγινε εφικτή η δυνατότητα απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιϊκή γεωργία.
 • Επανέφερε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σε ασφαλιστικές κλάσεις, αποσυνδεόμενες από το εισόδημα του παραγωγού, καταργώντας τον τραγικό «νόμο Κατρούγκαλου».
 • Ενεργοποίησε ξανά το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου. Για τα δυο έτη 2022 και 2023, έχουν επιστραφεί περί τα 160.000.000 ευρώ σε 290.000 αγρότες.
 • Διέθεσε 400.000.000 ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, κάτι που έκανε για πρώτη φορά Ελληνική Κυβέρνηση.
 • Καταβλήθηκαν από τον Οργανισμό, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του ενός δις ευρώ.
 • Δαπανήθηκαν περισσότερα πάνω από 600.000.000 ευρώ για άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης στους αγρότες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
 • Χορηγήθηκαν 264.000.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία.
 • Με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, απορροφήθηκε το 80% – 90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.
 • Μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα.
 • Εκσυγχρονίστηκε και ψηφιοποιήθηκε η διαδικασία μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες χώρες, με παράλληλη καθιέρωση του εργόσημου.
 • Μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων διευκολύνθηκε η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.
 • Ιδρύθηκε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος σε θέματα πιστοποίησης του εθνικού μας προϊόντος.
 • Θεσπίστηκε το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, συνολικού ποσού άνω των 600.000.000 ευρώ.
 • Μειώθηκε από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων.

      –    Καταργήθηκε η φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

      –     Με το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, διασφαλίστηκαν πόροι σχεδόν 4 δις ευρώ για τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μεγάλων και μικρών εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων σε όλη την Επικράτεια για την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων.

 • Δια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφαλίστηκαν ενισχύσεις για νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα, Ομάδες Παραγωγών και Εταιρείες που αξιοποιούν Συμβολαιακή Γεωργία.
 • Ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις στο μέτρο των Γεωργικών Συμβουλών με 94.000.000 ευρώ, μέσω του οποίου παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους από εξειδικευμένους παρόχους  – δομές γεωτεχνικών και λοιπών επιστημόνων.

Και φυσικά η στήριξη στον πρωτογενή τομέα δεν σταματά εδώ. Μόλις χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία παρέχεται επιπλέον στους θεσσαλούς αγρότες πλήρη αναστολή πληρωμών για δυο χρόνια (2024 – 2025) και πενταετή (2026 – 2030) ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για το ρεύμα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ποσό της αρωγής προς τους πληγέντες αγρότες όσον αφορά τον εξοπλισμό τους από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ θα εξεταστεί και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2024, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει τον διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, αναζητώντας από κοινού τρόπους διευθέτησης των αιτημάτων του.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τον στηρίζει και δεν θα σταματήσει να το κάνει.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

4 + 1 προτάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

4-+-1-προτάσεις-για-την-ενίσχυση-του-πρωτογενούς-τομέα

Του Μακάριου Β. Λαζαρίδη

Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας Νέας Δημοκρατίας

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν από τους κεντρικούς συστατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής που χαράζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Όσα έχουμε πράξει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια είναι πολλά και σημαντικά και αποδεικνύουν τη διαρκή έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο.

Οι επαγγελματίες του κλάδου ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και σε όλη την Ευρώπη άλλωστε, στη σκιά του αναμφίβολα υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και προβληματικών αποφάσεων της Ε.Ε.

Στεκόμαστε και πάλι στο πλευρό τους, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, πάντα εντός των επιτρεπτών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Αυτή η Κυβέρνηση και ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματά τους και αυτό έπραξε ξανά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είδαμε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τους αγρότες. Ξύνοντας «τον πάτο του βαρελιού», ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα στήριξης, όπως φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 10 χρόνια και προκαταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τέλη Μαρτίου. Μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αγνοηθούν από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας.

Πέραν τούτων, πάντως, με αφορμή και με κάποια σημεία του πρόσφατου νομοσχεδίου για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που ψηφίστηκε από τη Βουλή, θα ήθελα να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο, διατυπώνοντας συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις.

Απαιτείται η σταθερή πορεία των μεταρρυθμίσεων, της οικονομικής μόχλευσης και των επενδύσεων, η στροφή του παραγωγικού μοντέλου προς την εξωστρέφεια και στην κατανάλωση.

Μεταξύ άλλων, θα πρότεινα:

 1. Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Αγροτικού Επιμελητηρίου προκειμένου να προστατεύσει και να θεσμοθετήσει το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο του.

2. Την προσπάθεια σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη σύνδεση με τον τουρισμό και τη χημική – φαρμακευτική βιομηχανία.

3. Τη νέα, έγκαιρη νομοθεσία με δεδομένο ότι από το 2028, στην Κ.Α.Π. 2028 – 2035 δηλαδή, δεν θα υπάρχουν επιδοτήσεις σε χρήμα παρά μόνο δάνεια με επιδοτούμενο έως και μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα, απαιτούνται το χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων και οι πιστοποιημένες αποθήκες προϊόντων που βρίσκονται σε ενέχυρο (ΠΑΕΓΑ), προκειμένου στα δάνεια αυτής της μορφής το collateral να είναι το γεωργικό προϊόν, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα. Χωρίς αυτά οι γεωργοί μας δε θα μπορούν να παράξουν.

4. Την άμεση ένταξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της πρώτης μεταποίησης στην αναπτυξιακή τράπεζα και στο χαμηλότοκο δανεισμό των προγραμμάτων της E.Ε. και της EBRD, καθώς και την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον γεωργικό τομέα.

5. Τις σαρωτικές αλλαγές στον απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και προβληματικό κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και μάλιστα άμεσα!

Είναι κάποιες μόνο σκέψεις μου αναφορικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Δυνατότητες υπάρχουν. Πολιτική βούληση επίσης. Άπαντες βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του ποταμού. Η κρίση που διανύουμε και οι λύσεις που προκρίνονται, ας αποτελέσουν την αφορμή για την μεγάλη αντεπίθεση της ελληνικής υπαίθρου. Στο χέρι όλων μας είναι να το πετύχουμε. Και θα το καταφέρουμε.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Οι-αγρότες-κατέβασαν-τα-τρακτέρ-στον-Σταυρό-Αμυγδαλεώνα

Οι αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Αγρότες της Π.Ε. Καβάλας με τα τρακτέρ τους έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί της Δευτέρας στον κόμβο του Σταυρού Αμυγδαλεώνα, στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα τρακτέρ είναι παραταγμένα στις άκρες του δρόμου, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των υπόλοιπων οχημάτων.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Από την Δευτέρα κατεβαίνουν στους δρόμους οι αγρότες της Καβάλας

Από-την-Δευτέρα-κατεβαίνουν-στους-δρόμους-οι-αγρότες-της-Καβάλας

Την Δευτέρα (19/2) μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, με πρώτο σημείο συνάντησης τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

«Οι αποφάσεις πάρθηκαν την Πέμπτη (15/2) σε επίπεδο συντονιστικού οργάνου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οπότε θα έχουμε κινητοποιήσεις από Δευτέρα (19/2) σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Το μόνο που μπορώ να πω και είμαι σίγουρος για την περιοχή μας, είναι ότι τέσσερις σύλλογοι εδώ της Π.Ε. Καβάλας θα κάνουμε μια κινητοποίηση τη Δευτέρα (19/2) στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, για την οποία θα υπάρξει πιο λεπτομερής ενημέρωση τις επόμενες μέρες για την ώρα και τη μορφή της κινητοποίησης, όταν ολοκληρώσουμε κι εμείς όλες τις διεργασίες», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση στο πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε χωρίς κόστος και χωρίς κόπο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια…»

«Παράλληλα, κατά τόπους γίνονται ενημερώσεις από την Παρασκευή (16/2), προκειμένου να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για το τι έγινε στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και πως θα οργανωθεί από εδώ και πέρα η κινητοποίηση και τι κλιμάκωση θα έχει, ώστε να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε για τον κλάδο μας. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός δεν υπάρχουν πλαίσια για να δοθούν άλλα χρήματα, είτε για το πετρέλαιο, είτε για το ρεύμα, αλλά μπορούμε να ασκήσουμε μια πίεση στο πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ώστε χωρίς κόστος και χωρίς κόπο να μπορέσουμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια και να έχουμε μεγαλύτερα ποσά στις ενισχύσεις μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης.

«Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σίγουρα δεν ικανοποιηθήκαμε τελείως – Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η νέα Κ.Α.Π.»

Όσον αφορά τα μπλόκα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου τόνισε: «Τα μπλόκα θα είναι όπως στην Π.Ε. Καβάλας σε συγκεκριμένο σημείο για τις Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας, ενώ στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, υπάρχουν ήδη κάποια μπλόκα, οπότε αυτοί που μετέχουν στο συντονιστικό λογικά θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα μπλόκα και θα αποφασίσουμε για το πως θα πορευτούμε εφεξής. Όσον αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού σίγουρα δεν ικανοποιηθήκαμε τελείως. Αυτά τα ξέραμε και από την Έκθεση όπου είχαν γίνει εξαγγελίες και για το πετρέλαιο και για το ρεύμα. Φυσικά θα δοθεί μια προκαταβολή για το πετρέλαιο, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι εφαρμόσιμη η νέα Κ.Α.Π.», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα