Connect with us

Πολιτισμός

ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ: «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»

ΜΙΜΗ-ΝΤΕΝΙΣΗ:-«Κι-από-Σμύρνη…-Σαλονίκη»

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από 12 Ιαν έως 11 Φεβ 2024

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ

Η πρώτη παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», η οποία αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου και η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, αφήνει τους ήρωες του έργου σε μία βάρκα να ταξιδεύουν προς την Ελλάδα.

Η θεατρική παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» παρουσιάζει τη συνέχεια της ζωής των πρωταγωνιστών, όταν φτάνουν στη Θεσσαλονίκη, η οποία γίνεται η νέα τους πατρίδα. Εκεί, προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους και να χτίσουν ξανά τη ζωή τους.

Η παράσταση είναι μια περιγραφή της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα και στην Ευρώπη, την οποία παρακολουθούμε μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων.
Οι αντιθέσεις, οι διαφορετικές συνήθειες και αντιλήψεις των πολιτισμών που συνυπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και βρίσκουν τρόπο να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο.

Το έργο

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή με ό,τι απέμεινε από την οικογένειά της, φτάνει στη Σαλονίκη του 1923. Κανείς δεν ξέρει τι τους περιμένει. Καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία.

Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες.

Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

 Ανάγνωση

Με τη Μικρασιατική Καταστροφή δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ιωνία θα κατακλύσουν τη Θεσσαλονίκη και λίγο αργότερα θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι ανταλλάξιμοι ελληνικοί πληθυσμοί από Πόντο, Καππαδοκία καθώς και οι αιχμάλωτοι των κεμαλικών.

Μεγάλη εγκατάσταση αγροτικών προσφυγικών πληθυσμών υπήρξε σ’ όλη την περιοχή που καταλαμβάνει ο σημερινός νομός Θεσσαλονίκης μαζί με το Κιλκίς Στον οικιστικό χώρο της Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν περί τους 120.000 πρόσφυγες, ενώ αναχώρησαν για την Τουρκία ως «ανταλλάξιμοι» 25.000 μουσουλμάνοι. Εκτιμάται ότι περί τους 40.000 πρόσφυγες στεγάστηκαν στα μουσουλμανικά ανταλλάξιμα οικήματα.

Το 1928 οι πρόσφυγες αποτελούσαν το 47,8% του πληθυσμού ενώ οι «γηγενείς», χριστιανοί και εβραίοι το 36,1% και οι μετανάστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας το 16,1%. Ως απόρροια του προσφυγικού προβλήματος η έκταση της πόλης αυξήθηκε εκρηκτικά.

Η έλευση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη θα μεταβάλλει όλες τις έως τότε σταθερές της πόλης. Η ενόχληση του γηγενούς πληθυσμού (χριστιανικού και εβραϊκού) θα αποτυπωθεί στην απουσία ουσιαστικής μέριμνας και αλληλεγγύης για τους απόκληρους, που οι πόλεμοι πέταξαν σ’ αυτή τη γωνιά της Βαλκανικής.

Η αντίθεση των γηγενών προς τους πρόσφυγες σύντομα θα ενισχύσει τη διαμόρφωση κάποιων κοινών στοιχείων στους εξαιρετικά πολιτισμικά ανόμοιους προσφυγικούς πληθυσμούς, οι οποίοι θα μοιράζονται μια κοινή μοίρα και θα αναγνωρίζονται μεταξύ τους με την ιδιότητα του «πρόσφυγα».

Στοιχείο που θα ενισχύσει τις αντιθέσεις μεταξύ των «ντόπιων» και των προσφύγων, θα είναι επίσης και ο εμπορικός ανταγωνισμός στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όπου κυριαρχούσαν οι Εβραίοι.

Σε πολιτικό επίπεδο οι πρόσφυγες θα παραμείνουν προσηλωμένοι στον αντιμοναρχικό φιλελευθερισμό. Μετά την παραχώρηση των περιουσιών τους στο τουρκικό κράτος με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας, που υπέγραψε ο Βενιζέλος με τον Μουσταφά Κεμάλ, τον σφαγέα της Σμύρνης, αρκετοί πρόσφυγες στράφηκαν προς την Αριστερά. Ήδη, από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 η προσφυγική ομάδα είχε καταλάβει την ηγεσία στο Κομμουνιστικό Κόμμα και με τον Ανδρόνικο Χαϊτά είχε πάρει και τη Γενική Γραμματεία.

Θα υπάρξει και μικρή συμμετοχή των προσφύγων σε εθνικιστικές οργανώσεις, όπως αυτή των 3Ε, η οποία ευθύνεται για το αντιεβραϊκό πογκρόμ στο συνοικισμό του Κάμπελ.

Η ενίσχυση της Αριστεράς και η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων θα δημιουργήσει την πρώτη ώσμωση μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων της πόλης. Η εργατική εξέγερση του Μάη του ’36 θα αποτελέσει την πρώτη κοινή εκδήλωση ταξικής ενότητας και υπέρβασης των έως τότε διαχωρισμών.

Όσον αφορά τη συμπεριφορά της εξουσίας, μπορούμε να διακρίνουμε τα εξαιρετικά αντιπροσφυγικά συναισθήματα που διακατείχαν το μοναρχικό συντηρητικό χώρο. Κορύφωση αυτής της συμπεριφοράς θα αποτελέσουν οι ενέργειες του Ιωάννη Μεταξά, μετά την κήρυξη της ακροδεξιάς του δικτατορίας. 

Η αντιπροσφυγική στάση του Μεταξά θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα το 1938, όταν θα δωρίσει στο τουρκικό κράτος το σπίτι στη Θεσσαλονίκη, όπου υποτίθετο ότι γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Πασά και στην καρδιά της «πρωτεύουσας των προσφύγων», δηλαδή των θυμάτων του τουρκικού εθνικισμού, θα μετονομάσει την Οδό Αποστόλου Παύλου σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ.

Σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερον Βήμα», (12-11-1938), με τίτλο «Το πένθος δια τον θάνατον του Κεμάλ Ατατούρκ: «Εκδηλώσεις ελληνικής θλίψεως», και, εκτός από τα ιδιαιτέρως συγκινητικά συλλυπητήρια του Ιωάννη Μεταξά, περιέχεται και μια ιδιαιτέρως κολακευτική βιογραφία του Ισμέτ Ινονού, ανακοινώνεται η επικείμενη μετονομασία της οδού.

 Η παράσταση

Θεαματική υπερπαραγωγή, αναγκαστικά μεγάλης διάρκειας. Επίπονη δουλειά, συνεργασία πολλών δυνάμεων επί σκηνής, λεπτομερής καταγραφή ιστορικών γεγονότων, δραματοποίηση σημαντικών σκηνών στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των δεκαετιών που διατρέχει το έργο, εξαιρετικές εικόνες – σεκάνς, κινηματογραφική αφήγηση, αξιοθαύμαστοι γρήγοροι ρυθμοί, επιτυχείς εναλλαγές σκηνών, εικαστικές διαδοχές κάδρων, έξοχος συντονισμός ανθρώπων και τεχνικών μέσων. Με μια φράση : ένας θεατρικός άθλος, που αναδημιουργεί μια εθνική εποποιία.

 Η κ. Μιμή Ντενίση, συγγραφέας και σκηνοθέτις, στήνει μια παράσταση – θέατρο ντοκουμέντο. Βασίζεται σε αυθεντικές πηγές και σε ενδελεχή έρευνα γύρω από τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα της εποχής.

 Στον βαθμό που η δραματουργία δε δημιουργεί τίποτα εκ του μηδενός, αλλά καταφεύγει σε μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα, ειδήσεις δημοσιογραφικές, η δράση περιλαμβάνει ένα μέρος ντοκουμέντων κι ένα μέρος δραματοποιημένων μύθων, αν δεχθούμε ότι κάποιες αφηγήσεις εμπεριέχουν το στοιχείο του μύθου.

 Γνωρίζω ότι τα ιστορικά δράματα χρησιμοποιούν εκτεταμένα τις πηγές τους. Στην παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» η σκηνοθεσία πλέκει με θαυμαστό τρόπο το ντοκουμέντο με τη θεατρική αισθητική, για να έχει άμεση επαφή με την τότε πολιτική επικαιρότητα. Επομένως, όντως μιλάμε για θέατρο «ντοκουμέντο», που είναι ο κληρονόμος του ιστορικού δράματος, ενώ αν επρόκειτο για μια αμιγή μυθοπλασία, θα ήταν υπερβολικά ιδεαλιστικό και απολιτικό και, γιατί όχι, θέατρο που αλλοιώνει τα γεγονότα και τα χειρίζεται με στόχο προσεταιρισμού.

 Στην πλούσια, από κάθε άποψη, παράσταση, η «αρχιτέκτονας» χρησιμοποιεί τη μορφή της αναφοράς και της έρευνας, ώστε να της επιτρέπει να παραθέτει τα πρακτικά που ακόμη φυλάσσονται στα κιτάπια της ιστορίας και στις μνήμες ή τις φωτογραφίες ή τις αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν την εποχή σε όλες τις εκφάνσεις της.

 Στη δραματουργία, ο άξονας γύρω από τον οποίο υφαίνεται το έργο είναι η αρχόντισσα Σμυρνιά Φιλιώ Μπαλτατζή, την οποία ερμηνεύει με τον γνωστό της τρόπο η κ. Ντενίση. Αν δεχτούμε ότι σπουδαίοι ηθοποιοί άρχισαν και τελείωσαν την καριέρα τους στο θέατρο ή στον κινηματογράφο με μια μανιέρα στην εκφορά του λόγου και στην έκφραση, η μανιέρα της πρωταγωνίστριας είναι ο πλούτος και η κομψότητα στην εμφάνιση. Η καθαρότητα του λόγου της, οι ακριβές, υψηλής αισθητικής τουαλέτες, το αρχοντικό της παράστημα, η ευθυτενής σιλουέτα της και η αριστοκρατική της κίνηση – ακόμα και ως πρόσφυγας – είναι τα χαρακτηριστικά της και, προσωπικά, τα δέχομαι και μου αρέσουν.

Ως συγγραφέας, έκαμε πολλή δουλειά, υποθέτω σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μελέτησε την ιστορία μας, ερεύνησε πηγές, συνταίριαξε αρμονικά χρονικές περιόδους και χρησιμοποίησε ρέουσα, εύληπτη γλώσσα και στην αφήγηση και στη δραματοποίηση γεγονότων. Η ροή είναι αδιάλειπτη, η σημασία στη λεπτομέρεια αξιέπαινη, οι ισορροπίες δίκαιες και η αντικειμενικότητα τής αναφοράς στα πολιτικά πεδία, καθολικά αποδεκτή.

Ως σκηνοθέτις, η κ. Ντενίση, κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα. Τον άψογο συντονισμό έμψυχου και άψυχου υλικού, τη σωστή καθοδήγηση του πολυμελούς θιάσου στη σκηνή, την εκμετάλλευση του παλκοσένικου σε όλες του τις διαστάσεις, την εξέλιξη της δράσης με έξυπνο τρόπο, ώστε να μην κουράζει η μεγάλη διάρκεια της παράστασης, την πολύ εύστοχη διανομή ρόλων και την επιλογή των επί μέρους συνεργατών της.

Ταυτόχρονα, επιτελεί σπουδαίο έργο παιδευτικό απευθυνόμενη και στις νεαρότερες ηλικίες. Στη Θεσσαλονίκη, πρωτίστως, γόνοι προσφυγικών οικογενειών δε γνωρίζουν το παραμικρό σχετικά με το πώς και το γιατί αποκαλούνται οι πρόγονοί τους «πρόσφυγες». Ελάχιστες οι γνώσεις που αποκομίζουν από τα σχολεία κι ακόμα λιγότερες όσες αφομοιώνουν από τα μαθήματα. Της αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό το έργο της. Πολλά μπράβο για το κοινωνικό και διδακτικό σκέλος της συγκινητικής «διατριβή» της στο προσφυγικό ζήτημα. Δεν εκπλήσσει η θέρμη στο παρατεταμένο και αβίαστο χειροκρότημα στο φινάλε. Και με τους θεατές όρθιους, παρακαλώ.

Τα θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια, η ευφυής συνύπαρξη – συμμετοχή στην εξέλιξη της ιστορίας του βίντεο στο κυκλόραμα, οριοθετούν χρονικές περιόδους, χώρους, κοινωνικές βαθμίδες, στιγμιότυπα ζωής στην εποχή και τα υπογράφουν σημαντικοί δημιουργοί, όπως ο Μανόλης Παντελιδάκης και η Χαρά Τσουβαλά, αντίστοιχα. Η χαρακτηριστική μουσική που συνοδεύει τη δράση είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη και οι εντυπωσιακοί φωτισμοί του Αργύρη Θέου.

Οι ηθοποιοί που συγκροτούν τον πολυμελή θίασο είναι επιλεγμένοι για τις ικανότητές τους και την πορεία τους στο σανίδι. Όλοι τους εξαιρετικοί στους ρόλους που υποδύονται κι είναι άδικο να ξεχωρίσει κανείς έναν ή δυο. Άξιο το χειροκρότημα στο φινάλε για τους: Κατερίνα Γερονικολού, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Εγγλεζάκη, Κώστα Καζάκα, Κωνσταντίνο Καζάκο, Μέμο Μπεγνή, Όλγα Πολίτου, Πρόδρομο Τσουνίδη, Μαρία Φιλίππου, Χρήστο Βελιάνο, Μανώλη Γεραπετρίτη, Αλεξάνδρα Ζώη, Εστέλλα Κοπάνου, Μαρίλια Μητρούση, Αιμίλιο Μωισίδη, Γιώργο Νάτσιο, Νικόλα Νικολαίδη, Ηλία Νομικό, Έφη Σταυροπούλου και Ειρήνη Χατζηνίκου 

Επίλογος

Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων, μετά από πολλές δυσκολίες, καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ο πολυπολιτισμικός πληθυσμός της από τη μεγάλη φωτιά του 1917. Οι πρόσφυγες θα ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, καθώς οι Εβραίοι της πόλης θα οδεύσουν σιγά – σιγά προς την καταστροφή τους.

Το έργο αποτελεί συνέχεια του “Σμύρνη µου αγαπημένη” και γράφτηκε μετά από έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα που αφορούν την ταραγμένη εποχή του Μεσοπολέμου.

Την παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», που εξελίσσεται από το 1923 έως το 1940, έγραψε και σκηνοθέτησε η Μιμή Ντενίση, έχοντας κάνει μία μεγάλη έρευνα πριν, με στόχο να βγάλει στην επιφάνεια την αληθινή ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία Μιμή Ντενίση
Σκηνικά Mανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια Χαρά Τσουβαλά
Φωτισμοί Αργύρης Θέος
Μουσική Αντρέας Κατσιγιάννης
Κινησιολογία Μάρω Μαρμαρινού
Βοηθός σκηνοθέτη Λίνα Ζαρκαδούλα
Παραγωγός Γιώργος Iσαάκ

 
Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): 
Κατερίνα Γερονικολού, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Εγγλεζάκη, Κώστας Καζάκας, Κωνσταντίνος Καζάκος, Μέμος Μπεγνής, Μιμή Ντενίση, Όλγα Πολίτου, Πρόδρομος Τσουνίδης, Μαρία Φιλίππου
 
Επίσης οι:
Χρήστος Βελιάνο, Μανώλης Γεραπετρίτης, Αλεξάνδρα Ζώη, Εστέλλα Κοπάνου, Μαρίλια Μητρούση, Αιμίλιος Μωισίδης, Γιώργος Νάτσιος, Νικόλας Νικολαίδης, Ηλίας Νομικός, Έφη ΣταυροπούλουΕιρήνη Χατζηνίκου 

Διοργάνωση: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – PEOPLE ENTERTAINMENT GROUP

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

«Το ΤάΒΛΙ» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα στο Ακόντισμα

«Το-ΤάΒΛΙ»-σε-σκηνοθεσία-Αλέξανδρου-Ρήγα-στο-Ακόντισμα

Το ιστορικό θεατρικό έργο «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων δραματουργών της μεταπολεμικής περιόδου, παρουσιάζεται σε Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα.

Το Τάβλι, γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1972, εν τω μέσω της δικτατορίας, στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και έκτοτε, αποτελεί ένα από τα έργα σταθμός της ελληνικής δραματουργίας. Ένα πρωτοποριακό έργο με βέβηλη σάτιρα και ευφυΐα, που μετρά πολλά ανεβάσματα και μεγάλες επιτυχίες.

Η ρεαλιστική γραφή του συγγραφέα εντοπίζει και αντικατοπτρίζει τον πυρήνα του νεοέλληνα. Την κατάσταση του, τα όνειρά του, την καπατσοσύνη του, αλλά και τον αμοραλισμό του. Την ανήθικη ηθική του, που μπροστά στο χρήμα και στην εκ γενετής, θα ’λεγε κανείς, επιθυμία του να ξεφύγει από τα αδιέξοδα του –οικονομικά, μα και κοινωνικά – , είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα πάντα. Σχέσεις, ανθρώπους, λογική, ηθική και αγάπη. Ακόμα και το τόσο παινεμένο ελληνικό φιλότιμο, γίνεται λευκή σημαία παράδοσης στα ζάρια.

Οι νεοέλληνες ήρωες του Δημήτρη Κεχαΐδη, δεν ξεγελάνε όμως τη ζωή. Εξαπατούν τους εαυτούς τους και κρατάνε στα χέρια τους καθρέφτες, που πάνω τους παίζουν πόρτες, πλακωτό και φεύγα. Για να μας δείξουν όχι ποιοι είμαστε, αλλά ποιοι δεν πρέπει να είμαστε.

Το Τάβλι, είναι ένα έργο με εξαιρετική πλοκή και δαιμονιώδη ρυθμό. Έχει έντονο, ιδιαίτερο, σαρκαστικό και κυνικό χιούμορ. Είναι μια διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη κωμωδία που κρύβεται στις μικρές τραγωδίες.

Με έντονο το λαϊκό στοιχείο, οι ήρωες του έργου είναι «λαμόγια», που μ’ έναν μαγικό τρόπο, σου προκαλούν συμπάθεια, μέσα σε ένα «λούμπεν» μεταπολεμικό περιβάλλον. Οι πικρές αλήθειες που προβάλει ο συγγραφέας, γίνονται γλυκά χαμόγελα στα χείλη των θεατών.

Δυο λόγια για την Υπόθεση:

Ο Φώντας (Αντώνης Κρόμπας) και ο Κόλιας (Αλέξανδρος Ρήγας) δύο φίλοι και κουνιάδοι, ξυπνάνε από τη μεσημεριανή τους σιέστα και ακολουθούν την ιεροτελεστία τους: καφές, τάβλι πρωταθλητών και αναζήτηση της μπίζνας που θα τους κάνει πλούσιους και σημαντικούς.

Ο Φώντας, άεργος οραματιστής του εύκολου χρήματος, γεννάει κατά κόρον ιδέες έτοιμες προς εξαργύρωση. Ο Κόλιας, λαχειοπώλης με παρελθόν αντιστασιακού -έτσι τουλάχιστον διατείνεται ο ίδιος – αντιστέκεται στις εύκολες ιδέες. Μέχρι ο Φώντας να τον πείσει για τις μεγάλες στιγμές που έρχονται.

Δυο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί και απόλυτα αναγνωρίσιμοι. Ανέχονται και εκμεταλλεύονται ο ένας τον άλλον.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, οι τόνοι ανεβαίνουν. Φεύγουνε οι κοινωνικοί τύποι και τα στόματα ανοίγουνε και λένε αλήθειες. Αλήθειες που πονάνε και προβληματίζουν. Σύντομα, αλληλοανακαλούν και συνεχίζουν «μονιασμένοι» να καταστρώνουν τα σχέδια τους για υπερπόντια ταξίδια και εκμετάλλευση ανθρώπων και αναγκών. Με κοινό παρονομαστή την ψευδαίσθηση, στοχεύουν στο να γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι, μα οδεύουν στο να γίνουν τιποτένια τέρατα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο: Δημήτρης Κεχαΐδης

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας

Σκηνικά: Λία Ασβεστά

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέκος Αναστασίου

Ενδυματολογία: Ελένη Μπλέτσα

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ρήγας

Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Graphic Design: GridFox Team

 Γιάννης Στιβανάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Τοπαλίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Σαμαρτζής

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αλέξανδρος Ρήγας: Κόλιας Παγουρόπουλος

Αντώνης Κρόμπας: Φώντας Καλαφατίδης

Ν.ΚΑΡΒΑΛΗ: ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ

Παρασκευή 21 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 9.30 μμ

Προπώληση: Από 15 € more.com

https://www.more.com/theater/to-tabli-1

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Θέμη Κελέκη

Εγκαινιάστηκε-η-έκθεση-του-Θέμη-Κελέκη

Τη Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, εγκαινιάσθηκε στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης η έκθεση του μακροβιότερου ζωγράφου της Καβάλας Θέμη Κελέκη, που τελεί υπό τη Αιγίδα του Δήμου Καβάλας.

Κατά τη διάρκεια της σεμνής καλλιτεχνικής εκδήλωσης, ο Θέμης Κελέκης τιμήθηκε από τον Δήμο Καβάλας με τιμητική πλακέτα, για τη πολυετή προσφορά του, στον εικαστικό πολιτισμό της πόλης.

Τη τιμητική  πλακέτα παρέδωσαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καβάλας κ.κ. Απόστολος Μουμτσάκης και Βασίλης Λεμονίδης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρου Μουριάδη και βέβαια αναφέρθηκαν στο σπουδαίο και πολυετές έργο του, που σύμφωνα με δήλωση του Θέμη Κελέκη, ξεπερνά τα 2.500 έργα στο σύνολο τους.

Την εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του, ο Βουλευτής Καβάλας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του, μίλησε για το έργο και τη συνολική προσφορά του καλλιτέχνη στο χώρο του πολιτισμού και της τέχνης, με ιδιαίτερα εγκωμιαστική αναφορά.

Νωρίτερα (λόγω πολλών υποχρεώσεων τη συγκεκριμένη μέρα) η Βουλευτής Καβάλας κ. Αγγελική Δεληκάρη με τους συνεργάτες της, επισκέφθηκαν την έκθεση και ευχήθηκαν στους διοργανωτές καλή επιτυχία.

Εκ μέρους της Π.Ε. Καβάλας, ο Αντιπ/ρχης Καβάλας Δρ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος χαιρέτησε τ’ όλο γεγονός, συγχαίροντας τον καλλιτέχνη για τη προσφορά του και το τεράστιο έργο που δημιούργησε από το 1957 μέχρι σήμερα, γιορτάζοντας τα 67 χρόνια της εικαστικής του δημιουργίας.

Όπως και ο Θεματικός Αντιπ/ρχης ΠΑΜΘ κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, χαιρέτησε την εκδήλωση, αναφερόμενος στη συμβολή του Θέμη Κελέκη και τον ρόλο που έπαιξε όλα αυτά τα χρόνια, διαφημίζοντας με το έργο του τη Καβάλα πανελλαδικά, όπως και σε άλλες χώρες που έχει εκθέσει.

Τιμητική αναφορά έκανε και το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Λευτέρης Κουκουτίνης, που παραβρέθηκε, ευχαριστώντας τον καλλιτέχνη για τη συνολική προσφορά του και αναγνωρίζοντας τη προστιθέμενη πολιτιστική αξία που έδωσε μέσα από το έργο του στη πόλη της Καβάλας.

Όπως συγκινητική και άξια αναφοράς, ήταν η συζήτηση του Δημοτικού Συμβούλου και Προέδρου της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας κ. Ξενοφών Κροκίδη με τον καλλιτέχνη, λίγο πριν την απονομή.

Επίσης τιμητική και η παρουσία του Περιφερειακού Δ/ντη των καταστημάτων ΜΑΣΟΥΤΗΣ κ. Σεραφείμ Σκαλιάπα, που παραβρέθηκε και συγχάρηκε τόσο τον κ. Κελέκη, όσο και τους διοργανωτές.

Να σημειωθεί ότι, συνδιοργανωτές της έκθεσης Θέμης Κελέκης – 67 χρόνια εικαστικής δημιουργίας είναι ο μεγαλύτερος όμιλος μέσων ενημέρωσης της ΑΜΘ “ENA MEDIA GROUP” καθώς και η πρώτη σ’ αναγνωσιμότητα εβδομαδιαία εφημερίδα της ΑΜΘ “Επικαιρότητα Νέστου”.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Κώστας Χατζηγεωργίου, αφού ευχαρίστησε το κοινό, που πρέπει να αναφέρουμε ότι, γέμισε την αίθουσα που εγκαινιάστηκε η έκθεση. Όλους τους επισήμους για τη τιμητική τους παρουσία και βέβαια τις επιχειρήσεις που με τις χορηγίες τους υποστήριξαν το γεγονός, κάλεσε τους προσκεκλημένους να απολαύσουν τα έργα του Θέμη Κελέκη που επιλέχθηκαν, σ’ αυτή την διαδρομή τέχνης που ξεκίνησε από το 1957.

Τέλος την όλη επιμέλεια στην επιλογή των έργων είχε ο επιμελητής (υιός του ζωγράφου και επίσης ζωγράφος) κ. Θεοδόσης Κελέκης, ο οποίος μάλιστα συμμετέχει και ο ίδιος τιμητικά με ορισμένα έργα του.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τη Κυριακή το βράδυ 9 Ιουνίου 2024 και βέβαια η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σ.Σ. Δεν πρέπει και δεν θα παραλείψω την αναφορά μου στον εξαιρετικό μπουφέ που επιμελήθηκε με χορηγία του Εστιατορίου της Καβάλας “ΜΠΑΛΑΟΥΡΟ” ο Σεφ Χρήστος Δελής, με εξαιρετικές  γεύσεις που σε συνδυασμό με το εξ’ ίσου εξαιρετικό κρασί ποικιλίας Μαλαγουζιά από το κτήμα Αποστολίδη, κέρδισαν και τις γευστικές εντυπώσεις.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Επετειακή έκθεση Θέμη Κελέκη – 67 χρόνια εικαστικής δημιουργίας

Επετειακή-έκθεση-Θέμη-Κελέκη –-67-χρόνια-εικαστικής-δημιουργίας

Ο Θέμης Κελέκης, γιορτάζει τα 67 χρόνια εικαστικής δημιουργίας του και μας προσκαλεί κοντά του από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου 2024, στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και συνδιοργανώνεται από το «ΕΝΑ Media Group» και την εφημερίδα «Επικαιρότητα Νέστου».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Χατζηγεωργίου – Θεοδόσης Κελέκης

Με τις ευγενικές χορηγίες:

Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.

Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε. ( Ιχθυόσκαλα Καβάλας)

Εταιρία ανακύκλωσης μετάλλου Scrap Nestos

Φούρνοι Φελαχίδη

Ktima APOSTOLIDI – Οινοποιία

Μπαλαούρο Restaurant

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα