Connect with us

Περιφέρεια

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» στις πληγείσες από χαλαζόπτωση περιοχές του Ν. Καβάλας

Η-«Περιφερειακή-Σύνθεση»-στις-πληγείσες-από-χαλαζόπτωση-περιοχές-του-Ν.-Καβάλας

Από την «Περιφερειακή Σύνθεση» εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Την Φωλιά και τον Άγιο Ανδρέα του Δ. Παγγαίου στο Ν. Καβάλας επισκέφθηκε ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης», Χριστόδουλος Τοψίδης συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. κ. Α. Ιωσηφίδη και Θ. Μαρκόπουλο καθώς και από τους υποψηφίους στην Π.Ε. Καβάλας κ.κ. Δ. Κλειτσιώτη & Ι. Μηλιάδη, μετά την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε χθες (14/06) στην περιοχή.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης επισκέφθηκε αμπελώνες της περιοχής και συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Φωλιάς κ. Γ. Καλπακίδη, με αμπελουργούς καθώς και με εξαγωγείς.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του δήλωσε σχετικά: «Η παρατεινόμενη αστάθεια της ατμόσφαιρας οδήγησε σε μία ισχυρή χαλαζόπτωση, οι επιπτώσεις της οποίας στην παραγωγή θα καταστούν εμφανείς μετά από 2-3 ημέρες. Δυστυχώς, οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ότι η αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα συνεχισθεί και τις επόμενες 7 ημέρες κι αυτό καθιστά πιθανή την επανάληψη ανάλογων φαινομένων, τα οποία έρχονται να πλήξουν μία εξαιρετικά ευπαθή και εντατική καλλιέργεια, στην οποία οι αμπελουργοί επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά ανά στρέμμα και της οποίας τα προϊόντα πιστοποιούνται και εξάγονται (σε μεγάλο μέρος) στηρίζοντας όχι μόνο την οικονομία της περιοχής και της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και όλης της χώρας. Στο σημείο αυτό πρέπει να καταγραφούν δύο σημαντικές παρατηρήσεις. Πρώτον, η περιοχή μένει εκτός κάλυψης από το πρόγραμμα της από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ.

Έτσι οι αμπελώνες και τα σταφύλια που παράγονται αλλά και οι κόποι και τα έξοδα των αμπελουργών της περιοχής παραμένουν εκτεθειμένα στους κινδύνους καταστροφής από μία ενδεχόμενη χαλαζόπτωση. Δυστυχώς διαφαίνεται ότι η διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και η διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας έχουν πάψει να διεκδικούν ισχυρά αυτό το εύλογο αίτημα για την περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αμπελουργούς και τα παραγόμενα σταφύλια. Δεύτερον, εξαιτίας της ολιγωρίας της διοίκησης της Περιφέρειας αλλά και της διοίκησης της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίες δεν απέστειλαν τα στοιχεία και την απαιτούμενη τεκμηρίωση για την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι αμπελουργοί από την πανδημία, δεν εκδόθηκε ποτέ απόφαση αποζημίωσης από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δικαιούνταν να αποζημιωθούν κι όπως πέτυχε π.χ. η Π.Ε. Ημαθίας. Είναι κρίμα αλλά η αναποτελεσματικότητα και η ανικανότητα της διοίκησης έχουν συνέπειες και κόστος το οποίο πληρώνεται από τους αμπελουργούς, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε. Είναι κρίμα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει ακόμη κι αυτοί που διοικούν να καταλάβουν πως τα αιτήματα δεν εξαντλούνται στην άμεση και δίκαιη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Η παράταξή μας θα εισάγει το θέμα στο Π.Σ. κι εγώ προσωπικά θα επισκεφθώ και τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις όπως το Παλαιοχώρι και την Λεκάνη».

Από το Γραφείο Τύπου

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

«Ζωντανεύει» το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας

«Ζωντανεύει»-το-Βιοτεχνικό-Πάρκο-Καβάλας

Σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΒΙΟΠΑ Καβάλας Παύλος Τσουμάκης, υπέγραψε τη μίσθωση επτά (7) οικοπέδων με εταιρεία που θα υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο.

Ιδιαίτερα θετικό ότι μετά από δέκα χρόνια γίνεται νέα συμβολαιογραφική πράξη. Η καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Δήμου Καβάλας και Επιμελητηρίου Καβάλας έφερε τα θετικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια συνεχίζεται έτσι ώστε το ΒΙΟΠΑ Καβάλας ν’ αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της περιοχής μας.

Παρόντες επίσης ήταν, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας και το μέλος του ΔΣ του ΒΙΟΠΑ Καβάλας Κυριάκος Μπάης.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Π.Ε. Καβάλας (κατηγορία κινδύνου 4)

Πολύ-υψηλός-κίνδυνος-πυρκαγιάς-στην-ΠΕ.-Καβάλας-(κατηγορία-κινδύνου-4)

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στην Π.Ε. Καβάλας.

Σας ενημερώνουμε ότι έχει τεθεί σε ισχύ η με αριθμό ΑΔΑ: ΩΣΘΒ7ΛΒ-ΗΜΖ απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας εντός των δασικών εκτάσεων του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ για την Π.Ε Καβάλας.

Οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Επανασχεδιασμό της λειτουργίας των πλευρικών διοδίων του Αγίου Ανδρέα ζητά ο Κώστας Αντωνιάδης

Επανασχεδιασμό-της-λειτουργίας-των-πλευρικών-διοδίων-του-Αγίου-Ανδρέα-ζητά-ο-Κώστας-Αντωνιάδης

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού ΑΕ, όπου του ζητά τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας των διοδίων του Αγίου Ανδρέα, διότι τα Σαββατοκύριακα και ειδικότερα μετά τις έξι το απόγευμα, οπότε ξεκινάει η επιστροφή των λουόμενων από τον Δήμο Παγγαίου, εξαιτίας της στενής και απότομης εισόδου της Εγνατίας Οδού στο συγκεκριμένο ύψος σε συνδυασμό με την απαραίτητη στάση για την πληρωμή του αντιτίμου, δημιουργούνται τεράστιες ουρές χιλιομέτρων με αποτέλεσμα οι οδηγοί να περιμένουν ακόμη και τρία τέταρτα της ώρας για να περάσουν από τα διόδια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε: «Εκτός από τις ουρές των αυτοκινήτων, την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό των οδηγών και των τουριστών, υπάρχει και ένας έντονος προβληματισμός για το τι θα μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο ατύχημα στην περιοχή και χρειαστεί να διέλθει ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ή σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποια πυρκαγιά και είναι απαραίτητη η διέλευση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κ.λπ. Για την ΠΕ Καβάλας προέχει η οδική ασφάλεια των οδηγών και των πεζών και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα