Connect with us

Περιφέρεια

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» στις πληγείσες από χαλαζόπτωση περιοχές του Ν. Καβάλας

Η-«Περιφερειακή-Σύνθεση»-στις-πληγείσες-από-χαλαζόπτωση-περιοχές-του-Ν.-Καβάλας

Από την «Περιφερειακή Σύνθεση» εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Την Φωλιά και τον Άγιο Ανδρέα του Δ. Παγγαίου στο Ν. Καβάλας επισκέφθηκε ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης», Χριστόδουλος Τοψίδης συνοδευόμενος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. κ. Α. Ιωσηφίδη και Θ. Μαρκόπουλο καθώς και από τους υποψηφίους στην Π.Ε. Καβάλας κ.κ. Δ. Κλειτσιώτη & Ι. Μηλιάδη, μετά την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε χθες (14/06) στην περιοχή.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης επισκέφθηκε αμπελώνες της περιοχής και συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Φωλιάς κ. Γ. Καλπακίδη, με αμπελουργούς καθώς και με εξαγωγείς.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του δήλωσε σχετικά: «Η παρατεινόμενη αστάθεια της ατμόσφαιρας οδήγησε σε μία ισχυρή χαλαζόπτωση, οι επιπτώσεις της οποίας στην παραγωγή θα καταστούν εμφανείς μετά από 2-3 ημέρες. Δυστυχώς, οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ότι η αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα συνεχισθεί και τις επόμενες 7 ημέρες κι αυτό καθιστά πιθανή την επανάληψη ανάλογων φαινομένων, τα οποία έρχονται να πλήξουν μία εξαιρετικά ευπαθή και εντατική καλλιέργεια, στην οποία οι αμπελουργοί επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά ανά στρέμμα και της οποίας τα προϊόντα πιστοποιούνται και εξάγονται (σε μεγάλο μέρος) στηρίζοντας όχι μόνο την οικονομία της περιοχής και της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και όλης της χώρας. Στο σημείο αυτό πρέπει να καταγραφούν δύο σημαντικές παρατηρήσεις. Πρώτον, η περιοχή μένει εκτός κάλυψης από το πρόγραμμα της από αέρος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ.

Έτσι οι αμπελώνες και τα σταφύλια που παράγονται αλλά και οι κόποι και τα έξοδα των αμπελουργών της περιοχής παραμένουν εκτεθειμένα στους κινδύνους καταστροφής από μία ενδεχόμενη χαλαζόπτωση. Δυστυχώς διαφαίνεται ότι η διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και η διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας έχουν πάψει να διεκδικούν ισχυρά αυτό το εύλογο αίτημα για την περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αμπελουργούς και τα παραγόμενα σταφύλια. Δεύτερον, εξαιτίας της ολιγωρίας της διοίκησης της Περιφέρειας αλλά και της διοίκησης της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίες δεν απέστειλαν τα στοιχεία και την απαιτούμενη τεκμηρίωση για την οικονομική ζημία που υπέστησαν οι αμπελουργοί από την πανδημία, δεν εκδόθηκε ποτέ απόφαση αποζημίωσης από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δικαιούνταν να αποζημιωθούν κι όπως πέτυχε π.χ. η Π.Ε. Ημαθίας. Είναι κρίμα αλλά η αναποτελεσματικότητα και η ανικανότητα της διοίκησης έχουν συνέπειες και κόστος το οποίο πληρώνεται από τους αμπελουργούς, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτε. Είναι κρίμα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει ακόμη κι αυτοί που διοικούν να καταλάβουν πως τα αιτήματα δεν εξαντλούνται στην άμεση και δίκαιη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Η παράταξή μας θα εισάγει το θέμα στο Π.Σ. κι εγώ προσωπικά θα επισκεφθώ και τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις όπως το Παλαιοχώρι και την Λεκάνη».

Από το Γραφείο Τύπου

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Συνάντηση του Κ. Αντωνιάδη με μαθητές και γονείς

Συνάντηση-του-Κ.-Αντωνιάδη-με-μαθητές-και-γονείς

Συνάντηση με μαθητές, αλλά και με την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Καβάλας, είχε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης.

Ο κ. Αντωνιάδης εξήρε την υπεύθυνη στάση που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά του κορωνοϊού. Επίσης δήλωσε ότι θα απευθύνει επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να τροποποιηθεί η απόφαση για τη συγχώνευση των τμημάτων σε σχολεία της Καβάλας, διότι αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Ψηλά στην ατζέντα της Π. Ε. Καβάλας το παλιό Πρωτοδικείο

Ψηλά-στην-ατζέντα-της-Π-Ε.-Καβάλας-το-παλιό-Πρωτοδικείο

«Το θέμα της διεκδίκησης του παλιού Πρωτοδικείου Καβάλας θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προκειμένου επιτέλους να αποδοθεί το εν λόγω κτήριο στην τοπική κοινωνία».

Τα παραπάνω υπογράμμισε με έμφαση, στο πλαίσιο δήλωσης που έκανε στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, μ’ αφορμή και την πρόσφατη σύσκεψη των τοπικών φορέων σχετικά με το θέμα.

«Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα στην ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει η κυριότητα του κτηρίου, ότι δεν μπορεί να αδιαφορεί και να δείχνει αυτήν την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά…»

«Στόχος της σύσκεψης που πραγματοποιήσαμε την περασμένη Παρασκευή (22/10) στο γραφείο μου, ήταν να περάσουμε το μήνυμα στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), στην οποία ανήκει η κυριότητα του κτηρίου, ότι δεν μπορεί να αδιαφορεί και να δείχνει αυτήν την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά, απέναντι σε ένα δημόσιο κτήριο με τόσο σημαντική ιστορία και αξία για την πόλη της Καβάλας. Από το 2017 ο δήμος Καβάλας είχε κάνει αίτηση για να του παραχωρηθεί η χρήση του εν λόγω κτηρίου κι ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε, ακόμη δεν έχει απαντήσει η ΕΤ.Α.Δ. Επίσης τον Απρίλιο του 2019 σχετικό αίτημα υπέβαλε και το ΔΙ.ΠΑ.Ε., με έναν ολοκληρωμένο φάκελο, οικονομοτεχνική μελέτη και αρχιτεκτονικά σχέδια, προκειμένου να παραχωρηθεί στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., ωστόσο ούτε κι αυτό το αίτημα έχει απαντηθεί από την εταιρεία», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Αντωνιάδης συμπληρώνοντας ότι «πρόκειται για ένα κτήριο – σύμβολο για την Καβάλα, καθώς εκεί υψώθηκε η ελληνική σημαία μετά την απελευθέρωση της πόλης, στέγασε στη συνέχεια το πρώτο δημαρχείο και για τα υπόλοιπα χρόνια το Πρωτοδικείο Καβάλας».

«Εν αναμονή της κατάληξης που θα έχουν οι επαφές ανάμεσα στον δήμο Καβάλας και την ΕΤ.Α.Δ. – Φοβόμαστε μήπως και πάλι η ΕΤ.Α.Δ. δεν μας απαντήσει…»

«Εφόσον μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Καβάλας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΕΤ.Α.Δ., αποφασίσαμε στη σύσκεψη να περιμένουμε να δούμε την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον δήμο και την εταιρεία και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν κάποια νεότερα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να το επαναφέρουμε ως θέμα στο προσκήνιο, κρατώντας το ψηλά στην ατζέντα μας. Φοβόμαστε μήπως και πάλι η ΕΤ.Α.Δ. δεν μας απαντήσει. Οι θεσμικοί φορείς ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε το παλιό Πρωτοδικείο Καβάλας από το Δημόσιο. Να είναι βέβαιοι οι πολίτες πως θα κάνουμε όσα πρέπει, ώστε το συγκεκριμένο κτήριο να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία», ανέφερε ακόμη στα όσα είπε στον «Ενήμερο» ο Κώστας Αντωνιάδης.

 

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Με 2,1 εκ. € από το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ΑΜΘ την ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ

Με-2,1-εκ.-e-από-το-ΕΣΠΑ-χρηματοδοτεί-η-Περιφέρεια-ΑΜΘ-την-ενίσχυση-του-στόλου-του-ΕΚΑΒ

Με 20 νέα ασθενοφόρα και 6 κινητές μονάδες επείγουσας φροντίδας ενισχύεται ο στόλος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου να εντάξει τη χρηματοδότηση της προμήθειάς τους στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ξεπερνά τα 2,1 εκατ. € και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια από το ΕΚΑΒ 8 συσκευών θωρακικών συμπιέσεων για τις ανάγκες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και 2 θάλαμοι αρνητικής πίεσης.

Ο παραπάνω εξοπλισμός θα μοιραστεί ισομερώς ανάμεσα στα δύο παραρτήματα του ΕΚΑΒ στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία καλύπτουν το σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και θα συμβάλει σημαντικά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών που έχει το ΕΚΑΒ λόγω της πανδημίας COVID-19.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για τη χρηματοδότηση, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας όπου είχε συνάντηση με το Διευθυντή της 6ης και 9ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ κ. Χάρη Λώτη μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Αλέξη Πολίτη.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα