Connect with us

Πολιτισμός

COSMOPOLIS: Παρουσίαση Προγράμματος CosmoWorld

cosmopolis:-Παρουσίαση-Προγράμματος-cosmoworld

Με τη σειρά μου θα σας παρουσιάσω τις εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν στο φετινό CosmoWorld,την δεύτερη ενότητα του φεστιβάλ Cosmopolis,που θα λάβει χώρα από 25-29 Αυγούστου 2021.

Να τονίσω με την αφορμή αυτή ότι υπήρχαν πολλές δράσεις, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν για φέτος, λόγω της κατάστασης που ακόμη ταλαιπωρεί όλη την υφήλιο με τον Covid 19.

Για παράδειγμα οι Cosmo-χοροί, που από τον χειμώνα ακόμη οργανώσαμε, ήταν μια από αυτές. Είχαμε ήδη πολλές συμμετοχές, αλλά δυστυχώς αναγκαστήκαμε με μεγάλη λύπη να τις ακυρώσουμε, όπως επίσης αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε και τα σεμινάρια χορού από τις αντιπροσωπείες των προσκεκλημένων χωρών.

Επίσης, η κλασσική δρομική παρουσία του φεστιβάλ στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου στην χερσόνησο της Παναγίας, δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω της αδυναμίας να ελέγξουμε την προσέλευση του κόσμου, σύμφωνα με τα πρότυπα όπως τα ορίζει η νομοθεσία.

Το ίδιο συνέβη και με τις εκδηλώσεις που αφορούσαν τα παιδιά οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου της Παναγίας.

Και τέλος, πλήθος παράλληλων δράσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης,από το ύψος του ΝΟΚ μέχρι και το παράλιο τείχος, έχουν και αυτές ακυρωθεί για τους ίδιους λόγους.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών που προέκυψαν στην πορεία, πολλές δραστηριότητες έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλα σημεία, ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης αλλά και για να διατηρήσουμε την ομοιογένεια και την συνοχή του φεστιβάλ σε αυτό το τετραήμερο.

Επίσης, κάτι ακόμη που δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αν και είχε προγραμματιστεί ήδη από πέρσι το φθινόπωρο ήταν οι μεγάλες μας συναυλίες με πολύ αναγνωρισμένα ονόματα στην διεθνή σκηνή. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με την πανδημία.Κι εμείς ΟΜΩΣ σαν διοργάνωση, δεν επιθυμούσαμε να επιλέξουμε την φιλοξενία τέτοιων μεγάλων ονομάτων, υποχρεώνοντας τους θεατές να κάθονται σε καρέκλες «δένοντάς» τους με αυτόν τον τρόπο μπροστά στην τρομερή ενέργεια αυτών των σχημάτων στις ζωντανές τους παρουσίες.

Για την ιστορία, θα ήθελα να αναφέρω τα σχήματα που είχαν επιλεγεί, με τα οποία έχουμε ανανεώσει το ραντεβού μας για το επόμενο Cosmopolis 2022. Είναιοι:

 • AsianDubFoundation από Αγγλία ένα μουσικό συγκρότημα που συνδυάζει μουσικά στυλ όπως rapcore, dub, dancehall, ragga και μουσική της Νότιας Ασίας,
 • ηSona JobartehαπόGambia που παρουσιάζει μια μοντέρνα εκδοχή της παραδοσιακής μουσικής της χώρας της,
 • οιDubioza KolektivαπότηνΒοσνίαμιαμπάνταπου συνδυάζει hip hop, dub, ska, reggae, rock, punk, ηλεκτρονική μουσική με τον Βαλκανικό τους ήχο, και
 • ο BobanMarković απότην νότια Σερβίαμε την Balkanbrashορχήστρα του (χάλκινα πνευστά) και το τρελό ξέφρενο κέφι του.

Παραμένουμε όμως σε όσα τελικά θα πραγματοποιηθούν, ακολουθώντας τους χώρους διεξαγωγής τους ώστε να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η ροή του φεστιβάλ σε όλους.

Το πρώτο πεδίο δράσεων είναι η Οδός Πιπίνου πίσω από τις Καμάρες.

Εκεί θα τοποθετηθεί η σκηνή που είναι αφιερωμένη στις χώρες που φιλοξενούμε. Κάθε βράδυ μια από τις 4 προσκεκλημένες χώρες θα έχει παρουσία με τις μουσικές και τους χορούς της.

Την Πέμπτη 26 Αυγούστουοι Casentuli, ένα γκρουπ από πολύ-οργανίστες μουσικούς οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μουσική, τραγούδια και χορούς της Σικελίας θα ανοίξει αυτήν την σκηνή.

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου θα εμφανιστούν ο Jánusz Prusinowski και η κομπανία του από την Πολωνία. Πρόκειται για έναν από πιο κύριους εκπροσώπους της πολωνικής παραδοσιακής μουσικής, που χαίρει εκτίμησης διεθνώς.

Το Σάββατο 28 Αυγούστουοι LA PORTEÑA Tango έρχονται στο Cosmopolis από την Αργεντινήκαι προσκαλούν όλους μας να συμμετέχουμε σε αυτήν την υπέροχη γιορτή του Tango ενώ,

την Κυριακή 29 Αυγούστουμε «ρίζες δεμένες στο παρελθόν και φτερά για να πετάξουν προς το μέλλον» έρχονται οι Entavia, ένα μουσικό πρότζεκτ γεννημένο στην ιστορική Σαλαμάνκα της Ισπανίας. Θα μας ταξιδέψουν στις μελωδίες και τους ρυθμούς των χορών της περιοχής τους όπως το charro, charrada και φυσικά το jota, γνωστό σε όλη την Ισπανία.

Ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο οι επισκέπτες, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν από το CosmoBar, χαρακτηριστικές γεύσεις των χωρών που το Cosmopolisfestival2021φιλοξενεί (Ιταλία, Πολωνία,Αργεντινή και Ισπανία), συνοδευόμενες από κάποιο αναψυκτικό ή ποτό της αρεσκείας τους.

Στο ίδιο σημείο επίσης, σε όλη την διάρκεια του τετραημέρου θα εξελίσσεται η δράση «Πολυφωνικός καμβάς», όπου η Artattackσε συνεργασία με την δομή προσφύγων θα παρουσιάζουν στο κοινό, υπέροχα φορέματα ζωγραφισμένα με μουσικά όργανα και κεντημένα με μεράκι από τους ίδιους.

Το επόμενο πεδίο δράσης είναι ηΠλατεία Ελευθερίας.

Εδώ, το ζητούμενοείναι να στηθεί ένα νέο, καινοτόμο, θεματικό πάρκο το οποίο έρχεται για να δημιουργήσει ένα απροσδόκητο τοπίο σε έναν οικείο, δημόσιο χώρο, όπως είναι η κεντρική πλατεία της πόλης.

Εκεί λοιπόν, στήνουμε το CosmoUpcyclePark και φιλοξενούμε δράσεις με οικολογική, περιβαλλοντική και φιλοζωική υπόσταση. Ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, σε μια πιο ευαισθητοποιημένη οικολογική αντίληψη του συνανθρώπων μας, ώστε τελικά όλοι μαζί να φροντίσουμε πολύ περισσότερο, τον κόσμο που ζούμε.

Στοπάνω μέρος της πλατείαςσε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Πυθία» περίπου 100 εθελοντές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία, με την αρωγή των εθελοντών του Cosmopolis, θα κατασκευάζουν πιστοί στην φιλοσοφία ότι όλα τα υλικά είναι χρήσιμα και μπορούν να ξανά χρησιμοποιηθούν, σπιτάκια για σκύλους από υλικά ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της δράσης DOGHOUSES. Τα σπιτάκια θα παραδοθούν στο Δήμο Καβάλας και όπου υπάρχει ανάγκη για στέγαση των τετράποδων φίλων μας.

Επίσης, θα φιλοξενηθεί στο ίδιο σημείο η δράση GOBIFISH. Εθελοντές της Πυθίας θα κατασκευάσουν για την τοπική κοινωνία το Ψάρι Γκόμπι. Είναι ένα πλέγμα σε σχήμα ψαριού. Στην συνέχεια θα συλλέξουν πλαστικό από τις παραλίες του Δήμου Καβάλας και τοποθετώντας το στην κοιλιά του ψαριού θα δείξουν στη τοπική κοινωνία τη χρησιμότητα του ψαριού αυτού. Το πλαστικό θα περισυλλέγετε στο τέλος από την εταιρία που είναι συνεργαζόμενη με τον Δήμο Καβάλας για την συλλογή του πλαστικού. Το Ψάρι Γκόμπι θα τοποθετηθεί στη Καβάλα και θα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσει αυτήν την δράση η οποία έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως η Βαρκελώνη, οι Βρυξέλλες και άλλες. Όλες οι δράσειςπου υλοποιούνται από τηνΚοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση«Πυθία», υποστηρίζονται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EuropeanSolidarityCorps.

Συμπληρωματικά με τις παραπάνω δράσεις, θα λάβει χώρα ηδράση του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας με τίτλο κάμερα «Obscura». Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και το Cosmopolis παρουσιάζουν μια επισκέψιμη και διαδραστικήCamera σε μέγεθος δωματίου. Την πρωτότυπη εγκατάσταση σχεδίασε η Καβαλιώτισα αρχιτέκτονας Σοφία Βυζοβίτη. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τις βασικές αρχές για την λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής αλλά και του ανθρώπινου οφθαλμού.

Στο κάτω μέρος της πλατείας Ελευθερίας στήνεται από την αρχή μια μοντέρνα αστική ζούγκλα, αποτελούμενη από εκατοντάδες φυτά και παλέτες, σχεδιασμένη από τον διακοσμητή Τάσο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για μια ιδέα της ActionTeamτην οποία αγκάλιασε το φεστιβάλ και, την υλοποιούμε σε απόλυτη συνεργασία με τα φυτώρια Βουδουλάκη που μας προσφέρουν δωρεάν πληθώρα φυτών για να ομορφαίνει ο χώρος, αλλά και την ιχθυόσκαλα Καβάλας που μας δανείζει τις παλέτες που θα χρησιμοποιηθούν.

Μέσα σε αυτό το πάρκο που θα δημιουργηθεί, θα γίνουν εργαστήριασχετικά με έργα χαρακτικής, μεταξοτυπίας, ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικήςαπό το 4ο ΕΠΑΛ, αλλά και άλλες δράσεις με θέμα την οικολογία,όπως και εκθέσεις eco-friendly προϊόντων με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από δημοφιλή συγκροτήματα της πόλης που θα παίζουν την μουσική τους κάθε πρωί στις 11.00 και το απόγευμα στις 19.30.

Συγκεκριμένα θα γίνουν οι παρακάτω συναυλίες κατά ημερομηνία:

Πέμπτη 26 Αυγούστου

 • 11:00: οι «Kolida Babo», ένα πρότζεκτ δυο μουσικών που ειδικεύονται στα πνευστά με την συνοδεία ηλεκτρονικού ήχου
 • 19:30: οι «Alias», ένα μουσικό σχήμα που αγαπά να διασκευάζει παλιά μπλουζ κομμάτια, κλασσικά rock και, rock ‘n roll επιτυχίες των περασμένων δεκαετιών.

Παρασκευή 27 Αυγούστου

 • 11:00: το project «Echographia» μια μουσική παράσταση που τις μουσικές υπογράφει και εκτελεί ζωντανά με την βοήθεια ήχων ο μουσικός και συνθέτης “James Basdanis”.
 • 19:30: οι «PUROS», ένα τετραμελές δυναμικό νεανικό rock μουσικό συγκρότημα από την Καβάλα

Σάββατο 28 Αυγούστου

 • 11:00: ο «Πάρης Τσίρτσης» παρουσιάζει ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι ηλεκτρονικής μουσικής με προσωπικά του έργα και όχι μόνο.
 • 19:30: οι «HOT STAFF», ένα πενταμελές μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από τα groovy μονοπάτια της Funk, Soul, Disco, Pop μουσικής.

Κυριακή 29 Αυγούστου

 • 11:00: το «Sinafi Τrio»που αποτελείται από τρεις Ελληνίδες μουσικούς, που γνωρίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη καιέχοντας διανύσει ήδη επτά χρόνια κοινής πορείας σε meyhane, μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της Τουρκίας, της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν δημιουργήσει τον δικό τους, ξεχωριστό ήχο.
 • 19:30: οι «DEEP SOUL», μια παρέα μουσικών από την Καβάλα και τις γειτονικές πόλεις,έρχονται δυναμικάμε την μουσική τους να παρασύρουν το κοινό της πόλης.

Ακριβώς στην απέναντι πλευρά και δίπλα στο πρώην περίπτερο του ΕΟΤ, θα στηθεί το CosmoYouthRadio από την ACTIONTEAM που πέρσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ένα ξεχωριστό νεανικό ραδιόφωνο που θα συντροφεύει τους πολίτες που κινούνται μέσα στην πόλη, καθώς θα αναμεταδίδεται σε διαφορετικά σημεία της, μεταφέροντας το «πνεύμα» του φεστιβάλ μέσω συζητήσεων με τον κόσμο, με τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες και παίζοντας ξεσηκωτική φεστιβαλική μουσική.

Το επόμενο σημείο όπου θα εξελίσσονται οι δράσεις του φεστιβάλ, είναι η Πλατεία Καπνεργάτη.

Εκεί, ήδη από πέρσι έκανε με μεγάλη επιτυχία το ντεμπούτο του το CosmoLights. Πρόκειται για έναν διαγωνιστικό θεσμό projectionmappingπου αποτελεί πανελλήνια πρωτιά και από τους λίγους διαγωνιστικούς θεσμούς στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει στην Καβάλα και καθώς προβάλλεται διαδικτυακά σε όλον τον κόσμο, είναι ένα γεγονός που θα προωθεί την πόλη μας παγκοσμίως και ακόμη περισσότερο όσο εδραιώνεται και μεγαλώνει σαν θεσμός.

Φέτος είμαστε ακόμη πιο ευχαριστημένοι από την οργάνωση του και έχουμε πολύ περισσότερες και πολύ ποιοτικές συμμετοχές από κάθε άκρη της γης.

Τα έργα που έχουν επιλεγεί και θα παρουσιαστούν, είναι από Μαλαισία, τον Καναδά, 2 από την Γερμανία, από το Βέλγιο, την Τουρκία, 3 από την Ισπανία, 2 από την Ταϊλάνδη, 2 από την Ιταλία, από την Γαλλία, το Μεξικό, την Πορτογαλία, 2 από την Ελλάδα, από την Αίγυπτο, την Ρουμανία, το Περού, την Βραζιλία, την Φινλανδία και την Ινδονησία.

Σε όλες αυτές τις χώρες αλλά και παντού στην γη, στους ενδιαφερόμενους για την αγορά αυτής της μοντέρνας τέχνης του projectionmapping και όχι μόνο,θα ταξιδέψει το CosmoLights και η πόλη μας. Από παντού στην υφήλιο θα έχουν οι άνθρωποι την δυνατότητα να ψηφίσουν για το καλύτερο έργο, μέσω της πλατφόρμας ψηφοφορίας που έχει φτιαχτεί ειδικά για αυτόν τον λόγο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμη εκείνο το διάστημα.

Στο τέλος μαζί με την συνδρομή της καλλιτεχνικής επιτροπής απαρτιζόμενης από παγκόσμια αναγνωρισμένους κριτές, θα προκύψει το καλύτερο έργο projectionmapping,από τα 24 έργα που θα προβληθούν αυτές τις ημέρες στο ιστορικό κτίριο της πόλης μας, στην όψη της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Σαν προέκταση του CosmoLightsκαι με την επιθυμία σιγά σιγά να φωτίζουμε και άλλες πλευρές τις πόλης μας, ξεκινήσαμε για πρώτη φορά φέτος την δράση CosmoWords.

Oι επιγραφές ΝΕΟΝ αποτελούν μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας και τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει παρεισφρήσει στην σύγχρονη τέχνη και στο installationart.Στο φεστιβάλ Cosmopolis,δημιουργούνται από σωλήνες ΝΕΟΝ οι λέξεις «Κόσμος» και «Φως» σε διάφορες γλώσσες καιγραφές, στολίζοντας τα δέντρα του Δημοτικού Κήπου και έχοντας σαν στόχο να αναδειχθεί η ιδέα της πολυπολιτισμικότητας και της συνύπαρξης όλων μας. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Σχεδιασμού Φωτισμού.

Καταλήγουμε στην πλατεία του Δημοτικού Κήπου όπου εντυπωσιακές συναυλίες εναλλακτικού χαρακτήρα θα πλαισιώσουν την παλέτα εκδηλώσεων του φεστιβάλ Cosmopolisγια φέτος.

Οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στον Δημοτικό Κήπο είναι οι εξής:

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου θα παίξουν οι Jaya The Cat, που η ιστορία τους θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο από καλογυρισμένη teenager ταινία. Αμερικάνοι στην καταγωγή, κατοικοεδρεύουν πλέον στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και οι μελωδίες τους και η φήμη τους για θεότρελα shows έχει πλέον κατακτήσει την Ευρώπη.

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι δικοί μας “Pasta Tomato”, που δημιουργήθηκαν στην Καβάλα το 2013 από πέντε μουσικούς προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους, με κοινό στόχο τη δημιουργία μιας φρέσκιας μουσικής πρότασης.

Το Σάββατο 28 Αυγούστουέρχονται οι γνωστοί σε όλους μας BAiLDSA, ένα balkan, punk n’ roll συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, με ιδιαίτερη παρουσία στις σκηνές της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, ενώ,

την Κυριακή 29 Αυγούστουπαρουσιάζεται το Jazz Quintet του Χρήστου Παπαδόπουλουμιας μπάντας, με έντονα τα στοιχεία του πειραματισμού ανάμεσα στην παράδοση και στους σύγχρονους ήχους.

Στον χώρο των παραπάνω συναυλιών θα λειτουργεί Bar – Αναψυκτήριο για τους παρευρισκόμενους.

Κλείνοντας με τις συναυλίες, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πρώτη συναυλία της ενότητας CosmoWorldτου Cosmopolisfestival θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Αυγούστου στο θέατρο Ακόντισμα με τους CityoftheSunμια υπέροχη νεανική μπάντα από Αμερικήμε σημαντικήπαρουσία και πολύ αξιόλογες εμφανίσεις στην χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι μια πρώτη ένδειξη συνεργασίας με τον πολυχώρο που έχει αναγεννηθεί το τελευταίο καλοκαίρι στον παραδοσιακό οικισμό του Ακκοντίσματος στην Νέα Καρβάλη. Ήδη υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση για μια πιο ουσιαστική μεταξύ μας συνεργασία το επόμενο διάστημα. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν όταν πλέον τα υγειονομικά ζητήματα είναι σε καλύτερη φάση και σίγουρα για τον προγραμματισμό του 2022.

Η συνέχεια αφορά την παλέτα των δράσεων που θα φιλοξενηθούν στον χώρο της Μεγάλης Λέσχης.

Θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την έκθεση φωτογραφίας, με αναφορά σε αρχαιολογικούς χώρους και την αρχιτεκτονική της Κάτω Ιταλίας και της Ελλάδος, από τους Ιταλούς φωτογράφους PaoloMorello καιBrunaBiamino. Είναι μια δράση συνεργασίας με την Ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και την αιγίδα του επίτιμου προξενείου της Ιταλίας στην Καβάλα.

Στην Μεγάλη Λέσχη επίσης θα φιλοξενήσουμε τις εκθέσεις έργων της συμπολίτισσάς μας Ροδούλας Ανδρεάδου, αλλά και νεότερων καλλιτεχνών, όπως του Στέφανου Σιμιτσή και 16 αποφοίτων της σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, που δέχθηκαν με χαρά να εκθέσουν σε μια συνολική παρουσία τα έργα τους στο Cosmopolisfestival.

Στην Μεγάλη Λέσχη επίσης, για πρώτη φορά θα λάβει χώρα το CosmoMusicHub. Σημαντικοί και καταξιωμένοι ομιλητές από την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Ελλάδα, άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στον κύκλο της μουσικής βιομηχανίας, θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους και θα συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους καλλιτέχνες της περιοχής μας. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που έχουν οι μουσικοί και γενικότερα οι καλλιτέχνες της περιοχής, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να οραματισθούν ένα μέλλον χωρίς περιορισμούς και εσωστρέφεια, να μάθουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προωθούν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Προσκαλούμε όλους τους καλλιτέχνες να το παρακολουθήσουν.

Ένα ακόμη σημείο όπου εξελίσσονται δραστηριότητες κάτω από την ομπρέλα του φεστιβάλ Cosmopolisείναι το 5ο Γυμνάσιο στην Παναγία. Εκεί ο ΦΟΚ θα διοργανώσει την «εβδομάδα φωτογραφίας» με έκθεση έργων από τα μέλη του, με προβολή του υλικού του καλλιτέχνη JamesChressanthis, με εργαστήρι φωτογραφίας για παιδιά και εφήβους και προβολή φωτογραφιών και ταινίας μικρού μήκους.

Θα κλείσω με τον κινηματογράφο Ζέφυρο όπου κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερών που θα διαρκεί η ενότητα CosmoWorldθα προβάλλονται για τους φίλους του κινηματογράφου ταινίες από τις χώρες που φέτος φιλοξενούνται στο φεστιβάλ (Ισπανία, Ιταλία, Αργεντινή και Πολωνία), ενώ ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο θα παρουσιάζει τα έργα του ο καβαλιώτης ζωγράφος Αναστάσιος Καραπαπάζογλου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στηρίζουν έμπρακτα το φεστιβάλ με την χορηγία τους στο φετινό Cosmopolis. Αυτοί είναι η Eurobank, η Cosmote, το Επιμελητήριο Καβάλας, και ο σύνδεσμος «Φίλος» των Ελλήνων της Νυρεμβέργης.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργαζόμενους φορείς, αλλά το μεγαλύτερο ευχαριστώ ανήκει στους εθελοντές του Cosmopolis,οι οποίοι ζουν μαζί μας την αγωνία για την υλοποίησή του και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να υποστηρίξουν τις δράσεις του.

Τέλος, μια σημαντική διευκρίνηση που δεν πρέπει να παραληφθεί είναι πως, όλα όσα θα διαδραματιστούν στην διάρκεια της ενότητας CosmoWorld του φεστιβάλ Cosmopolis από 26-29 Αυγούστου 2021 είναι δωρεάν και γίνονται με απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας όλες τις απαραίτητες υγειονομικές διατάξεις.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

«Μπίλλυ ο ψεύτης» των Γ. Χωλ – Κ. Γουωτερχάους από το Κ.Θ.Β.Ε.

«Μπίλλυ-ο-ψεύτης»-των-Γ-Χωλ-–-Κ-Γουωτερχάους-από-το-ΚΘΒΕ.

Το μυθιστόρημα του Keith Waterhouse, γραμμένο το 1959, υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στην εποχή του, ενώ η θεατρική του μεταφορά έγινε σε συνεργασία με τον Willis Hall το 1960. Έκτοτε, ακολούθησαν πολλαπλές διασκευές και η κινηματογραφική του εκδοχή το 1963 αποτελεί σταθμό στον Νέο Βρετανικό Σινεμά.

Υπόθεση

Ο Billy Fisher, δεκαεννέα χρόνων, ζει με τους γονείς του και τη γιαγιά του στη Βόρεια Αγγλία, δουλεύοντας ως υπάλληλος σε ένα γραφείο κηδειών. Οι έντονες φαντασιώσεις του, που συχνά περιλαμβάνουν βίαιες επιθέσεις σε διάφορα πρόσωπα της εξουσίας, αντιπαρατίθενται στις ανούσιες ρομαντικές εμπλοκές με διάφορες γυναίκες, όλες τους παιχνίδια στιγμιαίας αφύπνισης της βαρετής πλήξης του.

Τα ψέματα γίνονται το μέσο προσφυγής του στη φαντασία, γόνιμο έδαφος για να χτίσει τη δική του προσωπικότητα. Επομένως, δεν είναι περίεργο ότι ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας και, μάλιστα, δίνει στο εν δυνάμει «βιβλίο» του τον τίτλο «Restart, για μια νέα αρχή. Έτσι, αποφασίζει να γίνει σεναριογράφος και, διεκδικώντας με καυγάδες μια δουλειά που του έχουν προτείνει στο Λονδίνο, οι αλληλεπιδράσεις του με μια φλογερή κοπέλα της εποχής, τη Λιζ, τερματίζουν την αχαλίνωτη κοινωνική του αποξένωση, ώστε τολμά να ενεργήσει σύμφωνα με τις παρορμήσεις του.

Το μέλλον του Μπίλλυ, όμως, είναι αβέβαιο, καθώς το αφεντικό του ανακαλύπτει ότι έχει σπαταλήσει τα χρήματά του, ενώ το όνειρό του να γίνει διάσημος σεναριογράφος στο Λονδίνο είναι καταδικασμένο να μην πραγματοποιηθεί ποτέ.

Η παράσταση

Το ”Billy Liar” διασκευάστηκε από τους Willis Hall και Keith Waterhouse, βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Mr. Waterhouse και μοιάζει με σπαράγματα πληθωρικής σάτιρας μιας κοινωνίας παγιδευμένης ανάμεσα στους κανόνες καλής συμπεριφοράς και στη λαχτάρα για εκσυγχρονισμό. (Γύρω από τον Billy τα κτίρια κατεδαφίζονται και ξεπηδούν νέα σε αντικατάστασή τους.)

Παρά το κωμικό περιτύλιγμα, το έργο είναι μια συγκλονιστική μελέτη της αναποφασιστικότητας. Ο φανταστικός κόσμος στον οποίο κινείται ο Μπίλλυ φαίνεται να του προσφέρει τη δελεαστική δυνατότητα της ελευθερίας, την οποία βρίσκει στο πρόσωπο της Λιζ. Την περιγράφει , με εφηβικό αυθορμητισμό, με προτάσεις : «εκφράζεται όπως νιώθει – απολαμβάνει τον εαυτό της – είναι τρελή». Όμως, αυτό που εντυπωσιάζει στην πλοκή είναι ότι ο Μπίλλυ συναναστρέφεται πολύ περισσότερο με τις δυο εν δυνάμει αρραβωνιαστικιές του, τις οποίες συναντά στο πάρκο και υπόσχεται φρούδες ελπίδες και στις δυο..

Η σκληρή κι αιχμηρή άκρη του ρεαλισμού της Νανάς Νικολάου στη σκηνοθεσία της, δεν αφήνει περιθώρια να φωλιάσει η κατάθλιψη στην ψυχή του ήρωα. Μπολιάζει τραγούδι και χορό στη δράση, ώστε να κερδίσει εφηβικό και, ταυτόχρονα, κοινό ενηλίκων, φέρνει την ιστορία από τη δεκαετία του 1960 στο σήμερα, εμπλουτίζει τις σκηνές με κινητά, λαπ- τοπ, σκισμένα, μοντέρνα τζιν, κινήσεις ραπ και σύγχρονη κουλτούρα στις νεανικές συμπεριφορές.

Αν και κορεσμένη η εποχή μας από τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, αυτή η παράσταση είναι πολύ ζωντανή για να είναι μόνο ένα απλό κομμάτι εποχής είτε τωρινής είτε περασμένων δεκαετιών. Η επιρροή του έργου στον κόσμο έχει γίνει αισθητή για περισσότερο από έξι δεκαετίες δημιουργικής προσπάθειας στο θεατρικό δράμα, στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, και, ίσως πιο έντονα, στη μουσική. Ο Colin Meloy, τραγουδιστής των Decemberists, είχε δηλώσει ότι «Ο Billy Liar ενσαρκώνει πλήρως το ροκ πνεύμα, αλλά είναι και ευλογημένος με τη σοβαρότητα του αντιπολιτιστικού κινήματος της δεκαετίας του ’60, το οποίο άνθησε κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης στρατιωτικής επέμβασης των Η.Π.Α. στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το 2004 ο Meloy έγραψε ένα τραγούδι που ονόμασε Billy Liar, για το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος του Όρεγκον.

Η ερμηνεία του Θανάση Ρέστα στον ρόλο του Μπίλλυ στην παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. εμπεριέχει όλο τo νεύρο, την ενέργεια και την απελπισμένη γοητεία της απρόσμενης έκρηξης, ώστε αδημονούμε οι θεατές για ένα φινάλε δικαίωσης γι’ αυτό το χαμένο αγόρι. Ο νεαρός ηθοποιός εξισορροπεί τον ζήλο και την απογοήτευση, τη λεβεντιά και την οργή, χωρίς να εγκαταλείπει τους ψυχαναγκασμούς ( τα ψέματα) του χαρακτήρα του. Σίγουρα, έχει λαμπρό μέλλον στο θέατρο. Διαθέτει σκηνική παρουσία, ωραίο μέταλλο φωνής, είναι ένα πολύπλευρο ταλέντο και το διοχετεύει στη σκηνή, χωρίς εκπτώσεις στην υποκριτική, στο τραγούδι, στον χορό. Εξαιρετική επιλογή.

Η Άννα Κυριακίδου ως μητέρα και ο Ιορδάνης Αϊβάζογλου ως πατέρας, στα όρια της υπερπροστατευτικής μάνας η πρώτη και της μιλιταριστικής αυστηρότητας ο δεύτερος. Πολύ καλοί και οι δύο.

Η Ελευθερία Αγγελίτσα και η Λίλα Βλαχοπούλου υποδύονται δύο κορίτσια, τη θορυβώδη Ρίτα και την αφελή Μπάρμπαρα, στα οποία έχει υποσχεθεί αρραβώνα ο Μπίλλυ. Και οι δυο ηθοποιοί, άξιες ερμηνεύτριες , με άνεση και πειθώ. Η πρώτη έχει την αύρα της δύσκολης κοπέλας που μεγαλώνει σύμφωνα με τους κώδικες της νεολαίας των καφέ – μπαρ, του ανέντακτου πνεύματος, της ροκ άποψης στην ένδυση και στο «φέρεσθαι». Η δε Λία Βλαχοπούλου, χαμαιλέων στο θέατρο, εγγύηση για ένα άρτιο αποτέλεσμα στον όποιο ρόλο, είναι εξαιρετική.

Η Χριστίνα Ζαχάρωφ από την πλευρά της, θα έπρεπε να είναι ένα διαυγές σύμβολο επαναστατικής αίγλης, μια αυτάρκης μονάδα, ένα χαριτωμένο, περιπλανώμενο, χαρούμενο αλητάκι, αλλά, ατυχώς, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια Λιζ άχρωμη και άοσμη. ΄Η δεν είχε την πρέπουσα καθοδήγηση ή της ήταν υπέρμετρα κόντρα – ρόλος, αυτός της Λιζ .

Η Πελαγία Αγγελίδου, μια απολαυστικότατη γιαγιά του Μπίλλυ. Έξοχη καρατερίστα, κάνει μια υπέροχα διαδραστική είσοδο, κερδίζει το κοινό και το κρατά επάνω της ως το τέλος.

Η παρακολούθηση της παράστασης είναι μια ευχάριστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους θεατές. Το πλαίσιο που προτιμά η σκηνοθέτις , με τη σκηνή να χωρά τρία επίπεδα ( σκηνικά και κοστούμια Λαμπρινής Καρδαρά), στα οποία εκτυλίσσονται μεμονωμένες ενέργειες, παρέχει τροφή στα μάτια με το σουρεαλιστικό θέαμα της ζωής του Μπίλλυ.

Η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, μια λειτουργική ενότητα της αφήγησης, δρα ως δυναμικό μοτίβο, ως δυναμικό ή στατικό ή χορευτικό, πάντως, ένα μελωδικό μοτίβο πλαισίωσης του έργου, ένα καθοδηγητικό σχέδιο, επιτρέποντας ηθοποιούς και κοινό να αισθανθούν τον σκηνικό χώρο με τον ίδιο τρόπο που τον αισθάνονται οι μουσικοί. Εξάλλου, η μουσική δημιουργεί δυνητικούς κόσμους, συγκινησιακά πλαίσια για την παράσταση και, συνεπικουρούμενη από τους φωτισμούς του έμπειρου Στέλιου Τζολόπουλου, ενώνει τη δύναμή της στο σύνολο, το οποίο προσφέρει στο κοινό διασκέδαση, κατήχηση, ψυχαγωγία.

Δείτε την παράσταση. Στα όνειρα οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, βρίσκουν διεξόδους σε πολλά αδιέξοδα.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Στίχοι τραγουδιών: Νανά Νικολάου

Σκηνικά – Κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Χορογραφία – Κινησιολογία: Αρετή Μώκαλη

Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Μουσική Διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου

Επιμέλεια βίντεο: Άντα Λιάκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Τατιάνα Νικολαϊδου

Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά

Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Διανομή σε σειρά εμφάνισης:

Μπίλλυ Φίσερ: Θανάσης Ρέστας
Φλόρενς Μπούθροϋντ, Μητέρα της Άλις: Πελαγία Αγγελίδου
Άλις Φίσερ, Μητέρα του Μπίλλυ: Άννα Κυριακίδου
Τζόφφρεϋ Φίσερ, Πατέρας του Μπίλλυ: Ιορδάνης Αϊβάζογλου
Ρίτα, Φίλη του Μπίλλυ: Ελευθερία Αγγελίτσα
Μπάρμπαρα, Φίλη του Μπίλλυ: Λίλα Βλαχοπούλου
Λιζ, Φίλη του Μπίλλυ: Χριστίνα Ζαχάρωφ
Άστεγος: Ηλίας Τσάκωνας
Συμμετέχουν: Γλυκερία Ψαρρού, Ζωή Παπαευθυμίου

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτισμός

«Ο εφιάλτης του κυρίου Κάκου» του Γρηγόρη Μήτα στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών από το Κ.Θ.Β.Ε.

«Ο-εφιάλτης-του-κυρίου-Κάκου»-του-Γρηγόρη-Μήτα-στο-«Μικρό»-της-Μονής-Λαζαριστών-από-το-ΚΘΒΕ.

Πρόλογος

Οι θύτες- εφιάλτες- «Κάκοι» είναι άτομα «υπεράνω υποψίας», συνήθως παρορμητικά και χωρίς αναστολές.

Έχουν μία φαινομενικά «φυσιολογική» ζωή, προσωπικά και επαγγελματικά.

Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι ανασφαλείς και δεν ανέχονται την απόρριψη ή το «όχι», ως απάντηση.

Τα κίνητρά τους είναι η σεξουαλική ικανοποίηση, η επίμονη αναζήτηση της εξουσίας και η ανάγκη τους για επιβεβαίωση.

Ακόμη, για κάποιους άντρες θύτες, έχει παρατηρηθεί ότι έχουν την αντίληψη πως οι γυναίκες δεν είναι τίποτα περισσότερο από αναγκαία «καυλοδοχεία».

Ο συγγραφέας- σκηνοθέτης, Γρήγορης Μήτας, δήλωσε πρόσφατα: «ο κεντρικός ήρωας του έργου μου «γεννήθηκε» στο μυαλό μου θεατρικά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε να είναι αναγνωρίσιμος από την κοινωνία και να αποτελεί ένα εύληπτο παράδειγμα «κακοποιητή». Το όνομα « Μάκι» σχετίζεται με τον «Μάκι τον φονιά» από την « Όπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ και το «Κάκος» υποδηλώνει το αυτονόητο, αυτός που έχει κακές, πονηρές προθέσεις και κίνητρα. Στα αγγλικά ο τίτλος αποδόθηκε ως “Mr Schitt’s nightmare”, που επίσης είναι εύστοχος και αποδίδει όλο το νόημα».

Υπόθεση

«Ο Εφιάλτης του κυρίου Κάκου» διαδραματίζεται στον κινηματογραφικό χώρο και είναι μία σύγχρονη ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης, οδυνηρά επίκαιρης που διστάζουμε να παραδεχτούμε. Η ιστορία «φωτίζει» τη σκοτεινή διαδρομή του «εξουσιαστή» σκηνοθέτη Μάκι Κάκου, που είναι γνωστός στον χώρο του με το προσωνύμιο «Σκορπιός». Είναι κτητικός, κακοποιητικός και βίαιος. Επίσης, είναι επηρμένος και σνομπ.

Ο ίδιος διαλέγει γυναικεία πρόσωπα για μια ταινία που πρόκειται να σκηνοθετήσει, εφόσον η εταιρία παραγωγής τού ανέθεσε τη διαδικασία σε καθημερινές οντισιόν, στις οποίες προσέρχονται δεκάδες νεαρές γυναίκες για να διεκδικήσουν έναν ρόλο καριέρας. Κατά τη διαδικασία των ακροάσεων ο σκηνοθέτης αρέσκεται να τις υποβάλει στη δοκιμασία της επαγγελματικής απαξίωσης, με πρόφαση την αναζήτηση της ιδανικής ηθοποιού που θα στεφθεί πρωταγωνίστριά του. Η «παγίδα» αυτή είναι ελκυστική, επειδή δημιουργεί ανταγωνισμό και αντιπαλότητα μεταξύ τους.

Την κατάλληλη στιγμή ο «Σκορπιός» επιτίθεται, ξεκλειδώνει τις δαγκάνες του, βυθίζει το κεντρί του και κακοποιεί ή βιάζει τα θύματά του. Όμως, όπως στις περισσότερες των περιπτώσεων, κάποια στιγμή όλα αποκαλύπτονται. Έτσι συμβαίνει και με τον « Μάκι Κάκο – Σκορπιό». Η ώρα της δικαιοσύνη και της τιμωρίας έρχεται και γι’ αυτόν.

Ανάγνωση

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Μπορεί να τελεστεί τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο (σπίτι, εργασία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ), στρεφόμενη εναντίον της θέλησης του ατόμου.

Εξάλλου, ο βιασμός είναι αποκρουστικός ακόμη και ως λέξη, καθώς η βία, με την ιδιότυπη κατάληξη -σμός, σημαίνει τον δια της βίας εξαναγκασμό σε συνουσία. Επίσης, η πράξη αυτή φανερώνει κι επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας νοσηρής προσωπικότητας, καθώς αποτυπώνει την απόλυτη περιφρόνηση της ελεύθερης συνείδησης του θύματος, τη βάναυση προσβολή της ψυχικής και σωματικής του υπόστασης, την έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο ως αξία, και τον ζωώδη χαρακτήρα της «γενετήσιας ορμής» του θύτη.

Ο συγγραφέας

Ο Γρηγόρης Μήτας γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Θέατρο στη Δραματική Σχολή Σταυράκου και σκηνοθεσία στο University Sherman Theatre, (Postgraduate course). Παρακολούθησε σεμινάρια κινησιολογίας από την Ντόρα Τσάτσου και τον Ντανιέλ Λομέλ. Υπήρξε για πολλά χρόνια ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε, όπου έπαιξε σημαντικούς ρόλους και συνεργάστηκε με σκηνοθέτες, όπως ο Βολανάκης, ο Ευαγγελάτος, ο Σεβαστίκογλου, ο Χουβαρδάς και άλλοι. Του απονεμήθηκε βραβείο σκηνοθεσίας, από το Φεστιβάλ Ιθάκης. Ίδρυσε στην Θεσσαλονίκη το Θέατρο 25ης Μαρτίου και το Θέατρο Φλέμινγκ. Παρέδωσε σεμινάρια Θεάτρου, στη Νομική και Φυσικομαθηματική σχολή Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Σταυρούπολης, κ.α. Δίδαξε στο Στούντιο του Θεάτρου 25ης Μαρτίου και διδάσκει μέχρι και σήμερα στο Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Φλέμινγκ.

Ο συγγραφέας Γρηγόρης Μήτας

Του απονεμήθηκε βραβείο κοινού για το έργο του Έγκον Βoλφ «Η γυμνή παγίδα», όπου σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε. Σκηνοθέτησε περισσότερα από εβδομήντα έργα, μεταξύ αυτών, «Ο Μανδραγόρας» του Μακιαβέλλι, «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ, «Η όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, «Η εξαίρεση και ο κανόνας» του Μπέρτολτ Μπρέχτ.

Σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στα έργα «Top/less Hamlet» της Καρίνας Ιωαννίδου, «Η γυμνή παγίδα» του Έγκον Βολφ, «Το πείραμα» του Γ. Μήτα, κ.ά. Παράλληλα με τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στο Θέατρο Φλέμινγκ, πραγματοποιούνται και άλλου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης λειτουργείκαι, μάλιστα, με μεγάλη επιτυχία, θεατρικό εργαστήρι δραματικής τέχνης.

Η παράσταση

Το “me too greece” έβραζε σαν ανενεργό ανώνυμο ηφαίστειο για δεκαετίες, ώσπου εξερράγη ξαφνικά, ξέρασε τη λάβα του, έκαψε ελάχιστους και τρομοκράτησε περισσότερους. Η κατάσταση της κακοποίησης , σωματικής και λεκτικής, έδωσε την αφορμή στον Γρηγόρη Μήτα να γράψει ένα καταγγελτικό έργο, να το σκηνοθετήσει με ρεαλισμό και να το θέσει σε κοινή ανάγνωση και θέα, μέσω του Κ.Θ.Β.Ε.

Ο ίδιος, με εμπειρίες ζωής μέσα από το θέατρο αλλά και την ίδια τη ζήση, γνωρίζει ότι η δύναμη επιβολής του ισχυρού στον αδύναμο πηγάζει από μια κακώς εννοούμενη υπεροχή του αρσενικού στο θηλυκό. Διδάχτηκε μέσα από παγκόσμιας αναγνωσιμότητας κείμενα, ότι η έννοια της αρρενωπότητας είναι συνυφασμένη και με μια καπιταλιστική λογική του ανταγωνισμού, του «ο πιο δυνατός κερδίζει».

Ξέρει ότι οι άνθρωποι με τους τρόπους που συμπεριφερόμαστε στους άλλους, στον εαυτό μας, στους συντρόφους μας, στο περιβάλλον, δείχνουμε και την υποδομή που έχουμε, ως μονάδες, σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Το «αυθεντικό» αρσενικό επιβάλλει μία ολοκληρωτική κουλτούρα άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του έθνους, του κράτους, του άνδρα- αφέντη.

Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας- σκηνοθέτης γνωρίζει ότι η βία γεννά βία κι ότι η βίαια, αυθάδης και αλαζονική συμπεριφορά, που αποτελούσε για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας και γενικότερα της τάξης του κόσμου, οδηγούσε τελικά στην πτώση και στην καταστροφή του «υβριστού». Έτσι, φέρνει στο έργο του τη Νέμεση με αναπάντεχες ανατροπές.

Παράλληλα, υπογραμμίζει εμφατικά παραμέτρους, τις οποίες συναντάμε πολύ συχνά και στην ελληνική και στη διεθνή πλατφόρμα υποθέσεων έμφυλης βίας στεφανωμένης με σαδομαζοχιστικές στιγμές. Αναφέρομαι στην αυτοδικία, στην ηδονή της εκδικητικής τιμωρίας, στην περίεργη συναισθηματική στροφή γυναικών υπέρ του θύτη. Μάλιστα, στην έναρξη εισπράττουμε το φαινόμενο «Παπαχρόνης , με τον «Σκορπιό» έγκλειστο σε φυλακή να απαξιώνει γράμματα «θαυμαστριών» του.

Ο «Μάκι Κάκος», που υποδύεται ο εξαιρετικός Γιάννης Χαρίσης, δίνει μια πολυσήμαντη ερμηνεία στο κοινό, ως ζωντανός αφέντης με απόντα ή νεκρά τα συναισθήματα νοήμονος ανθρώπου, η δε Ελευθερία Τέτουλα , υποψήφια πρωταγωνίστρια και θύμα κακοποίησης, αδειάζει στη σκηνή στιγμές- σπαράγματα πολυτελών ψηφιδωτών φόβου, οργής, θυμού, απόγνωσης, όλα συσκευασμένα σε οιμωγές, ως πανοπλία της σε μια άνιση μάχη ή ως οργίλη άμυνά της.

Σ’ ένα πεδίο πού απουσιάζει ο έρωτας- δώρο Θεού, κυριεύουν τον χρόνο τα λιπαρά ζωώδη ένστικτα επιβολής στο άθυρμα – αντικείμενο πόθου του άνδρα και λάμπει ένα, ίσως, βραβείο ιδιωτικής διθυραμβικής ταπείνωσης της γυναίκας- σκεύος ηδονής. Τόση ασέβεια στο ον «άνθρωπος», τόσος κυνισμός και τόσο εύκολη ακύρωση της ισότητας που δικαιούται το άλλο φύλο.

Η Κορίνα Αθανασούλα υποδύεται την πολύγλωσση ηθοποιό Lecog, σύμμαχο σε ένα παράτολμο σχέδιο εκδίκησης.

Η Χριστίνα Μαγκάκη είναι η Βάλια, αδερφή της Μαρίας, που τραγουδά και δημιουργεί ένα ενδιαφέρον ηχητικό τοπίο.

Η σκηνική εγκατάσταση σχηματοποιήθηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα- σκηνοθέτη. Ένας χώρος οντισιόν, μια κινηματογραφική μηχανή, ένα σταντ με ρούχα, ένα πατάρι έκφρασης – δοκιμασίας, όλα τυλιγμένα στο κλειστοφοβικό μαύρο φόντο και στις μυρωδιές της κτηνώδους ορέξεως του θύτη, που, δικαίως κάποιες φορές, μπορεί να γίνει και θύμα.

Οι φωτισμοί του Στέλιου Τζολόπουλου, ως συνήθως , κλειδί στον θεατή για να αποκομίσει την πλήρη εκφραστική δυνατότητα του χώρου, κάθε φορά που αυτό τίθεται στην υπηρεσία σκηνοθέτη και ηθοποιών.

Επίλογος

Πρόκειται για μια παράσταση εβδομήντα λεπτών, που κινείται γύρω από έναν τολμηρό κειμενικό άξονα και θίγει αυτά που περιμέναμε να θίξει, δικαιώνοντας τη ρήση : «Η βία φέρνει βία. Είναι μονόδρομος!»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Σκηνικά- Κοστούμια- Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Μήτας
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καραμήτρη
Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Δανάη Πανά
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Σχεδιασμός δημιουργικού: Σιμώνη Γρηγορούδη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Γιώτα Ορφανίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Γιάννης Χαρίσης: Μάκι Κάκος (Σκηνοθέτης)
Κορίνα Αθανασούλα: Ηθοποιός (Lecoq)
Ελευθερία Τέτουλα: Μαρία (Φοιτήτρια Ιατρικής)

Τραγουδίστρια
Χριστίνα Μαγκάκη: Βάλια (Τραγουδίστρια, αδελφή της Μαρίας)

Στην αρχή της παράστασης ακούγονται με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Νατάσσα Δαλιάκα, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Μαριάννα Αβραμάκη, Μαριάννα Πουρέγκα.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτισμός

Ματαιώνονται τα «Λαϊκά Δρώμενα Δωδεκαημέρου» στην Π. Ε. Δράμας

Ματαιώνονται-τα-«Λαϊκά-Δρώμενα-Δωδεκαημέρου»-στην-Π-Ε.-Δράμας

Σας γνωστοποιούμε ότι στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρώμενα:

 1. «ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΑ Καλής Βρύσης», στη Τοπική Κοινότητα Καλής Βρύσης Δήμου Προσοτσάνης
 2. «ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ», στη Τοπική Κοινότητα Μοναστηρακίου, Δήμου Δράμας
 3. «ΜΠΑΜΠΙΝΤΕΝ», στη Τοπική Κοινότητα Πετρούσης, Δήμου Προσοτσάνης
 4. «ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ», στη Δημοτική Κοινότητα Ξηροποτάμου, Δήμου Δράμας
 5. «ΧΑΡΑΠΙΑ ΠΑΓΟΝΕΡΙΟΥ», στη Τοπική Κοινότητα Παγονερίου, Δήμου Κάτω Νευροκοπίου
 6. «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΒΩΛΑΚΑ», στη Τοπική Κοινότητα Βώλακα, Δήμου Κάτω Νευροκοπίου
 7. «ΛΑΪΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΠΥΡΓΩΝ», στη Τοπική Κοινότητα Πύργων, Δήμου Προσοτσάνης

της ετήσιας θεσμοθετημένης πολιτιστικής εκδήλωσης «ΛΑΪΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ» περιόδου 2021-2022, στα οποία η Π.Ε. Δράμας συμμετέχει κάθε έτος (ως συνδιοργανωτής) συνεργαζόμενη με τους κατά τόπους πολιτιστικούς φορείς, εξαιτίας των έκτακτων επιδημιολογικών συνθηκών.

Η μη πραγματοποίηση των ανωτέρω εκδηλώσεων που κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία επιβεβαιώθηκε και από τους κατά τόπους πολιτιστικούς φορείς, κατόπιν και της της υπ’ αριθ.Δ1α/Γ.Π.οικ.81558/29-12-2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 6290/ τ.Β’/29-12-2021), «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα