Connect with us

Πολιτισμός

COSMOPOLIS: Παρουσίαση Προγράμματος CosmoWorld

cosmopolis:-Παρουσίαση-Προγράμματος-cosmoworld

Με τη σειρά μου θα σας παρουσιάσω τις εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν στο φετινό CosmoWorld,την δεύτερη ενότητα του φεστιβάλ Cosmopolis,που θα λάβει χώρα από 25-29 Αυγούστου 2021.

Να τονίσω με την αφορμή αυτή ότι υπήρχαν πολλές δράσεις, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν για φέτος, λόγω της κατάστασης που ακόμη ταλαιπωρεί όλη την υφήλιο με τον Covid 19.

Για παράδειγμα οι Cosmo-χοροί, που από τον χειμώνα ακόμη οργανώσαμε, ήταν μια από αυτές. Είχαμε ήδη πολλές συμμετοχές, αλλά δυστυχώς αναγκαστήκαμε με μεγάλη λύπη να τις ακυρώσουμε, όπως επίσης αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε και τα σεμινάρια χορού από τις αντιπροσωπείες των προσκεκλημένων χωρών.

Επίσης, η κλασσική δρομική παρουσία του φεστιβάλ στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου στην χερσόνησο της Παναγίας, δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί λόγω της αδυναμίας να ελέγξουμε την προσέλευση του κόσμου, σύμφωνα με τα πρότυπα όπως τα ορίζει η νομοθεσία.

Το ίδιο συνέβη και με τις εκδηλώσεις που αφορούσαν τα παιδιά οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου της Παναγίας.

Και τέλος, πλήθος παράλληλων δράσεων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης,από το ύψος του ΝΟΚ μέχρι και το παράλιο τείχος, έχουν και αυτές ακυρωθεί για τους ίδιους λόγους.

Ταυτόχρονα, εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών που προέκυψαν στην πορεία, πολλές δραστηριότητες έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλα σημεία, ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης αλλά και για να διατηρήσουμε την ομοιογένεια και την συνοχή του φεστιβάλ σε αυτό το τετραήμερο.

Επίσης, κάτι ακόμη που δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αν και είχε προγραμματιστεί ήδη από πέρσι το φθινόπωρο ήταν οι μεγάλες μας συναυλίες με πολύ αναγνωρισμένα ονόματα στην διεθνή σκηνή. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με την πανδημία.Κι εμείς ΟΜΩΣ σαν διοργάνωση, δεν επιθυμούσαμε να επιλέξουμε την φιλοξενία τέτοιων μεγάλων ονομάτων, υποχρεώνοντας τους θεατές να κάθονται σε καρέκλες «δένοντάς» τους με αυτόν τον τρόπο μπροστά στην τρομερή ενέργεια αυτών των σχημάτων στις ζωντανές τους παρουσίες.

Για την ιστορία, θα ήθελα να αναφέρω τα σχήματα που είχαν επιλεγεί, με τα οποία έχουμε ανανεώσει το ραντεβού μας για το επόμενο Cosmopolis 2022. Είναιοι:

 • AsianDubFoundation από Αγγλία ένα μουσικό συγκρότημα που συνδυάζει μουσικά στυλ όπως rapcore, dub, dancehall, ragga και μουσική της Νότιας Ασίας,
 • ηSona JobartehαπόGambia που παρουσιάζει μια μοντέρνα εκδοχή της παραδοσιακής μουσικής της χώρας της,
 • οιDubioza KolektivαπότηνΒοσνίαμιαμπάνταπου συνδυάζει hip hop, dub, ska, reggae, rock, punk, ηλεκτρονική μουσική με τον Βαλκανικό τους ήχο, και
 • ο BobanMarković απότην νότια Σερβίαμε την Balkanbrashορχήστρα του (χάλκινα πνευστά) και το τρελό ξέφρενο κέφι του.

Παραμένουμε όμως σε όσα τελικά θα πραγματοποιηθούν, ακολουθώντας τους χώρους διεξαγωγής τους ώστε να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η ροή του φεστιβάλ σε όλους.

Το πρώτο πεδίο δράσεων είναι η Οδός Πιπίνου πίσω από τις Καμάρες.

Εκεί θα τοποθετηθεί η σκηνή που είναι αφιερωμένη στις χώρες που φιλοξενούμε. Κάθε βράδυ μια από τις 4 προσκεκλημένες χώρες θα έχει παρουσία με τις μουσικές και τους χορούς της.

Την Πέμπτη 26 Αυγούστουοι Casentuli, ένα γκρουπ από πολύ-οργανίστες μουσικούς οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μουσική, τραγούδια και χορούς της Σικελίας θα ανοίξει αυτήν την σκηνή.

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου θα εμφανιστούν ο Jánusz Prusinowski και η κομπανία του από την Πολωνία. Πρόκειται για έναν από πιο κύριους εκπροσώπους της πολωνικής παραδοσιακής μουσικής, που χαίρει εκτίμησης διεθνώς.

Το Σάββατο 28 Αυγούστουοι LA PORTEÑA Tango έρχονται στο Cosmopolis από την Αργεντινήκαι προσκαλούν όλους μας να συμμετέχουμε σε αυτήν την υπέροχη γιορτή του Tango ενώ,

την Κυριακή 29 Αυγούστουμε «ρίζες δεμένες στο παρελθόν και φτερά για να πετάξουν προς το μέλλον» έρχονται οι Entavia, ένα μουσικό πρότζεκτ γεννημένο στην ιστορική Σαλαμάνκα της Ισπανίας. Θα μας ταξιδέψουν στις μελωδίες και τους ρυθμούς των χορών της περιοχής τους όπως το charro, charrada και φυσικά το jota, γνωστό σε όλη την Ισπανία.

Ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο οι επισκέπτες, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν από το CosmoBar, χαρακτηριστικές γεύσεις των χωρών που το Cosmopolisfestival2021φιλοξενεί (Ιταλία, Πολωνία,Αργεντινή και Ισπανία), συνοδευόμενες από κάποιο αναψυκτικό ή ποτό της αρεσκείας τους.

Στο ίδιο σημείο επίσης, σε όλη την διάρκεια του τετραημέρου θα εξελίσσεται η δράση «Πολυφωνικός καμβάς», όπου η Artattackσε συνεργασία με την δομή προσφύγων θα παρουσιάζουν στο κοινό, υπέροχα φορέματα ζωγραφισμένα με μουσικά όργανα και κεντημένα με μεράκι από τους ίδιους.

Το επόμενο πεδίο δράσης είναι ηΠλατεία Ελευθερίας.

Εδώ, το ζητούμενοείναι να στηθεί ένα νέο, καινοτόμο, θεματικό πάρκο το οποίο έρχεται για να δημιουργήσει ένα απροσδόκητο τοπίο σε έναν οικείο, δημόσιο χώρο, όπως είναι η κεντρική πλατεία της πόλης.

Εκεί λοιπόν, στήνουμε το CosmoUpcyclePark και φιλοξενούμε δράσεις με οικολογική, περιβαλλοντική και φιλοζωική υπόσταση. Ο στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, σε μια πιο ευαισθητοποιημένη οικολογική αντίληψη του συνανθρώπων μας, ώστε τελικά όλοι μαζί να φροντίσουμε πολύ περισσότερο, τον κόσμο που ζούμε.

Στοπάνω μέρος της πλατείαςσε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Πυθία» περίπου 100 εθελοντές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία, με την αρωγή των εθελοντών του Cosmopolis, θα κατασκευάζουν πιστοί στην φιλοσοφία ότι όλα τα υλικά είναι χρήσιμα και μπορούν να ξανά χρησιμοποιηθούν, σπιτάκια για σκύλους από υλικά ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της δράσης DOGHOUSES. Τα σπιτάκια θα παραδοθούν στο Δήμο Καβάλας και όπου υπάρχει ανάγκη για στέγαση των τετράποδων φίλων μας.

Επίσης, θα φιλοξενηθεί στο ίδιο σημείο η δράση GOBIFISH. Εθελοντές της Πυθίας θα κατασκευάσουν για την τοπική κοινωνία το Ψάρι Γκόμπι. Είναι ένα πλέγμα σε σχήμα ψαριού. Στην συνέχεια θα συλλέξουν πλαστικό από τις παραλίες του Δήμου Καβάλας και τοποθετώντας το στην κοιλιά του ψαριού θα δείξουν στη τοπική κοινωνία τη χρησιμότητα του ψαριού αυτού. Το πλαστικό θα περισυλλέγετε στο τέλος από την εταιρία που είναι συνεργαζόμενη με τον Δήμο Καβάλας για την συλλογή του πλαστικού. Το Ψάρι Γκόμπι θα τοποθετηθεί στη Καβάλα και θα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσει αυτήν την δράση η οποία έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως η Βαρκελώνη, οι Βρυξέλλες και άλλες. Όλες οι δράσειςπου υλοποιούνται από τηνΚοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση«Πυθία», υποστηρίζονται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EuropeanSolidarityCorps.

Συμπληρωματικά με τις παραπάνω δράσεις, θα λάβει χώρα ηδράση του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας με τίτλο κάμερα «Obscura». Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και το Cosmopolis παρουσιάζουν μια επισκέψιμη και διαδραστικήCamera σε μέγεθος δωματίου. Την πρωτότυπη εγκατάσταση σχεδίασε η Καβαλιώτισα αρχιτέκτονας Σοφία Βυζοβίτη. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τις βασικές αρχές για την λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής αλλά και του ανθρώπινου οφθαλμού.

Στο κάτω μέρος της πλατείας Ελευθερίας στήνεται από την αρχή μια μοντέρνα αστική ζούγκλα, αποτελούμενη από εκατοντάδες φυτά και παλέτες, σχεδιασμένη από τον διακοσμητή Τάσο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για μια ιδέα της ActionTeamτην οποία αγκάλιασε το φεστιβάλ και, την υλοποιούμε σε απόλυτη συνεργασία με τα φυτώρια Βουδουλάκη που μας προσφέρουν δωρεάν πληθώρα φυτών για να ομορφαίνει ο χώρος, αλλά και την ιχθυόσκαλα Καβάλας που μας δανείζει τις παλέτες που θα χρησιμοποιηθούν.

Μέσα σε αυτό το πάρκο που θα δημιουργηθεί, θα γίνουν εργαστήριασχετικά με έργα χαρακτικής, μεταξοτυπίας, ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικήςαπό το 4ο ΕΠΑΛ, αλλά και άλλες δράσεις με θέμα την οικολογία,όπως και εκθέσεις eco-friendly προϊόντων με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από δημοφιλή συγκροτήματα της πόλης που θα παίζουν την μουσική τους κάθε πρωί στις 11.00 και το απόγευμα στις 19.30.

Συγκεκριμένα θα γίνουν οι παρακάτω συναυλίες κατά ημερομηνία:

Πέμπτη 26 Αυγούστου

 • 11:00: οι «Kolida Babo», ένα πρότζεκτ δυο μουσικών που ειδικεύονται στα πνευστά με την συνοδεία ηλεκτρονικού ήχου
 • 19:30: οι «Alias», ένα μουσικό σχήμα που αγαπά να διασκευάζει παλιά μπλουζ κομμάτια, κλασσικά rock και, rock ‘n roll επιτυχίες των περασμένων δεκαετιών.

Παρασκευή 27 Αυγούστου

 • 11:00: το project «Echographia» μια μουσική παράσταση που τις μουσικές υπογράφει και εκτελεί ζωντανά με την βοήθεια ήχων ο μουσικός και συνθέτης “James Basdanis”.
 • 19:30: οι «PUROS», ένα τετραμελές δυναμικό νεανικό rock μουσικό συγκρότημα από την Καβάλα

Σάββατο 28 Αυγούστου

 • 11:00: ο «Πάρης Τσίρτσης» παρουσιάζει ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι ηλεκτρονικής μουσικής με προσωπικά του έργα και όχι μόνο.
 • 19:30: οι «HOT STAFF», ένα πενταμελές μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από τα groovy μονοπάτια της Funk, Soul, Disco, Pop μουσικής.

Κυριακή 29 Αυγούστου

 • 11:00: το «Sinafi Τrio»που αποτελείται από τρεις Ελληνίδες μουσικούς, που γνωρίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη καιέχοντας διανύσει ήδη επτά χρόνια κοινής πορείας σε meyhane, μουσικές σκηνές και φεστιβάλ της Τουρκίας, της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχουν δημιουργήσει τον δικό τους, ξεχωριστό ήχο.
 • 19:30: οι «DEEP SOUL», μια παρέα μουσικών από την Καβάλα και τις γειτονικές πόλεις,έρχονται δυναμικάμε την μουσική τους να παρασύρουν το κοινό της πόλης.

Ακριβώς στην απέναντι πλευρά και δίπλα στο πρώην περίπτερο του ΕΟΤ, θα στηθεί το CosmoYouthRadio από την ACTIONTEAM που πέρσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ένα ξεχωριστό νεανικό ραδιόφωνο που θα συντροφεύει τους πολίτες που κινούνται μέσα στην πόλη, καθώς θα αναμεταδίδεται σε διαφορετικά σημεία της, μεταφέροντας το «πνεύμα» του φεστιβάλ μέσω συζητήσεων με τον κόσμο, με τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες και παίζοντας ξεσηκωτική φεστιβαλική μουσική.

Το επόμενο σημείο όπου θα εξελίσσονται οι δράσεις του φεστιβάλ, είναι η Πλατεία Καπνεργάτη.

Εκεί, ήδη από πέρσι έκανε με μεγάλη επιτυχία το ντεμπούτο του το CosmoLights. Πρόκειται για έναν διαγωνιστικό θεσμό projectionmappingπου αποτελεί πανελλήνια πρωτιά και από τους λίγους διαγωνιστικούς θεσμούς στην περιοχή των Βαλκανίων. Είναι ένας θεσμός που ήρθε για να μείνει στην Καβάλα και καθώς προβάλλεται διαδικτυακά σε όλον τον κόσμο, είναι ένα γεγονός που θα προωθεί την πόλη μας παγκοσμίως και ακόμη περισσότερο όσο εδραιώνεται και μεγαλώνει σαν θεσμός.

Φέτος είμαστε ακόμη πιο ευχαριστημένοι από την οργάνωση του και έχουμε πολύ περισσότερες και πολύ ποιοτικές συμμετοχές από κάθε άκρη της γης.

Τα έργα που έχουν επιλεγεί και θα παρουσιαστούν, είναι από Μαλαισία, τον Καναδά, 2 από την Γερμανία, από το Βέλγιο, την Τουρκία, 3 από την Ισπανία, 2 από την Ταϊλάνδη, 2 από την Ιταλία, από την Γαλλία, το Μεξικό, την Πορτογαλία, 2 από την Ελλάδα, από την Αίγυπτο, την Ρουμανία, το Περού, την Βραζιλία, την Φινλανδία και την Ινδονησία.

Σε όλες αυτές τις χώρες αλλά και παντού στην γη, στους ενδιαφερόμενους για την αγορά αυτής της μοντέρνας τέχνης του projectionmapping και όχι μόνο,θα ταξιδέψει το CosmoLights και η πόλη μας. Από παντού στην υφήλιο θα έχουν οι άνθρωποι την δυνατότητα να ψηφίσουν για το καλύτερο έργο, μέσω της πλατφόρμας ψηφοφορίας που έχει φτιαχτεί ειδικά για αυτόν τον λόγο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμη εκείνο το διάστημα.

Στο τέλος μαζί με την συνδρομή της καλλιτεχνικής επιτροπής απαρτιζόμενης από παγκόσμια αναγνωρισμένους κριτές, θα προκύψει το καλύτερο έργο projectionmapping,από τα 24 έργα που θα προβληθούν αυτές τις ημέρες στο ιστορικό κτίριο της πόλης μας, στην όψη της Δημοτικής Καπναποθήκης.

Σαν προέκταση του CosmoLightsκαι με την επιθυμία σιγά σιγά να φωτίζουμε και άλλες πλευρές τις πόλης μας, ξεκινήσαμε για πρώτη φορά φέτος την δράση CosmoWords.

Oι επιγραφές ΝΕΟΝ αποτελούν μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας και τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει παρεισφρήσει στην σύγχρονη τέχνη και στο installationart.Στο φεστιβάλ Cosmopolis,δημιουργούνται από σωλήνες ΝΕΟΝ οι λέξεις «Κόσμος» και «Φως» σε διάφορες γλώσσες καιγραφές, στολίζοντας τα δέντρα του Δημοτικού Κήπου και έχοντας σαν στόχο να αναδειχθεί η ιδέα της πολυπολιτισμικότητας και της συνύπαρξης όλων μας. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Σχεδιασμού Φωτισμού.

Καταλήγουμε στην πλατεία του Δημοτικού Κήπου όπου εντυπωσιακές συναυλίες εναλλακτικού χαρακτήρα θα πλαισιώσουν την παλέτα εκδηλώσεων του φεστιβάλ Cosmopolisγια φέτος.

Οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στον Δημοτικό Κήπο είναι οι εξής:

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου θα παίξουν οι Jaya The Cat, που η ιστορία τους θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο από καλογυρισμένη teenager ταινία. Αμερικάνοι στην καταγωγή, κατοικοεδρεύουν πλέον στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και οι μελωδίες τους και η φήμη τους για θεότρελα shows έχει πλέον κατακτήσει την Ευρώπη.

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι δικοί μας “Pasta Tomato”, που δημιουργήθηκαν στην Καβάλα το 2013 από πέντε μουσικούς προερχόμενους από διαφορετικούς χώρους, με κοινό στόχο τη δημιουργία μιας φρέσκιας μουσικής πρότασης.

Το Σάββατο 28 Αυγούστουέρχονται οι γνωστοί σε όλους μας BAiLDSA, ένα balkan, punk n’ roll συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, με ιδιαίτερη παρουσία στις σκηνές της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού, ενώ,

την Κυριακή 29 Αυγούστουπαρουσιάζεται το Jazz Quintet του Χρήστου Παπαδόπουλουμιας μπάντας, με έντονα τα στοιχεία του πειραματισμού ανάμεσα στην παράδοση και στους σύγχρονους ήχους.

Στον χώρο των παραπάνω συναυλιών θα λειτουργεί Bar – Αναψυκτήριο για τους παρευρισκόμενους.

Κλείνοντας με τις συναυλίες, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πρώτη συναυλία της ενότητας CosmoWorldτου Cosmopolisfestival θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Αυγούστου στο θέατρο Ακόντισμα με τους CityoftheSunμια υπέροχη νεανική μπάντα από Αμερικήμε σημαντικήπαρουσία και πολύ αξιόλογες εμφανίσεις στην χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι μια πρώτη ένδειξη συνεργασίας με τον πολυχώρο που έχει αναγεννηθεί το τελευταίο καλοκαίρι στον παραδοσιακό οικισμό του Ακκοντίσματος στην Νέα Καρβάλη. Ήδη υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση για μια πιο ουσιαστική μεταξύ μας συνεργασία το επόμενο διάστημα. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν όταν πλέον τα υγειονομικά ζητήματα είναι σε καλύτερη φάση και σίγουρα για τον προγραμματισμό του 2022.

Η συνέχεια αφορά την παλέτα των δράσεων που θα φιλοξενηθούν στον χώρο της Μεγάλης Λέσχης.

Θα έχουμε την χαρά να φιλοξενήσουμε την έκθεση φωτογραφίας, με αναφορά σε αρχαιολογικούς χώρους και την αρχιτεκτονική της Κάτω Ιταλίας και της Ελλάδος, από τους Ιταλούς φωτογράφους PaoloMorello καιBrunaBiamino. Είναι μια δράση συνεργασίας με την Ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και την αιγίδα του επίτιμου προξενείου της Ιταλίας στην Καβάλα.

Στην Μεγάλη Λέσχη επίσης θα φιλοξενήσουμε τις εκθέσεις έργων της συμπολίτισσάς μας Ροδούλας Ανδρεάδου, αλλά και νεότερων καλλιτεχνών, όπως του Στέφανου Σιμιτσή και 16 αποφοίτων της σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, που δέχθηκαν με χαρά να εκθέσουν σε μια συνολική παρουσία τα έργα τους στο Cosmopolisfestival.

Στην Μεγάλη Λέσχη επίσης, για πρώτη φορά θα λάβει χώρα το CosmoMusicHub. Σημαντικοί και καταξιωμένοι ομιλητές από την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Ελλάδα, άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στον κύκλο της μουσικής βιομηχανίας, θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους και θα συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους καλλιτέχνες της περιοχής μας. Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία που έχουν οι μουσικοί και γενικότερα οι καλλιτέχνες της περιοχής, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να οραματισθούν ένα μέλλον χωρίς περιορισμούς και εσωστρέφεια, να μάθουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προωθούν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Προσκαλούμε όλους τους καλλιτέχνες να το παρακολουθήσουν.

Ένα ακόμη σημείο όπου εξελίσσονται δραστηριότητες κάτω από την ομπρέλα του φεστιβάλ Cosmopolisείναι το 5ο Γυμνάσιο στην Παναγία. Εκεί ο ΦΟΚ θα διοργανώσει την «εβδομάδα φωτογραφίας» με έκθεση έργων από τα μέλη του, με προβολή του υλικού του καλλιτέχνη JamesChressanthis, με εργαστήρι φωτογραφίας για παιδιά και εφήβους και προβολή φωτογραφιών και ταινίας μικρού μήκους.

Θα κλείσω με τον κινηματογράφο Ζέφυρο όπου κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερών που θα διαρκεί η ενότητα CosmoWorldθα προβάλλονται για τους φίλους του κινηματογράφου ταινίες από τις χώρες που φέτος φιλοξενούνται στο φεστιβάλ (Ισπανία, Ιταλία, Αργεντινή και Πολωνία), ενώ ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο θα παρουσιάζει τα έργα του ο καβαλιώτης ζωγράφος Αναστάσιος Καραπαπάζογλου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στηρίζουν έμπρακτα το φεστιβάλ με την χορηγία τους στο φετινό Cosmopolis. Αυτοί είναι η Eurobank, η Cosmote, το Επιμελητήριο Καβάλας, και ο σύνδεσμος «Φίλος» των Ελλήνων της Νυρεμβέργης.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργαζόμενους φορείς, αλλά το μεγαλύτερο ευχαριστώ ανήκει στους εθελοντές του Cosmopolis,οι οποίοι ζουν μαζί μας την αγωνία για την υλοποίησή του και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να υποστηρίξουν τις δράσεις του.

Τέλος, μια σημαντική διευκρίνηση που δεν πρέπει να παραληφθεί είναι πως, όλα όσα θα διαδραματιστούν στην διάρκεια της ενότητας CosmoWorld του φεστιβάλ Cosmopolis από 26-29 Αυγούστου 2021 είναι δωρεάν και γίνονται με απόλυτη ασφάλεια, τηρώντας όλες τις απαραίτητες υγειονομικές διατάξεις.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

Χορηγία του Συλλόγου «Φίλος» στο Φεστιβάλ Cosmopolis

Χορηγία-του-Συλλόγου-«Φίλος»-στο-Φεστιβάλ-cosmopolis

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Παναγιώτης Αγγελίδης και η γενική διευθύντρια Άλκηστις Βλάχου, εκπροσωπώντας την Επιχείρηση, εκφράζουν τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες στον Σύλλογο «Φίλος» για την αδελφοποίηση Καβάλας – Νυρεμβέργης, για την χορηγία ύψους 1000 ευρώ στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Cosmopolis.

Προηγήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Σωτήρη Ξώγνο, ο οποίος γι’ ακόμα μια φορά είναι συνοδοιπόρος του οράματος της Eπιχείρησης και συνεισφέρει τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια στην επίτευξη των στόχων και στη διευκόλυνση του έργου της Επιχείρησης, μέσα από πλήθος χορηγιών και λοιπών δράσεων στήριξης.

«Χαιρόμαστε που στην πορεία των δράσεών μας βρίσκουμε ένθερμους υποστηρικτές, όπως ο Σύλλογος «Φίλος»  που έχουν αποδείξει επανειλημμένα, εδώ και πολλά χρόνια, τη μεγάλη κοινωνική ευθύνη και την ανιδιοτελή προσφορά τους προς τη «Δημωφέλεια» και τον Δήμο Καβάλας» τονίστηκε από τον κ. Αγγελίδη κατά τη συνάντηση με τον κ. Ξώγνο. Στο ίδιο πλαίσιο συζητήθηκαν και περαιτέρω δράσεις που θα ενισχύσουν τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο πόλεις, κυρίως στον τομέα του Πολιτισμού.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Η ομάδα «Άνθρωποι στη Θάλασσα» με την παράσταση «Ημερολόγιον Ντελίβερι» στον πολυχώρο «Alte Fablon» Θεσσαλονίκης

Η-ομάδα-«Άνθρωποι-στη-Θάλασσα»-με-την-παράσταση-«Ημερολόγιον-Ντελίβερι»-στον-πολυχώρο-«alte-fablon»-Θεσσαλονίκης

Πρόλογος

Το ντελίβερι ανήκει σε αυτά τα επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία, διαχρονικά, απολαμβάνουν ελάχιστης προσοχής σε επίπεδο δημόσιας συζήτησης και κρατικής μέριμνας. Πρόκειται για ένα δύσκολο επάγγελμα, που χαρακτηρίζεται από αυξημένους σωματικούς κινδύνους, εξοντωτικά και σπαστά ωράρια, οικονομική επισφάλεια, δυσχερείς συνθήκες εργασίας, κακώς εννοούμενη ευελιξία και, μέχρι πρόσφατα, περιορισμένη συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων και πολιτών (εκπαιδευτικών, δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων κ. ά.) οι διανομείς δε βρέθηκαν ποτέ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε συζητήσεις σχετικές με τα δικαιώματα του εργαζομένου. Να, όμως, που μια ομάδα καλλιτεχνών αποφάσισε να στηρίξει, μέσω της τέχνης που υπηρετεί, το περιθωριοποιημένο επάγγελμα.

Πλην των αστυνομικών δελτίων που φτάνουν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο πλήρη συμβάντων, από αρνητικά έως μακάβρια, έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα αφηγήσεις διανομέων, αλλά πάντοτε με αφορμή μιας ή περισσοτέρων από τις παραπάνω αναφορές.

Η παράσταση «Ημερολόγιον Ντελίβερι», βασισμένη στα κείμενα του Σάκη Αποστολάκη, στον πολυχώρο Alte Fablon στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία της Κλαίρης Χριστοπούλου είναι «πικρή» κωμωδία και είναι σε εξέλιξη.

Το έργο:

Έπειτα από 35 χρόνια δημοσιογραφίας ο Σάκης Αποστολάκης χάνει τη δουλειά του, όταν κλείνει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”. Η ανεργία σε συνδυασμό με την έκπτωση της ποιοτικής δημοσιογραφίας τον οδηγούν να στραφεί στο επάγγελμα του διανομέα.

Συνδυάζοντας το ρεπορτάζ με τη νέα επαγγελματική του ταυτότητα αρχίζει να δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το “Ημερολόγιον Ντελίβερι”, ένα χιουμοριστικό και πρωτότυπο ρεπορτάζ, μια ενδιαφέρουσα καταγραφή μετά σχολιασμών των κωμικοτραγικών επεισοδίων που αντιμετωπίζει στην εργασία του, τόσο από τους ιδιόρρυθμους πελάτες όσο και από τους εργοδότες του.

«Ξεκινάς τη δουλειά σου όπως κάθε μέρα και, πάνω κάτω, είσαι προετοιμασμένος
για το τι θα αντιμετωπίσεις. Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζεις. Γιατί ο άνθρωπος δεν παύει να σε εκπλήσσει.»

Η παράσταση:

 Το ημερολόγιο του Σάκη Αποστολάκη είναι γραμμένο για να μιληθεί στη σκηνή και να μοιραστεί με το κοινό. Έχει μια εγγενή προφορικότητα, που πάει τον ακροατή- θεατή σεργιάνι στον χρόνο διεκπεραίωσης μιας αποστολής διανομέα. Η ίδια γλώσσα της καθημερινότητάς σου, η ιδιαίτερη στίξη, οι εγκοπές του λόγου, όλα τείνουν προς έναν τρόπο κουβεντιαστό, γεγονός που στο θέατρο θεωρείται αυτονόητο, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι, επειδή οφείλεις να το ανακαλύψεις από την καρέκλα σου σε όλες τις παραμέτρους του.

Πανέξυπνα κείμενα- επεισόδια, χιουμοριστικά, δηκτικά, καταγγελτικά, με μια θαυμαστή αμεσότητα, όπως εκείνα του Τσιφόρου ή του Ψαθά, που οι παλιοί αγαπήσαμε είτε στα βιβλία είτε στο θέατρο ή στην ασπρόμαυρη τηλεόραση. Ένα όμως επεισόδιο ξέφυγε στην υπερβολή και αδίκησε κατάφορα την τάξη των ένστολων, ισοπεδώνοντας τα πάντα στην ΕΛ.ΑΣ, με τον χαρακτηρισμό «άχρηστοι άνθρωποι». Είναι προφανές, ότι ο συγγραφέας παρασύρθηκε από τον οίστρο του ή το μένος του εναντίον των καταστολέων και δικαίωσε του «μπαχαλάκηδες», περιφρονώντας το αυτό το Σώμα. Άλλωστε, όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίσα, αλλά όλα χρειάζονται.

Η μουσική του Ανδρέα Ασημακόπουλου ευχάριστη, σαν από κόμικς, απόλυτα συμβατή με τους γρήγορους ρυθμούς, θαρρείς έχει την ταχύτητα ενός ντελιβερά στο μηχανάκι ή στις σκάλες πολυκατοικίας.

 Η ευρηματική σκηνοθεσία της Κλαίρης Χριστοπούλου ικανοποιεί στο έπακρον και τον πιο δύσκολο θεατή. Τον καθιστά συμμέτοχο στα δρώμενα, επειδή εκμεταλλεύεται έξυπνα όλη την αίθουσα, κάθε της χώρο, επειδή δίνει φτερά στους ηθοποιούς με την καθοδήγησή της, επειδή η παράσταση ρέει σαν ταξιδάκι αναψυχής και, ταυτόχρονα, σαν κατήχηση συμπεριφοράς, ώστε κανείς δεν κοιτάζει ρολόι στα ενενήντα λεπτά της διάρκειάς της.

Το «Ημερολόγιον Ντελίβερι» συνιστά, επί της ουσίας, ένα τελετουργικό που δείχνει την έμπνευση και τη ρίζα του κι αυτή είναι η ελληνική νοοτροπία που βάζει ταμπέλες (βαθμίδες) στα επαγγέλματα: δουλειά γραφείου, υπαλλήλου, προϊσταμένου, δουλειά του ποδαριού, δουλειά ευκαιριακή, δουλειά έκτακτης ανάγκης, όπως διανομέας είτε πεζός για φυλλάδια είτε εποχούμενος σε δυο ρόδες για εστίαση. Η σχέση «δούναι- λαβείν» δεν είναι απλά μια διεκπεραίωση. Είναι μια διαδικασία αναζήτησης και σύνδεσης με την ελληνικότητα και τα νοήματά της, όπως η επικοινωνία.

Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» διαθέτει ισχυρό σωσίβιο στα «κύματα» της σκηνής το χιούμορ και μια εξαιρετική λειτουργία ισχυρού πομπού. Προσκαλεί τους θεατές να συμμετάσχουν σε μία παράσταση – εμπειρία, με στόχο να δώσει ορατότητα στο επάγγελμα των διανομέων και να φωτίσει τις εργασιακές συνθήκες και διεκδικήσεις τους για ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων που, ενώ φτάνουν μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας, αντιμετωπίζονται – ενίοτε – σαν να είναι υπηρέτες μας.

«Κατάντησα ντελιβεράς μετά από 35 χρόνια δημοσιογραφίας;
Όχι ! Κατάντησα ελεύθερος άνθρωπος»

Τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί σε εγρήγορση, συνειδητοποιημένοι και εκπαιδευμένοι υποκριτές, μεταφέρουν το κοινό στον κόσμο των χαρακτήρων που υποδύονται και των ιστοριών που αφηγούνται. Καταφέρνουν με τους ρυθμούς τους και τις λέξεις που εκφέρουν να περάσουν στο κοινό διάθεση παρέας, ευφροσύνης αλλά και προβληματισμού. Πιστεύω πως αντιλαμβάνονται – όταν λειτουργεί θαυμάσια ο «καθρέφτης» – ότι δεν απευθύνονται ούτε στο συναίσθημα ούτε στη λογική, αλλά κατευθείαν στις διεργασίες του ασυνειδήτου τους. Τότε, οι θεατές αναγνωρίζουμε πόσο καλοί δότες είναι και, αντίστοιχα, εμείς κερδίζουμε τον τίτλο του καλού δέκτη. Εφόσον το γέλιο χαρίζει ατμόσφαιρα της ομαδικής διασκέδασης, η ψυχαγωγία επιτυγχάνεται και, ταυτόχρονα, ο στόχος του θεάματος. Το θέατρο μπορεί να γίνει κοινωνικό λειτούργημα, να διδάξει, να φέρει ψυχικές διεργασίες και επαναπροσδιορισμούς στάσεων ζωής.

Επιτρέψτε μου την ιδιαίτερη μνεία στον έξοχο Μάριο Μεβουλιώτη, ο οποίος με απογειώνει κάθε φορά που τον απολαμβάνω στο θέατρο. Από την πάλαι ποτέ «Ούγκα Κλάρα» και τα «Σκυλιά στο Πάρκο» του Εντουάρτ Άλμπι, τις «Εξομολογήσεις» του Παπαδιαμάντη, έως το «Ημερολόγιον Ντελίβερι».

Στο φινάλε, ο συγγραφέας εμφανίζεται ως ντελιβεράς και φέρνει πραγματικές πίτσες στην αίθουσα που μοιράζονται στο κοινό. Την ίδια στιγμή οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τον Σάκη Αποστολάκη που αυτοβιογραφείται επί σκηνής.

 Επίλογος

Θεωρητικά, οι συνθήκες αυτές θα έπρεπε να απασχολήσουν τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν τους λιγότερο ευνοημένους, αλλά, για λόγους που μας διαφεύγουν, αυτά έχουν δείξει περιορισμένο ενδιαφέρον. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των ντελιβεράδων προκάλεσαν την αντίδραση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο εξέδωσε εγκύκλιο με τίτλο «Δράσεις για την προστασία των εργαζομένων σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο», στην οποία τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας αυτού του, ομολογουμένως, δύσκολου επαγγέλματος.

Στην πραγματικότητα το θέμα είναι η διαχρονική αδιαφορία του πολιτικού συστήματος για εκείνες τις επαγγελματικές κατηγορίες που, αν και έχουν σαφέστατα θεμιτές διεκδικήσεις, αδυνατούν να εισακουστούν.

Συντελεστές:

Κείμενα: Σάκης Αποστολάκης

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Κλαίρη Χριστοπούλου

Σκηνικά: Μαρία Όσσα

Κοστούμια: ΠένηΝτάνη

Μουσική: Ανδρέας Ασημακόπουλος

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαλάντης Νέστωρας

Εμψύχωση κούκλας: Μάριος Μεβουλιώτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μαντά

Επί σκηνής: Μύριαμ-Σοφία Αρτζανίδου, Άννα-Μαρία Γάτου, Μάριος Μεβουλιώτης

Δημιουργικό αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης

Trailer: Γιώργος Γεωργακόπουλος

Μίξη – Ηχητική επεξεργασία: Mass Room Studio

Επικοινωνία: Νατάσσα Αστρεινίδη, Κατερίνα Κανδυλίδου

Παραγωγή: Άνθρωπος στη Θάλασσα ΑΜΚΕ
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Ακύρωσε την συμμετοχή του στο “Άδοντες και Ψάλλοντες” ο Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ

Ακύρωσε-την-συμμετοχή-του-στο-“Άδοντες-και-Ψάλλοντες”-ο-Ζμπίγκνιεφ-Πράισνερ

Από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Με λύπη σας ανακοινώνουμε  ότι ο Πολωνός συνθέτης, Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, όπως μας διαμήνυσε με επιστολή του, δεν επιθυμεί να εμφανιστεί στη σημερινή συναυλία του Φεστιβάλ “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία”, καθώς διαφωνεί με τη σύνθεση των μελών της χορωδίας που επρόκειτο να παρουσιάσουν τα έργα του.
Η εν λόγω απροσδόκητη αλλαγή δεδομένων που σημειώθηκε την τελευταία στιγμή, καθιστά αδύνατη την υλοποίηση του αρχικού μας προγράμματος.

Η εκδήλωση, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές των μουσικών σχολείων, την ίδια ώρα (20:30) και στον ίδιο χώρο (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων), με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Ο Διευθυντής
Ιωάννης Κακάρας

Τι αναφέρει ο συνθέτης

Ο Πολωνός συνθέτης, Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, ακύρωσε την συμμετοχή του στη συναυλία του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», καθώς διαφώνησε με τη σύνθεση των μελών της χορωδίας που επρόκειτο να παρουσιάσουν τα έργα του.
Συγκεκριμένα ο συνθέτης αναφέρει: «Αγαπητό κοινό, όποιος ήθελε να συμμετάσχει απόψε στην συναυλία μου στο Αρχαίο Φιλίππων ενημερώνω ότι η συναυλία δεν θα πραγματοποιηθεί αν και ήρθαμε Καβάλα έτοιμοι να παίξουμε για εσάς.

Η συναυλία δεν θα γίνει λόγω της πίεσης, που δεν έχω βιώσει ποτέ στη ζωή μου, από την πλευρά του διοργανωτή του φεστιβάλ. Προσπάθησαν να μας αναγκάσουν να επιτρέψουμε πάνω από 100 νέους (που η παρουσία τους με εξέπληξε κατά την πρώτη πρόβα) που υποτίθεται ότι θα ενταχθούν στην επαγγελματική ορχήστρα και επαγγελματική χορωδία που μου υποσχέθηκαν σύμφωνα με το συμβόλαιο (πάνω από 100 νέοι σημαίνει περισσότερα από τους επαγγελματίες μουσικούς επί σκηνής). Δεν έχω τίποτα εναντίον των παιδιών, συνήθιζα να ηχογραφώ με παιδιά που ήταν επαγγελματικά προετοιμασμένα. Η μουσική μου είναι δύσκολη, χρειάζεται επαγγελματισμό από τους ερμηνευτές της. Η πλειοψηφία των νέων που γνώρισα στην Καβάλα δεν μπορούσε καν να διαβάσει τα λόγια, δεν είχε καμία δυνατότητα να παίξει με ορχήστρα και επιπλέον δεν ήταν καν προετοιμασμένοι να κάνουν μια τέτοια διοργάνωση. Η αντιπαράθεση επαγγελματιών μουσικών και παιδιών είναι επιβλαβής μόνο για τους δεύτερους. Μετά την απόφαση μου να κάνω συναυλία μόνο με επαγγελματίες μουσικούς και χορωδία ο διοργανωτής της συναυλίας με ενημέρωσε ότι προτιμούν να παραιτηθώ από την παράσταση των σολίστ μου και εμού για να επιτρέψουμε στα παιδιά να παίξουν απόψε αντί για εμάς.

Λυπάμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να ερμηνεύσω τη μουσική μου που έχω ερμηνεύσει πολλές φορές στην Ελλάδα αλλά αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να συμφωνήσω για τις απρόσμενες συνθήκες.

Η συναυλία θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους που θα είχαν την ευκαιρία να δουν τον τρόπο που ετοιμάζονται τέτοιες συναυλίες από μουσικής πλευράς και να τις αντιμετωπίσουν ως masterclass. Τέτοιο μάθημα σίγουρα θα ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη αυτών των νέων και σίγουρα ταλαντούχων μουσικών.»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα