Connect with us

Καβάλα

«5o Apostolos Silas Trail Adventure» και «1ο Vertical Silas» το διήμερο 5 και 6 Σεπτεμβρίου

«5o-apostolos-silas-trail-adventure»-και-«1ο-vertical-silas»-το-διήμερο-5-και-6-Σεπτεμβρίου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργανώνουν τους αγώνες δρόμου “5o Apostolos Silas Trail Adventure” και “1ο Vertical Silas”, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 5 & 6 Σεπτεμβρίου 2026, στο αισθητικό δάσος του Σταυρού Αμυγδαλεώνα.

Οι συγκεκριμένες διοργανώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 800 συνολικά αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελούν πλέον θεσμό για τα αθλητικά δρώμενα την περιοχής μας και συμβάλλουν, πέραν όλων των άλλων, στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου, της ιστορίας και του έντονου θρησκευτικού αποτυπώματος της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ MISSION IMPOSSIBLE RUNNING TEAM, ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ:

“Το Apostolos Silas Trail Adventure, που αγκάλιασαν από το 2022 οι επαγγελματίες αθλητές, αλλά και οι απλοί πολίτες, συνεχώς εξελίσσεται. Φέτος, στους τρεις βασικούς αγώνες, 22 και 5 χιλιόμετρα και στη διαδρομή του ενός χιλιομέτρου για μικρά παιδιά, προσθέσαμε και το Vertical Silas. Πρόκειται για μία επιλογή που ενισχύει τη δυναμική του θεσμού και δίνει τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους φίλους του αθλητισμού να γνωρίσουν το αισθητικό δάσος του Σταυρού Αμυγδαλεώνα, το τμήμα της Εγνατίας Οδού και τη διαδρομή που διήνυσε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, για να κηρύξει τον θείο λόγο στους Φιλίππους. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και τις επιχειρήσεις που είναι στο πλευρό μας εδώ και πέντε χρόνια. Χωρίς τη συνδρομή τους, θα ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να διοργανώσουμε έναν τόσο μεγάλο αγώνα”.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ:

“Όσα μας παρουσίασε ο κ. Ανδρεάδης δικαιώνουν την επιλογή των φορέων της Καβάλας να στηρίξουν αυτή την διοργάνωση από την πρώτη στιγμή. Έτσι φτάσαμε στο 5ο Apostolos Silas, έναν Adventure αγώνα από τους πιο σημαντικούς στη βόρεια Ελλάδα, γεγονός που φαίνεται και στις περισσότερες συμμετοχές που έχουμε κάθε χρόνο, και στο 1ο Vertical Silas. Μ’ αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε και τον βασικό μας στόχο, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, είναι η ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή. Είναι πολλοί αυτοί που θα γνωρίσουν την Καβάλα μέσα από αυτόν τον αγώνα και είμαι σίγουρος πως όχι μόνο θα έρθουν ξανά, αλλά και θα την διαφημίσουν στα μέρη τους”.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ:

“Με τη συνεργασία των φορέων που στηρίζουν το Apostolos Silas Trail Adventure, αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει συλλογικότητα έρχεται και το καλό αποτέλεσμα. Και μόνο οι 800 συμμετοχές που έχουμε στη φετινή διοργάνωση, δείχνουν πως αυτός ο σημαντικός αθλητικός θεσμός για την περιοχή μας αναβαθμίζεται. Η Περιφέρεια ΑΜΘ στηρίζει εμπράκτως αυτή την αναβάθμιση και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουμε τις 1.000 έγγραφες την επόμενη χρονιά. Καλώ τον κόσμο να παρακολουθήσει αυτό το διήμερο αθλητικό γεγονός και να έρθει σε επαφή με τη φύση και την ιστορία της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Θέλω με τη σειρά μου να συγχαρώ όλους τους διοργανωτές για το εξαιρετική διοργάνωση που μας προσφέρουν κάθε χρόνο”.

ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΥΛΑΚΤΑΚΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ:

“Θέλω και από μέρους της τοπικής μας εκκλησίας, της ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, να εκφράσω τη χαρά και την ευαρέσκειά μας, διότι μία πρωτοβουλία ολίγων, πλην όμως ρομαντικών εντοπίων συνανθρώπων μας, γίνεται πλέον θεσμός. Πάνω σ’ αυτόν τον θεσμό, για πέμπτη συνεχή χρονιά, επιτυγχάνεται αυτή η συνεργασία των φορέων του τόπου μας. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι η επιτυχημένη, το λέω προκαταβολικά, διοργάνωση Apostolos Silas Trail Adventure. Ο συγκεκριμένος αγώνας, που είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Σίλα, ο οποίος μαζί με τον φωτιστή και λειτουργό της πίστεως μας, τον Άγιο Απόστολο Παύλο, εβάδισαν τα αγιασμένα χώματα της περιοχής μας, της αρχαίας Νεαπόλεως, της Μακεδονίας μας, αναδεικνύει τον θρησκευτικό μας πλούτο. Μ’ αυτή την προοπτική στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει την εν λόγω προσπάθεια η τοπική μας εκκλησία. Θέλω να συγχαρώ από βάθους καρδίας τους ευαίσθητους συνανθρώπους μας, για τον κόπο στον οποίο υποβάλλονται προκειμένου να φέρουν σε πέρας μια τόσο σημαντική διοργάνωση”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΟΠΤΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΧΑΡΗΣ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗΣ:

“Εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Καβάλας, θέλω να τονίσω ότι αυτή η διοργάνωση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που θέλουμε ως επιχειρηματική κοινότητα στην Καβάλα, είναι η εξωστρέφεια. Μέσα από το Apostolos Silas Trail Adventure θα προσελκύσουμε κόσμο πέρα από την Καβάλα για ειδικούς λόγους. Με έναν απλό τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε την έντονη θρησκευτικότητα της περιοχής μας, την αρχαία Εγνατία Οδό και τις φυσικές μας ομορφιές σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορα σημεία του εξωτερικού. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο τουριστικό κύμα στην αγορά τόσο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, όσο και της Καβάλας, πέρα από τους 2-3 μήνες της καλοκαιρινής περιόδου. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες και στηρίζονται σε απόλυτο βαθμό από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννη Παναγιωτίδη”.

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ, ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

“Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που διοργανώνουμε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, μαζί με την Mission Impossible Running Team, το 5ο Apostolos Silas Trail Adventure. Αυτό το εγχείρημα εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Το 2024 μπήκε ο παιδικός αγώνας των χιλίων μέτρων και φέτος κατέληξε να είναι διήμερος, καθώς στους βασικούς αγώνες, προστέθηκε και ένας αγώνας ανηφορικής κλίσης, για υψηλότερου επιπέδου αθλητές. Όλα αυτά έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο να γίνει η συγκεκριμένη διοργάνωση ένα ορόσημο για τον αθλητισμό της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας. Στο Apostolos Silas Trail Adventure τρέχουν οικογένειες και απλοί συμπολίτες που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό. Όλοι αυτοί θέλουν να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία και να μάθουν την ιστορία του τόπου μας”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

1o Vertical Silas (1.700 μ.)

18:00

Συμμετοχές: 100

Αφετηρία: Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού Αμυγδαλεώνα

Τερματισμός: Κεραία Βασιλάκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

5ο Apostolos Silas Trail Adventure

09:30 – 22,6 χιλ.

Συμμετοχές: 280

10:00 – 5 χλμ

Συμμετοχές: 400

11:30 – 1 χλμ

Συμμετοχές: 50

Αφετηρία – Τερματισμός: Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού Αμυγδαλεώνα

Sports Caster αγώνων: Δέσποινα Μπλούκου

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Πράσινο φως για τον Βιολογικό Καθαρισμό του Πρίνου Θάσου

Πράσινο-φως-για-τον-Βιολογικό-Καθαρισμό-του-Πρίνου-Θάσου

Κώστας Μανίτσας: Έχει δημοπρατηθεί το έργο, αλλά έπρεπε να γίνει η μετακύλιση στην επόμενη προγραμματική περίοδο /  Ευεργετικές για το νησί οι πρόσφατες βροχοπτώσεις / Καθαρό το νερό στο Καζαβίτι αλλά η απαγόρευση της χρήσης του δεν έχει αρθεί ακόμα

Ένα ακόμη σημαντικό έργο για τη Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου θα αρχίσει να υλοποιείται το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τον Βιολογικό Καθαρισμό του Πρίνου, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 12,6 εκατομμυρίων ευρώ.

«Το απόγευμα της Τετάρτης (14/10) λάβαμε την έγκριση για την ένταξη του Βιολογικού Καθαρισμού του Πρίνου, ένα τεράστιο έργο, πάνω από 12 εκ. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα», επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., Κώστας Μανίτσας. 

Το ελληνικό κράτος πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν υπήρχε Βιολογικός Καθαρισμός

«Έχει ήδη δημοπρατηθεί το έργο, απλώς έπρεπε να γίνει η μετακύλιση στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Καθυστερούσε γιατί αυτά τα χρήματα είναι από δημόσιες επενδύσεις δεν είναι από πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ που είχε λήξει η προθεσμία. Παρ’ όλα αυτά κατορθώσαμε και φτάσαμε στο βέλτιστο σημείο και την Τετάρτη (14/10) το απόγευμα ενημερωθήκαμε με email ότι πήραμε πλέον την έγκριση για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, το οποίο ξεκινά άμεσα. Είναι ένα έργο που θα λύσει το πρόβλημα της περιοχής, είναι πολύ σημαντικό, καθώς το ελληνικό κράτος πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν υπήρχε Βιολογικός Καθαρισμός», πρόσθεσε χαρακτηριστικά για το εν λόγω έργο ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου.

Ευεργετικές για το νησί της Θάσου οι πρόσφατες βροχοπτώσεις

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν στο νησί τις προηγούμενες ημέρες κι αν αυτές ήταν ευεργετικές για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ο Κώστας Μανίτσας τόνισε: «Δεν το συζητάμε, οποιαδήποτε βροχόπτωση στο νησί είναι ευεργετική. Ήταν πάρα πολύ καλή βροχή σε χαμηλούς τόνους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απορροφητικότητα στον υδροφόρο ορίζοντα και να έχουμε στους ταμιευτήρες μας περισσότερο απόθεμα. Ο Νοέμβριος που ακολουθεί είναι ο κατ’ εξοχήν βροχερός μήνας του έτους κι αν συνεχιστούν αυτές οι βροχές θα έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει για να διώξουμε μακριά τον κίνδυνο της λειψυδρίας και να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη τουριστική περίοδο. Είναι δεδομένο ότι  όταν ένας χειμώνας είναι πολύ θετικός σε βροχοπτώσεις για έναν χρόνο δεν εξαντλούνται τα αποθέματα νερού. Αν και φέτος έχουμε, μια όχι τόσο βροχερή χρονιά όπως πέρυσι, αλλά μια μέση χρονιά, είμαστε διασφαλισμένοι και για το 2027».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει άρση απαγόρευσης χρήσης του νερού στο Καζαβίτι -Καθ’ όλα συμβατά με τις προδιαγραφές που ορίζονται τα αποτελέσματα από τον τρίτο δειγματοληπτικό έλεγχο

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη όσον αφορά την άρση απαγόρευσης χρήσης του νερού στο Καζαβίτι, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει άρση απαγόρευσης χρήσης του νερού στο Καζαβίτι από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Εμείς από την πλευρά μας ενημερώνουμε τους πολίτες ότι τα αποτελέσματα από τον τρίτο δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήσαμε είναι καθ’ όλα συμβατά με τις προδιαγραφές που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομολογία. Από ‘κει και πέρα είναι θέμα καθαρά της υπηρεσίας να προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης χρήσης του νερού. Οι πολίτες έχουν ειδοποιηθεί και κάνουν χρήση του νερού. Τυπικά υπάρχει μία απαγόρευση, οι πολίτες γνωρίζουν ότι όλα είναι εντάξει. Δεν μπορώ να ξέρω πότε θα γίνει η άρση από την υπηρεσία γιατί είχαμε ένα προηγούμενο πέρυσι περίπου στην άνοιξη που άργησε πάρα πολύ για να γίνει η άρση. Ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και εδώ. Δεν μας ζητάνε να κάνουμε κάτι εμείς. Η υποχρέωσή μας είναι να κοινοποιούμε στην υπηρεσία τα αποτελέσματα από τα Αναλυτικά Εργαστήρια. Πιθανολογώ ότι και η υπηρεσία από την πλευρά της θα πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικούς δειγματολογικούς ελέγχους και από ‘κεί θα κρίνουν αν είναι συμβατές και οι δύο αναλύσεις που γίνονται».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Αναστολή λειτουργίας των γηπέδων του δήμου Καβάλας για να γίνουν παρεμβάσεις

Αναστολή-λειτουργίας-των-γηπέδων-του-δήμου-Καβάλας-για-να-γίνουν-παρεμβάσεις

Για την απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των γηπέδων του δήμου Καβάλας, μέχρι ότου γίνουν όλα τα προβλεπόμενα, ώστε αυτά να είναι ασφαλή, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του δήμου Καβάλας, Κώστας Χατζηαναστασίου.

«Μετά το πέρας όλων των ενεργειών μας και τον έλεγχο όλων των γηπέδων, έγινε μία τεχνική έκθεση, στην οποία σημειώθηκαν όλες οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου οι αγωνιστικοί χώροι των γηπέδων να είναι ασφαλείς για τους αθλητές μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε περιπτώσεις σαν αυτήν την τραγική με τον χαμό του 16χρονου Άνι», σημείωσε αρχικά ο κ. Χατζηαναστασίου.

Μείωση των διαστάσεων των γηπέδων και νέα δοκάρια αλουμινίου

«Αποφασίστηκε ότι θα ήταν φρόνιμο σε αυτή τη φάση να ανασταλεί η λειτουργία των γηπέδων έως ότου γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες καταρχήν έχουν να κάνουν με τη μείωση του μεγέθους του γηπέδων, βάζοντας σαν ελάχιστη απόσταση του τέλος του γηπέδου από οποιοδήποτε εμπόδιο τα πέντε μέτρα και την αντικατάσταση των δοκαριών από σύγχρονα αλουμινίου, όπως αυτά προβλέπονται από τους κανονισμούς. Είναι μία διαδικασία που θεωρώ ότι δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο. Ήδη έχει δρομολογηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η αντικατάσταση των δοκαριών. Επίσης να πούμε ότι αυτή την περίοδο τα περισσότερα γήπεδα είναι στη διαδικασία επανασποράς κι έτσι κι αλλιώς είναι κλειστά, προκειμένου να αναζωογονηθεί το χορτάρι», πρόσθεσε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του δήμου Καβάλας.

Θα κάνουμε τα αδυνατά δυνατά, ώστε τα γήπεδα να επανέλθουν το γρηγορότερο δυνατό για χρήση

«Θα είμαστε σε διαρκή επαφή με τους συλλόγους, αλλά και με την Τεχνική Υπηρεσία και θα κάνουμε τα αδυνατά δυνατά, ώστε τα γήπεδα να επανέλθουν το γρηγορότερο δυνατό για χρήση από τους αθλητές μας και να είμαστε όλοι, αθλητές, γονείς και διοικήσεις ήσυχοι, ότι ελαχιστοποιούμε την περίπτωση ενός τραγικού συμβάντος. Το πότε θα είμαστε έτοιμοι έχει να κάνει με το κατά πόσο θα μας αποσταλούν τα δοκάρια. Η διαγράμμιση είναι εύκολη. Με το που θα ολοκληρώνεται η επανασπορά κάθε γηπέδου και θα είναι έτοιμο για χρήση, θα χαράσσονται οι γραμμές στην αντίστοιχη απόσταση. Από ‘κει και μετά έχει να κάνει με την προμήθεια των δοκών, που επειδή το πρόβλημα είναι πανελλήνιο και η ζήτηση πλέον είναι πανελλαδική, δεν ξέρουμε κατά πόσο οι προμηθευτές μας θα ανταποκριθούν σ’ αυτό που μας υποσχέθηκαν», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Χατζηαναστασίου. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Αλλαγές στον προϋπολογισμό φέρνει ο νέος κώδικας Τ. Α.

Αλλαγές-στον-προϋπολογισμό-φέρνει-ο-νέος-κώδικας-Τ-Α.

Γιάννης Προμούσας: Με το Τέλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικά καταργείται ο δημοτικός φόρος και ο ΤΑΠ / Εκτιμώμενη μείωση 20 – 25% στα τέλη των επαγγελματιών / Βρισκόμαστε εν μέσω μιας δίνης αλλαγών

Εντός του Νοεμβρίου, το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, θα κατατεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, ο προϋπολογισμός του 2027 του δήμου Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας, Γιάννης Προμούσας.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2027. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλες τις διευθύνσεις, προκειμένου να συλλέξουμε τα οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται. Με τις περισσότερες υπηρεσίες θα έλεγα ότι είμαστε εντάξει», ανέφερε αρχικά ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

Με το Τέλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικά καταργείται ο δημοτικός φόρος και ο ΤΑΠ

«Επίσης πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές σ’ ό,τι αφορά την εναρμόνιση με τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον 5314 του 2026, που ψηφίστηκε πρόσφατα το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές που πιθανόν να γίνουν και τμηματικά, όσον αφορά το διοικητικό κομμάτι κι όσα πρέπει να μετουσιωθούν στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Από ‘κει και πέρα σίγουρα θα πρέπει να έρθουν προς έγκριση και ψήφιση τα ανταποδοτικά τέλη για το 2027 και φυσικά πρέπει να προσαρμοστούμε στο νέο τέλος, το Τέλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το οποίο ουσιαστικά καταργείται ο δημοτικός φόρος και ο ΤΑΠ και προκύπτει αυτό το νέο τέλος που σημαίνει ότι κι εδώ πρέπει να υπάρχει μία νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γιάννης Προμούσας. 

Εκτιμώμενη μείωση 20 – 25% στα τέλη των επαγγελματιών

«Σε πρώτη φάση θα ασχοληθούμε με αυτά τα τέλη και περιοδικά μετά θα προχωρούμε και με την επικαιροποίηση των υπόλοιπων τελών, εφόσον βέβαια πρέπει να μας έρθουν και κάποιες ερμηνευτικές εγκύκλιοι όσον αφορά τον 5314, καθώς υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την Κ.Ε.Δ.Ε. για κάποιες ασάφειες που υπάρχουν και κατά πόσο μπορούμε να εισπράξουμε αυτά που προσδοκούμε ως δήμοι μέσω των τελών όπως αυτά διατυπώνονται μέσα στον 5314. Από ‘κει και πέρα δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στα τέλη, θα παραμείνουν ως έχουν. Την Τετάρτη (14/10) μάλιστα είχαμε μία συνάντηση με τους προέδρους της Ο.Ε.Β.Ε,Κ. και του Σωματείου Καφεζυθοπωλών και συζητήσαμε τη δυνατότητα να γίνει μία μείωση στα τέλη και γι’ αυτούς τους επαγγελματίες, δεδομένου ότι πέρυσι είχε γίνει μία μείωση στα εμπορικά καταστήματα. Εμείς ως δήμος είμαστε θετικοί. Άλλωστε το είχε πει ήδη ο δήμαρχος και εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μία μείωση που θα κυμαίνεται από 20 έως 25%», ανέφερε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του δήμου Καβάλας.

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας δίνης αλλαγών στη δημόσια διοίκηση

«Θεωρώ ότι μέσα στον Νοέμβριο θα ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός. Πέρυσι υπήρχαν άλλα ζητήματα, όπως το Προεδρικό Διάταγμα 54 που ουσιαστικά δημιουργούσε μεγάλες καθυστερήσεις. Για παράδειγμα όταν εμείς ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό μας υπήρχαν 100 δήμοι περίπου που δεν είχαν ακόμη προϋπολογισμό και μάλιστα έγινε και τροποποίηση της νομοθεσίας για να μπορέσουν να παρατείνουν την προθεσμία για να μπουν και οι άλλοι δήμοι που μέχρι τον Απρίλιο δεν είχαν προϋπολογισμό. Υπήρχε κι ένα θέμα με το τεχνικό πρόγραμμα και σε αυτό οφειλόταν η περσινή καθυστέρηση. Σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα 54 πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, όσον αφορά τα μητρώα που χρειαζόμαστε και κάποια άλλα πληροφοριακά στοιχεία που πρέπει να πάνε συνημμένα με τον προϋπολογισμό. Έχει αλλάξει η διαδικασία που υποβάλλεται στο Παρατηρητήριο όπως λέγαμε και να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας δίνης αλλαγών στη δημόσια διοίκηση γενικότερα, που κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε κι αυτό πολλές φορές μας δημιουργεί καθυστερήσεις. Εκτιμώ όμως ότι μέσα στον Νοέμβριο θα μπορέσουμε να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό, το πολύ πολύ στις αρχές Δεκεμβρίου», υπογράμμισε καταληκτικά ο Γιάννης Προμούσας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα