Connect with us

Καβάλα

Χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Καβάλας υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα

Χιλιάδες-κάτοικοι-του-Δήμου-Καβάλας-υποδέχτηκαν-την-Ολυμπιακή-Φλόγα

Χιλιάδες κάτοικοι του Δήμου Καβάλας υποδέχτηκαν το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου στο Πάρκο Ηρώων και τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων τη Φλόγα των ΧΧΧΙΙΙ Ολυμπιακών Αγωγών που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024!

Μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Καβάλας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης και των δημοτικών κοινοτήτων, χειροκρότησαν τους Λαμπαδηδρόμους και τους Συνοδούς τους, καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής από την οδό 7ης Μεραρχίας έως το παλιό Υδραγωγείο (Καμάρες)!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, μετά την αφή του βωμού από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Kick Boxing, Παναγιώτη Τσοχαταρίδη και την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των Εθνικών Ύμνων της Γαλλίας και της Ελλάδας από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας, πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των εκπροσώπων του Δήμου Καβάλας Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Κώστας Χατζηαναστασίου), της Επιτροπής Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων “PARIS 2024” (Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Ζαν Λυκ Λαβό) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης), η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των διοργανωτών της τελετής και η παρουσίαση ενός πολιτιστικού προγράμματος από τη Θρακική Εστία Καβάλας, τη Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας.

ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

1ος Λαμπαδηδρόμος: Μίμης Θεοδωρίδης

Συνοδοί: Νίκος Μπόνιας, Έλενα Παναγιωτίδου, Λευτέρης Λύρατζης, Ευγενία Τζιβελεκίδου, Αλέξανδρος Βασιλειάδης

ΚΑΒΑΛΑ

2η Λαμπαδηδρόμος: Αναστασία Ιωσηφίδου

Συνοδοί: Αγγελική Μαραβέγια, Βασιλική Παλτόγλου, Μυρτώ Σταμπουλίδου, Άννα Κακαλή, Άννα Δάφτσου

3η Λαμπαδηδρόμος: Ρέα Λογοθέτη

Συνοδοί: Πάρης Ανανιάδης, Κατερίνα Φλωρέντζη, Γιάννης Κανίογλου, Νίκος Χατζηαβραάμ, Λεμονιά Γκαϊτατζή

4ος Λαμπαδηδρόμος: Παναγιώτης Τσοχαταρίδης

Συνοδοί: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Γιάννης Μαρτίδης, Γιάννης Καζαντζίδης, Δημήτρης Αθανασιάδης, Νίκος Σαββίδης

5ος Λαμπαδηδρόμος: Ντίνος Διαλεκτόπουλος

Συνοδοί: Θόδωρος Γκίκας, Νίκος Πενταζίδης, Γιώργος Αλμπάνης, Χαράλαμπος Αγγής, Αλκμήνη Γαϊτατζή

Λαμπαδηδρόμοι (από την Βενιζέλου μέχρι την Κουντουριώτου): Χριστίνα Παπαθανασίου, Δημήτρης Τσακαλίδης, Γιώργος Γκαντζαρίδης, Δημήτρης Τσαλικάκης, Γιάννης Γεωργόπουλος

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

“Αξιότιμε κ. Γενικέ Πρόξενε της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας,

Εκλεκτοί εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων,

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, σας καλωσορίζω στη φιλόξενη πόλη μας, και σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως, διότι, σταθερά και αδιάλειπτα, η Καβάλα αποτελεί έναν από τους βασικούς σταθμούς της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η συγκεκριμένη επιλογή περιποιεί για μας μεγάλη τιμή και ουσιαστικά αναγνωρίζει τη διαρκή προσπάθεια προάσπισης και προβολής του Ολυμπιακού ιδεώδους από όλους τους Αθλητικούς Συλλόγους του Δήμου Καβάλας.

Στη γη των Μακεδόνων, στον τόπο που υπερασπίστηκε τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι από τα βάθη των αιώνων, χτυπά και σήμερα δυνατά η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού.

Οι κάτοικοι, τόσο της Καβάλας, όσο και των δημοτικών κοινοτήτων που περικλείουν τον αρχαιολογικό χώρο των Φίλιππων, την περιοχή που υποδέχτηκε πριν από λίγα λεπτά την Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, βρίσκονται σήμερα εδώ για να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα:

«Όταν ο Αθλητισμός ενώνει λαούς και πολιτισμούς, τότε μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ειρηνικής συνύπαρξης και της πολιτισμένης επίλυσης των διαφορών μας».

Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Πάρκο Ηρώων της Καβάλας, κρύβει και έναν ισχυρό συμβολισμό.

Βγάζει από τη λήθη και το σκοτάδι τις θυσίες των προγόνων μας, οι οποίοι, χωρίς να υπολογίσουν το όποιο κόστος, αγωνίστηκαν μέχρι τέλους για τη διατήρηση των ιστορικών κεκτημένων.

Παράλληλα, φέρνει στο φως και τους διαχρονικούς εμπορικούς και φιλικούς δεσμούς, ανάμεσα στην Καβάλα και τη Γαλλία.

Το πρώτο προξενείο που ιδρύθηκε στην Καβάλα το 1701 και λειτούργησε μέχρι το 1756, ήταν Γαλλικό.

Στην πόλη μας δραστηριοποιήθηκαν μεγάλοι γαλλικοί εμπορικοί οίκοι τον 19ο αιώνα, ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε και η ακτοπλοϊκή γραμμή Καβάλα – Μασσαλία.

Είναι γνωστό επίσης ότι οι πρώτες ανασκαφές στους Αρχαίους Φιλίππους, πριν από 110 χρόνια, έγιναν από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Γάλλος ήταν και ο περίφημος περιηγητής, Πιέρ Μπελόν, ο οποίος έβαλε την Καβάλα στον χάρτη της πρώιμης οθωμανικής περιόδου, το 1547, με την αναλυτική του αναφορά στην τοποθεσία της πόλης και τα σπάνια χαρακτηριστικά της.

Η παρουσία στην Καβάλα του Γενικού Πρόξενου της Γαλλίας, Ζαν Λυκ Λαβό, μας δίνει την ευκαιρία να αναψηλαφήσουμε το παρελθόν και να χτίσουμε μαζί τις βάσεις για ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάση Βασιλειάδη και στους συνεργάτες του, διότι όχι μόνο ενέταξαν την Καβάλα σ’ αυτή τη μαγική διαδρομή, αλλά ρύθμισαν άψογα και την κάθε λεπτομέρεια διοργάνωσης των τελετών αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, προκειμένου να μη λησμονηθεί από κανέναν ότι η Ελλάδα παραμένει η φυσική έδρα του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ όλους τους λαμπαδηδρόμους και τους συνοδούς που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις της Καβάλας, για τις διακρίσεις και το υψηλό αγωνιστικό τους επίπεδο.

Αυτά τα παιδιά, συνεπικουρούμενα από τις διοικήσεις των Συλλόγων τους, τους προπονητές και τους γονείς τους, μπορούν να μας κρατήσουν ψηλά και σίγουρα πολύ μακριά από όσα δεν συνάδουν με το πνεύμα του Ολυμπισμού.

Είθε να αποτελέσουν σύντομα διακεκριμένα μέλη των επόμενων ολυμπιακών αγώνων, όπως οι συντοπίτες τους, Γιάννης Καμπαδέλης, Τάκης Κωνσταντινίδης, Άννα Βερούλη, Μίμης Ευαγγελίδης, Οδυσσέας Μελαδίνης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ανθή Καραγιάννη και Αλεξάνδρα Δήμογλου.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους πολίτες του Δήμου Καβάλας που γέμισαν τους χώρους υποδοχής και διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η Καβάλα ανταποδίδει την τιμή και εύχεται οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, όπως και οι προηγούμενοι δύο, το 1900 και το 1924, να μείνουν στην ιστορία.

Ραντεβού στην πόλη του Φωτός!

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Πολύ υψηλές είναι οι πληρότητες στην Θάσο

Πολύ-υψηλές-είναι-οι-πληρότητες-στην-Θάσο

«Πλέον οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές στην Θάσο, υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί, ενώ ξεκινά η εποχή που έρχονται και οι ετεροδημότες κι όσοι έχουν εξοχικές κατοικίες, οπότε είναι ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός των επισκεπτών μας».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θάσου, Γιάννης Μαρκιανός, περιγράφοντας την τουριστική εικόνα του νησιού την τρέχουσα περίοδο.

Κυριαρχούν οι Βαλκάνιοι – Οι Τούρκοι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα

«Είναι η εποχή που υπάρχει ένα μεγάλο τουριστικό μείγμα στο νησί μας. Φυσικά οι Βαλκάνιοι είναι οι περισσότεροι αυτήν την περίοδο, αλλά έχουμε ένα πολύ καλό μείγμα εθνικοτήτων κι αυτό είναι που μας βοηθά να προσπερνάμε τις δύσκολες περιόδους κι όποιο πρόβλημα μπορεί να δημιουργείται. Αυτός είναι ο στόχος μας, να προσπαθούμε να μην εξαρτώμαστε από κάποια συγκεκριμένη αγορά, όσο αυτό είναι δυνατόν, για να είμαστε καλύτερα. Συνεχίζεται παράλληλα με την ίδια ένταση η έλευση Τούρκων επισκπεπτών στο νησί. Τούρκοι και Σέρβοι είναι οι δυο εθνικότητες που ξεκίνησαν νωρίς φέτος και συνεχίζουν. Ειδικά οι Τούρκοι είναι επισκέπτες που μας ταιριάζουν και ξοδεύουν αρκετά χρήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θάσου.

Πιο κουμπωμένοι στην κατανάλωση οι ξένοι επισκέπτες

Ερωτηθείς αναφορικά με την εικόνα που έχει για τον κλάδο της εστίασης και την κατανάλωση που καταγράφεται, ο Γιάννης Μαρκιανός απάντησε: «Προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει μια υστέρηση. Ο κόσμος είναι προσεκτικός. Δεν ξέρουμε αν είναι οικονομικοί οι λόγοι ή αν απλά είναι προσεκτικοί με όλα αυτά που γίνονται γύρω μας. Πολλοί φροντίζουν για την επόμενη μέρα και σκέφτοντα και το αύριο. Επομένως φαίνεται να είναι λίγο πιο διστακτικοί και κουμπωμένοι, αλλά παρ’ όλα αυτά ο όγκος των επισκεπτών φαίνεται αυτό να μας βοηθά να το προσπεράσουμε. Οι επαγγελματίες παλεύουν, προσπαθούν και βρίσκουν τον τρόπο να προχωράνε σε ό,τι κι αν τους συμβεί». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

«Βουλιάζει» από κόσμο και φέτος το καλοκαίρι η παραλία Οφρυνίου

«Βουλιάζει»-από-κόσμο-και-φέτος-το-καλοκαίρι-η-παραλία-Οφρυνίου

Όλγα Αμπατζιά: Είμαστε στις επάλξεις από το πρωί μέχρι το βράδυ

Βουλιάζει από κόσμο η παραλία Οφρυνίου και το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, η αντιδήμαρχος Ορφανού, Όλγα Αμπατζιά.

«Ειδικά Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή γίνεται το αδιαχώρητο, δεν πέφτει καρφίτσα, το λέω ειλικρινά. Θεωρώ ότι είμαστε η περιοχή με τον περισσότερο κόσμο στον δήμο Παγγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αμπατζιά.

Είμαστε στις επάλξεις από το πρωί μέχρι το βράδυ

«Συγκρινόμαστε με τους Αμμολόφους 100%. Κατακλυζόμαστε από δεκάδες λεωφορεία και μάλιστα από πολύ πρωί κάθε τριήμερο από Παρασκευή μέχρι Κυριακή. Έχει πάρα πολύ κόσμο η περιοχή. Οι μόνιμοι κάτοικοι, αυτοί που έχουν εξοχικές κατοικίες, αλλά και οι τουρίστες στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την εικόνα αυτή. Από τη μεριά μας είμαστε στις επάλξεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, γιατί όλος αυτός ο κόσμος θέλει νερό, καθαριότητα κι όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες κι αυτό το έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Ειδικά το νερό που είναι το πιο βασικό αγαθό. Η Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π. μας τα πάει άψογα και προχωράμε δυναμικά», πρόσθεσε η αντιδήμαρχος Ορφανού.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης κρασιών και τσίπουρου που παράγονται στον δήμο Παγγαίου

Παράλληλα, η κ. Αμπατζιά αναφέρθηκε και στη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης (22/7) η εκδήλωση παρουσίασης κρασιών και τσίπουρου, που πραγματοποποιήθηκε στην παραλία Οφρυνίου επισημαίνοντας σχετικά: «Ευτυχώς ο καιρός δεν μας τα χάλασε και είχαμε μια υπέροχη εκδήλωση. Όσοι βρέθηκαν εδώ είχαν την ευκαιρία να γευτούν κρασί και τσίπουρο που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στον δήμο Παγγαίου. Οι επισκέπτες το απόλαυσαν, το χάρηκαν, δοκίμασαν τα κρασιά μας κι αυτός ήταν ο σκοπός μας, να γνωρίσουν οι επισκέπτες μας τα κρασιά μας και τα τσίπουρα της περιοχής. Είμαστε περήφανοι που έχουμε τα καλύτερα οινοποιεία στην περιοχή μας, αλλά και στην Ελλάδα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

35ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας

35ο-Διεθνές-Σκακιστικό-Τουρνουά-Καβάλας

Η διαχρονική αξία του Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Καβάλας «Βασίλης Θεοδωρίδης», η στενή συνεργασία των τοπικών και περιφερειακών φορέων για την επιτυχή διοργάνωσή του, καθώς και το σημαντικό αναπτυξιακό και τουριστικό αποτύπωμα που αφήνει στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου στη Μεγάλη Λέσχη, ενόψει της διεξαγωγής του 35ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά Καβάλας.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Απασχόλησης ΑΜ-Θ, Στέλιος Ιγνατιάδης, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Καβάλας, Κώστας Χατζηαναστασίου, ο α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος και ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Χριστόφορος Αποστολακάκης. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων αποτέλεσε η σημασία της διαχρονικής συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου και του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, μιας συνεργασίας που έχει συμβάλει καθοριστικά στην καθιέρωση του τουρνουά ως ενός από τα σημαντικότερα διεθνή σκακιστικά γεγονότα της Ευρώπης.
Κατά την τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Κώστας Χατζηαναστασίου, υπογράμμισε ότι η διοργάνωση έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν θεσμό με πολλαπλά οφέλη για την πόλη, καθώς το αποτύπωμά της υπερβαίνει τα όρια ενός αθλητικού γεγονότος. Όπως επισήμανε, κάθε χρόνο χιλιάδες αθλητές, συνοδοί και επισκέπτες γνωρίζουν την Καβάλα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις φυσικές ομορφιές της, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, της τουριστικής κίνησης και της διεθνούς προβολής της περιοχής. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της διοργάνωσης, ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας στους συμμετέχοντες, συνδυάζοντας το αγωνιστικό πρόγραμμα με δράσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό, την τοπική παραγωγή και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής. Όπως σημείωσε, στόχος είναι το τουρνουά να αποτελεί όχι μόνο μία κορυφαία αθλητική διοργάνωση, αλλά και έναν σημαντικό πυλώνα εξωστρέφειας και προβολής της Καβάλας σε διεθνές επίπεδο.
Το 35ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Καβάλας «Βασίλης Θεοδωρίδης» θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά τον ρόλο της Καβάλας ως μιας πόλης που επικεντρώνεται σε διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας, οι οποίες ενισχύουν την εξωστρέφεια, τον αθλητικό τουρισμό και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα