Connect with us

Καβάλα

Σημαντικές παρεμβάσεις στα σχολεία του δήμου Καβάλας

Σημαντικές-παρεμβάσεις-στα-σχολεία-του-δήμου-Καβάλας

Πολλές και σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας στη διάρκεια του καλοκαιριού, με στόχο όλα τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Στον «Ενήμερο» μίλησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στις σχολικές μονάδες, ενώ παράλληλα και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, επισήμανε ότι η κρατική επιχορήγηση για την λειτουργία των σχολείων θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Αναβαθμίστηκε ενεργειακά το 1ο ΕΠΑ.Λ. – Πλήρης αποκατάσταση της στέγης του 1ου γυμνασίου – Τον Οκτώβριο ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση του γυμνασίου – λυκείου Κρηνίδων – Σε Λυδία και Αμυγδαλεώνα θα μεταφερθούν οι μαθητές

 «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των θερινών μηνών έγιναν παρεμβάσεις σε πάρα πολλά σχολικά κτήρια, τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας. Πρόκειται για συντηρήσεις, επισκευές και ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες της καθεμιάς εξ αυτών. Ενδεικτικά αναφέρω για τη δευτεροβάθμια το 1ο ΕΠΑ.Λ., όπου έγινε ενεργειακή αναβάθμιση για εξοικονόμηση χρημάτων για τη θέρμανση του σχολείου. Ακόμη στο 1ο γυμνάσιο έγινε πλήρης αποκατάσταση της στέγης του, ενώ για το γυμνάσιο – λύκειο Κρηνίδων θα ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του στα τέλη Οκτωβρίου. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να μετακινηθούν οι μαθητές. Έτσι το λύκειο θα μεταφερθεί στη Λυδία και το γυμνάσιο στον Αμυγδαλεώνα. Έχουμε φροντίσει μέσω του υπουργείου να μας έρθουν επτά κοντέινερ για να ενισχύσουν Αμυγδαλεώνα και Λυδία και μετά να γίνει η μεταφορά των μαθητών», ανέφερε σχετικά με τις παρεμβάσεις στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο κ. Μουμτσάκης.

Ετοιμότητα για την επαναλειτουργία του 12ου δημοτικού – Θα καταγραφούν οι μαθητές που θέλουν να επιστρέψουν – Σκέψεις για μεταφορά των μαθητών του 10ου στο 12ο, ώστε να αρχίσουν και στο πρώτο εργασίες συντήρησης

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα το 12ο δημοτικό σχολείο, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού του δήμου Καβάλας τόνισε: «Όλη η προσοχή μας έπεσε στο 12ο δημοτικό σχολείο που εδώ και δυόμιση χρόνια ετοιμάζεται. Πιστεύω ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι. Από την 1η Σεπτεμβρίου δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής όσων μαθητών του 12ου είχαν μεταφερθεί σε όμορα σχολεία και θα ερωτηθούν να μας πουν αν θέλουν να επιστρέψουν στο 12ο. Θα γίνει μια λεπτομερής καταγραφή των μαθητών του εν λόγω σχολείου, για να έχουμε έναν ξεκάθαρο αριθμό του 10ου δημοτικού όπου πολλοί μαθητές μεταφέρθηκαν λόγω των εργασιών στο 12ο. Πιστεύω ότι μπορεί και το 10ο να μεταφερθεί στο 12ο, δυο σχολεία συστεγασμένα δηλαδή, για να μπορέσουμε άμεσα να ξεκινήσουμε εργασίες στο 10ο (δίπλα στο δημαρχείο). Αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, όμως από τη στιγμή που θα μπορέσουν να βολευτούν τα παιδιά και των δυο σχολείων σε μια μονάδα, νομίζω θα είμαστε καλά».

«Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα των σχολείων. Τα κτήρια είναι παλιά, πάντα θα δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία για να λυθούν χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα. Αυτά που στέλνει το κράτος δεν επαρκούν και ο δήμος βάζει κάθε φορά το χέρι στην τσέπη…»

Από εκεί και μετά όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ο κ. Μουμτσάκης σημείωσε: «Στο σχολείο της Νέας Καρβάλης έγινε αλλαγή μέρους της σκεπής και αντικατάσταση των παραθύρων. Στο νηπιαγωγείο Πολυστύλου πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες. Δημιουργήθηκε στο 5ο δημοτικό σχολείο ένα γήπεδο μπάσκετ. Στο 18ο αλλάχτηκαν τα καλοριφέρ, στο 8ο όπου υπήρχαν προβλήματα με την υγρασία ξεκίνησαν οι εργασίες για να είναι έτοιμο για τις 12 Σεπτεμβρίου. Γενικά δεν αφήσαμε το καλοκαίρι ανεκμετάλλευτο. Σε συνεργασία πάντα με την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και με τις δυο σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, μπορέσαμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα των σχολείων. Τα κτήρια είναι παλιά, πάντα θα δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία για να λυθούν χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα. Αυτά που στέλνει το κράτος δεν επαρκούν και ο δήμος βάζει κάθε φορά το χέρι στην τσέπη».

«Στη χειρότερη περίπτωση θα φροντίσουμε να κάνουμε ενεργειακές περικοπές από κάπου αλλού για να μην έχουμε θέμα με τη θέρμανση στα σχολεία μας. Πάση θυσία δεν πρέπει να έχουμε θέμα γιατί τα παιδιά έχουν προτεραιότητα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα….»

 Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα υπάρξει δυσκολία με τη θέρμανση των σχολείων στη διάρκεια του χειμώνα, ο αντιδήμαρχος Καβάλας απάντησε: «Ήδη είχαμε προϋπολογίσει κάποια χρήματα για τη θέρμανση των σχολείων και για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά όμως δεν επαρκούν. Δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτή τη στιγμή που θα συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό. Πιστεύω όμως ότι το υπουργείο θα βοηθήσει. Θα πάμε βήμα βήμα, δεν πιστεύω ότι θα κρυώσουν τα παιδιά μας. Στη χειρότερη περίπτωση θα φροντίσουμε να κάνουμε ενεργειακές περικοπές από κάπου αλλού για να μην έχουμε θέμα με τη θέρμανση στα σχολεία μας. Πάση θυσία δεν πρέπει να έχουμε θέμα γιατί τα παιδιά έχουν προτεραιότητα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Τέλος, ο κ. Μουμτσάκης ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και για τις σχολικές καθαρίστριες, ώστε κι αυτές να πηγαίνουν στα σχολεία για να τα προετοιμάσουν για το άνοιγμα τους στις 12       Σεπτεμβρίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα η αγορά της Καβάλας το Πάσχα

Δεν-αποτέλεσε-εξαίρεση-στον-κανόνα-η-αγορά-της-Καβάλας-το-Πάσχα

Γιάννης Κελγιώργης: Η κατάσταση είναι παντού η ίδια / Εκτός από την ακρίβεια έχουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που επέφεραν μία αβεβαιότητα / Επιτακτική η ανάγκη των δώρων σε Δημόσιο και συντάξεις

Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας στη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου, με την πόλη μας να μην αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με τους μειωμένους τζίρους που καταγράφηκαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, ο οποίος τόνισε ότι οι ελπίδες για τόνωση της αγοράς στρέφονται πλέον στην τουριστική περίοδο, καθώς αυτή που ακολουθεί μετά το Πάσχα παραδοσιακά χαρακτηρίζεται ως μεταβατική.

Η κατάσταση είναι παντού η ίδια

”Δεν θα μπορούσε η Καβάλα να αποτελέσει εξαίρεση απ’ αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Έχω συνομιλήσει με πολλούς προέδρους Εμπορικών Συλλόγων μεγάλων πόλεων αλλά και μικρότερων ανά την επικράτεια και η κατάσταση είναι παντού η ίδια. Εκτός από την ακρίβεια που μαστίζει το πορτοφόλι του καταναλωτή, έχουμε εδώ και ενάμιση μήνα περίπου και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που κι εκείνες επέφεραν μία αβεβαιότητα, αυξήσεις στα καύσιμα, με ό,τι επακόλουθο έχει αυτό στην επιβάρυνση της ήδη ακριβής καθημερινότητάς μας. Πάνω που τέλειωσαν οι βροχές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και χαρήκαμε με το ότι βελτιώνεται λίγο ο καιρός επιστρέψαμε στο να έχουμε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή”, ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Το 50% των διαθέσιμων χρημάτων πήγε στο πασχαλινό τραπέζι – Μόλις το 15% για ένδυση και υπόδηση

”Είμαστε πιο κάτω από πέρυσι όσον αφορά την πασχαλινή περίοδο, φυσικά ανάλογα με το είδος, κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο. Υπήρχαν προτεραιότητες των καταναλωτών με το πασχαλινό τραπέζι στην κορυφή, καθώς πήρε το 50% της κατανάλωσης από τα διαθέσιμα χρήματα. Από ‘κει και πέρα ό,τι έχει σχέση με τα βαφτιστικά και εκείνα κινήθηκαν επαρκώς και περίπου το 15% της κατανάλωσης ήταν στην ένδυση, στην υπόδηση και στους άλλους τομείς. Το ζήτημα είναι ότι δεν βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες, αφού το Πάσχα ήταν κρύο, ήταν νωρίς και δεν σκέφτηκε ο κόσμος να κάνει το βήμα να ψωνίσει σε τέτοια ένταση όπως θα θέλαμε εμείς για πιο ανοιξιάτικα σε θέμα ρουχισμού”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γιάννης Κελγιώργης.

Επιτακτική η ανάγκη των δώρων σε Δημόσιο και συντάξεις

Αναφορικά τέλος με την επόμενη μέρα μετά την πασχαλινή περίοδο, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. υπογράμμισε: ”Είμαστε πλέον σε μια μεταβατική περίοδο. Μετά το Πάσχα πάντα αυτό συμβαίνει και αναμένουμε την έλευση του τουριστικού ρεύματος που κι αυτό αφήνει το αποτύπωμά του το καλοκαίρι. Αυτοί που βρέθηκαν στην πόλη μας την πασχαλινή περίοδο σίγουρα κάτι άφησαν, περιορισμένα βέβαια σε σχέση με άλλες χρονιές. Υπήρχε μία κίνηση εντονότερη από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο που ήταν απόρροια της πληρωμής των δώρων. Γι’ αυτό λέμε ξανά και ξανά ότι ο 13ος και ο 14ος μισθός πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο και στις συντάξεις, γιατί είναι μία ανάσα για την αγορά, για όλους μας, όπως και για τα νοικοκυριά. Έτσι δεν βγαίνει, πρέπει να επανέλθουν αυτά τα δύο στον δημόσιο τομέα και στις συντάξεις”.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Την τουριστική προβολή του δήμου Καβάλας αναλαμβάνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

Την-τουριστική-προβολή-του-δήμου-Καβάλας-αναλαμβάνει-ο-Αναπτυξιακός-Οργανισμός

Κωστής Σιμιτσής: Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις εργασίες για τις οποίες συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

Την τουριστική προβολή του δήμου Καβάλας αναλαμβάνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ”Φίλιπποι” σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης (16/4).

Με βάση την απόφαση αυτή ο Αναπτυξιακός Οργανισμός λαμβάνει την πρώτη χρηματοδότηση με σκοπό την τουριστική προβολή του δήμου με τη συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν τον τουρισμό.

Η πρώτη ανάθεση αφορά τον τομέα του τουρισμού, την τουριστική προβολή της πόλης και όλου του δήμου σε συγκεκριμένο πλαίσιο

Για το θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κωστής Σιμιτσής.

”Ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη ότι φέτος θα ξεκινούσε πλέον να δραστηριοποιείται ενεργά ο Αναπτυξιακός Οργανισμός. Το 2025 δεν μπορούσαμε γιατί όταν ήμασταν έτοιμοι δεν είχε πλέον αποθέματα ο προϋπολογισμός, ο οποίος μετά την ψήφισή του προβλέπει αρκετούς κωδικούς που πρόκειται να ανατεθούν ως δουλειά στον οργανισμό. Η πρώτη ανάθεση που γίνεται αφορά τον τομέα του τουρισμού, την τουριστική προβολή της πόλης και όλου του δήμου σε πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει μία εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη σε συγκεκριμένο κοινό δημοσιογράφων, εκδοτών και influencers, όπου θα παρουσιάσουμε την Καβάλα και πολύ σύντομα θα έχουμε νέα και για τα επόμενα ζητήματα που θα δραστηριοποιηθεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, σύμφωνα πάντα με τις ιεραρχήσεις και τις προτεραιότητες που θέτουν η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος”, ανέφερε σχετικά ο κ. Σιμιτσής.

Έτοιμοι σε μεγάλο βαθμό να αναλάβουμε τις εργασίες για τις οποίες συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός

”Ήδη ετοιμάζουμε την προγραμματική για τον δρόμο που πρόκειται να γίνει γύρω από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, αυτή τη μεγάλη παρέμβαση στα ανατολικά της πόλης. Έπεται ο ”Διόνυσος” που είναι έτοιμος, αλλά έπρεπε να προηγηθούν πράγματα που είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και βεβαίως να έχουμε και κωδικούς στον προϋπολογισμό που υπάρχουν πια. Από τότε που ήρθαν με απόσπαση δύο στελέχη του δήμου στον οργανισμό η κ. Μαυρουδάκη και η κ. Γανίτου και έγινε η πρόσληψη του γενικού διευθυντή του κ. Παυλίδη, επιτάχυναν τις εξελίξεις κι είμαστε προχωρημένοι και έτοιμοι σε πολύ μεγάλο βαθμό για να αναλάβουμε αυτές τις εργασίες για τις οποίες συστάθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Σιμιτσής.

Δεν εισπράττουμε καμία αμοιβή

Καταληκτικά ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του δήμου Καβάλας απάντησε και σε κάποιες αναρτήσεις σε τοπική ιστοσελίδα λέγοντας: ”Είμαι υποχρεωμένος να το λέω ξανά και ξανά ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή ο πρόεδρος και όλα τα υπόλοιπα μέλη, δεν εισπράττουμε καμία αμοιβή, ούτε καν παράσταση για την παρουσία μας στο διοικητικό συμβούλιο. Είμαστε όλοι εθελοντές, θέλουμε να δουλέψουμε για το καλό της Καβάλας κι αυτό ακριβώς κάνουμε. Πρόσφατα υπήρξαν κάποια σχόλια σε τοπική ιστοσελίδα ότι μου δόθηκε αμοιβή 100.000€ από τον δήμαρχο. Το πράγμα θα σήκωνε μήνυση αν δεν ήταν γελοίο. Αυτά τα χρήματα είναι το κεφάλαιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Οφείλω τη διευκρίνηση γιατί αυτά διαβάζονται και διαδίδονται και λέγονται διάφορα”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Τετραήμερο εκδηλώσεων με επίκεντρο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας

Τετραήμερο-εκδηλώσεων-με-επίκεντρο-τη-Δημοτική-Βιβλιοθήκη-Καβάλας

Τετραήμερο εκδηλώσεων με επίκεντρο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ”Βασίλης Βασιλικός”, θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως της 24 Απριλίου.
Για το θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης.

Προσπάθεια μέσα από συνεργασία

”Είναι μία ακόμη προσπάθεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να φέρει σε επαφή τους συμπολίτες μας με το βιβλίο, να γίνει αφορμή έτσι ώστε να ενωθούν οι άνθρωποι, αλλά και μέσω του βιβλίου να μεταδώσουν αξίες. Πρόκειται για ένα τετραήμερο εκδηλώσεων από τις 21 έως και της 24 Απριλίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τόσο μπροστά από αυτήν, όσο και στο εσωτερικό της. Αυτή η προσπάθεια γίνεται μέσα από συνεργασία. Από τη μία μεριά είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ”Βασίλης Βασιλικός” και από την άλλη ο νεοσύστατος σύλλογος με το όνομα Φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας ”Βασίλης Βασιλικός”, οι οποίοι μπήκαν με πολλή όρεξη και βοηθούν πάρα πολύ το έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο και τη σύνδεσή της με την τοπική κοινωνία”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μουμτσάκης.

Τα έσοδα από την πώληση βιβλίων στο παράρτημα των Γιατρών του Κόσμου

”Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στα βιβλία με τις διάφορες γιορτές που έχει, άρα λοιπόν αυτές τις τέσσερις ημέρες θα υπάρχει ένα bazaar βιβλίου. Αυτά είναι βιβλία που τα έχουμε συγκεντρώσει από συνδημότες μας που πλέον τα έχουν διαβάσει, δεν τα χρειάζονται στα σπίτια τους που μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν ξανά, να μεταφέρουν τη γνώση και σε άλλους. Θα έχουν χαμηλές τιμές τα βιβλία, ώστε να μπορεί ο καθένας να τα αγοράσει και από ‘κει και πέρα τα έσοδα θα διατεθούν στους Γιατρούς του Κόσμου, στο παράρτημα Καβάλας, για να στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο το πολύτιμο έργο που προσφέρουν”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Καβάλας.

Πολλές οι παράλληλες εκδηλώσεις

”Παράλληλα θα υπάρχουν εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας που θα ενδιαφέρουν παιδιά και γονείς, θα υπάρχει μία μουσικοχορευτική βραδιά με θέμα την ειρήνη, θα υπάρχει και μία κινηματογραφική προβολή βασισμένη σε ένα λογοτεχνικό έργο και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και το εργαστήρι της δημιουργικής γραφής. Όλα αυτά πιστεύω ότι θα δημιουργήσουν ένα πλούσιο τετραήμερο. Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι πάντοτε μεγάλη. Ελπίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα και απευθύνω και κάλεσμα στους συνδημότες μας να περάσουν από τη Βημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας από τις 21 έως τις 24 Απριλίου, καθώς σε κάποια από τις εκδηλώσεις θα βρουν σίγουρα κάτι που να τους ενδιαφέρει”, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Μουμτσάκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα