Connect with us

Καβάλα

Οι θέσεις του Επιμελητηρίου Καβάλας για την αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα

Οι-θέσεις-του-Επιμελητηρίου-Καβάλας-για-την-αποθήκη-διοξειδίου-του-άνθρακα

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας απέστειλε προς τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια ΑΜΘ, τους Βουλευτές Π.Ε. Καβάλας και την ΚΕΕΕ την ακόλυθη επιστολή:

Με αφορμή τις εν εξελίξει συζητήσεις και ενημερώσεις που αφορούν την υπό εξέταση επένδυση για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, το Επιμελητήριο Καβάλας κρίνει αναγκαίο να καταθέσει δημόσια, τις θέσεις του.

Η προσέγγιση μας στηρίζεται σε τρεις θεμελιώδεις άξονες:

1. Προστασία του περιβάλλοντος

2. Διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας

3. Ρητή και ουσιαστική απόδοση αντισταθμιστικών ωφελειών προς την τοπική κοινωνία

Η περιοχή της Καβάλας και της Θάσου διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό και τουριστικό αποτύπωμα, που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την τοπική οικονομία. Οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα, ιδίως τέτοιου είδους και κλίμακας, οφείλει να αξιολογείται αυστηρά υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής προστασίας, ώστε να αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο υποβάθμισης του οικοσυστήματος, με δυνητικά ολέθριες επιπτώσεις στον τουρισμό, την αλιεία και άλλους βασικούς παραγωγικούς τομείς.

Ταυτόχρονα, το ζήτημα της ασφάλειας παραμένει εξαιρετικά κρίσιμο.

Το Επιμελητήριο Καβάλας ζητά ξεκάθαρες και αναλυτικές απαντήσεις από την Πολιτεία στα εξής ερωτήματα:

· Ποιες είναι οι προβλέψεις για τη διαχείριση πιθανών κινδύνων;

· Ποιοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ποιοι θα φέρουν την ευθύνη εποπτείας;

· Ποια διεθνή πρότυπα θα εφαρμοστούν στην υλοποίηση της επένδυσης;

· Ποιο είναι το σχέδιο για την συντήρηση των αποθηκών όταν μετά την αποχώρηση του επενδυτή την ευθύνη θα αναλάβει η ελληνική πολιτεία και με ποιο δημόσιο φορέα;

Η ασφάλεια των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ασαφειών ή υποσχέσεων χωρίς τεκμηρίωση. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα και δημόσια απαντήσεις.

Ωστόσο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η εμφανής έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη διάθεση ανοικτής και διαφανούς επικοινωνίας με την κοινωνία της Καβάλας και της Θάσου, η οποία καλείται να αποδεχθεί μια επένδυση υψηλού ρίσκου χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, διάλογος ή συναίνεση. Η σιωπή δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συμμετοχή.

Σε περίπτωση που η επένδυση προχωρήσει, το Επιμελητήριο Καβάλας απαιτεί να οριστούν σαφή, διαφανή και ουσιαστικά αντισταθμιστικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες καθώς η επένδυση χρησιμοποιεί δημόσια περιουσία και όχι ιδιωτική και πρέπει να υπηρετεί άμεσα το κοινό συμφέρον ως ελάχιστη αντιστάθμιση για τους κινδύνους και την επιβάρυνση που ενδέχεται να επιφέρει η λειτουργία της εγκατάστασης ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές ανταποδοτικών ωφελειών σε αντίστοιχες περιπτώσεις. (Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία)

· Επιβάλλεται η επένδυση πρώτα να υποδέχεται εκπομπές CO₂ από τις βιομηχανίες του νομού μας υποστηρίζοντας ενεργά την περιβαλλοντική απόδοση

· Θεσμοθέτηση ποσοστού επί του ετήσιου κύκλου εργασιών της επένδυσης, το οποίο θα αποδίδεται ετησίως στους τέσσερις δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Καβάλας, Παγγαίου, Νέστου και Θάσου) για έργα υποδομών.

Το Επιμελητήριο Καβάλας χωρίς τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίσει θετικά την εγκατάσταση αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή μας και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να λειτουργήσουν με υπευθυνότητα, διαφάνεια και ειλικρίνεια. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα και να υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον των πολιτών και της τοπικής οικονομίας.

Ως θεσμικός εκπρόσωπος της επιχειρηματικότητας του τόπου, το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και τεκμηρίωση σε κάθε πρωτοβουλία που επηρεάζει το μέλλον και την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Παναγιωτίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Οι υποψήφιοι στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Οι-υποψήφιοι-στις-εκλογές-του-Εμπορικού-Συλλόγου-Καβάλας

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας με θέμα την ανακήρυξη των υποψηφίων που θα λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες της 14ης και 15ης Μαΐου 2026, κατατέθηκαν συνολικά οι υποψηφιότητες 2 συνδυασμών:

1. «ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ» με 28 αιτήσεις υποψηφίων συνολικά για όλες τις θέσεις

2. «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ» με 24 αιτήσεις υποψηφίων συνολικά για όλες τις θέσεις

Οι Συνδυασμοί και οι υποψήφιοι που ανακηρύχτηκαν έχουν ως ακολούθως:

1. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: «ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ»

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο

Αβραμίδου Ιωάννα

Γκόγκου Παγώνα (Γώνη)

Καλλιοντζή Αικατερίνη

Καμπουρίδου Μαρία – Άννα

Καραγιαννίδης Αναστάσιος

Κελγιώργης Ιωάννης

Κουντουρή Αναστασία

Κυριακίδης Παναγιώτης

Λάζαρης Γεώργιος

Λυκοπούλου Πηνελόπη

Μαυρομμάτης Βασίλειος

Μούκος Δημήτριος

Μπάσσιας Βασίλειος

Παναγιωτόπουλος Αντώνιος

Ποδάρας Αντώνιος

Προκοπίου Αλέξανδρος

Πυρώτης Αλέξανδρος

Τερπουικίδης Αβραάμ (Μάκης)

Τσίρλης Ιωάννης

Φουρμούζη Μαγδαληνή (Λιάνα)

Χάιτας Ηλίας

Χατζηαβραμίδης Ιωάννης

Υποψήφιοι για Αντιπρόσωποι Ομοσπονδίας

Αβραμίδου Ιωάννα

Γκόγκου Παγώνα (Γώνη)

Ηλιάδης Χρήστος – Χριστιανός

Καλλιοντζή Αικατερίνη

Καμπουρίδου Μαρία – Άννα

Καραγιαννίδης Αναστάσιος

Κελγιώργης Ιωάννης

Κουντουρή Αναστασία

Κυριακίδης Παναγιώτης

Λάζαρης Γεώργιος

Λεμονίδης Βασίλειος

Λυκοπούλου Πηνελόπη

Μαυρομμάτης Βασίλειος

Μούκος Δημήτριος

Μπάσσιας Βασίλειος

Παναγιωτόπουλος Αντώνιος

Ποδάρας Αντώνιος

Πυρώτης Αλέξανδρος

Τερπουικίδης Αβραάμ (Μάκης)

Τσίρλης Ιωάννης

Φουρμούζη Μαγδαληνή (Λιάνα)

Χάιτας Ηλίας

Χατζηαβραμίδης Ιωάννης

Υποψήφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπή

Κουτσόγλου Παναγιώτης

Παπαϊωάννου Χριστόφορος

Πούλος Φώτιος

Υποψήφιοι για την Εφορευτική Επιτροπή

Σεϊτανίδης Χαρίλαος (Χάρης)

2. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: « ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο

Αλχαζίδης Θεόδωρος

Αναστασιάδης Αθανάσιος

Βουλγαράκη Αναστασία

Γιαγκίδης Ιωάννης

Δημητριάδου Δέσποινα

Ζαραγκούλιας Ανδρέας

Κιρτάζογλου Θεόδωρος

Κοντογεωργίου Θεόδωρος

Κοντόπουλος Ευάγγελος

Κοσμίδης Κωνσταντίνος

Κυριαζή Σταματία

Μακριδάκης Χρήστος

Μαριώτης Γεώργιος

Μορφίδης Θεόδωρος

Νεοφυτίδου Αθηνά

Νταμπρατζής Παναγιώτης

Ορφανίδης Γεώργιος

Παραδέλης Μιλτιάδης

Παυλίδης Σταύρος

Πιεβαλίτσα Νταϊάνα

Φερσίδου Μαρία

Χατζή Κυριακή

Υποψήφιοι για Αντιπρόσωποι Ομοσπονδίας

Αλχαζίδης Θεόδωρος

Αναστασιάδης Αθανάσιος

Βουλγαράκη Αναστασία

Γιαγκίδης Ιωάννης

Δημητριάδου Δέσποινα

Κιρτάζογλου Θεόδωρος

Κοντογεωργίου Θεόδωρος

Κοντόπουλος Ευάγγελος

Κοσμίδης Κωνσταντίνος

Κυριαζή Σταματία

Μαριώτης Γεώργιος

Μορφίδης Θεόδωρος

Νταμπρατζής Παναγιώτης

Παραδέλης Μιλτιάδης

Παυλίδης Σταύρος

Πιεβαλίτσα Νταϊάνα

Φερσίδου Μαρία

Χατζή Κυριακή

Υποψήφιοι για την Ελεγκτική Επιτροπή

CELIK NEVIN

Υποψήφιοι για την Εφορευτική Επιτροπή

Σπιτσέρης Δημήτριος

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Φίλιππος Αναστασιάδης: Μπαίνουν κανόνες στην λειτουργία των Αμμόλοφων

Φίλιππος-Αναστασιάδης:-Μπαίνουν-κανόνες-στην-λειτουργία-των-Αμμόλοφων

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις και διεκδίκηση σε κεντρικό επίπεδο, προχωράμε άμεσα στην αποδοχή της νέας σύμβασης με την ΕΤΑΔ Α.Ε., διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αβεβαιότητα στη λειτουργία της παραλίας των Αμμολόφων.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε μόνη της.

Ήρθε μέσα από συνεχή προσπάθεια, επαφές και παρεμβάσεις – ακόμη και στις μετακινήσεις μας στην Αθήνα, όπου διεκδικήσαμε ξεκάθαρα το αυτονόητο για τον τόπο μας.

Για χρόνια, ένας μοναδικός φυσικός πλούτος συνδέθηκε με κακοδιαχείριση, ασάφεια και έλλειψη κανόνων.

Αυτό τελείωσε.

Έχουμε χαράξει μια νέα εποχή, που φέρνει ουσιαστικά οφέλη για την περιοχή:

  • Σταθερή και οργανωμένη λειτουργία των Αμμόλοφων
  • Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συμβολή στην πάταξη της ανεργίας
  • Διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες για όλους τους επαγγελματίες
  • Αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες
  • Προστασία και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον

Οι Αμμόλοφοι δεν είναι απλά μια παραλία.

Είναι αναπτυξιακός πυλώνας για τον τόπο μας.

Και το πιο σημαντικό:

Οι Αμμόλοφοι δεν ανήκουν σε λίγους.

Ανήκουν σε όλους τους πολίτες.

Και έτσι θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

«Αρρυθμίες» στην κατανομή υδρονομέων στην κοινότητα Ζυγού

«Αρρυθμίες»-στην-κατανομή-υδρονομέων-στην-κοινότητα-Ζυγού

Κώστας Χανδρουλίδης: Για πρώτη χρονιά δεν έχω καμία ενημέρωση

Αρρυθμίες όσον αφορά τους υδρονομείς διαπιστώνει ο πρόεδρος της κοινότητας του Ζυγού του δήμου Καβάλας, Κώστας Χανδρουλίδης.

”Υπάρχει ένα θέμα με τους υδρονομείς ως προς την κατανομή και την παρουσία τους, καθώς από την 1η Μαΐου θα γίνει η πρόσληψή τους. Περιμένω να ενημερωθώ για τα ονόματα που έχουν αποφασιστεί για τον Ζυγό”, ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας ο κ. Χανδρουλίδης.

Δεν έχω καμία ενημέρωση για πρώτη χρονιά για το πώς θα λειτουργήσει η όλη η διαδικασία με τους υδρονομείς

”Δεν αποφασίσαμε εμείς, αλλά έχουν αποφασίσει άλλοι να τους πάρουν. Είμαστε εν αναμονή και από ‘κει και μετά θα μιλήσουμε ξανά να δούμε ποιοι θα είναι στον κάμπο και ποιοι θα είναι σε άλλες υπηρεσίες. Δεν έχω καμία ενημέρωση για πρώτη χρονιά για το πώς θα λειτουργήσει η όλη η διαδικασία με τους υδρονομείς. Υπάρχει μία αρρυθμία για μένα και θα δω πόσο σοβαρή είναι τουλάχιστον για τον χωριό μου. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη πριν δούμε ποιοι θα τοποθετηθούν. Μιλάμε για 25 άτομα που προσλαμβάνονται εκτός διαδικασίες ΑΣΕΠ. Υπάρχει νόμος που το επιτρέπει, ήταν επιλογή πρόεδρων ποια άτομα γνωρίζουμε εμείς που μπορούν να παρέχουν αυτά που ορίζει ο κανονισμός άρδευσης. Έχω προτείνει κάποια άτομα, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι δεν εισακούστηκε η πρότασή μου. Από τα ονόματα που διαβάζω όντως ένα όνομα είναι από τα πεντέ που θα έπρεπε να ‘ναι στην κοινότητα Ζυγού. Περιμένω να δω ποιους έχουν αποφασίσει να μου δώσουν για να κάνω το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας. ‘Εχω την εμπειρία, έχω τη θέληση και χρειαζόταν μόνο η πολιτική βούληση”, σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της κοινότητας Ζυγού. 

Σε καλό δρόμο η υδροδότηση

Όσον αφορά τέλος τα ζητήματα υδροδότησης του οικισμού, ο κ. Χανδρουλίδης επισήμανε: ”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ως προς την υδροδότηση του Ζυγού. ‘Εχει ολοκληρωθεί σχεδόν το έργο. Πάντα όμως εμείς το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι μόνο εμείς δηλαδή, αλλά όλα τα χωριά της περιοχής. Πέρυσι το καλοκαίρι τα πήγαμε καλά, έτσι ευελπιστούμε να συμβεί και φέτος και να μην έχουμε προβλήματα. Ο καιρός πάει πολύ καλά. Εμείς αρδευόμαστε από τον κάμπο κι όταν πέφτει εκεί η στάθμη έχουμε πρόβλημα. Εύχομαι να μην έχουμε προβλήματα φέτος”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα