Connect with us

Καβάλα

Νέα απάντηση του δημάρχου Καβάλας στην Αν. Ιωσηφίδου για την Καλαμίτσα

Νέα-απάντηση-του-δημάρχου-Καβάλας-στην-Αν.-Ιωσηφίδου-για-την-Καλαμίτσα

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το θέμα της Ακτής της Καλαμίτσας είναι σοβαρό, αλλά δεν είναι το μόνο που απασχολεί τη διοίκηση του Δήμου, ώστε να αναλώνεται με την προεκλογική… μονοκαλλιέργεια της κυρίας Αναστασίας Ιωσηφίδου. Εκείνη επιμένει να θεωρεί τρεις διοικήσεις του Δήμου (Σιμιτσή, Τσανάκα και σημερινή, καθώς και τους δεκάδες δημοτικούς συμβούλους ανόητους. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο υπενθυμίζουμε στους Καβαλιώτες με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το ιστορικό της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι η καθημερινότητα και τα σημαντικά έργα του Δήμου δεν επιτρέπουν περαιτέρω ενασχόληση με την επαναλαμβανόμενη, νομικά αβάσιμη, που αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας, άποψη της κυρίας Ιωσηφίδου.

Θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους αντιπαράθεσης.

Ο Καβαλιώτικος Λαός, βλέπει ποιοι είναι αυτοί που καθημερινά παλεύουν για την διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στην Καλαμίτσα, πασχίζοντας για την καθαριότητα και ευπρέπεια της μεγάλης λαϊκής πλαζ της πόλης μας, ώστε να μπορεί αξιοπρεπώς να φιλοξενεί χιλιάδες δημότες, επισκέπτες και τουρίστες από όλον τον κόσμο κάθε χρόνο. 

Στις ανακρίβειες και τις υπερβολές που εκτοξεύονται κατά καιρούς, με σκοπό τον εντυπωσιασμό, διευκρινίζουμε -μια για πάντα- τα εξής: 

1. Η παραχώρηση της Ακτής στον ΕΟΤ το έτος 1969, δεν ήταν «κενή περιεχομένου», όπως λέει η κ. Ιωσηφίδου. Γιατί με Διάταγμα τον Οκτώβριο του 1969 χαρακτηρίσθηκε ως «Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα» όλη παραλία Καλαμίτσας μήκους περίπου 800 μ. και ο αιγιαλός μπροστά από τα δύο (2) τεμάχια, που αποτυπώθηκαν  σε τοπογραφικό διάγραμμα που συνόδευε το διάταγμα. Ένα μήνα μετά, η διοίκηση και διαχείριση της Ακτής της Καλαμίτσα δόθηκε στον ΕΟΤ, ο οποίος στη συνέχεια, το έτος 2000, απέκτησε και την ιδιοκτησία (κυριότητα) της Ακτής με νόμο. 

2. Είναι επίσης φανερό ότι, αν δεν είχε αποκτηθεί από τον ΕΟΤ το «Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα» Καλαμίτσας, τότε δεν θα ήταν δυνατή η παραχώρησή του κατά χρήση (και όχι κατά κυριότητα) στον Δήμο μας, που όπως είναι γνωστό έγινε το έτος 1985, με απόφαση του Γ.Γ. του ΕΟΤ, για 30 χρόνια . Όμως η παραχώρηση αυτή έληγε το  έτος 2015. Συνεπώς, ο Δήμος μας δεν απέκτησε ποτέ δικαίωμα ιδιοκτησίας στην Ακτή Καλαμίτσας, είτε με τρόπο παράγωγο (λ.χ. από αγορά, δωρεά) είτε με τρόπο πρωτότυπο (λχ. χρησικτησία) . 

3. Το γεγονός ότι επί διοίκησης Εριφυλλίδη ο Δήμος, χωρίς νόμιμο τίτλο και στην ουσία χωρίς κανένα δικαίωμα, δήλωσε την Ακτή Καλαμίτσας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δεν σήμαινε απολύτως τίποτε. Η εγγραφή στο Κτηματολόγιο δεν αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας, ούτε αποδίδει δικαιώματα, παρά μόνο μετά την παρέλευση μιας προθεσμίας που συνεχώς παρατείνεται. Όλοι οι νομικοί (και όχι μόνο) γνωρίζουν αυτό που φαίνεται πως αγνοεί η κ. Ιωσηφίδου: Ο πλημμελής έλεγχος κατά τη κτηματογράφηση οδήγησε στην καταχώριση χιλιάδων ανύπαρκτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δημιουργώντας υποθέσεις που κατά εκατοντάδες εισάγονται και λύνονται στα δικαστήρια. Όμως, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι εγγραφές μιας περιοχής (έως 31.12.2023), οι νόμιμοι κύριοι, μέχρι και την τελευταία στιγμή έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν δικαστικά την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, όπως και έγινε με την ΕΤΑΔ . 

4. Η ΕΤΑΔ από την ίδρυσή της, το 1998, απέκτησε τη διοίκηση και διαχείριση ακινήτων κυριότητας ΕΟΤ, και από το έτος 2011 τη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων που διοικούσε και διαχειριζόταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Στη συνέχεια, με νόμους του 2016, η κυριότητα και νομή όλων των ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και στον ΕΟΤ και τα διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ μεταβιβάστηκαν αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα. 

5. Ο καθορισμός οριογραμμής αιγιαλού του 1982 (ΦΕΚ 166 Δ΄/1983) στην περιοχή ήταν λανθασμένος. Ο Δήμος μας, γνωρίζοντας την αδυναμία νομιμοποίησης των καταστημάτων που εκμίσθωνε μέχρι το 2015, διότι εμφανίζονταν εντός αιγιαλού, κινδυνεύοντας με κλείσιμο (αδυναμία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας), με αίτησή του προς την Κτηματική Υπηρεσία το 2013, ζήτησε τον επανακαθορισμό του αιγιαλού σε ολόκληρη την Ακτή. Μόνο με τον επανακαθορισμό, τα υφιστάμενα εντός της Ακτής καταστήματα και λοιπά οικοδομήματα, θα ήταν πλέον εκτός αιγιαλού και θα ήταν δυνατή η με διαπιστωτική πράξη του ΕΟΤ, νομιμοποίησή τους. 

6. Όμως ο επανακαθορισμός δεν έγινε το 2013 όπως αφήνει να εννοηθεί η κ. Ιωσηφίδου, αλλά το 2015, επί διοικήσεως Δήμητρας Τσανάκα, επίλεκτο στέλεχος, δημοτική σύμβουλος και στενή συνεργάτιδα τής οποίας ήταν η επιλήσμων Αναστασία Ιωσηφίδου! 

7. Το έτος 2014, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επί διοικήσεως Τσανάκα, Φίλιππος Φιλιππίδης, ζήτησε από την ΕΤΑΔ την παραχώρηση στο Δήμο της Ακτής Καλαμίτσας. Με το ίδιο έγγραφο, ο ίδιος Αντιδήμαρχος, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή της τότε Δημάρχου, και εν γνώσει και της κ. Ιωσηφίδου, ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας επανακαθορισμού της οριογραμμής του αιγιαλού και ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνει ο Δήμος.

8. Το 2016, με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ενέκρινε την υποβολή αίτησης του Δήμου Καβάλας προς την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση χρήσης της Ακτής Καλαμίτσας. Την απόφασή αυτή υπερψήφισαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της τότε διοίκησης Τσανάκα (και η κυρία Ιωσηφίδου), ενώ μειοψήφησε μόνον ο κ. Ποτόλιας. Στην εισήγηση του Αντιδημάρχου Φιλιππίδη, αναφέρονται λεπτομερώς όλα αυτά (εκτάσεις και κτήρια) που θα ζητούνταν από την ΕΤΑΔ. 

9. Συμπερασματικά, το να αρνείται ο Δήμος να αντιληφθεί την πραγματικότητα, και να επιδίδεται σε τυχοδιωκτικούς «δονκιχωτισμούς» κυνηγώντας ανεμόμυλους, αντί να φροντίσει για την εκ νέου παραχώρηση της Ακτής, βλάβη θα επέφερε, και όχι όφελος στους Καβαλιώτες και στα συμφέροντά τους. 

10. Κανένας δεν απέκρυψε την ύπαρξη της αγωγής της ΕΤΑΔ κατά του Δήμου. Όλα ήταν γνωστά, όπως και η ύπαρξη της αντιδικίας μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου, και επίσης το γεγονός ότι μόνον εν μέρει αμφισβητείτο το δικαίωμά της ΕΤΑΔ επί της Ακτής, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη–τεχνική έκθεση που συνέταξαν αρμόδιοι της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, γνωρίζοντας όλη την «προϊστορία» της παραχώρησης κατά χρήση της Ακτής στο Δήμο μας, με σοβαρότητα, ευπρέπεια, εντιμότητα, ενεργώντας βάσει της αρχής της νομιμότητας. Ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί ως αριβίστας, ακολουθώντας πρακτικές ευκαιριακές που τα συναλλακτικά χρηστά ήθη αποδοκιμάζουν, ακόμη και για ιδιώτες. 

16. Τέλος τονίζεται πως είναι προφανές, εύλογο και σύννομο, η έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας, να ασκηθεί, μόνον για εκείνα τα κεφάλαιά της, που απέρριψαν τους ισχυρισμούς, τις αρνήσεις και τις ενστάσεις που πρόβαλε πρωτόδικα ο Δήμος μας, και που αφορούν το μόνο διεκδικούμενο τμήμα του ακινήτου που αφέθηκε επί δεκαετίες σε κοινή χρήση, και έτσι έγινε κοινόχρηστο δημοτικό πεζοδρόμιο και κράσπεδο. 

17. Και επειδή «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» καλούμε την κ.Ιωσηφίδου να αφήσει τις ανούσιες, δίκην πυροτεχνημάτων απειλές της. Αν πιστεύει πως υπάρχει κάτι επιλήψιμο, ας ενεργήσει τα νόμιμα”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Μάρκος Δέμπας: Αφουγκράζομαι ότι η Καβάλα θέλει την αλλαγή

Μάρκος-Δέμπας:-Αφουγκράζομαι-ότι-η-Καβάλα-θέλει-την-αλλαγή

Για την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δήμο Καβάλας, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας.

«Προχωράμε, έχουμε δρόμο μπροστά μας, έχουμε χρόνο για να αφουγκραστούμε, να γίνουν οι ζυμώσεις, οι απαιτούμενες επαφές και ο σχεδιασμός μας», ανέφερε αρχικά ο κ. Δέμπας.

Απαιτούνται αλλαγές, πρέπει να σπάσουμε αυγά σε πολλά πράγματα, προκειμένου να παρθούν σωστές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ροή

«Ο δήμος Καβάλας θέλει πολλή δουλειά κι αυτό γιατί έχει πολλά ζητήματα που πρέπει πραγματικά να αποτελέσουν προτεραιότητα. Απαιτούνται αλλαγές, πρέπει να σπάσουμε αυγά σε πολλά πράγματα, προκειμένου να παρθούν σωστές αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ροή, την αναπτυξιακή πορεία του δήμου Καβάλας. Αυτό το διάστημα γίνεται η οργάνωση αυτή, έχουμε επαφές με κόσμο, με νέους που θέλουν να ασχοληθούν, αλλά έχουν και πολύ σημαντικές ιδέες και απόψεις κι εδώ είναι το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί. Διότι ξέρουμε πολύ καλά ότι ο κόσμος στο τέλος θα πρέπει να καταλάβει το όραμα, τους στόχους και για ποιο λόγο υπάρχει κάτι διαφορετικό για να μπορέσει να πάει μπροστά ο δήμος Καβάλας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Μάρκος Δέμπας. 

Αφουγκράζομαι ότι η Καβάλα θέλει την αλλαγή, θέλει κάτι καλύτερο να γίνει κι αυτό που μας αξίζει πραγματικά να το διεκδικήσουμε

«Έχουμε δουλειά, έχουμε χρόνο που δουλεύει υπέρ μας και από ‘κει και πέρα πολύ σύντομα θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε. Θα διεκδικήσω τον δήμο Καβάλας, δεν νομίζω να αλλάξει κάτι. Έχουμε σχεδόν δυόμιση χρόνια ακόμη, είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς ζυμώνεται εδώ και καιρό, δεν έχει αλλάξει κάτι μέσα μου και μ’ αυτά που ακούω. Αφουγκράζομαι ότι η Καβάλα θέλει την αλλαγή, θέλει κάτι καλύτερο να γίνει κι αυτό που μας αξίζει πραγματικά να το διεκδικήσουμε. Μακάρι σε αυτήν την προσπάθεια να ενωθούμε πολλοί περισσότεροι, να μην υπάρχουν ούτε κόντρες, ούτε αντιπαραθέσεις γιατί το κοινό καλό είναι πάνω απ’ όλα για τους Καβαλιώτες, η πόλη μας να γίνει φιλική, να αναπτυχθεί και ν’ αφήσουμε κι εμείς ένα θετικό αποτύπωμα», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Γιάννης Κελγιώργης: Ακούσαμε μέτρα που αφορούν το αύριο ενώ το πρόβλημα είναι σήμερα

Γιάννης-Κελγιώργης:-Ακούσαμε-μέτρα-που-αφορούν-το-αύριο-ενώ-το-πρόβλημα-είναι-σήμερα

Απογοητευμένος δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, αναφορικά με τα όσα εξήγγειλε από τη Δ.Ε.Θ. ο πρωθυπουργός, καθώς κανένα από τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου δεν ικανοποιήθηκε.

«Ως Εμπορικός Σύλλογος και δεδομένων των συνθηκών που βιώνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη, στείλαμε ένα υπόμνημα στον πρωθυπουργό, προκειμένου κάποια μέτρα να συμπεριληφθούν στην Δ.Ε.Θ.», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. 

Το πρόβλημα είναι σήμερα κι όχι αύριο ή ύστερα από 10 χρόνια

«Αυτό που αποκομίσαμε τους τελευταίους μήνες ήταν ότι φέτος είναι η χρονιά σας, φέτος η έκθεση θα είναι αφιερωμένη στην μικρομεσαία επιχείρηση, στον αυτοαπασχολούμενο κι όπως είναι λογικό είχαμε δημιουργήσει όλοι μας μέσα μας προσδοκίες ότι κάποια στιγμή θα έχουμε ανακοινώσεις στην έκθεση που ν’ αφορούν εμάς, όπως η κατάργηση του τεκμαρτού και πολλά άλλα. Αντ’ αυτού δεν είδαμε τίποτα για το σήμερα, γιατί το πρόβλημα είναι σήμερα κι όχι αύριο ή ύστερα από 10 χρόνια. Είδαμε μέτρα που αφορούν καθαρά το αύριο, όπως τη μείωση του 5% της προκαταβολής φόρου που θα ισχύσει από το 2029», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γιάννης Κελγιώργης. 

Βρέθηκα στην Δ.Ε.Θ., είδα αρκετούς συναδέλφους πρόεδρους από όλη την επικράτεια, είδα μία απογοήτευση που την έχουμε κι εμείς

«Δεν ακούσαμε τίποτα απολύτως που να αφορά τον εμπορικό κόσμο. Την Κυριακή βρέθηκα στην Δ.Ε.Θ., είδα αρκετούς συναδέλφους πρόεδρους από όλη την επικράτεια, είδα μία απογοήτευση που την έχουμε κι εμείς εδώ στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και οι συνάδελφοί μου, καθώς προσδοκούσαμε να δούμε πράγματα. Δεν είδαμε απολύτως τίποτα. Η επιχειρηματικότητα έχει πρόβλημα σήμερα, δεν έχει πρόβλημα ύστερα από τρία και τέσσερα και δέκα χρόνια. Ας ανακοίνωνε τουλάχιστον κάτι που να έλεγε αυτό είναι για τα παιδιά σας δεν αφορά εσάς», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Αν δεν βλέπεις τίποτα προεκλογικά, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών

«Εμείς θέλαμε λύσεις για πολλά ζητήματα σήμερα. Η υψηλή φορολόγηση, οι τραπεζικές προμήθειες που έχουν φτάσει στον Θεό και αυξάνονται κάθε μήνα ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει αφορολόγητο για τους συναδέλφους μας, δεν μπορεί κάποιος να πάρει ένα χιλιάρικο αφορολόγητο, καθώς φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Το τεκμαρτό, η κατάργηση διαφόρων τελών που υπάρχουν πάνω σε επιχειρήσεις και πολλά άλλα. Συνολικά 13 μέτρα είχαμε ζητήσει, ώστε να τα δει ο πρωθυπουργός και να δοθούν λύσεις, αλλά δεν κοίταξαν τίποτα απολύτως. Θα θυμίσω ότι φέτος είναι μία προεκλογική χρονιά και αν δεν βλέπεις τίποτα προεκλογικά, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα γίνει την επόμενη μέρα των εκλογών», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Κελγιώργης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Καβάλας

Ο-Μανώλης-Χριστοδουλάκης-επισκέφθηκε-το-Επιμελητήριο-Καβάλας

Στο Επιμελητήριο Καβάλας βρέθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καβάλα, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι βασικοί παραγωγικοί και οικονομικοί πυλώνες της περιοχής, με αναφορές στον τουρισμό, τη μεταποίηση, την εξαγωγική δραστηριότητα, τον πρωτογενή τομέα και την εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και οι γενικότερες δυσκολίες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους.

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου επισημάνθηκε η ανάγκη για ουσιαστικότερη συνεργασία και διαβούλευση της Πολιτείας με τους παραγωγικούς φορείς και τα Επιμελητήρια, ώστε οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, παρέδωσε στον κ. Χριστοδουλάκη υπόμνημα με τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική επιχειρηματικότητα, καθώς και προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη δημιουργία ενός πιο σταθερού και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Παναγιωτίδης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα