Connect with us

Καβάλα

Νέα απάντηση του δημάρχου Καβάλας στην Αν. Ιωσηφίδου για την Καλαμίτσα

Νέα-απάντηση-του-δημάρχου-Καβάλας-στην-Αν.-Ιωσηφίδου-για-την-Καλαμίτσα

Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το θέμα της Ακτής της Καλαμίτσας είναι σοβαρό, αλλά δεν είναι το μόνο που απασχολεί τη διοίκηση του Δήμου, ώστε να αναλώνεται με την προεκλογική… μονοκαλλιέργεια της κυρίας Αναστασίας Ιωσηφίδου. Εκείνη επιμένει να θεωρεί τρεις διοικήσεις του Δήμου (Σιμιτσή, Τσανάκα και σημερινή, καθώς και τους δεκάδες δημοτικούς συμβούλους ανόητους. Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο υπενθυμίζουμε στους Καβαλιώτες με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το ιστορικό της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι η καθημερινότητα και τα σημαντικά έργα του Δήμου δεν επιτρέπουν περαιτέρω ενασχόληση με την επαναλαμβανόμενη, νομικά αβάσιμη, που αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας, άποψη της κυρίας Ιωσηφίδου.

Θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους αντιπαράθεσης.

Ο Καβαλιώτικος Λαός, βλέπει ποιοι είναι αυτοί που καθημερινά παλεύουν για την διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στην Καλαμίτσα, πασχίζοντας για την καθαριότητα και ευπρέπεια της μεγάλης λαϊκής πλαζ της πόλης μας, ώστε να μπορεί αξιοπρεπώς να φιλοξενεί χιλιάδες δημότες, επισκέπτες και τουρίστες από όλον τον κόσμο κάθε χρόνο. 

Στις ανακρίβειες και τις υπερβολές που εκτοξεύονται κατά καιρούς, με σκοπό τον εντυπωσιασμό, διευκρινίζουμε -μια για πάντα- τα εξής: 

1. Η παραχώρηση της Ακτής στον ΕΟΤ το έτος 1969, δεν ήταν «κενή περιεχομένου», όπως λέει η κ. Ιωσηφίδου. Γιατί με Διάταγμα τον Οκτώβριο του 1969 χαρακτηρίσθηκε ως «Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα» όλη παραλία Καλαμίτσας μήκους περίπου 800 μ. και ο αιγιαλός μπροστά από τα δύο (2) τεμάχια, που αποτυπώθηκαν  σε τοπογραφικό διάγραμμα που συνόδευε το διάταγμα. Ένα μήνα μετά, η διοίκηση και διαχείριση της Ακτής της Καλαμίτσα δόθηκε στον ΕΟΤ, ο οποίος στη συνέχεια, το έτος 2000, απέκτησε και την ιδιοκτησία (κυριότητα) της Ακτής με νόμο. 

2. Είναι επίσης φανερό ότι, αν δεν είχε αποκτηθεί από τον ΕΟΤ το «Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα» Καλαμίτσας, τότε δεν θα ήταν δυνατή η παραχώρησή του κατά χρήση (και όχι κατά κυριότητα) στον Δήμο μας, που όπως είναι γνωστό έγινε το έτος 1985, με απόφαση του Γ.Γ. του ΕΟΤ, για 30 χρόνια . Όμως η παραχώρηση αυτή έληγε το  έτος 2015. Συνεπώς, ο Δήμος μας δεν απέκτησε ποτέ δικαίωμα ιδιοκτησίας στην Ακτή Καλαμίτσας, είτε με τρόπο παράγωγο (λ.χ. από αγορά, δωρεά) είτε με τρόπο πρωτότυπο (λχ. χρησικτησία) . 

3. Το γεγονός ότι επί διοίκησης Εριφυλλίδη ο Δήμος, χωρίς νόμιμο τίτλο και στην ουσία χωρίς κανένα δικαίωμα, δήλωσε την Ακτή Καλαμίτσας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δεν σήμαινε απολύτως τίποτε. Η εγγραφή στο Κτηματολόγιο δεν αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας, ούτε αποδίδει δικαιώματα, παρά μόνο μετά την παρέλευση μιας προθεσμίας που συνεχώς παρατείνεται. Όλοι οι νομικοί (και όχι μόνο) γνωρίζουν αυτό που φαίνεται πως αγνοεί η κ. Ιωσηφίδου: Ο πλημμελής έλεγχος κατά τη κτηματογράφηση οδήγησε στην καταχώριση χιλιάδων ανύπαρκτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δημιουργώντας υποθέσεις που κατά εκατοντάδες εισάγονται και λύνονται στα δικαστήρια. Όμως, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι εγγραφές μιας περιοχής (έως 31.12.2023), οι νόμιμοι κύριοι, μέχρι και την τελευταία στιγμή έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν δικαστικά την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, όπως και έγινε με την ΕΤΑΔ . 

4. Η ΕΤΑΔ από την ίδρυσή της, το 1998, απέκτησε τη διοίκηση και διαχείριση ακινήτων κυριότητας ΕΟΤ, και από το έτος 2011 τη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων που διοικούσε και διαχειριζόταν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Στη συνέχεια, με νόμους του 2016, η κυριότητα και νομή όλων των ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και στον ΕΟΤ και τα διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ μεταβιβάστηκαν αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα. 

5. Ο καθορισμός οριογραμμής αιγιαλού του 1982 (ΦΕΚ 166 Δ΄/1983) στην περιοχή ήταν λανθασμένος. Ο Δήμος μας, γνωρίζοντας την αδυναμία νομιμοποίησης των καταστημάτων που εκμίσθωνε μέχρι το 2015, διότι εμφανίζονταν εντός αιγιαλού, κινδυνεύοντας με κλείσιμο (αδυναμία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας), με αίτησή του προς την Κτηματική Υπηρεσία το 2013, ζήτησε τον επανακαθορισμό του αιγιαλού σε ολόκληρη την Ακτή. Μόνο με τον επανακαθορισμό, τα υφιστάμενα εντός της Ακτής καταστήματα και λοιπά οικοδομήματα, θα ήταν πλέον εκτός αιγιαλού και θα ήταν δυνατή η με διαπιστωτική πράξη του ΕΟΤ, νομιμοποίησή τους. 

6. Όμως ο επανακαθορισμός δεν έγινε το 2013 όπως αφήνει να εννοηθεί η κ. Ιωσηφίδου, αλλά το 2015, επί διοικήσεως Δήμητρας Τσανάκα, επίλεκτο στέλεχος, δημοτική σύμβουλος και στενή συνεργάτιδα τής οποίας ήταν η επιλήσμων Αναστασία Ιωσηφίδου! 

7. Το έτος 2014, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επί διοικήσεως Τσανάκα, Φίλιππος Φιλιππίδης, ζήτησε από την ΕΤΑΔ την παραχώρηση στο Δήμο της Ακτής Καλαμίτσας. Με το ίδιο έγγραφο, ο ίδιος Αντιδήμαρχος, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή της τότε Δημάρχου, και εν γνώσει και της κ. Ιωσηφίδου, ζήτησε την επίσπευση της διαδικασίας επανακαθορισμού της οριογραμμής του αιγιαλού και ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνει ο Δήμος.

8. Το 2016, με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ενέκρινε την υποβολή αίτησης του Δήμου Καβάλας προς την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση χρήσης της Ακτής Καλαμίτσας. Την απόφασή αυτή υπερψήφισαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της τότε διοίκησης Τσανάκα (και η κυρία Ιωσηφίδου), ενώ μειοψήφησε μόνον ο κ. Ποτόλιας. Στην εισήγηση του Αντιδημάρχου Φιλιππίδη, αναφέρονται λεπτομερώς όλα αυτά (εκτάσεις και κτήρια) που θα ζητούνταν από την ΕΤΑΔ. 

9. Συμπερασματικά, το να αρνείται ο Δήμος να αντιληφθεί την πραγματικότητα, και να επιδίδεται σε τυχοδιωκτικούς «δονκιχωτισμούς» κυνηγώντας ανεμόμυλους, αντί να φροντίσει για την εκ νέου παραχώρηση της Ακτής, βλάβη θα επέφερε, και όχι όφελος στους Καβαλιώτες και στα συμφέροντά τους. 

10. Κανένας δεν απέκρυψε την ύπαρξη της αγωγής της ΕΤΑΔ κατά του Δήμου. Όλα ήταν γνωστά, όπως και η ύπαρξη της αντιδικίας μεταξύ ΕΤΑΔ και Δήμου, και επίσης το γεγονός ότι μόνον εν μέρει αμφισβητείτο το δικαίωμά της ΕΤΑΔ επί της Ακτής, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη μελέτη–τεχνική έκθεση που συνέταξαν αρμόδιοι της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, γνωρίζοντας όλη την «προϊστορία» της παραχώρησης κατά χρήση της Ακτής στο Δήμο μας, με σοβαρότητα, ευπρέπεια, εντιμότητα, ενεργώντας βάσει της αρχής της νομιμότητας. Ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργεί ως αριβίστας, ακολουθώντας πρακτικές ευκαιριακές που τα συναλλακτικά χρηστά ήθη αποδοκιμάζουν, ακόμη και για ιδιώτες. 

16. Τέλος τονίζεται πως είναι προφανές, εύλογο και σύννομο, η έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας, να ασκηθεί, μόνον για εκείνα τα κεφάλαιά της, που απέρριψαν τους ισχυρισμούς, τις αρνήσεις και τις ενστάσεις που πρόβαλε πρωτόδικα ο Δήμος μας, και που αφορούν το μόνο διεκδικούμενο τμήμα του ακινήτου που αφέθηκε επί δεκαετίες σε κοινή χρήση, και έτσι έγινε κοινόχρηστο δημοτικό πεζοδρόμιο και κράσπεδο. 

17. Και επειδή «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται» καλούμε την κ.Ιωσηφίδου να αφήσει τις ανούσιες, δίκην πυροτεχνημάτων απειλές της. Αν πιστεύει πως υπάρχει κάτι επιλήψιμο, ας ενεργήσει τα νόμιμα”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: «Κάνουμε την Καλαμίτσα ένα κόσμημα!»

Μάκης-Παπαδόπουλος:-«Κάνουμε-την-Καλαμίτσα-ένα-κόσμημα!»

Μάκης Παπαδόπουλος: «Κάνουμε την Καλαμίτσα ένα κόσμημα!»

Η Καλαμίτσα ανήκει στους Καβαλιώτες και είμαστε υπέρ της ριζικής και της ολοκληρωμένης αναβάθμισης και αξιοποίησης της ακτής και των εγκαταστάσεων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη!

Τα έσοδα του Δήμου, που θα προκύπτουν από τα καταστήματα της Ακτής Καλαμίτσας, θα καλύπτουν όλο το λειτουργικό κόστος για τη λειτουργία της παραλίας.

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: «Με τον Σάββα Χατζηβασιλειάδη δίνουμε στο Χαλκερό τη σημασία και τη φροντίδα που του αξίζει»

Μάκης-Παπαδόπουλος:-«Με-τον-Σάββα-Χατζηβασιλειάδη-δίνουμε-στο-Χαλκερό-τη-σημασία-και-τη-φροντίδα-που-του-αξίζει»

Μάκης Παπαδόπουλος: «Με τον Σάββα Χατζηβασιλειάδη δίνουμε στο Χαλκερό τη σημασία και τη φροντίδα που του αξίζει»

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των υποψηφίων του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ τον Σάββα Χατζηβασιλειάδη, πρώην ιδιωτικό υπάλληλο της ΒΦΛ και εν ενεργεία Πρόεδρο της Κοινότητας Χαλκερού.

Ο Σάββας Χατζηβασιλειάδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1970 και διαμένει στο Χαλκερό. Είναι παντρεμένος με την Άννα Παυλίδου και έχουν έναν γιο, τον Νικόλαο. Είναι πρώην ιδιωτικός υπάλληλος στα Λιπάσματα Καβάλας και Πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκερού από το 2011.

Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Σάββα Χατζηβασιλειάδη για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε εμένα και την παράταξή μας, αλλά και για την απόφασή του να δώσει μαζί μας τη “μάχη” των δημοτικών εκλογών του 2023.

Η δική μας Διοίκηση θα δώσει σε όλες τις μικρές Κοινότητες του Δήμου μας τη φροντίδα και τη σημασία που τους αξίζει.

Μάκης Παπαδόπουλος 

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Παναγιώτης Αγγελίδης: Θέλω να είμαι συμμέτοχος στο «γίγνεσθαι» του τόπου μου

Παναγιώτης-Αγγελίδης:-Θέλω-να-είμαι-συμμέτοχος-στο-«γίγνεσθαι»-του-τόπου-μου

«Ήρθε η ώρα να αναλάβει τα ηνία του Δήμου Καβάλας ο Μάκης Παπαδόπουλος / Αχνό το αποτύπωμά της διοίκησης Μουριάδη / Ζητώ από τους συνδημότες μου να μου δώσουν την δύναμη να υπερασπιστώ κι από θεσμική θέση το κοινό όφελος»

Με τον συνδυασμό «Ο Τόπος της Ζωής Μας», του υποψηφίου δημάρχου Καβάλας, Μάκη Παπαδόπουλου, κατέρχεται ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (Δ.Ε. Φιλίππων), ο Παναγιώτης Αγγελίδης.

Για την απόφασή του αυτή, ο κ. Αγγελίδης παραχώρησε συνέντευξη στον «Ενήμερο», ενώ υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει τα ηνία του Δήμου Καβάλας, ο Μάκης Παπαδόπουλος. 

Αρχικά πείτε μας κάποια πράγματα για το βιογραφικό σας, για να σας γνωρίσουν καλύτερα οι συμπολίτες μας.

«Ονομάζομαι Παναγιώτης Αγγελίδης και κατάγομαι από τον Πλαταμώνα Καβάλας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ανόβερο της Γερμανίας από γονείς μετανάστες. Έχω υπηρετήσει τη στρατιωτική μου θητεία ως έφεδρος αξιωματικός. Έχω διατελέσει μέλος της διοίκησης του Ε.Υ.Κ. Δράμας, πρόεδρος της Δ.Α.Κ.Ε. Νομού Δράμας, της Δ.Α.Κ.Ε. – Ι.Ν..Ε – Γ.Σ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ έχω εκλεγεί και μέλος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2019 είμαι πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λυδίας. Μιλώ αγγλικά και τουρκικά. Είμαι έγγαμος με την Χρυσούλα Τσακιράκη και έχω έναν γιο, τον Νικόλα. Ο Νικόλας είναι ιδιαίτερος για όλους μας (ΑΜΕΑ – Αυτισμό) και έχει την ειδική αγάπη και φροντίδα που θέλουν αυτά τα παιδιά».

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κατέλθετε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος  στις εκλογές του Οκτωβρίου;

«Πάντοτε με διακατείχε μια πεποίθηση, πως ο καθένας οφείλει να προσπαθεί να βελτιώνει όσα τον ενοχλούν και να συμβάλλει στην βελτίωση μιας κατάστασης.

Ήμουν της παραδοχής του «εμένα με νοιάζει». Τέτοιες αποφάσεις δεν παίρνονται ξαφνικά. Όπως γνωρίζετε κι από το βιογραφικό μου, συμμετείχα από χρόνια πολλά στα κοινά. Τελευταία ως πρόεδρος της κοινότητας Λυδίας έζησα εκ των έσω τα αυτοδιοικητικά και σταθεροποιήθηκε η παραδοχή μου πως δεν ταιριάζει σε μένα να μην συμμετέχω στο «γίγνεσθαι» του τόπου μου, το πολιτικό, το κοινωνικό, το οικονομικό, το πολιτισμικό. Ίσως δεν ταιριάζει σε κανένα να μην είναι συμμέτοχος σε ένα τέτοιο «γίγνεσθαι», αλλά θεσμικά πέφτει σε λίγους ο κλήρος».

Γιατί επιλέξατε να συστρατευτείτε με τον Μάκη Παπαδόπουλο και τον συνδυασμό «Ο Τόπος της Ζωής Μας»;

«Πολλοί οι λόγοι που επέλεξα τον συνδυασμό του Μάκη Παπαδόπουλου. Παρακολουθούσα την πολιτική του πορεία από το μετερίζι της αντιπολίτευσης και έβλεπα δυναμισμό και σθεναρότητα που πήγαζε από γνώση και τεκμηριωμένο επιχειρηματικό λόγο. Ο χαλαρός ρυθμός των έργων που «έτρεχε» η απερχόμενη διοίκηση (για να μην γίνω σκληρός μιλώντας για απουσία έργων) με πονούσε και με έστρεφε στον προγραμματισμό του συνδυασμού «Ο Τόπος της Ζωής Μας». Τα πολλά κακώς κείμενα στον πρώην Δήμο Φιλίππων, τα οποία ως κάτοικος γνωρίζω εκ του σύνεγγυς, αλλά και η ίδια η προσωπικότητα του επικεφαλής μας, η προσήνεια και η διάθεσή του απέναντι στα καυτά θέματα του Δήμου, ήταν καθαρό κίνητρο να συμπορευτώ μαζί του σ’ αυτή την εκλογή».

Από ποιο πόστο θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να βοηθήσετε τη νέα δημοτική αρχή στην περίπτωση που εκλεγείτε και εκλεγεί φυσικά δήμαρχος ο Μάκης Παπαδόπουλος;

«Θέλω να πιστεύω πως κανείς εκ των υποψηφίων στους συνδυασμούς δεν έχει ποταπά και ιδιοτελή κίνητρα. Μιλώντας για μένα ζητώ την στήριξη των συνδημοτών μου για να υπηρετήσω θεσμικά τα συμφέροντά τους. Θα είμαι στη διάθεση του επικεφαλής του συνδυασμού μας, για να τοποθετηθώ όπου αυτός κρίνει πως θα είμαι χρησιμότερος στην κοινή προσπάθεια για τον γρηγορότερο προς τα εμπρός βηματισμό του Δήμου μας, «Του Τόπου της Ζωής Μας».

Ποιο είναι το σχόλιό σας για τη διοίκηση του Θ. Μουριάδη; Ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει στον Δήμο Καβάλας;

«Δεν θέλω να είμαι αιχμηρός με την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

Συνεργάστηκα ως πρόεδρος της κοινότητας Λυδίας και δεν ακυρώνω αυτή την συνεργασία. Δεν μπορώ να αποσιωπήσω όμως πως είναι αχνό το αποτύπωμά της, γιατί αυτό εισέπραττα από τις επαφές μου με τους συνδημότες μου, αλλά και από την προσωπική μου εκτίμηση. Εχθρός του καλού το καλύτερο λέει ο λαός και σ’ αυτό θα στοχεύσουμε με επικεφαλής μας τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο, προωθώντας την ομαδική δουλειά και την νίκη του συνδυασμού μας για ένα εύρωστο Δήμο Καβάλας».

Θεωρείτε ότι θα καταφέρει ο συνδυασμός σας να περάσει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών;

«Πιστεύω πως τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβει τα ηνία του Δήμου Καβάλας, ο Μάκης Παπαδόπουλος. Έχει πρόγραμμα με όραμα, δουλεμένο με προσοχή και τεκμηρίωση αλλά και μια ομάδα ικανή και έτοιμη να μαζέψει τα μανίκια και να δουλέψει. Ναι, το πιστεύω».

Ποια είναι τα μηνύματα που εισπράττετε από τις επαφές σας με τους συνδημότες μας;

«Σε κάθε επαφή με τους συνδημότες μου, (δύσκολα να διαχειριστεί κανείς συναισθηματικά τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους), εισπράττω επιτακτική ανάγκη αλλαγής σε θέματα που άπτονται της δικαιοδοσίας του Δήμου».

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες του Δήμου Καβάλας και γιατί να επιλέξουν να σας ψηφίσουν;

«Σ’ αυτή την σκληρή οικονομική συγκυρία, τις τραγωδίες των πυρκαγιών και των πλημμυρών, το μεταναστευτικό θέμα αλλά και εξ αυτών την παρακμή πολλών ηθικών αξιών, ζητώ από όλους τους συνδημότες μου να προσέλθουν στην κάλπη, γιατί η εκλογική διαδικασία είναι ύψιστη έκφανση της δημοκρατίας και με την δύναμη της ψήφου τους να αναδείξουν τους αξιότερους. Να τιμήσουν κι εμένα επιθυμώ στον συνδυασμό του Μάκη Παπαδόπουλου, με την εμπιστοσύνη τους για να μου δώσουν την δύναμη να υπερασπιστώ κι από θεσμική θέση το κοινό όφελος, τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα