Connect with us

Περιφέρεια

Χρήστος Γάκης: Ενέργεια και περιβάλλον σε άμεση προτεραιότητα

Χρήστος-Γάκης:-Ενέργεια-και-περιβάλλον-σε-άμεση-προτεραιότητα

«Το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε είναι επίκαιρο και ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι ένα χαρτοφυλάκιο με πολύ μεγάλη ευθύνη. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Θα είμαστε σε άμεση συνεργασία με τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., ο οποίος έχει αναλάβει τον κεντρικό σχεδιασμό».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ενήμερο», ο νέος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Γάκης.

«Στις αρμοδιότητές μου υπάγεται το έργο του φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται και έχει δρομολογηθεί από τον περιφερειάρχη, το οποίο θα δώσει αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας…»

«Είναι ίσως από τα πιο επίκαιρα ζητήματα η ενέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει με την ενεργειακή κρίση, αλλά και με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην καθημερινότητά μας. Στις αρμοδιότητές μου υπάγεται το έργο του φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται και έχει δρομολογηθεί από τον περιφερειάρχη, το οποίο θα δώσει αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή μας, καθώς θα προμηθεύει με φθηνή ενέργεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις», επισήμανε αρχικά στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Α.Μ.Θ.

Στο επίκεντρο δράσεις και προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά πάρκα, η αξιοποίηση των δύο γεωθερμικών πεδίων σε Νέστο και Παγγαίο

«Επίσης θα ασχοληθούμε με δράσεις και προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και η αξιοποίηση των δυο γεωθερμικών πεδίων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας σε Νέστο και Παγγαίο, μια μορφή ενέργειας που μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες, όσο και στην οικιακή χρήση μέσω της τηλεθέρμανσης. Ήδη συζητάμε με τον περιφερειάρχη και θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις σε αυτά τα γεωθερμικά πεδία για να αξιοποιηθούν και ουσιαστικά να επωφεληθούν οι κάτοικοι της περιοχής», τόνισε στη συνέχεια ο Χρήστος Γάκης.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, κάθε χρόνο βλέπουμε τις καταστροφές στις καλλιέργειες. Οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. κατευθύνονται σε αυτόν τον τομέα και τα βασικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία δίνονται πλέον για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος»

«Υπάρχει στα άμεσα πλάνα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να χρηματοδοτηθούν δράσεις, οι οποίες θα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, να ενημερωθούν οι πολίτες για το πως θα προστατέψουμε το περιβάλλον, γιατί είναι αναγκαίο πλέον να περιορίσουμε όσο περισσότερο γίνεται τη ζημιά που προκαλούμε και το ενεργειακό αποτύπωμα που αφήνουμε. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, κάθε χρόνο βλέπουμε τις καταστροφές στις καλλιέργειες, λόγω των πρωτοφανών και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. βλέπουμε ότι κατευθύνονται σε αυτόν τον τομέα και τα βασικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία δίνονται πλέον για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ακόμη στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ε» ο κ. Γάκης.

«Όλα αυτά τα χρόνια με την δράση μου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχω αποδείξει ότι όποιο πόστο έχω αναλάβει τα κατάφερα και είχα σημαντικά αποτελέσματα…»

Σε ερώτηση για το ποιος θεωρεί ότι ήταν ο λόγος που ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τον επέλεξε για τη συγκεκριμένη θέση, ο Χρήστος Γάκης απάντησε: «Όλα αυτά τα χρόνια με την δράση μου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχω αποδείξει ότι όποιο πόστο έχω αναλάβει τα κατάφερα και είχα σημαντικά αποτελέσματα. Και σε αυτήν την θέση θα καταβάλλω τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την ευρύτερη περιοχή. Ευχαριστώ τους πολίτες για το ότι όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκαν στο πλευρό μου. Με στηρίζουν με την ψήφο τους, ώστε να βρίσκομαι σε κάποια θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσω να μην απογοητεύσω κανέναν και να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείχνει ο κόσμος και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Μέτιος. Θέλω να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου, αναθέτοντας μου μια σημαντική αντιπεριφέρεια. Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή, το γεγονός ότι με επέλεξε για ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο».

«Ένα ρητό λέει ότι όταν ασχολούνται μαζί σου, σίγουρα κάτι έχεις καταφέρει. Πιστεύω ότι περισσότερο τους ενοχλεί και φοβούνται ότι θα τα καταφέρω κι αυτή τη φορά και γι’ αυτό ασχολούνται τόσο πολύ μαζί μου…»

Ο Χρήστος Γάκης κλήθηκε τέλος, αναφορικά με τη θέση που αναλαμβάνει, να σχολιάσει πιθανές αντιδράσεις από περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση», από την οποία αποχώρησε πρόσφατα.

«Όλο αυτό το διάστημα δεν έχω πει τίποτα και για κανέναν. Ένα ρητό όμως λέει ότι όταν ασχολούνται μαζί σου, σίγουρα κάτι έχεις καταφέρει. Πιστεύω ότι περισσότερο τους ενοχλεί και φοβούνται ότι θα τα καταφέρω κι αυτή τη φορά και γι’ αυτό ασχολούνται τόσο πολύ μαζί μου. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα έχουν φύγει πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι από την παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» και το μεγαλύτερο βάρος τους, όσοι έχουν απομείνει, το έχουν ρίξει σ’ εμένα κι ασχολούνται μαζί μου».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Απομακρύνθηκε επικίνδυνος βράχος από την περιοχή του «Ακοντίσματος»

Απομακρύνθηκε-επικίνδυνος-βράχος-από-την-περιοχή-του-«Ακοντίσματος»

Συνεργείο, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καβάλας μετέβη, άμεσα το πρωί του Σαββάτου 15.01.2022 στην εθνική οδό Καβάλας – Ξάνθης στην περιοχή του Ακοντίσματος και απομάκρυνε τον επικίνδυνο βράχο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Εξωστρέφεια και υποστελέχωση των υπηρεσιών στην κορυφή της ατζέντας του Αλέξη Πολίτη

Εξωστρέφεια-και-υποστελέχωση-των-υπηρεσιών-στην-κορυφή-της-ατζέντας-του-Αλέξη-Πολίτη

Το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τοποθετεί στην κορυφή της ατζέντας του, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Όπως υπογράμμισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε στο εγγύς μέλλον να υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις επί του θέματος.

«Πρέπει να δούμε τα του οίκου μας, ώστε να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς και να διορθώσουμε ενδεχομένως τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει…»

«Ξεκινήσαμε κάνοντας μια καταγραφή των δυνάμεων μας και συνεχίζω την εντατική επικοινωνία με τις υπηρεσίες, προκειμένου να δούμε το επίπεδο της κάθε μιας ξεχωριστά. Ζήτησα να ενημερωθώ, ώστε να έχω γνώση του συνολικού έργου που έγινε την προηγούμενη χρονιά. Μίλησα με όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών και συνεχίζω. Πρέπει να δούμε τα του οίκου μας, ώστε να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς και να διορθώσουμε ενδεχομένως τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει. Το μεγαλύτερο βέβαια πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Δυστυχώς οι δεσμεύσεις των μνημονίων ισχύουν μέχρι το 2024 και δεν μας επιτρέπουν να προσλάβουμε μόνιμο προσωπικό κι αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο έχουμε θέσει και στο υπουργείο Εσωτερικών. Με τον κ. Πέτσα μας συνδέει μια στενή φιλία και συνεργασία και έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους και με τον περιφερειάρχη, αλλά και με το υπουργείο, ώστε να λυθούν κάποια μείζονα προβλήματα υποστελέχωσης και νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ευχάριστες ειδήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα ο Αλέξης Πολίτης.

«Ο χειμώνας είναι μπροστά και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά. Γενικότερα είμαι υπέρ του προλαμβάνειν και όχι του θεραπεύειν κι αυτό προσπαθώ να εφαρμόσω και στη διοίκησή μου»

Αναφορικά με την ετοιμότητα της Π.Ε. Καβάλας για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινόμενων και του χειμώνα που υπάρχει ακόμη μπροστά, ο αντιπεριφερειάρχης, υπογράμμισε: «Η καθημερινότητα τρέχει δεν μπορεί να περιμένει. Στην πρόσφατη κακοκαιρία ήμασταν σε διαρκή ετοιμότητα και επικοινωνία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τους δήμους. Ευτυχώς τα φαινόμενα ήταν χαμηλής έντασης, όμως από την μεριά μας κινητοποιηθήκαμε όπου χρειάστηκε. Πρέπει να επισημάνω ότι θα έχουμε παγετό μέχρι μέχρι και το Σάββατο (15/1), ειδικά το βράδυ και νωρίς το πρωί, οπότε καλούμε τους πολίτες και δη τους οδηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο χειμώνας είναι μπροστά και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά. Γενικότερα είμαι υπέρ του προλαμβάνειν και όχι του θεραπεύειν κι αυτό προσπαθώ να εφαρμόσω και στη διοίκησή μου».

«Αν καταφέρουμε και απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατία που ούτως ή άλλως μαστίζει διαχρονικά τον δημόσιο τομέα και ξεπεράσουμε τους σκοπέλους, ο στόχος που έχουμε θέσει για το Αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας θα πάρει σάρκα και οστά»

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το έργο της ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου της Π.Ε. Καβάλας κι αν θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο 2022 για αυτό, ο Αλέξης Πολίτης απάντησε: «Είναι ένα εμβληματικό έργο που πρέπει να προχωρήσει. Δεν νοείται Καβάλα χωρίς το Αμφιθέατρο της, δεν νοείται να μην έχουμε χώρο πολιτιστικής έκφρασης, αλλά και γενικότερα έκφρασης όλων των φορέων. Αν καταφέρουμε και απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατία που ούτως ή άλλως μαστίζει διαχρονικά τον δημόσιο τομέα και ξεπεράσουμε τους σκοπέλους, ο στόχος που έχουμε θέσει για το συγκεκριμένο έργο θα πάρει σάρκα και οστά. Η πρώτη διαδικασία που πρέπει να τελειώσει έχει να κάνει με τη συγγραφή των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα. Αν δεν τελειώσει αυτό το κομμάτι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οπότε βάλαμε στενά χρονοδιαγράμματα στην αρμόδια υπηρεσία, την οποία καλέσαμε σε εύλογο χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων ουσιαστικά να έχει τελειώσει με το συγκεκριμένο κομμάτι για να προχωρήσουμε. Το έργο αυτό είναι μια προτεραιότητα δική μου και πιστεύω βάσει της δυναμικής των υπαλλήλων μας, ότι τα νέα για το Αμφιθέατρο θα είναι καλά. Εντός του 2022 θα υπάρχει εξέλιξη».

«Δυστυχώς απάντηση δεν έχω λάβει ακόμη από την Εγνατία Οδό. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Δεν σταματάμε εδώ. Η πίεση δεν γίνεται μόνο με έγγραφα, αλλά και με πράξεις επί της ουσίας»

Αναφορικά με την επιστολή που απέστειλε στην Εγνατία Οδό και αν έχει λάβει κάποια απάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας σημείωσε: «Οι οχλήσεις στην Εγνατία Οδό γίνονται και σε επίπεδο περιφερειάρχη και ο προκάτοχός μου πολλές φορές έκανε το ίδιο προκειμένου να ενημερωθεί. Έπραξα το αυτονόητο από την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα και κάλεσα με ένα επείγον έγγραφο την εταιρεία να απαντήσει τα αυτονόητα. Που βρισκόμαστε για τέσσερα εμβληματικά έργα. Πρόκειται για την πεσμένη γέφυρα στο παλιό νοσοκομείο, την περιμετρική της Καβάλας, τη σύνδεση Δράμας – Καβάλας και τον δρόμο από το αεροδρόμιο μέχρι τον κόμβο της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας – Ξάνθης. Πρέπει να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε. Δυστυχώς απάντηση δεν έχω λάβει ακόμη. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε. Δεν σταματάμε εδώ. Η πίεση δεν γίνεται μόνο με έγγραφα, αλλά και με πράξεις επί της ουσίας».

«Το 2022 θα είναι η χρονιά που θα δούμε τις πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου στην Καβάλα. Όταν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο θα αλλάξει τον ρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικά…»

Σε σχέση με το ξεκίνημα του έργου του φυσικού αερίου στην Π.Ε. Καβάλας, ο Αλέξης Πολίτης επισήμανε: «Είναι επίσης ένα εμβληματικό έργο που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Χρήστου Μέτιου, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έτρεξε να το φέρει σε πέρας. Το 2022 θα είναι η χρονιά που θα δούμε τις πρώτες συνδέσεις φυσικού αερίου στην Καβάλα. Όταν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο θα αλλάξει τον ρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικά. Φθηνή μορφή ενέργειας με ιδιαίτερα φιλικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και πέρα από τις πολλές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν η ίδια η επένδυση θα αλλάξει σημαντικά το επίπεδο ζωής μας. Η σημασία του έργου αυτού είναι πολυεπίπεδη. Η Περιφέρεια μας σταματά να είναι ένα ενεργειακό πέρασμα και γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος».

«Το 2022 θα είναι μια σημαντική χρονιά χωρίς πανδημική κρίση στην μορφή που τη γνωρίσαμε με πολύ περισσότερες ευκαιρίες και εφαλτήρια ανάπτυξης»

Τέλος, κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για τη νέα χρονιά, ο Αλέξης Πολίτης τόνισε: «Γενικότερα το 2022 πιστεύω ότι θα είναι μια λαμπρή χρονιά, η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες δυο της πανδημικής κρίσης που τόσα δεινά μας προκάλεσε. Όπως όλα δείχνουν το 2022 θα είναι μια σημαντική χρονιά χωρίς πανδημική κρίση στην μορφή που τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα και σίγουρα με πολύ περισσότερες ευκαιρίες και εφαλτήρια ανάπτυξης».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Επιπλέον πινακίδες στις στροφές της «Τόσκα»

Επιπλέον-πινακίδες-στις-στροφές-της-«Τόσκα»

Κατόπιν οδηγίας του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καβάλας ενίσχυσε την υφιστάμενη κάθετη σήμανση του επαρχιακού οδικού δικτύου Καβάλας – Παληού, στην περιοχή TOSCA, με την τοποθέτηση δύο (2) επιπλέον πινακίδων Κ-12 (ολισθηρό οδόστρωμα), μία ανά κατεύθυνση, προς περαιτέρω ενημέρωση και συμμόρφωση των διερχόμενων οδηγών.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα