Connect with us

Οικονομία

Χιλιάδες ευρώ θα κληθούν να επιστρέψουν χήρες και χήροι

Χιλιάδες-ευρώ-θα-κληθούν-να-επιστρέψουν-χήρες-και-χήροι

Λεωνίδας Παππάς: Από τον Μάιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου άλλαξε το καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας / Αρχές Φθινοπώρου θα έρθει ο λογαριασμός / Από 5.000 έως 15.000 ευρώ τα ποσά της επιστροφής / Δεν έγιναν οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είχε το απαραίτητο λογισμικό!!!

Ποσά χιλιάδων ευρώ θα κληθούν να επιστρέψουν τους επόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες χήρες και χήροι, λόγω της απραξίας όλων των κυβερνήσεων από το 2016 και μετά, οι οποίες δεν κατάφεραν να βγάλουν το απαραίτητο λογισμικό στον ΕΦΚΑ.

Για το μεγάλο πρόβλημα με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα πολλοί συμπολίτες μας, μίλησε στον «Ενήμερο», ο γνωστός Καβαλιώτης εργατολόγος, Λεωνίδας Παππάς.

«Από τον Μάιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, άλλαξε το καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας…»

«Πράγματι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, καθώς από τον Μάιο του 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου, άλλαξε το καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας. Προβλέπεται ότι μετά την τριετία από τον θάνατο του εκάστοτε θανόντος ή θανούσης, ο χήρος ή η χήρα εφόσον μετά την τριετία δουλεύει ή παίρνει δική του σύνταξη, η σύνταξη χηρείας που λαμβάνει μειώνεται στο μισό, κατά 50%. Άρα από το 70% πάει στο 35%. Βέβαια δεν μπορεί να πέσει κάτω από το κατώτατο όριο, δηλαδή κάτω από τα 426 ευρώ μικτά, 400 ευρώ καθαρά. Όσοι λοιπόν έχουν συμπληρώσει τριετία από τον θάνατο, παίρνουν σύνταξη χηρείας πάνω από 426 ευρώ και ταυτόχρονα εργάζονται ή παίρνουν δικιά τους σύνταξη, αυτοί θα υποστούν μια περικοπή που μπορεί να φτάσει έως και 50% της σύνταξης, αν είναι από τα 850 ευρώ και πάνω», ανέφερε σχετικά ο κ. Παππάς. 

«Μόλις βγει το λογισμικό, ο ΕΦΚΑ από πολλούς χήρους και πολλές χήρες θα ζητήσει πίσω χρήματα…»

«Το πρόβλημα προκύπτει γι’ αυτούς που έχουν αυτές τις προϋποθέσεις κι έχουν ήδη προ πολλού συμπληρώσει την τριετία από τον θάνατο. Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή  ο ΕΦΚΑ δεν έχει το λογισμικό για να κάνει την περικοπή! Αντίθετα το δημόσιο έχει το λογισμικό και κάνει την περικοπή στην τριετία. Όλα όμως τα άλλα τα ταμεία πλην δημοσίου δεν έχουν το λογισμικό, με αποτέλεσμα πολλοί χήροι και χήρες που ενώ έχουν συμπληρώσει τριετία από τον θάνατο του συζύγου ή της συζύγου τους κι έχουν και δική τους σύνταξη ή δουλειά συνεχίζουν να παίρνουν αχρεωστήτως ολόκληρο το ποσό της χηρείας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μόλις βγει το λογισμικό, ο ΕΦΚΑ από πολλούς χήρους και πολλές χήρες θα ζητήσει πίσω χρήματα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός εργατολόγος. 

«Εκτιμώ ότι τέλος καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου θα έρθει ο λογαριασμός, δυστυχώς. Είναι δεκάδες χιλιάδες χήροι και χήρες που θα κληθούν να επιστρέψουν πολύ σημαντικά ποσά από 5.000 έως 15.000 ευρώ…»

«Εδώ υπάρχει μια τρομακτική αδράνεια, απραξία, παράλειψη, αμέλεια από την σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αλλά και την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, που από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να βγάλουν το λογισμικό για την περικοπή των συντάξεων χηρείας.

Το φτιάξεις ένα λογισμικό και να κάνεις μια περικοπή μέσα σε 8 χρόνια είναι αστείο. Εκτιμώ ότι τέλος καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου θα έρθει ο λογαριασμός, δυστυχώς. Είναι δεκάδες χιλιάδες χήροι και χήρες που θα κληθούν να επιστρέψουν πολύ σημαντικά ποσά από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Κι ενώ έπρεπε να έχουν υποβληθεί σε περικοπή της σύνταξης χηρείας, δεν υπήρχε το λογισμικό για να γίνει αυτή η περικοπή», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο Λεωνίδας Παππάς. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο με πιο επιεικείς όρους

Ρύθμιση-120-δόσεων-για-οφειλές-στο-Δημόσιο-με-πιο-επιεικείς-όρους

Γιώργος Γραμμένος: Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, τα πινάκια των δικαστηρίων γεμίζουν με υποθέσεις οφειλών προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ / Πολύς κόσμος είναι σε απόγνωση

«Μόνο η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να δώσει ανάσα σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι ποινικές υποθέσεις των οποίων γεμίζουν τα πινάκια στα δικαστήρια», επισήμανε με δηλώσεις που έκανε στον ”Ενήμερο”, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιώργος Γραμμένος.
”Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς είναι πολλές οι εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, όπου κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι κλπ., για οφειλές τους στο Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Παρά τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, η μήνυση είναι σε εκκρεμότητα και οι υποθέσεις αναβάλλονται μέχρις ότου εξοφληθεί η ρύθμιση”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

Ρύθμιση 120 δόσεων με πιο επιεικείς όρους

”Τα πινάκια των δικαστηρίων γεμίζουν με τέτοιες υποθέσεις, είναι μεγάλος ο όγκος αυτών των υποθέσεων, οπότε η λύση των 120 δόσεων που άκουσα ότι μελετάται ενδεχομένως να εφαρμοστεί και πάλι. Είναι σωτήρια γι’ αυτήν την περίπτωση, διότι θα δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν με το σημερινό καθεστώς των 12 ή 24 δόσεων συν τα τρέχοντα, να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ. Θα είναι μία ανάσα. Αρκεί και πάλι να μη χάνεται η ρύθμιση με μια ή δυο δόσεις ανεξόφλητες, να μην είναι τόσο αυστηροί οι όροι, να υπάρχει μία ευελιξία πάνω σε αυτό το θέμα”, επισήμανε ακόμη ο Γιώργος Γραμμένος.

Πολύς κόσμος είναι σε απόγνωση

”Η αλήθεια είναι ότι τα πινάκια είναι γεμάτα με υποθέσεις οφειλών στο Δημόσιο. Μέσα σε όλη την γκάμα των ποινικών υποθέσεων ανέρχονται σ’ ένα ποσοστό κοντά στο 30%, που είναι μεγάλο. Πολύς κόσμος είναι σε απόγνωση. Πρέπει να βρεθεί λύση, διότι δεν είναι μόνο το ποινικό. Καταδικάστηκες, έκανες μία έφεση, μπορεί να κρατήσει μία υπόθεση κάποια χρόνια, αλλά είναι το ζήτημα ότι όταν δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις, δεν μπορείς να έχεις ενημερότητα, να προχωρήσεις τη δουλειά σου, σου δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία και τους λογαριασμούς. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο να επιβιώσει μία επιχείρηση και μάλιστα μία μικρομεσαία επιχείρηση”, ανέφερε ακόμη για το θέμα στα όσα δήλωσε στον ”Ε” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

Η τροπολογία για τη συνεπιμέλεια δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην Καβάλα ή στα επαρχιακά δικαστήρια

Παράλληλα, ο κ. Γραμμένος αναφέρθηκε και στον σάλο που προέκυψε με την κ. Κεφαλογιάννη και την τροπολογία για τη συνεπιμέλεια των τέκνων, σημειώνοντας αρχικά: ”Σηκώθηκε ένας θόρυβος αδικαιολόγητος θα έλεγα. Ήταν μία ρύθμιση, η οποία ναι μεν πέρασε σ’ ένα νομοσχέδιο άσχετο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πλην όμως έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτούς τους γονείς και πρώην συζύγους, οι οποίοι είναι στα δικαστήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. Οι κατηγορίες της επιμέλειας είναι τρεις. Η μία κατηγορία είναι ότι όταν έχουμε ένα συναινετικό διαζύγιο συμφωνούν οι γονείς για την επιμέλεια ή τη συνεπεμμέλεια, την επικοινωνία και όλα είναι καλά. Υπάρχει μία δεύτερη κατηγορία που είναι αυτοί που πηγαίνουν στα δικαστήρια, βγάζει το δικαστήριο μια απόφαση την οποία αποδέχονται και οι δύο και τελειώνει εκεί η ιστορία. Η τρίτη κατηγορία είναι αυτή που υπάρχει αντιδικία ανάμεσα στους γονείς και συνήθως όταν οι γονείς αντιδικούν την πληρώνουν τα παιδιά. Δεν αρέσει σ’ έναν από τους δύο η πρωτόδικη απόφαση και ασκεί έφεση. Αυτή η ρύθμιση που πέρασε τώρα, σε μας στην Καβάλα ή στα επαρχιακά δικαστήρια δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση, με την έννοια ότι μία έφεση προσδιορίζεται εντός ολίγων μηνών να εκδικαστεί. Επομένως δεν μπορεί κάποιος από τους γονείς που δεν του άρεσε η πρώτη απόφαση μέσα σ’ αυτούς τους λίγους μήνες να υποβάλει νέα αίτηση και να ζητήσει μεταρρύθμιση της απόφασης. Δεν έχει κανένα νόημα και κανένα δικαστήριο δεν θα μεταρρυθμίσει την πρώτη απόφαση”.

Ο σάλος προκλήθηκε για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς

”Όμως στην Αθήνα για παράδειγμα, όπου μία έφεση μπορεί να προσδιοριστεί μετά από ενάμιση χρόνο από τότε που θα εκδοθεί μια απόφαση, υπάρχει μία πρακτική σημασία. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν αποφάσεις εξωφρενικές, οι οποίες για τον άλφα ή βήτα λόγο δίνουν συνεπιμέλεια και σου λέει ένα ανήλικο παιδί 4 – 6 ετών θα μείνει δύο τρεις μέρες με τον ένα γονέα και άλλες τόσες μέρες με τον άλλο γονέα. Είναι δυνατόν μία τέτοια απόφαση να σταθεί, είναι προς το συμφέρον του παιδιού; Εφόσον δεν περπατάει η ρύθμιση μπορεί κάποιος από τους γονείς να ζητήσει μεταρρύθμιση της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, προκειμένου το συμφέρον του παιδιού να διαφυλαχθεί, να αλλάξει κατά κάποιο τρόπο προσωρινά, γιατί το εφετείο θα κρίνει τι θα γίνει. Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο ξεσηκώθηκε τόση μεγάλη φασαρία. Αν δεν υπήρχε το όνομα της κ. Κεφαλογιάννη δεν θα ασχολούνταν κανείς. Άλλωστε στη Βουλή πολλοί συμφώνησαν και πέρασε η τροπολογία και κανείς δεν μίλησε να πει ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Άρα ο σάλος προκλήθηκε για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς. Έχει πρακτική σημασία μόνο για τις μεγάλες πόλεις, σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως πρακτική εφαρμογή”, συμπλήρωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Οι οικονομικές δυσκολίες επεκτείνονται και στα μεσαία στρώματα

ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ:-Οι-οικονομικές-δυσκολίες-επεκτείνονται-και-στα-μεσαία-στρώματα

Η ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών 2025 (14η κατά σειρά) αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη πίεση που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα φετινά ευρήματα δείχνουν ότι οι οικονομικές δυσκολίες δεν περιορίζονται πλέον στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά επεκτείνονται και στα μεσαία στρώματα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις λειτουργούν σωρευτικά και εξαντλούν τις αντοχές των νοικοκυριών.

Καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ ως προς την επάρκεια του εισοδήματος, με έξι στα δέκα νοικοκυριά να δηλώνουν ότι το μηνιαίο τους εισόδημα δεν φτάνει έως το τέλος του μήνα και να επαρκεί, κατά μέσο όρο, μόλις για 18 ημέρες. Πάνω από τα μισά νοικοκυριά αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμη και για βασικές ανάγκες, ενώ η αδυναμία αποταμίευσης είναι σχεδόν καθολική. Η ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα συνεχίζει να συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα, οδηγώντας σε περιορισμό δαπανών για ψυχαγωγία και ένδυση.

Παράλληλα, οι ανισότητες παραμένουν έντονες, με τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, ενώ η απαισιοδοξία για το μέλλον ενισχύεται. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογούνται ως ανεπαρκή τα υφιστάμενα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και προτάσσονται λύσεις δομικού χαρακτήρα, όπως η αύξηση των μισθών, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ο έλεγχος των τιμών, που ενισχύουν ουσιαστικά το εισόδημα και την οικονομική ασφάλεια των νοικοκυριών.

Βασικό συμπέρασμα

Οι πιέσεις στο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών εντείνονται και επεκτείνονται στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, με αυξημένη αδυναμία κάλυψης του μήνα, περισσότερες περικοπές για την κάλυψη των αναγκαίων και συρρίκνωση της κατηγορίας των νοικοκυριών που τα καταφέρνουν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. 

Κύρια ευρήματα

Το εισόδημα εξανεμίζεται γρήγορα
Για 6 στα 10 νοικοκυριά το εισόδημα δεν επαρκεί και αυτό καλύπτει κατά μέσο όρο μόλις 18 ημέρες

Η ακρίβεια οδηγεί σε στερήσεις
Το 54,0% αναγκάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει βασικές ανάγκες, ενώ το 12,1% δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν ούτε για τα απολύτως αναγκαία.

Υψηλή οικονομική ανασφάλεια
Το 55,7% των νοικοκυριών δεν μπορεί ή δυσκολεύεται πολύ να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο 500€, ενώ σχεδόν 1 στα 2 εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει τον επόμενο χρόνο.   

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Απογοητευτικοί ήταν οι τζίροι στα καταστήματα της Ελευθερούπολης

Απογοητευτικοί-ήταν-οι-τζίροι-στα-καταστήματα-της-Ελευθερούπολης

Απογοητευτικοί ήταν οι τζίροι που κατέγραψαν τα καταστήματα της Ελευθερούπολης στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ ίδια συνεχίζει να είναι η κατάσταση και στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων.
Για το θέμα έκανε δηλώσεις στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερούπολης, Φώτης Τουφεξής.

Εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα η ρευστότητα

”Στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου τα καταστήματα της Ελευθερούπολης δεν κατέγραψαν τον αναμενόμενο τζίρο και όλοι εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων. Δεν είναι ευχαριστημένος κανένας επαγγελματίας στην Ελευθερούπολη με την κίνηση που καταγράφηκε στα τέλη του 2025. Μόνο λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα υπήρξε κάποια κίνηση, δηλαδή τις ημερομηνίες που πληρώθηκε ο κόσμος. Εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα η ρευστότητα και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για την τοπική αγορά για μία ακόμη χρονιά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ε.Σ.Ε.

Κλείνουν συνεχώς καταστήματα όπως το 2011 – 2013

”Έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες οι χειμερινές εκπτώσεις, αλλά και πάλι δεν υπάρχει η κίνηση που περιμέναμε, καθώς οι πολίτες περιμένουν να πληρωθούν. Στο τέλος του μήνα πιθανό να υπάρξει κάποια κίνηση. Ενδιαφέρον και έρευνα υπάρχει στην αγορά, αλλά δεν έχουμε αποτέλεσμα κι αυτό είναι που μας ανησυχεί. Όσον αφορά τις προσδοκίες μας για τη νέα χρονιά αν υπάρχει κάποια κίνηση αυτή θα καταγραφεί κοντά στο Πάσχα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, είναι σοβαρό το πρόβλημα, ενώ έχουν αρχίσει να κλείνουν καταστήματα συνεχώς όπως την περίοδο 2011 – 2013, τότε που είχαμε τη μεγάλη κρίση κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Δεν επαρκούν τα χρήματα, ίσα – ίσα φτάνουν για τα απαραίτητα κι αν φτάνουν κιόλας”, πρόσθεσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Τουφεξής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα