Connect with us

Οικονομία

Το μέλλον της αεροπορίας στο επίκεντρο του Executive Aviation Forum της Egnatia Aviation

Το-μέλλον-της-αεροπορίας-στο-επίκεντρο-του-executive-aviation-forum-της-egnatia-aviation

Διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, εκπαιδευτικοί οργανισμοί και ερευνητικοί φορείς συζήτησαν στο Αεροδρόμιο Λυδία για την εκπαίδευση των νέων πιλότων, την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες που αλλάζουν τις αερομεταφορές

Τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην εκπαίδευση των πιλότων, τις ανάγκες της διεθνούς αεροπορικής αγοράς και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται μέσα από την έρευνα και την καινοτομία ανέδειξε το Executive Aviation Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο Λυδία, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου και της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυση της Egnatia Aviation.

Στα δύο πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων αεροπορικών εταιρειών όπως η Emirates, η Aegean και η flydubai και εκπαιδευτικών οργανισμών, της Egnatia Group, του ΕΚΕΤΑ και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αναδεικνύοντας το Αεροδρόμιο Λυδία ως έναν χώρο στον οποίο η αεροπορική εκπαίδευση συναντά την εφαρμοσμένη έρευνα και την επιχειρηματικότητα.

Το πρώτο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Εμπορικός Διευθυντής της Egnatia Group, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, επικεντρώθηκε στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και στο προφίλ του πιλότου του μέλλοντος. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Aegean, κυβερνήτης Βασίλης Αναδιώτης, ο Head of Training Flight Operations της flydubai, κυβερνήτης Ahmad Almheiri, και ο David Kistruck από την Emirates Flight Training Academy.

Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι η τεχνική κατάρτιση παραμένει βασική προϋπόθεση, δεν αρκεί όμως από μόνη της. Οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν πιλότους με ανεπτυγμένες μη τεχνικές δεξιότητες, σωστή κρίση, προσαρμοστικότητα, ικανότητα συνεργασίας και ισχυρή κουλτούρα ασφάλειας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση βάσει ικανοτήτων, η οποία προετοιμάζει τους νέους χειριστές για πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες και όχι απλώς για την απόκτηση πτητικών ωρών.

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός αποτέλεσαν επίσης κεντρικό θέμα της συζήτησης. Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν ως ισχυρά εργαλεία υποστήριξης της εκπαίδευσης και των πτητικών λειτουργιών, χωρίς να υποκαταστήσουν στο ορατό μέλλον τον ανθρώπινο παράγοντα στο πιλοτήριο. Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη κριτικής αξιολόγησης των απαντήσεων που παράγουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα σε έναν κλάδο στον οποίο η ασφάλεια εξαρτάται από την ορθή κατανόηση των δεδομένων και τη λήψη υπεύθυνων αποφάσεων.

Συζητήθηκε ακόμη η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση για πιλότους, αλλά και η ανάγκη να διευρυνθεί η πρόσβαση στο επάγγελμα. Το υψηλό κόστος της εκπαίδευσης, οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες της νέας γενιάς και η ανάγκη δημιουργίας περισσότερων προγραμμάτων υποτροφιών και χρηματοδότησης αναδείχθηκαν ως κρίσιμοι παράγοντες για την προσέλκυση των κατάλληλων ανθρώπων στην αεροπορία.

Το δεύτερο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Σωκράτη Μουτίδη, επικεντρώθηκε στις προοπτικές έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης που δημιουργεί το Αεροδρόμιο Λυδία. Συμμετείχαν ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελος Μπεκιάρης, και ο ερευνητής και διδάσκων Βασίλης Γκουτζαμάνης, αναπληρωτής συντονιστής του ερευνητικού έργου DEMOQUAS.

Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε το Αεροδρόμιο Λυδία «λευκό καμβά» για την εφαρμογή και δοκιμή νέων τεχνολογιών, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του δεν περιορίζεται στις πτήσεις, στην εκπαίδευση και στον αεροπορικό τουρισμό. Στόχος είναι να αποτελέσει κόμβο έρευνας και ανάπτυξης, όπου ερευνητικά αποτελέσματα θα μπορούν να μετατρέπονται σε προϊόντα και υπηρεσίες για την αεροπορική αγορά.

Ο Ευάγγελος Μπεκιάρης τόνισε ότι το παράρτημα του ΕΚΕΤΑ στο Αεροδρόμιο Λυδία εντάσσεται στη στρατηγική της ευφυούς εξειδίκευσης του Κέντρου. Όπως επισήμανε, πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη συνεργασία του ΕΚΕΤΑ με ιδιωτικό φορέα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο σύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Στον νέο χώρο θα μπορούν να αναπτύσσονται και να δοκιμάζονται τεχνολογίες σχετικές με την αξιολόγηση και την εκπαίδευση πιλότων, τα αεροπορικά καύσιμα, τα drones και τις μεταφορές.

Ο Βασίλης Γκουτζαμάνης παρουσίασε το έργο DEMOQUAS, το οποίο αφορά τεχνολογίες του μέλλοντος για τους αεροπορικούς κινητήρες. Αναφέρθηκε στον εξηλεκτρισμό, στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και στο υδρογόνο ως τους τρεις βασικούς άξονες της επόμενης περιόδου, τονίζοντας ότι η εκπαίδευση μηχανικών και πιλότων πρέπει να προηγείται των τεχνολογικών εξελίξεων.

Το Executive Aviation Forum ανέδειξε το Lydia Airport ως χώρο συνάντησης της αεροπορικής βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και της έρευνας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες συνεργασίες με διεθνή προσανατολισμό και έδρα την Καβάλα.

Τέλος, η Egnatia Aviation ήδη ξεκίνησε τον σχεδιασμό ενός ανοιχτού ενημερωτικού φόρουμ διαλόγου με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, με στόχο τη μετέπειτα συνεργασία όλων για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και την καλλιέργεια της αεροπορικής παιδείας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Έρχονται οι πρώτοι ιδιοκτήτες στο «Δελφίνι»

Έρχονται-οι-πρώτοι-ιδιοκτήτες-στο-«Δελφίνι»

Γρηγόρης Αβανίδης: Αυτό που υποσχέθηκε ο Όμιλος Κουρτίδη γίνεται πράξη

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί αυτό που υποσχέθηκε ο Όμιλος Κουρτίδη, ότι σιγά σιγά η ανατολική πλευρά της Καβάλας θα μεταμορφώνεται προς το θετικό, αρχίζει να γίνεται πράξη. Το «Δελφίνι» είναι το πρώτο έργο. Έρχονται οι πρώτοι ιδιοκτήτες, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έχουν παραδοθεί τα σπίτια».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο εκπρόσωπος του Ομίλου Κουρτίδη, Γρηγόρης Αβανίδης, αναφορικά με την παράδοση των πρώτων σπιτιών στο συγκρότημα «Δελφίνι» στην περιοχή του Περιγιαλίου.

Θα έχουμε παραδώσει ένα κόσμημα στην ανατολική πλευρά της Καβάλας

«Περιμένουμε να έρθουν ορισμένοι ακόμη τελευταίοι ιδιοκτήτες που βρίσκονται στο εξωτερικό για να παραλάβουν κι αυτοί το δικό τους διαμέρισμα, το δικό τους σπίτι στην όμορφη Καβάλα μας. Γίνονται μόνο κάποιες τελευταίες εργασίες στα πάρκινγκ, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εργασίες για τα ασανσέρ. Κάποιες μικρές λεπτομέρειες μένουν λοιπόν σε κοινόχρηστους χώρους και θα έχουμε παραδώσει ένα κόσμημα στην ανατολική πλευρά της Καβάλας. Σύντομα θα αρχίσουν να ανάβουν κι άλλα φώτα, μιας και ο οικισμός «Φως», «Άρμονυ» και το «Δελφίνι 2» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Αβανίδης.

Η Καβάλα είναι το πετράδι του στέμματος για τη βόρεια Ελλάδα

«Μιλάμε για έργα που αλλάζουν την εικόνα της Καβάλας και χαιρόμαστε πάρα πολύ γι’ αυτό. Στο «Δελφίνι» έχουμε 61 διαμερίσματα, ενώ στο «Φως» είναι 175 και ήδη τα μπετά έχουν αρχίσει να πέφτουν. Στο «Άρμονυ» που χτίζεται είναι 40 και στο «Δελφίνι 2» που η ανακατασκευή του είναι σε εξέλιξη, είναι 33. Όλα αυτά τα οικιστικά συγκροτήματα έχουν υπέροχους κοινόχρηστους χώρους, πάρκινγκ και θα δείτε πολλές ακόμη όμορφες εκπλήξεις που με ενέργειες του ο Όμιλος Κουρτίδη θέλει να συμβάλλει στην πραγματική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι κάτι που χαιρόμαστε όλοι όσοι εργαζόμαστε στον Όμιλο Κουρτίδη, γιατί είναι κι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Η Καβάλα είναι το πετράδι του στέμματος για τη βόρεια Ελλάδα και πολύ σύντομα θα αστράφτει σε όλες τις γωνίες και στην ανατολική πλευρά», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Αβανίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Η στήριξη των πολιτών απαιτεί γενναίες αποφάσεις

Η-στήριξη-των-πολιτών-απαιτεί-γενναίες-αποφάσεις

Μάρκος Δέμπας: Μιλάμε για μία δύσκολη εξίσωση που απαιτεί άμεσες και σοβαρές λύσεις / Έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα που θα είναι τρομακτικά δύσκολος / Να μειωθούν τα υπερκέρδη και όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους

«Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να είναι συντηρητική στις αποφάσεις της, όσον αφορά τη στήριξη των πολιτών. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, άρα θα πρέπει να δούμε και πρωτόγνωρες πολιτικές δράσεις, που θα βοηθήσουν πραγματικά τον επιχειρηματία και το ελληνικό νοικοκυριό που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο σύμβουλος επιχειρήσεων και τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, περιγράφοντας την δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξή τους ενόψει του επικείμενου δύσκολου χειμώνα. 

Μιλάμε για μία δύσκολη εξίσωση, μία κατάσταση που απαιτεί άμεσες και σοβαρές λύσεις

«Βιώνουμε πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πέρυσι μιλούσαμε για πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,10€ το λίτρο και λέγαμε αμάν πόσο υψηλές είναι οι τιμές και πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα. Φέτος βλέπουμε μία εκτόξευση των τιμών και μια τιμή κοντά στα 2€ το λίτρο.  Δεν είναι όμως μόνο η ακρίβεια στη θέρμανση, στην κίνηση, αλλά γενικότερα στο κομμάτι της ενέργειας και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά συμπιέζουν και την επιχείρηση και το νοικοκυριό. Έχουμε φτάσει, αν δεν έχουμε μπει ήδη, σε μία κατάσταση ύφεσης με τα πράγματα να γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. Αυτές τις πληθωριστικές τάσεις ακρίβειας αν τις συνδυάσουμε και με αύξηση των επιτοκίων, εκεί πραγματικά θα είναι ένα μείγμα πολύ επικίνδυνο και για τις επιχειρήσεις. αλλά κυρίως για τα νοικοκυριά. Μιλάμε για μία δύσκολη εξίσωση, μία κατάσταση που απαιτεί άμεσες και σοβαρές λύσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Δέμπας.

Έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα που θα είναι τρομακτικά δύσκολος κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς

«Παράλληλα, θα πρέπει να μειωθούν τα υπερκέρδη και όλοι να βάλουν νερό στο κρασί τους σε αυτή την αλυσίδα, στο χονδρεμπόριο, τη διακίνηση, τα διυλιστήρια και όχι μόνο, αλλά και στις πρώτες ύλες και στα καταναλωτικά προϊόντα, παντού. Θα πρέπει να υπάρξει ένας αυστηρός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα και πραγματικά αποφάσεις που ελπίζουμε να βοηθήσουν για να βγούμε από αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας αλώβητοι. Υπάρχει μία απαισιοδοξία, υπάρχει μία γκρίνια, μια κατήφεια. Ο τουρισμός φεύγει σιγά – σιγά οπότε έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα που θα είναι τρομακτικά δύσκολος κι αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, να είναι υλοποιήσιμες τώρα κι όχι από 1η Ιανουαρίου ή από Μάρτιο και μετά. Μιλάμε για αποφάσεις που θα μας βοηθήσουν όλους πραγματικά εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Νομίζω ότι και στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Άρα αναμένουμε ισχυρές και ανατρεπτικές αποφάσεις από την ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο Μάρκος Δέμπας. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Μεγάλος μπελάς για τις μικρές επιχειρήσεις το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Μεγάλος-μπελάς-για-τις-μικρές-επιχειρήσεις-το-ψηφιακό-δελτίο-αποστολής

Για τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους το ψηφιακό δελτίο αποστολής, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών – Λογιστών Καβάλας, Δημήτρης Καρατσιόρας.

«Ήταν προγραμματισμένο από τις 10 Οκτωβρίου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του ψηφιακού τρόπου διακίνησης. Ευτυχώς δόθηκε μία παράταση και θα ξεκινήσει από αρχές του 2027. Ας όψονται οι εκλογές νομίζω εγώ προσωπικά», ανέφερε αρχικά ο κ. Καρατσιόρας. 

Όλα αυτά γίνονται για να μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση, να ξέρουν τι παραλαμβάνουν οι επιχειρήσεις και τι πρέπει να πουλήσουν

«Εν ολίγοις για να καταλάβουμε τι περιμένει, όχι τις οργανωμένες επιχειρήσεις που δεν θα έχουν πρόβλημα, αλλά τους μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους. Έστω ότι κόβει μια εταιρεία ένα δελτίο αποστολής και πάει να το παραδώσει σε ένα μανάβικο ή σε ένα περίπτερο. Δεν μπορεί να παραδώσει αν δεν είναι εκεί ο πελάτης. Πρέπει να υπάρχει άνθρωπος να τα σκανάρει, να πει ότι τα παρέλαβε, να ανέβει αυτή η διαδικασία στο cloud και μέσα σε 15 μέρες να στείλει τις ακριβείς ποσότητες που παρέλαβε. Αν έχει δηλαδή υπερβάσεις ή αν παρέλαβε μειωμένη ποσότητα. Εάν γίνει μεταφόρτωση στη μέση της διαδρομής, πρέπει να γίνει εις διπλούν αυτή τη διαδικασία. Όλα αυτά γίνονται για να μπορεί να ελεγχθεί η διακίνηση, να ξέρουν τι παραλαμβάνουν οι επιχειρήσεις και τι πρέπει να πουλήσουν», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών – Λογιστών Καβάλας.

Στις 21 Οκτωβρίου στο Επιμελητήριο ενημερωτικό σεμινάριο για το θέμα

«Φυσικά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα που έχει ο μικρός ή και μεσαίος σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρηματίας αν μπορεί να ανταποκριθεί ή όχι σε αυτές τις απαιτήσεις της διοίκησης. Εμείς ως φοροτεχνικοί – λογιστές έχουμε ενημερώσει τους επαγγελματίες. Πέρα από αυτό ξανακάνουμε ένα σεμινάριο στον χώρο του Επιμελητηρίου Καβάλας στις 21 Οκτωβρίου με έναν εξαιρετικό εισηγητή τον κ. Κορομηλά. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να παραστούν και να το παρακολουθήσουν να θέσουν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους, για να καταλάβουν τι έρχεται και τι πρέπει να κάνουν για να αντεπεξέλθουν στα ζητήματα που προκύπτουν», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Καρατσιόρας. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα