Connect with us

Καβάλα

Τι λέει ο Απόστολος Χρόνης για τα χρέη της ΔΕΥΑ Καβάλας

Τι-λέει-ο-Απόστολος-Χρόνης-για-τα-χρέη-της-ΔΕΥΑ-Καβάλας

«Έχει αποφασίσει η πόλη ότι τα λαμόγια δεν θα κατευθύνουν την πολιτική ζωή της. Εγώ αυτό πιστεύω κι αυτό στηρίζω και γι’ αυτό μάχομαι καθημερινά», τόνισε σε έντονο ύφος σε δηλώσεις του στην τοπική ΕΡΑ ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με τις οφειλές τις επιχείρησης.

‘Έχουμε πει εδώ και καιρό ότι η οφειλή της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στη Δ.Ε.Η. είναι γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε πει επίσης ότι το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί υπέρογκα και γι’ αυτόν τον λόγο είναι υποχρέωση της πολιτείας και του κράτους να μπορέσουν να καλύψουν αυτό το έξοδο που υπάρχει, όχι μόνο στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας αλλά σε όλες τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας», ανέφερε αρχικά ο κ. Χρόνης.

Η πολιτεία έχει δεσμευτεί να καλύψει τα χρέη των Δ.Ε.Υ.Α. προς τη Δ.Ε.Η.

«Η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας από το 2020 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει από τα 15 εκατομμύρια κιλοβατώρες που ήταν οι καταναλώσεις που είχε σ’ όλες τις εγκαταστάσεις της, να κατέβει στα 10,9 εκατομμύρια kwh κι αυτό έγινε φυσικά και με ενεργειακές παρεμβάσεις στα αντλιοστάσιά μας και με μια πιο ορθή διαχείριση των εγκαταστάσεων, καθώς και με τη μείωση των διαρροών που υπήρχαν. Εμείς έχουμε έναν πολλαπλό λογαριασμό που είναι οι περισσότερες από τις παροχές και οι τρεις κυριότερες παροχές που έχουμε είναι κεντρικό αντλιοστάσιο, το Α5 και ο Βιολογικός της Καβάλας που είναι ξεχωριστά. Τον Βιολογικό της Καβάλας και το Α5 τα έχουμε στην ώρα τους πληρωμένα, έχουμε μία οφειλή που την αποπληρώνουμε σιγά σιγά στο κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης μέχρι τέλος του έτους θα έχει εξοφληθεί κι αυτή και μένουν τα περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ στον πολλαπλό λογαριασμό. Το κράτος είπαμε έχει δεσμεύσει 200 εκατομμύρια ευρώ για τις Δ.Ε.Υ.Α. από τα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας. Εμείς είμαστε σε αυτούς τους δικαιούχους και περιμένουμε την αξιολόγηση τον Ιανουάριο του 2026 για να μπορέσουν να δοθούν αυτά τα χρήματα, να αποκληρώσουμε οφειλές που δεν οφείλονται στις Δ.Ε.Υ.Α., αλλά στο υπέρογκο κόστος ενέργειας. Θα έπρεπε να αυξήσουμε τα τιμολόγια για να αποπληρώσουμε αυτό το ποσό. Εμείς είπαμε ότι ήταν πολιτική απόφαση να μην μετακυλήσουμε αυτό το κόστος, για το οποίο δεν φταίει καμιά Δ.Ε.Υ.Α., στους πολίτες. Είναι κόστος που πρέπει να επωμιστεί η πολιτεία κι αυτό θα γίνει είναι σίγουρο», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Χρόνης. 

Απομακρύνεται το σενάριο των συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α.;

«Στις 16 Δεκεμβρίου θα γίνει η γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην Αθήνα κι εκεί νομίζω ότι θα υπάρχουν περισσότερες ανακοινώσεις και καλύτερα νέα γιατί από ό,τι φαίνεται φεύγει μακριά το σενάριο των αναγκαστικών συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. Σ’ ό,τι αφορά της 55.000 ευρώ είναι για την υπεξαίρεση που έγινε το 2021 – 2022 δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε του 2023, ούτε το 2024, ούτε του 2025. Με τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχει βάλει η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας είναι δύσκολο να γίνει ξανά υπεξαίρεση. Έχει γίνει τόσο καλή δουλειά από τους διευθυντές κι έχουν δέσει τόσο καλά το ταμείο που δεν νομίζω να υπάρξει στο μέλλον κάποια υπεξαίρεση. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις», πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας. 

Παλιές εκκρεμότητες στα βιβλία της επιχείρησης που πρέπει να σβηστούν

«Για τα 511.000 ευρώ να πω ότι υπάρχουν εκκρεμότητες στα βιβλία από τη Δ.Ε.Υ.Α. Φιλίππων ακόμη πριν γίνει συνένωση των δυο Δ.Ε.Υ.Α. Υπάρχουν εκκρεμότητες στα βιβλία μας, τα οποία έχει αναλάβει ο νέος τεχνικός διευθυντής με τη νέα οικονομική διευθύντρια και μια μια αυτές τις παλιές εκκρεμότητες και τα βαρίδια που είχαμε τα σβήνουν από τα βιβλία μας να φύγουν. Τα 511.000 ευρώ αφορούν μισθοδοσίες που είχαν δοθεί στους εργαζόμενους το 2013 από το ενιαίο μισθολόγιο και είχαν πάρει κάποια χρήματα, τα οποία τα «οφείλουν» σήμερα. Ουσιαστικά είναι μία απαίτηση που έχει η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας από αυτούς. Δεν θα τα δώσουν βέβαια ποτέ, δεν θα πρέπει να τα δώσουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα σβηστούν από τα ταμεία και από τα βιβλία μας κι αυτό θα γίνει με μία διαδικασία που πρέπει να είναι σύννομη», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Απόστολος Χρόνης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Ο δήμος Καβάλας σκοπεύει να αγοράσει το Καπλανίδειο Ίδρυμα

Ο-δήμος-Καβάλας-σκοπεύει-να-αγοράσει-το-Καπλανίδειο-Ίδρυμα

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας συζητήθηκε το θέμα του Καπλανίδειου Ιδρύματος της Νέας Καρβάλης, το οποίο σκοπεύει να αγοράσει ο δήμος Καβάλας.
Για το θέμα έκανε δηλώσεις στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.

Είναι χώρος που διαχειρίζεται ο δήμος Καβάλας

”Έχει προκύψει ένα πρόβλημα οφειλής και κατάσχεσης του Καπλανίδειου Ιδρύματος. Έχει βγει το ακίνητο σε πλειστηριασμό, ο οποίος έχει αποβεί άκαρπος. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να δοθεί μία λύση σε αυτό, διότι είναι ένα ακίνητο στο οποίο ο δήμος Καβάλας ναι μεν μπορεί να μη διέθεσε ίδια χρήματα, με επιφύλαξη αυτό, παρ’ όλα αυτά είναι χώρος στον οποίο δαπανήθηκαν κάποια χρήματα προς όφελος του δήμου. Είναι χώρος που διαχειρίζεται ο δήμος Καβάλας και εκεί φιλοξενούνται και πρόσφυγες από την Ουκρανία και άνθρωποι, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν κάποια προβλήματα, όπως ο συμπολίτης το σπίτι του οποίου κάηκε στην Νέα Καρβάλη. Υπάρχει και πρόθεση για στέγη ημιαυτόνομης διαμονής ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μαμτσαδέλης.

Αυτό το κτήριο έχει ένα πλεονέκτημα, ότι είναι άμεσα λειτουργικό

”Υπήρξαν αντιδράσεις και τις καταλαβαίνω προφανώς, δέχομαι την αντίθετη άποψη. Δεν κατάλαβα όμως γιατί υπήρξε η ένταση αυτή στη διατύπωση της διαφορετικής άποψης. Και γιατί θα πρέπει να συζητάμε ποιος είναι ο οφειλέτης και από πού προέρχονται αυτά τα χρέη. Τα πράγματα είναι απλά. Έχουμε ένα ακίνητο 320 περίπου μέτρων που είναι έτοιμο προς χρήση και ήδη το χρησιμοποιεί ο δήμος και η τιμή του οποίου ορίστηκε μέχρι, το τονίζω, 260.000 ευρώ με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η εκτίμηση της αξίας του ακινήτου με βάση μια δικαστική απόφαση πρόσφατη ήταν 316.000€. Αυτή είναι η τιμή βάσης. Κάθε φορά που γίνεται ένας πλειστηριασμός όπως ορίζει ο νόμος, ειδικά αν έχουμε άγονους, πέφτει η τιμή. Με βάση τον τελευταίο πλειστηριασμό όπου η τιμή ήταν κοντά στις 260.000, βγήκε αυτή η προσφορά να το αγοράσουμε με απευθείας προσφορά κι όχι να συμμετέχουμε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, μέχρι 260.000€. Ναι μεν υπάρχει διαφορετική άποψη, σεβαστή την ακούω και την κατανοώ, αλλά όχι να το μηδενίζουμε τελείως και ότι θα βρίσκαμε και με 1.000€ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό το κτήριο έχει ένα πλεονέκτημα, ότι είναι άμεσα λειτουργικό”, σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μετά το Πάσχα θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία προς το Παληό

Μετά-το-Πάσχα-θα-αποκατασταθεί-η-κυκλοφορία-προς-το-Παληό

Κάντε λίγη υπομονή ακόμη, λέει ο Απόστολος Χρόνης

«Τον φάγαμε τον γάιδαρο και μας έμεινε η ουρά», επισήμανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης, σχετικά με το έργο του νέου δικτύου ύδρευσης του Παληού.
Όπως τόνισε την περασμένη Παρασκευή έγινε συνάντηση με την Τροχαία Καβάλας, τον ανάδοχο και τον γενικό διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και αποφασίστηκε η πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος και στη συνέχεια να δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα προς το Παληό.

Το πρώτο δεκανθήμερο του Ιουνίου η πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος

”Οπότε για τις γιορτές του Πάσχα θα παραμείνει ως έχει η κατάσταση με την αμφιδρόμηση στον δρόμο Καβάλας – Παληού. Μετά το Πάσχα θα δοθεί στην κυκλοφορία το ρεύμα προς Παληό και θα επανέλθουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, με όλη τη λωρίδα κυκλοφορίας από ΜΟΜΑ προς Παληό να ξηλωθεί και να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και οδόστρωμα για τα επόμενα χρόνια. Άξιζε τον κόπο η υπομονή που κάναμε όλοι. Να ευχαριστήσω τους πολίτες που αδιαμαρτύρητα, οι περισσότεροι τουλάχιστον, το δέχτηκαν. Ο δρόμος ήταν ασφαλής, δεν είχαμε ατυχήματα, όλα πήγαν καλά και δεν θέλουμε να ρισκάρουμε τώρα για να ανοίξουμε τη μια λωρίδα κυκλοφορίας προς το Παληό. Οπότε λίγη υπομονή ακόμη και τελειώνουμε. Το σημαντικό είναι ότι ολοκληρώθηκε το έργο που αφορά το νέο δίκτυο, το οποίο θα χαιρόμαστε όλοι για τα επόμενα 50 χρόνια”, πρόσθεσε καταληκτικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης η Μεγάλη Παρασκευή στην Ελευθερούπολη

Σε-κλίμα-βαθιάς-κατάνυξης-η-Μεγάλη-Παρασκευή-στην-Ελευθερούπολη

Με ιδιαίτερη σεμνότητα και σεβασμό στο Θείο Δράμα, ο Δήμος Παγγαίου διοργανώνει την καθιερωμένη κατανυκτική εκδήλωση της Μεγάλης Παρασκευής στην Ελευθερούπολη.

Μετά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, στο Ηρώο της πόλης, η Φιλαρμονική Ελευθερούπολης θα αποδώσει πένθιμα εμβατήρια, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και περισυλλογής, αντάξια του πνεύματος της ημέρας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Παρασκευή και ώρα 12:30, στο Ηρώο Ελευθερούπολης.

Ο Δήμος Παγγαίου καλεί τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτή τη λιτή αλλά ουσιαστική εκδήλωση μνήμης και πίστης.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης ανέφερε:

«Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί ημέρα βαθιάς περισυλλογής και πίστης για όλους. Μέσα από τη μουσική της Φιλαρμονικής μας, τιμούμε το Θείο Πάθος και διατηρούμε ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου μας, ενισχύοντας το αίσθημα ενότητας και σεβασμού που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας.»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα