Connect with us

Περιφέρεια

Τι απαντά η Περιφέρεια ΑΜΘ στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου

Τι-απαντά-η-Περιφέρεια-ΑΜΘ-στο-Δημοτικό-Συμβούλιο-Παγγαίου

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», απευθύνεται σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (Δήμους και Περιφέρειες), οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν απευθείας προτάσεις για εντάξεις έργων.

Πέρα από τις προτάσεις που υπέβαλαν οι Δήμοι στο πλαίσιο του διαθέσιμου για αυτούς προϋπολογισμού του Προγράμματος, ο Περιφερειάρχης επέλεξε να εντάξει στην πρόταση της Περιφέρειας για το Πρόγραμμα δύο έργα Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 12,4 εκ. € περίπου:

Α. το έργο «Παρεμβάσεις ανάπλασης και αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων στη Δ.Κ. Ελευθερούπολης, στην Τ.Κ. Ν. Ηρακλείτσας και στο παραλιακό μέτωπο της Δ.Ε. Ορφανού» του Δήμου Παγγαίου

Β. το έργο «Κατασκευή ανοιχτού Κολυμβητηρίου στη Χρυσούπολη», του Δήμου Νέστου.

Η ιδιαιτερότητα όμως του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι ότι δεν αποτελεί επιχορήγηση (όπως π.χ. συμβαίνει με το ΕΣΠΑ) αλλά δάνειο.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, η Περιφέρεια πρέπει να συνάψει δάνειο για το σύνολο των 12,4 εκ. € για την πληρωμή των έργων, ενώ την ευθύνη για την όλη διαδικασία της δημοπράτησης,  κατασκευής και ορθής χρήσης και λειτουργίας των έργων έχουν οι Δήμοι.

Κατά την σύναψη του σχετικού δανείου απαιτείται εγγύηση με εκχώρηση για όλη την διάρκεια του δανείου (15 χρόνια) μέρους των εσόδων του εγγυητή από κάθε πηγή του για το ποσό των 15 εκ. € (αρχικό κεφάλαιο + τόκοι).

Υπό κανονικές συνθήκες, η αποπληρωμή του δανείου γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε περίπτωση όμως που, μετά από έλεγχο, διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην κατασκευή, στις διαδικασίες ή στη λειτουργικότητα των έργων για 5 τουλάχιστον χρόνια μετά την ολοκλήρωσή τους, το δάνειο θα βαρύνει αποκλειστικά τον εγγυητή.

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εγγύηση του δανείου να την αναλάβουν οι Δήμοι, οι όποιοι έχουν και την ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία των έργων, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παρά τις επίπονες προσπάθειες και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών από τις τεχνικές και νομικές υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, δεν βρέθηκε τελικά νομικά αποδεκτή λύση, με αποτέλεσμα το βάρος της εγγύησης του δανείου να πρέπει να το αναλάβει τελικά η Περιφέρεια.

Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, και επειδή πάνω από όλα πρέπει να προχωρήσουν τα δύο αυτά έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ο Περιφερειάρχης πήρε την απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία με εγγυητή την Περιφέρεια και την εκτέλεση των έργων από τους Δήμους, με τη σύσταση όλες οι διαδικασίες να είναι συμβατές με το θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κόλλησε πάλι η επένδυση των Λουτρών Ελευθερών

Στα-γρανάζια-της-γραφειοκρατίας-κόλλησε-πάλι-η-επένδυση-των-Λουτρών-Ελευθερών

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας προσκρούει για πολλοστή φορά η επένδυση των Λουτρών Ελευθερών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της «Εργοανάπτυξη Α.Ε.», Κωστής Σιμιτσής.

Το νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά τη διαφωνία ανάμεσα στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παγγαίου και την αντίστοιχη Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή.

«Ο επενδυτής έχει προχωρήσει πάρα πολύ στο στάδιο των δικών του μελετών και ζήτησε να του διευκρινίσουν αν μπορεί να συγκεντρώσει εκεί που δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις…»

«Τη διαφωνία αυτή θα μας την επιλύσει, προφανώς, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα ο επενδυτής έχει προχωρήσει πάρα πολύ στο στάδιο των δικών του μελετών και ζήτησε να του διευκρινίσουν αν μπορεί να συγκεντρώσει εκεί που δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις, αλλά ανοιχτοί χώροι μη δασικοί στο οικόπεδο των 750 στρεμμάτων, αν μπορεί αντί να χτίσει μέσα στο δάσος και να καταστρέψει δέντρα, ό,τι δικαιούται να το χτίσει στην έκταση που του έχει παραχωρηθεί να το κάνει στα ανοίγματα. Είναι τρεις αυτές οι περιοχές που δεν είναι δασικές και κατά συνέπεια προτιμά να συγκεντρώσει εκεί όλο του τον συντελεστή δόμησης. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παγγαίου απάντησε αρνητικά με ένα αμφιλεγόμενο σκεπτικό κατά τη γνώμη μου. Από εκεί και πέρα απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Δόμησης της Αποκεντρωμένης, η οποία παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο», ανέφερε αρχικά ο Κωστής Σιμιτσής.

«Δεν αισθάνονται οι τοπικοί ικανοί να έχουν τη δική τους γνώμη και να την επιβάλλουν και κατά συνέπεια τι κάνουν, παραπέμπουν το θέμα στο υπουργείο. Αυτό σημαίνει παραπέμπω το θέμα στις ελληνικές καλένδες…»

«Καταλαβαίνουμε ότι εδώ για μια ακόμη μια φορά ζούμε τις ανεπανάληπτες σκηνές της ελληνικής γραφειοκρατίας. Δεν υπάρχει επαρκές γνωστικό υπόβαθρο, δεν ξέρουν να αποφασίσουν. Δεν αισθάνονται οι τοπικοί ικανοί να έχουν τη δική τους γνώμη και να την επιβάλλουν και κατά συνέπεια τι κάνουν, παραπέμπουν το θέμα στο υπουργείο. Αυτό σημαίνει παραπέμπω το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Ύστερα δεν μπορεί να φταίει ο επενδυτής όταν δεν τον βοηθά καμιά υπηρεσία σε τοπικό επίπεδο, αλλά όλες οι υπηρεσίες ρίχνουν το μπαλάκι κάθε φορά στο υπουργείο. Έτσι καθυστερεί το χτίσιμο. Πρέπει να πω ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου στο οποίο ανατέθηκε από τον επενδυτή η δουλειά αυτή, είναι αυτό που έφτιαξε το ξενοδοχείο costa navarino, το υπερπολυτελές ξενοδοχείο στη Μεσσηνία, που είναι παγκοσμίως γνωστό. Η δουλειά, όπως μας την έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Χαρακίδης, είναι πολύ όμορφη. Αισθητικά αυτό που θα γίνει, αν ποτέ γίνει και τον αφήσουν να το κάνει, δεν θα έχει καμιά σχέση με την σημερινή εικόνα των Λουτρών Ελευθερών. Είμαστε δίπλα στον επενδυτή, όποιος κι αν ήταν αυτός. Προσπαθούμε να τον ενθαρρύνουμε. Πληρώνει κανονικά τα ενοίκια του στην «Εργοανάπτυξη», η οποία για διάφορους λόγους δεν έχει άλλους πόρους, πέρα από το ενοίκιο. Μας ενδιαφέρει να τελειώσει το θέμα της επένδυσης για να λειτουργήσει καλύτερα η «Εργοανάπτυξη», αλλά και να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή. Δυστυχώς οι καρεκλοκένταυροι των Δήμων και των Αποκεντρωμένων δεν παίρνουν αποφάσεις και παραπέμπουν τα θέματα στο υπουργείο», δήλωσε ακόμη ο Κωστής Σιμιτσής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Γαληψού με πρωτοβουλία του Αλέξη Πολίτη

Παρεμβάσεις-στο-οδικό-δίκτυο-της-Γαληψού-με-πρωτοβουλία-του-Αλέξη-Πολίτη

Ο κ. Χρήστος Γκέντζογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Αντιπεριφερειαρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη και τους συνεργάτες του για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων για την επίλυση του ζητήματος οδικής ασφαλείας στο δημοτικό διαμέρισμα της Γαληψού.

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αλλά και δια ζώσης παρακολούθηση του εν λόγω σημείου, πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα για την ύπαρξη οδικής ασφαλείας και την αποφυγή ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε η κατάλληλη σήμανση, έγινε διαγράμμιση και τοποθετήθηκαν δοντάκια μείωσης ταχύτητας.

Η ασφάλεια οδηγών και πεζών αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινό συμφέρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Υποψήφιος με τον Χρήστο Μέτιο θα είναι ο Κίμων Παπαδόπουλος

Υποψήφιος-με-τον-Χρήστο-Μέτιο-θα-είναι-ο-Κίμων-Παπαδόπουλος

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης του Χρήστου Μέτιου, θα είναι ο Κίμων Παπαδόπουλος.

Τι έκανε γνωστό ο ίδιος δηλώντας τα ακόλουθα:

Με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο συνεργαστήκαμε άριστα σε θέματα υποδομών, ενέργειας και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 θα είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα