Connect with us

Οικονομία

Σύμπραξη Τουρισμού Καβάλας – Θάσου: Σύνθεση δυνάμεων για την επόμενη ημέρα του τουρισμού

Σύμπραξη-Τουρισμού-Καβάλας-–-Θάσου:-Σύνθεση-δυνάμεων-για-την-επόμενη-ημέρα-του-τουρισμού

Μετρώντας ήδη 4 χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας η Σύμπραξη Τουρισμού Καβάλας – Θάσου πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023, παρουσίαση του έργου της στο ξενοδοχείο Lucy Hotel στην Καβάλα, παρουσία πλήθους κόσμου.

Σήμερα η Σύμπραξη Τουρισμού Καβάλας – Θάσου ενισχύεται σημαντικά με την ένταξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο σχήμα της. Έτσι, αποτελούμενη πλέον από επτά (7) συμμάχους – Σύνδεσμος Ξενοδόχων Καβάλας, Ένωση Ξενοδόχων Θάσου, Επιμελητήριο Καβάλας, Fraport Greece, AEGEAN, Marketing Greece και Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) – η Σύμπραξη Τουρισμού Καβάλας – Θάσου ενώνει δυνάμεις και πόρους και θέτει την ανάδειξη και προώθηση της τουριστικής ταυτότητας των δύο προορισμών στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της.

Με στόχο την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και ελκυστικότητας των δύο προορισμών, την ανάδειξη των αυθεντικών εμπειριών που προσφέρουν, την προβολή της διαφορετικότητας των προορισμών, αλλά και της μεταξύ τους εγγύτητα, η Σύμπραξη Τουρισμού σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που απευθύνονται στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό. Για το 2023, η Σύμπραξη συνεχίζει να χτίζει περαιτέρω στον αυθεντικό χαρακτήρα των προορισμών, εμβαθύνοντας και αποκαλύπτοντας τις λιγότερο γνωστές εμπειρίες που εμπλουτίζουν και διαμορφώνουν ένα πολυθεματικό τουριστικό προϊόν. Όπως η κοντινή απόδραση από την Καβάλα στο ανεξερεύνητο Παγγαίο Όρος και μια σειρά ξεχωριστών εμπειριών, πεζοπορία μέσα στη φύση, παραδοσιακά χωριά, αμπελώνες, τοπικά προϊόντα. Ενώ παράλληλα ο πλούτος των χειροτεχνιών (crafts), τα δημοφιλή τοπικά προϊόντα της Θάσου και η παράδοση και κουλτούρα των κατοίκων του νησιού βρίσκονται σε πρώτο πλάνο αποτυπώνοντας το έντονο στοιχείο αυθεντικότητας του προορισμού και αναδεικνύοντας την πολιτιστική του αξία.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 11 travel video, περισσότερες από 150 φωτογραφίες,  11 ταξιδιωτικά αφιερώματα στο discovergreece.com και προώθηση του συνολικού περιεχομένου με  ψηφιακές καμπάνιες προβολής. Αξιοσημείωτο είναι το ψηφιακό αποτύπωμα των δράσεων με reach 10 εκατ. και 1.5 εκατ. video views. Επιπλέον, έχουν υλοποιηθεί 15 δημοσιογραφικά ταξίδια από τις αγορές – στόχο των προορισμών με εκπροσώπους από διεθνή ΜΜΕ, έχοντας επιτύχει περισσότερα από 40 δημοσιεύματα.

Ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, δήλωσε πως «Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για τον τουρισμό είναι ήδη εδώ. Βασική προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται είναι η συνεργασία. Για αυτό ο ΕΟΤ ενώνει δυνάμεις με την Marketing Greece και τον ιδιωτικό τομέα και στην Καβάλα – Θάσο, συμβάλλοντας έμπρακτα στην κοινή προσπάθεια προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό. Η επόμενη μέρα του τουρισμού μας χρειάζεται όλους και ευελπιστώ αυτή η κοινή πρωτοβουλία μας να αποτελέσει οδηγό για όλους».

Η Ιωάννα Δρέττα, CEO Marketing Greece, υπογράμμισε τη σημασία της Σύμπραξης Τουρισμού Καβάλας – Θάσου λέγοντας πως «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως η Καβάλα και η Θάσος στέκονται δυναμικά και με αφοσίωση στη δημιουργία, διατήρηση και ενίσχυση της Σύμπραξης Τουρισμού, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση», ενώ παρουσιάζοντας το έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα τόνισε ότι «Η ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας των δυο προορισμών εστιάζει σε μια βαθύτερη προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή την αυθεντικότητα, την παράδοση, αλλά και τις ξεχωριστές εμπειρίες που προσφέρουν στους επισκέπτες τους. Η βαθύτερη κατανόηση από όλους της ταυτότητας των προορισμών είναι προϋπόθεση για το χτίσιμο του brand τους».

Ο Αντώνης Μιτζάλης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, δήλωσε πως: «Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα τις δράσεις ανάδειξης και προβολής της ευρύτερης περιοχής Καβάλας – Θάσου. Με πίστη στο κοινό μας όραμα συνεχίζουμε την άρτια συνεργασία των τοπικών φορέων ξενοδόχων και επαγγελματιών με την Marketing Greece και ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να ενδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο».

Ο Πάρις Παρασχούδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, δήλωσε πως «Η αρχή «Η ισχύς εν τη ενώσει», είναι ακόμα πιο σημαντική για τον κλάδο του Τουρισμού, όπου οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, και η παραδοχή για το «κοινώς αποδεκτό» μη δεδομένη. Η Marketing Greece συνέβαλε καθοριστικά, στο να προσεγγίσουμε το τουριστικό μας προϊόν με Ανθρωποκεντρικό – Βιωματικό τρόπο, και να το συνδέσουμε με ότι εκφράζει την «Ελληνικότητά» μας. Χωρίς να αρνούμαστε ως προορισμός τον «ήλιο και τη θάλασσα» που είναι εκ των πραγμάτων η  κύρια μορφή τουρισμού στη Θάσο, η στρατηγική μας είναι, να τη συμπληρώσουμε με περισσότερες εκδοχές του τι σημαίνει Θάσος, οι οποίες μπορούν να μεταφραστούν σε τουριστικές εμπειρίες. Προσβλέπω, στην συνέχιση της μέχρι τώρα  γόνιμης συνεργασίας μας, για την περαιτέρω ανάδειξη της τουριστικής μας ταυτότητας».

Ο Μάρκος Δέμπας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, συμπλήρωσε πως: «Η κοινή προσπάθεια των Φορέων μας, για προβολή της περιοχής Καβάλας και Θάσου, έχει ως σκοπό να αναδείξει τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής μας, να προβάλει τις προοπτικές ανάπτυξης τουριστικών σημείων και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους επισκέπτες, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, επιμήκυνσης ως τουριστικού προορισμού, σε όλες τις εποχές του χρόνου. Μέσα από τα επικοινωνιακά δίκτυα, μεγάλης προσβασιμότητας, που στοχεύσαμε, έρχεται η περιοχή μας, να προβληθεί ακόμη πιο έντονα,  να γίνει περισσότερο γνωστή και να ωφελήσει τις επιχειρήσεις του τουρισμού και την επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας τις συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης και διείσδυσης σε χώρες του εξωτερικού.»

Ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, σχολίασε: «Συνεχίζοντας με συνέπεια και όραμα τη συμμετοχή μας στη Σύμπραξη Τουρισμού για την προώθηση της Καβάλας και της Θάσου, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες φορείς που συνέβαλαν μέσω της κοινής αυτής προσπάθειας στην προώθηση της Καβάλας και της Θάσου τη χρονιά που πέρασε. Η στοχευμένη και καθ’ όλα άρτια στρατηγική επικοινωνίας που υλοποιήθηκε από την Σύμπραξή μας, έδωσε την ευκαιρία στους δύο προορισμούς να προβάλουν  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη μοναδικότητά τους με τον πλέον ελκυστικό, συνεπή και σύγχρονο τρόπο. Τέλος, θα ήθελα να καλωσορίσω τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, όπου ως νέο μέλος της Σύμπραξής μας θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου και του έργου μας, και να υπογραμμίσω ταυτόχρονα την αξία της κοινής προσπάθειας ως μονόδρομο για την επιτυχή τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού».

Η Μαρίνα Βάλβη, Marketing Director AEGEAN δήλωσε πως «Είναι ιδιαίτερη η χαρά της ΑEGEAN να συμμετέχει στη Σύμπραξη Τουρισμού Καβάλας-Θάσου, καθώς μόνο μέσα από συνέργειες μεγιστοποιούμε την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας για την προώθηση του τόπου. Πόσο μάλλον όταν αυτές περιλαμβάνουν όλους τους φορείς που καθορίζουν το τουριστικό μέλλον του προορισμού. Με κύριο συντονιστή μας τη Marketing Greece, προχωρήσαμε σε παραγωγή υλικού που αναδεικνύει τον χαρακτήρα της περιοχής, ενώ από την πλευρά της AEGEAN χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και κανάλια επικοινωνίας για να προβάλουμε δυνατά τις ομορφιές του τόπου. Ταυτόχρονα ενισχύουμε τη διασυνδεσιμότητα του προορισμού, όπως έγινε φέτος με τις πρόσθετες πτήσεις της Καβάλας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών και γιατί όχι, να μεγαλώσουμε κι άλλο αυτή τη Σύμπραξη, για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον!»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Μεγάλο το εργασιακό κόστος στον τουρισμό

Μεγάλο-το-εργασιακό-κόστος-στον-τουρισμό

Πάρης Παρασχούδης: Για να βρεις προσωπικό πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από τη διπλανή σου επιχείρηση / Στις επιχειρήσεις του κλάδου δεν ισχύει ο κατώτατος μισθός, αλλά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης

«Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία, αλλά και γενικότερα στον κλάδο του Τουρισμού, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο δεν έχουμε βρει τη λύση εδώ και πολλά χρόνια».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος πέραν από το μείζον αυτό πρόβλημα αναφέρθηκε και στις προσδοκίες που υπάρχουν για τη φετινή τουριστική περίοδο. 

«Τα χρήματα που χρειάζεται να δώσει μία επιχείρηση για το προσωπικό έχουν ανεβεί ήδη από την περσινή περίοδο κατά 35 με 50% και φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή περίοδο…»

«Πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης των επιχειρήσεων για προσωπικό και της αύξησης του προσωπικού που θα ήταν πρόθυμο να δουλέψει για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Εντούτοις δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο κι αυτό αλλάζει τα δεδομένα για τα χρήματα που θα πρέπει να δώσουν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους, γιατί βασιζόμαστε σε μία ελεύθερη αγορά προσφοράς και ζήτησης. Εδώ δεν ισχύει ο κατώτατος μισθός. Για να βρεις προσωπικό πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από τη διπλανή σου επιχείρηση, οπότε τα χρήματα που χρειάζεται να δώσει μία επιχείρηση για το προσωπικό έχουν ανεβεί ήδη από την περσινή περίοδο κατά 35 με 50% και φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή περίοδο», σημείωσε σχετικά ο κ. Παρασχούδης.

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως διογκώθηκε μετά την πανδημία του covid…»

«Αυτό φυσικά παρασέρνει και τις εργοδοτικές εισφορές μαζί και το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο. Φυσικά ωφελημένοι από την υπόθεση αυτή είναι οι εργαζόμενοι, αλλά πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία σε αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτός ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και να πλειοδοτούν για το ποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα, γιατί και τα όρια των επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένα. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι μόνο στα ξενοδοχεία της Θάσου, μιλάμε για τα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως διογκώθηκε μετά την πανδημία του covid και φάνηκε πολύ περισσότερο σαν πρόβλημα», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Τα δωμάτια του airbnb είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτοξευτεί οι ανάγκες για καμαριέρες…»

«Στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα τα δωμάτια του airbnb είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτοξευτεί οι ανάγκες για καμαριέρες, οπότε πολλοί εργαζόμενοι έχουν στραφεί προς τα εκεί. Είναι κάτι φυσικό γιατί υπάρχουν περισσότερες ανάγκες. Το προσωπικό μειώνεται και οι ανάγκες αυξάνονται. Με την πανδημία έγινε και μία μεταφορά εργαζομένων από τον Τουρισμό σε άλλους κλάδους, οπότε το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο», τόνισε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο Πάρης Παρασχούδης.

«Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου της πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας…»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η πρόσληψη ατόμων από τη δομή προσφύγων της Καβάλας, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου της πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας. Περιοχές της νότιας Ελλάδας δουλεύουν πολύ με ανθρώπους που κάνουν μετάταξη από Πακιστάν, Αίγυπτο, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η διαδικασία είναι μεγάλη. Στην Περιφέρειά μας τα δυο τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί μόνο 200 άτομα που δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό που υπάρχει στις θέσεις εργασίας. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει τη λύση του προβλήματος μέχρι σήμερα. Πολλοί επιχειρηματίες αναγκάζονται να εργαστούν και οι ίδιοι σε θέσεις που ήταν για το προσωπικό. Βέβαια αυτό γίνεται στις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν να το κάνουν. Ένας επιχειρηματίας που έχει 100 ή 200 δωμάτια δεν μπορεί να ασχοληθεί προσωπικά, αν και θα αναγκαστεί βέβαια σε κάποιο βαθμό, αλλά γενικά δεν έχει τον χρόνο να το κάνει». 

«Η ζήτηση για τη Θάσο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά το ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος εδώ…»

Όσον αφορά τέλος τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο Πάρης Παρασχούδης επισήμανε: «Τα μηνύματα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης για τις οποίες έχουμε γνώση είναι καλά. Η ζήτηση για τη Θάσο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά το ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος εδώ. Φυσικά υπάρχουν και εμπόδια που είναι το ότι δεν έχουμε αρκετά μεγάλη αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό. Δεν έχουμε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουμε κόσμο. Οι υποδομές που γίνονται είναι καταλύματα για να εξυπηρετούν κυρίως όχι tour operators, αλλά μεμονωμένους επισκέπτες και τους Βαλκάνιους. Η κίνηση θα ξεκινήσει πριν από το Πάσχα φέτος. Όπως πάντα τέλος Απριλίου ξεκινάνε οι πρώτες πτήσεις από τη Γερμανία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά μας από τη δυτική Ευρώπη και αυτή σηματοδοτεί πάντα την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Φυσικά έχουμε και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται οδικώς, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και φυσικά και από άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Σερβία και η Τουρκία».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών

Παράταση-1+1-μήνα-στην-ολοκλήρωση-της-διασύνδεσης-pos-ταμειακών-μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, όπως ανακοινώθηκε.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Σημειώνεται πως η παράταση αυτή μπορεί να επεκταθεί για έναν επιπλέον μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Απριλίου 2024:

Α) για εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να βρουν διαθέσιμο ραντεβού εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου. Τα ραντεβού θα πρέπει να δηλωθούν σε ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Β) για τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται πολύ περισσότερες.

Μέχρι σήμερα η πρόοδος της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι πολύ σημαντική, καθώς έχουν υλοποιηθεί τα εξής:

* Πάνω από το 85% των λογισμικών των POS και των ταμειακών μηχανών έχει αναβαθμιστεί. Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση των συστημάτων είναι προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διασύνδεση.

* Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη πάνω από 60.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα.

* Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού με τεχνικούς εγκατάστασης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση.

* Έχουν αποσταλεί πάνω από 130.000 ενημερωτικού χαρακτήρα emails σε επιχειρήσεις, που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και έχουν αναβαθμισμένα τα POS τους. Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές.

* Προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS, άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα ο 4ος κύκλος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές», που καλύπτει και επιπλέον ΚΑΔ, όπως δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κ.ά. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η έγκριση για τη λήψη του voucher ΔΕΝ αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο υπόχρεος να προχωρήσει στη διασύνδεση των συστημάτων του. Θα πρέπει να προχωρήσει στη διασύνδεση άμεσα και όταν εγκριθεί το voucher που του αναλογεί θα μπορέσει να το αξιοποιήσει. Τονίζεται πως από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκατ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ).

* Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν ολοκληρωθεί 12 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ. Παράλληλα, λειτουργεί καθημερινά ειδική ομάδα διαχείρισης του έργου και αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων προκύπτουν, ενώ αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για όσους υπόχρεους (τόσο επιχειρήσεις όσο και παρόχους POS, ταμειακών καθώς και τεχνικούς εγκατάστασης) δεν εργάζονται στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

* Έχει δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα https://www.aade.gr/diasyndesipos με πληροφορίες για το έργο της διασύνδεσης, για τη χρηματοδότηση, με οδηγούς διασύνδεσης ανά μοντέλο POS, ενώ περιλαμβάνεται και ενότητα στην οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν την ετοιμότητα διασύνδεσης μεταξύ του POS τους και του ταμειακού τους συστήματος.

* Διευκρινίζεται πως όσες επιχειρήσεις υπάγονται στους 35 κλάδους λιανικής που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν POS, θα πρέπει μέχρι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, να παραγγείλουν το τερματικό μηχάνημα POS και να το εγκαταστήσουν εντός Μαρτίου. Στη συνέχεια, όσοι είναι υπόχρεοι θα πρέπει να προχωρήσουν στη διασύνδεση του POS με την ταμειακή εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που αναφέρθηκαν παραπάνω και που αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις.

* Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με σύστημα λογισμικού (ERP) και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

* Παράλληλα με το νέο χρονοδιάγραμμα διασύνδεσης παρατείνεται ως την 30η Απριλίου 2024 και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.

* Διευκρινίζεται πως οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος (οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 30.000) θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τέλος, από την πλευρά του Υπουργείου υπογραμμίζεται ότι αποφασίστηκε να μην δοθεί μεγαλύτερη παράταση για δύο λόγους: Πρώτον, διότι έχει διαπιστωθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι το πρώτο διάστημα μεγάλων παρατάσεων περνάει ανεκμετάλλευτο με χαλάρωση των ρυθμών. Δεύτερον, διότι έχει ολοκληρωθεί πλέον σχεδόν το σύνολο της δουλειάς βάσης (αναβαθμίσεις κ.λπ.) και ότι με τους ρυθμούς που ήδη επιτεύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Και τρίτον, διότι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ως έργο-ορόσημο, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου μπορεί να οδηγήσει σε μερική διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τις Βρυξέλλες.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Οι τιμές των καυσίμων πήραν πάλι την ανηφόρα

Οι-τιμές-των-καυσίμων-πήραν-πάλι-την-ανηφόρα

Φώτης Πούλος: Η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη, ενώ εμείς έχουμε υποχρέωση να πουλάμε με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, δεν ισχύει το ίδιο για τα διυλιστήρια και τις εταιρείες / Μεγάλη πτώση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης

Την ανηφόρα έχουν πάρει τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των υγρών καυσίμων, με την αμόλυβδη βενζίνη να ξεπερνά πλέον τα 1,90 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης να «φλερτάρει» με τα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Για τις νέες ανατιμήσεις μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας, Φώτης Πούλος, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης που τον φετινό χειμώνα παρουσιάζει πτώση 30% σε σχέση με πέρυσι.

«Η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη και έχει περιοριστεί το κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λιανική πώληση….»

«Είχαμε μια φοβερή αύξηση στο αργό πετρέλαιο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, που πάρα πολύ γρήγορα, πέρασε στην αντλία. Ενώ εμείς έχουμε υποχρέωση και δέσμευση μέσω πλαφόν που έχει επιβληθεί από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία να πουλάμε με συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, δεν ισχύει το ίδιο για τα διυλιστήρια και τις εταιρείες. Θέλω να τονίσω ότι η χονδρική έχει μείνει ανεξέλεγκτη  και έχει περιοριστεί το κέρδος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λιανική πώληση. Όσον αφορά τις τιμές στην Π.Ε. Καβάλας, έχουμε ξεπεράσει εδώ και μέρες τα 1,90 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη κατά μέσο όρο, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης οδεύει προς τα 1,40 ευρώ το λίτρο, ανάλογα την ποσότητα που θα αγοράσει ο καταναλωτής», ανέφερε σχετικά ο κ. Πούλος.

«Το πετρέλαιο κίνησης συνήθως κάνει ένα μεγαλύτερο ράλι από την αμόλυβδη βενζίνη και αυτή την στιγμή η τιμή του αγγίζει τα 1,80 ευρώ το λίτρο…»

Ειδικότερα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Πούλος τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα συμπιεσμένη, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας με την οποία είναι αντιμέτωποι οι καταναλωτές, αλλά και λόγω του ήπιου χειμώνα που επικρατεί.

Αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο αφορά κυρίως τους επαγγελματίες, ο κ. Πούλος σημείωσε: «Το πετρέλαιο κίνησης συνήθως κάνει ένα μεγαλύτερο ράλι από την αμόλυβδη βενζίνη και αυτή την στιγμή η τιμή του αγγίζει τα 1,80 ευρώ το λίτρο».

Αναφορικά με το αν αυτές οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ο κ. Πούλος επισήμανε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε με σιγουριά είναι μόνο για πολύ λίγες ημέρες. Το τι θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και μετά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».

«Δυστυχώς κάθε χρόνο οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζουν οι καταναλωτές μειώνονται…»

Σε σχέση τέλος με την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και ποια είναι η εικόνα αναφορικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας δήλωσε: «Νομίζω ότι σε σχέση με την περσινή σεζόν έχουμε πτώση που αγγίζει ίσως και το 30%. Πέρυσι η κυβέρνηση στις αρχές της περιόδου προέτρεπε τους καταναλωτές να αγοράσουν πετρέλαιο, γιατί υπήρχε πρόβλημα με το ρεύμα και το φυσικό αέριο. Παράλληλα, δόθηκαν και περισσότερες επιδοτήσεις στην αντλία και από την κυβέρνηση και από τα διυλιστήρια. Αυτό τον φετινό χειμώνα δεν έγινε, γιατί υποχώρησαν οι τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αλλά και επειδή είχαμε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες. Όλα αυτά έφεραν μεγάλη πτώση όσον αφορά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Δυστυχώς κάθε χρόνο οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές μειώνονται».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα