Connect with us

Καβάλα

Συντηρήσεις στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης του δήμου Παγγαίου  

Συντηρήσεις-στα-δίκτυα-ύδρευσης-και-άρδευσης-του-δήμου-Παγγαίου  

Ανδρέας Καλλινικίδης: Δεχτήκαμε μεγάλη πίεση από τον τουρισμό και την ανάγκη άρδευσης των καλλιεργειών / Καταγράφουμε τα προβλήματα χωριό με χωριό / Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και για να γίνουν χρειάζονται 10 εκ. ευρώ περίπου

Τις απαραίτητες συντηρήσεις στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Παγγαίου, έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η Δ.Ε.Υ.Α.Α.Π., ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα για την επόμενη θερινή περίοδο. 

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου, Ανδρέας Καλλινικίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον ούτε με γεωτρήσεις. 

«Πλέον μπορούμε να κάνουμε κάποιες συντηρήσεις μέσα στον χειμώνα…»

«Τώρα που πέρασε η «μπόρα» του καλοκαιριού και η μεγάλη πίεση που δεχτήκαμε από τον τουρισμό και την ανάγκη άρδευσης των καλλιεργειών, ξεκινήσαμε να κάνουμε συντήρηση, για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για του χρόνου, καθώς η λειψυδρία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τα ρέματα ακόμη δεν έχουν κατεβάσει νερά,  παρά τις βροχοπτώσεις που είχαμε πρόσφατα και έτσι χωριό με χωριό, μαζί με τους προέδρους, καταγράφουμε τα προβλήματα για να δούμε μέσα στον χειμώνα μέχρι που να έρθει η νέα τουριστική περίοδος, τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε πανέτοιμοι και στο αρδευτικό κομμάτι, αλλά και στην ύδρευση. Τα δύσκολα πέρασαν, οι αγρότες πλέον δεν ποτίζουν όπως πότιζαν, οι παραλίες άδειασαν και πλέον μπορούμε να κάνουμε κάποιες συντηρήσεις μέσα στον χειμώνα, για να δούμε τι χρειαζόμαστε, να κάνουμε τον νέο προϋπολογισμό για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Καλλινικίδης. 

«Σε γενικές γραμμές τα πήγαμε πάρα πολύ καλά, μας το λένε και οι πολίτες αυτό. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο…»

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Και για να γίνουν όλα αυτά που θέλουμε χρειάζονται 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Σε κάθε χωριό χρειαζόμαστε δύο γεωτρήσεις. Μπορούμε να τις κάνουμε; Δεν μπορούμε, πρέπει να βοηθήσει και το κράτος, δεν μπορούμε μόνοι μας. Ούτε νερό έχει. Η Διεύθυνση Υδάτων δεν δίνει πλέον άδειες τόσο εύκολα για να κάνεις γεωτρήσεις. Δεν υπάρχει όμως και νερό αντίστοιχα στον υδροφόρο ορίζοντα. Αλλά και γεωτρήσεις να κάνεις τι να τραβήξουν αν δεν υπάρχει νερό; Παλεύουμε πάντως, φέτος πήγαμε πολύ καλά με τόσο κόσμο που είχαμε και τόσα κτήματα που έπρεπε να αρδευτούν. Είχαμε λίγα προβλήματα που ήταν λογικό να τα έχουμε και τώρα θα κάνουμε έναν καλό προγραμματισμό να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από μόνοι μας και ποια είναι η βοήθεια που θα ζητήσουμε από την κεντρική διοίκηση, έτσι ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό για να μη μένουν τα χωριά μας από νερό. Σε γενικές γραμμές τα πήγαμε πάρα πολύ καλά, μας το λένε και οι πολίτες αυτό. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Α. Παγγαίου. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Γ. Χατζηγερακούδης: Δεν σταματάνε τα προβλήματα στην Κεραμωτή

Γ.-Χατζηγερακούδης:-Δεν-σταματάνε-τα-προβλήματα-στην-Κεραμωτή

Για την εικόνα που επικρατεί στην Κεραμωτή του δήμου Νέστου την τρέχουσα περίοδο, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο Γιάννης Χατζηγερακούδης, ο ο οποίος είναι επαγγελματίας του τουρισμού και πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος της περιοχής.

«Είχαμε προβλήματα στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Πλέον είμαστε στις αρχές Αυγούστου και τα καταλύματα είναι γεμάτα. Ο Ιούνιος δεν ήταν καλός μήνας, ο Ιούλιος μπήκε λίγο μουδιασμένα, αλλά έστρωσε στη συνέχεια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πολύ άσχημη χρόνια, αλλά μ’ αυτά και μ’ αυτά τα προβλήματα θα την περάσουμε σαν μία «καλή» χρόνια», ανέφερε σχετικά ο κ. Χατζηγερακούδης.

Όταν μια σεζόν δεν έχει δυναμική στην αρχή δεν θα έχει και στο τέλος

«Από εκεί και πέρα θα δούμε πόσο θα τραβήξει πίσω, γιατί όταν μία σεζόν δεν έχει δυναμική από την αρχή νομίζω ότι και στο τέλος δεν θα έχει δυναμική. Μακάρι να κρατήσει ο καιρός, να έχουμε κάποιες αλλαγές. Πέφτουν σίγουρα και οι τιμές γιατί όλοι θέλουν να επιμηκύνουν τη σεζόν, αλλά είναι και περίοδος των Ελλήνων που αυτές τις δυο – τρεις εβδομάδες του Αυγούστου μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο Έλληνας ήταν καλός πελάτης μέχρι που ήρθαν αυτά τα προβλήματα και μείωσε κατά πολύ τις μέρες και το budget και έχουμε αυτήν την εικόνα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γιάννης Χατζηγερακούδης. 

Δεν σταματάνε τα προβλήματα στην Κεραμωτή

«Γενικότερα τα προβλήματα στην Κεραμωτή δεν σταματάνε όταν έχει τόσο πολύ κόσμο. Καθαριότητα, υποδομές, νερό, δρόμοι κλπ. Πάρκινγκ δεν υπάρχει μέσα στο χωριό. Οι δρόμοι έχουν παρκαρισμένα και στις δύο πλευρές. Όλα αυτά πρέπει να τα βάλουμε κάτω και να λύσουμε πολλά ζητήματα γιατί οι εποχές δυσκολεύουν κατά πολύ, ειδικά στα παράκτια μέρη, που το μεγαλύτερο κομμάτι τους έχει να κάνει με τη βουλγάρικη αγορά που περνάει και αυτή η κρίση. Ήδη φάνηκε μία κάμψη ως προς την αγοραστική τους ικανότητα, δεν ξοδεύουν αυτά που ξόδευαν παλιότερα», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Χατζηγερακούδης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Τετραπλασιάστηκε η αφαίρεση πινακίδων στο κέντρο της Καβάλας

Τετραπλασιάστηκε-η-αφαίρεση-πινακίδων-στο-κέντρο-της-Καβάλας

Βασίλης Λεμονίδης: Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε λόγω του πολλαπλασιασμού των αυτοκινήτων / Στην Κουντουριώτου κάνουμε αυτό που πρέπει στο μέτρο του δυνατού / Ζητήσαμε να τοποθετηθούν οριοδείκτες στην Ερυθρού Σταυρού

Για τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αστυνομίας στα σημεία όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης – Οργάνωσης και Δημοτικής Αστυνομίας, του δήμου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης.

«Είναι γεγονός ότι από την ανάληψη των καθηκόντων μου από την 1η Ιουλίου, το πρώτο μέλημά μου ήταν να έρθω σε επικοινωνία με τους 18 δημοτικούς αστυνομικούς, με τους οποίους από τότε μέχρι και σήμερα είμαστε σε καθημερινή πολύωρη επαφή και σωστή συνεργασία, με γνώμονα να λύσουμε τα προβλήματα που όντως Ιούλιο και Αύγουστο έχουμε λόγω του πολλαπλασιασμού των αυτοκινήτων», ανέφερε αρχικά ο κ. Λεμονίδης. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Κουντουριώτου νομίζω ότι στο μέτρο του δυνατού κάνουμε αυτό που πρέπει

«Το πρόβλημα έγκειται πρωτίστως στην οδό Κουντουριώτου που είναι η μοναδική έξοδος προς τον ανατολική πλευρά. Εκεί η Δημοτική Αστυνομία με την παρουσία της σε καθημερινή βάση τις ώρες αιχμής προσπαθεί να διευκολύνει την ομαλή και συνεχή ροή των οχημάτων. Υπάρχει αστυνόμευση σε ό,τι έχει να κάνει με τις εσοχές κάτι που δεν υπήρχε παλιότερα. Έχουμε μια καλή συνεργασία με τους προέδρους Αστικού και Υπεραστικού ΚΤΕΛ κι έτσι τα λεωφορεία μπαίνουν στις εσοχές για να υπάρχει συνεχής ροή. Στον κυκλικό κόμβο επίσης είμαστε κι εκεί παρόντες, ώστε να αλλάζουμε τη ροή και να δίνουμε προτεραιότητα στην άνοδο, για να φεύγουν τα οχήματα προς την ανατολική πλευρά της πόλης. Θα γίνουν και κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις ακόμη, οι οποίες θα διευκολύνουν και τη διέλευση των πεζών, αλλά και την ακόμη καλύτερη ροή των οχημάτων. Οπότε σε ό,τι έχει να κάνει με την Κουντουριώτου νομίζω ότι στο μέτρο του δυνατού κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης – Οργάνωσης και Δημοτικής Αστυνομίας, του δήμου Καβάλας.

Σε έναν μήνα υπάρχει τετραπλασιασμός σ’ ό,τι έχει να κάνει με την αφαίρεση πινακίδων, γιατί υπάρχει συστηματική αστυνόμευση

«Επίσης όσον αφορά την Ερυθρού Σταυρού πρέπει να γίνει τεχνική παρέμβαση και έχει γίνει το έγγραφο και η επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να τοποθετηθούν οριοδείκτες στο κέντρο ακριβώς προς την έξοδο τουλάχιστον της οδού Ερυθρού Σταυρού προς Φάληρο. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο και όπου έχει γίνει διαπιστώνουμε ότι πλέον σταματάνε να διπλοπαρκάρουν τα οχήματα. Τα άτομα που απαρτίζουν τη Δημοτική Αστυνομία κάνουν το καλύτερο δυνατό, ώστε να είμαστε παρόντες παντού, να προσπαθούμε να βοηθήσουμε για την ομαλή ροή των οχημάτων, να ελέγχουμε τα παρανόμως σταθμευμένα οχήματα, είτε στο κέντρο, είτε στην Παναγία. Για όσους κάνουν κακοπροαίτερη κριτική να πω ότι σε έναν μήνα υπάρχει τετραπλασιασμός σ’ ό,τι έχει να κάνει με την αφαίρεση πινακίδων, γιατί υπάρχει συστηματική αστυνόμευση κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα. Υπάρχει μία καλή συνεργασία με τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, με όλους τους δημοτικούς αστυνομικούς και μπορούμε και είμαστε τον σωστό χρόνο στο σημείο όπου υπάρχουν πάρα πολλά παράνομα παρκαρισμένα οχήματα. Γίνεται και η αφαίρεση πινακίδων σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. και η επίδοση του προστίμου, ώστε να καταλάβουν κυρίως οι επισκέπτες πως πρέπει να κινούνται και που είναι νόμιμο να παρκάρουν». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: «Η γεωγραφία μάς έδωσε ένα πλεονέκτημα. Το αν θα το μετατρέψουμε σε ευημερία είναι δική μας ευθύνη»

Μάκης-Παπαδόπουλος:-«Η-γεωγραφία-μάς-έδωσε-ένα-πλεονέκτημα.-Το-αν-θα-το-μετατρέψουμε-σε-ευημερία-είναι-δική-μας-ευθύνη»

Η συζήτηση για την αυξανόμενη παρουσία των Βαλκάνιων στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή είναι θεμιτή. Αρκεί να συζητάμε για το πραγματικό ζήτημα. Και το πραγματικό ζήτημα δεν είναι ποιος αγοράζει ένα ακίνητο, ποιος επενδύει ή ποια πινακίδα έχει το αυτοκίνητο που περνά τα σύνορα. Είναι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας και τι κάνουμε εμείς για να την πετύχουμε.

Η ανάπτυξη δεν μετριέται μόνο από την αξία της γης, ούτε όμως ακυρώνεται επειδή αυξάνεται η αξία της. Μετριέται από το αν ένας τόπος δημιουργεί περισσότερο εισόδημα, περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες προοπτικές για τους ανθρώπους του.

Και ακριβώς εδώ βρίσκεται η ουσία, όχι στο ποιος έρχεται, αλλά στο αν εμείς έχουμε το σχέδιο να αξιοποιήσουμε αυτή την οικονομική κινητικότητα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Γιατί αυτή η κινητικότητα δεν προέκυψε τυχαία. Είναι, σε σημαντικό βαθμό, αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής δεκαετιών, να ενισχύσουμε τη σύνδεση της Βόρειας Ελλάδας με τη Βαλκανική ενδοχώρα.

Η Ελληνική Πολιτεία, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και τελικά όλοι οι πολίτες, μέσα από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, έχουμε επενδύσει σημαντικά σε αυτή την επιλογή. Η Εγνατία Οδός, ο κάθετος άξονας Κομοτηνή–Νυμφαία και ο Ε61 δεν υπάρχουν ή σχεδιάζονται απλώς για να φαίνονται στον χάρτη. Υπάρχουν για να συνδέουν οικονομίες και κοινωνίες. Για να μετακινούνται άνθρωποι και προϊόντα, να ανοίγουν αγορές, να αυξάνεται η επισκεψιμότητα και να δημιουργούνται νέες οικονομικές ευκαιρίες. Δεν μπορούμε λοιπόν να επενδύουμε στη σύνδεση με τα Βαλκάνια και, όταν αυτή η σύνδεση παράγει αποτελέσματα, να αντιμετωπίζουμε τους ίδιους τους Βαλκάνιους ως πρόβλημα.

Χρειάζεται και κάτι ακόμη: συνέπεια. Αν ένας Ελβετός, ένας Γερμανός ή ένας Αμερικανός αγόραζε ένα σπίτι ή επένδυε στην περιοχή μας, πιθανότατα θα μιλούσαμε για εξωστρέφεια και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Γιατί τότε η ίδια οικονομική δραστηριότητα να αποκτά διαφορετικό πρόσημο, όταν προέρχεται από έναν Βούλγαρο, έναν Ρουμάνο ή έναν Σέρβο; Η ανάπτυξη δεν έχει διαβατήριο. Έχει αποτύπωμα. Και αυτό το αποτύπωμα είναι που πρέπει να μας ενδιαφέρει, πόσο εισόδημα μένει στην περιοχή, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, πόσο ενισχύονται οι τοπικές επιχειρήσεις, πόσο διευρύνεται η παραγωγική βάση και πόσο βελτιώνεται τελικά η ζωή των ανθρώπων που κατοικούν εδώ. Άλλωστε, η οικονομία κάνει κύκλους.

Πριν από μερικές δεκαετίες ήταν οι Έλληνες που κατευθύνονταν προς τη Βουλγαρία. Ελληνικές επιχειρήσεις, τράπεζες και κεφάλαια αναζητούσαν εκεί χαμηλότερη φορολογία, μικρότερο κόστος και νέες αγορές. Η Βουλγαρία δεν «ελληνοποιήθηκε». Συμμετείχε σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα. Σήμερα, ορισμένες από αυτές τις ροές κινούνται και προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι πώς θα τις ανακόψουμε. Είναι πώς θα μετατρέψουμε αυτή την κινητικότητα σε μεγαλύτερη και διαρκέστερη αξία για τον τόπο μας. Να μη στηριζόμαστε μόνο σε δύο ή τρεις μήνες τουρισμού. Να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Να συνδέσουμε τον τουρισμό με την τοπική παραγωγή, την εστίαση, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Να προσελκύσουμε επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και πραγματική προστιθέμενη αξία.

Βεβαίως, εδώ χρειάζονται κανόνες. Προστασία του περιβάλλοντος. Έλεγχος της άναρχης δόμησης. Υποδομές που αντέχουν την αυξημένη ζήτηση. Προσιτή κατοικία για τους μόνιμους κατοίκους. Σεβασμός στην ιστορία, στα μνημεία και στην ταυτότητα κάθε περιοχής. Εξωστρέφεια δεν σημαίνει ασυδοσία. Και ανάπτυξη χωρίς σχέδιο και κανόνες δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη.

Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Έναν τόπο που αντιμετωπίζει κάθε αλλαγή με καχυποψία και κλείνεται στον εαυτό του; Ή έναν τόπο ζωντανό και εξωστρεφή, που γνωρίζει τα πλεονεκτήματά του, προστατεύει όσα έχουν αξία και θέτει ο ίδιος τους όρους της ανάπτυξής του;

Για μένα η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Ούτε να ξεπουλήσουμε τον τόπο μας ούτε να τον κλείσουμε σε μια γυάλα. Να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική μας θέση. Να προστατεύσουμε την ιστορία, την ταυτότητα και το περιβάλλον μας. Να βάλουμε κανόνες. Και, κυρίως, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να παραμένει εδώ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αξίας που παράγεται εδώ.

Γιατί τελικά αυτό είναι το πραγματικό μέτρο της ανάπτυξης: Όχι μόνο πόσο ακριβαίνει ένας τόπος, αλλά πόσο αυξάνει την πραγματική του αξία. Όχι μόνο πόσοι έρχονται, αλλά τι μένει στον τόπο από την παρουσία τους. Όχι ποιο διαβατήριο κρατά αυτός που επενδύει, αλλά τι δημιουργεί η επένδυσή του. 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα