Connect with us

Αγροτικά

Σταφύλια: Καλή η χρονιά, ερωτηματικό οι εξαγωγές

Σταφύλια:-Καλή-η-χρονιά,-ερωτηματικό-οι-εξαγωγές

Εξαιρετική, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά για τα σταφύλια του δήμου Παγγαίου, όσα τελικά κατάφεραν να ξεφύγουν από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε πρόσφατα τις Δ.Ε. Ορφανού και Πιερέων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά, καθώς έχουμε ένα δροσερό καλοκαίρι και ικανοποιητικές υγρασίες. Οι παραγωγοί που ήταν επιμελείς και φρόντισαν να λιπάνουν και να ψεκάσουν με σωστό πρόγραμμα τα αμπέλια τους, δεν θα έχουν προβλήματα. Είναι μια καλή και παραγωγική χρονιά, ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά», τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Μυστακίδης.

Άγνωστος Χ η πορεία της εξαγωγής σε μια Ευρώπη που κλονίζεται οικονομικά

Ωστόσο, με έμφαση υπογράμμισε ότι το μεγάλο ερωτηματικό αφορά την πορεία της εξαγωγής των σταφυλιών, μιας και οι αστάθμητοι παράγοντες πλέον στην διεθνή αγορά είναι πολλοί.

«Η εξαγωγή είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι το εμπορικό κομμάτι που περιμένουμε να δούμε και εμείς τι πορεία θα ακολουθήσει. Υπάρχουν προβλήματα  σε μια Ευρώπη με έντονο πληθωρισμό και με δυσκολίες οικονομικές. Ακόμη και η Γερμανία, μια οικονομική υπερδύναμη, έχει προβλήματα με τους καταναλωτές να περιορίζονται. Αυτό που ξέρουμε εμείς για τα του οίκου μας είναι ότι έχουμε μια τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής σε όλα τα επίπεδα. Άρα το τι θα γίνει εμπορικά δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Ευελπιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Δόθηκε παράταση για την υποβολή των αιτήσεων των παραγωγών – Ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες – Μόνο στην Δ.Ε. Ορφανού, οι αιτήσεις από τρία χωριά ξεπερνούν τις 600!

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης αναφέρθηκε και στην πορεία των διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία πριν από 20 ημέρες.

«Η καταστροφή στο δυτικό τμήμα της Π.Ε. Καβάλας ήταν τεράστια και σε μέγεθος και σε έκταση. Αυτό ευαισθητοποίησε ένα μεγάλο μέρος, οφείλω να πω, του κρατικού μηχανισμού, κάτι πρωτοφανές. Φαίνεται ότι καταρχήν η πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα. Περιμένουμε να δούμε όμως την έμπρακτη αυτή   αναγνώριση. Ήρθαν μας άκουσαν και είδαν από κοντά το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής. Από εκεί και πέρα η διαδικασία των αιτήσεων σε σχέση με το τι ζημιά έχει υποστεί ο κάθε παραγωγός, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών. Παρά την ενίσχυση του προσωπικού των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α. χρειάστηκε να δοθεί παράταση, καθώς δεν έφτασαν οι 15 μέρες. Μόνο στην Δ.Ε. Ορφανού, οι αιτήσεις από τρία χωριά ξεπερνούν τις 600, ένα τεράστιο νούμερο για μια μεγάλη έκταση. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, όπως αναφέρει ο κανονισμός, δηλαδή οι αιτήσεις των παραγωγών, τότε ο ΕΛ.Γ.Α. με μια πρώτη ανάγνωση των αιτήσεων θα βγάλει τα συμπεράσματά του για την τακτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά τις αποζημιώσεις», σημείωσε σχετικά ο Ζ. Μυστακίδης.

Υπάρχουν δεσμεύσεις για να μπουν κάποιες προκαταβολές για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν μια ανάσα, γιατί πραγματικά είναι σε απόγνωση. Μένει να το δούμε…»

«Υπάρχουν περιοχές που έχει καταστραφεί σε ποσοστό 100% η φετινή παραγωγή και σε κάποιες περιπτώσεις το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο, αμπελώνες και ελαιώνες. Θα δουν στην υπηρεσία αν θα προχωρήσουν στην λεγόμενη «ζωνοποίηση» για τις περιοχές που έχουν 100% καταστροφή για να εξοικονομηθεί χρόνος. Εκεί δεν υπάρχει κάτι άλλο να δεις. Η ζημιά είναι στο 100%. Τελεία, η ζημιά είναι οφθαλμοφανής. Η περιοχή είναι τεράστια και με τις νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε να γίνεται επιτόπια επίσκεψη μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι, δεν θα προλάβαιναν. Το νέο δεδομένο που ανέφερε και ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. είναι η μη αφαίρεση του 20% της παρακράτησης που είναι κάτι σημαντικό. Υπάρχουν δεσμεύσεις για να μπουν κάποιες προκαταβολές για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν μια ανάσα, γιατί πραγματικά είναι σε απόγνωση. Μένει να το δούμε. Δεν μιλάμε για ένα φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα που μιλούσαμε άλλες φορές, αλλά για μια τεράστια περιοχή. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα προσωπικά, αλλά και οι μεγάλοι σε ηλικία μαρτυρούν ότι ποτέ δεν είδαν σε τόση ένταση φαινόμενο», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Δεν μας ζητήθηκε η βοήθεια από τον ΕΛ.Γ.Α., προφανώς θεωρούν ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των υπαλλήλων που έχουν»

 Σε ερώτηση για το αν αξιοποιήθηκαν γεωπόνοι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Εμείς κάναμε την πρότασή μας, ήμασταν πρόθυμοι ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. να συνεισφέρουμε με όσα άτομα χρειαζόταν αφιλοκερδώς, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε δικαιοδοσία να κάνουμε εκτιμήσεις, επειδή θεωρούμαστε ιδιώτες, ωστόσο υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Δεν μας ζητήθηκε η βοήθεια, προφανώς θεωρούν ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των υπαλλήλων που έχουν, καθώς ενισχύθηκε το τοπικό κατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. με συμβασιούχους γεωπόνους, ως είθισται. Από εκεί και πέρα η πρόσκληση μας είναι ανοιχτή, με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε να συνεισφέρουμε θα το κάνουμε και μάλιστα αφιλοκερδώς».

«Δυστυχώς βλέπουμε το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής – Είναι κάτι που πλέον θα είναι κανονικότητα…»

 Τέλος, για το πόσο ανήσυχος είναι σχετικά με την πιθανή επανάληψη παρόμοιων καιρικών φαινομένων που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες, ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Δεν θα ξεμπερδέψουμε γενικά με την κλιματική αλλαγή. Είναι κάτι που πλέον θα είναι κανονικότητα. Παλιότερα δεν συνέβαινε αυτό, τώρα όμως δυστυχώς βλέπουμε το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής. Γεγονότα που βλέπαμε στην Αμερική μας φαινόταν μακρινά. Τώρα που το ζούμε κι εμείς μας πονά όλους, όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά την τοπική οικονομία, τα καταστήματα. Πονάνε πολλά επαγγέλματα, καθώς μιλάμε για μια αλυσίδα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Καβάλα: Ποια λάδια διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena 2023

Καβάλα:-Ποια-λάδια-διακρίθηκαν-στον-διεθνή-διαγωνισμό-ελαιολάδου-athena-2023

Σχεδόν μοιρασμένες οι συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό· αριθμός ρεκόρ ως προς τις χώρες προέλευσης κριτών και συμμετεχόντων ελαιολάδων· ισπανικό το καλύτερο ελαιόλαδο· ενισχύεται η διεθνής αναγνώριση της ποικιλίας Κορωνέικη.

Τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης ανακοίνωσε στις 19 Μαΐου στον ιστότοπό του ο διεθνής διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition που φέτος διεξήχθη στην Καβάλα 4 με 6 Μαΐου, όπως πάντα με διεθνή κριτική επιτροπή.

Στον ATHENA 2023 αξιολογήθηκαν 525 ελαιόλαδα απ’ όλη την υφήλιο, το 52% ελληνικά (274 δείγματα). Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε φέτος ο αριθμός χωρών απ’ όπου προήλθαν τα προς αξιολόγηση ελαιόλαδα του ATHENA 2023. Μαζί με την Ελλάδα αριθμούν 23 χώρες: Αλγερία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Περού, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή, δηλαδή από όλες τις ηπείρους και τα δύο ημισφαίρια, εκ των οποίων το νότιο παρουσίασε αναπάντεχα αυξημένη συμμετοχή. Η παγιωμένη παρουσία ελαιολάδων απ’ όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει το κύρος και τη σημασία του διαγωνισμού, τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, αφού η χώρα μας είναι πια έδρα μίας εκ των σημαντικότερων διαδικασιών αξιολόγησης στον κόσμο για ένα εμβληματικό για αυτήν προϊόν, το ελαιόλαδο.

Oι 30 κριτές του ΑΤΗΕΝΑ 2003, όπως πάντα προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, προήλθαν φέτος από 15 χώρες, επίσης αριθμό ρεκόρ για το διαγωνισμό. Οι 10 ήταν από Ελλάδα και οι 20 από Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή. Η αξιολόγησή τους οδήγησε σε 368 μετάλλια (τα 159 σε ελληνικά ελαιόλαδα): 40 Διπλά Χρυσά (τα 2 ελληνικά), 168 Χρυσά (τα 60 ελληνικά), 108 Αργυρά (τα 61 ελληνικά) και 52 Χάλκινα (τα 36 ελληνικά).

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το ισπανικό Primicia Picual της εταιρείας Martin De Prado από την ποικιλία ελιάς Πικουάλ και προέλευση το Κάθερες της περιοχής Εξτρεμαδούρα. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Julia, της ομώνυμης εταιρείας από την Ήπειρο (Άρτα), από την ποικιλία Κονσερβολιά Άρτας. Το εν λόγω ελαιόλαδο εξασφάλισε Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, δηλαδή βαθμολογία πάνω από 95%. Καταδεικνύεται, έτσι, πως ελαιόλαδα ακόμα και από μη καθιερωμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μπορούν να διακριθούν και μάλιστα στο μέγιστο επίπεδο, παίζοντας έως και κομβικό ρόλο για την περαιτέρω ελαιοκομική ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Το κορυφαίο ελαιόλαδο από την ποικιλία Κορωνέικη παγκοσμίως ήταν αυτήν τη χρονιά βραζιλιάνικο, το Casa Marchio Koroneiki (Διπλό Χρυσό Μετάλλιο), της εταιρείας Fazenda Casa Marchio, με προέλευση την Ενκρουσιλιάδα ντο Σουλ του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία της «βασίλισσας» ποικιλίας ελιάς της Ελλάδας, της Κορωνέϊκης, στο παγκόσμιο στίβο της ελαιοπαραγωγής και τη δυναμική της ποιότητας των ελαιολάδων από αυτή. Πολύ δε περισσότερο όταν από τα 167 μονοποικιλιακά ελαιολάδα από Κορωνέικη που συμμετείχαν φέτος στον ATHENA, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, τα 14, προήλθαν από 5 διαφορετικές χώρες του εξωτερικού, από τρεις διαφορετικές ηπείρους και από τα δύο ημισφαίρια: 5 από Κύπρο (τα δύο με μετάλλιο, ένα χρυσό και ένα αργυρό), 4 από Βραζιλία (όλα με μετάλλιο: εκτός του διπλού χρυσού, δύο χρυσά και ένα αργυρό), 3 από Ισραήλ (το ένα με αργυρό μετάλλιο), 1 από ΗΠΑ (με διπλό χρυσό μετάλλιο) και 1 από Κίνα. Το καλύτερο ελαιόλαδο της Ελλάδας από την ποικιλία Κορωνέϊκη είχε προέλευση το Λασίθι Κρήτης και ήταν το Physis of Crete (χρυσό μετάλλιο), της ομώνυμης εταιρείας.

Η παράδοση τα ελληνικά αρωματισμένα ελαιόλαδα να διακρίνονται δεόντως συνεχίστηκε στο φετινό ATHENA. Άλλωστε, η παραγωγή τους είναι πια καθιερωμένη στην Ελλάδα. Ένα, μάλιστα, εξ αυτών εξασφάλισε Διπλό Χρυσό μετάλλιο, το μόνο για αρωματικό ελαιόλαδο φέτος, συνεπώς ήταν και το κορυφαίο αρωματισμένο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Πρόκειται για το Laconiko Meyer Lemon της εταιρείας Laconiko, καλύτερο ανάμεσα στα 42 αρωματικά ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν στον ATHENA 2023, με προέλευση, εκτός από την Ελλάδα (36 αρωματισμένα ελαιόλαδα), τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Από όλα αυτά μετάλλιο πήραν τα 33, καταδεικνύοντας και το υψηλό επίπεδο, αλλά και τον ανταγωνισμό στην κατηγορία αυτή, που συνεχίζει να εκπλήσσει με τα προς αρωματισμό συστατικά, π.χ. κουμκουάτ, ροδοπέταλα, πράσο, έως και κακάο και yuzu.

Ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ διεξάγεται ετησίως, από το 2016, σε διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας. Φέτος, η 8η διοργάνωσή του έλαβε χώρα στην Καβάλα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή το γεγονός ότι η περιοχή της φιλοξενεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους ελαιώνες της χώρας όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή. Η τελετή απονομής βραβείων του διαγωνισμού ΑΤΗΕΝΑ θα γίνει στις 10 Ιουνίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Όλα τα αποτελέσματα είναι αναρτημένα στο www.athenaoliveoil.gr.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Τις επόμενες ώρες οι αποζημιώσεις στους σπαραγγοπαραγωγούς»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Τις-επόμενες-ώρες-οι-αποζημιώσεις-στους-σπαραγγοπαραγωγούς»

Μακάριος Λαζαρίδης: «Τις επόμενες ώρες οι αποζημιώσεις στους σπαραγγοπαραγωγούς»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter,  ο υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης κάνει γνωστό ότι «πιστώνονται τις επόμενες ώρες στους λογαριασμούς των σπαραγγοπαραγωγών τα ποσά ενίσχυσης για τις συνέπειες που υπέστησαν από την ουκρανική κρίση».

Η Ε.Ε., όπως σημειώνει, «έδωσε την έγκριση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες.

Άλλη μια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη που γίνεται πράξη!», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Λαζαρίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μ. Λαζαρίδης: «Με 26.316.328 ευρώ στηρίξαμε τον πρωτογενή τομέα στην Π.Ε. Καβάλας»

Μ-Λαζαρίδης:-«Με-26316328-ευρώ-στηρίξαμε-τον-πρωτογενή-τομέα-στην-ΠΕ.-Καβάλας»

Με το προεδρείο του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου, ο υποψήφιος Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαν την τελευταία τετραετία, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι, παρά τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις που ταλάνισαν τη χώρα, η Κυβέρνηση στήριξε ποικιλοτρόπως τον πρωτογενή τομέα, πάντα εντός του επιτρεπτού δημοσιονομικού πλαισίου. 

Μόνο στην Π.Ε. Καβάλας, όπως ανέφερε, οι αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛ.ΓΑ. την περίοδο 2020 – 2023 ήταν 23.512.451 ευρώ, ενώ επιπρόσθετα οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε.) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασαν στα 2.803.877 ευρώ.

Δηλαδή, διατέθηκε ένα συνολικό ποσό της τάξης των 26.316.328 ευρώ.

Παράλληλα, υπενθύμισε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των αγροτών, όπως τα φορολογικά κίνητρα ιδίως για όσους συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, τη νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% αντί για 22%, την οριστική μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα από 13% σε 6%, την αναστολή του φόρου επιτηδεύματος και την επιδότηση του ενεργειακού κόστους με τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Λαζαρίδης δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, εφόσον οι πολίτες τους εμπιστευτούν ξανά στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια τόνωσης του πρωτογενούς τομέα και ανάδειξής του ως κορυφαίου μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα