Connect with us

Αγροτικά

Σάββας Αργυράκης: Καταστροφική για τον κάμπο η μείωση των υδάτων άρδευσης

Σάββας-Αργυράκης:-Καταστροφική-για-τον-κάμπο-η-μείωση-των-υδάτων-άρδευσης

Συμβολική κινητοποίηση με τρακτέρ πραγματοποίησαν τη Μεγάλη Δευτέρα (14/4) στο δημαρχείο Νέστου αγρότες της περιοχής, αντιδρώντας στην απόφαση για μείωση αποδέσμευσης νερού από το φράγμα του Θησαυρού, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή.

Στην πρόσφατη συνέλευση που πραγματοποίησαν οι Τ.Ο.Ε.Β., Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θαλασσιάς στο δημοτικό αμφιθέατρο του δήμου Νέστου, τους ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Υδάτων και το φράγμα του Θησαυρού ότι θα λάβουν για την άρδευση από 35 έως 50 εκατομμύρια κυβικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της οικολογικής παροχής.

Καταστροφική για τον κάμπο μια τέτοια απόφαση

«Αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κάμπο, διότι δεν θα πλήξουν μόνο τις αροτραίες καλλιέργειες ή τις δενδρώδεις για μία χρονιά, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε ζημιές αν δεν αρδευτούν σωστά τα επόμενα χρόνια», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε για το θέμα στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης. 

«Η παραγόμενη ποσότητα, η οποία επηρεάστηκε πέρυσι από τα 74 εκατομμύρια κυβικά που πήραμε, ήταν μειωμένη και πιστεύουμε ότι αν δεν λάβουμε αυτά που ζητάνε οι Τ.Ο.Ε.Β. για την άρδευση, γιατί οι ίδιοι είναι διαχειριστές νερού και γνωρίζουν τις ποσότητες που πρέπει να έχει το δίκτυο, ώστε να λειτουργεί σωστά, δηλαδή τα 120 εκατομμύρια κυβικά, τότε θα έχουμε προβλήματα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

«Δεν είναι δυνατόν κατά το δοκούν να αποφασίζουν ότι το αγαθό του ποταμού Νέστου μπορούν να το εκμεταλλεύονται μόνο για ενέργεια…»

«Τα 35 εκατομμύρια κυβικά μας ώθησαν έξω στον δρόμο και σε αυτή τη συμβολική κινητοποίηση, ώστε να πιέσουμε σε δεύτερο βαθμό με όλους τους φορείς προς την κεντρική διοίκηση του κράτους και να τους ζητήσουμε να γίνεται η παραγωγή ενέργειας, αλλά με τέτοιο τρόπο που να είναι ισόρροπη η λειτουργία, ώστε να υπάρχει και παραγωγή ενέργειας και παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Δεν είναι δυνατόν κατά το δοκούν να αποφασίζουν ότι το αγαθό του ποταμού Νέστου μπορούν να το εκμεταλλεύονται μόνο για ενέργεια και δεν μπορούμε να το εκμεταλλευόμαστε εμείς για την παραγωγή προϊόντων και τι προϊόντων, εξαγώγιμων, τα οποία προσφέρουν θέσεις εργασίας σε συσκευαστήρια στην περιοχή και κρατάνε όλον αυτόν τον κόσμο και δεν φεύγουν έξω μετανάστες όπως έχουν φύγει τόσοι συμπολίτες μας στο εξωτερικό», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Αργυράκης, ο οποίος τόνισε ότι η κινητοποίηση ήταν ο προάγγελος για το τι θα επακολουθήσει εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα παραμένουν ψηλά στην ατζέντα

Τα-προβλήματα-του-πρωτογενή-τομέα-παραμένουν-ψηλά-στην-ατζέντα

Aντιπροέδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων εξελέγη ο Ζαφείρης Μυστακίδης

Στη θέση του αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, εξελέγη μετά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου στην Αθήνα, ο Ζαφείρης Μυστακίδης.
Για τη σημαντική αυτή επιτυχία του, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον πρωτογενή τομέα, μίλησε στον «Ενήμερο» ο κ. Μυστακίδης, ο οποίος παραμένει και στο τιμόνι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας.

Ο γεωπονικός κόσμος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην επίλυση των προβλημάτων

”Η διαδικασία των αρχαιρεσιών της Π.Ο.Σ.Γ., ήταν μία πολύ σημαντική διαδικασία, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία με τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα να είναι ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Μιλάω για τα προβλήματα με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., τα σκάνδαλα, τη διαφθορά. Ο γεωπονικός κόσμος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και θα πρέπει να αναδειχθεί περισσότερο ο ρόλος του γεωπόνου και η αναγκαία συμμετοχή του στη διαδικασία της παραγωγής. Είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία που έτσι και αλλιώς την κάνουμε και τώρα θα την κάνουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μυστακίδης.

Αυξημένη ευθύνη, είναι μία πρόκληση για μένα

”Έτσι κι αλλιώς ήμουν τις δυο προηγούμενες θητείες του οργάνου στο διοικητικό συμβούλιο. Με τιμήσαν με την ψήφο τους οι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και με ανέδειξαν στη θέση του αντιπροέδρου. Είναι μία τιμητική θέση, μία επιβράβευση όλων αυτών των προσπαθειών που κάνω κι εγώ χρόνια και είναι αλήθεια ότι είμαστε προφανώς και δίπλα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Άλλος ο ρόλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, άλλος ο ρόλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, καθώς είναι πιο θεσμικές οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν και σε κεντρικό επίπεδο. Η θέση αυτή με ”φορτώνει” με μία αυξημένη ευθύνη. Δεν το λέω ως παράπονο, αλλά είναι μία πρόκληση για μένα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα ξετυλιχθεί ο σχεδιασμός που έχουμε ως Π.Σ.Σ.Γ.

”Ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συναδέλφων σε αυτόν τον ρόλο. Έχουμε ένα team που μας πλαισιώνει και είναι πολύ εργατικό και διαπνέεται από τις ίδιες αξίες με μένα, οπότε μιλάμε την ίδια γλώσσα και κάνουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά μας. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα ξετυλιχθεί όλος αυτός ο σχεδιασμός που έχουμε ως Π.Σ.Σ.Γ. Τους τελευταίους μήνες με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. φάνηκε σε όλο αυτό το σκάνδαλο ότι οι γεωπόνοι και οι θεσμικοί φορείς αναδείκνυαν το πρόβλημα και ξεδίπλωναν ολοένα και νέες πτυχές αυτού του σίριαλ και φάνηκε ότι η πολιτεία είχε παραγκωνισμένο αυτόν τον ρόλο που εμείς έχουμε, του γεωπόνου, σε όλη αυτή τη διαδικασία”, σημείωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον ”Ε” ο κ. Μυστακίδης.

Οι επιδοτήσεις δεν δίνονται για να πάει ο κόσμος διακοπές και στα μπουζούκια, αλλά για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας – Προβλήματα ενόψει από το πέρασμα από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην ΑΑΔΕ

Καταληκτικά, ο νέος αντιπρόεδρος της Π.Σ.Σ.Γ., στάθηκε στα προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια με το πέρασμα από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στην ΑΑΔΕ, τονίζοντας σχετικά: ”Η ΑΑΔΕ, καλά κάνει, είναι για να εισπράττει φορολογίες, για να ελέγχει τις κινήσεις και καλά κάνει. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. πρέπει να μοιράζει τις κοινοτικές επιδοτήσεις δίκαια με έναν σύννομο τρόπο προφανώς, όχι με αυτό που γινόταν μέχρι τώρα, το πλιάτσικο. Οι επιδοτήσεις δεν δίνονται για να πάει ο κόσμος διακοπές και στα μπουζούκια, αλλά για να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να μείνει ο κόσμος της υπαίθρου σε αυτήν. Άρα αυτό το πείραμα με την ΑΑΔΕ θα βγάλει προβλήματα. Δεν μπορεί ένας εφοριακός, ένας οικονομολόγος, να καταλάβει προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Είμαστε οι πρώτοι που λέμε με δίκαιο και σύννομο τρόπο να μοιραστούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σ’ αυτούς που τις δικαιούνται πραγματικά. Αλλά εδώ βγαίνουν προβλήματα και περάσαμε στο από ‘κει που φυσούσαμε τον χυλό, φυσάμε και το γιαούρτι. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και το ότι ο κόσμος δεν θα παίρνει έγκαιρα τις επιδοτήσεις και θα βλέπουμε μία πολιτεία ανήμπορη και δέσμια απ’ αυτό που η ίδια δημιούργησε με την ανάθεση στην ΑΑΔΕ της διανομής και με ποιον τρόπο των ευρωπαϊκών ενισχύσεων”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

22,7 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού

22,7-εκατ.-ευρώ-για-αποζημιώσεις-κτηνοτρόφων-λόγω-ευλογιάς-και-αφθώδους-πυρετού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σήμερα στην πρώτη φετινή πληρωμή αποζημιώσεων για κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν, στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, η οποία αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και του αφθώδους πυρετού. Συγκεκριμένα, σήμερα καταβλήθηκαν συνολικά 22.757.594,65 ευρώ σε 849 δικαιούχους για αποζημιώσεις, ως εξής:

Περιφέρεια Ποσό (€)
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 3.961.430,00 €
Βορείου Αιγαίου 726.038,00 €
Ηπείρου 468.152,90 €
Θεσσαλίας 8.061.654,60 €
Ιονίων Νήσων 18.100,00 €
Κεντρικής Μακεδονίας 9.291.862,75 €
Πελοποννήσου 14.590,40 €
Στερεάς Ελλάδας 215.766,00 €
Σύνολα 22.757.594,65 €

Τα παραπάνω ποσά καταβλήθηκαν απευθείας από το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλαν οι Περιφέρειες.

Επισημαίνεται ότι η καταβολή αποζημιώσεων για την Δυτική Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στις 4 Απριλίου καταβλήθηκαν 4,4 εκ. ευρώ στις Περιφέρειες για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα χρήματα θα εμφανιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης με πρόσχημα τον αφθώδη πυρετό

Απόπειρες-τηλεφωνικής-εξαπάτησης-με-πρόσχημα-τον-αφθώδη-πυρετό

Τελευταία Θέματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης με πρόσχημα τον αφθώδη πυρετό

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τους κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα ότι έχουν εντοπιστεί περιστατικά τηλεφωνικών επικοινωνιών από άγνωστα άτομα, τα οποία προσποιούνται ότι ενεργούν εκ μέρους υπηρεσιών ή εργαστηρίων και ζητούν προσωπικά δεδομένα, με πρόσχημα την ενημέρωση για αποτελέσματα εξετάσεων σχετικών με τον αφθώδη πυρετό.

Οι εν λόγω πρακτικές συνιστούν πιθανή απόπειρα εξαπάτησης (phishing) και δεν συνάδουν με τις επίσημες διαδικασίες ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι:

  • Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Περιφερειών δεν ζητούν ποτέ τηλεφωνικά προσωπικά δεδομένα (όπως ΑΜΚΑ ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία).
  • Καμία ενημέρωση για εργαστηριακά αποτελέσματα δεν πραγματοποιείται μέσω άτυπων τηλεφωνικών κλήσεων από μη ταυτοποιημένες πηγές.
  • Το μοναδικό αρμόδιο και επίσημο εργαστήριο για την επιβεβαίωση του αφθώδους πυρετού είναι το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι κτηνοτρόφοι να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Να μην αποκαλύπτουν προσωπικά ή ευαίσθητα δεδομένα σε τηλεφωνικές κλήσεις από αγνώστους.
  • Να διακόπτουν άμεσα την επικοινωνία σε περίπτωση υποψίας και να επικοινωνούν οι ίδιοι με τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω των επίσημων τηλεφώνων τους.
  • Να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση ύποπτης επικοινωνίας.

Το Υπουργείο έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του περιστατικού και παρακολουθεί στενά το φαινόμενο.

Η προστασία των παραγωγών και η διασφάλιση της αξιόπιστης ενημέρωσης αποτελούν βασική προτεραιότητα των αρμόδιων αρχών.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα