Connect with us

Καβάλα

Παραμένουν τα νιτρικά στα νερά των Φιλίππων

Παραμένουν-τα-νιτρικά-στα-νερά-των-Φιλίππων

Συνεχίζεται η απαγόρευση κατανάλωσης νερού στον οικισμό Φιλίππων λόγω νιτρικών. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης σημείωσε ότι το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα λιπάσματα των αγροτών και ερευνούν τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Η μόνιμη λύση είναι η υδροδότηση από τις πηγές Κεφαλαρίου, όπου τρέχουν τις σχετικές διαδικασίες.

Ήδη, είπε ο κ. Χρόνης, έχουμε κάνει μια γεώτρηση στα ορεινά των Φιλίππων γιατί η νιτρορύπανση αφορά κυρίως ανθρωπογενή δραστηριότητα, από τα χωράφια, τα σπίτια ή από τα ζώα. Επειδή τα χωράφια δεν ποτιζόταν, αυτή την στιγμή έχει περικυκλωθεί στην πραγματικότητα από καλλιέργειες που ποτίζονται εντατικά, από καλαμπόκια, ηλιόσπορους κλπ. Κυρίως εκεί οφείλεται η αύξηση των νιτρικών στο νερό, γι’ αυτό ζητήσαμε από τους επιστήμονες του ΑΠΘ να μας υποδείξουν και στις Κορυφές, Βουνοχώρι, Λημνιά, Λυκόστομο και στους Φιλίππους μέρη που κάναμε γεωτρήσεις.

Η πρώτη γεώτρηση που έγινε στο Βουνοχώρι ήταν επιτυχής και θα ολοκληρώσουμε τώρα την διαδικασία για να μπεί ηλεκτρολογικός εξοπλισμός γιατί ένα από τα προβλήματα είναι και το κόστος. Γι’ αυτό κάναμε και την γεώτρηση. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στις Κορυφές με φράξεις των σωληνώσεων από άλατα αλλά συνεχίζουν τα προβλήματα. Για τον λόγο αυτόπρέπει να κάνουμε και άλλες εργασίες για να υδροδοτήσουμε την περιοχή με τα 98 υδρόμετρα που υπάρχουν στις Κορυφές. Το θέμα θα λυθεί στο επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά τους Φιλίππους. Είχαμε μια γεώτρηση εκεί που την φτάσαμε στα 220 μέτρα, αλλά δεν βρέθηκε νερό. Αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες του ΑΠΘ ήταν να φτάσουμε τα 320 μέτρα γεώτρησης ή να πάμε δίπλα και να κάνουμε μια καινούργια, όχι όμως στον κάμπο, αλλά ψηλά στο βουνό όπου δεν υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα, άρα και νιτρικά που θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Αυτό που θα κάνουμε για όλη την περιοχή των Φιλίππων είναι η σύνδεση με τις πηγές Κεφαλαρίου. Θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού 2 χιλιομέτρων που θα περνά μέσα από τον Αμυγδαλεώνα για να υδροδοτήσουμε Αμυγδαλεώνα, Δάτο, Πολύστυλο, Μικροχώρι, Νέο Ζυγό και Ζυγό από τις πηγές Κεφαλαρίου. Ήδη είμαστε σε μια συμφωνία με τον ΤΑΠ για χρηματοδότηση 4,5 εκατομμυρίων για να περάσει ο αγωγός, ενώ έχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο να μας δώσει τα υπόλοιπα χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο που θα κοστίσει 9 εκ ευρώ σε συνολικό προυπολογισμό. Έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημά μας.

Μια γεώτρηση, όπως είπε ο κ. Χρόνης, που δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή γιατί κοστίζει γύρω στις 20 χιλιάδες ευρώ.

«Το πιο δύσκολο είναι να ληφθούν οι άδειες από πολλές υπηρεσίες. Αυτό είναι το πιο χρονοβόρο της υπόθεσης. Στην περίπτωση των Φιλίππων αν βρεθεί νερό είμαστε έτοιμοι μέσα σε ένα μήνα να έχουμε ολοκληρωμένο το σύστημα ώστε η γεώτρηση να τροφοδοτείται από την νέα πηγή», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο λιμάνι της Κεραμωτής

Γυναίκα-εντοπίστηκε-νεκρή-στο-λιμάνι-της-Κεραμωτής

Το πρωί της Κυριακής 16 Ιανουαρίου 2022 η Λιμενική Αρχή Κεραμωτής ενημερώθηκε για την ύπαρξη σορού γυναίκας εντός της θαλάσσιας περιοχής στον λιμένα Κεραμωτής.

Άμεσα στην εν λόγω περιοχή μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, όπου ανέσυραν την ανωτέρω σορό, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Καβάλας, ενώ διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 38χρονη αλλοδαπή.

Προανάκριση διενεργείται από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κεραμωτής του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Καβάλα

Δωρεά φορητού απινιδωτή στη μνήμη του Χρήστου Ρέμμου

Δωρεά-φορητού-απινιδωτή-στη-μνήμη-του-Χρήστου-Ρέμμου

Στην επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και ενός φορητού απινιδωτή που δώρισε στον Δήμο Καβάλας ο κ. Θόδωρος Ρέμμος, στη μνήμη του πατέρα του Χρήστου Ρέμμου, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Καβάλας, του Ερασιτέχνη ΑΟΚ και της ΠΑΕ ΑΟΚ, προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου 2022 στο ΔΑΚ “Αλεξάνδρα Δήμογλου”, οι εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ζεκή Μεμέτ Αλή και Λευτέρης Διακογιάννης.

Την επίδειξη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη και των Αντιδημάρχων Αθλητισμού και Οικονομικών Υπηρεσιών, Κώστα Βακιρτζή και Γιάννη Προμούσα αντίστοιχα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, θέτοντας παράλληλα διάφορα ερωτήματα, και οι εκπρόσωποι των ομάδων που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο φορητός απινιδωτής, με πρωτοβουλία των υπευθύνων για τη λειτουργία των δημοτικών γυμναστηρίων, τοποθετήθηκε δίπλα στη γραμματεία του κλειστού γυμναστηρίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη αντιμετώπισης καρδιακού επεισοδίου.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, κατά τη διάρκεια της σύντομης παρέμβασης του πριν τη διεξαγωγή της σημερινής επίδειξης, ευχαρίστησε τόσο τον κ. Ρέμμο για τη χορηγία του, όσο και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη συνεχή στήριξη που παρέχει στο Δήμο Καβάλας, καθώς και στους συλλόγους της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Τέλος, αναφερόμενος στον αείμνηστο Χρήστο Ρέμμο, επισήμανε πως με τη συνολική του προσφορά κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην εκπαίδευση και τον τοπικό αθλητισμό.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Καβάλα

«Πονοκέφαλος» για την Δ. Ε. Ελευθερών οι κυνηγοί από την Κύπρο

«Πονοκέφαλος»-για-την-Δ-Ε.-Ελευθερών-οι-κυνηγοί-από-την-Κύπρο

Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει στον Δήμο Παγγαίου και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ελευθερών από την παρουσία πολλών κυνηγών που έρχονται οργανωμένα από την Κύπρο με σκοπό να κυνηγήσουν μέσα στον κάμπο πουλιά.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από το μέτρο, όμως ο νόμος για το κυνήγι που δεν έχει αλλάξει εδώ και εξήντα χρόνια τους καλύπτει. Έτσι ούτε το Δασαρχείο ούτε η Αστυνομία δεν μπορούν να επέμβουν.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι γιατί ναι μεν κυνηγούν εκτός αστικής περιοχής, όμως πολλοί εκτός του ότι βρίσκουν σκάγια ακόμα και μέσα στο σπίτι τους , βλέπουν να καταστρέφονται και οι ελαιώνες τους ή τα αμπέλια τους, αφού τα σκάγια τους διαλύουν τα νάιλον που σκεπάζουν τις καλλιέργειές τους και ότι άλλες κατασκευές έχουν κάνει για να τα προστατέψουν μέσα στον χειμώνα.

Για το θέμα αυτό έχει κάνει καταγγελία ο αντιδήμαρχος Ελευθερών κ. Χρήστος Πριονίδης και αναμένει να πάρει μια απάντηση από την πολιτεία αφού έχει δημοσιοποιήσει το θέμα, το οποίο αναμένεται να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ειδικότερα ο κ. Πριονίδης σε ανάρτησή του σημειώνει:

Ένα χρόνιο πρόβλημα που λαμβάνει χώρα πάντα τέτοιο καιρό είναι τα γκρουπ κυνηγών που έρχονται από Κύπρο και κυνηγάνε στον κάμπο των Ελευθερών με θράσος λες και τους ανήκει, αφού δεν σκέφτονται τις περιουσίες των αγροτών μας και με τις βολές τους τρυπάνε τα ναύλων, τα σταγονίδια, πολλές φορές δεξαμενές ποτίσματος, αλλά και κολόνες τις ΔΕΗ όπως πέρσι να θυμίσω που έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες το Δημοτικό Διαμέρισμα των Ελευθερών.

Το σημαντικότερο δε είναι οι ανθρώπινες ζωές! Αφού απευθύνθηκα τηλεφωνικά εγώ ο ίδιος (σ.σ.: ο Χρήστος Πριονίδης) στο Δασαρχείο πήρα την απάντηση πως δεν τους καλύπτει η νομοθεσία ώστε να μπορούν να επέμβουν και πως έχουν κάνει ενέργειες από το 2018 για να αλλάξει αυτό, αλλά μέχρι τώρα τίποτα.

Έτσι μίλησα με τον συνάδελφο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστο Μποσμπότη και του ζήτησα να δει το νομικό καθεστώς ώστε να παρθεί απόφαση που να απαγορεύει στα συγκεκριμένα γκρουπ το κυνήγι για να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα