Connect with us

Οικονομία

Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024

Παράταση-στα-τέλη-κυκλοφορίας-μέχρι-τις-29-Φεβρουαρίου-2024

«Αποφασίσαμε να δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, για την πληρωμή τους, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024. Για ένα δίμηνο ακόμα. Κατόπιν, η Κυβέρνηση θα προτείνει ένα καινούργιο σύστημα, με βάση το οποίο δεν θα υπάρχει αμέσως, εάν δεν πληρωθούν τα τέλη προσαύξηση 100%, αλλά μια σταδιακή προσαύξηση ανάλογα με την καθυστέρηση του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Λίγο νωρίτερα, με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, παρετάθη έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 η προθεσμία πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας οχημάτων.
Όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η νέα ημερομηνία είναι οριστική και δεν θα δοθεί καμία περαιτέρω παράταση.
Αναφερόμενος στην νέα προθεσμία, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «αποφασίσαμε να παρατείνουμε την εμπρόθεσμη εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας οχημάτων για το 2024 προκειμένου  οι συμπολίτες μας και κάθε ελληνικό νοικοκυριό που διαθέτει όχημα, να προγραμματίσουν την κάλυψη των υποχρεώσεών τους με μεγαλύτερη άνεση».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείρισή των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Διευκρινίσεις-της-ΑΑΔΕ-για-τη-φορολογική-μεταχείρισή-των-βραχυχρόνιων-μισθώσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που αρχίζουν από 1.1.2024 και εφεξής, παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στην ορθή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, αποσαφηνίζονται τόσο γενικά θέματα όσο και ειδικότερες περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικότερα :

Ι. Φυσικά Πρόσωπα

Το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θεωρείται εισόδημα από:

* ακίνητη περιουσία και απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά μέχρι δύο (2) ακίνητα

* επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά από τρία (3) ακίνητα και άνω.

Προκειμένου το εισόδημα των φυσικών προσώπων να υπαχθεί στην αντίστοιχη κατηγορία, λαμβάνονται υπ’ όψη:

* το πλήθος των Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχουν καταχωρηθεί, το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πλήθος των ακινήτων. Σε περιπτώσεις διακριτής εκμετάλλευσης δωματίων στο ίδιο ακίνητο, αντιστοιχούν περισσότεροι ΑΜΑ. Για παράδειγμα, εάν στο ίδιο διαμέρισμα διατίθενται ξεχωριστά τρία (3) δωμάτια, με διαφορετικούς ΑΜΑ, τα αντίστοιχα εισοδήματα θα αντιμετωπισθούν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13%.

* η πρόθεση εκμετάλλευσης των ακινήτων αυτών, η οποία αποδεικνύεται από την καταχώρησή τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, χωρίς να εξετάζεται και η απόκτηση ή μη εσόδων από την εκμετάλλευσή τους.

ΙΙ Νομικά Πρόσωπα

Το εισόδημα που αποκτούν από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ακινήτων από τα οποία προέρχεται και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως δικαιούχοι εισοδήματος στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται πάνω από δύο ακίνητα και τα νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως αριθμού ακινήτων, υποχρεούνται να:

* προβούν σε δήλωση έναρξης ή μεταβολής ΚΑΔ, εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου. Τη δήλωση έχουν δυνατότητα να υποβάλουν εντός της ίδιας προθεσμίας και όσα φυσικά πρόσωπα όφειλαν να την έχουν υποβάλει σε προγενέστερη ημερομηνία, κάνοντας αναγωγή στην πραγματική ημερομηνία έναρξης/μεταβολής,

* καταβάλλουν τέλος παρεπιδημούντων,

* περιλαμβάνουν τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.

Ωστόσο, τονίζεται ότι και τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται μέχρι δύο (2) ακίνητα, υποχρεούνται να περιλαμβάνουν ΤΑΚΚ κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν μισθώσεις που θεωρούνται βραχυχρόνιες, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν.4446/2016, δηλαδή των οποίων η διάρκεια δεν υπερβαίνει τις 59 ημέρες.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο περιμένουν δικαίωση

Οι-δανειολήπτες-σε-ελβετικό-φράγκο-περιμένουν-δικαίωση

Δέσποινα Σονιάδου: Ζητάμε από τον Άρειο Πάγο να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Η νομολογία του ενωσιακού δικαίου είπε ότι υπάρχουν καταχρηστικοί όροι / Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παραβίασαν ακόμη και την πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος!

Για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, μίλησε στον «Ενήμερο», η εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.), Δέσποινα Σονιάδου.

Όπως τόνισε αρχικά η κ. Σονιάδου, τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν από το 2006 μέχρι και το 2010, ενώ κατά ομολογία των τραπεζών στα δικόγραφά τους, αφορούν περίπου 65.000 με 70.000 οι συμβάσεις, στις οποίες όμως συμπεριλαμβάνονται και εγγυητές και συνοφειλέτες, οπότε συνολικά το πρόβλημα αφορά περίπου 200.000 οικογένειες.

Η συναλλαγματική ισοτιμία έκανε δυσβάσταχτα αυτά τα δάνεια

«Αυτό που έκανε δυσβάσταχτα αυτά τα δάνεια είναι η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων. Δηλαδή ξεκίνησαν με μία ισοτιμία το 2006 στο 1,65, ενώ τα επόμενα χρόνια διαμορφώθηκε στο 1,67, στο 1,58. Το 2010 έφτασε στο 1,20 και εκεί βέβαια η ελβετική κεντρική τράπεζα κλείδωσε την ισοτιμία για δικούς της οικονομικούς λόγους. Απελευθέρωσε την ισοτιμία τον Ιανουάριο του 2015 και από το 1,20 την άφησε ελεύθερη, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει διαμορφωθεί η ισοτιμία από το 1,20 που ήταν, στο 1 προς 0,97. Οι δανειολήπτες επιβαρύνονται με 70% στο κεφάλαιο, δεν μιλάμε για τον τόκο. Γιατί πολλοί συγχέουν τον τόκο που πληρώνει αυτό το δάνειο, με την κατάχρηση που έχει δημιουργηθεί λόγω των ισοτιμιών. Δηλαδή μιλάμε για την επιβάρυνση στο κεφάλαιο σ’ ένα ποσοστό της τάξης του 70%», επισήμανε στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.  

Ο καταστατικός σκοπός του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ., ήταν να οδηγήσει τα δάνεια αυτά προς επίλυση μέσω των δικαστηρίων

«Από το 2014 που δημιουργήθηκε ο σύλλογός μας, ο καταστατικός του σκοπός ήταν να οδηγήσει τα δάνεια αυτά προς επίλυση μέσω των δικαστηρίων. Τον Αύγουστο του 2015 κατατέθηκαν τέσσερις συλλογικές αγωγές, μία για κάθε τράπεζα. Αυτές οι αγωγές πλέον, αφού εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό, σε δεύτερο βαθμό, έχουν φτάσει να εκδικαστούν στον Άρειο Πάγο. Βέβαια η μία εξ αυτών της Eurobank εξετάστηκε τον Ιανουάριο του 2020, όπου εκείνη την ημέρα κατά την εκδίκαση της αναίρεσης, συζητήθηκε και ένα προδικαστικό ερώτημα, το οποίο τους είχε κατατεθεί και θα έπρεπε ο Άρειος Πάγος να το προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Λέμε θα έπρεπε, γιατί βεβαίως και όλα τα κατώτερα δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο και το Εφετείο, μπορούν να προωθούν προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.). Όμως είναι στη διακριτική τους ευχέρεια. Υπόκειται η υποχρέωση στον Άρειο Πάγο, γιατί οι αποφάσεις του δεν υπόκεινται σε άλλο ένδικο μέσο», συμπλήρωσε στη συνέχεια η κ. Σονιάδου.

Η νομολογία του ενωσιακού δικαίου είπε ότι γι’ αυτά τα δάνεια δεν είχαν οι δανειολήπτες τη σωστή προσυμβατική ενημέρωση κι ότι υπάρχουν καταχρηστικοί όροι

«Γιατί θα πρέπει να στείλει προδικαστικό ερώτημα; Επειδή γεννώνται διάφορα νομικά ζητήματα, γι’ αυτό λοιπόν υποχρεούται να στείλει προδικαστικά, να προωθεί δηλαδή αίτημα προδικαστικού ερωτήματος, ώστε να πει την άποψή του, τη γνώμη του και να αποφασίσει το Δ.Ε.Ε., γιατί αυτό είναι το πλέον αρμόδιο δικαστήριο κι αυτό είναι το δικαστήριο που παράγει ευρωπαϊκή νομολογία. Έτσι μέσω διαφόρων προδικαστικών ερωτημάτων που έχουν στείλει τα άλλα κράτη – μέλη, τα δικαστήρια τους δηλαδή προς το Δ.Ε.Ε., τα οποία απηύθυναν προδικαστικά ερωτήματα. Είπε την άποψή του, τη γνώμη του το Δ.Ε.Ε., οπότε το κάθε ανώτατο δικαστήριο σε εθνικό επίπεδο έχει βγάλει νομολογία, την οποία ακολουθούν πλέον τα υπόλοιπα δικαστήριά τους. Τι είπε λοιπόν αυτή είναι νομολογία του ενωσιακού δικαίου; Είπε ότι γι’ αυτά τα δάνεια δεν είχαν οι δανειολήπτες τη σωστή προσυμβατική ενημέρωση. Είπε ότι υπάρχουν καταχρηστικοί όροι μέσα στη συμβάσεις αυτών των δανείων. Και μάλιστα έβγαλε καταχρηστική τη ρήτρα γι’ αυτό και ακυρώνεται πλέον σε όλα τα κράτη της Ευρώπης. Τι σημαίνει ακύρωση; Επαναφορά στην ισοτιμία εκταμίευσης», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις που έκανε στον «Ε» για το θέμα η κ. Σονιάδου.  

Ακόμη και την πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την παραβίασαν!

«Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει η πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η 2501, η οποία δίνει κατεύθυνση στις τράπεζες, όσον αφορά το θέμα της προσυμβατικής ενημέρωσης. Ακόμη και αυτήν την πράξη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες την παραβίασαν! Η πράξη αυτή λέει ότι προσυμβατικά θα πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση στον δανειολήπτη και όταν λέμε σωστή ενημέρωση εννοούμε να αναγράφονται και προσυμβατικά να ενημερώνεται ο δανειολήπτης με αριθμητικά παραδείγματα, ότι δυνητικά στο μέλλον μπορεί αυτή η ισοτιμία να διαφοροποιηθεί. Οπότε έχοντας τη σωστή ενημέρωση δεν θα το επέλεγε ο δανειολήπτης το συγκεκριμένο δάνειο. Δηλαδή εδώ βλέπουμε ότι παραβίασαν και την πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι: Τι έλεγχο έχουν υποστεί από την Τράπεζα Ελλάδος, όσον αφορά αυτό το θέμα; Τις έλεγξε; Έριξε πρόστιμα πάνω στο θέμα αυτό;», τόνισε στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.

«Απορρίφθηκε η συλλογική αναίρεση κατά Eurobank και δεν προωθήθηκε το προδικαστικό ερώτημα. Γι’ αυτό και καταγγέλθηκε αυτή η παράβλεψη του Αρείου Πάγου να προωθήσει προδικαστικό ερώτημα»

«Τώρα φτάσαμε πλέον στον Άρειο Πάγο. Η πρώτη εξετάστηκε, συζητήθηκε το προδικαστικό ερώτημα. Απέρριψε τη συλλογική αναίρεση της Eurobank, γιατί επικαλέστηκε μία ατομική, η οποία είχε προηγηθεί των συλλογικών. Βέβαια αυτή η ατομική δεν συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο με βάση το ενωσιακό δίκαιο. Δηλαδή δεν προωθήθηκε προδικαστικό ερώτημα στο Δ.Ε.Ε. Οπότε απορρίφθηκε η συλλογική αναίρεση κατά Eurobank και δεν προωθήθηκε το προδικαστικό ερώτημα. Γι’ αυτό και καταγγέλθηκε αυτή η παράβλεψη του Αρείου Πάγου να προωθήσει προδικαστικό ερώτημα. Ήταν να εξεταστεί 1 Δεκεμβρίου η αναίρεση της Εθνικής Τράπεζας. Λόγω της αποχής των δικηγόρων αναβλήθηκε και προσδιορίστηκε δύο χρόνια μετά. 12 Ιανουαρίου ήταν να εξεταστεί η αναίρεση της Alpha Bank, εκεί αιτήθηκε αναβολή ο δικηγόρος της τράπεζας, οπότε συνεκδικάζονται αυτές οι δύο στις 5 Δεκεμβρίου του 2025. Έγινε αίτημα επίσπευσης προς τον Άρειο Πάγο για να εκδικαστούν σε πιο κοντινή ημερομηνία. Δυστυχώς η πρόεδρος του Αρείου Πάγου με μία μονογραφή της πάνω στο γραπτό αίτημα που κατέθεσε ο σύλλογος, είπε απορρίπτω», επισήμανε ακόμη η κ. Σονιάδου.

Η εξέταση της αναίρεσης κατά της Τράπεζας Πειραιώς θα συζητηθεί στις 19 Απριλίου

Τέλος, όσον αφορά την εξέταση της αναίρεσης κατά της Τράπεζας Πειραιώς που θα συζητηθεί στις 19 Απριλίου, η κ. Σονιάδου ανέφερε: «Και αυτές οι τρεις έχουν προδικαστικό ερώτημα. Αν δεν συντρέχει λόγος αποχής κάποιου από τους εμπλεκόμενους θα ‘ρθει η τράπεζα κατά την εκδίκαση και θα δούμε, θα ζητήσει αναβολή; Βεβαίως έχουν το δικαίωμα, όμως με ποια αιτιολογία θα το ζητήσει; Ότι δεν πρόλαβε να δει το δικόγραφο; Αυτά τα δικόγραφα κατατέθηκαν εδώ και δυο χρόνια. ‘Η θα πει ότι δεν έχω συνηγόρους να εκδικάσω; Αν λοιπόν εκδικαστεί 19 του μήνα, θα συζητηθεί και το προδικαστικό ερώτημα και μετά πλέον θα είμαστε σε αναμονή αν θα το προωθήσει ή όχι στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Γιατί αν δεν προωθηθεί προδικαστικό ερώτημα στο Δ.Ε.Ε., δεν θα μπορέσει αυτή η αρνητική νομολογία που υπάρχει να διορθωθεί».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Καλή η αύξηση του μισθού αλλά επιβαρύνει μόνο τις επιχειρήσεις

Καλή-η-αύξηση-του-μισθού-αλλά-επιβαρύνει-μόνο-τις-επιχειρήσεις

Μάρκος Δέμπας: Σωστά δίνονται οι αυξήσεις, όμως θα πρέπει να συμμετέχει και το Δημόσιο / Οι μεικτές δαπάνες για κάθε εργαζόμενο δεν είναι 730 ευρώ, αλλά από 1.000 έως 1.200 ευρώ / Σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο δίνεται στον ιδιωτικό τομέα

Για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τοπικές επιχειρήσεις η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον στα 830 ευρώ (μεικτά), μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αποτύπωμα που άφησε ο φετινός χειμώνας στις τοπικές επιχειρήσεις, στις προσδοκίες που υπάρχουν για την τουριστική περίοδο, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

«Σωστά δίνονται οι αυξήσεις, πράγματι έχουμε χαμηλούς μισθούς στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να δίνονται λελογισμένα…»

«Η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό ή γενικότερα για τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, επιβαρύνει καθαρά τις επιχειρήσεις μας. Δεν έχει κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σωστά δίνονται αυτές οι αυξήσεις, πράγματι έχουμε χαμηλούς μισθούς στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να δίνονται λελογισμένα. Από εκεί και μετά θα πρέπει να δούμε πώς συμμετέχει το Δημόσιο σ’ αυτήν την αύξηση. Μέχρι στιγμής πουθενά. Εμείς λέμε, ναι, να δώσουμε αυτήν την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά να δούμε και τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Έχουμε το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος. Το δεύτερο είναι οι εισφορές που πληρώνουμε εμείς σαν επιχειρήσεις, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό, ένα μέρος ο εργαζόμενος συν τους φόρους. Σήμερα που μιλάμε είναι περίπου της τάξης του 40%, με αποτέλεσμα οι μεικτές δαπάνες και αυτά τα οποία πληρώνει η επιχείρηση να μην είναι 730 ευρώ, αλλά να είναι από 1.000 έως 1.200 ευρώ», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας. 

«Θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά τουλάχιστον 4 μονάδες, να μειώσει τις εισφορές του εργαζόμενου εξίσου, έτσι ώστε το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου να είναι πολύ περισσότερο…»

«Επομένως θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει αυτές τις δαπάνες και τότε πραγματικά η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι και πιο ουσιαστική και πιο υψηλή. Πρέπει επίσης να πούμε ότι ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα δεν πληρώνεται επί 12 μήνες, πληρώνεται επί 14 μήνες, δηλαδή τα 710 ευρώ περίπου που λαμβάνει είναι επί 14 μήνες. Άρα είναι παραπλανητικό να λέμε ότι ο ιδιώτης δεν πληρώνει αυτά τα οποία αξίζει ο εργαζόμενος. Τον πληρώνει και πολλαπλάσια. Να προσθέσω επίσης ότι δεν είναι 12 μήνες η εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι 10 μήνες και 16 μέρες περίπου. Αυτό το λέω για να μην θίγεται συνεχώς η επιχειρηματικότητα και ο ιδιωτικός τομέας, ότι δήθεν κάνουμε κατάχρηση κάποιων εργασιακών όρων. Να πω για άλλη μία φορά είναι θετικό να βλέπουμε αυξήσεις στους μισθούς, αλλά παράλληλα σαν αντιστάθμισμα θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά τουλάχιστον 4 μονάδες, να μειώσει τις εισφορές του εργαζόμενου εξίσου, έτσι ώστε το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου να είναι πολύ περισσότερο απ’ αυτό το οποίο έχει σήμερα», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Αν πολλαπλασιάσουμε τα 50 ευρώ επί 14 μήνες είναι σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο που δίνεται αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα…»

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Ζητάει η κυβέρνηση ο ιδιωτικός τομέας να βάλει πλάτη. Βάζει πλάτη. Έχουν μειώσει κάτι περίπου μία – δυο μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, ας τις μειώσουν άλλες πέντε. Υπάρχουν τρόποι, εμείς βάζουμε πλάτη σ’ όλες αυτές τις αποφάσεις, αλλά όλα θα πρέπει να γίνονται λελογισμένα. Διότι πραγματικά χάνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας και πολλές επιχειρήσεις αυτό το ποσό, το οποίο συζητάμε σήμερα, μπορεί να ήταν το καθαρό τους κέρδος. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των αυξήσεων έρχεται να καλύψει αυτήν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τον οποίο έχουμε στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Αν πολλαπλασιάσουμε τα 50 ευρώ επί 14 μήνες είναι σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο που δίνεται αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να έχουμε δουλειές, να έχουμε αύξηση στα εισοδήματα και στον κύκλο εργασιών μας κι από εκεί και πέρα να μπορούμε να καλύπτουμε τις δαπάνες, γιατί αυτή η ακρίβεια δεν είναι μόνο για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Εμείς τα ζούμε καθημερινά και στο πολλαπλάσιο».

«Όπως έχουμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να δούμε και ένα μεταφορικό ισοδύναμο, τουλάχιστον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να κρατηθούμε πιο ανταγωνιστικοί…» 

Αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα των τιμών των υγρών καυσίμων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σχολίασε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, είναι τραγικό και μια μεγάλη διαρροή χρημάτων για τις επιχειρήσεις, ειδικά για όσες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ή πρέπει να μεταφέρουν εμπορεύματα και γενικά για όσες χρησιμοποιούν επαγγελματικά οχήματα. Το λέμε συνεχώς ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν τέτοιον τεράστιο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων που είναι περίπου το 70%. Στα 2 ευρώ περίπου το 70% είναι φόροι, δεν είναι δυνατόν. Έχουμε μία επιπρόσθετη επιβάρυνση σε αυτό το οποίο λέγεται μεταφορικό κόστος. Όπως έχουμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να δούμε και ένα μεταφορικό ισοδύναμο, τουλάχιστον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να κρατηθούμε πιο ανταγωνιστικοί». 

«Για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, ήταν ίσως από τους πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταία δεκαετίας…»

Τέλος, σε σχέση με το αποτύπωμα του φετινού χειμώνα και γενικότερα του πρώτου τριμήνου του 2024 για τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις προσδοκίες της επικείμενης τουριστικής περιόδου, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Ο χειμώνας γενικότερα και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος. Πραγματικά για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, ήταν ίσως από τους πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταία δεκαετίας. Κάτι άρχισε να φαίνεται μέσα στον Μάρτιο, αλλά φέτος έχουμε κι ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα μεταξύ των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Τουλάχιστον βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία μεγαλύτερη αισιοδοξία, ότι σιγά σιγά η αγορά τουλάχιστον θα αρχίσει να κινείται. Πάντως σίγουρα ίσως ήταν ένας από τους σε πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταίας δεκαετίας για την τοπική αγορά».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα