Connect with us

Αστυνομικά

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας 2021

Παγκόσμια-Ημέρα-Φιλοσοφίας-2021

Γράφει ο Βασίλης Τσιάντος

Καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Πρόεδρος Δ.Ε. Παραρτήματος Καβάλας Ε.Μ.Ε.

Η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην Φιλοσοφία. Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας γιορτάστηκε για πρώτη φορά τις 21 Νοεμβρίου 2002, από την UNESCO, για να φέρει στο προσκήνιο τη διαρκή αξία της φιλοσοφίας. Στη συνέχεια, το 2005, η Γενική Συνέλευση της UNESCO καθιέρωσε τον ετήσιο εορτασμό αυτού του γεγονότος.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για να τονισθεί η αξία της φιλοσοφίας. Καλό είναι, όμως, τουλάχιστον την ημέρα αυτή, να αφιερώνουμε λίγο παραπάνω χρόνο για να αναστοχαζόμαστε σχετικά με το τί είναι φιλοσοφία και ποια είναι η αξία της για κάθε εποχή. Ειδικά για την εποχή μας, την εποχή του κορονοϊού, ένα ερώτημα που θα μπορούσε να διερευνηθεί είναι αν η φιλοσοφία συνεισφέρει στην ευρύτερη συζήτηση για τον κορονοϊό. Έτσι, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας 2021, η σημερινή ημέρα δηλαδή, ορίσθηκε να αφορά τις «διαφορετικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με το κοινωνικό, πολιτιστικό, γεωγραφικό και πολιτικό τους περιβάλλον, με βασικό στόχο την καλύτερη κατανόηση της συμβολής της φιλοσοφίας στις σύγχρονες κοινωνίες μας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν” στον απόηχο της πανδημίας[1]. Οι «φιλόσοφοι», όμως, είναι ενεργοί την περίοδο αυτή;

Στα «Ιρλανδικά Χρονικά» γράφεται, στην έναρξη της πανδημίας, ότι «εν μέσω του πανικού και του φόβου της πανδημίας, είναι δίκαιο να πούμε ότι λίγοι καταγγέλλουν την έλλειψη διδακτόρων της φιλοσοφίας στη σκηνή»[2]. Για να προσθέσουν πιο κάτω ότι «οι διδάκτορες της φιλοσοφίας δεν μπορούν να προσφέρουν θεραπείες». Μάλιστα, τονίζουν ότι «…, οι ακαδημαϊκοί φιλόσοφοι έχουν – όχι αδικαιολόγητα – αποκτήσει τη φήμη της χρόνιας απόκοσμης φύσης. Αλλά η φιλοσοφία, όπως το αόρατο ζωύφιο, ήδη παρασιτεί και επηρεάζει κρυφά τις πρακτικές και τις αποφάσεις που παίζονται στην κρίση του Covid-19». Εδώ είναι μερικά από τα ερωτήματα που ανέκυψαν με τον κορονοϊό, «με πεπερασμένους ιατρικούς πόρους, ποιους εξοικονομούμε και γιατί; Ποιες είναι οι ευθύνες των οργανισμών υγείας έναντι των κλινικών γιατρών και των κλινικών γιατρών έναντι των οικογενειών τους; Πώς πρέπει να διανέμουμε την οικονομική βοήθεια; Ποιος είναι ειδικός και γιατί; Τι αποτελεί απόδειξη για τη μοντελοποίηση του νέου ιού; Είναι αποδεκτή η παρακολούθηση πανδημιών με προσωπικά δεδομένα από ηλεκτρονικές συσκευές;»[3]. Μπορεί, λοιπόν, η φιλοσοφία την εποχή αυτή να κάνει την πραγματική διαφορά;

O Τζ. Λούρντες Βελάσκεθ (G. Lourdes Velázquez) γράφει σε άρθρο του ότι « η φιλοσοφία δεν προσφέρει εργαλεία για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων, αλλά αναζητά μια αίσθηση συγκεκριμένων καταστάσεων μέσω ενός ορθολογικού προβληματισμού. Στην παρούσα περίπτωση αυτή η έννοια εστιάζει: 1. στην ανθρώπινη ευθραυστότητα (ο ιός μπορεί να σκοτώσει οποιοδήποτε άνθρωπο). 2. στην ανθρώπινη ανικανότητα (η κατάστασή μας είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με εκείνη των αρχαίων επιδημιών: η άμυνά μας μας οδηγεί στην απομόνωση). 3. στην περιορισμένη αποτελεσματικότητα της τεχνοεπιστήμης (η αποφασιστική θεραπεία για αυτή την ασθένεια δεν έχει βρεθεί ακόμη, παρά τις προσπάθειες εκατοντάδων εργαστηρίων και φαρμακευτικών εταιρειών). 4. στην ανακάλυψη του κοινού καλού και της ανθρώπινης αλληλεγγύης (η προστασία των ατόμων χρειάζεται για την προστασία της κοινωνίας και αντίστροφα). 5. στην επίκαιρη παρουσία του θανάτου (υπό το φως της οποίας μπορεί να αναδιαμορφωθεί η ιεραρχία των αξιών που προσανατολίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη)»[4]. Μάλιστα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα γράφοντας ότι «τα αποτελέσματα αυτών των στοχασμών μπορούν να υποδείξουν ότι υπάρχουν ευθύνες της πολιτικής εξουσίας και να οδηγήσουν έτσι σε εχθρότητα κατά των φιλοσόφων και μάλιστα σε προσπάθεια να φιμώσουν τη φωνή τους, θυμίζοντας μας το παράδειγμα του Σωκράτη»[5]. Άρα, βλέπουμε ότι η φιλοσοφία σήμερα θέτει νέα ερωτήματα, τα οποία μπορεί να «ελέγξουν» την σημερινή πολιτική εξουσία, κάτι που μπορεί να ΄΄έχει ως αποτέλεσμα αυτοί που τα θέτουν (οι φιλόσοφοι) να συγκεντρώσουν την μήνιν των πολιτικών.

Παρ’ όλα αυτά η ΟΥΝΕΣΚΟ από πέρυσι, το 2020, έθεσε σαν θέμα συζήτησης/διερεύνησης για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας 2020 την «σημασία της φιλοσοφίας σε περιόδους κρίσης»[6]. Φέτος η ΟΥΝΕΣΚΟ στα πλαίσια της θεματολογίας που αναφέραμε παραπάνω διοργάνωσε για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας 2021 ένα «ράλλυ» τηλεσυζητήσεων με ειδικούς από όλο τον κόσμο. Συμμετείχαν ειδικοί από περισσότερες από είκοσι πόλεις από όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας. Αξιόλογη προσπάθεια και ευχόμαστε να έχει συνέχεια τα επόμενα χρόνια, αλλά και συμμετοχή από πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα. Η φιλοσοφία μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση για πολλούς συνανθρώπους μας την περίοδο που ζούμε, όπως έκανε και σε κάθε εποχή.

[1] https://en.unesco.org/commemorations/philosophyday

[2] https://www.irishtimes.com/culture/coronavirus-how-can-philosophy-help-us-in-this-time-of-crisis-1.4205889

[3] έ. α.

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7462448/

[5] έ. α.

[6] https://en.unesco.org/news/importance-philosophy-times-crisis-theme-world-philosophy-day-2020

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αστυνομικά

Καβάλα: Συνελήφθησαν ένας διακινητής και 6 παράνομοι μετανάστες

Καβάλα:-Συνελήφθησαν-ένας-διακινητής-και-6-παράνομοι-μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (27-11-2021), σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Έβρου, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, δύο (2) διακινητές, ένας αλλοδαπός και ένας ημεδαπός, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί, στην παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας συνέλαβαν τον ημεδαπό διακινητή, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο δράστης αρχικά δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Καβάλας και συνέχισε την πορεία του κινούμενος στην παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίσθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Θεσσαλονίκης και Καβάλας, ενώ προκειμένου να διαφύγει ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, χωρίς να τα καταφέρει.

Στη δεύτερη περίπτωση, χθες το απόγευμα, στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν τον αλλοδαπό δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και μεταφέρει παράνομα στην ενδοχώρα έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα ο δράστης στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης και για το όχημα έχει δηλωθεί υπεξαίρεση την 5-11-2021 σε αστυνομική υπηρεσία των Κυκλάδων.

Κατασχέθηκαν δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Καβάλας και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομικά

Δέκα συλλήψεις για ψευδή rapid test

Δέκα-συλλήψεις-για-ψευδή-rapid-test

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος διερευνήθηκε υπόθεση ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν αστυνομικός, 2 στρατιωτικοί και 7 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 11 ακόμη άτομα, εκ των οποίων ένας ακόμη αστυνομικός, 3 στρατιωτικοί και 7 ιδιώτες.

Από την έρευνα προέκυψε ότι, ένας εκ των συλληφθέντων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ως ιδιοκτήτης φαρμακείου, προέβη στην έκδοση 9 τουλάχιστον ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) για τον covid-19, χωρίς να παρουσιαστούν οι ενδιαφερόμενοι στο φαρμακείο.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, προέβη στην έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) για τον αστυνομικό, τους 2 στρατιωτικούς και 6 ακόμη ιδιώτες.

Από τη συνδυαστική μελέτη των στοιχείων της προανάκρισης και των δεδομένων που καταχωρήθηκαν στην ειδική πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), προέκυψε η εμπλοκή και των υπολοίπων στην υπό έρευνα υπόθεση.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή Ορεστιάδας.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομικά

Καταδίωξη παράνομων μεταναστών μέσα στην Καβάλα

Καταδίωξη-παράνομων-μεταναστών-μέσα-στην-Καβάλα

Δεκατρείς (13) παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη σε συνοικία της Καβάλας και συγκεκριμένα στις οδούς Υψηλάντου και Κωνσταντινουπόλεως της πόλης το πρωί της Τρίτης 23 Νοεμβρίου.

Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εγκλωβίστηκε από απορριμματοφόρο του Δήμου Καβάλας, το οποίο κινούνταν στο σημείο.

Ο διακινητής διέφυγε πεζός και αναζητείται.

(φωτογραφία: Ena Channel)

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα