Connect with us

Καβάλα

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού στους δήμους

Μεγάλο-πρόβλημα-η-έλλειψη-προσωπικού-στους-δήμους

«Ένα μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει αυτή τη στιγμή τους Δήμους της χώρας και τον δικό μας, είναι η έλλειψη προσωπικού. Τα τελευταία χρόνια, από την κρίση και μετά, έχουν φύγει από τους Δήμους περίπου 24.000 υπάλληλοι, ένας τεράστιος αριθμός κι αυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Καβάλας, Γιάννης Προμούσας, περιγράφοντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ο Δήμος Καβάλας με την έλλειψη προσωπικού σε νευραλγικές υπηρεσίες του. 

«Ο μέσος όρος ηλικίας του υπαλληλικού προσωπικού είναι κοντά στη συνταξιοδότηση…»

«Με τον νόμο της κινητικότητας έχουνε φύγει πολλοί υπάλληλοι από υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως για παράδειγμα από την Οικονομική και την Τεχνική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά το στελεχικό δυναμικό των Δήμων. Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας του υπαλληλικού προσωπικού είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Δεν είναι γηρασμένο με την έννοια του ότι ένας άνθρωπος βιολογικά πλέον γερνά πολύ πολύ αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση αν είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές φορές δεν υπάρχει και η διάθεση να παράξει έργο, όπως ένας άνθρωπος ο οποίος μπαίνει νέος σε μία δουλειά, με διάθεση, με όρεξη και φυσικά και μεγαλύτερη εξειδίκευση και τεχνογνωσία», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Προμούσας. 

«Πρέπει να επενδύσουμε σε ανθρώπους, σε δεξιότητες και να δημιουργήσουμε Δήμους πιο ανθρώπινους και πιο έξυπνους…»

«Χρειαζόμαστε υπαλλήλους με τεχνογνωσία, με ψηφιακή επάρκεια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων. Πράγματι λίγο πολύ όλοι οι Δήμοι έχουμε φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, άλλοι είναι πολύ μπροστά, άλλοι ακολουθούν από πίσω, αλλά κάποια στιγμή όλοι θα πετύχουμε να έχουμε μία ψηφιοποίηση στους Δήμους. Όμως σημαντικός παράγοντας στη μετάβαση αυτή, δηλαδή από τα χαρτιά και την γραφειοκρατία στην εμπιστοσύνη και στην εποχή της ταχύτητας και της γρήγορης μετάβασης στην πληροφορία, δηλαδή στην εποχή της τεχνολογίας, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και ο άνθρωπος. Άρα λοιπόν πρέπει να επενδύσουμε σε ανθρώπους, σε δεξιότητες και να δημιουργήσουμε Δήμους πιο ανθρώπινους και πιο έξυπνους θα έλεγα», ανέφερε ακόμη ο αντιδήμαρχος Καβάλας. 

«Τι να τις κάνουμε τις εφαρμογές όταν δεν έχουμε ανθρώπους να τις χειριστούμε;»

«Σ’ όλα αυτά παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο η στελέχωση με νέο προσωπικό. Τι να τις κάνουμε τις εφαρμογές όταν δεν έχουμε ανθρώπους να τις χειριστούμε; Τι να τα κάνουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα όταν δεν έχουμε μηχανικούς στην Τεχνική Υπηρεσία για να κάνουμε μελέτες; Τι να την κάνουμε την αυτεπιστασία όταν δεν έχουμε εργατικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα; Άρα είναι πολύ σημαντικό να γίνουν προσλήψεις, να έρθει προσωπικό στους Δήμους,  να τους στελεχώσουμε για να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες και πιο ανταποδοτικές για τους δημότες μας», υπογράμμισε καταληκτικά ο Γιάννης Προμούσας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Στη Θάσο θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ

Στη-Θάσο-θα-πραγματοποιηθεί-η-γενική-συνέλευση-του-ΕΟΑΕΝ

Στο νησί της Θάσου θα πραγματοποιηθεί από 29 έως 31 Μαΐου, η γενική συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) για το 2026  σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καβάλας, με συμμετέχοντες εκπρόσωπους του επιχειρηματικού και νησιωτικού κόσμου.

Για το θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Παναγιωτίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στις προσδοκίες που υπάρχουν για την φετινή τουριστική περίοδο.

Το νησί μας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή

«Πρόκειται για 21 Επιμελητήρια από όλη την Ελλάδα που θα δώσουν το «παρών» στην γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ, η οποία αποφασίστηκε να γίνει στο Επιμελητήριο Καβάλας και θα το πραγματοποιήσουμε στη Θάσο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το νησί μας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Θα συζητηθούν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των νησιών μας, πέρα από τα θέματα της γενικής συνέλευσης και βέβαια κυρίαρχο ρόλο θα έχει και η Θάσος για αυτό και είχα συνάντηση με τον δήμαρχο της Θάσο όπου θέσαμε το πρόγραμμα της γενικής συνέλευσης και την τοποθέτηση που θα έχει ο δήμος σε αυτήν. Να πούμε επίσης ότι την επόμενη Τετάρτη (20/5) θα συνεδριάσει το δ.σ. του Επιμελητηρίου στο Καλογερικό της Θάσου, όπου θα συζητήσουμε για την προετοιμασία μας ενόψει της τουριστικής περιόδου», ανέφερε σχετικά ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

Έχουμε οδικό τουρισμό κυρίως, οπότε δεν επηρεαζόμαστε

Αναφορικά τέλος με τις προσδοκίες που υπάρχουν για το φετινό καλοκαίρι ο Γιάννης Παναγιωτίδης υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι γενικότερα αν δεν έχουμε επιδείνωση των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δεν θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις εδώ και πιστεύω ότι θα πάει καλά η χρονιά. Έχουμε οδικό τουρισμό κυρίως, οπότε δεν επηρεαζόμαστε από αεροπορικές κρατήσεις. Ο οδικός τουρισμός αποτελεί ένα πλεονέκτημα για εμάς όταν υπάρχουν γεγονότα όπως αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Υπάρχει μία επιφύλαξη, ένας φόβος γενικότερα, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα τα πάμε καλά».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Ολοκληρώνονται δύο σημαντικές παρεμβάσεις στην Νέα Πέραμο

Ολοκληρώνονται-δύο-σημαντικές-παρεμβάσεις-στην-Νέα-Πέραμο

Βασίλης Τσιπουρόπουλος: Εφικτός ο στόχος να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου / Έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα με τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών / Έχουμε στο τιμόνι ένα δήμαρχο που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός

Σε φάση ολοκλήρωσης βαίνουν δύο σημαντικές παρεμβάσεις στην Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου. Πρόκειται για την ανάπλαση της οδού Αγίου Νικολάου, καθώς και για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το παραλιακό μέτωπο του οικισμού από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα. Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση ενός προβληματικού τμήματος της κεντρικής οδού της Νέας Περάμου.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στον «Ενήμερο» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μελετών και Δόμησης του δήμου Παγγαίου, Βασίλης Τσιπουρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο στόχος οι παρεμβάσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, είναι απόλυτα εφικτός.

Ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των πλακών στα πεζοδρόμια και θα ακολουθήσει η ασφαλτόστρωση

«Η ανάπλαση της οδού Αγίου Νικολάου βρίσκεται προς το τέλος της. Ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των πλακών στα πεζοδρόμια και θα ακολουθήσει η ασφαλτόστρωση, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να δοθεί σε χρήση. Υπάρχει μία όχληση και γι’ αυτό ζητάμε την κατανόηση των συμπολιτών μας, καθώς έργο χωρίς όχληση δεν μπορεί να εκτελεστεί. Θα κατασκευαστεί και η έξυπνη διάβαση που αφορά την ασφάλεια των μαθητών στο σχολείο της Νέας Περάμου και προσπαθούμε να πιάσουμε τους χρόνους μας και να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τέλος Μαΐου. Ο ανάδοχος είναι πιεσμένος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα με τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών που είναι τεράστιες. Πιστεύω το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πολύ πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, αυτό είναι το στοίχημα μας και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουμε τον ανάδοχο», ανέφερε σχετικά με την ανάπλαση της οδού Αγίου Νικολάου ο κ. Τσιπουρόπουλος. 

Σε 10 – 15 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Περάμου

Αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών στο παραλιακό μέτωπο και δη στα σημεία όπου λειτουργούν καταστήματα εστίασης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μελετών και Δόμησης του δήμου Παγγαίου επισήμανε: «Πέραν από την παραλία Οφρυνίου, τις ακτές όπως τη Σαρακήνα, στη Νέα Πέραμο ήταν πιο επείγουσα η κατάσταση, γι’ αυτό και έγινε η παρέμβαση εκεί μπροστά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με κινήσεις του δημάρχου μας και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίσαμε τις προσπάθειες για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές.  Λάβαμε τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις από κάποιες υπηρεσίες που χρειαζόταν και με τη σοβαρή και δυνατή Τεχνική Υπηρεσία μας προχωρήσαμε στις αποκαταστάσεις. Και αυτό το έργο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του. Μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Θεωρώ ότι σε 10 – 15 μέρες θα είναι το έργο ολοκληρωμένο και θα παραδοθεί σε χρήση στους φίλους επαγγελματίες. Η αγωνία και το στοίχημα μας είναι να τα έχουμε ολοκληρώσει όλα αυτά τα έργα πριν ξεκινήσει να έρχεται πολύς κόσμος στην περιοχή μας». 

Έχουμε στο τιμόνι μας ένα δήμαρχο που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός Σε σχέση με την αποκατάσταση με νέο ασφαλτοτάπητα τμήματος της οδού 28ης Οκτωβρίου, από το ύψος των τένις μέχρι την αερογέφυρα της παραλιακής Εγνατίας προς Ελευθερές, ο κ. Τσιπουρόπουλος σημείωσε: «Ήταν ένα προβληματικό οδικό κομμάτι, το οποίο πλέον ασφαλτοστρώθηκε. Έγινε μία καλή δουλειά από τον ανάδοχο και πλέον δόθηκε στην κυκλοφορία και επιτέλους λύθηκε ένα ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα που είχαμε εκεί, καθώς οι διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας ήταν πολλές και λογικές. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε ένα ακόμη σημαντικό έργο ασφαλτόστρωσης του δρόμου που οδηγεί στον βιολογικό καθαρισμό της Δ.Ε. Ελευθερών. Γενικότερα προσπαθούμε, είμαστε δίπλα στους πολίτες, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και τα επείγοντα σημεία που εντοπίζουμε τα διορθώνουμε. Μη ξεχνάμε ότι ο δήμος Παγγαίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας μας σε έκταση. Έχουμε στο τιμόνι μας ένα δήμαρχο που είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καλή πορεία του δήμου μας».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Λάδια εστιατορίου προκάλεσαν προβλήματα στο αποχετευτικό της Θάσου

Λάδια-εστιατορίου-προκάλεσαν-προβλήματα-στο-αποχετευτικό-της-Θάσου

Κώστας Μανίτσας: Ευτυχώς προλάβαμε το συμβάν εν τη γενέσει του

«Ήταν ένα συμβάν που το προλάβαμε κυριολεκτικά εν τη γενέσει του. Με τον δειγματοληπτικό έλεγχο που κάναμε εντοπίσαμε το πρόβλημα, το περιορίσαμε και είμαστε στη διαδικασία της χημικής ανάλυσης για να διαπιστώσουμε περί τίνος πρόκειται. Πιθανότατα πρόκειται για μεγάλη ποσότητα λαδιού εστιατορίων».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου, Κώστας Μανίτσας, αναφορικά με τον εντοπισμό ρίψης ουσιών στο δίκτυο αποχέτευσης, οι οποίες κατέληξαν στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Λιμένα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της, λόγω της νέκρωσης των μικροοργανισμών που συμμετέχουν στην διαδικασία αποσύνθεσης του λύματος.

Αυτή τη φορά ήταν πιο έντονο και γι’ αυτό ανησυχήσαμε

«Τέτοια φαινόμενα παρουσιάζονται κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά ήταν πιο έντονο και γι’ αυτό ανησυχήσαμε. Οι τιμές του ελέγχου μας έδειξαν ότι η ποσότητα ήταν παραπάνω απ’ ό,τι έπρεπε. Λογικά είναι από καταστήματα εστίασης, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κάπου αλλού. Από ‘κει και πέρα θα δούμε με τις αναλύσεις να δούμε και από πού προήλθαν», πρόσθεσε ο κ. Μανίτσας.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. με ανακοίνωση της υπενθυμίζει σε πολίτες και επαγγελματίες ότι σύμφωνα με τον κανονισμό της απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη πετρελαίου, καυσίμων, λιπαντικών και γενικά παραγώγων πετρελαιοειδών στην αποχέτευση, καθώς τέτοιες ενέργειες προκαλούν βλάβες στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης, επιβαρύνουν το περιβάλλον δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Αναλύσεις στο πόσιμο νερό πιο συχνά απ’ ό,τι ορίζει η νομοθεσία

Παράλληλα, ο κ. Μανίτσας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που υπάρχει όσον αφορά την ύδρευση για το καλοκαίρι αναφέροντας σχετικά: «Το ευτύχημα είναι ότι έπιασαν τόπο οι παρεμβάσεις και οι εργασίες που κάναμε στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Φυσικά δεν σταματάμε, συνεχώς κάνουμε παρεμβάσεις, για να μπορέσουμε να δίνουμε πιο ποιοτικό και καθαρό νερό στον καταναλωτή. Έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτό και συνεργαζόμαστε με πανεπιστημιακά εργαστήρια. Παρά το ότι οι αναλύσεις σε οικισμούς κάτω των 1.000 κατοίκων πρέπει να γίνονται κάθε δυο μήνες και στους οικισμούς με 4.000 και άνω κάθε μήνα, εμείς κάνουμε πιο συχνές αναλύσεις επειδή το καλοκαίρι υπάρχει υπερτουρισμός για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα