Connect with us

Καβάλα

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού στους δήμους

Μεγάλο-πρόβλημα-η-έλλειψη-προσωπικού-στους-δήμους

«Ένα μεγάλο ζήτημα που ταλανίζει αυτή τη στιγμή τους Δήμους της χώρας και τον δικό μας, είναι η έλλειψη προσωπικού. Τα τελευταία χρόνια, από την κρίση και μετά, έχουν φύγει από τους Δήμους περίπου 24.000 υπάλληλοι, ένας τεράστιος αριθμός κι αυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς υπάρχουν υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Καβάλας, Γιάννης Προμούσας, περιγράφοντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ο Δήμος Καβάλας με την έλλειψη προσωπικού σε νευραλγικές υπηρεσίες του. 

«Ο μέσος όρος ηλικίας του υπαλληλικού προσωπικού είναι κοντά στη συνταξιοδότηση…»

«Με τον νόμο της κινητικότητας έχουνε φύγει πολλοί υπάλληλοι από υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως για παράδειγμα από την Οικονομική και την Τεχνική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά το στελεχικό δυναμικό των Δήμων. Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας του υπαλληλικού προσωπικού είναι κοντά στη συνταξιοδότηση. Δεν είναι γηρασμένο με την έννοια του ότι ένας άνθρωπος βιολογικά πλέον γερνά πολύ πολύ αργότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση αν είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές φορές δεν υπάρχει και η διάθεση να παράξει έργο, όπως ένας άνθρωπος ο οποίος μπαίνει νέος σε μία δουλειά, με διάθεση, με όρεξη και φυσικά και μεγαλύτερη εξειδίκευση και τεχνογνωσία», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Προμούσας. 

«Πρέπει να επενδύσουμε σε ανθρώπους, σε δεξιότητες και να δημιουργήσουμε Δήμους πιο ανθρώπινους και πιο έξυπνους…»

«Χρειαζόμαστε υπαλλήλους με τεχνογνωσία, με ψηφιακή επάρκεια. Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων. Πράγματι λίγο πολύ όλοι οι Δήμοι έχουμε φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, άλλοι είναι πολύ μπροστά, άλλοι ακολουθούν από πίσω, αλλά κάποια στιγμή όλοι θα πετύχουμε να έχουμε μία ψηφιοποίηση στους Δήμους. Όμως σημαντικός παράγοντας στη μετάβαση αυτή, δηλαδή από τα χαρτιά και την γραφειοκρατία στην εμπιστοσύνη και στην εποχή της ταχύτητας και της γρήγορης μετάβασης στην πληροφορία, δηλαδή στην εποχή της τεχνολογίας, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και ο άνθρωπος. Άρα λοιπόν πρέπει να επενδύσουμε σε ανθρώπους, σε δεξιότητες και να δημιουργήσουμε Δήμους πιο ανθρώπινους και πιο έξυπνους θα έλεγα», ανέφερε ακόμη ο αντιδήμαρχος Καβάλας. 

«Τι να τις κάνουμε τις εφαρμογές όταν δεν έχουμε ανθρώπους να τις χειριστούμε;»

«Σ’ όλα αυτά παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο η στελέχωση με νέο προσωπικό. Τι να τις κάνουμε τις εφαρμογές όταν δεν έχουμε ανθρώπους να τις χειριστούμε; Τι να τα κάνουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα όταν δεν έχουμε μηχανικούς στην Τεχνική Υπηρεσία για να κάνουμε μελέτες; Τι να την κάνουμε την αυτεπιστασία όταν δεν έχουμε εργατικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα; Άρα είναι πολύ σημαντικό να γίνουν προσλήψεις, να έρθει προσωπικό στους Δήμους,  να τους στελεχώσουμε για να μπορούμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες και πιο ανταποδοτικές για τους δημότες μας», υπογράμμισε καταληκτικά ο Γιάννης Προμούσας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

Φύτευση χρυσάνθεμων στη νησίδα της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης

Φύτευση-χρυσάνθεμων-στη-νησίδα-της-οδού-Χρυσοστόμου-Σμύρνης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αισθητικής και περιβάλλοντικής αναβάθμισης της νησίδας στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, υπό την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Πράσινου, Περιβάλλοντος και Καθημερινότητας, Κυριάκου Σταυρίδη και του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Πρασίνου, Κώστα Δουκίδη.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της εν λόγω υπηρεσίας, αφού φρόντισαν για την αποξήλωση των παλιών πυράκανθων, την απομάκρυνση των ριζών, τη λίπανση και την αναμόχλευση του εδάφους σε μικρό βάθος, προχώρησαν στην εγκατάσταση νέου ποτιστικού συστήματος και στη φύτευση χρυσάνθεμων.
Τις ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η προαναφερθείσα παρέμβαση στην περιοχή, με την τοποθέτηση pom pom και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας, αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας!

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Προσφορά δύο καμερών από τον Δήμο Καβάλας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Προσφορά-δύο-καμερών-από-τον-Δήμο-Καβάλας-στην-Πυροσβεστική-Υπηρεσία

Στην προφορά δύο καμερών προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας προχώρησε το πρωί της Παρασκευής 2 Οκτωβρίου 2026 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, προκειμένου να ενισχύσει το δύσκολο έργο που επιτελεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών.

Για την παραλαβή των καμερών επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καβάλας ο Διοικητής της Π.Υ. Καβάλας, Κυριάκος Μανδρανής, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μουριάδη για τη δωρεά, τόνισε χαρακτηριστικά πως “οι δύο κάμερες θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με απώτερο στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων περιστατικών. Η προσφορά του Δήμου Καβάλας είναι και μια αναγνώριση της μάχης που δίνουν οι συνάδελφοι μου στην πρώτη γραμμή” και συμπλήρωσε “αυτοί σε σταθερή βάση αναδεικνύουν το σημαντικό έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην περιοχή μας”.

Ο κ. Μουριάδης από την πλευρά σημείωσε ότι “η δωρεά δύο καμερών είναι το ελάχιστο που μπορούμε για την προσφορά Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας τόσο στη δική μας επικράτεια, όσο και σε όλη την Π.Ε. Καβάλας. Δεν αναφέρομαι μόνον στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων της, αλλά και στον άριστο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων φορέων την ώρα της κατάσβεσης. Οι πυροσβέστες της Καβάλας έχουν επιδείξει πως είναι ικανότατοι και ότι μπορούμε να τους εμπιστευτούμε την προστασία μας”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μάκης Παπαδόπουλος: Ο Δήμαρχος Καβάλας κάνει ό,τι μπορεί για να ΜΕΙΩΣΕΙ τις θέσεις στάθμευσης

Μάκης-Παπαδόπουλος:-Ο-Δήμαρχος-Καβάλας-κάνει-ό,τι-μπορεί-για-να-ΜΕΙΩΣΕΙ-τις-θέσεις-στάθμευσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Δήμαρχος Καβάλας δήλωσε ότι στο πάρκινγκ ΡΟΔΟΠΗ και στο πάρκινγκ κοντά στην πλατεία Καπνεργάτη θα έχουμε Ή υπέργειο πάρκινγκ Ή υπόγειο πάρκινγκ.

Και μάλιστα, ετοίμασε και αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου για να το κάνει, χωρίς φυσικά να ρωτήσει κανέναν…

Εμείς πάλι λέμε κάτι πιο απλό: ΚΑΙ υπέργειο πάρκινγκ ΚΑΙ υπόγειο πάρκινγκ στη ΡΟΔΟΠΗ και στην πλατεία Καπνεργάτη. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να έχουμε ή το ένα ή το άλλο. Θέλουμε και το ένα και το άλλο.

Και οι λόγοι που το θέλουμε είναι πολύ απλοί:

1) Αν έχουμε μόνο υπέργειο πάρκινγκ, οι νόμιμες θέσεις θα είναι 120 περίπου για το πάρκινγκ ΡΟΔΟΠΗ και 70 περίπου για το πάρκινγκ στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αν έχουμε και υπόγειο και υπέργειο πάρκινγκ, οι θέσεις θα είναι περισσότερες, από 300 έως 500 για κάθε ένα από τα πάρκινγκ αυτά (ΡΟΔΟΠΗ – πλατεία Καπνεργάτη).

2) Αν έχουμε μόνο υπέργειο πάρκινγκ στη ΡΟΔΟΠΗ, καταργείται μόνιμα η βιοκλιματική αναβάθμιση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκεί επί διοικήσεων Σιμιτσή και Τσανάκα και κόστισε 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη το βιοκλιματικό υλικό που είχε επιστρωθεί στην οδό Βενιζέλου εξαφανίστηκε…

Με μία εγκατάσταση υπέργειου και υπόγειου πάρκινγκ, όπως έχουμε προτείνει εμείς ως παράταξη, μπορούμε να βάλουμε πράσινο στην οροφή της εγκατάστασης και να διατηρήσουμε τη βιοκλιματική αναβάθμιση.

Η Καβάλα χρειάζεται περισσότερες θέσεις στάθμευσης, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, αλλά και πράσινο, προσβάσιμα και άνετα πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, και καλύτερη καθημερινότητα, χωρίς θυμωμένους οδηγούς και πεζούς.

Χρειάζεται λύσεις με ισορροπία, όχι μονόπλευρες με ιδεοληψίες και εμμονές εναντίον των οχημάτων στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα