Connect with us

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Η Π.Ε. Καβάλας εντάχθηκε (επιτέλους!) στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Η-ΠΕ.-Καβάλας-εντάχθηκε-(επιτέλους!)-στο-Εθνικό-Πρόγραμμα-Χαλαζικής-Προστασίας-2025-–-2028»

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους αγρότες της περιοχής ότι «η Π.Ε. Καβάλας εντάχθηκε (επιτέλους!) στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028».

Όπως σημειώνει, «από το 2019 είχα θέσει ως κορυφαία προτεραιότητά μου την ένταξη της Π.Ε. Καβάλας στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας.

Τον περασμένο Μάιο ενημέρωσα με ανάρτησή μου ότι, ύστερα από τις απαραίτητες ενέργειες, η Καβάλα θα περιληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025 – 2028, καθώς ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες για την προκήρυξη του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού».

Πλέον, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επέκταση του προγράμματος κατά την περίοδο 2025 – 2028, με εναέρια και άλλα τεχνολογικά μέσα, βρίσκεται σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση από τον ΕΛΓΑ. 

Χαίρομαι που η δέσμευσή μου γίνεται πράξη και ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα των αγροτών μας ικανοποιείται.

Ο πρωτογενής τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των κυβερνητικών μας δράσεων».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης

Καβγάδες-μεταξύ-αγροτών-για-το-νερό-της-άρδευσης

Κώστας Παπαμερής: Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο

Οι πρώτοι καβγάδες μεταξύ αγροτών για το νερό της άρδευσης είναι πλέον γεγονός στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Κώστας Παπαμερής.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η «φαγωμάρα» για το ποιος θα ποτίσει περισσότερο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, στα οποία όπως είπε θα δούμε πράγματα και θαύματα!

«Το φράγμα του Μαρμαρά έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση…»

«Το πρόβλημα της λειψυδρίας, όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα εδώ και χρόνια, το είχαν δει να έρχεται. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες δηλώσεις μας θα διαπιστώσουμε ότι για τα βασικότερα θέματα που μιλούσαμε ήταν η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και διαχείριση των υδάτων. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο Αγγίτης στέγνωσε, ότι τα Τενάγη των Φιλίππων δεν έχουν νερό, αλλά και ότι το περιβόητο φράγμα του Μαρμαρά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί με ευθύνη όλων των πολιτικών μέχρι σήμερα. Το φράγμα έπρεπε να είναι γεμάτο, να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας και να έχουμε νερό, όχι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση, λόγω και της μεγάλης αύξησης του τουρισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής. 

«Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη, ώστε να μη γίνεται σπατάλη…»

«Ήδη οι γεωτρήσεις στερεύουν και στα χωριά μας άρχισε πλέον να μαλώνει ο ένας με τον άλλον, για το ποιος θα ποτίσει μία ώρα παραπάνω. Υπάρχει μία «φαγωμάρα» μεταξύ μας σε βαθμό που κάποια στιγμή θα δούμε πράγματα και θαύματα που δεν θα μπορούμε να τα ελέγξουμε. Όχι σήμερα, αλλά από χθες έπρεπε να κοιτάξουν οι αρμόδιοι το θέμα της διαχείρισης του νερού. Πρέπει να μπει μία τάξη και να γίνει συγκέντρωση του νερού, ώστε να μη γίνεται σπατάλη και το κυριότερο πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Δηλαδή μικρά φράγματα, μεγάλα φράγματα, για να κρατάμε τα νερά να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας για να έχουμε και για άρδευση, αλλά και για ύδρευση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Παπαμερής.

Άρχισε η διαδικασία της κοπής σταφυλιών των πρώιμων ποικιλιών – Σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες

Όσον αφορά την διαδικασία της παραγωγής των σταφυλιών και της ελιάς, ο κ. Παπαμερής σημείωσε: «Έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες και πλέον τα σταφύλια επιτραπέζια και οινοποιήσιμα βρίσκονται στο σημείο που φουσκώνουν. Τα πρώιμα ήδη άρχισαν και κόβονται και μπαίνουμε σιγά σιγά στη διαδικασία της εξαγωγής. Το ίδιο συμβαίνει και στην ελιά, καθώς αρχίζουν και φουσκώνουν οι καρποί. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή μας. Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, λόγω των οποίων σοκαρίστηκαν και τα δέντρα και τα αμπέλια. Δειλά δειλά κόβονται κάποια «σκεπαστά», αλλά και ανοιχτοί αμπελώνες της ποικιλίας Βικτώρια κόβονται και σιγά σιγά σε 15 με 20 μέρες θα μπουν σε ρυθμό κοπής και οι υπόλοιπες ποικιλίες».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Δύσκολη χρονιά για τους αγρότες φέτος

Δύσκολη-χρονιά-για-τους-αγρότες-φέτος

Ζαφείρης Μυστακίδης: Οι παραγωγοί μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα για να κατέβουν σε μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις / Καλές τιμές και ενδιαφέρον για τα σταφύλια Victoria / Αυξημένη η παραγωγή της ελιάς

«Είναι μια χρονιά με έντονα προβλήματα αναφορικά με την έλλειψη νερού. Έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία και πολύ υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, περιγράφοντας την κατάσταση του πρωτογενούς τομέα, που πλήττεται από την λειψυδρία.

«Αναγκάζονται οι παραγωγοί να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα και να κατέβουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις για να βρουν νερό…»

«Πολλές από τις γεωτρήσεις από τις οποίες αρδεύουν οι παραγωγοί τις καλλιέργειές τους, ήδη αρχίζουν κι έχουν προβλήματα, λιγοστεύουν τα νερά. Αναγκάζονται οι παραγωγοί να μπαίνουν σε επιπλέον έξοδα και να κατέβουν σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος στις γεωτρήσεις για να βρουν νερό. Γενικότερα η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να στρεσάρονται οι καλλιέργειες από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και την ανομβρία που ως συνέπεια έχει και την ποιοτική υποβάθμιση, αλλά και την ποσοτική μείωση της παραγωγής», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Υπάρχει ενδιαφέρον για τα σταφύλια Victoria, οι τιμές είναι καλές, καλύτερες από πέρυσι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα πράγματα κυλούν ομαλά…»

Όσον αφορά την εμπορική ζήτηση στα σταφύλια, η οποία ξεκίνησε με τις πρώιμες ποικιλίες όπως η Victoria, καθώς η περιοχή μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής της εν λόγω ποικιλίας στην Ελλάδα, ο κ. Μυστακίδης επισήμανε: «Υπάρχει ενδιαφέρον, οι τιμές είναι καλές, καλύτερες από πέρυσι, οπότε οι παραγωγοί σε αυτό το κομμάτι φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα πράγματα κυλούν ομαλά. Ξεκίνησαν καλά τα πράγματα εμπορικά, αλλά θα δούμε πως θα εξελιχθούν στην πορεία για τις υπόλοιπες όψιμες ποικιλίες».

«Υπάρχει μια μικρή μείωση στις παραγόμενες ποσότητες και σε κάποιες ποικιλίες είναι πιο έντονο το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής…»

«Ασθένειες δεν έχουμε μέχρι στιγμής. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στις παραγόμενες ποσότητες και σε κάποιες ποικιλίες είναι πιο έντονο το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής. Είναι τουλάχιστον 15 μέρες πιο πρώιμη η χρονιά, όσον αφορά τη συγκομιδή. Από εκεί και μετά ακολουθούν οι ποικιλίες που καλλιεργούνται με πνευματικά δικαιώματα, έχουμε την σουλτανίνα, την ποικιλία italia, τον Σεπτέμβριο, οπότε είναι σε εξέλιξη η περίοδος συγκομιδής. Είναι γεγονός ότι μπαίνουμε σε δυο κρίσιμους μήνες που είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.

«Στο κομμάτι της επιτραπέζιας ελιάς έχουμε περισσότερη παραγωγή απ’ ό,τι πέρυσι κι αυτό είναι κάτι ευχάριστο…»

Αναφορικά τέλος με την επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Ανατολικής Μακεδονίας ανέφερε: «Κι εδώ επηρεάζεται από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα και ανομβρίας, έχει τα προβλήματά της, είναι μια απαιτητική σε νερό καλλιέργεια. Ωστόσο στο κομμάτι της επιτραπέζιας ελιάς έχουμε περισσότερη παραγωγή απ’ ό,τι πέρυσι κι αυτό είναι κάτι ευχάριστο. Τουλάχιστον στην περιοχή μας θα είναι αυξημένη η παραγωγή της ελιάς». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Προβληματική η κατάσταση με το νερό της άρδευσης

Προβληματική-η-κατάσταση-με-το-νερό-της-άρδευσης

Ζαφείρης Μυστακίδης: Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών / Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας

«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση αναφορικά με το νερό της άρδευσης είναι προβληματική, είναι ελλειμματική φέτος. Οι ανάγκες σε νερό για τις καλλιέργειες ήταν μεγαλύτερες, με δεδομένη την παρατεταμένη ανομβρία και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις του χειμώνα».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού για την άρδευση των καλλιεργειών το φετινό καλοκαίρι. 

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών και η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα…»

«Μη ξεχνάμε ότι έχουμε παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες και αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι όλες οι καλλιέργειες είναι περίπου 15 με 20 μέρες πιο πρώιμες φέτος λόγω πάλι του ζεστού χειμώνα, όλα αυτά μαζί εντείνουν το πρόβλημα για τις καλλιέργειες, οι οποίες είναι στα όρια της αντοχής τους αναφορικά με τις ανάγκες τους σε νερό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίσιμη περίοδο για τα φυτά και τους καρπούς των καλλιεργειών και η έλλειψη νερού είναι κάτι που μας προβληματίζει έντονα. Προφανώς δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Κατά καιρούς έχουμε δηλώσει την ανησυχία μας και έχουμε προτείνει και κάποιες λύσεις ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. και κάποιες από αυτές τις ανησυχίες μας η πολιτεία τις αφουγκράζεται και έχει δρομολογήσει κάποιες λύσεις, έστω και καθυστερημένα, έστω και με αργό βηματισμό», επισήμανε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης. 

«Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας…»

«Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι το φράγμα του Μαρμαρά, το οποίο θα λύσει ένα μεγάλο τμήμα του προβλήματος στο δυτικό κομμάτι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά από την άλλη πλευρά στο ανατολικό κομμάτι εκεί στον δήμο Νέστου, βλέπουμε ότι το νερό από το φράγμα του Νέστου που διοχετεύεται για τις ανάγκες των καλλιεργειών είναι λιγοστό. Ειδικά φέτος είναι προβληματική η κατάσταση με δεδομένα και τα προηγούμενα που προανάφερα. Προτεραιότητα στη χρήση νερού από τον νόμο έχει η Δ.Ε.Η. στο υδροηλεκτρικό φράγμα στον Νέστο,  άρα λοιπόν είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές αν δεν είναι η πιο δύσκολη, κάτι που το βιώνουν καθημερινά οι παραγωγοί μας. Έχουν έξτρα από το αυξημένο κόστος παραγωγής και την έλλειψη εργατικών χεριών, να αντιμετωπίσουν κι αυτό το πρόβλημα με νερό λιγοστό που έχουν στη διάθεσή τους για να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Φυσικά μας προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες…»

Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες που ήδη καταγράφηκαν από τον Ιούνιο και πόσο ανησυχητικές είναι αυτές για τις καλλιέργειες, αλλά και για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο κ. Μυστακίδης υπογράμμισε: «Φυσικά μας προβληματίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα φυτά όσο περνάει ο καιρός ανάλογα με τη χρονική περίοδο βρίσκονται σε άλλο βλαστικό στάδιο, η ωρίμανση, η δημιουργία οφθαλμών για την επόμενη χρονιά, άρα σε κάθε στάδιο επηρεάζονται τα φυτά προφανώς. Σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε και πρωτόγνωρες αντιδράσεις των φυτών με δεδομένη την κλιματική αλλαγή που κάθε χρόνο δείχνει πιο έντονα τα αποτελέσματά της στις καλλιέργειες. Ακόμη και εμείς οι γεωπόνοι βλέπουμε ότι τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής στη φυσιολογία των φυτών είναι λίγο και πιο προχωρημένα από αυτά που υπολογίζουμε κάθε φορά. Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά για το πώς θα αντιδράσουν τα φυτά μας. Άρα μόνο καλό δεν έκαναν αυτές οι ζέστες του Ιουνίου. Όσον αφορά τα έντονα καιρικά φαινόμενα για την Παρασκευή (28/6) για παράδειγμα προβλέπονται βροχές για την περιοχή μας, οι οποίες ευελπιστούμε να είναι ήρεμες και χωρίς παρατράγουδα, να μη μας δημιουργήσουν προβλήματα με ανέμους και χαλαζοπτώσεις».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα