Connect with us

Καβάλα

Μάρκος Δέμπας: Να επικρατήσει ηρεμία, ψυχραιμία και διάλογος στα Πετρέλαια

Μάρκος-Δέμπας:-Να-επικρατήσει-ηρεμία,-ψυχραιμία-και-διάλογος-στα-Πετρέλαια

Το Επιμελητήριο Καβάλας παρακολουθεί το θέμα των Πετρελαίων, όπως τονίζει ο πρόεδρός του Μάρκος Δέμπας.

Ειδικότερα ο κ. Δέμπας αναφέρει σε σχετικές δηλώσεις:

«Θα έλεγα ότι η δήλωση του Επιμελητηρίου αναφορικά με τα πετρέλαια από την πρώτη στιγμή ήταν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι, πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση και πρέπει όλα να γίνουν σε ένα τραπέζι διαλόγου με ειλικρινή συζήτηση.

Και φυσικά δεν μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με κλειστές τις πύλες. Αυτό νομίζω ότι είναι το βασικό. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν εξελίξεις και αυτό εμείς που θέλουμε, ως κοινωνία, ως οικονομία, ως επιχειρηματικότητα, είναι να μην υπολειτουργεί ή να μην έχει προβλήματα καμία επιχείρηση της Καβάλας.

Νομίζω ότι αυτό το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια και με πράξεις. Και γι’ αυτό θεωρώ ότι μια βασική επιχειρηματική δραστηριότητα όπως είναι τα πετρέλαια πρέπει να μείνει ζωντανή. Πετρέλαια και λιπάσματα είναι οι δύο πιο μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας για να μην πω και στην ΑΜΘ και στην ίδια μας την χώρα. Είναι μοναδικές άλλωστε. Δεν υπάρχει άλλη τέτοια δραστηριότητα. Επομένως πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι μας και οι εργαζόμενοι και η διοίκηση και η κάθε επιχείρηση την ηρεμία, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνούμε. Δεν μπορούμε να βιώνουμε και τέτοιες καταστάσεις. Η ηρεμία και η ψυχραιμία πλέον πρέπει να πρυτανεύσουν και αφού έγινε ό,τι έγινε, καλώς ή καλώς (σίγουρα δεν είναι ωραίο να βλέπεις να λύνονται με αστυνομικές παρεμβάσεις επιχειρηματικά ζητήματα) πρέπει πάντοτε ο διάλογος και η καλή διάθεση να πρυτανεύσουν. Και μάλιστα είχα προσφερθεί και ως Επιμελητήριο, όποιος χρειαζόταν βοήθεια ήμασταν και εμείς εκεί για να έρθει πίσω η ηρεμία και να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις. Νομίζω ότι τίποτε δεν είναι άλυτο και με μια καλή συζήτηση χωρίς ο καθένας να έχει πίσω από το μυαλό του οτιδήποτε, όλα μπορούν να ηρεμήσουν και να βρουν το δρόμο τους. Και παρόλο που υπήρχαν αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις ελπίζω ότι όλοι θέλουμε ως κοινωνία τοπική να υπάρξει ηρεμία και να συνεχίσει η επιχείρηση να λειτουργεί. Θέλουμε να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και φυσικά δεν θέλουμε να χάνεις κανείς την θέση του. Αλλά πάντοτε η κάθε επιχείρηση γνωρίζει τα του οίκους της καλύτερα. Πραγματικά πρέπει να ηρεμήσει αυτή η κατάσταση. Έγινε ό,τι έγινε αλλά εκτιμώ ότι θα πρυτανεύσει η ηρεμία όλων».

«Τελικά ο πάτος πήγε πολύ πιο κάτω»

Ο κ. Δέμπας εκτιμά ότι το 2021 ήταν από τις πιο δύσκολες χρονιές που έχουμε βιώσει. «Και το 2014 και το 2015 μιλούσαμε για μεγάλη οικονομική κρίση. Μιλούσαμε για… πάτο αλλά τελικά ο πάτος πήγε πολύ πιο κάτω. Ήρθε η πανδημία που και φίλους χάσαμε και συνεργάτες χάσαμε και αυτό ήταν και το χειρότερο. Υπάρχει ακόμη και σήμερα μια φοβία και μια ανασφάλεια στον κόσμο και φυσικά οι επιχειρήσεις μας δέχθηκαν σφοδρή επίθεση εξαιτίας της πανδημίας. Το να κλείνεις την επιχείρησή σου για μήνες είναι πολύ δύσκολο. Δεν έχουμε συνηθίσει εμείς να κλείνουμε τα καταστήματα. Μάθαμε να δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο. Πάντως όλοι στηρίχθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του παίρνουν τα εύσημα και αυτό είναι που φαίνεται σε κάθε γκάλοπ. Κανείς δεν περίμενε έντονη γκρίνια μια και σε άλλες χώρες δεν υπήρξε τόσο υψηλή στήριξη και υποστήριξη στις επιχειρήσεις. Εδώ είτε με την επιστρεπτέα, είτε με τις αναστολές πληρωμών, είτε ενίσχυση ενοικίων, επιχειρήσεις της εστίασης που δεν πλήρωσαν, η μη επιστρεπτέα με τα προγράμματα που έβγαλαν οι Περιφέρειες, όλα αυτά είναι δισ. ευρώ που πλησίασαν περίπου τα 36 δισ. ευρώ. Το ότι σήμερα που μιλάμε, τα 8,5 δισ. που ήταν της επιστρεπτέας μειώνονται κοντά στα 3 δισ. σημαίνει κάτι. Ότι πολλές επιχειρήσεις θα επιστρέψουν μόνο το 25 ή 35%. Αυτές είναι κινήσεις της κυβέρνησης που έδειξαν ότι στήριξε επί της ουσίας το να παραμείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές και νομίζω ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα, είτε με πανδημία, είτε με ακρίβεια που χτυπά τις επιχειρήσεις, δυστυχώς θα περιμένει η κυβέρνηση και πάλι πίεση είτε από τις επιχειρήσεις είτε από τα επιμελητήρια για να μείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές. Έμειναν ζωντανές οι επιχειρήσεις, στηρίχθηκαν και οι εργαζόμενοι που δεν απολύθηκαν επειδή αυτός ήταν όρος για να στηριχθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις, Η οικονομία δεν κατέρρευσε πραγματικά. Και έγινε αυτό το άλμα, το καλοκαίρι το φετινό ήταν μεγάλο και αυτό ήταν το αισιόδοξο. Άρα το 2021 μας αφήνει μια περίεργη γεύση. Ξεκίνησε αρνητικά, είχαμε κλειστή οικονομία και κλειστές επιχειρήσεις. Είχαμε όμως ένα πολύ καλό καλοκαίρι και ερχόμαστε στο τελευταίο 3μηνο με πανδημία και ακρίβεια που φέρνουν και πάλι κατήφεια για το πρώτο 6μηνο του 2022. Έχουμε ένα κοκτέιλ πανδημίας, ένα κοκτέιλ ακρίβειας και ενεργειακού και μεταφορικού κόστους αλλά ποτέ σαν επιχειρηματίες δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας. Εκτιμώ ότι το 2022 θα ξεκινήσει δύσκολα αλλά μετά θα έχουμε έναν καλό απολογισμό», τόνισε ο κ. Δέμπας ενώ συμπλήρωσε πως ήρθε και η είδηση για την αξιοποίηση της Αλάνας.…

 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων

Έργα-εκσυγχρονισμού-των-υποδομών-του-Πηλοθεραπευτηρίου-Κρηνίδων

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΑΚΟΣ & ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ ΟΕ», Γιώργος Πρωτολάτης, συνυπέγραψαν τη σύμβαση για το έργο που θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων.

Η σύμβαση υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Ιουνίου 2023 στον χώρο του εστιατορίου του Πηλοθεραπευτηρίου, παρουσία του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρου Παπαδόπουλου, του δημοτικού συμβούλου Θέμη Καλπακίδη και υπηρεσιακών παραγόντων της Τεχνικής Υπηρεσίας, της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του Πηλοθεραπευτηρίου.

Λόγω της σημαντικότητας του έργου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ακολούθησε ξενάγηση από τη Φιλία Βαρελίδου στους χώρους που προβλέπεται να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Το έργο, που έχει τίτλο «Εκσυγχρονισμός των υποδομών του Θερμαλιστικού Κέντρου Κρηνίδων Καβάλας» και τελικό δικαιούχο τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, θα πραγματοποιηθεί είτε με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, είτε με την τροποποίηση ή μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, με σκοπό την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εν λόγω χώρου καθώς και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Θα περιλαμβάνει:

Κατασκευή 10 οικίσκων τουριστικής χρήσης, ένας εκ των οποίων θα εξυπηρετεί ΑμεΑ, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής και παράλληλα τη φιλοξενία σε 12μηνη βάση

Μετατροπή υφιστάμενων κτηρίων camping σε χώρους ατομικής πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας

Εκσυγχρονισμός των χώρων καταιονισμού και αποδυτηρίων ανδρών και γυναικών.

Μετατροπή στεγάστρου εισόδου σε κλειστό χώρο αναμονής, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραμονή των επισκεπτών σε όλες τις καιρικές συνθήκες, με σκοπό την επέκταση της περιόδου λειτουργίας του Πηλοθεραπευτηρίου.

Διακόσμηση-διαμόρφωση του υφιστάμενου εστιατορίου, για παροχή γευμάτων στους επισκέπτες.

Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και του χώρου λιμνών και πρασίνου, που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της αισθητικής αλλά και των όρων ασφάλειας.

Υπαίθρια δεξαμενή υδροθεραπείας – υδρομασάζ (πισίνα)

Κατασκευή δύο, μικρού μεγέθους, ανοιχτών τεχνητών δεξαμενών ιαματικού νερού.

Εγκατάσταση ποσιθεραπείας.

Εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και επίπλωσης (ερμάρια spa κ.α.)

ΟΜΙΛΙΕΣ -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης

Στην παρέμβασή του επισήμανε ότι «βρισκόμαστε ίσως στον αρχαιότερο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας του Δήμου Καβάλας, στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, που μέχρι και πριν από μισό αιώνα ήταν σχεδόν στην ίδια κατάσταση που τον χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής.

Ύστερα από σημαντικές παρεμβάσεις των διοικήσεων του πρώην Δήμου Φιλίππων και προηγούμενες του Δήμου Καβάλας, τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να είναι φημισμένο σημείο αναφοράς στα πέρατα του κόσμου και να δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες ντόπιους και τουρίστες, οι οποίοι βρίσκουν βοήθεια στην ιαματική λάσπη».

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε Σύμβαση για την κατασκευή έργων που θα ικανοποιήσουν κι άλλα φιλόδοξα σχέδιά μας, τα οποία θα δώσουν νέα ώθηση στο Πηλοθεραπευτήριο. Σκοπός και κύριος στόχος μας είναι η δωδεκάμηνη συνεχής λειτουργία του Πηλοθεραπευτηρίου, όπως και η παροχή νέων υπηρεσιών στους λουόμενους, καθώς και σε όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν αυτήν την όμορφη περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων».

Σημείωσε ότι «από το επόμενο καλοκαίρι το Πηλοθεραπευτήριό μας θα διαθέτει νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες, χώρους για ατομική χρήση του ιαματικού πηλού και του ιαματικού νερού, θα βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί η λειτουργικότητα όλων των χώρων».

Εξέφρασε την προσδοκία «όταν ολοκληρωθούν τα έργα, να αυξήσουμε κατακόρυφα την αξία αυτής της επιχείρησης, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής ιαματικής βοήθειας σε περισσότερους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, και, παράλληλα, να δώσουμε τη δυνατότητα να βρουν εργασία πολλοί κάτοικοι της περιοχής», προσθέτοντας ότι «το φυσικό επακόλουθο της αύξησης της τουριστικής κίνησης είναι η παράλληλη αύξηση και του τζίρου των καταστημάτων και των καταλυμάτων της περιοχής. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το Πηλοθεραπευτήριο δεν θεραπεύει μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και άλλα όπως την ανεργία κυρίως των νέων».

Ανακοίνωσε, ότι «υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα στερεωθούν επάνω σε όσα θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Διότι, μέχρι σήμερα έχουν διαφημιστεί περισσότερο οι ιαματικές ιδιότητες της λάσπης και ήρθε η ώρα να προωθήσουμε περισσότερο τις καλλυντικές της ιδιότητες, που είναι αξιοσημείωτες».

Τέλος, ευχαρίστησε τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τους μελετητές του έργου για το αποτέλεσμα των ενεργειών τους, όπως και τους εποχιακούς εργαζόμενους στο Πηλοθεραπευτήριο «για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν».

Πρόεδρος ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι την περίοδο του 2023 «θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες που τέθηκαν σε μια πολύ δημιουργική χρονιά, όπως ήταν η περσινή, σε έναν χώρο γνώριμο όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς».

Έκανε σύντομη αναφορά στο ιστορικό του Πηλοθεραπευτηρίου των τελευταίων 12 ετών, όταν περιήλθε στον Δήμο Καβάλας και ανατέθηκε η διαχείριση του ιαματικού φυσικού πόρου στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Όπως είπε, «σήμερα το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων έχει:

α. αναγνωριστεί ως ιαματικός φυσικός πόρος,

β. διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας ως Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού,

γ. λειτουργεί ως ξεχωριστή Διεύθυνση Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, και

δ. εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών του και επέκταση λειτουργίας του σε 12μηνη πλέον βάση, επενδύοντας στη σημαντικότητα αυτού του μοναδικού φυσικού αλλά και τουριστικού πόρου που διαθέτει ο Δήμος Καβάλας».

Στη συνέχεια γνωστοποίησε τα έργα που περιλαμβάνει η Σύμβαση και τον λόγο που σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Πηλοθεραπευτηρίου.

Υπογράμμισε ότι «το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων συγκαταλέγεται στις προνομιούχες περιοχές που η φύση της χάρισε όχι μόνο τοπία με πλούσιες εναλλαγές, αλλά και πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως είναι ο συνδυασμός πηλού και θερμού ιαματικού νερού που συναντά ο επισκέπτης. Ο μοναδικός αυτός φυσικός πόρος διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείκνυται για ρευματολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, αλλά και ως καλλυντικό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γνωστοποίησε ότι κατά την περσινή περίοδο τα κέρδη της επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 25% (σε σύγκριση με την προπέρσινη), αγγίζοντας την προ πανδημίας περίοδο και φέρνοντας στα ταμεία 170.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 100.000 αφορούσαν σε εισιτήρια για τα λουτρά, οι 50.000 ευρώ από το εστιατόριο, οι 20.000 ευρώ από το κάμπινγκ και τα υπόλοιπα από τις υπηρεσίες μασάζ!

Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρος Παπαδόπουλος

Έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή «από τότε που ήταν ένας λάκκος με λάσπη», ο οποίος, όπως είπε, «με τις παρεμβάσεις της πρώην Κοινότητας Κρηνίδων, του πρώην Δήμου Φιλίππων και των διοικήσεων του Δήμου Καβάλας, με αρκετό κόπο πολλών ανθρώπων, υπήρξε η βελτίωση  και η προσδοκία επιμήκυνσης του χρόνου λειτουργίας των εγκαταστάσεων ολόκληρο το έτος». Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο Πηλοθεραπευτήριο, επισημαίνοντας ότι «στο βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών δεν υπάρχει αρνητική κρίση γι’ αυτούς». 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Προϋπολογισμός: 2.960.000 ευρώ

Χρόνος περαίωσης: 12 μήνες

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου: Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από Σκάλα Ραχωνίου – Σκάλα Καλλιράχης

Υπογράφηκε-η-σύμβαση-του-έργου:-Εξωτερικό-δίκτυο-ύδρευσης-από-Σκάλα-Ραχωνίου-–-Σκάλα-Καλλιράχης

Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ κ. Κωνσταντίνο Μανίτσα και τον κ. Χαράλαμπο Τσέλο, εκπρόσωπο του οικονομικού φορέα «ΤΡΙΕΔΡΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΤΡΙΕΔΡΟΝ ΑΤΕ», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από Σκάλα Ραχωνίου – Σκάλα Καλλιράχης”, συνολικής δαπάνης 1.501.950,97€.

Φορέας Κατασκευής του έργου είναι ο Δήμος Θάσου και Κύριος του έργου είναι η ΔΕΥΑΘ.

Η ολική προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι εννέα (9) μήνες και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής).

Το παρόν έργο αφορά στην αντικατάσταση του υφιστάμενου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης με νέο σύγχρονο δίκτυο μεγαλύτερης δυνατότητας μεταφοράς νερού από τη γεώτρηση στην περιοχή Σκάλας Ραχωνίου έως τη δεξαμενή Σκάλας Καλλιράχης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι συχνές βλάβες στον υφιστάμενο αγωγό κατά τη λειτουργία του.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Σε στενή και αγαστή συνεργασία με τη ΔΕΥΑΘ εργαζόμαστε συνεχώς με σχέδιο και όραμα για την βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Θάσο.

Με την υπογραφή της παρούσας σύμβασης δρομολογείται η υλοποίηση ακόμη ενός μεγάλου έργου υποδομής για την Θάσο.

Οι υποδομές της Θάσου αλλάζουν και βελτιώνονται προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η Θάσος προχωράει μπροστά!»

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Παρουσιάστηκε στο κοινό ο άτλαντας της Καβάλας

Παρουσιάστηκε-στο-κοινό-ο-άτλαντας-της-Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» επέλεξαν να τιμήσουν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με έναν ιδιαίτερο τρόπο, παρουσιάζοντας στους ιστορικούς ερευνητές και στο κοινό ένα σημαντικό απόκτημά του, έναν άτλαντα στον οποίο αποτυπώνεται η πόλη της Καβάλας λίγα χρόνια μετά το 1930, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Καπνού.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, ο οποίος έκανε κυρίως λόγο για την 20ετή αναμονή της πόλης της Καβάλας σε ό,τι αφορά στη συντήρηση, την αναπαλαίωση και τη μετατροπή της Δημοτικής Καπναποθήκης σε χώρο Πολιτισμού. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, η Δημοτική Καπναποθήκη θα γίνει Κέντρο Πολιτισμού, που, εκτός των άλλων, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες και ιδίως τους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε ντοκουμέντα του παρελθόντος της Καβάλας, προσβλέποντας στο να ανακαλύψουν κι άλλες κρυφές πτυχές της Ιστορίας. Κλείνοντας τον λόγο του έκανε αναφορά και στη μετονομασία της Δημοτικής Καπναποθήκης σε Πολιτιστικό Κέντρο «Λευθέρης Αθανασιάδης».

Ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης εστίασε, μεταξύ άλλων, στην ουσία της χθεσινής εκδήλωσης που αφορά στην προβολή των δύο τομέων δραστηριότητας του Μουσείου Καπνού, του εκθεσιακού χώρου και του αρχείου, με τον δεύτερο να είναι αυτός που στηρίζει το πρώτο ως προς τα εκθέματά του. Από το αρχείο αντλούνται τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν κάθε φορά και σε κάθε αλλαγή εκθεμάτων στηρίζουν το αφήγημα του Μουσείου Καπνού. Επί της ουσίας αυτός ήταν και ο στόχος της εκδήλωσης. Η έκθεση ενός τεκμηρίου από χαρτί και η εμπειρία του επισκέπτη του Μουσείου μέσα από την ψηφιακή του επίσκεψη σε ένα tablet.

Η γενική διευθύντρια της Επιχείρησης, Άλκηστις Βλάχου, σημείωσε ότι τα Μουσεία ως χώροι ενταγμένοι στην κοινωνία οφείλουν να συν-δημιουργούν μαζί της πολιτισμικό κεφάλαιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των παρόντων όσο και των επερχόμενων γενεών. Στο ίδιο πλαίσιο ανέλυσε τον όρο αειφορία στους μουσειακούς χώρους καθώς το θέμα της φετινής εορτής ήταν : «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», προσθέτοντας στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες για τη σχέση του πολιτισμού με την ανάπτυξη.

 Τέλος η ιστορικός Πολιτισμού με ειδίκευση στη Δημόσια Ιστορία, Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου, στο πλαίσιο παρουσίασης του άτλαντα ανέφερε ότι για τις ανάγκες  μιας έρευνας η αναζήτηση στο αρχείο έφερε στο φως το αντικείμενο που από σήμερα θα εκτίθεται στο Μουσείο Καπνού. Πρόκειται για ένα σύνολο χειρόγραφων τοπογραφικών της Καβάλας που παρουσιάζει το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Δωρίθηκε στο Μουσείο Καπνού τον Μάιο του 2006 από τις αδελφές Μαρία-Αγλαΐα και Ευλαμπία-Χριστίνα Αντύπα, θυγατέρες του Ξενοφώντα, κατοίκων Θεσσαλονίκης. Στη τεκμηρίωση του άτλαντα βοήθησε και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των ΓΑΚ Θεσσαλονίκης και από σήμερα θα εκτίθεται στο Μουσείο Καπνού, σε προθήκη. Ωστόσο οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται στους χάρτες με τη βοήθεια ενός tablet που βρίσκεται δίπλα στη προθήκη.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα