Connect with us

Οικονομία

Καλή η αύξηση του μισθού αλλά επιβαρύνει μόνο τις επιχειρήσεις

Καλή-η-αύξηση-του-μισθού-αλλά-επιβαρύνει-μόνο-τις-επιχειρήσεις

Μάρκος Δέμπας: Σωστά δίνονται οι αυξήσεις, όμως θα πρέπει να συμμετέχει και το Δημόσιο / Οι μεικτές δαπάνες για κάθε εργαζόμενο δεν είναι 730 ευρώ, αλλά από 1.000 έως 1.200 ευρώ / Σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο δίνεται στον ιδιωτικό τομέα

Για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τοπικές επιχειρήσεις η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος διαμορφώνεται πλέον στα 830 ευρώ (μεικτά), μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αποτύπωμα που άφησε ο φετινός χειμώνας στις τοπικές επιχειρήσεις, στις προσδοκίες που υπάρχουν για την τουριστική περίοδο, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

«Σωστά δίνονται οι αυξήσεις, πράγματι έχουμε χαμηλούς μισθούς στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να δίνονται λελογισμένα…»

«Η απόφαση της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό ή γενικότερα για τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, επιβαρύνει καθαρά τις επιχειρήσεις μας. Δεν έχει κανένα κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σωστά δίνονται αυτές οι αυξήσεις, πράγματι έχουμε χαμηλούς μισθούς στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να δίνονται λελογισμένα. Από εκεί και μετά θα πρέπει να δούμε πώς συμμετέχει το Δημόσιο σ’ αυτήν την αύξηση. Μέχρι στιγμής πουθενά. Εμείς λέμε, ναι, να δώσουμε αυτήν την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά να δούμε και τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Έχουμε το μισθολογικό και το μη μισθολογικό κόστος. Το δεύτερο είναι οι εισφορές που πληρώνουμε εμείς σαν επιχειρήσεις, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό, ένα μέρος ο εργαζόμενος συν τους φόρους. Σήμερα που μιλάμε είναι περίπου της τάξης του 40%, με αποτέλεσμα οι μεικτές δαπάνες και αυτά τα οποία πληρώνει η επιχείρηση να μην είναι 730 ευρώ, αλλά να είναι από 1.000 έως 1.200 ευρώ», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας. 

«Θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά τουλάχιστον 4 μονάδες, να μειώσει τις εισφορές του εργαζόμενου εξίσου, έτσι ώστε το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου να είναι πολύ περισσότερο…»

«Επομένως θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει αυτές τις δαπάνες και τότε πραγματικά η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι και πιο ουσιαστική και πιο υψηλή. Πρέπει επίσης να πούμε ότι ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα δεν πληρώνεται επί 12 μήνες, πληρώνεται επί 14 μήνες, δηλαδή τα 710 ευρώ περίπου που λαμβάνει είναι επί 14 μήνες. Άρα είναι παραπλανητικό να λέμε ότι ο ιδιώτης δεν πληρώνει αυτά τα οποία αξίζει ο εργαζόμενος. Τον πληρώνει και πολλαπλάσια. Να προσθέσω επίσης ότι δεν είναι 12 μήνες η εργασία στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι 10 μήνες και 16 μέρες περίπου. Αυτό το λέω για να μην θίγεται συνεχώς η επιχειρηματικότητα και ο ιδιωτικός τομέας, ότι δήθεν κάνουμε κατάχρηση κάποιων εργασιακών όρων. Να πω για άλλη μία φορά είναι θετικό να βλέπουμε αυξήσεις στους μισθούς, αλλά παράλληλα σαν αντιστάθμισμα θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά τουλάχιστον 4 μονάδες, να μειώσει τις εισφορές του εργαζόμενου εξίσου, έτσι ώστε το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου να είναι πολύ περισσότερο απ’ αυτό το οποίο έχει σήμερα», σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Αν πολλαπλασιάσουμε τα 50 ευρώ επί 14 μήνες είναι σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο που δίνεται αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα…»

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Δέμπας απάντησε: «Ζητάει η κυβέρνηση ο ιδιωτικός τομέας να βάλει πλάτη. Βάζει πλάτη. Έχουν μειώσει κάτι περίπου μία – δυο μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, ας τις μειώσουν άλλες πέντε. Υπάρχουν τρόποι, εμείς βάζουμε πλάτη σ’ όλες αυτές τις αποφάσεις, αλλά όλα θα πρέπει να γίνονται λελογισμένα. Διότι πραγματικά χάνεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας και πολλές επιχειρήσεις αυτό το ποσό, το οποίο συζητάμε σήμερα, μπορεί να ήταν το καθαρό τους κέρδος. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των αυξήσεων έρχεται να καλύψει αυτήν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τον οποίο έχουμε στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Αν πολλαπλασιάσουμε τα 50 ευρώ επί 14 μήνες είναι σχεδόν ένας επιπλέον μισθός τον χρόνο που δίνεται αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να έχουμε δουλειές, να έχουμε αύξηση στα εισοδήματα και στον κύκλο εργασιών μας κι από εκεί και πέρα να μπορούμε να καλύπτουμε τις δαπάνες, γιατί αυτή η ακρίβεια δεν είναι μόνο για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Εμείς τα ζούμε καθημερινά και στο πολλαπλάσιο».

«Όπως έχουμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να δούμε και ένα μεταφορικό ισοδύναμο, τουλάχιστον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να κρατηθούμε πιο ανταγωνιστικοί…» 

Αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα των τιμών των υγρών καυσίμων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σχολίασε: «Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, είναι τραγικό και μια μεγάλη διαρροή χρημάτων για τις επιχειρήσεις, ειδικά για όσες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ή πρέπει να μεταφέρουν εμπορεύματα και γενικά για όσες χρησιμοποιούν επαγγελματικά οχήματα. Το λέμε συνεχώς ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν τέτοιον τεράστιο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων που είναι περίπου το 70%. Στα 2 ευρώ περίπου το 70% είναι φόροι, δεν είναι δυνατόν. Έχουμε μία επιπρόσθετη επιβάρυνση σε αυτό το οποίο λέγεται μεταφορικό κόστος. Όπως έχουμε το μεταφορικό ισοδύναμο για τις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να δούμε και ένα μεταφορικό ισοδύναμο, τουλάχιστον για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να κρατηθούμε πιο ανταγωνιστικοί». 

«Για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, ήταν ίσως από τους πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταία δεκαετίας…»

Τέλος, σε σχέση με το αποτύπωμα του φετινού χειμώνα και γενικότερα του πρώτου τριμήνου του 2024 για τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις προσδοκίες της επικείμενης τουριστικής περιόδου, ο Μάρκος Δέμπας επισήμανε: «Ο χειμώνας γενικότερα και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος. Πραγματικά για πολλές επιχειρήσεις, κυρίως εμπορικές, ήταν ίσως από τους πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταία δεκαετίας. Κάτι άρχισε να φαίνεται μέσα στον Μάρτιο, αλλά φέτος έχουμε κι ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα μεταξύ των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Τουλάχιστον βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία μεγαλύτερη αισιοδοξία, ότι σιγά σιγά η αγορά τουλάχιστον θα αρχίσει να κινείται. Πάντως σίγουρα ίσως ήταν ένας από τους σε πιο δύσκολους χειμώνες της τελευταίας δεκαετίας για την τοπική αγορά».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Αναστάτωση στην τοπική οικονομία έφεραν οι αυξήσεις στα καύσιμα

Αναστάτωση-στην-τοπική-οικονομία-έφεραν-οι-αυξήσεις-στα-καύσιμα

Αλέξης Προκοπίου: Όταν πέσουν οι τιμές δεν θα μειωθούν αντίστοιχα στα προϊόντα

Για την αναστάτωση που έχουν επιφέρει στην τοπική οικονομία οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο Αλέξης Προκοπίου, πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
”Είναι μία περίοδος που την έχουμε ζήσει ξανά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο έντονη. Οι τιμές των καυσίμων είναι πολύ ανεβασμένες και έχουν συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα προϊόντα”, ανέφερε αρχικά ο κ. Προκοπίου.

Θα χρειαστεί ένα τρίμηνο να επανέλθει η οικονομία όταν τελειώσει ο πόλεμος

”Την τελευταία εβδομάδα είχαμε μία μικρή αποκλιμάκωση, αλλά απ’ ό,τι βλέπω θα αρχίσουν και πάλι οι τιμές των καυσίμων να ανεβαίνουν, καθώς έχει εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου διεθνώς για άλλη μια φορά. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να γίνει κάτι ώστε να αποκλιμακωθεί αυτή η άσχημη κατάσταση. Όταν γίνει αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 2-3 μηνών για να επανέλθουμε σε φυσιολογικά επίπεδα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Όταν πέσουν οι τιμές στα καύσιμα δεν θα μειωθούν αντίστοιχα στα προϊόντα

”Τα καύσιμα είναι το άλφα και το ωμέγα στη δουλειά των επαγγελματιών στις μεταφορές. Είναι τεράστιο το ποσό με το οποίο επιβαρύνεται μία επιχείρηση κι αυτό είναι φυσικά που περνάει τις αυξήσεις από τα καύσιμα στη συνέχεια στις τιμές των προϊόντων. Βέβαια στα καύσιμα κάποια στιγμή θα πέσουν οι τιμές, όμως των προϊόντων είναι αυτές που δεν θα μειωθούν εύκολα. Εκεί είναι το μελανό σημείο της υπόθεσης. Όταν αυξάνονται τα καύσιμα συμπαρασύρονται τα πάντα, αλλά όταν μειώνονται δεν έχουμε αντίστοιχα μειώσεις στα υπόλοιπα προϊόντα”, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Προκοπίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

«Παρενέργειες» στον τουρισμό από την κρίση στη Μέση Ανατολή

«Παρενέργειες»-στον-τουρισμό-από-την-κρίση-στη-Μέση-Ανατολή

Πάρης Παρασχούδης: Άρχισαν να μην υπάρχουν καύσιμα για τα αεροπλάνα / Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει

«Έχουμε όντως επιπτώσεις στις προκρατήσεις με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή στον τουρισμό.
”Το ξεκίνημα της χρονιάς πήγε πολύ καλά για τον τουρισμό και για τις προκρατήσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησαν τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής. Τα πράγματα μέχρι τότε ήταν πολύ καλύτερα σε σχέση με την περσινή περίοδο”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Παρασχούδης.

‘Εχουν γίνει πιο πολύπλοκα τα πράγματα

”Όταν ήμασταν στο Βερολίνιο δεν έγινε ιδιαίτερος λόγος για τα προβλήματα του πολέμου. Πίστευαν όλοι ότι θα είναι κάτι γρήγορο που θα ξεπεραστεί σε μερικές εβδομάδες. Όσο υπήρχε αυτή η προσδοκία δεν είχαμε επιπτώσεις, υπήρχε μία αναμονή, ένα πάγωμα των κρατήσεων, αλλά περίμεναν όλοι να ξεπεραστούν γρήγορα οι δυσκολίες. Τώρα όμως βλέπουμε ότι έχουν γίνει πιο πολύπλοκα τα πράγματα, άρχισαν να μην υπάρχουν καύσιμα για τα αεροπλάνα, κάτι που είναι πάρα πολύ ανησυχητικό γιατί ο εισερχόμενος τουρισμός βασίζεται στις πτήσεις και χωρίς αεροπλάνα δεν θα μπορέσουν να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι στη χώρα μας. Αυτό μπορεί να διορθωθεί βέβαια με το τέλος του πολέμου”, ανέφερε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει

”Αυτό όμως που ήρθε και θα μείνει είναι η ακρίβεια, η οποία επηρεάζει και τους πελάτες μας που βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και οι επιλογές τους να είναι λιγότερες και εμάς φυσικά ως επιχειρηματίες του τουρισμού που το κόστος λειτουργίας μας ανεβαίνει. Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μείνουν, κάποια άλλα ελπίζουμε να ξεπεραστούν και γρήγορα να έχουμε μία καλή τουριστική περίοδο. Ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτικός σε τέτοιου είδους δυσκολίες. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά πρέπει και ο πόλεμος να τελειώσει κάποια στιγμή. Είναι αλήθεια ότι ο οδικός τουρισμός ίσως ευνοεί την περιοχή μας. Εμείς ως ξενοδόχοι δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα αφίξεων. Το πρόβλημα είναι της κατανάλωσης και του κόστους λειτουργίας των καταλυμάτων. Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, άλλωστε είναι μία ευκαιρία να κερδίσουμε, όπως συμβαίνει στην Ισπανία, επισκέπτες από αυτούς που δεν θα πάνε προς την ανατολή και θα κατευθύνεται προς τη δύση. Εμείς είμαστε στη μέση και ισορροπούμε μεταξύ ανατολής και δύσης όπως πάντα”, σημείωσε καταληκτικά ο Πάρης Παρασχούδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Πέφτει η αυλαία στις 26 Οκτωβρίου για τα ξενοδοχεία της Θάσου

Πέφτει-η-αυλαία-στις-26-Οκτωβρίου-για-τα-ξενοδοχεία-της-Θάσου

Στις 26 Οκτωβρίου πέφτει η αυλαία για τη φετινή τουριστική περίοδο για τα ξενοδοχεία της Θάσου, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μαργαρίτης Μπαμπατζίκος, την συγκεκριμένη ημερομηνία κλείνει και το τελευταίο ξενοδοχείο της Θάσου.

«Η φετινή τουριστική περίοδος οδεύει προς το τέλος της. Έχουν μείνει ελάχιστα ξενοδοχεία ανοιχτά στο νησί. Οι τελευταίοι τουρίστες προέρχονται κύριως από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα το 90% εξ αυτών είναι από τη Γερμανία. Το τελευταίο ξενοδοχείο του νησιού θα κλείσει στις 26 Οκτωβρίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπαμπατζίκος.

Σημαντικές επαφές σε εξέλιξη με tour operators – Τα αποτελέσματα θα φανού στα τέλη Νοεμβρίου

«Γενικότερα ήταν μία χρονιά αρκετά καλή για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ειδικότερα ο Σεπτέμβριος μας βοήθησε πάρα πολύ. Ίσως ήταν από τους καλύτερους που είχαμε τα τελευταία χρόνια κι αυτό οφείλεται στις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν. Πραγματικά το ξεκίνημα μας φέτος ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Και ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν πήγαν όπως περιμέναμε. Ευελπιστούμε του χρόνου όλο αυτό να διαφοροποιηθεί και να έχουμε ένα καλύτερο ξεκίνημα. Ως Ένωση Ξενοδόχων Θάσου κάναμε μια τεράστια προσπάθεια και πιστεύω ότι στα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε θετικά αποτελέσματα να ανακοινώσουμε για τις επαφές που έχουμε με μεγάλους tour operators, με τους οποίους αυτή τη στιγμή είμαστε σε συζήτηση. Αν έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε θα το ανακοινώσουμε με μεγάλη ικανοποίηση», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Η έλλειψη υποδομών στο νησί δεν του επιτρέπει να εκμεταλλευτεί τον τουρισμό κρουαζιέρας

Ερωτηθείς για το πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει το νησί, όσον αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο τουρισμός κρουαζιέρας, ο κ. Μπαμπατζίκος απάντησε: «Η έλλειψη υποδομών δεν μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τον τουρισμό κρουαζιέρας, όπως το κάνει η Καβάλα. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το όφελος, διότι πραγματικά τα λιμάνια μας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στον Λιμένα και στα Λιμενάρια που έχουν μια σχετική υποδομή θα μπορούσε να γίνει κάτι κι αυτό θα ήταν μία μεγάλη τόνωση στο τουριστικό κομμάτι του νησιού μας, αλλά δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι. Ευελπιστούμε να το ακούσουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με όλο αυτό και να κάνουν κάποιες κινήσεις, ώστε να καταφέρουμε κάποια στιγμή να έχουμε κι εμείς τέτοιου είδους τουρισμό». 

Οι Ρουμάνοι έκαναν και φέτος τη διαφορά – Ωστόσο η οικονομική δυνατότητα των τουριστών στη Θάσο είναι από μέτρια έως χαμηλή

Τέλος, αναφορικά με τις αγορές που κυριάρχησαν φέτος στο νησί, ο Μαργαρίτης Μπαμπατζίκος επισήμανε: «Αυτοί που κυριάρχησαν για ακόμη μία χρόνια ήταν οι Ρουμάνοι, αν και αρκετά πιο πεσμένη η προσέλευσή τους σε σχέση μ’ άλλες χρονιές. Οι Ρουμάνοι έκαναν και φέτος τη διαφορά, καθώς αποτελούν το 70% των επισκεπτών μας και το υπόλοιπο 30% το παίρνουν Βούλγαροι, Σέρβοι και Τούρκοι. Σίγουρα η τουρκική αγορά ήταν λίγο καλύτερη από πέρυσι, αυτό δεν αμφισβητείται. Όσον αφορά τα βαλάντια μόνο ένα 10 με 15% έκανε τη διαφορά. Με την ποσότητα επισκεπτών που είχε το νησί θα έπρεπε τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα στους τζίρους μας, αλλά η οικονομική δυνατότητα των τουριστών μας είναι από μέτρια έως χαμηλή. Αυτό δεν ξέρω πώς μπορούμε να το αλλάξουμε. Θέλει κόπο, θέλει αγώνα αρκετό, για να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να κάνουμε όσο το δυνατόν γίνεται μία καλύτερη διαχείριση του κόσμου».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα