Connect with us

Περιφέρεια

«Καθαρά» τα αποτελέσματα όλων των δειγματοληψιών στην περιοχή πτώσης του Antonov

«Καθαρά»-τα-αποτελέσματα-όλων-των-δειγματοληψιών-στην-περιοχή-πτώσης-του-antonov

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Μυτιληναίου

Καθησυχαστικός για τις επιπτώσεις της συντριβής του αεροσκάφους Antonov στην περιοχή κοντά στο Παλαιοχώρι Καβάλας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο γραφείο του, με δική του πρωτοβουλία επιτεύχθηκε ο άμεσος συντονισμός των υπηρεσιών μετά την πτώση και πλέον είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τους πολίτες πως δεν υπάρχει κανένας φόβος για επιβλαβή υλικά σύμφωνα με τις δειγματοληψίες.

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης και ο Λεωνίδας Καστανάς που ήταν υπεύθυνοι των οργάνων συντονισμού των ενεργειών αντιμετώπισης της κατάστασης αλλά και της λήψης δειγμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά -λόγω της απουσίας τους- έγινε στην κα Κωνσταντινίδου, προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και στην κα Χριστοφόρου που είναι υπεύθυνη στο σώμα επιθεώρησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Δειγματοληψίες

Τα δείγματα λήφθηκαν από την περιοχή πτώσης του αεροσκάφους και ευρύτερα, εντός και εκτός της ζώνης διασποράς του καπνού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλα τα είδη των δειγμάτων βρίσκονται μέσα στα θεσμοθετημένα όρια με βάση διαφορετικούς φορείς.

Αναλυτικότερα κατά είδος:

1. Το πόσιμο νερό με βάση την ΚΥΑ του 2017. Θα συνεχίσει να διεξάγεται συχνός έλεγχος από την ΔΕΥΑ Παγγαίου με προϊστάμενο τον κο Παπαδόπουλο.

2. Οι καρποί με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό της ευρωπαϊκής επιτροπής του 2011.

3. Τα φύλλα σε σχέση με επιθυμητές τιμές στα φυτά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

4. Για τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα λήφθηκαν δείγματα από γεωτρήσεις και την επιφάνεια υδάτων περιοχής. Οι μετρήσεις βαρέων μετάλλων σε όλα τα δείγματα, βρέθηκαν μικρότερες και από τα όρια της ΚΥΑ για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

5. Το έδαφος με βάση την νομοθεσία της Ολλανδίας, την εγκύκλιο για αποκατάσταση εδάφους και τις οριακές τιμές εδαφους της ΚΙΑ του 1991.

Ως συνολικό αποτέλεσμα ορίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση σε βαρέα μέταλλα και άλλες χημικές ενώσεις.

Η αναλύσεις των δειγμάτων διεξήχθησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους “Δημόκριτος” και σε αλλά διαπιστευμένα εργαστήρια.

Μελλοντικές δειγματοληψίες

Απομένει η περαιτέρω διερεύνηση δειγμάτων στα στρέμματα (7-8) που δεν έχουν ακόμα αποδεσμευτεί από τον στρατό στην περιοχή πρόσκρουσης του αεροσκάφους, με σκοπό την διευθέτηση τυχόν ζητημάτων εξυγίανσης και αποκατάστασης. Ωστόσο, δεν προβλέπονται αρνητικές αποκλίσεις στις τιμές.

Ευχαρίστησε επίσης τις υπηρεσίες του δήμου που έδρασαν άμεσα καθώς και τα ΜΜΕ για την άμεση και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών.

Με την σειρά του, ο κος Κιβράκης της Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι οι πρώτες ώρες ήταν κρίσιμες και η διαχείριση έγινε άμεσα από το αρμόδιο όργανο του δήμου Παγγαίου και με την γρήγορη άφιξη του ΕΚΑΒ.

Στο πρώτο 24ωρο δεν παρουσιάστηκαν επιβλαβή στοιχεία και κυρίως ραδιενέργεια. Τα δείγματα λήφθηκαν από τον στρατό, έπειτα δόθηκαν στην πολιτική προστασία η οποία και τα παρέδωσε στο Γενικό Χημείου του κράτους.

Το φυτικό κεφάλαιο, ο αέρας και το νερό παρέμειναν αβλαβή στους δύο κοντινούς με το δυστύχημα οικισμούς, το Παλαιοχώρι και τους Αντιφιλίππους. Πρόσθεσε ότι έμειναν κομμάτια του αεροσκάφους που πρέπει να απομακρυνθούν από τον στρατό και μετέπειτα να αποτελέσουν τα τελευταία δείγματα προς ανάλυση. Επόμενο στάδιο πλέον και πιο σημαντικό είναι η αποκατάσταση, δηλαδή η διεξαγωγή ενεργειών από την πολιτική προστασία για την επαναφορά της περιοχής στην προ του ατυχήματος κατάσταση.

Ευχαρίστησε τα ΜΜΕ για την άμεση ενημέρωση των πολιτών για την ασφάλειά τους.

Ο κος Παπαδόπουλος, τόνισε τον αποτελεσματικό συντονισμό που απέδειξαν οι υπηρεσίες του δήμου από την αρχή μέχρι το τέλος εφόσον η καθεμία ανέλαβε το δικό της κομμάτι.

Θα συνεχίσουν οι συχνές αναλύσεις

Τέλος, ο κος Καστανάς επισήμανε πως εφόσον δεν υπάρχει επιβάρυνση του εδάφους μπορούν να καλλιεργηθούν άμεσα οι συγκεκριμένες εκτάσεις και έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην σειρά των δειγματοληψιών των φυτών στα εδάφη που καλλιεργούν οι αγρότες της περιοχής με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση. Στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν και βαθύτερες δειγματοληψίες στο έδαφος για τα διάσπαρτα υλικά, με τελικό στάδιο τις ενέργειες για την εξυγίανση του εδάφους ώστε να εξαλειφθούν τελείως οι πιθανότητες επιβάρυνσης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κόλλησε πάλι η επένδυση των Λουτρών Ελευθερών

Στα-γρανάζια-της-γραφειοκρατίας-κόλλησε-πάλι-η-επένδυση-των-Λουτρών-Ελευθερών

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας προσκρούει για πολλοστή φορά η επένδυση των Λουτρών Ελευθερών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της «Εργοανάπτυξη Α.Ε.», Κωστής Σιμιτσής.

Το νέο πρόβλημα που έχει ανακύψει αφορά τη διαφωνία ανάμεσα στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παγγαίου και την αντίστοιχη Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή.

«Ο επενδυτής έχει προχωρήσει πάρα πολύ στο στάδιο των δικών του μελετών και ζήτησε να του διευκρινίσουν αν μπορεί να συγκεντρώσει εκεί που δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις…»

«Τη διαφωνία αυτή θα μας την επιλύσει, προφανώς, το υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα ο επενδυτής έχει προχωρήσει πάρα πολύ στο στάδιο των δικών του μελετών και ζήτησε να του διευκρινίσουν αν μπορεί να συγκεντρώσει εκεί που δεν υπάρχουν δασικές εκτάσεις, αλλά ανοιχτοί χώροι μη δασικοί στο οικόπεδο των 750 στρεμμάτων, αν μπορεί αντί να χτίσει μέσα στο δάσος και να καταστρέψει δέντρα, ό,τι δικαιούται να το χτίσει στην έκταση που του έχει παραχωρηθεί να το κάνει στα ανοίγματα. Είναι τρεις αυτές οι περιοχές που δεν είναι δασικές και κατά συνέπεια προτιμά να συγκεντρώσει εκεί όλο του τον συντελεστή δόμησης. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Παγγαίου απάντησε αρνητικά με ένα αμφιλεγόμενο σκεπτικό κατά τη γνώμη μου. Από εκεί και πέρα απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Δόμησης της Αποκεντρωμένης, η οποία παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο», ανέφερε αρχικά ο Κωστής Σιμιτσής.

«Δεν αισθάνονται οι τοπικοί ικανοί να έχουν τη δική τους γνώμη και να την επιβάλλουν και κατά συνέπεια τι κάνουν, παραπέμπουν το θέμα στο υπουργείο. Αυτό σημαίνει παραπέμπω το θέμα στις ελληνικές καλένδες…»

«Καταλαβαίνουμε ότι εδώ για μια ακόμη μια φορά ζούμε τις ανεπανάληπτες σκηνές της ελληνικής γραφειοκρατίας. Δεν υπάρχει επαρκές γνωστικό υπόβαθρο, δεν ξέρουν να αποφασίσουν. Δεν αισθάνονται οι τοπικοί ικανοί να έχουν τη δική τους γνώμη και να την επιβάλλουν και κατά συνέπεια τι κάνουν, παραπέμπουν το θέμα στο υπουργείο. Αυτό σημαίνει παραπέμπω το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Ύστερα δεν μπορεί να φταίει ο επενδυτής όταν δεν τον βοηθά καμιά υπηρεσία σε τοπικό επίπεδο, αλλά όλες οι υπηρεσίες ρίχνουν το μπαλάκι κάθε φορά στο υπουργείο. Έτσι καθυστερεί το χτίσιμο. Πρέπει να πω ότι η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου στο οποίο ανατέθηκε από τον επενδυτή η δουλειά αυτή, είναι αυτό που έφτιαξε το ξενοδοχείο costa navarino, το υπερπολυτελές ξενοδοχείο στη Μεσσηνία, που είναι παγκοσμίως γνωστό. Η δουλειά, όπως μας την έχει παρουσιάσει ο Κυριάκος Χαρακίδης, είναι πολύ όμορφη. Αισθητικά αυτό που θα γίνει, αν ποτέ γίνει και τον αφήσουν να το κάνει, δεν θα έχει καμιά σχέση με την σημερινή εικόνα των Λουτρών Ελευθερών. Είμαστε δίπλα στον επενδυτή, όποιος κι αν ήταν αυτός. Προσπαθούμε να τον ενθαρρύνουμε. Πληρώνει κανονικά τα ενοίκια του στην «Εργοανάπτυξη», η οποία για διάφορους λόγους δεν έχει άλλους πόρους, πέρα από το ενοίκιο. Μας ενδιαφέρει να τελειώσει το θέμα της επένδυσης για να λειτουργήσει καλύτερα η «Εργοανάπτυξη», αλλά και να αναπτυχθεί όλη η γύρω περιοχή. Δυστυχώς οι καρεκλοκένταυροι των Δήμων και των Αποκεντρωμένων δεν παίρνουν αποφάσεις και παραπέμπουν τα θέματα στο υπουργείο», δήλωσε ακόμη ο Κωστής Σιμιτσής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Γαληψού με πρωτοβουλία του Αλέξη Πολίτη

Παρεμβάσεις-στο-οδικό-δίκτυο-της-Γαληψού-με-πρωτοβουλία-του-Αλέξη-Πολίτη

Ο κ. Χρήστος Γκέντζογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Αντιπεριφερειαρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη και τους συνεργάτες του για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων για την επίλυση του ζητήματος οδικής ασφαλείας στο δημοτικό διαμέρισμα της Γαληψού.

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αλλά και δια ζώσης παρακολούθηση του εν λόγω σημείου, πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα για την ύπαρξη οδικής ασφαλείας και την αποφυγή ατυχημάτων.

Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε η κατάλληλη σήμανση, έγινε διαγράμμιση και τοποθετήθηκαν δοντάκια μείωσης ταχύτητας.

Η ασφάλεια οδηγών και πεζών αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητές μας. Συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το κοινό συμφέρον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Υποψήφιος με τον Χρήστο Μέτιο θα είναι ο Κίμων Παπαδόπουλος

Υποψήφιος-με-τον-Χρήστο-Μέτιο-θα-είναι-ο-Κίμων-Παπαδόπουλος

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης του Χρήστου Μέτιου, θα είναι ο Κίμων Παπαδόπουλος.

Τι έκανε γνωστό ο ίδιος δηλώντας τα ακόλουθα:

Με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο συνεργαστήκαμε άριστα σε θέματα υποδομών, ενέργειας και περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 θα είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό της Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα