Connect with us

Οικονομία

Θετική η εικόνα για τον φετινό τουρισμό

Θετική-η-εικόνα-για-τον-φετινό-τουρισμό

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεπεράσουμε φέτος τα νούμερα που καταγράψαμε την τουριστική περίοδο του 2019, αρκεί φυσικά να μην υπάρξει κάποιο ατυχές γεγονός που θα τα ανατρέψει την παρούσα κατάσταση».

Τα παραπάνω τόνισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος εκτός από τα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού, αναφέρθηκε στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε εστίαση και ξενοδοχεία, στο αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, καθώς και στο θέμα των μεγάλων ανατιμήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων.

«Πλέον της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας έχουμε και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη με αεροπορικές συνδέσεις και υπάρχει μια θετική εικόνα ίσως και από περισσότερες χώρες από αυτές που αναμέναμε»

«Η εικόνα που έχουμε από τον Μάιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είναι πολύ ενθαρρυντική για το επόμενο διάστημα. Σίγουρα βλέπουμε νούμερα που δεν είχαμε τις αντίστοιχες περιόδους του 2020 και του 2021, με άλλες συνθήκες τότε βέβαια καθώς είχαμε την πανδημία. Είναι πάντως πολύ ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για την περίοδο από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο τουρισμός στην περιοχή μας και στο ηπειρωτικό, αλλά και στο νησιωτικό κομμάτι, παρουσιάζει θετική εικόνα στις κρατήσεις. Πλέον της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας έχουμε και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη με αεροπορικές συνδέσεις και υπάρχει μια θετική εικόνα ίσως και από περισσότερες χώρες από αυτές που αναμέναμε», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο Μάρκος Δέμπας.

«Η αναβίωση πολλών εκδηλώσεων και φεστιβάλ είναι επίσης σημαντική. Όσο πιο πολλά δρώμενα έχουμε, τόσο περισσότερους επισκέπτες θα προσελκύσουμε»

«Με τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε το 2019. Αυτή είναι η εκτίμηση και η αίσθηση όλων όσοι εμπλέκονται με το κομμάτι του τουρισμού, εκτός βέβαια κι αν υπάρξει κάποιο γεγονός που θα καταστρέψει αυτήν την εικόνα. Πάντα υπάρχει ο φόβος. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια είναι συνεχή κι από εκεί που είμαστε αισιόδοξοι βλέπουμε κάτι στραβό να μας αλλάζει την εικόνα. Σήμερα πάντως η εικόνα είναι θετική κι ελπίζουμε να κρατήσει. Δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι αλλά και η εστίαση που παρουσιάζει μια θετική εικόνα. Η αναβίωση πολλών εκδηλώσεων και φεστιβάλ είναι επίσης σημαντική. Όσο πιο πολλά δρώμενα έχουμε, τόσο περισσότερους επισκέπτες θα προσελκύσουμε», επισήμανε στη συνέχεια ο Μάρκος Δέμπας.

«Μετά από πολλά χρόνια πλησιάζουμε τα 40 κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Καβάλας»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, μίλησε και για την κρουαζιέρα και για τον σημαντικό αριθμό πλοίων που θα δέσουν φέτος στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος».

«Μετά από πολλά χρόνια πλησιάζουμε τα 40 κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Καβάλας. Ξεπερνάμε ακόμη και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η συστηματική δουλειά που κάνουμε σαν Επιμελητήριο σε συνεργασία με άλλους φορείς στο κομμάτι του τουρισμού αρχίζει να φέρνει καρπούς. Θέλουμε όμως να έχουμε συνέχεια και να μην μένουμε στο 2019 ή στο 2022», σημείωσε σχετικά.

«Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη, ειδικά στη Θάσο. Σε καταστήματα που έχουν σχέση με την εστίαση κυρίως, αλλά και στα ξενοδοχεία…»

Στη συνέχεια των όσων είπε στον «Ε» ο κ. Δέμπας στάθηκε στο οξύ, όπως εξελίσσεται, ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η έλλειψη προσωπικού είναι μεγάλη, ειδικά στη Θάσο. Σε καταστήματα που έχουν σχέση με την εστίαση κυρίως, αλλά και στα ξενοδοχεία. Όταν επί δυο χρόνια ο τουρισμός και η εστίαση είχαν μια καθίζηση είναι ευνόητο κάποιοι εργαζόμενοι να αναζητήσουν αλλού εργασία. Σίγουρα αυτό έχει αντίκτυπο στην παροχή υπηρεσιών. Για εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου χρειάζεται προσωπικό που κατέχει το αντικείμενο κι αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ ένα άτομο που πιθανόν να προσλάβουμε σήμερα. Χρειάζεται εκπαίδευση, δεν είναι εύκολο κομμάτι και προσπαθούμε πραγματικά να μην επηρεάσει την εικόνα της παροχής υπηρεσίας που συνεχώς λέμε ότι πρέπει να την αναβαθμίσουμε και να την κάνουμε πιο δυναμική».

«Ζητάμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ., όπως έκανε και η Κεντρική Μακεδονία, θέσεις απασχόλησης για τον τουρισμό…»

Ο Μάρκος Δέμπας συμπλήρωσε ότι «το Επιμελητήριο Καβάλας μαζί και με τα υπόλοιπα της Α.Μ.Θ. ζητάμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Π.Α.Μ.Θ., όπως έκανε και η Κεντρική Μακεδονία, θέσεις απασχόλησης για τον τουρισμό. Μιλάμε με συμβούλους του υπουργείου για να αναζητήσουμε τέτοιες θέσεις. Είναι οξύ το πρόβλημα. Λείπουν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης από τον τουρισμό και την εστίαση. Σχεδόν έχουν εξαντληθεί οι θέσεις από την Ευρώπη. Ήδη έρχονται εργαζόμενοι από Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν. Το υπουργείο προσπαθεί να βρει λύση, καθώς πιέζεται. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που ίσως συνεχιστεί το 2023 αλλά και το 2024 και πρέπει να εστιάσουμε για το πως θα εξασφαλίσουμε τις θέσεις για τις επιχειρήσεις μας».

«Περιμένουμε να δούμε ουσιαστικά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο…»

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας επισήμανε: «Με το ενεργειακό έχουμε δει παρεμβάσεις και να συμμαζεύεται κάπως η κατάσταση. Περιμένουμε να δούμε ουσιαστικά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο. Το ενεργειακό κόστος αυξάνει πολύ την περίοδο του καλοκαιριού με την χρήση των κλιματιστικών κυρίως που επιβαρύνει το σύνολο των επιχειρήσεων. Βλέπουμε ήδη μια εκτόνωση περιμένουμε περισσότερα μέχρι τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου».

«Συνεχίζουμε να λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τον Φ.Π.Α. και τον Ε.Φ.Κ. – Σύντομα η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο – Η κατάσταση έχει ξεφύγει…»

Τέλος, σχετικά με την τρελή πορεία των τιμών στα καύσιμα τόνισε: «Στα καύσιμα δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει εκτονωθεί καθόλου και δεν φαίνεται να εκτονώνεται. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι σύντομα η τιμή της βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο και δεν ξέρω που θα φτάσει. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, ειδικά στα νησιά μας. Εμείς συνεχίζουμε να λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τον Φ.Π.Α. και τον Ε.Φ.Κ., αλλά μάλλον θα πάει στην λογική της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης. Δεν αρκούν αυτά τα μέτρα όμως. Είδαμε ότι υπάρχει ήδη πτώση στα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. και την ίδια την κατανάλωση που έχει μειωθεί. Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις αυξήσεις που ρίχνουν την κατανάλωση. Εκτιμώ ότι ο Ε.Φ.Κ. που είναι το 60% της τιμής μπορεί να μειωθεί για να μπορέσει να απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις. Σε μια χρονιά έχουμε δει δραματικές αυξήσεις στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και γι’ αυτό διαρκώς πιέζουμε την κυβέρνηση για λύσεις».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Οικονομία

Αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στα υγρά καύσιμα

Αναμένεται-περαιτέρω-αποκλιμάκωση-των-τιμών-στα-υγρά-καύσιμα

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των τιμών στα υγρά καύσιμα, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμέμεται και νέα μείωσή τους, στην περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

«Σαφώς υπάρχει μία αποκλιμάκωση των τιμών και το ζητούμενο είναι αυτή να διατηρηθεί, να σταθεροποιηθεί για να μπούμε σε μία κανονικότητα και να έχουμε σωστές τιμές και στα καύσιμα και σε ό,τι επηρεάζεται από αυτά», ανέφερε σε δηλώσεις του για το θέμα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος. 

Αισιόδοξο το ότι η τιμή του αργού πετρελαίου είναι κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

«Προς το παρόν όμως απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα το αργό πετρέλαιο κυμαίνεται κάτω από τα 80 δολάρια του βαρέλι και αυτό είναι κάτι εισιόδοξο. Σίγουρα αυτό που μένει να ευχηθούμε είναι αυτό να διατηρηθεί, ώστε τις επόμενες ημέρες να δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές των υγρών καυσίμων στις αντλίες των πρατηρίων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας έχει πέσει πολύ κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο και περίπου στα 1,65 είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Πούλος.

Πρέπει να συνεχιστεί η επιδότηση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης

«Μένει να δούμε εάν η κυβέρνηση θα διατηρήσει την επιδότηση των 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, κάτι που θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες γιατί στο τέλος του μήνα λήγει αυτή η επιδότηση. Ευχή όλων είναι να διατηρηθεί η επιδότηση, ώστε να υπάρχει μία ανακούφιση κυρίως στους επαγγελματίες που το πετρέλαιο γι’ αυτούς είναι το μεγαλύτερο έξοδο, έτσι ώστε να πάρουν και μία ανάσα. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Εύσημα από τους ευρωπαίους για το εργοστάσιο λιπασμάτων της Καρβάλης

Εύσημα-από-τους-ευρωπαίους-για-το-εργοστάσιο-λιπασμάτων-της-Καρβάλης

Θεοδώρα Κουλουρά: Eνδιαφέρουσες και πρωτοπόρες παρουσιάσεις στο σεμινάριο για την λιπασματοπαραγωγή και την ασφάλειά της / Ο κ. Λαυρεντιάδης έχει επενδύσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας να αναδείξει μία μεγάλη και ιδιαίτερα πρωτότυπη και τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία

Για την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το τριήμερο σεμινάριο του Συνδέσμου Λιπασματοπαραγωγών Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η γενική διευθύντρια της Kavala Solutions, Θεοδώρα Κουλουρά.

«Το τριήμερο σεμινάριο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (18/6) με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι σύνεδροι έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και μπορώ να πω ενθουσιασμένοι, τόσο από τις εργασίες του σεμιναρίου, όσο και από τις επισκέψεις τους στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπως και στην πόλη της Καβάλας όπου τους φιλοξενήσαμε για το επίσημο δείπνο μας», ανέφερε αρχικά η κ. Κουλουρά. 

Eνδιαφέρουσες και πρωτοπόρες παρουσιάσεις, σχετικά με τα θέματα της λιπασματοπαραγωγής και της ασφάλειας σε αυτή

«Οι σύνεδροι, οι οποίοι ήταν από όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι περισσότεροι ερχόταν για πρώτη φορά στην Καβάλα. Κάποιοι από αυτούς είχαν έρθει στην Ελλάδα αλλά όχι στην περιοχή μας και μπορώ να πω ότι έμειναν ενθουσιασμένοι, καθώς γνώρισαν για πρώτη φορά την περιοχή μας. Από την πλευρά των εργασιών μπορώ να πω ότι είχαμε ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, πολύ πρωτοπόρες παρουσιάσεις, σχετικά με τα θέματα της λιπασματοπαραγωγής και της ασφάλειας σε αυτή. Συμμετείχαν οι τεχνικοί διευθυντές από τα εργοστάσια των λιπασματοπαραγωγών χωρών. Ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου οι τεχνικές παρουσιάσεις που έγιναν και βέβαια αναλύθηκαν πολύ διεξοδικά οι τεχνικές διεργασίες που εφαρμόζουμε εμείς στο εργοστάσιο μας στην Νέα Καρβάλη, οι οποίες πραγματικά ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες για πάρα πολλά από τα πράγματα που εφαρμόζουμε», πρόσθεσε στη συνέχεια η κ. Κουλουρά. 

Αυτοί οι άνθρωποι είδαν ότι στην περιοχή της Καβάλας υπάρχει μία πολύ αξιόλογη βιομηχανία, που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στον τεχνικό κόσμο της λιπασματοβιομηχανίας

«Είχαν απορίες, μιλήσαμε, αναλύσαμε πολύ διεξοδικά όλα όσα κάνουμε και έμειναν πολύ ευχαριστημένοι για το πόσο ανοιχτοί ήμασταν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις που έθεσαν. Το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο σεμινάριο γίνεται στην Καβάλα μπορεί να αναδείξει ουσιαστικά και την θέση της λιπασματοβιομηχανίας μας σε όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτοί οι άνθρωποι είδαν ότι στην περιοχή της Καβάλας υπάρχει μία πολύ αξιόλογη βιομηχανία, που είναι ευρωπαϊκού επιπέδου για να μην πω διεθνούς επιπέδου, που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στον τεχνικό κόσμο της λιπασματοβιομηχανίας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον ιδιοκτήτη της εταιρείας που έχει επενδύσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, στον κ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος θέλει να την αναδείξει σαν μία μεγάλη και ιδιαίτερα πρωτότυπη και τεχνολογικά προηγμένη εταιρεία στον χώρο της λιπασματοβιομηχανίας, όχι σε ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις της η γενική διευθύντρια της Kavala Solutions. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Ίσως μειωθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων στο τέλος της εβδομάδας

Ίσως-μειωθούν-οι-τιμές-των-υγρών-καυσίμων-στο-τέλος-της-εβδομάδας

Σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των υγρών καυσίμων, λόγω της συμφωνίας ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου.

«Υπάρχει μια αισιόδοξη νότα στο αργό πετρέλαιο, καθώς έχουμε μία μεγάλη πτώση της τελευταίες ημέρες με την ανακοίνωση της συμφωνίας, αλλά το ζητούμενο είναι αυτό να διατηρηθεί», ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος. 

Κοντά στα 1,96 περίπου η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας, ενώ του πετρελαίου κίνησης είναι κοντά στα 1,65

«Θέλουμε να υπάρχει μία σταθερότητα και να δούμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μία σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών του αργού πετρελαίου, ώστε να δούμε καλύτερες τιμές και στις αντλίες και να σταματήσει αυτό το αλαλούμ με τις μεγάλες αυξήσεις που είχαμε τους τελευταίους μήνες που κυριολεκτικά έχουν αναστατώσει όλη την αγορά. Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Π.Ε. Καβάλας είναι κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κοντά στα 1,96 περίπου, ενώ του πετρελαίου κίνησης είναι περίπου κοντά στα 1,65 με την επιδότηση των 15 λεπτών», πρόσθεσε ο κ. Πούλος.

Αν διατηρηθούν αυτές οι τιμές, στο τέλος αυτής της εβδομάδας με αρχές της επόμενης θα είναι σημαντική η αποκλιμάκωση

«Ας ελπίσουμε στο τέλος του μήνα να έχουμε μεγάλη αποσυμπίεση των τιμών, ώστε να φτάσουμε σε καλά επίπεδα και να μη χρειάζονται οι επιδοτήσεις του κράτους. Στόχος είναι να υπάρχει διάρκεια σ’ αυτό και μία σταθερότητα, καθώς οι τιμές είχαν γίνει ασανσέρ και κινούνταν με βάση τις ανακοινώσεις. Οπότε χρειάζεται η παγκόσμα αγορά μία σταθερότητα, ώστε να δούμε αποκλιμάκωση των τιμών και σε πάρα πολλούς άλλους τομείς εκτός των καυσίμων. Στα πρατήρια των πόλεων οι καταναλωτές θα δουν τις μειώσεις των τιμών πολύ πιο σύντομα στα μέσα με τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, κυρίως στο πετρέλαιο κίνησης, λίγο λιγότερο στην αμόλυβδη. Αν διατηρηθούν αυτές οι τιμές, στο τέλος αυτής της εβδομάδας με αρχές της επόμενης θα είναι σημαντική η αποκλιμάκωση», υπογράμμισε καταληκτικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα