Connect with us

Οικονομία

Η ελληνική οικονομία θα πάει ακόμη καλύτερα

Η-ελληνική-οικονομία-θα-πάει-ακόμη-καλύτερα

Ντίνος Κλειτσιώτης: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον στο περιθώριο / Αυτό που βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια / Δεν είναι εύκολο σε μία ελεύθερη οικονομία να ανακόψεις την άνοδο των τιμών

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική Οικονομία θα τα πάει ακόμη καλύτερα το 2024, παρά τις δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις και την ακρίβεια που επιμένει, εξέφρασε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο φοροτέχνης – λογιστής, Ντίνος Κλειτσιώτης.

Ειδικότερα, πέραν της ακρίβειας, ο κ. Κλειτσιώτης αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, αλλά και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μετά από πολλά χρόνια.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον στο περιθώριο. Έχουμε πραγματικά άνοδο της ελληνικής οικονομίας…»

«Είμαι αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα θα πάει ακόμη καλύτερα. Η άνοδος του Τουρισμού κυρίως είναι αυτή που βοηθάει τη χώρα μας και ειδικά εδώ την περιοχή μας. Ακόμη και τώρα έχουμε ξένο κόσμο και τα μηνύματα για το 2024 είναι πολύ θετικά. Νομίζω ότι θα τα πάμε ακόμα καλύτερα. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε ευχάριστες ειδήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η χώρα μας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον στο περιθώριο. Έχουμε πραγματικά άνοδο της ελληνικής Οικονομίας», επισήμανε σχετικά ο κ. Κλειτσιώτης. 

«Είναι θετικά όλα αυτά, αλλά αυτό που βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να τιθασευτεί…»

«Η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει όλους τους επιχειρηματίες να χρηματοδοτούνται πιο εύκολα και τα επιτόκια δανεισμού να είναι χαμηλότερα. Από εκεί και πέρα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχουμε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης μέσα στο 2023 είχαμε διπλή αύξηση στις συντάξεις, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα αυξηθεί ξανά τον Απρίλιο. Όλα αυτά είναι καλά μηνύματα, όμως δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις. Ναι, είναι θετικά όλα αυτά, αλλά αυτό που βασανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να τιθασευτεί μέχρι αυτή τη στιγμή», τόνισε στη συνέχεια των όσων δήλωσε στον «Ε» ο Ντίνος Κλειτσιώτης. 

«Δεν είναι εύκολο σε μία ελεύθερη οικονομία να ανακόψεις αυτήν την άνοδο των τιμών και του κόστους ζωής…»

«Το σούπερ μάρκετ πλέον είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες, αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε όλοι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως και μία προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης να το τιθασεύσει όλο αυτό. Ας ελπίσουμε με την επιβολή των προστίμων που ανακοινώνονται καθημερινά, ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Δεν είναι εύκολο σε μία ελεύθερη οικονομία να ανακόψεις αυτήν την άνοδο των τιμών και του κόστους ζωής, αλλά ελπίζουμε ότι με όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε σχετικά με το θέμα της ακρίβειας. 

«Είναι απρόβλεπτα γεγονότα και καταστάσεις πάρα πολύ δύσκολες που δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα θα έχουν…»

Αναφορικά με το θέμα των διεθνών δραματικών εξειλίξεων και κατά πόσο αυτές μπορεί να επηρεάσουν την ελληνική Οικονομία, ο Ντίνος Κλειτσιώτης δήλωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα όσα συμβαίνουν γύρω μας γεωπολιτικά και την ανησυχία που έχει προκύψει τελευταία με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και γενικότερα στη Μέση Ανατολή που μπορεί να ανατρέψουν τα πάντα. Είναι απρόβλεπτα γεγονότα και καταστάσεις πάρα πολύ δύσκολες που δεν ξέρουμε τι αποτελέσματα θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία και φυσικά σε αυτήν την χώρας μας.

«Κανένα οριζόντιο μέτρο δεν είναι δίκαιο. Από εκεί και πέρα όμως και λόγω επαγγέλματος, που βλέπω τι γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις, θεωρώ ότι έπρεπε κάτι να γίνει…»

Όσον αφορά τον νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Κλειτσιώτης σημείωσε: «Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι κανένα οριζόντιο μέτρο δεν είναι δίκαιο. Από εκεί και πέρα όμως και λόγω επαγγέλματος, που βλέπω τι γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις, θεωρώ ότι έπρεπε κάτι να γίνει. Δεν είναι δυνατόν να υποβάλονται φορολογικές δηλώσεις από επαγγελματίες με ζημία, ζημία, ζημία, με κέρδη 1.000 και 2.000 ευρώ. Έπρεπε κάτι να γίνει, αλλά αυτό το οριζόντιο μέτρο δεν είναι δίκαιο. Μια αρκετά μεγάλη μερίδα επαγγελματιών θα επηρεαστούν αρνητικά. Ας προσπαθήσει η κυβέρνηση να βρει ένα διαφορετικό τρόπο. Όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται και με το mydata και με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και με τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής και με τη διασύνδεση των ταμειακών, με τα pos, ίσως είναι μία καλή βάση, με την οποία θα μπορέσουμε να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή, ώστε αυτό το οριζόντιο μέτρο να μην έχει πολύ μεγάλη διάρκεια. Ας ελπίσουμε ότι θα αποδώσουν τα μέτρα που λαμβάνονται».

«Ήταν αναγκαιότητα να επανέλθει το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής. Το θετικό της υπόθεσης και πάλι είναι ότι πλέον έχουμε το μαχητό, το τεκμήριο…»

«Ήταν λάθος που τόσα χρόνια δεν είχαμε βάλει το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής. Ήταν αναγκαιότητα να επανέλθει το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής. Να φεύγεις από τον τόπο αποστολής, να κόβεις το δελτίο αποστολής, να είναι καταχωρημένο και επομένως θα είσαι αναγκασμένος να κόψεις και το τιμολόγιο. Το θετικό της υπόθεσης και πάλι είναι ότι πλέον έχουμε το μαχητό, το τεκμήριο. Αν δεν αποδεχθείς αυτόν τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης, μπορείς να ζητήσεις από την εφορία να σε ελέγξει. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο κάθε φορολογούμενος που δεν έχει να φοβηθεί κάτι και εκδίδει όλα τα τιμολόγια και τις αποδείξεις του, να ζητήσει να του γίνει έλεγχος και να φανεί ότι είναι καθαρός», συμπλήρωσε καταληκτικά για το θέμα ο Ντίνος Κλειτσιώτης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Οι τουρίστες αποφεύγουν τα πρατήρια καυσίμων

Οι-τουρίστες-αποφεύγουν-τα-πρατήρια-καυσίμων

Φώτης Πούλος: Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραγωγής φόρων, ιδίως για τα καύσιμα / Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την κυβέρνηση όσον αφορά τα κέρδος πρατηριούχων και διυλιστηρίων

Ελαφρώς αυξημένη, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είναι η κίνηση που καταγράφεται στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ωστόσο τα όποια επιπλέον χρήματα μπαίνουν στα ταμεία των βενζινοπωλών εξανεμίζονται, λόγω των πολλών άλλων υποχρεώσεών τους.

Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Π.Ε. Καβάλας, Φώτης Πούλος, ο οποίος μίλησε και για το πως διαμορφώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές των υγρών καυσίμων στην περιοχή μας.

«Οι περισσότεροι επισκέπτες μας είναι Βαλκάνιοι και βάζουν καύσιμα από τις χώρες τους, αποφεύγοντας όσο μπορούν τα πρατήριά μας…»

«Σίγουρα ένα μέρος της παρουσίας πολλών επισκεπτών στην Π.Ε. Καβάλας απευθύνεται στα πρατήριά μας, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Βέβαια όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, οι επισκέπτες της περιοχής μας είναι Βαλκάνιοι και λόγω της μεγάλης διαφοράς στην τιμή των υγρών καυσίμων ανάμεσα στη χώρα μας και στις δικές τους, προσπαθούν να μην βάλουν καύσιμα από εμάς ή αν βάλουν να το κάνουν με μικροποσότητες για να τους βγει πιο οικονομικά. Έρχονται γεμάτοι και φεύγουν οριακά για να γυρίσουν πίσω. Οι τιμές μας τους φαίνονται ακριβές. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μια χώρα παραγωγής φόρων, ιδίως για τα καύσιμα, με πολύ υψηλούς Ε.Φ.Κ., αλλά και Φ.Π.Α.», σημείωσε σχετικά ο Φώτης Πούλος.

«Τα περισσότερα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας πωλούν την αμόλυβδη από τα 1,90 ευρώ το λίτρο και πάνω. Είναι πανάκριβα τα καύσιμα…»

«Άρα τα έσοδα από την παρουσία ξένων επισκεπτών στην περιοχή μας δεν είναι πολλά. Είμαστε λίγο παραπάνω σε κίνηση και προσέλευση στα πρατήριά μας από πέρυσι, δεν γκρινιάζουμε, αλλά αυτή η αύξηση της κίνησης εξανεμίζεται λόγω άλλων λειτουργικών εξόδων που δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε αυτήν την αύξηση. Όσον αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ είχαμε μια αποκλιμάκωσή τους και ήμασταν γύρω στα 1,80 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη, τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε ραγδαία αύξηση, περίπου 10 δολάρια το βαρέλι, η οποία πέρασε σιγά σιγά και στην αντλία. Τα περισσότερα πρατήρια της Π.Ε. Καβάλας πωλούν την αμόλυβδη από τα 1,90 ευρώ το λίτρο και πάνω. Είναι πανάκριβα τα καύσιμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών της Π.Ε. Καβάλας.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά από την κυβέρνηση όσον αφορά τα κέρδος πρατηριούχων και διυλιστηρίων

«Μη ξεχνάμε ότι εδώ και δυο χρόνια στα πρατήρια έχει επιβληθεί πλαφόν που δεν μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερο περιθώριο κέρδους, από αυτό που είχαμε τον Αύγουστο του 2020. Αντιθέτως είδαμε τα διυλιστήρια και στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη να παρουσιάζουν υπερκέρδη. Όλα αυτά αν η ίδια νομοθεσία εφαρμοζόταν και στα διυλιστήρια, δεν θα έφερναν υπερκέρδη και οι καταναλωτές θα πλήρωναν φθηνότερα καύσιμα. Και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες στην Ε.Ε., εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Πήραν ένα κομμάτι από τα υπερκέρδη και τα έδωσαν σε μια ομάδα συμπολιτών μας. Καλά έκαναν, αλλά και εμείς είχαμε χάσιμο. Κι εμείς πληγήκαμε από την πανδημία, έχουμε αυξημένο εργατικό και ενεργειακό κόστος. Έχουν αυξηθεί τα πάντα, ενώ αντίστοιχα δεν έχουν αυξηθεί υπέρμετρα οι πωλήσεις μας για να πούμε ότι βγάζουμε τα έσοδα που προσδοκούμε», επισήμανε καταληκτικά ο Φώτης Πούλος.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Γ. Σκλήρης: Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Καβάλας

Γ.-Σκλήρης:-Υψηλές-πληρότητες-στα-ξενοδοχεία-της-Καβάλας

«Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και το πρόσημο είναι θετικό. Και φέτος βιώνουμε μια χρονιά με μεγάλη επισκεψιμότητα, ειδικά αυτό το διάστημα που διανύουμε τώρα και θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι και τον Σεπτέμβριο».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, σχετικά με την τουριστική κίνηση στην πόλη μας, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Γαλαξίας», Γιώργος Σκλήρης.

«Η παραδοσιακή πελατεία μας βασίζεται στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, αλλά και στους Έλληνες επισκέπτες…»

«Όλα τα ξενοδοχεία της Καβάλας έχουν υψηλές πληρότητες αυτό το διάστημα. Η παραδοσιακή πελατεία μας βασίζεται στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια, αλλά και στους Έλληνες επισκέπτες, καθώς σε διερχόμενους άλλων εθνικοτήτων. Όπως είναι αναμενόμενο σ’ αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι επισκέπτες της Καβάλας είναι από Βουλγαρία και Ρουμανία. Ειδικά για τους δεύτερους κάθε χρόνο υπάρχει μια αυξητική τάση στην προσέλευσή τους. Επίσης έχουμε και πολλούς Τούρκους, οι οποίοι μας επισκέπτονται πάρα πολύ τα σαββατοκύριακα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκλήρης.

«Θεωρώ ότι πολύ καλά θα πάει και ο επόμενος μήνας, όπως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου…»

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, ο διευθυντής του ξενοδοχείου «Γαλαξίας» επισήμανε: «Και ο Αύγουστος δείχνει πολύ θετικά στοιχεία. Ήδη έχουν γίνει αρκετές προκρατήσεις και θεωρώ ότι πολύ καλά θα πάει και ο επόμενος μήνας, όπως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου σίγουρα. Βέβαια ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούμε ακόμη να κάνουμε σε μεγάλο ορίζοντα, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι αυτή που προανέφερα. Συνεχίζουμε την σεζόν μας ελπίζοντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Η Ειρήνη Βρανά στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό «Amfipolis Forum»

Η-Ειρήνη-Βρανά-στο-1ο-Αναπτυξιακό-–-Επιχειρηματικό-«amfipolis-forum»

Η Ειρήνη Βρανά συμμετείχε, με την ιδιότητα της εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ της ΟΛΚ Α.Ε. στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό και Οικονομικό «Amfipolis Forum».

Με αφορμή την συμμετοχή της έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στο 1ο Αναπτυξιακό – Επιχειρηματικό και Οικονομικό «Amfipolis Forum» που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Αμφίπολης.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές,  τον  Όμιλο Κουρτίδη για την άψογη διοργάνωση του, με πολυπληθές ακροατήριο και ιδιαίτερα συγχαίρω την κα Κλεονίκη (Νίκη) Γαβριηλίδου, σύζυγο του κου Νίκου Κουρτίδη- Πρόεδρο της «Kourtidis Group», παιδιόθεν φίλη και εξαιρετική συνάδερφο δικηγόρο, για την συμμετοχή της στην επίτευξη της επιτυχούς διοργάνωσης.

Αξιοσημείωτες οι σημαντικές παρεμβάσεις, εκπροσώπων της Κυβέρνησης, από το χώρο της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρείν, σε ότι αφορά στον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις υποδομές και γενικότερα τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών και επενδυτών.

Ο επιθυμητός στόχος του φόρουμ θεωρώ ότι επιτεύχθηκε καθώς εκφράστηκαν γνώμες και παρουσιάστηκαν απαραίτητες πληροφορίες, οι οποίες σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς μπορούν να μετεξελιχθούν σε ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θα ασπαστώ τη δήλωση του κου Γκιουλέκα, ότι «η Μακεδονία δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, έχει πολύ σημαντικό παρόν και ένα πολύ σημαντικό μέλλον».

Για το σημαντικό αυτό μέλλον, θα ενώσουμε όλοι μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας, πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα, αλλά και οι  επιστημονικές ομάδες, προκειμένου να αποδείξουμε ότι αυτός ο τόπος κρύβει πολλές και σημαντικές δυνατότητες, με τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε να μετατραπεί, σε σημαντικό πόλο έλξης, καθώς επίσης να καταστεί  κορυφαίος τουριστικός προορισμός.     

Ως εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στο Δ.Σ της ΟΛΚ Α.Ε. υπογραμμίζω ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό βρίσκουν αρωγό τη Διοίκηση του Ο.Λ.Κ και η συμμετοχή μου στο φόρουμ συμβολίζει και ενισχύει τη σημασία αυτή.

Ως πολίτης, δικηγόρος, επιχειρηματίας και πολιτεύτρια, πρεσβεύω ότι πρέπει να ενισχύουμε με κάθε τρόπο και μέσο, φορείς που αναδεικνύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, στην τοπική – πολιτιστική κουλτούρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για το μέλλον των παιδιών μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιχειρηματίες που επιτυγχάνουν τους στόχους, για τους οποίους εκτιμώ ότι το κλειδί της επιτυχίας για μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι οι συνέργειες, που έχουν αναπτύξει συστηματικά, με συνέπεια και όραμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συνέχεια ενός ποιοτικότερου τουριστικού προϊόντος για την περιοχή, ως μία ισχυρή κινητήριος δύναμη για την οικονομία μας.      

Ειρήνη Βρανά

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω/ Πολιτεύτρια με τη Ν.Δ. στην Π.Ε Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα