Connect with us

Οικονομία

Η αβεβαιότητα ενισχύει την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης

Η-αβεβαιότητα-ενισχύει-την-αγορά-του-πετρελαίου-θέρμανσης

Σαφώς μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών στην Π.Ε. Καβάλας, για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, παρά το γεγονός της ιδιαίτερα υψηλής τιμής του.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας, ανέρχεται στα 1,43 λεπτά το λίτρο, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των 25 λεπτών από το κράτος, συν ακόμη 6 λεπτών από τα διυλιστήρια.

«Οι καταναλωτές φοβούνται για το αύριο – Όσοι είχαν την δυνατότητα, έσπευσαν μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης…»

«Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης ήταν μεγάλο στη διάρκεια των 10 ημερών από την έναρξη διάθεσής του, κυρίως λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας για το επόμενο διάστημα. Οι καταναλωτές φοβούνται για το αύριο, φοβούνται για την ακρίβεια, για όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Οπότε όσοι είχαν την δυνατότητα, έσπευσαν μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, χωρίς να έχουμε ακόμη επίσημα στοιχεία, η ζήτηση ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Οι φόβοι των καταναλωτών είναι εύλογοι. Παροτρύνω πάντως όσους έχουν τα χρήματα και θέλουν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης να το πράξουν άμεσα. Δεν βλέπουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις προς τα κάτω, εκτός αν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή», τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Πούλος.

Οι ποσότητες που βάζουν στις δεξαμενές τους οι καταναλωτές στην Π.Ε. Καβάλας κυμαίνονται από 300 μέχρι 500 λίτρα

«Όσον αφορά τη μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης για την περιοχή μας, αυτή διαμορφώνεται στα 1,43 ευρώ το λίτρο και νομίζω κάπου εκεί θα κυμανθούμε και το επόμενο διάστημα. Μη ξεχνάμε ότι πέραν της έκπτωσης των 25 λεπτών από το κράτος έχουμε άλλα 6 λεπτά έκπτωση από τα διυλιστήρια, η οποία όμως είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί και μετά την 1η Νοεμβρίου. Χωρίς αυτές τις εκπτώσεις η μέση τιμή διάθεσης του θέρμανσης θα έφτανε τα 1,74 ευρώ το λίτρο, μια τιμή απαγορευτική. Οι ποσότητες που βάζουν στις δεξαμενές τους οι καταναλωτές στην Π.Ε. Καβάλας κυμαίνονται από 300 μέχρι 500 λίτρα, ανάλογα με τη δυνατότητα του καθένα. Κάνουν προσπάθεια να γεμίσουν τις δεξαμενές τους φοβούμενοι το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Γενικότερα η κατάσταση είναι πολύ ρευστή κι έτσι θα πορευτούμε σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τόσα χρόνια στο επάγγελμα δεν έχω δει ποτέ μου τέτοιες διαφοροποιήσεις στις τιμές. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και παράλογο αυτό που συμβαίνει», ανέφερε στη συνέχεια ο Φώτης Πούλος.

«Ως κλάδος είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να δίνεται επίδομα θέρμανσης. Πρέπει να υπάρξει μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης…»

Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, οι διαδικασίες για το οποίο αρχίζουν τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, υπογράμμισε: «Ως  κλάδος είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να δίνεται επίδομα θέρμανσης. Πρέπει να υπάρξει μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης για να μην χρειάζεται να δοθεί αυτό το επίδομα. Τέλος πάντων, εδώ και 10 χρόνια δίνεται αυτό το επίδομα και κάθε φορά πρέπει να φτάνουμε τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου για να ξέρουμε τους δικαιούχους. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο από τη στιγμή που υπάρχει ο μηχανισμός. Επίσης θα έπρεπε να καταβάλλεται από τώρα, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να βάλουν πετρέλαιο».

Πως θα δοθεί φέτος το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

H Κ.Υ.Α., η οποία θα ξεκαθαρίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της Α.Α.Δ.Ε. για την υποβολή των αιτήσεων. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περυσινοί δικαιούχοι, ώστε να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν την προκαταβολή του επιδόματος όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο. Στις 15 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους. Μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023. Μέχρι και τις 28 Απριλίου 2023 θα γίνουν οι πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου του επόμενου έτους.

Σε αδιέξοδο οι επαγγελματίες από την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου κίνησης – «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι πρέπει να δοθεί μια γενναία επιδότηση…»

Όσον αφορά τέλος το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο εξελίσσεται σε εφιάλτη για τους επαγγελματίες, ο κ. Πούλος επισήμανε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι πρέπει να δοθεί μια γενναία επιδότηση στους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Δεν μπορούν να σταματήσουν οι άνθρωποι να κάνουν τη δουλειά τους. Τα έξοδα έχουν εκτιναχθεί κυριολεκτικά λόγω του κόστους του πετρελαίου κίνησης, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο στην Π.Ε. Καβάλας είναι πάνω από τα 2,10 ευρώ το λίτρο, όταν η αμόλυβδη βενζίνη διαμορφώνεται στα 2 ευρώ το λίτρο κοντά. Είναι ένα ακόμη απίστευτο αυτού του χειμώνα και μάλιστα με τον μισό Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο κίνησης έναντι της βενζίνης».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Οι Τούρκοι τουρίστες κάνουν την διαφορά

Οι-Τούρκοι-τουρίστες-κάνουν-την-διαφορά

Γιώργος Βαφείδης: Είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ξοδεύουν, όταν κάνουν διακοπές περνάνε καλά / Για τη συγκεκριμένη περίοδο η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη

Την… διαφορά κάνουν, τουλάχιστον στην τρέχουσα περίοδο, οι Τούρκοι επισκέπτες, που μετά από αρκετά χρόνια απουσίας «επέστρεψαν» στην Καβάλα, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Καφεζυθοπωλών, Γιώργος Βαφείδης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας ο κ. Βαφείδης, οι Τούρκοι τουρίστες είναι από αυτούς που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, καθώς δεν στερούνται τίποτα προκειμένου να περάσουν καλά τις λίγες μέρες που θα μείνουν στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα, να καταρρέει το εθνικό τους νόμισμα, αλλά παρ’ όλα αυτά βλέπουμε μια αλλαγή και μας επισκέπτονται…»

«Όντως το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα στην περιοχή μας, κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες, όμως υπάρχουν και αρκετοί Τούρκοι, κάτι που μας ενθουσιάζει ακόμη περισσότερο, γιατί συγκαταλέγονται στην κατηγορία των καλών πελατών – τουριστών. Είναι άνθρωποι που τους αρέσει να ξοδεύουν και να καταναλώνουν γενικότερα. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα, να καταρρέει το εθνικό τους νόμισμα, αλλά παρ’ όλα αυτά βλέπουμε μια αλλαγή και μας επισκέπτονται, δεν μπορώ να το προσδιορίσω και ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Είναι γεγονός όμως ότι αυτό μας βοηθά πολύ και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι οι Τούρκοι ανήκουν στην κατηγορία των τουριστών που καταναλώνουν. Όταν κάνουν διακοπές περνάνε καλά και από την στιγμή που αντέχει η τσέπη, όπως λέμε, δεν θα στερηθούν κάτι», επισήμανε σχετικά ο Γιώργος Βαφείδης. 

«Για τη συγκεκριμένη περίοδο η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη φέτος. Ξεκίνησε από τις ημέρες των αργιών του Πάσχα και δόξα τω Θεώ καλά κρατεί…»

Αναφορικά με το πως κυλά ο Μάιος και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τι περιμένουν οι άνθρωποι της εστίασης για τον Ιούνιο, ο κ. Βαφείδης τόνισε: «Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που συνήθως το πρόβλημα ήταν μέσα στον Ιούνιο, φέτος βλέπω ότι μας τα έχει χαλάσει ο Μάιος. Ας ελπίσουμε ότι θα βελτιωθεί ο καιρός και θα είναι καλύτερος, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο εύκολα μέσα στον Ιούνιο, ο οποίος γενικότερα έχει αυξημένη κίνηση, αλλά και οι βροχές και η κακοκαιρία που συνήθως τον συνοδεύουν, είναι το μεγάλο πρόβλημα της εστίασης και όχι μόνο. Το ευχάριστο από την άλλη είναι ότι για τη συγκεκριμένη περίοδο η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη φέτος. Ξεκίνησε από τις ημέρες των αργιών του Πάσχα και δόξα τω Θεώ καλά κρατεί. Αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα θετικά και αποτελούν πολύ καλά μηνύματα για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου. Η κίνηση περιμένουμε ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Μεγάλη συνάντηση της Kourtidis Group με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη

Μεγάλη-συνάντηση-της-kourtidis-group-με-Ελληνοαμερικανούς-επιχειρηματίες-στη-Νέα-Υόρκη

Στο επίκεντρο οι επενδυτικές ευκαιρίες και οι ομορφιές της χώρας μας

Την Τρίτη 2 Μαΐου, στο Chiotes Hall στο κέντρο του Μανχάταν, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, η Kourtidis Group και η RE/MAX Choice πραγματοποίησαν εκδήλωση με τίτλο “Invest in Greece” με προσκεκλημένους Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, επενδυτές και ανθρώπους του real estate. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ανέλυσαν τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο του τουρισμού και των επενδύσεων. Επιπλέον, παρουσίασαν τους τρόπους επένδυσης στην Ελλάδα, νέα προϊόντα, μοναδικές ευκαιρίες στον κτηματομεσιτικό χώρο και τα projects του ομίλου εταιρειών Κουρτίδη στη Β. Ελλάδα.

Οι παρευρισκόμενοι στο μεγάλο επιχειρηματικό event είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα όσα έχει επιτύχει η Kourtidis Group στον χώρο των κατασκευών, των επενδύσεων, του real estate και του hospitality. Οι δεκάδες διακρίσεις της RE/MAX Choice σε πανελλαδικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, τα έργα του ομίλου που είναι σε εξέλιξη και οι επενδυτικές ενέργειές του, καθώς και το μεγάλο του όραμα, το project Alexandrou Chora, εντυπωσίασαν. Επιπρόσθετα, η Επικεφαλής του Νομικού Τμήματος Κλεονίκη Γαβριηλίδου ενημέρωσε για εξαιρετικά νομικά και κτηματομεσιτικά ζητήματα αλλά και για λεπτομέρειες και ενέργειες που αφορούν στον τομέα των ακινήτων.

Ένα σημαντικό μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην προβολή της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας και στις φυσικές ομορφιές του. Η Αμφίπολη με τον επιβλητικό Τύμβο Καστά, που το τελευταίο διάστημα ήρθε ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας, βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την έδρα της Kourtidis Group. «Εδώ χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κουρτίδης, Πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Κουρτίδη και Broker/Owner της RE/MAX Choice. Από εκεί ήταν εμπνευσμένο και το ενθύμιο-δώρο που σχεδιάστηκε ειδικά για τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης και το οποίο προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Ένα αναμνηστικό από λευκό μάρμαρο Θάσου, από το ίδιο υλικό που κατασκευάστηκε και η περίβολος του Τύμβου. Χαραγμένο πάνω του το σύμβολο της μακεδονικής γης, το Λιοντάρι της Αμφίπολης, σε κυκλικό σχήμα, να θυμίζει τα περίφημα νομισματοκοπεία της περιοχής.

Ο κ. Κουρτίδης, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την αποδοχή και το ενδιαφέρον των καλεσμένων: «Ήταν τιμή μας που βρέθηκαν δίπλα μας τόσο σπουδαίοι επιχειρηματίες της ελληνικής ομογένειας και της Αμερικής. Στόχος μας σε αυτή τη φάση είναι να αναπτύξουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Το πρώτο βήμα έχει γίνει και μάλιστα με εμφατικό τρόπο».

Η Αντιπρόεδρος της Kourtidis Group και Broker/Owner της RE/MAX Choice Κωνσταντίνα Δημητρόβα πρόσθεσε πως: «Σήμερα, εδώ, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον από Αμερική, και από τους Έλληνες ομογενείς και από τους Αμερικανούς, για τη χώρα μας, για τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Με την επιχειρηματική μας αποστολή προσεγγίζουμε και αυτή την αγορά, ενώνοντας τους δύο αυτούς κόσμους. Η περιοχή μας έχει πραγματικά πολλές επενδυτικές ευκαιρίες να επιδείξει».

Σημαντικές συναντήσεις και επαφές

Κατά τη διάρκεια παραμονής της επιχειρηματικής αποστολής της Kourtidis Group στην Αμερική πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις με επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων της Ελληνικής ομογένειας.

Στο περιθώριο της καθιερωμένης παρέλασης των ομογενών για την επέτειο της Ελληνικής επανάστασης του 1821 που πραγματοποιήθηκε στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Kourtidis Group είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και να πάρουν την ευλογία του Σεβασμιότατου.

Η διοίκηση του ομίλου Κουρτίδη συναντήθηκε επιπλέον και με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνο Β. Κωνσταντίνου, ο οποίος τους συνεχάρη για τις προσπάθειές τους για την προώθηση της Ελλάδος στο εξωτερικό και τις δράσεις τους που συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Οι τουρίστες έφεραν χαμόγελα στην τοπική αγορά

Οι-τουρίστες-έφεραν-χαμόγελα-στην-τοπική-αγορά

«Μαζί με την άνοιξη, ήρθε και μια «άνοιξη» στην τοπική αγορά. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι οι επισκέπτες της περιοχής μας είναι πάρα πολλοί. Πλέον έχουμε γίνει τουριστικός προορισμός».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Το ξεκίνημα του Μαΐου προπομπός για μια καλύτερη τουριστική περίοδο

«Αναμένουμε και τις επόμενες ημέρες, μαζί με τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες» και με τη «Λευκή Νύχτα», ακόμη περισσότερο κόσμο. Ας ελπίσουμε όλο αυτό να είναι ένα καλό ξεκίνημα για την τουριστική περίοδο που όπως δείχνουν όλες οι πληροφορίες μας, θα είναι πολύ καλύτερη από κάθε άλλη φορά», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ.

Ειδικότερα για τη «Λευκή Νύχτα» που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής (5/5), ο κ. Χατζηχρήστος υπογράμμισε ότι «αναμένεται να δώσει ακόμη πιο μεγάλη τόνωση στην τοπική αγορά και πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλύτεροι τζίροι στα τοπικά καταστήματα».

Χρειάζονται περισσότερες υποδομές στην Καβάλα

Όσον αφορά την πεποίθησή του ότι η Καβάλα έχει πλέον γίνει τουριστικός προορισμός, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. σημείωσε: «Αυτό αντιλαμβανόμαστε όλοι, διότι από πολύ νωρίς βλέπουμε πάρα πολύ ξένο κόσμο να έρχεται στην περιοχή μας. Βλέπουμε πολλά γκρουπ τουριστών να ξεναγούνται στην πόλη μας, τους βλέπουμε και στην αγορά μέσα. Νομίζω ότι όλο αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε». 

Αναφερόμενος στις υπάρχουσες υποδομές της πόλης, ο κ. Χατζηχρήστος τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να μένουμε μόνο σε αυτές, αλλά να γίνουν πολλές περισσότερες, ώστε οι επισκέπτες της περιοχής μας να γίνουν καλοί πρεσβευτές στον τόπο τους, για να έχουμε ακόμη περισσότερους το επόμενο διάστημα.

Μεγάλο το κυκλοφοριακό πρόβλημα – Χρήζει επίλυσης

«Οι πελάτες μας πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, ώστε να μας προτιμήσουν ξανά», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ., ο οποίος στάθηκε καταληκτικά και στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καβάλας και στην μεγάλη έλλειψη θέσεων στάθμευσης για τα οχήματα, απότοκο του οποίου είναι και το κυκλοφοριακό. Μάλιστα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο λεωφορείο που «κόλλησε» πρόσφατα στην παραλιακή ζώνη λόγω των παρανόμως παρκαρισμένων οχημάτων.

«Το πρόβλημα το βλέπουμε όλοι. Το θέμα είναι να επιλυθεί», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα