Connect with us

Περιφέρεια

ΕΦΕΠΑΕ: Ολοκληρώθηκαν 5.070 έλεγχοι της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης

ΕΦΕΠΑΕ:-Ολοκληρώθηκαν-5.070-έλεγχοι-της-μη-επιστρεπτέας-ενίσχυσης

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ στην Κομοτηνή η 69η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΠΑΕ, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κου Ιωάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κου Δημήτρη Σκάλκου.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κος Πλάτωνας Μαρλαφέκας, στην εισήγησή του προς το σώμα του ΔΣ, κατέθεσε στοιχεία σχετικά με την πορεία του υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ κατά τους τέσσερις μήνες λειτουργίας του, τα οποία και έγιναν δεκτά από τα μέλη ως ιδιαιτέρως θετικά. Υπήρξε αναφορά επί των δράσεων του ΕΠΑνΕΚ, ενώ έμφαση δόθηκε στο αυξημένο πλήθος σε αξιολογήσεις αιτημάτων χρηματοδότησης και πληρωμές δικαιούχων της Δράσης ΑΜΘ 100 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19».

Με την αρωγή των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και την εργασία των στελεχών του υποκαταστήματος, στις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ έχουν αισίως καταβληθεί άνω των 13,1 εκατ. €.

Για τη δράση ΑΜΘ 100 αναφέρθηκε ότι έχουν εξεταστεί έως 15.11.21 5.070 αιτήσεις καταβολής και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αντίστοιχες πληρωμές συνολικής Δημόσιας δαπάνης 12.600.291€, αριθμός που καθημερινά αυξάνεται.

Όπως σημειώθηκε, ο απολογισμός έργου του υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ στη διάρκεια της τετράμηνης λειτουργίας του αφορούσε την επανεκκίνηση όλων των σταδίων ελέγχου, πιστοποίησης, πληρωμών και την επαναφορά στην κανονικότητα για τη διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων της περιφέρειας.

Στην ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του υποκαταστήματος και την έως σήμερα πορεία του παρευρεθήκαν και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό.

Δήλωση Προέδρου ΕΦΕΠΑΕ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο Ι.Τσακίρη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κο Δ.Σκάλκο για την τιμητική τους παρουσία στο υποκατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή.

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλάβαμε ένα περίπλοκο εγχείρημα στην περιοχή. Την ίδρυση ενός υποκαταστήματος εν μέσω της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και την ανάληψη του συνόλου του διαχειριστικού έργου για πολλαπλές δράσεις.

Αυτό περιλάμβανε 18 δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, 3 δράσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων, έργο δηλαδή που αφορά χιλιάδες δικαιούχους, με Π/Υ 363 εκατ. € και Δημόσια Δαπάνη περί τα 230 εκατ.€.

Γίνεται αντιληπτό πόσο σύνθετη ήταν η μεταφορά του έργου από ένα φορέα σε έναν άλλον και κυρίως η επίτευξη ομαλής επιχειρησιακής ροής. Αγωνία όλων μας αποτελούσε η ταχύτατη λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ, ώστε να προχωρήσουν οι έλεγχοι και δικαιούχοι να αρχίσουν να λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που δικαιούνται. Την οποία γνωρίζουμε ότι έχουν τόσο ανάγκη σε μια περίπλοκη λόγω του covid εποχή, με τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα που προκαλεί στις επιχειρήσεις.

Τέσσερις μήνες μετά οι αρχικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, η εικόνα είναι σαφώς θετική και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, χωρίς όμως εφησυχασμό.

Με μεθοδική και συλλογική δουλειά, έχουμε και πάλι έναν πλήρως λειτουργικό Ενδιάμεσο Φορέα στην περιοχή, που εξυπηρετεί τους δικαιούχους, προχωρά εύρυθμα στους ελέγχους και βεβαίως στις πληρωμές, συμβάλλοντας στο μέτρο που του αναλογεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι όταν ανέλαβε το έργο ο ΕΦΠΕΑΕ στις 13/7/21 όλες οι ενέργειες βρίσκονταν ουσιαστικά σε αδράνεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση ΑΜΘ 100 ‘’Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”, στην οποία είχαν γίνει μεν χιλιάδες εντάξεις αλλά μόλις 23 πληρωμές με ΔΔ 47.800€.

Στη δράση αυτή η εικόνα είναι ριζικά διαφορετική. Και μιλάμε για μια δράση πρωτοφανή σε πλήθη δικαιούχων για την ΑΜΘ, με 21.184 ενταγμένους ως τώρα. Έως τις 15.11.21 έχουν ολοκληρωθεί 5.070 έλεγχοι και οι πληρωμές εκτοξεύτηκαν στα 12,6 εκατ.€. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 20 εκατ. € έως το τέλος του 2021 και το 1ο τρίμηνο του 2022 να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο, ώστε η ενίσχυση να φτάσει στη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων.

Παράλληλα το υποκατάστημα, μέσα στο διάστημα αυτό, αξιολόγησε 15.199 αιτήσεις εκ των οποίων εντάχθηκαν οι 12.284, ενώ ολοκληρώνει σύντομα την αξιολόγηση άλλων 3.000 αιτήσεων για να υπάρξει εντός μήνα νέα απόφαση εντάξεων.

Αντίστοιχα, στο σκέλος του ΕΠΑνΕΚ στους 4 αυτούς μήνες έχουν επανεκκινήσει οι έλεγχοι, έχουν διενεργηθεί πολλαπλές πιστοποιήσεις και με την αρωγή και των εταίρων μας έχουν καταβληθεί αισίως 13,1 εκατ.€.

Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στο ότι έχει επανέλθει η διαχειριστική κανονικότητα στην περιφέρεια και οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι βέβαιες ότι τα αιτήματα τους ελέγχονται κανονικά και προχωρούν.

Φυσικά, όπως έχω ξαναπεί, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, δεν επιλύονται όλα σε τόσο μικρό διάστημα. Ο ΕΦΕΠΑΕ γενικότερα επιδιώκει τη διόρθωση τυχόν αστοχιών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του σε όλα τα επίπεδα, με την αγαστή συνεργασία και στήριξη όλων των κοινωνικών εταίρων. Η βούλησή μας είναι να αποτελούμε ένα χρήσιμο εργαλείο ελέγχων και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στην ΑΜΘ.

Τέλος, να ευχαριστήσω το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Υφυπουργό κο Τσακίρη και τον ΓΓ ΔΕ-ΕΣΠΑ κο Σκάλκο για την αταλάντευτη στήριξη προς τον ΕΦΕΠΑΕ, όλα τα μέλη του ΔΣ και τους εταίρους του φορέα μας για τις συντονισμένες ενέργειες, τις αρμόδιες Διαχειριστικές αρχές για τη διαρκή συνεργασία, τους Προέδρους των επιμελητηρίων και την Περιφέρεια. Και βεβαίως τους εργαζόμενους του υποκαταστήματος που καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια για να αποδώσει αυτό το εγχείρημα.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

You must be logged in to post a comment Login

Γράψτε μας το σχόλιο σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Περιφέρεια

Μήνυμα του Κ. Αντωνιάδη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Μήνυμα-του-Κ.-Αντωνιάδη-για-την-εξάλειψη-της-βίας-κατά-των-γυναικών

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της εξάλειψη της βίας των γυναικών, όπου τα στοιχεία που προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο είναι αποκαλυπτικά:

-Μία στις 3 γυναίκες έχει εμπειρία σεξουαλικής ή φυσικής βίας ή και τα δύο

-Μία στις 3 έχει δεχθεί καταχρηστική ψυχολογική συμπεριφορά από τον σύντροφό της

-Μία στις 5 έχει υποστεί καταδίωξη

-Μία στις 2 έχει εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης

-Μεταξύ των γυναικών που κατέχουν διευθυντικά αξιώματα τρεις στις 4 έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

-Μία στις 20 έχει βιαστεί.

«Είμαστε στο 2016. Τα κορίτσια και οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, χωρίς να τις χτυπούν, να τις παρενοχλούν, να τις βιάζουν, να τις καταδιώκουν».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Έργο μεγάλης σημασίας η παράκαμψη του Πρίνου

Έργο-μεγάλης-σημασίας-η-παράκαμψη-του-Πρίνου

Ως ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Θάσου, χαρακτήρισε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, την παράκαμψη του οικισμού της Σκάλας Πρίνου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνιάδης, την προηγούμενη εβδομάδα και με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή, η μελέτη του εν λόγω έργου.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας έχει ήδη συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης, αλλά και την προκήρυξη, ώστε τις επόμενες ημέρες να δημοπρατηθεί το έργο

«Όπως είναι γνωστό όλη η κυκλοφορία διεξάγεται μέσα από τον οικισμό της Σκάλας του Πρίνου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ιδιαίτερα στη διάρκεια των θερινών μηνών, οπότε και αυξάνεται κατακόρυφα το τουριστικό ρεύμα. Πέρα από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, υπάρχει κίνδυνος και για τους πεζούς, αλλά και για τα παιδιά που παίζουν στην παρακείμενη πλατεία. Το έργο αυτό ήταν ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων, αλλά και γενικότερα της Θάσου. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι εκεί βρίσκεται το Κέντρο Υγείας του νησιού, όπως επίσης και το πορθμείο που συνδέει τον Πρίνο με το λιμάνι της Καβάλας. Άρα είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η παράκαμψη, ώστε τα οχήματα να μη διέρχονται μέσα από τον οικισμό. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας έχει ήδη συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης, αλλά και την προκήρυξη, ώστε τις επόμενες ημέρες να δημοπρατηθεί και μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη να αρχίσει η κατασκευή του σημαντικού έργου», σημείωσε σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Σε συνεργασία και με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε ένα δίκαιο αίτημα, που έχει να κάνει με την αποζημίωση των παραγωγών σταφυλιών της Π.Ε. Καβάλας…»

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ενήμερο», ο Κώστας Αντωνιάδης αναφέρθηκε και στις ενέργειες που καταβάλλονται για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί σταφυλιών του δήμου Παγγαίου, οι οποίοι πέρα από τις καιρικές συνθήκες επλήγησαν και από την πανδημία. Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε για το θέμα: «Σε συνεργασία και με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε ένα δίκαιο αίτημα, που έχει να κάνει με την αποζημίωση των παραγωγών σταφυλιών της Π.Ε. Καβάλας, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της πανδημίας και των καιρικών συνθηκών. Στόχος μας είναι να λάβουν ενίσχυση μέσω από τα προγράμματα de minimis. Γίνονται προσπάθειες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών, για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας. Οι παραγωγοί σταφυλιών είδαν πέρυσι να μειώνονται δραματικά τα εισοδήματά τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα χρέη τους προς τρίτους. Δυστυχώς τα τελευταία τρία χρόνια δέχονται συνεχή πλήγματα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και από την πανδημία. Γι’ αυτό πρέπει και οφείλουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς σταφυλιών του δήμου Παγγαίου. Αυτό κάνει η Π.Ε. Καβάλας, μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. Έχουμε αποστείλει όλα τα στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες μας, όπως ήδη συνέβη σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας».

Βελτίωση της παράπλευρης οδού του τμήματος Κοκκινοχώματος – Αμισιανών, συνολικού προϋπολογισμού 235.000 ευρώ

Παράλληλα, ο Κώστας Αντωνιάδης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη σημαντικό οδικό έργο, που αφορά τη βελτίωση του τμήματος Κοκκινοχώματος – Αμισιανών και πιο συγκεκριμένα της παράπλευρης οδού, όπου ιδιαίτερα στη διάρκεια των χειμερινών μηνών το συγκεκριμένο τμήμα πλημμυρίζει. Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, έχει ήδη συνταχθεί το τεχνικό δελτίο του έργου, ώστε να γίνει μια σημαντική παρέμβαση με καθαίρεση τριών υφιστάμενων τάφρων, αλλά και η κατασκευή ενός νέου οχετού. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 235.000 ευρώ, ενώ θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης, σήμανσης, καθώς και στηθαίων ασφαλείας. Επίσης σε τμήμα περίπου 200 μέτρων θα γίνει τοποθέτηση συρματοκιβωτίων για την προστασία των πρανών.

«Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο πιο γρήγορα θα χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας έναντι του ιού…»

Τέλος, αναφερόμενος στην υγειονομική κατάσταση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε: «Πράγματι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί στην περιοχή μας και ίσως έχουμε συνειδητοποιήσει ότι για να βρούμε ξανά την κανονικότητα μας πρέπει να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε κι εμείς. Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο πιο γρήγορα θα χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας έναντι του ιού. Πλησιάζουμε στις γιορτές και γι’ αυτό είναι καλό να σπεύσουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έκαναν μέχρι σήμερα, αλλά και να κάνουν την τρίτη δόση όσων παρήλθε το εξάμηνο. Γενικότερα πάντως, παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή μας δεν μπορώ να δηλώσω ικανοποιημένος. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός, η Π.Ε. Καβάλας είναι στο βαθύ κόκκινο εδώ και καιρό. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διάστημα, αλλά αισιοδοξώ ότι σύντομα θα καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα που τόσο μας έλειψε».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Περιφέρεια

Ασφαλτικές εργασίες στο οδικό δίκτυο της Θάσου

Ασφαλτικές-εργασίες-στο-οδικό-δίκτυο-της-Θάσου

Υπογράφηκε μεταξύ της ΠΑΜΘ/Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και του νόμιμου εκπροσώπου της Αναδόχου εταιρίας με την επωνυμία «ΕΥΦΡΟΣΥΝΙΔΗΣ ΑΤΕ» η σύμβαση του έργου που αφορά την «Συντήρηση οδικού δικτύου της Νήσου Θάσου – Αποκατάσταση Ασφάλειας και Βατότητας» προϋπολογισμού 600.000ευρώ.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Για μας η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και η προστασία της ζωής των πολιτών, αποτελούν ζητήματα ύψιστης προτεραιότητάς μας. Με την υπογραφή της ως άνω σύμβασης ξεκινάμε ένα σημαντικό οδικό έργο που στοχεύει στην καλύτερη θωράκιση της οδικής ασφάλειας των οδηγών με έμφαση σε ιδιαιτέρως επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου της Θάσου. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με γρήγορους ρυθμούς, καθώς στόχος μας είναι ένα ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο, που δεν θα κρύβει κινδύνους για τους πεζούς και τους οδηγούς».

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα