Connect with us

Καβάλα

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

Εκδηλώσεις-για-την-Ημέρα-Μνήμης-του-Θρακικού-Ελληνισμού

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη, τους Αντιδημάρχους Έλσα Βακιρτζή, Απόστολο Μουμτσάκη, τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαο Γρανά και τον Δημοτικό Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Πεφάνη, παρέστη την Κυριακή 6 Απριλίου 2025 στην Τέλεση Μνημοσύνου και στη Θεία Λειτουργία, στον ιερό ναό του Αποστόλου Παύλου, υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των τελειωθέντων κατά τον διωγμό του Θρακικού Ελληνισμού, όπου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Εν συνεχεία, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων της Π.Ε. Καβάλας.

Η ομιλία του Δημάρχου Καβάλας

“Ο στρατηγικός χώρος της Ανατολικής Θράκης, με ευρωστότατο ελληνικό πληθυσμό που ξεπέρασε τις 350.000, αποτελούσε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, στα όρια της οποίας αντιπαρατέθηκαν με οξύτητα τα τουρκικά και τα βουλγαρικά συμφέροντα.

Η Θράκη ήταν τόσο ελληνική εθνολογικά, ώστε η επίσημη εφημερία του βιλαετίου της Ανδριανουπόλεως, εξεδίδετο πλην της τουρκικής και στην ελληνική γλώσσα.

Από το 1907 βουλγαρικά στρατιωτικά και παραστρατιωτικά σώματα εισβάλουν στην Ανατολική Θράκη ληστεύοντας, δολοφονώντας και πιέζοντας τον ελληνικό πληθυσμό να προσχωρήσει στη βουλγαρική Εξαρχία.

Ζήτημα ιδιαιτέρως σοβαρό αφού η ίδρυση βουλγάρικης εκκλησίας θα δημιουργούσε νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα.

Σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν συντονισμένες ενέργειες του βουλγαρικού κομιτάτου με τους Νεότουρκους για τον εκφοβισμό του ελληνικού στοιχείου. Η ένοπλη άμυνα των Θρακών απέναντι στους βουλγαρικούς διωγμούς που εντάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελεί μια πολύ σημαντική πτυχή στην ιστορική πορεία του θρακικού ελληνισμού.

Η παρουσία του Γεώργιου Κονδύλη και του Στυλιανού Γονατά έχει ως κύριο στόχο την αποτροπή διείσδυσης των Βουλγάρων στη Θράκη και την οργάνωση αντίστασης των Θρακών.

Ο Βουλγαροτουρκικός ανταγωνισμός παρατηρείται από το 1912, με στόχο την εξόντωση του υπερτερούντος ελληνικού στοιχείου. Όπως στη Δυτική Μικρά Ασία αργότερα, έτσι και στην Ανατολική Θράκη, οι διωγμοί και η έξοδος των Ελλήνων συντελέστηκαν στο πεδίο της φυσικής εξόντωσης.

Ο πρώτος ξεριζωμός των Ανατολικο-θρακιωτών αποτελεί οργανωμένο ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα πολιτικό σχέδιο, στη συγκυρία της Βουλγαροτουρκικής αντιπαράθεσης και της αδράνειας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι Τούρκοι υποχωρώντας το 1912 διέπραξαν βιαιότητες κατά των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τη στιγμή που στην περιοχή έρχονταν ο Βουλγάρικος στρατός.

Το 1913 οι Βούλγαροι απέσυραν τον στρατό τους από την Ανατολική Θράκη, την οποία ανακατέλαβαν οι Τούρκοι. Όταν διαπίστωσαν τις ωμότητες που έκαναν οι Βούλγαροι κατά των τούρκων και των μουσουλμάνων, έστρεψαν τη μανία τους κατά των Ελλήνων, αφού δεν υπήρχαν πλέον Βούλγαροι στην Ανατολική Θράκη.

Η Ανατολική Θράκη είχε μεταβληθεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Τα θύματα που είχε ο ελληνισμός κατά την ανακατάληψη της Ανατολικής Θράκης από τους Οθωμανούς, ανέρχονται σε 15.700, ενώ έχουν ήδη εκδιωχθεί από τις παράλιες περιοχές περίπου 120.000 Έλληνες.

Από το Φθινόπωρο του 1913 μπαίνουν σε εφαρμογή τα σχέδια εξόντωσης των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης. Με επίκεντρο τη Ραιδεστό δημιουργείται, με την εποπτεία Γερμανών Αξιωματικών το τουρκικό κομιτάτο, με στόχο την εξόντωση των Ελλήνων.

Όλα ήταν άριστα μελετημένα και άψογα προγραμματισμένα από τους Νεότουρκους που είχαν ερευνήσει σε βάθος την ψυχολογία των μειονοτήτων.

Από τον Φεβρουάριο του 1914 οι διωγμοί έχουν ενταθεί και εξαπλωθεί στους ελληνικούς πληθυσμούς της υπαίθρου, αλλά και σε μεγάλες πόλεις, όπως η Ανδριανούπολη.

Στο τέλος του 1914, έτος το οποίο χαρακτηρίστηκε το έτος του Μεγάλου Διωγμού, οι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 250.000.

Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: εκτοπισμοί, επιθέσεις, πολιορκία χωριών, τρομοκρατία, απειλές ατομικές και γενικές. Τα όργανα των διωγμών και της γενοκτονίας ήταν οι χωροφύλακες, οι στρατιωτικοί, οι πολιτικοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι τοπικοί παράγοντες και οι άτακτοι με τη βοήθεια του τουρκικού στρατού.

Εκείνη την περίοδο πραγματοποιείται απογύμνωση της ενδοχώρας από το ελληνικό στοιχείο και εκπατρισμός του Ελληνισμού από μεγαλύτερες πόλεις (Βιζύη, Τυρολόη, Αρκαδιούπολη, Σαράντα Εκκλησιές, Κεσσάνη, Μακρά Γέφυρα, Μυριόφυτο, Περίσταση, Ηράκλεια, Σηλυβρία, Γάνος, Χώρα, Σωζόπολη και Αγαθούπολη).

Έτσι, η έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου επισφραγίζει και επίσημα τις πραγματικές προθέσεις των Νεότουρκων.

Οι νέοι σε ηλικία Θρακιώτες που παραμένουν στις εστίες τους, επιστρατεύονται σε τάγματα εργασίας.

Το 1914 ο Ελληνισμός προσπάθησε να αντιδράσει, όπως με το κλείσιμο εκκλησιών και σχολείων, καθώς και με την έκδοση εντύπων για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, αναφορικά με την τραγωδία του Ελληνισμού.

Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τη σημαντική έκδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Η Μαύρη Βίβλος Διωγμών και Μαρτυριών του εν Τουρκία Ελληνισμού 1914-1918».

Επίσης, στο επίσημο εβδομαδιαίο περιοδικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Η εκκλησιαστική αλήθεια», φιλοξενήθηκαν σχετικά κείμενα παρότι πολλές φορές η λογοκρισία ήταν αυστηρή.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις δύσκολες στιγμές των διωγμών ήταν το κεντρικό σημείο αναφοράς του Ελληνισμού, και οι μεγάλοι διωγμοί της Θράκης το ώθησαν να προβεί σε μια κίνηση προστασίας των Ελλήνων και ταυτόχρονα διεθνοποίησης του προβλήματος.

Το Πάσχα του 1914, το Μαύρο Πάσχα των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, εορτάσθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χωρίς τις συνηθισμένες τελετές, λόγω των διωγμών στη Θράκη, ενώ στις 25 Μαΐου 1914, Ημέρα της Πεντηκοστής, η Ιερά Σύνοδος και το Συμβούλιο αποφάσισαν, σε ένδειξη πένθους, το κλείσιμο των εκκλησιών και των σχολείων.

Η έκρηξη όμως του Α΄ παγκοσμίου πολέμου στις 28 Ιουλίου 1914 και η αλλαγή των δεδομένων που επέφερε η παγκόσμια σύρραξη, οδήγησε το Πατριαρχείο να ανοίξει τις εκκλησίες και τα σχολεία. Ο γενικός απολογισμός της εξόδου και των διωγμών των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης (1913-1918), κατά τις πατριαρχικές πηγές, ανέρχεται σε 218.447 άτομα.

Σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές, έχοντας και συγκριτικά στοιχεία του ελληνικού πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης πριν από τους διωγμούς που ανέρχονταν στις 373.715, υπολογίζουμε ότι απέμειναν στην Ανατολική Θράκη 155.268 άτομα.

Κυρίες και Κύριοι,

Μελετώντας κανείς προσεκτικά τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά το 1913 στην Ανατολική Θράκη, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι το ελληνικό στοιχείο υπέστη μία οδυνηρή εξόντωση, που πήρε μετά το 1914 υποτροπιάζουσα μορφή και κατέληξε σε τετελεσμένα γεγονότα.

Σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι η αφετηρία των διωγμών και της γενοκτονίας της Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, υπήρξε ο χώρος της Ανατολικής Θράκης.

Εκεί δοκίμασαν και εφάρμοσαν για πρώτη φορά οι Νεότουρκοι και οι πάτρωνές τους Γερμανοί επιτελείς, το μοντέλο των μετακινήσεων των ελληνικών πληθυσμών και των εθνικών εκκαθαρίσεων.

Εκεί επέβαλαν τη γενοκτονική τους συμπεριφορά και εκεί αξιοποίησαν τα θλιβερά αποτελέσματα των πειραμάτων τους, ώστε να τα επεκτείνουν σχεδόν αμέσως στη Δυτική Μικρά Ασία και αργότερα σε κραυγαλέο βαθμό στον Πόντο.

Το δράμα όλων αυτών των ανθρώπων σφράγισε στην ουσία την αρχή του τέλους του Ανατολικο-θρακιώτικου και Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο οριστικός ξεριζωμός του 1922 δεν αποτέλεσε απλά και μόνο απόρροια της τραγικής κατάληξης της Μικρασιατικής εκστρατείας, αλλά συσχετίστηκε με πολύ προγενέστερα δεδομένα, εφόσον προετοιμάστηκε και οργανώθηκε κατάλληλα από τους Νεότουρκους το 1914, αφήνοντας το ελληνικό στοιχείο αριθμητικά συρρικνωμένο, αλλά και ψυχικά και πολιτισμικά αποδυναμωμένο.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι ταυτόχρονα και μία στάση όλων μας απέναντι σε όσους επεδίωξαν με τη βία και την πολιτική να εξαφανίσουν τον προσφυγικό θρακιώτικο Ελληνισμό και τον πολιτισμό του.

Η Θράκη είναι δική μας κληρονομιά που αποτυπώνει ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του ελληνικού λαού και του πολιτισμού του, την ιστορική του ταυτότητα, τη γλώσσα, την οικουμενικότητα, είναι ο πολιτισμός στον οποίο αναφέρονται ως παγκόσμιο πρότυπο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Είναι το σημείο αναφοράς των επόμενων γενεών των προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Είναι μια νέα, ελπιδοφόρα και ουσιαστική προοπτική για τους νέους ανθρώπους, ώστε και μέσα από την παιδεία να αναζητήσουν τη γνώση και να ανακτήσουν την ταυτότητά τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει καταλυτικά και η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής πολιτείας να ορισθεί η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.

Ό,τι δεν παραδίδεται στη λήθη, γίνεται η βάση για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Για τη διάδοση της αντικειμενικής πραγματικότητας.

Για να μη ζήσουμε ξανά τις ίδιες περιπέτειες.

Το χρωστάμε σε όσους έφυγαν, το οφείλουμε σ’ αυτούς που θα ακολουθήσουν τα βήματά μας”.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Καβάλα

«Ζεσταίνεται» η αγορά της Καβάλας ενόψει Πάσχα

«Ζεσταίνεται»-η-αγορά-της-Καβάλας-ενόψει-Πάσχα

Γιάννης Κελγιώργης: Ταμείο θα κάνουμε το Σάββατο πριν την Κυριακή του Θωμά, οπότε και θα φανεί το πρόσημο όλων αυτών των ημερών / Καλό είναι να τελειώσουν τα υφιστάμενα έργα και μετά να αρχίσει το οποιοδήποτε επόμενο

«Από τη Μεγάλη Τρίτη άρχισε μία κινητικότητα στην αγορά, η οποία θα κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Ο καιρός πλέον είναι σύμμαχός μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες είχαμε πάρα πολύ κρύο, αφύσικο για την εποχή. Νομίζω πλέον ότι οι καταναλωτές θα κατέβουν στην αγορά για να προμηθευτούν αυτά που τους χρειάζονται, για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για τους ίδιους, αλλά και για το πασχαλινό τραπέζι». 

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, αναφορικά με την κίνηση που καταγράφεται στα καταστήματα της πόλης στο πλαίσιο της πασχαλινής περιόδου. Παράλληλα, μίλησε για τις προσδοκίες της τουριστικής περιόδου, αλλά και για τα εκτελούμενα έργα στο κέντρο της Καβάλας.

«Ταμείο θα κάνουμε το Σάββατο πριν την Κυριακή του Θωμά, οπότε και θα φανεί το πρόσημο όλων αυτών των ημερών…»

«Πάντα έχουμε σαν δεδομένο ότι τα χρήματα είναι το μείζον, χρήματα που λείπουν από την αγορά. Πάντα όμως το Πάσχα ο κόσμος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκει λύσεις, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Είναι σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας κι έτσι μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά πρωί – απόγευμα από τις 17.30 μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή, όπως πάντα, από τις 13.00 μέχρι και τις 18.00 και το Μεγάλο Σάββατο από το πρωί ως τις 15.00. Να πούμε βέβαια ότι τη δεύτερη μέρα του Πάσχα θα είναι κλειστή η αγορά. Και η επόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα είναι και εκείνη μία εβδομάδα, στην οποία επειδή θα έχουμε ακόμα και τουρισμό στην περιοχή μας και φιλοξενούμενους, μπορεί να κινηθεί η αγορά, υπάρχουν ελπίδες και ταμείο θα κάνουμε το Σάββατο πριν την Κυριακή του Θωμά, οπότε και θα φανεί το πρόσημο όλων αυτών των ημερών», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο πρόεδρος του Ε.Σ.Κ.  

«Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός αιμοδότης της οικονομίας του τόπου μας…»

Ερωτηθείς αναφορικά με την τουριστική περίοδο που ακολουθεί μετά το Πάσχα και για τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου της πόλης, ο Γιάννης Κελγιώργης απάντησε: «Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός αιμοδότης της οικονομίας του τόπου μας, οπότε οι προσδοκίες μας για το φετινό καλοκαίρι είναι μεγάλες. Όλοι οι νομοί δεν έχουν το χάρισμα της Καβάλας να έχουν τουρισμό όπως έχουμε εμείς. Από τα μέσα με τέλη Μαΐου αρχίζουν σιγά σιγά και έρχονται οι πρώτοι τουρίστες με κορύφωση φυσικά αυτές τις 120 μέρες που ξέρουμε όλοι ποιες είναι. Είναι θέμα καιρού φυσικά και οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές από εδώ και πέρα γιατί κάνεις δεν έρχεται σε ένα βροχερό Ιούνιο να μας επισκεφτεί. Τη Μεγάλη Πέμπτη έχουμε την πρώτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στην πόλη μας. Εμείς έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας από τη Μεγάλη Τετάρτη για τις ώρες που θα παραμείνει στο λιμάνι μας το πλοίο, προκειμένου να επιλέξουν πιθανώς κάποιοι το συνεχόμενο ωράριο στα καταστήματα τους, έτσι ώστε και οι τουρίστες που θα ‘ρθούνε και ενδιαφέρονται και θέλουν να ψωνίσουν να έχουν το χρόνο και να βρουν ανοιχτά μαγαζιά».

«Καλό είναι να τελειώσουν τα υφιστάμενα έργα και μετά να αρχίσει το οποιοδήποτε επόμενο έχουν στη σκέψη τους οι αρχές της πόλης…»  

Τέλος, σε σχέση με τα εκτελούμενα έργα στο κέντρο της πόλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας επισήμανε: «Υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή για το τι θα γίνει με τον κυκλικό κόμβο στις Καμάρες, το οποίο φαντάζομαι ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει, έτσι ώστε να τελειώσει και πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Από ό,τι πληροφορούμαι δεν θα χρειαστεί και πάρα πολύς χρόνος, γιατί όλα τα γύρω γύρω έχουν γίνει, οπότε θα επικεντρωθεί ο εργολάβος αποκλειστικά στον κυκλικό κόμβο. Οτιδήποτε γίνεται εννοείται δημιουργεί μία δυσχέρεια σε μας. Από ‘κει και πέρα στον Άγιο Νικόλαο μένουν κάποιες πινελιές μόνο για να τελειώσει και φυσικά πρέπει να τελειώσει και η πλατεία Καπνεργάτη το επόμενο χρονικό διάστημα. Δυστυχώς δεν προλάβαμε το Πάσχα. Να τελειώσουμε μία με τα έργα και όπως έχω ξαναπεί εγώ, καλό είναι να τελειώσουν τα υφιστάμενα έργα και μετά να αρχίσει το οποιοδήποτε επόμενο έχουν στη σκέψη τους οι αρχές της πόλης».  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Μετά το Πάσχα οι εργασίες για τον κυκλικό κόμβο στην Κουντουριώτου

Μετά-το-Πάσχα-οι-εργασίες-για-τον-κυκλικό-κόμβο-στην-Κουντουριώτου

Αλέξης Γούλας: «Τα χρονικά περιθώρια για την πλατεία Καπνεργάτη στενεύουν»

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τον κυκλικό κόμβο επί της οδού Κουντουριώτου, έργο με το οποίο θα ολοκληρωθεί η παρέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας, Αλέξης Γούλας, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στις εργασίες που εκτελούνται στο κάτω μέρος της πλατείας Καπνεργάτη, αλλά και στις λεπτομέρειες που απομένουν για την ολοκλήρωση του open mall στον Άγιο Νικόλαο.

«Συμφωνήσαμε με τον ανάδοχο αμέσως μετά το Πάσχα να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο αρκετά πριν το καλοκαίρι…»

«Αναβλήθηκε για λίγο η έναρξη της κατασκευής του κυκλικού κόμβου, που ήταν να αρχίσει πριν το Πάσχα. Αφού εξομαλύνθηκαν κάποια προβλήματα χρηματοδότησης που δεν είχαν σχέση με τον δήμο αλλά με την κεντρική διοίκηση, τακτοποιήθηκαν όλα και συμφωνήσαμε με τον ανάδοχο αμέσως μετά το Πάσχα να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο αρκετά πριν το καλοκαίρι, γιατί δεν θέλουμε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε προβλήματα. Θα πρέπει να γίνουν δύο νησίδες στην προέκταση προς την Ελληνικής Δημοκρατίας και άλλες δύο προς τη Λάμπρου Κατσώνη. Όταν ολοκληρωθεί ο κόμβος θα τελειώσει αυτό το μπάχαλο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί όλη αυτή η δουλειά έγινε για να αυξήσουμε την οδική ασφάλεια. Στο τέλος, πέρα από τα όσα ακούγονται, θα διαπιστώσουμε ότι η οδική ασφάλεια θα βελτιωθεί στο σημείο, όπως γίνεται όπου τοποθετήθηκε κυκλικός κόμβος. Σε όλη την Ευρώπη τοποθετούνται κυκλικοί κόμβοι και δίνουν λύσεις. Ας κάνουμε λίγη υπομονή να το δούμε και στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Γούλας.

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, το γνωρίζουμε και εμείς, το γνωρίζει και ο ανάδοχος…»

Όσον αφορά το πολύπαθο έργο της πλατείας Καπνεργάτη που έχει εξελιχθεί σε σίριαλ, ο αντιδήμαρχος Καβάλας επισήμανε: «Το έργο στο κάτω μέρος της πλατείας Καπνεργάτη προχωράει σχετικά γρήγορα. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, το γνωρίζουμε και εμείς, το γνωρίζει και ο ανάδοχος. Είναι ένα πρόγραμμα που τελειώνει και άρα πρέπει να ολοκληρωθεί εκεί στο σημείο που πρέπει. Πιέζουμε για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα γιατί δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Το γνωρίζουμε όλοι».

Μικρολεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση του open mall στον Άγιο Νικόλαο

Τέλος, για το έργο ανάπλασης του Αγίου Νικολάου, ο Αλέξης Γούλας υπογράμμισε: «Είναι ένα έργο που πήγε καλά. Συνεργαστήκαμε άψογα με το Επιμελητήριο και με τον Εμπορικό Σύλλογο. Έχουν μείνει μόνο να τοποθετηθούν τα «έξυπνα παγκάκια» και δύο οθόνες που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για το τι συμβαίνει μέσα στο open mall και επίσης να μπουν και τα επαγωγικά που θα ρυθμίζουν τη στάθμευση στις οδούς Κουντουριώτου, Ομονοίας και Δοϊράνης, όπως και κάποιες διαγραμμίσεις. Κατά τ’ άλλα το έργο έχει τελειώσει και πράγματι έχουμε μία άλλη γειτονιά εκεί, όχι μόνο σε αυτά που φαίνονται, αλλά κυρίως αυτά που δεν φαίνονται και είναι κάτω από το έδαφος, γιατί έχουν αλλάξει τα πάντα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

ΔΕΥΑΘ: Με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνονται τα έργα

ΔΕΥΑΘ:-Με-ταχείς-ρυθμούς-ολοκληρώνονται-τα-έργα

Με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνει έργα και παρεμβάσεις η Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου, ώστε να είναι πανέτοιμη ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας οι απαιτήσεις για την επιχείρηση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου, Κώστας Μανίτσας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα που εκτέλεσε η επιχείρηση σε Κοίνυρα, Λιμενάρια και Καλλιράχη.

«Πέρυσι είχαμε θέμα με την τροφοδοσία του νερού στα Κοίνυρα. Είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση…»

«Τα Κοίνυρα είναι ο τρίτος οικισμός που είχαμε στον προγραμματισμό μας για να πραγματοποιήσουμε κάποιες παρεμβάσεις καίριας σημασίας, αφού τελειώσαμε με την Καλλιράχη και τα Λιμενάρια. Ολοκληρώνονται και στα Κοίνυρα οι εργασίες, πολύ λίγες παρεμβάσεις μας έχουν μείνει, ώστε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για να υποδεχτούμε τη νέα τουριστική περίοδο. Πέρυσι είχαμε θέμα με την τροφοδοσία του νερού στα Κοίνυρα. Είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Οι παροχές ήταν πολύ στενές πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά το λύσαμε το θέμα έγκαιρα με τη μεταφορά νερού από την Ποταμιά. Το βασικό πρόβλημα που είχαμε ήταν με τις εμφράξεις. Έχουμε βρει την πηγή που μας δημιουργεί τα προβλήματα των εμφράξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου.

«Είμαστε καθ’ όλα έτοιμα σύμφωνα με τον περσινό μπουσούλα. Τώρα το αν θα μας βγουν καινούργια προβλήματα, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε…»

«Πιθανολογούμε επειδή είναι μικρές οι παροχές και μεγάλες οι διαστάσεις των αγωγών, δημιουργούν φυσαλίδες στο νερό, το οποίο όταν εκρήγνυται οι φυσαλίδες δημιουργούν αυτό το ασβέστωμα που προκαλεί τις εμφράξεις. Παρ’ όλα αυτά βρήκαμε την πηγή, θα την απομονώνουμε τώρα πλέον για όλη τη χειμερινή περίοδο και αναμένουμε τα αποτελέσματα από του χρόνου να είναι πάρα πολύ καλύτερα. Στα Λιμενάρια που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός στο νησί έπρεπε να ρίξουμε το βάρος μας εκεί, το κάναμε είχαμε αποτελέσματα και ευελπιστούμε ότι φέτος δεν θα υπάρχει πρόβλημα κανένα για το καλοκαίρι. Στην Καλλιράχη τελείωσε ο αγωγός, κάνουμε δοκιμές πίεσης, τελείωσαν και από ‘κει τα προβλήματα, οπότε είμαστε καθ’ όλα έτοιμα σύμφωνα με τον περσινό μπουσούλα. Τώρα το αν θα μας βγουν καινούργια προβλήματα, αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαμε καταγράψει τα προγενέστερα χρόνια, είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι», υπογράμμισε καταληκτικά ο Κώστας Μανίτσας. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα