Connect with us

Οικονομία

Δουλειές υπάρχουν, αλλά δεν τις προτιμούν

Δουλειές-υπάρχουν,-αλλά-δεν-τις-προτιμούν

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε τεχνίτες, αλλά και σε εργαζόμενους για ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και εστίαση, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρος Χατζηχρήστος.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας στους προαναφερθέντες κλάδους, εντούτοις η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μικρή, γεγονός που ο κ. Χατζηχρήστος απέδωσε με επιφύλαξη στο ότι πολλοί επαναπαύονται σε διάφορες μορφές επιδομάτων, προτιμώντας να μην εργαστούν.

«Δουλειές υπάρχουν, ζήτηση υπάρχει, τουλάχιστον στους τομείς που προαναφέραμε, μακάρι να βρεθούν εργαζόμενοι…»

«Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι μεγάλο και ιδιαίτερα στα τεχνικά επαγγέλματα εκεί που χρειάζονται άτομα που έχουν τελειώσει μια τεχνική σχολή. Είναι έντονο το πρόβλημα εκεί και γι’ αυτό οι συγκεκριμένοι κλάδοι αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από δουλειά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Οι νέοι μας θα έπρεπε να κάνουν μια τέτοια επιλογή, γιατί αμέσως εξασφαλίζουν σίγουρη δουλειά με μεγάλο εισόδημα. Κάναμε και προσπάθειες να ενισχύσουμε τις σχολές του Ο.Α.Ε.Δ., θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Προσωπικό χρειάζονται και τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοποιεία, όπως και στην εστίαση. Οι συνάδελφοι συνεχώς συζητούν για το έντονο αυτό πρόβλημα που τους απασχολεί. Λύση δεν φαίνεται προς το παρόν. Με επιφύλαξη θα έλεγα ότι παίζουν ρόλο όλα αυτά τα επιδόματα μέσω ΚΕΚ και τα οποία παρακολουθεί κάποιος για να έχει εισόδημα. Δουλειές υπάρχουν, ζήτηση υπάρχει, τουλάχιστον στους τομείς που προαναφέραμε, μακάρι να βρεθούν εργαζόμενοι», τόνισε σχετικά ο Θόδωρος Χατζηχρήστος.

Αχτίδα αισιοδοξίας από τη μικρή μείωση τιμών στα καύσιμα – Εν αναμονή της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου

Σε ερώτηση για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση για τους επαγγελματίες, όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων, αλλά και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας, απάντησε: «Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες μια αποκλιμάκωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, ειδικά στο πετρέλαιο κίνησης που έπεσε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε γιατί και παλαιότερα είχαμε για λίγο υποχώρηση των τιμών και στη συνέχεια εκτίναξη τους. Είναι θετικό ότι υπάρχει μείωση και μακάρι να συνεχιστεί αυτή. Σε σχέση με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος περιμένουμε από 1η Αυγούστου την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Θεωρώ ότι καταπολεμήθηκε σε σημαντικό βαθμό η μεγάλη κρίση που είχαμε τους προηγούμενους μήνες με το ηλεκτρικό ρεύμα».

Σταθεροποίηση στις τιμές των πρώτων υλών – Δεν υφίσταται πλέον το πρόβλημα της άνοιξης

Αναφορικά με το ποια είναι η εικόνα με τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, ο κ. Χατζηχρήστος επισήμανε: «Οι ανατιμήσεις σε μεγάλο βαθμό έχουν σταματήσει. Υπάρχουν βέβαια κάποιες ανατιμήσεις σε ορισμένες πρώτες ύλες, κυρίως γι’ αυτές που αναπροσαρμόζουν συχνά την τιμή τους. Γενικότερα τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί, τουλάχιστον στον κλάδο των τροφίμων που είναι και η δική μου δραστηριότητα. Δεν υπάρχει πλέον εκείνο το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στη διάρκεια της άνοιξης. Η τάση δείχνει περαιτέρω σταθεροποίηση κι αυτό μας δίνει μια κάποια αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα».

«Όντως η κίνηση είναι μεγάλη, μπορεί να αγγίζουμε και τα νούμερα του 2019. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως δεν υπάρχει η «ζωηράδα» αντίστοιχα των ξένων επισκεπτών για αγορές…»

Ερωτηθείς για το αν επιβεβαιώνει και ο ίδιος την μεγάλη τουριστική κίνηση στην περιοχή μας με την παράλληλη μικρή κίνηση στα τοπικά καταστήματα, ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. απάντησε: «Όντως η κίνηση είναι μεγάλη, μπορεί να αγγίζουμε και τα νούμερα του 2019. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι πως δεν υπάρχει η «ζωηράδα» αντίστοιχα των ξένων επισκεπτών για αγορές. Περισσότερο μένουν στις παραλίες, επισκέπτονται τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά είναι δύσκολοι στο να καταναλώσουν, να κάνουν ψώνια και να βγουν στην αγορά. Κι αυτοί προέρχονται από γειτονικές χώρες, πλήττονται κι αυτοί όπως κι εμείς, άρα η δυσκολία είναι και γι’ αυτούς μεγάλη».

«Μακάρι να παίρναμε κι άλλη παράταση και έκπτωση για την επιστρεπτέα, αλλά νομίζω ότι μάλλον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης και γι’ αυτό καλούμαστε να την επιστρέψουμε»

Σε σχέση με το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, την οποία πλέον καλούνται να επιστρέψουν όσοι επαγγελματίες την έλαβαν, ο κ. Χατζηχρήστος σχολίασε: «Να συμφωνήσω κι εγώ ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια από όλους τους επαγγελματίες, καθώς σήμερα είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει κάποιος να αποπληρώνει την επιστρεπτέα προκαταβολή. Από εκεί και μετά θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίσουμε ότι έγιναν προσπάθειες στην κατεύθυνση να βοηθηθούν οι επαγγελματίες. Είχε πάρει παράταση ενάμιση χρόνο από τότε που θα έπρεπε να δοθεί η πρώτη δόση, έχει γίνει έκπτωση ως 70% σε κάποιες περιπτώσεις, δίνει επιπλέον έκπτωση 15% αν αποπληρώσεις εφάπαξ, αλλά και αν δεν μπορείς σου δίνει 96 δόσεις άτοκα χωρίς να επηρεάζει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Άρα έγιναν προσπάθειες, όμως δυστυχώς έτυχε σε μια συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και δυσκολεύουν τα πράγματα. Μακάρι να παίρναμε κι άλλη παράταση και έκπτωση, αλλά νομίζω ότι μάλλον έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης και γι’ αυτό καλούμαστε να την επιστρέψουμε».

«Ο χειμώνας φέτος θα είναι πολύ δύσκολος πραγματικά…»

Καταληκτικά και σε ερώτηση για το αν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για όλους και φυσικά για τους επαγγελματίες, ο Θόδωρος Χατζηχρήστος απάντησε: «Κι εγώ της ίδιας άποψης είμαι, ότι ο χειμώνας φέτος θα είναι πολύ δύσκολος πραγματικά. Μακάρι να μην βγει αυτό αληθινό, αλλά τα μηνύματα δεν είναι καθόλου καλά. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν δεν θα έχουμε καθόλου καλά αποτελέσματα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Στην κορυφή και χρυσή η Lioncode

Στην-κορυφή-και-χρυσή-η-lioncode

Η Lioncode και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Παπαδάκης κατάφεραν να κατακτήσουν μία ακόμα κορυφή και να αποσπάσουν το χρυσό βραβείο στα κορυφαία βραβεία πληροφορικής στην Ελλάδα με ένα Ευρωπαϊκό Έργο ανάμεσα σε κολοσσούς όπως Cosmote, Fraport, Eurobank.

Δήλωση του κ. Παπαδάκη Χρήστου:

Χρυσοί και γεμάτοι από περηφάνια στα κορυφαία βραβεία πληροφορικής στην Ελλάδα.

Η Lioncode για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατάφερε να αποσπάσει το μοναδικό Xρυσό Βραβείο στην κατηγορία που συμμετείχε το έργο της δηλώνοντας ηχηρά τη δυναμική της στο χώρο της πληροφορικής στην Ελλάδα ανάμεσα σε μεγάλους ομίλους (Cosmote, Fraport, Eurobank κλπ).

Το αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο έργο της Lioncode είναι η πλατφόρμα του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής που έχει σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων για την πράσινη μετάβαση, την ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη δημιουργώντας συνεργασίες μεταξύ της πολιτείας και επιστημονικής κοινότητας. Η πλατφόρμα έχει παρουσιαστεί και στο Athens Democracy Forum παρουσία παγκόσμιων οργανισμών από το Κόμβο Κλιματικής Αλλαγής και την εταιρεία μας.

Παρότι ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας και η επιμονή της ομάδας μας να ηγείται στο χώρο που εξειδικεύεται την κατέταξαν στην κορυφή.

Αποτελεί δέσμευσή μας η συνεχής εξέλιξη των υπηρεσιών μας, παρέχοντας τις ιδανικότερες και τις πιο καινοτόμες λύσεις για τους συνεργάτες μας.

Η διάκριση σε αυτό το επίπεδο για δεύτερη συνεχή φορά μας προκαλεί συναισθήματα χαράς αλλά και ευθύνης. Μας δίνει ώθηση να θέσουμε υψηλότερους στόχους και δύναμη να κατακτήσουμε νέες κορυφές.

Ευχαριστώ αρχικά από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν αυτά τα χρόνια και όσους πίστεψαν σε εμάς. Εύχομαι να δικαιώσαμε τον καθένα ξεχωριστά για την επιλογή του. Μα πάνω από όλα, ευχαριστώ όλη την ομάδα της Lioncode που κάθε μέρα δικαιώνει το όνομα της.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Θωμάς Χατζούλης: Δύσκολος προμηνύεται ο φετινός χειμώνας

Θωμάς-Χατζούλης:-Δύσκολος-προμηνύεται-ο-φετινός-χειμώνας

Δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας για τους αρτοποιούς και κατ’ επέκταση για τους καταναλωτές, καθώς καταγράφονται διαρκώς αυξήσεις στα άλευρα, στο πετρέλαιο, αλλά και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των επαγγελματιών του εν λόγω κλάδου.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, εκ μέρους του Σωματείου Αρτοποιών Καβάλας, ο Θωμάς Χατζούλης, επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει αυξήσεις στα άλευρα, επισημαίνοντας όμως παράλληλα, ότι οι αρτοποιοί θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, που ήδη είναι πολύ υψηλή. 

«Ανεβαίνουν τα άλευρα, στην ενέργεια, ρεύμα, πετρέλαιο, αρχίζουν να «τσιμπάνε» τα πάντα και δεν ξέρω που θα βγει όλο αυτό. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, αλλά διαφαίνεται ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος…»

«Όντως μας ενημέρωσαν οι προμηθευτές μας, οι αλευροβιομήχανοι, ότι έχουν αυξηθεί ήδη τα άλευρα σε ένα ποσοστό 10 – 15%, κυρίως το κίτρινο αλεύρι. Εμείς είμαστε σε επιφυλακή, γιατί θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν οι αυξήσεις τόσο γρήγορα, γιατί υπάρχουν αποθέματα, τα οποία τα έχουμε αγοράσει με παλιά τιμή. Όταν ανεβαίνει το αλεύρι, λένε ότι είναι ακριβό οπότε ανεβαίνει η τιμή αμέσως, όταν πέφτει όμως λένε δεν έχουμε αποθέματα. Τέλος πάντων αυτά είναι στο εμπορικό παιχνίδι. Βλέπουμε πάντως ότι ο χειμώνας δεν μπαίνει καλά. Ανεβαίνουν τα άλευρα, στην ενέργεια, ρεύμα, πετρέλαιο, αρχίζουν να «τσιμπάνε» τα πάντα και δεν ξέρω που θα βγει όλο αυτό. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, αλλά διαφαίνεται ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζούλης. 

«Θα κρατήσουμε τις τιμές, αν και ο καθένας μιλά για τον εαυτό του, αλλά έτσι πιστεύω θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοι. Όσο μας παίρνει θα το κάνουμε…»

«Εμείς είμαστε εν αναμονή εννοείται. Δεν κάνουμε αυξήσεις. Θα κρατήσουμε τις τιμές, αν και ο καθένας μιλά για τον εαυτό του, αλλά έτσι πιστεύω θα κάνουν όλοι οι συνάδελφοι. Όσο μας παίρνει θα το κάνουμε. Μιλάμε ακόμη για το κόστος που θα επιβαρύνει εμάς. Για να δούμε που τελικά θα καταλήξει όλο αυτό. Πάντως έχουμε ενημερωθεί ότι περιμένουμε αυξήσεις. Εκεί που θα σταθώ, πέρα από τα άλευρα, είναι και οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Προσωπικά για τον μήνα Ιούλιο μου ήρθε ένας λογαριασμός ρεύματος 45% πάνω. Άλλαξαν κάποια πράγματα, δεν υπάρχει επιδότηση, η κιλοβατώρα ανέβηκε και τώρα ακούω για επιδοτήσεις ξανά. Δεν μπαίνει καλά ο χειμώνας. Μένει να το δούμε», συμπλήρωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θωμάς Χατζούλης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Θόδωρος Χατζηχρήστος: Περιμένουμε ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ρεύμα

Θόδωρος-Χατζηχρήστος:-Περιμένουμε-ανατιμήσεις-σε-πρώτες-ύλες,-καύσιμα-και-ρεύμα

Πονοκέφαλο προκαλούν σε επαγγελματίες και κατ’ επέκταση στους καταναλωτές, οι νέες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, καύσιμα και ρεύμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Θόδωρο Χατζηχρήστο, τα μηνύματα για το επόμενο χρονικό διάστημα δεν είναι καθόλου καλά.

Σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο κ. Χατζηχρήστος σημείωσε αρχικά: «Πράγματι τα μηνύματα δεν είναι καλά. Περιμένουμε ανατιμήσεις σε πολλές πρώτες ύλες. Ήδη το ελαιόλαδο έχει ανεβεί. Από εκεί και μετά οι εταιρείες που πωλούν αλεύρι μας έχουν ενημερώσει ότι θα μπουν σε μια νέα διαδικασία αυξήσεων».

«Γενικότερα τα σημάδια δεν είναι καλά. Θα δυσκολέψει πολύ η κατάσταση, η οποία είναι με τα σημερινά δεδομένα καλή, λόγω της πορείας του Τουρισμού…»

«Στην ενέργεια αντίστοιχα βλέπουμε και πάλι τα καύσιμα να έχουν πάρει ανοδική πορεία, κάτι που δεν δικαιολογείται, όπως και το ρεύμα, με την κυβέρνηση να μας λέει ότι θα αρχίσουν και πάλι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς από τον Σεπτέμβριο. Περιμένουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν. Γενικότερα τα σημάδια δεν είναι καλά. Θα δυσκολέψει πολύ η κατάσταση, η οποία είναι με τα σημερινά δεδομένα καλή, λόγω της πορείας του Τουρισμού που κατέγραψε και καταγράφει μεγάλες επιδόσεις. Ελπίζουμε και τον Σεπτέμβριο να κυλήσουν όλα καλά, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε πιο εύκολα τα προβλήματα που έρχονται στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας. 

«Όσο ήταν προεκλογική περίοδος βλέπαμε μια ύφεση στις τιμές. Ξαφνικά αμέσως μετά τις εκλογές άρχισαν οι τιμές να παίρνουν και πάλι την ανηφόρα…»

«Οι ανατιμήσεις των προϊόντων έχουν σαν αποτέλεσμα να παρασύρουν το ένα το άλλο κι εμείς που είμαστε ο τελικός σύνδεσμος με τους καταναλωτές και τους πολίτες αναγκαζόμαστε με τη σειρά μας να αυξήσουμε τις τιμές των προϊόντων μας, κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Το κάνουμε όμως αναγκαστικά, καθώς από τη στιγμή που δεχόμαστε ανατιμήσεις, πρέπει κι εμείς να κάνουμε το ίδιο στα προϊόντα μας. Αυτό θα δυσκολέψει πολύ την κατανάλωση στην αγορά και γενικότερα τα νοικοκυριά. Όσο ήταν προεκλογική περίοδος βλέπαμε μια ύφεση στις τιμές. Ξαφνικά αμέσως μετά τις εκλογές άρχισαν οι τιμές να παίρνουν και πάλι την ανηφόρα. Δεν ξέρω που θα σταματήσει όλο αυτό και κατά πόσο επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομία αυτή η κατάσταση, αλλά στη χώρα μας τουλάχιστον έχουμε σαφές πρόβλημα με τις υψηλές τιμές», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Θόδωρος Χατζηχρήστος. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα