Connect with us

Αγροτικά

Ανησυχούν οι αγρότες του Νέστου για τις μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση

Ανησυχούν-οι-αγρότες-του-Νέστου-για-τις-μειωμένες-ποσότητες-νερού-για-άρδευση

Σάββας Αργυράκης: Η περιοχή μας χρειάζεται ένα νέο φράγμα

Σημαντικό πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών τους θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες του Νέστου το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι ποσότητες νερού που θα τους δοθούν θα είναι πολύ πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, αλλά και στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στον κάμπο. 

«Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70…»

«Θα δυσκολέψει πάρα πολύ η φετινή άρδευση των καλλιεργειών μας. Μας έχουν δοθεί τα εκατομμύρια κυβικά που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για άρδευση και θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια κυβικά, ενώ πέρυσι είχαμε σχεδόν διπλάσια. Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70. Με την ύπαρξη ενός νέου δικτύου στη μεριά της Ξάνθης, σε μία χρονιά ξηρασίας όπως ήταν η φετινή, βλέπουμε το αποτέλεσμα ότι δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες για άρδευση, αν δεν γίνουν σημαντικά έργα στην περιοχή του Νέστου με ένα νέο φράγμα. Θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον και δεν θα είναι για μία χρονιά, αλλά για περισσότερες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα επαρκούν τα νερά ούτε για εμάς, ούτε για το νέο δίκτυο που θα γίνει στην Ξάνθη, οπότε θα έχουμε τρομερά προβλήματα. Είναι κρίμα να γίνει ένα νέο δίκτυο, χωρίς να υπάρχει το φράγμα που θα κρατήσει νερό για να εμπλουτίσει αυτά τα δύο δίκτυα στην αρδευτική περίοδο», ανέφερε σχετικά ο Σάββας Αργυράκης.

«Υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας…»

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των αγροτών του Νέστου στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου δήλωσε: «Πέρα από τις όποιες ενέργειες κάνουμε εμείς σε συλλογικό επίπεδο εκπροσωπώντας τους αγρότες της περιοχής μας, ο κάμπος έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται. Έχουν τελειώσει οι εργασίες με τα κλαδέματα και τα δεσίματα στα ακτινίδια, γίνονται οι πρώτες λιπάνσεις και οι προετοιμασίες στα χωράφια για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, οπότε υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας».

«Οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή…»

Σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, ο κ. Αργυράκης σημείωσε: «Σε αυτά που είχαμε σταματήσει δεν έχουμε λάβει κάποιες περαιτέρω απαντήσεις. Εμείς οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου παρουσία του περιφερειάρχη, είχε δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν τουλάχιστον την ευκαιρία συζήτησης, τοποθέτησης και τεκμηρίωσης από την δική μας πλευρά σε θέματα τοπικού χαρακτήρα, είτε αυτά είναι για θέματα άρδευσης ή αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε στην ατζέντα το αρδευτικό της Ξάνθης και πώς θα έχουμε δικά μας έργα, ώστε να εξασφαλίσουμε νερό για τα επόμενα χρόνια».

Ενέργειες για να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

«Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα οικολογικά σχήματα, ώστε να έχουμε σε μία υφιστάμενη καλλιέργεια ένα έξτρα εισόδημα από τις ενισχύσεις. Αφού καλλιεργούμε στην περιοχή της Καβάλας σόγια, γιατί να μην μπορούμε να λάβουμε αυτές τις ενισχύσεις. Γενικότερα και σε κάποια άλλα θέματα που τρέχουν, όπως στις 27 Μαρτίου που θα γίνει μία παρουσίαση ενός project που θα αφορά την προστασία των επικονιαστών στην περιοχή του Νέστου. Πώς θα κάνουμε τους παραγωγούς να εφαρμόζουν τακτικές καλλιεργητικές, ώστε να προστατεύουμε τους επικονιαστές, γιατί χωρίς τους επικονιαστές δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγές», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ κι όχι μέσω ΠΣΕΑ ζητούν οι σταφυλοπαραγωγοί του Παγγαίου

Αποζημιώσεις-μέσω-ΕΛΓΑ-κι-όχι-μέσω-ΠΣΕΑ-ζητούν-οι-σταφυλοπαραγωγοί-του-Παγγαίου

Γρηγόρης Γρουζίδης: Ζητάμε την πιο σύντομη και την πιο δίκαιη οδό / Ό,τι κάνουμε το κάνουμε συλλογικά / Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του ασφαλιστικού μας φορέα τον οποίον πληρώνουμε

Αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ κι όχι μέσω ΠΣΕΑ ζητούν οι σταφυλοπαραγωγοί του Παγγαίου που επλήγησαν από τον περονόσπορο.

Για το θέμα μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης.

Ό,τι κάνουμε το κάνουμε συλλογικά και το αποτυπώνουμε φυσικά και εγγράφως

«Μετά από δύο έκτακτες γενικές συνελεύσεις και μία μεγάλη κινητοποίηση, αποστείλαμε έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο, στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, στους τέσσερις βουλευτές της Π.Ε. Καβάλας, στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και στον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., στο οποίο αποτυπώνουμε αυτό που ζητήθηκε από τους αγρότες που μετείχαν στις γενικές συνελεύσεις. Εμείς ό,τι κάνουμε το κάνουμε συλλογικά και το αποτυπώνουμε φυσικά και εγγράφως όταν είναι κάποιο σοβαρό ζήτημα, όπως το συγκεκριμένο με τη ζημιά που έχουμε από τον περονόσπορο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρουζίδης.

Ζητάμε την πιο σύντομη οδό και την πιο δίκαιη

«Ξέρουμε τους δρόμους που ακολουθούνται όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για να αποζημιωθούν οι πληγέντες και φυσικά ζητάμε την πιο σύντομη οδό και την πιο δίκαιη. Και αυτή είναι να πάει αγροτεμάχιο – αγροτεμάχιο, από τη στιγμή που υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό που είναι οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ και να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις και να προχωρήσουν άμεσα και οι αποζημιώσεις. Τα υπόλοιπα που είναι οριζόντια πρέπει να πάρουν την έγκριση φυσικά και του υπουργείου και της Ευρώπης και είναι μακρύ χρονοδιάγραμμα που θα πάρει δύο και τρία χρόνια για να αποζημιωθούμε και δεν είναι και δίκαιο γιατί πάει οριζόντια και τους πιάνει όλους και στην ουσία είναι ένα φιλοδώρημα στο τέλος αυτό που θα λάβουν οι πληγέντες», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου. 

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του ασφαλιστικού μας φορέα που είναι ο ΕΛΓΑ. Αυτόν τον οποίον πληρώνουμε

«Οπότε από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις αποφασίστηκε από τους αγρότες και ζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας να απαιτήσουμε την άμεση παρέμβαση του ασφαλιστικού μας φορέα που είναι ο ΕΛΓΑ. Αυτόν τον οποίον πληρώνουμε και επειδή έχει γίνει παλαιότερα κατ’ εξαίρεση να αποζημιωθούν προϊόντα και αίτια ζημιογόνα που δεν τα καλύπτει ο κανονισμός να γίνει και στη δική μας περίπτωση. Γι’ αυτό και στείλαμε αυτό το έγγραφο, ώστε να γνωρίζουν και οι ίδιοι για ποιους λόγους και υπό ποια μορφή θέλουμε να κινηθεί η όλη διαδικασία. Δηλαδή ΕΛΓΑ κι όχι ΠΣΕΑ. Όταν δεν έχουμε αποζημιώσεις στην ώρα που πρέπει δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ξανά», σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Χθες, όχι αύριο που θα είναι αργά, η οικονομική στήριξη στους πληγέντες αγρότες από τον περονόσπορο»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Χθες,-όχι-αύριο-που-θα-είναι-αργά,-η-οικονομική-στήριξη-στους-πληγέντες-αγρότες-από-τον-περονόσπορο»

Αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον περονόσπορο, επισκέφθηκε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας και τ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Σε συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή και το αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Λαζαρίδης περιόδευσε, μεταξύ άλλων, στα χωριά Ν. Πέραμο, Φωλιά, Μυρτόφυτο, Ελαιοχώρι, Ελεύθερες, Πλατανότοπο και Ορφάνι, όπου συζήτησε με τους παραγωγούς, τους δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στο δίκαιο αίτημά τους και τους εξήγησε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Αμέσως μετά, ο κ. Λαζαρίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Επισκέφθηκα για μια ακόμη φορά παραγωγούς που τα χωράφια τους έχουν πληγεί από τον περονόσπορο.

Η Καβάλα κυριολεκτικά εκπέμπει SOS.

Οι αγρότες μας στα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Ελευθερών, Πιερέων και Ορφανού, παρά τις προσπάθειές τους, δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

Η απόφαση για οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να είναι άμεση.

Χθες, όχι αύριο! Θα είναι αργά!»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Δεν φαίνεται φως στο τούνελ για τις αποζημιώσεις στα Τενάγη

Δεν-φαίνεται-φως-στο-τούνελ-για-τις-αποζημιώσεις-στα-Τενάγη

Κώστας Στεφανίδης: Όπως βλέπουμε οι ημερομηνίες πηγαίνουν συνεχώς προς τα πίσω

Δεν φαίνεται φως στο τούνελ όσον αφορά τις αποζημιώσεις των αγροτών τα κτήματα των οποίων παραμένουν πλημμυρισμένα στα Τενάγη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Κώστας Στεφανίδης.

«Προϋπόθεση για να πάρεις οποιαδήποτε αποζημίωση αυτού του τύπου είναι να γίνει καταγραφή των αγροτεμαχίων που είναι μέσα στο νερό. Για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ που κάνουμε κάθε χρόνο», ανέφερε αρχικά ο κ. Στεφανίδης.

Οι ημερομηνίες για τις αποζημιώσεις πηγαίνουν συνεχώς προς τα πίσω

«Όπως βλέπουμε οι ημερομηνίες για τις αποζημιώσεις πηγαίνουν συνεχώς προς τα πίσω μετά τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Έχουν δώσει 4 με 5 διαφορετικές ημερομηνίες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, αλλά δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση. Αυτό που έγινε ύπουλα και μουλωχτά την προηγούμενη εβδομάδα το βράδυ ήταν το ότι πέρασε μια τροπολογία στη Βουλή που λέει ότι η ΑΑΔΕ αδυνατεί να ολοκληρώσει το ΟΣΔΕ γιατί δεν μπορεί να ελέγξει όλες τις δηλώσεις και μεταφέρει αυτή τη δράση στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ή σε γεωπόνους με την προϋπόθεση αυτοί να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη διαδικασία με συνυπευθυνότητα», πρόσθεσε σχετικά ο κ. Στεφανίδης. 

Η 30η Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε ως ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων για τα πλημμυρισμένα δεν φαίνεται να ισχύει

«Μεταβιβάζει για άλλη μια φορά το επίσημο κράτος την ευθύνη στους ιδιώτες ή στους αγρότες κι έχουμε σαν αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει ανοίξει το ολοκληρωμένο σύστημα κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Πάμε συνεχώς προς τα πίσω χωρίς επίσημη ανακοίνωση και σήμερα δηλώνουν αδυναμία και μεταφέρουν τις ευθύνες στον κόσμο. Αν δεν γίνουν οι δηλώσεις δεν μπορούν να καταγραφούν τα αγροτεμάχια που είναι κάτω από το νερό και δεν θα μπορεί να δοθεί καμιά αποζημίωση. Η 30η Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε ως ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων για τα πλημμυρισμένα δεν φαίνεται να ισχύει. Επίσης ενδεχομένως να μη δοθούν και οι προκαταβολές των βασικών ενισχύσεων και τα προγράμματα που τρέχουν παράλληλα και βασίζονται στην ολοκλήρωση των δηλώσεων αυτών», υπογράμμισε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα