Connect with us

Καβάλα

Αλλαγή ωραρίου θέλουν στην αγορά

Αλλαγή-ωραρίου-θέλουν-στην-αγορά

«Τα καταστήματα διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη βιωσιμότητά τους. Οι περιορισμοί δημιουργούν γενικότερα μια δυσπραγία. Το βλέπουμε αυτό τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην ψυχολογία των καταναλωτών. Από την πλευρά μας κάνουμε το παν, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εορταστική περίοδο».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Κελγιώργης, ο οποίος σημείωσε με έμφαση ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και πάλι το ωράριο των καταστημάτων και να ανοίγουν στις 8.30′ κι όχι στις 10.00′ το πρωί όπως ισχύει με τα νέα μέτρα.

«Θέλουμε να ρευστοποιήσουμε, ώστε να περάσουμε αυτή τη σεζόν που θα είναι από τις χειρότερες στην ιστορία του εμπορίου…»

«Ο Νοέμβριος δεν ήταν καθόλου καλός για την αγορά της Καβάλας. Το δεκαπενθήμερο εκπτώσεων συνέπεσε με την ανακοίνωση των μέτρων για την είσοδο στα καταστήματα, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν και οι ελπίδες που είχαμε εναποθέσει στην Black Friday. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, παραδοσιακά, έχουμε μια κάμψη στην αγορά κι από εκεί και πέρα αρχίζει να τονώνεται η κίνηση ενόψει των εορτών. Νομίζω ότι και φέτος θα είναι περίεργα τα Χριστούγεννα, αλλά δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας. Περιμένουμε τους καταναλωτές, υπάρχει μεγάλο απόθεμα στα καταστήματα μας, με πολύ καλές τιμές. Θέλουμε να ρευστοποιήσουμε, ώστε να περάσουμε αυτή τη σεζόν που θα είναι από τις χειρότερες στην ιστορία του εμπορίου», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ.

«Υπάρχει μια αγορά δυο ταχυτήτων. Πολλοί καταναλωτές θέλουν να τελειώνουν με τα ψώνια τους μέχρι τις 10 το πρωί, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι. Αυτούς όλους τους χάνουμε. Θα κάνουμε το παν να αλλάξει η διάταξη αυτή…»

«Τα καταστήματα μπορεί μεν να είναι ανοιχτά, αλλά με τόσους περιορισμούς σε ωράριο και είσοδο των καταναλωτών είναι στην ουσία σαν να είμαστε κλειστά. Το ζήσαμε τον Νοέμβριο και σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να δούμε αυτό το αποτύπωμα και τον Δεκέμβριο. Τα καταστήματα έχουν ώρα έναρξης λειτουργίας στις 10.00′ το πρωί, ενώ τα καταστήματα τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ ανοίγουν από νωρίς το πρωί. Υπάρχει μια αγορά δυο ταχυτήτων. Πολλοί καταναλωτές θέλουν να τελειώνουν με τα ψώνια τους μέχρι τις 10 το πρωί, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι. Αυτούς όλους τους χάνουμε. Θα κάνουμε το παν να αλλάξει η διάταξη αυτή, η οποία δεν έχει να κάνει με τις μικρές πόλεις όπως η Καβάλα. Ακούμε τους υπευθύνους των αστικών συγκοινωνιών να λένε ότι τα λεωφορεία πηγαίνουν κι έρχονται άδεια, οπότε είναι αστείο να μιλάμε για συνωστισμό κατά την ώρα προσέλευσης στην εργασία», τόνισε ακολούθως στα όσα είπε στον «Ε» ο Γιάννης Κελγιώργης.

«Το εορταστικό ωράριο αρχίζει την Πέμπτη προ της εβδομάδας των Χριστουγέννων κι από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτά και δυο Κυριακές, στις 12 και 19 Δεκεμβρίου»

Αναφορικά με το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας, ο γραμματέας του Ε.Σ.Κ. σημείωσε: «Το εορταστικό ωράριο αρχίζει την Πέμπτη προ της εβδομάδας των Χριστουγέννων κι από εκεί και πέρα είμαστε ανοιχτά και δυο Κυριακές, στις 12 και 19 Δεκεμβρίου. Δεν είμαστε ανοιχτά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και στις 2 Ιανουαρίου, καθώς είναι αργίες. Έχουμε επεκτείνει το ωράριο μας κατά μισή ώρα το μεσημέρι και μισή ώρα το απόγευμα. Αυτή η μία ώρα που προστέθηκε είναι επαρκής χρόνος, προκειμένου να έχει ο καταναλωτής τον απαιτούμενο χρόνο να ψωνίσει. Χρόνος υπάρχει, θα δώσουμε στη δημοσιότητα ένα χρήσιμο ωράριο για τους καταναλωτές, που θα είναι ωφέλιμο για όλους. Αρκεί να υπάρχει διάθεση και ψυχολογία και να μην έχουμε κάποιο πισωγύρισμα στο θέμα των μέτρων».

«Οι πελάτες μας αποδέχονται τον έλεγχο, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τηρούν όλα όσα προβλέπονται…»

Τέλος, αναφορικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τον έλεγχο των καταναλωτών στις εισόδους των εμπορικών καταστημάτων, ο Γιάννης Κελγιώργης επισήμανε: «Τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα, όπως κάνουμε εδώ και δυο χρόνια. Γι’ αυτό και διαμαρτυρόμαστε όταν κάθε φορά που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο ανά την επικράτεια γίνεται στόχος το λιανεμπόριο πρώτο, ενώ είμαστε αυτοί που έχουμε αποδείξει ότι τηρούμε τα μέτρα υποδειγματικά και το έχουν αναγνωρίσει όλοι. Κάνουμε αυτό που προστάζει η δημόσια υγεία για τη δική μας ασφάλεια, αλλά και των καταναλωτών. Οι πελάτες μας αποδέχονται τον έλεγχο, δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τηρούν όλα όσα προβλέπονται. Υπήρξε μια αμηχανία τις πρώτες ημέρες, είχε μπερδευτεί ο κόσμος με τη λειτουργία της αγοράς. Βρήκαμε όμως τον βηματισμό μας και πάνω που έγινε αυτό, μας δημιούργησε πρόβλημα το ωράριο, το οποίο μετ’ επιτάσεως ζητάμε να αλλάξει και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτό είναι το κυρίαρχο αίτημα μας προς την κυβέρνηση».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Καβάλα

Έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων

Έργα-εκσυγχρονισμού-των-υποδομών-του-Πηλοθεραπευτηρίου-Κρηνίδων

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΑΚΟΣ & ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ ΟΕ», Γιώργος Πρωτολάτης, συνυπέγραψαν τη σύμβαση για το έργο που θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων.

Η σύμβαση υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Ιουνίου 2023 στον χώρο του εστιατορίου του Πηλοθεραπευτηρίου, παρουσία του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρου Παπαδόπουλου, του δημοτικού συμβούλου Θέμη Καλπακίδη και υπηρεσιακών παραγόντων της Τεχνικής Υπηρεσίας, της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του Πηλοθεραπευτηρίου.

Λόγω της σημαντικότητας του έργου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ακολούθησε ξενάγηση από τη Φιλία Βαρελίδου στους χώρους που προβλέπεται να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Το έργο, που έχει τίτλο «Εκσυγχρονισμός των υποδομών του Θερμαλιστικού Κέντρου Κρηνίδων Καβάλας» και τελικό δικαιούχο τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, θα πραγματοποιηθεί είτε με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, είτε με την τροποποίηση ή μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, με σκοπό την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εν λόγω χώρου καθώς και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Θα περιλαμβάνει:

Κατασκευή 10 οικίσκων τουριστικής χρήσης, ένας εκ των οποίων θα εξυπηρετεί ΑμεΑ, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής και παράλληλα τη φιλοξενία σε 12μηνη βάση

Μετατροπή υφιστάμενων κτηρίων camping σε χώρους ατομικής πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας

Εκσυγχρονισμός των χώρων καταιονισμού και αποδυτηρίων ανδρών και γυναικών.

Μετατροπή στεγάστρου εισόδου σε κλειστό χώρο αναμονής, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραμονή των επισκεπτών σε όλες τις καιρικές συνθήκες, με σκοπό την επέκταση της περιόδου λειτουργίας του Πηλοθεραπευτηρίου.

Διακόσμηση-διαμόρφωση του υφιστάμενου εστιατορίου, για παροχή γευμάτων στους επισκέπτες.

Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και του χώρου λιμνών και πρασίνου, που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της αισθητικής αλλά και των όρων ασφάλειας.

Υπαίθρια δεξαμενή υδροθεραπείας – υδρομασάζ (πισίνα)

Κατασκευή δύο, μικρού μεγέθους, ανοιχτών τεχνητών δεξαμενών ιαματικού νερού.

Εγκατάσταση ποσιθεραπείας.

Εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και επίπλωσης (ερμάρια spa κ.α.)

ΟΜΙΛΙΕΣ -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης

Στην παρέμβασή του επισήμανε ότι «βρισκόμαστε ίσως στον αρχαιότερο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας του Δήμου Καβάλας, στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, που μέχρι και πριν από μισό αιώνα ήταν σχεδόν στην ίδια κατάσταση που τον χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής.

Ύστερα από σημαντικές παρεμβάσεις των διοικήσεων του πρώην Δήμου Φιλίππων και προηγούμενες του Δήμου Καβάλας, τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να είναι φημισμένο σημείο αναφοράς στα πέρατα του κόσμου και να δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες ντόπιους και τουρίστες, οι οποίοι βρίσκουν βοήθεια στην ιαματική λάσπη».

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε Σύμβαση για την κατασκευή έργων που θα ικανοποιήσουν κι άλλα φιλόδοξα σχέδιά μας, τα οποία θα δώσουν νέα ώθηση στο Πηλοθεραπευτήριο. Σκοπός και κύριος στόχος μας είναι η δωδεκάμηνη συνεχής λειτουργία του Πηλοθεραπευτηρίου, όπως και η παροχή νέων υπηρεσιών στους λουόμενους, καθώς και σε όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν αυτήν την όμορφη περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων».

Σημείωσε ότι «από το επόμενο καλοκαίρι το Πηλοθεραπευτήριό μας θα διαθέτει νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες, χώρους για ατομική χρήση του ιαματικού πηλού και του ιαματικού νερού, θα βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί η λειτουργικότητα όλων των χώρων».

Εξέφρασε την προσδοκία «όταν ολοκληρωθούν τα έργα, να αυξήσουμε κατακόρυφα την αξία αυτής της επιχείρησης, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής ιαματικής βοήθειας σε περισσότερους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, και, παράλληλα, να δώσουμε τη δυνατότητα να βρουν εργασία πολλοί κάτοικοι της περιοχής», προσθέτοντας ότι «το φυσικό επακόλουθο της αύξησης της τουριστικής κίνησης είναι η παράλληλη αύξηση και του τζίρου των καταστημάτων και των καταλυμάτων της περιοχής. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το Πηλοθεραπευτήριο δεν θεραπεύει μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και άλλα όπως την ανεργία κυρίως των νέων».

Ανακοίνωσε, ότι «υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα στερεωθούν επάνω σε όσα θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Διότι, μέχρι σήμερα έχουν διαφημιστεί περισσότερο οι ιαματικές ιδιότητες της λάσπης και ήρθε η ώρα να προωθήσουμε περισσότερο τις καλλυντικές της ιδιότητες, που είναι αξιοσημείωτες».

Τέλος, ευχαρίστησε τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τους μελετητές του έργου για το αποτέλεσμα των ενεργειών τους, όπως και τους εποχιακούς εργαζόμενους στο Πηλοθεραπευτήριο «για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν».

Πρόεδρος ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι την περίοδο του 2023 «θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες που τέθηκαν σε μια πολύ δημιουργική χρονιά, όπως ήταν η περσινή, σε έναν χώρο γνώριμο όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς».

Έκανε σύντομη αναφορά στο ιστορικό του Πηλοθεραπευτηρίου των τελευταίων 12 ετών, όταν περιήλθε στον Δήμο Καβάλας και ανατέθηκε η διαχείριση του ιαματικού φυσικού πόρου στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Όπως είπε, «σήμερα το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων έχει:

α. αναγνωριστεί ως ιαματικός φυσικός πόρος,

β. διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας ως Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού,

γ. λειτουργεί ως ξεχωριστή Διεύθυνση Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, και

δ. εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών του και επέκταση λειτουργίας του σε 12μηνη πλέον βάση, επενδύοντας στη σημαντικότητα αυτού του μοναδικού φυσικού αλλά και τουριστικού πόρου που διαθέτει ο Δήμος Καβάλας».

Στη συνέχεια γνωστοποίησε τα έργα που περιλαμβάνει η Σύμβαση και τον λόγο που σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Πηλοθεραπευτηρίου.

Υπογράμμισε ότι «το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων συγκαταλέγεται στις προνομιούχες περιοχές που η φύση της χάρισε όχι μόνο τοπία με πλούσιες εναλλαγές, αλλά και πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως είναι ο συνδυασμός πηλού και θερμού ιαματικού νερού που συναντά ο επισκέπτης. Ο μοναδικός αυτός φυσικός πόρος διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείκνυται για ρευματολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, αλλά και ως καλλυντικό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γνωστοποίησε ότι κατά την περσινή περίοδο τα κέρδη της επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 25% (σε σύγκριση με την προπέρσινη), αγγίζοντας την προ πανδημίας περίοδο και φέρνοντας στα ταμεία 170.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 100.000 αφορούσαν σε εισιτήρια για τα λουτρά, οι 50.000 ευρώ από το εστιατόριο, οι 20.000 ευρώ από το κάμπινγκ και τα υπόλοιπα από τις υπηρεσίες μασάζ!

Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρος Παπαδόπουλος

Έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή «από τότε που ήταν ένας λάκκος με λάσπη», ο οποίος, όπως είπε, «με τις παρεμβάσεις της πρώην Κοινότητας Κρηνίδων, του πρώην Δήμου Φιλίππων και των διοικήσεων του Δήμου Καβάλας, με αρκετό κόπο πολλών ανθρώπων, υπήρξε η βελτίωση  και η προσδοκία επιμήκυνσης του χρόνου λειτουργίας των εγκαταστάσεων ολόκληρο το έτος». Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο Πηλοθεραπευτήριο, επισημαίνοντας ότι «στο βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών δεν υπάρχει αρνητική κρίση γι’ αυτούς». 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Προϋπολογισμός: 2.960.000 ευρώ

Χρόνος περαίωσης: 12 μήνες

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου: Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από Σκάλα Ραχωνίου – Σκάλα Καλλιράχης

Υπογράφηκε-η-σύμβαση-του-έργου:-Εξωτερικό-δίκτυο-ύδρευσης-από-Σκάλα-Ραχωνίου-–-Σκάλα-Καλλιράχης

Υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ κ. Κωνσταντίνο Μανίτσα και τον κ. Χαράλαμπο Τσέλο, εκπρόσωπο του οικονομικού φορέα «ΤΡΙΕΔΡΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με διακριτικό τίτλο «ΤΡΙΕΔΡΟΝ ΑΤΕ», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από Σκάλα Ραχωνίου – Σκάλα Καλλιράχης”, συνολικής δαπάνης 1.501.950,97€.

Φορέας Κατασκευής του έργου είναι ο Δήμος Θάσου και Κύριος του έργου είναι η ΔΕΥΑΘ.

Η ολική προθεσμία υλοποίησης του έργου είναι εννέα (9) μήνες και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής).

Το παρόν έργο αφορά στην αντικατάσταση του υφιστάμενου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης με νέο σύγχρονο δίκτυο μεγαλύτερης δυνατότητας μεταφοράς νερού από τη γεώτρηση στην περιοχή Σκάλας Ραχωνίου έως τη δεξαμενή Σκάλας Καλλιράχης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι συχνές βλάβες στον υφιστάμενο αγωγό κατά τη λειτουργία του.

Σχετικά ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε:

«Σε στενή και αγαστή συνεργασία με τη ΔΕΥΑΘ εργαζόμαστε συνεχώς με σχέδιο και όραμα για την βελτίωση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Θάσο.

Με την υπογραφή της παρούσας σύμβασης δρομολογείται η υλοποίηση ακόμη ενός μεγάλου έργου υποδομής για την Θάσο.

Οι υποδομές της Θάσου αλλάζουν και βελτιώνονται προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η Θάσος προχωράει μπροστά!»

Γραφείο Δημάρχου

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Καβάλα

Παρουσιάστηκε στο κοινό ο άτλαντας της Καβάλας

Παρουσιάστηκε-στο-κοινό-ο-άτλαντας-της-Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» επέλεξαν να τιμήσουν την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με έναν ιδιαίτερο τρόπο, παρουσιάζοντας στους ιστορικούς ερευνητές και στο κοινό ένα σημαντικό απόκτημά του, έναν άτλαντα στον οποίο αποτυπώνεται η πόλη της Καβάλας λίγα χρόνια μετά το 1930, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μουσείο Καπνού.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, ο οποίος έκανε κυρίως λόγο για την 20ετή αναμονή της πόλης της Καβάλας σε ό,τι αφορά στη συντήρηση, την αναπαλαίωση και τη μετατροπή της Δημοτικής Καπναποθήκης σε χώρο Πολιτισμού. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, η Δημοτική Καπναποθήκη θα γίνει Κέντρο Πολιτισμού, που, εκτός των άλλων, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες και ιδίως τους ερευνητές να έχουν πρόσβαση σε ντοκουμέντα του παρελθόντος της Καβάλας, προσβλέποντας στο να ανακαλύψουν κι άλλες κρυφές πτυχές της Ιστορίας. Κλείνοντας τον λόγο του έκανε αναφορά και στη μετονομασία της Δημοτικής Καπναποθήκης σε Πολιτιστικό Κέντρο «Λευθέρης Αθανασιάδης».

Ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης εστίασε, μεταξύ άλλων, στην ουσία της χθεσινής εκδήλωσης που αφορά στην προβολή των δύο τομέων δραστηριότητας του Μουσείου Καπνού, του εκθεσιακού χώρου και του αρχείου, με τον δεύτερο να είναι αυτός που στηρίζει το πρώτο ως προς τα εκθέματά του. Από το αρχείο αντλούνται τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν κάθε φορά και σε κάθε αλλαγή εκθεμάτων στηρίζουν το αφήγημα του Μουσείου Καπνού. Επί της ουσίας αυτός ήταν και ο στόχος της εκδήλωσης. Η έκθεση ενός τεκμηρίου από χαρτί και η εμπειρία του επισκέπτη του Μουσείου μέσα από την ψηφιακή του επίσκεψη σε ένα tablet.

Η γενική διευθύντρια της Επιχείρησης, Άλκηστις Βλάχου, σημείωσε ότι τα Μουσεία ως χώροι ενταγμένοι στην κοινωνία οφείλουν να συν-δημιουργούν μαζί της πολιτισμικό κεφάλαιο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των παρόντων όσο και των επερχόμενων γενεών. Στο ίδιο πλαίσιο ανέλυσε τον όρο αειφορία στους μουσειακούς χώρους καθώς το θέμα της φετινής εορτής ήταν : «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», προσθέτοντας στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες για τη σχέση του πολιτισμού με την ανάπτυξη.

 Τέλος η ιστορικός Πολιτισμού με ειδίκευση στη Δημόσια Ιστορία, Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου, στο πλαίσιο παρουσίασης του άτλαντα ανέφερε ότι για τις ανάγκες  μιας έρευνας η αναζήτηση στο αρχείο έφερε στο φως το αντικείμενο που από σήμερα θα εκτίθεται στο Μουσείο Καπνού. Πρόκειται για ένα σύνολο χειρόγραφων τοπογραφικών της Καβάλας που παρουσιάζει το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Δωρίθηκε στο Μουσείο Καπνού τον Μάιο του 2006 από τις αδελφές Μαρία-Αγλαΐα και Ευλαμπία-Χριστίνα Αντύπα, θυγατέρες του Ξενοφώντα, κατοίκων Θεσσαλονίκης. Στη τεκμηρίωση του άτλαντα βοήθησε και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των ΓΑΚ Θεσσαλονίκης και από σήμερα θα εκτίθεται στο Μουσείο Καπνού, σε προθήκη. Ωστόσο οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται στους χάρτες με τη βοήθεια ενός tablet που βρίσκεται δίπλα στη προθήκη.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα