Connect with us

Αγροτικά

Έπεσε βροχή, αλλά δεν ήταν αρκετή

Έπεσε-βροχή,-αλλά-δεν-ήταν-αρκετή

Ζαφείρης Μυστακίδης: Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα / Καλή η παραγωγή για τις επιτραπέζιες ελιές, ερωτηματικό οι τιμές / Περίεργο ότι εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία

Ικανοποιητικά αλλά όχι επαρκή, ήταν τα ποσά βροχής που καταγράφηκαν στην Π.Ε. Καβάλας, από το πέρασμα του χαμηλού βαρομετρικού «ATENA», σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

Στο πλαίσιο των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των σταφυλιών και της επιτραπέζιας ελιάς στην Π.Ε. Καβάλας, καθώς επίσης και στην ακατανόητη εξαίρεση της περιοχής του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία.

«Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα. Αν δεν υπάρξει τα προβλήματα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα είναι πολύ μεγαλύτερα…»

«Τις τελευταίες ημέρες στην Π.Ε. Καβάλας είχαμε μια πολύ ευεργετική βροχή που ξεπέρασε τα 20 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Η στιγμή που έπεσε η βροχή ήταν πολύ σημαντική ιδιαίτερα για τις επιτραπέζιες ελιές. Βέβαια για τα ακάλυπτα αμπέλια δεν ήταν τόσο καλή, γιατί βρίσκονται πάνω στην ωρίμανση και πιθανόν να βγουν κάποια προβληματάκια. Έχουμε δυο διαφορετικές εικόνες δηλαδή. Γενικά όμως ήταν ικανοποιητική η βροχή που σημειώθηκε. Προφανώς και δεν αρκεί. Μετά τη συγκομιδή θέλουμε έναν βροχερό χειμώνα, αυτό είναι γεγονός. Αν δεν υπάρξει τα προβλήματα την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, που ήδη ξεκίνησαν σε έντονο βαθμό φέτος με την έλλειψη νερού, θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα 20 χιλιοστά βροχής που είχαμε πρόσφατα δεν έλυσαν το πρόβλημα. Θέλουμε έναν ψυχρό χειμώνα και με χιόνια ακόμη καλύτερα. Βέβαια πολλές φορές αυτό που θέλουμε δεν γίνεται πράξη. Έχουμε και την κλιματική αλλαγή που μας βασανίζει και πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Μακάρι να μην έρθουν ποτέ, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, πολιτεία και παραγωγοί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυστακίδης.

Καλή η παραγωγή για τις επιτραπέζιες ελιές – Ερωτηματικό οι τιμές στις οποίες θα πωληθούν – Καλύτερες οι τιμές φέτος για τα σταφύλια

Όσον αφορά τη συγκομιδή της ελιάς και των σταφυλιών ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. επισήμανε: «Έχουμε ξεκινήσει τη συγκομιδή της πράσινης ελιάς τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι τιμοκατάλογοι. Τα δέντρα έχουν παραγωγή, είναι καλή, μένει να δούμε σε τι τιμές θα πωληθούν αυτές. Όσον αφορά τα σταφύλια φαίνεται ότι εξελίσσεται ομαλά η εμπορική περίοδος. Μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ καλή ροή και ζήτηση. Πωλούνται σε καλύτερες τιμές από πέρυσι, βέβαια υπάρχει διακύμανση όπως κάθε χρόνο. Έχουν ξεκινήσει και οι αγοραπωλησίες των λεγόμενων σκεπαστών. Είμαστε περίπου 10 με 15 μέρες πιο πρώιμοι σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που σημαίνει ότι το τέλος της συγκομιδής θα έρθει νωρίτερα. Όσο προχωράμε στις ημέρες, αυτό πιέζει τις τιμές προς τα πάνω, μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η περίοδος. Ποσοτικά η χρονιά είναι ελαφρώς προς τα κάτω, ανάλογα με τις ποικιλίες. Κάποιες μπορεί να είναι 15 – 20%, σε άλλες μπορεί και 30%, ανάλογα. Μακάρι να εξελιχθούν όλα ομαλά μέχρι το τέλος».

Περίεργο το ότι εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου από την χαλαζική προστασία – Λήγει την Παρασκευή (13/9) η διαβούλευση – Χρειάζεται πίεση τονίζει ο Ζαφείρης Μυστακίδης

Τέλος, όσον αφορά την χαλαζική προστασία σύμφωνα με την οποία εξαιρείται η περιοχή του Παγγαίου, ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Είναι σε διαβούλευση η σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί στο διαδίκτυο. Το ανατολικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας είναι στον προγραμματισμό να ενταχθεί στη χαλαζική προστασία, αλλά όχι και το Παγγαίο. Μέχρι την Παρασκευή (13/9) είναι η τελευταία ημέρα της διαβούλευσης, ο καθένας μπορεί να κάνει τα σχολιά του στην ιστοσελίδα. Πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία να γράψει τα σχόλιά της για να φανεί η αντίδραση. Αυτή είναι η έννοια της διαβούλευσης. Αν δεν αντιδράσει κανείς αύριο μεθαύριο θα πουν, μα εδώ δεν αντέδρασε κανείς. Όταν θα υπογραφεί η σύμβαση και μετά θα είναι αργά.

Δεν μπορώ να απαντήσω για ποιον λόγο εξαιρέθηκε η περιοχή του Παγγαίου. Είναι περίεργο, εντυπωσιακό. Πολλές φορές έχουμε αλλάξει πράγματα κι εμείς ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. στη δημόσια διαβούλευση. Θέλει πίεση από όλους». 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Μακάριος Λαζαρίδης: «Στον διαγωνισμό του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με “μπαλόνια” η Καβάλα»

Μακάριος-Λαζαρίδης:-«Στον-διαγωνισμό-του-προγράμματος-χαλαζικής-προστασίας-με-“μπαλόνια”-η-Καβάλα»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρεται στο θέμα της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, αλλά και στο νέο, εναλλακτικό πρόγραμμα στο οποίο εντάσσεται η Καβάλα. 

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω γίνει δέκτης παραπόνων από φίλους αγρότες, γιατί η Καβάλα πάλι βρέθηκε εκτός του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα. Επειδή, πριν από τις Εθνικές Εκλογές του 2019, όταν οι Καβαλιώτισσες και οι Καβαλιώτες μου έκαναν την ύψιστη τιμή να με εκλέξουν βουλευτή, είχα δεσμευτεί ότι η Καβάλα θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οφείλω μια απάντηση – ενημέρωση στους ανθρώπους του μόχθου του πρωτογενούς τομέα», σημειώνει και εξηγεί:

«Την άνοιξη του 2024 η δέσμευσή μου έγινε πράξη, καθώς η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέκτεινε και στις Περιφέρειες της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δηλαδή και στην Καβάλα, το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από 20/3 έως 30/9 κάθε έτους σε περιοχές της πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό αυξήσαμε το σχετικό προϋπολογισμό τρεις φορές περισσότερο και πλέον, από τα  20.000.000 ευρώ την πενταετία σε 65.000.000 ευρώ. Ο ΕΛΓΑ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος, καθώς δεν προσήλθε καμία εταιρία ούτε από το εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό!»

Στη συνέχεια, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για 1+1 χρόνο, στη βάση του παλαιού προγράμματος, επιχειρώντας να διατηρήσει, τουλάχιστον, τα μέχρι και το 2024 δεδομένα. Παράλληλα, προχωράει τη διαδικασία για την προκήρυξη νέου διεθνή διαγωνισμού εντός του 2025 και με την Καβάλα πάλι μέσα. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΚΑΒΑΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει ο Βουλευτής, «μέσα στον τρέχοντα μήνα – και εδώ είναι η είδηση – η Καβάλα (όπως και η Καστοριά) θα περιλαμβάνεται σε ένα άλλο νέο χαλαζικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πρωτογενή μας τομέα. Ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα; Η Κυβέρνηση προχωράει σε επενδύσεις ύψους 8.000.000 ευρώ μέσω της Δράσης 5.1.1 για να στηρίξει το νέο φορέα χαλαζικής προστασίας που δημιουργεί. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα αποκτηθούν ραντάρ και εναλλακτικά επίγεια συστήματα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών, όπως τα “μπαλόνια” που εφαρμόζονται στη Γαλλία. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ. Αυτή είναι η αλήθεια! Αυτές είναι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, του προέδρου του ΕΛΓΑ, οι δικές μου. Η στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραμένει σταθερά κορυφαία μας προτεραιότητα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ανησυχούν για το ενδεχόμενο λειψυδρίας οι αγρότες του Νέστου

Ανησυχούν-για-το-ενδεχόμενο-λειψυδρίας-οι-αγρότες-του-Νέστου

Έκτακτη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου

Χειρότερη από την περσινή φαίνεται ότι θα είναι η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τους αγρότες του Νέστου, όσον αφορά την άρδευση των κτημάτων τους. Το μείζον ζήτημα αναμένεται να αναδειχθεί στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, που θα γίνει στο δημοτικό θέατρο Χρυσούπολης την Παρασκευή 14 Μαρτίου.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος υπογράμμισε αρχικά: «Πιστεύω ότι το θέμα της άρδευσης φέτος θα μας απασχολήσει πιο πολύ απ’ ό,τι πέρυσι. Ήδη τα μηνύματα που έχουμε λάβει από τους προηγούμενους μήνες από το φράγμα Θησαυρού είναι ότι τα αποθέματα του νερού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε όλο αυτό θα δυσχεράνει την άρδευση των καλλιεργειών κατά την αρδευτική περίοδο σε όλο τον κάμπο του Νέστου, αλλά και από την πλευρά της Ξάνθης, στον Τ.Ο.Ε.Β. Θαλασσιάς».

«Κάνουμε αυτή την γενική συνέλευση για να ενημερώσουμε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου…»

«Οπότε πρέπει να κάνουμε αυτή την γενική συνέλευση για να ενημερώσουμε τον αγροτικό κόσμο της περιοχής ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου για το τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Από ‘κει και πέρα θα καλέσουμε και τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και όλους τους φορείς που εμπλέκονται, ώστε να έχουν και αυτοί μία εικόνα και να μας πουν τη δική τους γνώμη ή το τι προτάσεις θα κάνουν ή πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση και θα έχουμε αποτελέσματα πιστεύω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από την Παρασκευή (14/3) και μετά», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Αργυράκης.

«Το φράγμα είναι χαμηλά, είμαστε οριακά πάνω από ένα όριο ασφαλείας για τα εθνικά συμφέροντα…»

Όσον αφορά το αν υπάρχει θέμα με τη διαχείριση των υδάτων του Νέστου διασυνοριακά με την Βουλγαρία, ο Σάββας Αργυράκης επισήμανε: «Νομίζω είναι σε ισχύ αυτή η απόφαση που είχε παρθεί πριν πολλά χρόνια. Εμείς έχουμε μάθει από επισκέψεις που κάνανε αγρότες και από τον Τ.Ο.Ε.Β., αλλά και από συνεντεύξεις που έχουν δοθεί από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων, ότι το φράγμα είναι χαμηλά, είμαστε οριακά πάνω από ένα όριο ασφαλείας για τα εθνικά συμφέροντα, όσον αφορά τη στάθμη του νερού στο φράγμα του Θησαυρού, οπότε όλο αυτό το κάνει πάρα πολύ επικίνδυνο θα λέγαμε για την άρδευση».

«Πέρυσι είχαμε απώλεια σε ποσότητες παραγωγής, αλλά και υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος λόγω της κακής άρδευσης…»

«Το περσινό καλοκαίρι αρδεύσαμε οριακά και κάποιες καλλιέργειες δεν αρδεύτηκαν σωστά, οπότε είχαμε και απώλεια σε ποσότητες παραγωγής, αλλά και υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος λόγω της κακής άρδευσης σε κάποιες περιοχές. Φέτος με αυτά που ακούμε πιστεύουμε ότι θα είναι τα πράγματα πάρα πολύ χειρότερα σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε πρέπει να κάνουμε αυτή την συνάντηση, πρέπει να συζητήσουμε για να δούμε με ποιους τρόπους θα γίνει καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων στο φράγμα και τι προτίθεται να κάνει η πολιτεία γι’ αυτό, οι υπηρεσίες, αλλά και το αρμόδιο υπουργείο και να ξέρουμε και εμείς από ‘δω και πέρα πως θα κινηθούμε», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Σάββας Αργυράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι καλό για τη φύση και τα φυτά

Οι-χαμηλές-θερμοκρασίες-είναι-καλό-για-τη-φύση-και-τα-φυτά

Ζαφείρης Μυστακίδης: Φέτος θα καλυφθούν οι ανάγκες σε χειμερινό ψύχος / Οι συνθήκες έως τώρα είναι ιδανικές / Μακάρι να μην έχουμε πολύ ακραίο ψύχος της τάξης των -10 ή των -15 βαθμών Κελσίου

«Προφανώς το κρύο και οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας είναι κάτι καλό για τη φύση και τα φυτά, προκειμένου να συμπληρώσουν και να ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο, όπως ακριβώς έχει ορίσει η φύση εκατομμύρια χρόνια τώρα».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, κληθείς να σχολιάσει τον αντίκτυπο των χαμηλών θερμοκρασιών στις καλλιέργειες.

«Οι θερμοκρασίες που έχουμε είναι αυτές που πρέπει και μακάρι να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα…»

«Το παράδοξο θα ήταν να έχουμε ζεστούς χειμώνες, όπως είχαμε τα τελευταία χρόνια, κάτι που είχε σαν συνέπεια να σπάζει η κανονική ροή των πραγμάτων, φέρνοντας διάφορα άλλα προβλήματα, όπως ακαρπίες, προβλήματα με τις καρποφορίες των φυτών κλπ. Φέτος, όπως μέχρι στιγμής φαίνεται, θα καλυφθούν οι ανάγκες σε χειμερινό ψύχος. Να πούμε βέβαια ότι ένα πολύ ακραίο ψύχος της τάξης των -10 ή των -15 βαθμών Κελσίου θα είχε σοβαρές συνέπειες στις παραγωγές. Δεν έχουμε όμως τέτοιες συνθήκες, μιας και οι θερμοκρασίες που έχουμε είναι αυτές που πρέπει για την εποχή που διανύουμε και μακάρι να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα», υπογράμμισε σχετικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ζημιές στα φυτά…»

«Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στην περιοχή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, όχι μόνο δεν κάνουν κακό, αλλά είναι και ευεργετικές θα έλεγα. Τις χρειαζόμαστε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ζημιές στα φυτά. Δεν είναι βέβαια τα απόλυτα νούμερα των θερμοκρασιών που κάνουν τη ζημιά, αλλά το πόσο απότομα πέφτει η θερμοκρασία, αν προλαβαίνουν δηλαδή να εγκλιματιστούν τα φυτά ή όχι. Παίζει κι αυτό ρόλο. Μπορεί να γίνει μια ζημιά και με -5 και με -12 να μη γίνει, επειδή τα φυτά θα έχουν προλάβει να εγκλιματιστούν. Γενικότερα ο φετινός χειμώνας εξελίχθηκε ικανοποιητικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όσον αφορά το κρύο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Ζαφείρης Μυστακίδης. 

Ικανοποιητικές, αλλά όχι αρκετές, οι βροχές του φετινού χειμώνα στην Π.Ε. Καβάλας

Τέλος, σε σχέση με τις βροχές του φετινού χειμώνα στην περιοχή μας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. επισήμανε: «Δεν ήταν αρκετές, αλλά ικανοποιητικές. Ωστόσο με δεδομένο ότι οι υπόγειοι ταμιευτήρες είναι άδειοι δεν ξέρω αν αυτές οι καλές βροχούλες πρόλαβαν να μας ικανοποιήσουν. Σε άλλες περιοχές της χώρας είχαμε και έχουμε περισσότερο νερό, αλλά σε εμάς οι ποσότητες ήταν μικρές, ειδικά τον μήνα Φεβρουάριο».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα