Connect with us

Αγροτικά

Πολλά τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στην Π. Ε. Καβάλας

Πολλά-τα-κρούσματα-ευλογιάς-των-προβάτων-στην-Π-Ε.-Καβάλας

Ζαφείρης Μυστακίδης: Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος, άρα δεν πρέπει να πανικοβάλλεται το καταναλωτικό κοινό / Σε καμία από τις συσκέψεις για την ευλογιά δεν προσκλήθηκε το ΓΕΩΤΕΕ

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος, δεν πρόκειται για ανθρωπονόσο, άρα δεν πρέπει να πανικοβάλλεται το καταναλωτικό κοινό. Αφορά συγκεκριμένα είδη ζώων μόνο, δηλαδή δεν πλήττει τα βοειδή, τους χοίρους και τα κοτόπουλα. Αφορά μόνο τα αιγοπρόβατα».

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της ευλογιάς, οι κτηνοτρόφοι της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιοχές όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα.

«Δυστυχώς έχουμε σε όλη την Περιφέρειά μας χιλιάδες κρούσματα, είτε με ζώα που έχουν θανατωθεί, είτε με ζώα που θα θανατωθούν ή ακόμα και ύποπτα κρούσματα…»

«Δυστυχώς η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας «κρατάει τα σκήπτρα» στον αριθμό των προσβολών σε πρόβατα από ευλογιά στη χώρα μας. Όχι όμως μόνο η Π.Ε. Καβάλας, αλλά όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δυστυχώς έχουμε σε όλη την Περιφέρειά μας χιλιάδες κρούσματα, είτε με ζώα που έχουν θανατωθεί, είτε με ζώα που θα θανατωθούν ή ακόμα και ύποπτα κρούσματα που μπορεί να χαρακτηριστούν ως προσβεβλημένα από την ευλογιά. Αυτό είναι το δεδομένο. Από εκεί και πέρα, ναι μεν δεν είναι πρόβλημα για την υγεία των ανθρώπων, είναι όμως πρόβλημα για την κτηνοτροφία και της Π.Ε. Καβάλας και της Περιφέρειας μας, απ’ όπου είναι και τα περισσότερα κρούσματα στην ελληνική επικράτεια», τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα και εμφατικά ότι σε καμία από τις συσκέψεις για την ευλογιά δεν προσκλήθηκε ο επίσημος σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας που είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο…»

«Αναφορικά με το πως θα καλυφθεί η ζήτηση των καταναλωτών, με δεδομένο ότι για 10 μέρες θα αποκλειστούν οποιεσδήποτε σφαγές και μετακινήσεις ζώων, αυτό είναι ένα ζητούμενο όντως. Το αν θα καλυφθεί δηλαδή αυτή η ζήτηση από εισαγωγές από άλλες χώρες που δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς. Είναι κάτι όμως που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Το τελευταίο διάστημα το αρμόδιο υπουργείο με τις υπηρεσίες του βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί συσκέψεις κι εδώ θέλω να τονίσω ιδιαίτερα και εμφατικά ότι σε καμία από αυτές δεν προσκλήθηκε ο επίσημος σύμβουλος της ελληνικής πολιτείας που είναι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, μέλη του οποίου είναι οι κτηνίατροι σε όλη την ελληνική επικράτεια και αδυνατούμε να κατανοήσουμε αυτή την ενέργεια σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την ελληνική πολιτεία και την ελληνική κτηνοτροφία. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ο σύμβουλος της πολιτείας, δυστυχώς, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις συσκέψεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους και οτιδήποτε έχω να πουν ως οι πλέον ειδικοί», συμπλήρωσε ακόμη στα λεγόμενά του ο Ζαφείρης Μυστακίδης. 

«Χρόνια τώρα τονίζουμε ότι η Π.Α.Μ.Θ. αποτελεί πύλη εισόδου ζωονόσων – Φαίνεται όμως ότι η ελληνική πολιτεία δεν ήταν και τόσο προετοιμασμένη…»

«Ήθελα να υπενθυμίσω επίσης ότι χρόνια τώρα, για να μην πω δεκαετίες, τονίζουμε και εμείς ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και αυτό της Θράκης, ότι η Περιφέρειά μας είναι πύλη εισόδου και σε ζωονόσους. Ένα μεγάλο στοίχημα που η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να το έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται όμως πως δεν ήταν και τόσο προετοιμασμένη. Ενώ οι σύμβουλοι της πολιτείας, εμείς δηλαδή, τονίζαμε, χτυπούσαμε το καμπανάκι τόσα χρόνια. Δυστυχώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ελπίζουμε να περιοριστούν τα προβλήματα σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αν και βλέπουμε δυστυχώς από την πράξη ότι επεκτείνεται το πρόβλημα. Ελπίζουμε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση να αναχαιτίσει τον ρυθμό της μετάδοσης αυτής της ζωονόσου. Είναι κάτι που θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Ο περονόσπορος απειλεί το σύνολο των αμπελιών

Ο-περονόσπορος-απειλεί-το-σύνολο-των-αμπελιών

Λεωνίδας Παππάς: Υπάρχει τεχνικός τρόπος  να αποζημιώθούν νόμιμα οι αγρότες / Εμείς ήδη διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά / Να πιέσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γιατί οι οικονομικές συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές

Για το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σταφυλοπαραγωγοί του δήμου Παγγαίου με τον περονόσπορο, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς. 

«Ενημερωθήκαμε από αγρότες της περιοχής ότι υπάρχει σοβαρότατο κι εκτεταμένο πρόβλημα με τον περονόσπορο κι αμέσως συγκροτήσαμε κλιμάκιο και πήγαμε για αυτοψία στις περιοχές του Ελαιοχωρίου, του Μυρτοφύτου και της Φωλιάς», ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.

«Στο παρελθόν οι αγρότες αποζημιώθηκαν με έκτακτο τρόπο για τον περονόσπορο, ο οποίος δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.»

«Υπάρχουν παραγωγοί που άρχισαν να ξηλώνουν τα αμπέλια τους. Είναι πρωτοφανής η καταστροφή και μάλιστα λένε οι αγρότες ότι ο περονόσπορος πάει απευθείας στο σταφύλι και μέρα με τη μέρα το πρόβλημα μετακινείται και καλύπτει το σύνολο των αμπελιών. Ο περονόσπορος υπό κανονικές συνθήκες δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. Έχει τύχει όμως στο παρελθόν και το 2015, αλλά και πριν 20 χρόνια, να αποζημιωθούν οι αγρότες με έκτακτο τρόπο. Υπάρχει τεχνικός τρόπος, υπάρχει πλαίσιο και νόμιμη βάση. Εμείς ήδη με το κλιμάκιο διατυπώσαμε μια πρόταση που θα τη μεταφέρουμε στα κεντρικά, θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή, αλλά από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρα θέμα πίεσης και πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παππάς. 

«Καλούμε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές…»

«Δημοσιονομικός χώρος, νομικό και τεχνικό πλαίσιο υπάρχει, ψάχνουμε την πολιτική βούληση. Καλούμε τους βουλευτές και τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας να πιέσουν, διότι οι οικονομικές κι όχι μόνο συνέπειες για την περιοχή θα είναι τρομακτικές. Μη ξεχνάμε ότι και η περσινή χρονιά για τα σταφύλια δεν ήταν καλή. Φέτος οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες. Η περιοχή δε σηκώνει δεύτερη χρονιά με τέτοια ζημιά και πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται να στραφούν στο ζήτημα, να ασκηθούν πιέσεις κι αν υπάρχει χώρος μπορεί να δοθεί λύση», επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις…»

«Οι αγρότες μας μετέφεραν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από το πως αντιμετωπίζουν τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη την υπόθεση. Νιώθουν μόνοι και είναι αντιμέτωποι με την αδιαφορία της κυβέρνησης. Αν ήταν η κυρία με τη Ferrari, o «φραπές» και ο «χασάπης» θα έβρισκαν τεχνικές λύσεις και χίλιους τρόπους για να λύσουν τα προβλήματά τους. Τώρα έχουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα για το οποίο δεν έχουν ευθύνη οι καλλιεργητές, δεν βαρύνονται με παράλειψη ή αμέλεια και χρειάζονται τη βοήθεια της ελληνικής πολιτείας κι αυτή πρέπει να δοθεί», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Λεωνίδας Παππάς. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια από τον περονόσπορο

Εκτεταμένες-ζημιές-σε-πολλά-αμπέλια-από-τον-περονόσπορο

Κώστας Παπαμερής: Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια / Αν βρέξει ξανά τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα / Το παράδοξο φέτος είναι ότι ο περονόσπορος «χτύπησε» στο σταφύλι κατευθείαν

Εκτεταμένες ζημιές σε πολλά αμπέλια του δήμου Παγγαίου έχει προκαλέσει ο περονόσπορος, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της υγρασίας των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, Κώστας Παπαμερής, εκτός από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής λόγω της αύξησης των ψεκασμών, υπάρχουν παραγωγοί που εγκατέλειψαν τα αμπέλια τους, αφού «κάηκαν» ολοσχερώς από τον περονόσπορο. 

Όταν υπάρχει εστία μόλυνσης με τις κατάλληλες συνθήκες για τον περονόσπορο μεταδίδεται και στα άλλα αμπέλια

«Στα πολλά προβλήματα του αγροτικού κόσμου ήρθε να προστεθεί φέτος η μεγάλη ζημιά από τον περονόσπορο. Οι καιρικές συνθήκες από τα τέλη Απριλίου μέχρι και σήμερα, με τις βροχές αλλά και την πρωινή υγρασία ανά δυο με τρεις ημέρες, προκάλεσαν τον περονόσπορο με αποτέλεσμα να καταστρέφονται αμπελώνες ή να εγκαταλείπονται από τους παραγωγούς. Είναι επίσης τραγικό το ότι εγκαταλείπονται αμπέλια γιατί δεν έχει τα χρήματα ο αγρότης για να τα συντηρήσει. Όταν υπάρχει μία εστία μόλυνσης εκατομμύρια μόρια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα κι ο αέρας θα τα μεταφέρει χιλιόμετρα μακριά. Άρα κολλάει από αμπέλι σ’ αμπέλι. Αν βρει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δεν θα σταματήσει ο περονόσπορος», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαμερής.

Αν έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και στη Δ.Ε. Ελευθερών, αλλά και στις Δ.Ε. Πιερέων και Ορφανού.

«Απ’ όσο γνωρίζω στη Δ.Ε. Ελευθερών, στον κάμπο Ελαιοχωρίου – Ελευθερών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ο Πλατανότοπος, το κάτω μέρος του Ακροποτάμου και του Ποδοχωρίου στη Δ.Ε. Ορφανού, μέχρι και στα Σιδηροχώρια όπως λέμε στη Δ.Ε. Πιερέων, η κατάσταση είναι τραγική. Κάποιοι τα έχουν εγκαταλείψει κι αυτό σημαίνει εστία μόλυνσης. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε κλιματολογικές συνθήκες άριστες, χωρίς υγρασία δεν έχει βρέξει και έχει σταματήσει σε αυτό το σημείο ο περονόσπορος, Αν όμως έχουμε ξανά βροχές και υγρασία τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι πρόβλημα», πρόσθεσε στη συνέχεια όσων δήλωσε στον «Ε» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου. 

Τελείωσαν τα φυτοφάρκαμα για τον περονόσπορο!

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαμερή, το παράδοξο με τον περονόσπορο φέτος είναι ότι δεν χτύπησε στην κορυφή, αλλά κάτω στο τσαμπί, στο σταφύλι κατευθείαν.

«Υπάρχουν αμπελώνες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και έχουν εγκαταλειφθεί από τους παραγωγούς και εκεί είναι η εστία μόλυνσης που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλους τους υπόλοιπους. Δεν μιλάω βέβαια για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι λόγω της μεγάλης έξαρσης έχουν τελειώσει και τα φάρμακα για τον περονόσπορο και υπάρχει πρόβλημα ως προς τον εφοδιασμό με νέα φάρμακα. Βέβαια γίνονται και λάθη και από την πλευρά των αγροτών στους ψεκασμούς και θέλει και εκεί προσοχή για να μην ανεβαίνει το κόστος παραγωγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Κινητοποίηση από τους αγρότες του Παγγαίου την Πέμπτη στην Καβάλα

Κινητοποίηση-από-τους-αγρότες-του-Παγγαίου-την-Πέμπτη-στην-Καβάλα

Για τα αποτελέσματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν αγρότες την Πέμπτη 18 Ιουνίου στην Ελευθερούπολη, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης.

”Ακούστηκαν όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο της σύσκεψης. Φυσικά πρώτο ήταν αυτό στα Τενάγη των Φιλίππων και οι ζημιές που έχουμε φέτος και μάλιστα εκτεταμένες από τον περονόσπορο σε όλη την περιοχή του Παγγαίου στις αμπελοκαλλιέργειες”, ανέφερε αρχικά ο κ. Γρουζίδης. 

Την ερχόμενη Πέμπτη στην Καβάλα θα γίνει κινητοποίηση από τους αγρότες της περιοχής

”Κατατέθηκαν προτάσεις και θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδιασμό που έχει γίνει μέσω και της πανελλαδικής γραμματείας μας σε ένα τριήμερο με κινητοποιήσεις. Οπότε την ερχόμενη Πέμπτη στην Καβάλα θα γίνει μία κινητοποίηση από τους αγρότες της περιοχής με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών συλλόγων, ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι πάρα πολλά και φυσικά υπάρχει και διεκδίκηση για να λυθούν αυτά τα προβλήματα”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

Από το 2025 μέχρι το 2026 κοντά στους 76.000 αγρότες απ’ όλη τη χώρα άφησαν το επάγγελμα

”Σε πανελλαδικό επίπεδο είναι η παύση πληρωμών προς τους αγρότες με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως και τα προβλήματα που έχουμε με τη μη σωστή αποτύπωση των αγροτεμαχίων και φυσικά τα τοπικά προβλήματα όπως είναι τα Τενάγη των Φιλίππων και οι ζημιές που δεν καλύπτονται από τον οργανισμό του ΕΛΓΑ όπως το ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια να αλλάξει, ώστε να καλύπτονται όλες οι φυσικές καταστροφές. Από το 2025 μέχρι το 2026 κοντά στους 76.000 αγρότες απ’ όλη τη χώρα άφησαν το επάγγελμα. Κάθε χρονιά συρρικνώνεται σε τρομακτικούς ρυθμούς ο αγροτικός πληθυσμός και πεθαίνει η ύπαιθρος. Τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανή πλέον και στις μικρές πόλεις που τις συντηρεί η αγροτιά και η κτηνοτροφία”, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Γρουζίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα