Connect with us

Οικονομία

Οικογενειακό εισόδημα και απαλλαγές φόρου για την απόκτηση κατοικίας

Πότε και πώς εφαρμόζεται η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για την απόκτηση κατοικίας;

Η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για την απόκτηση κατοικίας κρίνεται κάθε χρόνο χωριστά. Με βάση το περιεχόμενο της δήλωσης που υποβάλλει ο λογιστής σας για τα εισοδήματα κάθε χρόνο, κρίνεται και η συνολική δαπάνη που πραγματοποιήθηκε για την απόκτηση κατοικίας, το δωδεκάμηνο διάστημα που καλύπτεται από τη συγκεκριμένη δήλωση φόρου εισοδήματος. Η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται κάθε χρόνο στην εφορία, για τα εισοδήματα και τις δαπάνες πού έχουν πραγματοποιηθεί από κάθε φορολογούμενο τον αμέσως προηγούμενο ημερολογιακά χρόνο. Έτσι λοιπόν, αν κάποιος αγόρασε ένα διαμέρισμα με δάνειο από την Τράπεζα και δεν έχει τις απαλλαγές του Νόμου για αγορά πρώτης κατοικίας, έχει υποχρέωση να καλύπτει με τη δήλωσή τον κάθε χρόνο μόνο τις δόσεις του δανείου πού πληρώνει μέσα στο χρόνο, προσκομίζοντας ως αποδεικτικό στοιχείο με τη δήλωσή τον τη σχετική βεβαίωση της Τράπεζας κ.λπ. Όταν εξάλλου η αγορά γίνεται με δόσεις τις οποίες χορηγεί ο πωλητής, εφόσον αυτές αναφέρονται στο συμβόλαιο, τότε με τη δήλωση κάθε χρόνου θα πρέπει να καλύπτονται οι δόσεις που εξοφλούνται στο δωδεκάμηνο διάστημα στο οποίο αφορά η συγκεκριμένη δήλωση. Προσοχή στις δύο αυτές περιπτώσεις: Όλα τα έξοδα του συμβολαίου αγοράς (φόροι, συμβολαιογραφικά, έξοδα υποθηκοφυλακείου και δικηγόρου) θα πρέπει να προστεθούν στο ποσό των δόσεων του πρώτου χρόνου και επομένως να καλυφθούν από τα εισοδήματα αυτού τον χρόνου. Αντίθετα, αν τα χρήματα για την αγορά κατοικίας ή και οικοπέδου ο φορολογούμενος τα δανείστηκε από φιλικά του πρόσωπα, χωρίς να έχει υπογράψει κάποιο επίσημο χαρτί, τότε έχει υποχρέωση να καλύψει με τη δήλωσή του τη συνολική δαπάνη αυτής της αγοράς (δηλαδή την αξία τον συμβολαίου συν όλα τα έξοδα του συμβολαίου που αναφέραμε παραπάνω).

Η δαπάνη απόκτησης κατοικίας όπως και όλες οι άλλες δαπάνες διαβίωσης πού θεωρούνται τεκμήρια εισοδήματος, καλύπτονται κυρίως με εισοδήματα πού φορολογούνται ή απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, τα οποία δηλώνονται με την ίδια φορολογική δήλωση από τον λογιστή σας. Εισοδήματα πού δηλώνονται με την ίδια δήλωση είναι αυτά που αποκτήθηκαν στο προηγούμενο δωδεκάμηνο χρονικό διάστημα, είτε από τον ίδιο το φορολογούμενο είτε από τη σύζυγό τον, είτε από τα πρόσωπα πού βαρύνουν το φορολογούμενο ή και τη σύζυγό του. Τα εισοδήματα αυτά, ως άθροισμα, αποτελούν το οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου, το οποίο σε αντιδιαστολή από το ατομικό του εισόδημα λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη της δαπάνης απόκτησης κατοικίας.

Πρόσωπα που θεωρούνται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο ή πρόσωπα, που όπως θα λέγαμε, αποτελούν τη «φορολογική οικογένεια» ενός φορολογουμένου είναι:
✓ Ο ή η σύζυγος, όταν δεν έχει φορολογητέο εισόδημα.
✓ Τα ανήλικα και άγαμα τέκνα του ζευγαριού, καθώς επίσης και τα ανήλικα παιδιά από προηγούμενο γάμο του ενός ή του άλλου συζύγου.
✓ Τα ενήλικα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει τα 25 χρόνια και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία τον εσωτερικού ή τον εξωτερικού, καθώς και εκείνα που δεν έχουν συμπληρώσει τα 19 και παρακολουθούν μαθήματα σε μεταλυκειακά δημόσια προπαρασκευαστικά κέντρα.
✓ Τα άγαμα παιδιά στο διάστημα που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
✓ Τα παιδιά (άγαμα ή διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας), εφόσον έχουν διανοητική ή φυσική αναπηρία 67% και πάνω.
✓ Οι ανιόντες (γονείς και παππούδες) και των δύο συζύγων.
✓ Τα αδέλφια και των δύο συζύγων, εφόσον είναι άγαμα, ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας και έχουν διανοητική ή φυσική αναπηρία 67%ο και πάνω.
✓ Οι ανήλικοι ορφανοί (από πατέρα και μητέρα) συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιονδήποτε από τους συζύγους (τα ανήλικα παιδιά δηλαδή των αδελφών του ζευγαριού πού έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους).

Στον όρο της «συγκατοίκησης» με το φορολογούμενο περιλαμβάνεται εκτός από την κύρια κατοικία της οικογένειας κάθε διεύθυνση άλλης κατοικίας, εφόσον δηλώνεται από το φορολογούμενο ως δευτερεύουσα κατοικία, πρώτη ή δεύτερη κ.λπ. Άλλες νόμιμες πηγές για την κάλυψη της δαπάνης απόκτησης κατοικίας είναι:

✓ Χρηματικά ποσά που δε θεωρούνται εισοδήματα, (π.χ. κέρδη από τυχερά παιχνίδια, λαχεία, το ξυστό κ.λπ.).
✓ Τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων (π.χ. αν υπήρχε ένα σπίτι το οποίο πουλήθηκε, τότε το ποσό τον συμβολαίου για το οποίο πληρώθηκε ο φόρος μεταβιβάσεως και όχι το πραγματικό τίμημα, που εισπράχθηκε, θα το αναφέρει ο φορολογούμενος στη δήλωσή του για να καλύψει ολόκληρη ή ένα μέρος της δαπάνης απόκτησης κατοικίας).
✓ Το συνάλλαγμα, εφόσον δικαιολογείται η απόκτηση του στο εξωτερικό (π.χ. οι μισθοί αυτών που εργάζονται σε ποντοπόρα εμπορικά πλοία κ.λπ.).
✓ Τα δάνεια πού αποδεικνύονται με έγγραφα που έχουν βέβαιη ημερομηνία. Ενα έγγραφο αποκτά βέβαιη ημερομηνία με διάφορους τρόπους (π.χ. αναφέρεται σε διαθήκη η οποία δημοσιεύθηκε ότι ο φορολογούμενος είχε δανειστεί από τον αποβιώσαντα ένα χρηματικό ποσό).
✓ Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, για τις οποίες όμως θα πρέπει να υποβληθεί η σχετική δήλωση Δ1 πριν από το τέλος του χρόνου, που καλύπτεται από τη συγκεκριμένη δήλωση φόρου εισοδήματος.
Επίσης για την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος ο φορολογούμενος μπορεί να αναφέρει στη δήλωσή του τα οικογενειακά εισοδήματα που αποκτήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια και είχαν φορολογηθεί ή είχαν απαλλαγεί νόμιμα από το φόρο εισοδήματος, καθώς και όλα τα παραπάνω χρηματικά ποσά που δε θεωρούνται εισοδήματα τα οποία επίσης αποκτήθηκαν σε προηγούμενα χρόνια και δεν ξοδεύτηκαν στο παρελθόν. Τα εισοδήματα αυτά ο Νόμος τα χαρακτηρίζει ως «κεφάλαιο προηγουμένων ετών», το οποίο προσδιορίζεται χωριστά για κάθε προηγούμενο χρόνο και είναι ίσο με το ποσό που προκύπτει, αν από όλα τα παραπάνω ποσά εισοδημάτων και αποκτημάτων αφαιρεθούν οι τεκμαρτές και οι πραγματικές δαπάνες του φορολογούμενου και της οικογένειάς του, που αναφέρονται στην ίδια δήλωση.

Ένα παιδί ηλικίας 18 έως 25 ετών που σπουδάζει και έχει οικονομική αυτοτέλεια έχει το ίδιο τις απαλλαγές που προβλέπει ο Νόμος για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και όχι οι γονείς του.

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Continue Reading
Advertisement

Οικονομία

Σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα της κυβέρνησης για τα καύσιμα

Σταγόνα-στον-ωκεανό-τα-μέτρα-της-κυβέρνησης-για-τα-καύσιμα

Φώτης Πούλος: Για την βενζίνη απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρξει επιδότηση / Απαιτείται ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε συγκράτηση των τιμών / Θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά

Σταγόνα στον ωκεανό χαρακτήρισε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, την αύξηση της επιδότησης στα 15 λεπτά ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη (30/9).

“Μαζί με την έκπτωση από τα διυλιστήρια η συνολική ελάφρυνση στην τιμή του diesel κίνησης θα φτάσει περίπου τα 20 λεπτά ανά λίτρο, ωστόσο αυτή η μείωση είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς συνολικά θα διαμορφωθεί στα 1,95 ευρώ το λίτρο, τιμή και πάλι πολύ αυξημένη”, ανέφερε αρχικά ο κ. Πούλος.

Καμία ανακοίνωση για την βενζίνη, η οποία “φλερτάρει” με τα 2,30 ευρώ το λίτρο

Όσον αφορά την βενζίνη απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα υπάρξει επιδότηση για αυτήν με την τιμή της σήμερα να φτάνει στα 2,20 ευρώ το λίτρο και δυστυχώς η προοπτική λέει ότι μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τα 2,30 ευρώ το λίτρο. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια σταθεροποίηση, σταμάτησαν οι μεγάλες αυξήσεις, όμως δεν μιλάμε για πτώση αξίας λόγου. Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή δεν θα ηρεμήσουμε. Ακόμη όμως κι αν ο πόλεμος θα απαιτούσαν μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Πούλος.

Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε μια συγκράτηση των τιμών

“Το πετρέλαιο κίνησης είναι αυτό που κινεί όλη την αγορά, τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Είναι ουσιαστικά είδος πρώτης ανάγκης. Η μεγάλη τιμή του αυξάνει την ακρίβεια και πολλές επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να επωμιστούν το μεγάλο αυτό κόστος. Υπάρχει τρομακτική αύξηση σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Όσον αφορά το αίτημά μας για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα υπάρχουν επιστολές του πρωθυπουργού προς την Ε.Ε., αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει θετική απάντηση. Σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να έχουμε μια συγκράτηση των τιμών και του κακού που συμβαίνει αυτή τη στιγμή”, επισήμανε ακόμη στα όσα δήλωσε στον “Ε” ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας.

Απαράδεκτο αυτό πού γίνεται τα τελευταία χρόνια με το επίδομα θέρμανσης – Θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά

Τέλος, όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Πούλος τόνισε: “Αν άνοιγε σήμερα η τιμή θα ήταν κοντά στα 1,90 ευρώ το λίτρο. Με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός για τιμή κάτω από τα 1,75 ευρώ το λίτρο είναι και πάλι πολύ υψηλή. Αυτό σημαίνει ότι ένα βαρέλι των 200 λίτρων χρειάζεται 350 ευρώ για να γεμίσει. Που θα τα βρει αυτά ένας συνταξιούχος ή μια οικογένεια για να ζεσταθεί καθώς και αυτό την προσέχει μήπως δεν βγαίνει. Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης κι αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι κάτι απαράδεκτο. Έχει μειωθεί υπερβολικά και η εκκαθάριση γίνεται στα τέλη Μαΐου. Τι να τα κάνει τότε ο καταναλωτής τα χρήματα που μπορεί να είναι και μειωμένα. Έπρεπε να βρεθεί ένας πιο γενναίος τρόπος για μεγαλύτερη επίδοτηση και να δίνεται άμεσα αυτή. Νομίζω ότι θα είναι μακράν ο δυσκολότερος χειμώνας ενεργειακά”

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΠΙΖΙΔΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Φέρνει χρήμα για νέες επενδύσεις το νέο πρόγραμμα LEADER

Φέρνει-χρήμα-για-νέες-επενδύσεις-το-νέο-πρόγραμμα-leader

Για το νέο πρόγραμμα LEADER ύψους 2,38 εκατομμυρίων ευρώ για νέες επενδύσεις σε Καβάλα και Θάσο, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο γενικός διευθυντής της «Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε.», Μιχάλης Σκορδάς.

«Πρόκειται για την πρόσκληση ιδιωτικών επενδύσεων της νέας περιόδου του προγράμματος LEADER. Η Καβάλα έκλεισε το προηγούμενο πρόγραμμα σαν τρίτη στη χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη και τα 17 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις», ανέφερε αρχικά ο κ. Σκορδάς.

Ακόμη δεν εξοφλήθηκαν 19 δράσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα

«19 επενδύσεις δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη από την ΑΑΔΕ από τον οργανισμό πληρωμών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης μετά τη μετατροπή ΟΠΕΚΕΠΕ σε ΑΑΔΕ. Σε αυτό το περιβάλλον ανοίγουμε την νέα πρόσκληση, η οποία βέβαια είναι πολύ μικρότερη και σε προϋπολογισμό και σε διάρκεια. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Άρα μιλάμε για επενδυτικά σχέδια που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 31.12.29. Η προηγούμενη προγραμματική περίοδος ξεκίνησε θεωρητικά το 2016 και έφτασε το 2025, 9 χρόνια. Η τρέχουσα ξεκίνησε το 2024 και θα τελειώσει το 2029, είναι η μισή χρονική περίοδος. Οι προϋπολογισμοί από 325 εκατομμύρια στο προηγούμενο πρόγραμμα για όλη τη χώρα δημόσια δαπάνη, έχουν περιοριστεί στα 236 εκατομμύρια ευρώ και τα 325 τότε κλείσανε στα 500 εκ. με υπερδεσμεύσεις μεσούσης της υγειονομικής κρίσης είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε και μία δεύτερη τεράστια πρόσκληση το 2023 που ολοκληρώθηκε το 2025», πρόσθεσε στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής της «Αναπτυξιακής Καβάλας Α.Ε.». 

Μιλάμε για μικρότερα προγράμματα, στο 50% των προηγούμενων και πρέπει επομένως μέσα σε αυτές τις λογικές να βρούμε έξυπνες επενδυτικές λύσεις

«Επομένως υπάρχουν ιδιομορφίες και περιορισμοί οικονομικοί. Τα σχέδια από 600.000 ευρώ μέγιστο προϋπολογισμό έχουν περιοριστεί στις 300.000, ήταν μία απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη χώρα, γιατί είχαμε μεγάλα σχέδια με το LEADER και δεν ήταν αυτή η φιλοσοφία του προγράμματος, έτσι όπως διαμορφωνόταν τελικά στο γίγνεσθαι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη μεταποίηση βέβαια είναι μέχρι 400.000 ευρώ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια δυνατότητα υπερδέσμευσης δηλαδή τα 2,38 εκ. € να αυξηθούν στην αξιολόγηση και στην κατανομή. Θεωρούμε ότι ίσως τα διπλασιάσουμε. Πάντως οι συνθήκες έχουν αλλάξει για όλους μας, άρα μιλάμε για μικρότερα προγράμματα, στο 50% των προηγούμενων και πρέπει επομένως μέσα σε αυτές τις λογικές να βρούμε έξυπνες επενδυτικές λύσεις κι εμείς που προτείνουμε και οι επενδυτές που πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε καταληκτικά ο Μιχάλης Σκορδάς. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Νέα πρόσκληση LEADER 2,38 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον Νομό Καβάλας

Νέα-πρόσκληση-leader-2,38-εκατ.-ευρώ-για-επενδύσεις-στον-Νομό-Καβάλας

Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023–2027, η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. δημοσιεύει Πρόσκληση ενδεικτικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 2,38 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ)», για ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και για πράξεις εκπαίδευσης και συνεργασίας.

Η Πρόσκληση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις στους τομείς της μεταποίησης, της βιοτεχνίας και χειροτεχνίας, του τουρισμού και της παροχής υπηρεσιών, καθώς και για δράσεις εκπαίδευσης και συνεργασίας.

Δυνητικοί δικαιούχοι, ανάλογα με την υπο-παρέμβαση, μπορούν να είναι:

  • φυσικά πρόσωπα,
  • υφιστάμενα ή υπό ίδρυση νομικά πρόσωπα,
  • ιδιωτικοί φορείς με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων,
  • τοπικοί φορείς του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα,
  • τοπικοί σύλλογοι και οργανώσεις.

Ως έναρξη της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 2023.

Η περιοχή εφαρμογής περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου, με εξαίρεση τη Δημοτική Κοινότητα Καβάλας, όπως αποτυπώνεται αναλυτικά στην Πρόσκληση.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ, από την 30η Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 13:00 έως την 18η Δεκεμβρίου 2026 και ώρα 15:00.

Η αναλυτική Πρόσκληση, τα σχετικά υποδείγματα και τα συνοδευτικά έγγραφα είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες www.ankavala.gr, www.agrotikianaptixi.gr και https://leader-el.gr/.

Πληροφορίες:
Σταύρος Παπουτσής – Αννα Χατζηλιάδου

Τηλ.: 2510 620459
E-mail: anka@ankavala.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα