Connect with us

Οικονομία

Δυσβάσταχτες οι αυξήσεις για τους αρτοποιούς

Δυσβάσταχτες-οι-αυξήσεις-για-τους-αρτοποιούς

Με αυξήσεις σε ποσοστό από 50% μέχρι και 80% σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος, βρίσκονται αντιμέτωποι οι αρτοποιοί της Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Καβάλας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Θωμάς Χατζούλης.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Χατζούλης, παρά το ότι μέχρι σήμερα ο κλάδος κατάφερε να απορροφήσει τις υπέρογκες αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος, εντούτοις δεν θα αποφευχθούν κάποιες μικρές αυξήσεις από τον Απρίλιο και μετά, καθώς δεν γίνεται διαφορετικά.

«Το αλεύρι, από μαλακά σιτάρια, έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ το ηλιέλαιο έχει πάει περίπου 80% πάνω κι ακολουθούν και οι μαργαρίνες. Ειδικά στο ρεύμα πολλοί συνάδελφοι πληρώνουν τρεις φορές και παραπάνω από αυτά που πλήρωναν πέρυσι…»

«Όλη η αγορά έχει πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι ο δικός μας κλάδος είναι από τους πιο επιβαρυμένος, καθώς η βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε είναι το αλεύρι, όπως και το ηλιέλαιο. Το αλεύρι, από μαλακά σιτάρια, έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ το ηλιέλαιο έχει πάει περίπου 80% πάνω κι ακολουθούν και οι μαργαρίνες. Για επιχειρήσεις σαν τις δικές μας όμως ένα μεγάλο μέρος του κόστους αφορά την ενέργεια. Στο συνολικό λειτουργικό κόστος η ενέργεια έχει μεγάλο μερίδιο. Άλλη αύξηση έχουμε στο πετρέλαιο, άλλη στο ρεύμα, άλλη στο αέριο. Υπάρχει ένα μείγμα ενέργειας από διάφορες πηγές. Ειδικά στο ρεύμα πολλοί συνάδελφοι πληρώνουν τρεις φορές και παραπάνω από αυτά που πλήρωναν πέρυσι», επισήμανε σχετικά ο κ. Χατζούλης.

«Καθυστερούμε να προβούμε σε αυξήσεις, για να δούμε τελικά που θα καταλήξει όλο αυτό. Έχει όμως μια δυναμική αυτή η κατάσταση. Σκεφτόμαστε αρχές από Απριλίου να κάνουμε κάποιες αυξήσεις»

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο αν θα προβεί σε αυξήσεις στα προϊόντα στην επιχείρηση του, ο κ. Χατζούλης τόνισε: «Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο μπορούμε. Καθυστερούμε να προβούμε σε αυξήσεις, για να δούμε τελικά που θα καταλήξει όλο αυτό. Έχει όμως μια δυναμική αυτή η κατάσταση, δεν είναι κάτι σταθερό. Σκεφτόμαστε αρχές από Απριλίου να κάνουμε κάποιες αυξήσεις στα προϊόντα μας, όσο το δυνατό μικρότερες, περίπου στο 10% με 15%, γιατί έχουν ανεβεί τα πάντα. Ακόμη και προϊόντα όπως είναι τα τυροκομικά, γιατί και σε αυτούς έχει ανέβει κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλη επιβάρυνση κοστολογικά. Στην πορεία των τελευταίων ετών υπήρξαν αυξήσεις στα άλευρα, αλλά πλέον μιλάμε για αυξήσεις στα πάντα».

«Κάποτε μια τετραμελής οικογένεια κατανάλωνε δύο ψωμιά την ημέρα. Τώρα καταναλώνει ένα ψωμί στις δύο μέρες!»

Σε ερώτηση για το αν διαπιστώνει μείωση της κίνησης στα αρτοποιεία της Καβάλας, ο κ. Χατζούλης απάντησε: «Η καταναλωτική συμπεριφορά είναι ενιαία. Ο καταναλωτής αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο και κάτι ακριβό και κάτι φθηνό. Κάποτε μια τετραμελής οικογένεια κατανάλωνε δυο ψωμιά την ημέρα. Τώρα καταναλώνει ένα ψωμί στις δυο μέρες! Τα 20 και 30 λεπτά αύξηση στο ψωμί δεν είναι αυτό που θα επιβαρύνει τόσο την τσέπη του καταναλωτή. Αλλά είναι όλα μαζί τα προϊόντα και οι αυξήσεις που συνολικά δημιουργούν αυτή τη μεγάλη επιβάρυνση. Αυτό που βλέπουμε εμείς από τους πελάτες μας είναι ότι μας δείχνουν κατανόηση. Είμαι σίγουρος ότι θα κατανοήσουν και τις νέες αυξήσεις. Το ζήτημα είναι να μπορέσει ο καταναλωτής να αντεπεξέλθει στα έξοδα του, γιατί οι μισθοί δεν ανεβαίνουν. Το ότι μας κατανοούν δεν σημαίνει ότι μπορούν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες τους».

«Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη στήριξη από το κράτος. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε για το αύριο και πότε θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε…»

Σε ερώτηση για το αν είναι επαρκής η στήριξη που δίνεται από το κράτος στις επιχειρήσεις, αλλά και αν εκτιμά ότι όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα, ο Θωμάς Χατζούλης απάντησε: «Στο ενεργειακό κομμάτι μάλλον κάτι δεν πάει καλά, δεν είμαι ο ειδικός όμως για να πω τι θα γίνει. Με την πανδημία υπήρξε μια στήριξη από το κράτος, η οποία βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο ήταν σωστά κατανεμημένη, αλλά τώρα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουμε. Χρειάζεται σίγουρα περισσότερη στήριξη από το κράτος. Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε για το αύριο και πότε θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε. Ελπίζουμε να μην συνεχιστεί για πολύ. Πιστεύαμε ότι σχετικά σύντομα θα τελείωνε αυτή η κατάσταση, αλλά βλέπουμε ότι τραβάει».

«Η περίοδος του Πάσχα είναι παραδοσιακά η καλύτερη για τον κλάδο μας. Ο κόσμος όμως είναι μουδιασμένος…»

Τέλος, ενόψει της περιόδου του Πάσχα και αν αναμένει να αυξηθεί η κίνηση στα αρτοποιεία, ο αντιπρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Καβάλας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, υπογράμμισε: «Η περίοδος του Πάσχα είναι παραδοσιακά η καλύτερη για τον κλάδο μας. Ο κόσμος όμως είναι μουδιασμένος. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε στο ναδίρ για να είμαστε ειλικρινείς. Κι αυτό επειδή τα προϊόντα στους φούρνους είναι φθηνά από μόνα τους και είναι αναλώσιμα καθημερινά. Είναι προϊόντα που καλύπτουν ανάγκες κι όχι επιθυμίες. Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Οικονομία

Στην Καβάλα ο Κ. Φραγκογιάννης για μεγάλη επένδυση της Erickson

Στην-Καβάλα-ο-Κ.-Φραγκογιάννης-για-μεγάλη-επένδυση-της-erickson

Αυθημερόν επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη, στην Καβάλα ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, προκειμένου να συνοδεύσει υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων Erickson, που ενδιαφέρονται για μεγάλη επένδυση στην περιοχή.

Για τον σκοπό αυτό, θα βρίσκονται στην Ελλάδα, από αύριο και μέχρι την 3η Μαρτίου, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Erickson Ντάγκλας Κιτάνι και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ράιν Πέρκινς.

Στην επίσκεψη στην Καβάλα και στις σχετικές συζητήσεις θα συμμετέχει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την επίσκεψη στην Καβάλα, οι Έλληνες υπουργοί και οι Αμερικανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα επισκεφθούν το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, το οποίο έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη του κέντρου συναρμολόγησης, συντήρησης και επισκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που επιθυμεί να αναπτύξει η Erickson, για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής τής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η ιδέα της σχετικής επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα, είχε συζητηθεί αρχικά κατά την επίσκεψη του κ. Φραγκογιάννη στις ΗΠΑ, τον περασμένο Νοέμβριο. Με την παρουσία τους στην Ελλάδα και την επί τόπου επίσκεψη στον Αμυγδαλεώνα, οι Αμερικανοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές επιβεβαιώνουν το ενεργό ενδιαφέρον τής εταιρείας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Erickson είναι αεροδιαστημική βιομηχανία και πάροχος αεροπορικών υπηρεσιών, με έδρα το Πόρτλαντ, Όρεγκον, στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1971 και έκτοτε έχει καταστεί εξέχουσα και καινοτόμος εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της εναέριας πυρόσβεσης.

πηγή: http://amna.gr

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Ένα «βουνό» υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους

Ένα-«βουνό»-υποχρεώσεις-για-τους-φορολογούμενους

Γιάννης Παναγιωτίδης: Θα πρέπει σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων / Για διαδικασίες όπως το market pass, οι οποίες είναι απλουστευμένες, δεν χρειάζεται οι πολίτες να απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία

«Βουνό» είναι οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων τις επόμενες ημέρες, όπως υπογράμμισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο φοροτεχνικός, Γιάννης Παναγιωτίδης. Ειδικότερα, σημείωσε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος του 2022, την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2022, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2023.

«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις που δεν έχουν εξοφλήσει μέχρι σήμερα…»

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτίδη, οι φορολογούμενοι πρέπει να καταβάλουν τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών, καθώς και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Παράλληλα, όπως σημείωσε σχετικά, ο χρόνος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και για την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας, την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων, την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ και την εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών. «Έχουμε έναν κύκλο υποχρεώσεων που πρέπει να πληρωθούν μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη (28/2). Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις που δεν έχουν εξοφλήσει μέχρι σήμερα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτίδης,

«Θα πρέπει σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων…»

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε και για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το σύστημα θα ανοίξει πριν την 25η Μαρτίου. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα των λογιστών. Δεν θέλουμε παρατάσεις, αλλά να ανοίγει το σύστημα στην ώρα του. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε αυτό που είναι θεσμοθετημένο, δηλαδή να ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου και να κλείνει την 30η Ιουνίου. Στην ουσία το σύστημα ανοίγει περίπου για δυο μήνες, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις. Αν ανοίξει το σύστημα πριν την 25η Μαρτίου, ανεξάρτητα αν θα έχουμε εκλογές, νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, δεν θα επηρεαστούν οι ημερομηνίες. Κανένας μας δεν έχει τάσεις μαζοχιστικές να είμαστε μέσα στο καλοκαίρι και να υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις. Όλοι μας θέλουμε μια ανάσα και για να γίνει αυτό πρέπει να ανοίξει νωρίς το σύστημα και οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στην ώρα τους. Προϋπόθεση βέβαια για να πάνε όλα καλά, είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το δημόσιο, να αναρτήσουν τις βεβαιώσεις συντάξεων και μισθών για την υποβολή των δηλώσεων. Αν δεν γίνουν αυτά θα πάμε πάλι πολύ πίσω».

«Για τέτοιες διαδικασίες όπως το market pass, οι οποίες είναι απλουστευμένες, δεν χρειάζεται οι πολίτες να απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία…»

Όσον αφορά το market pass, οι αιτήσεις για το οποίο άρχισαν να υποβάλλονται από την Τρίτη (21/2) και για το αν οι πολίτες σπεύδουν στα λογιστικά γραφεία για να την κάνουν, ο Γιάννης Παναγιωτίδης απάντησε: «Τα τελευταία χρόνια τα λογιστικά γραφεία έχουν αντικαταστήσει τα ΚΕΠ. Για τέτοιες διαδικασίες όπως το market pass, οι οποίες είναι απλουστευμένες, δεν χρειάζεται οι πολίτες να απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία. Ο καθένας μας έχει υποχρέωση να γνωρίζει τους κωδικούς του και μπορεί να υποβάλει απλά την αίτησή του, όχι μόνο για το market pass. Σίγουρα υπάρχει μια κατηγορία πολιτών που δυσκολεύονται με τους υπολογιστές, αλλά αυτή η μερίδα είναι μικρή και φυσικά είμαστε εδώ για να τους εξυπηρετήσουμε. Πάντως δεν έχουμε πολλές επισκέψεις στα λογιστικά γραφεία για το market pass, αφού οι περισσότεροι το κάνουν μόνοι τους και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τον κάνουν τα παιδιά τους».

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή και ουσιαστική στους ελέγχους και στη συγκράτηση των τιμών»

Τέλος, σε σχέση με την εκτίμησή του για την πορεία της Οικονομίας το επόμενο διάστημα, ο κ. Παναγιωτίδης υπογράμμισε: «Περάσαμε μια δεκαετή οικονομική κρίση, ακολούθησε μια διετία υγειονομικής κρίσης και αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια πληθωριστική – ενεργειακή κρίση που είναι διαρκής. Έχουμε ένα ράλι ακρίβειας στις τιμές και η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή και ουσιαστική στους ελέγχους και στη συγκράτηση των τιμών. Από την άλλη ξεπερνάμε έναν ήπιο χειμώνα που δεν μας επιβάρυνε ιδιαίτερα οικονομικά, όσον αφορά την ενέργεια και θεωρώντας ότι οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες, υπάρχει η προσδοκία της νέας τουριστικής περιόδου, θέλω να πιστεύω ότι και με τις αυξήσεις μισθών που έρχονται και τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, θα έχουμε αν όχι μια καλύτερη χρονιά, τουλάχιστον μια ίδια με την περσινή, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Οικονομία

Στην Καβάλα ιδιοκτήτες γραφείων real estate από 81 περιοχές της Ελλάδας για το Broker Meeting της RE/MAX Greece

Στην-Καβάλα-ιδιοκτήτες-γραφείων-real-estate-από-81-περιοχές-της-Ελλάδας-για-το-broker-meeting-της-re/max-greece

Τιμώμενη εταιρεία η RE/MAX Choice

Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου στο Lucy Hotel στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το καθιερωμένο Πανελλαδικό Broker Meeting της RE/MAX Greece. Οι Brokers/Owners 81 γραφείων RE/MAX της χώρας μας συγκεντρώθηκαν στην πρώτη τους συνάντηση για το 2023 που για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία της διοργανώθηκε εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της πόλης της Καβάλας δεν ήταν τυχαία. Έγινε εκεί προς τιμήν δύο ανθρώπων που ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε με τις επιτυχίες των γραφείων τους. Ο λόγος για τον Νίκο Κουρτίδη και την Κωνσταντίνα Δημητρόβα, Brokers/Owners της RE/MAX Choice.

Η RE/MAX Choice, η μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία του Ομίλου Εταιρειών Κουρτίδη, με φυσική παρουσία σε 6 σημεία στη Β. Ελλάδα (Παραλία Οφρυνίου, Καβάλα, Ν. Ηρακλείτσα, Σέρρες, Δράμα και Θάσος) αποτελεί τον πιο ισχυρό κρίκο της αλυσίδας της RE/MAX Greece. Πρόσφατα, συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο των αγοραπωλησιών. Οι διακρίσεις της όλο αυτό το διάστημα σε πανελλαδικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι εντυπωσιακές. Για το 2022, το γραφείο της στην Παραλία Οφρυνίου κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ελλάδα σε παραγωγή. Ο κ. Κουρτίδης και η κα Δημητρόβα μοιράστηκαν σκέψεις και τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας τους με όλους τους παρευρισκόμενους του meeting, σε κλίμα συνεργασίας και συναδελφικότητας.

«Η εταιρεία μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Με την βοήθεια των εργαλείων της RE/MAX Greece, οι συνεργάτες μας αναπτύσσουν όλο και περισσότερες δεξιότητες, που σε συνδυασμό με το πάθος τους για τη δουλειά έχουν φέρει αυτά τα τόσο σημαντικά αποτελέσματα. Χαίρομαι πολύ που συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ, στην όμορφη πόλη μας, και που μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας τον τρόπο που λειτουργούμε και εργαζόμαστε για την επίτευξη των στόχων μας», τόνισε ο κ. Κουρτίδης. Η αντιπρόεδρος του ομίλου κα Κωνσταντίνα Δημητρόβα συμπλήρωσε πως «Η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας. Είναι τιμή μας να βρισκόμαστε εδώ, ανάμεσα σε τόσο αξιόλογους συναδέλφους και να διηγούμαστε την ιστορία μας, την ιστορία της RE/MAX Choice, το πώς ξεκινήσαμε και το πώς φτάσαμε εδώ».

Ο Regional Director της RE/MAX Greece Στέλιος Σαμολαδάς έκανε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και όλων όσων κατόρθωσε το δίκτυο, ενώ παράλληλα έθεσε τους στόχους για το μέλλον. Το διήμερο αυτό και η άρτια οργανωμένη συνάντηση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούν μετά από καιρό οι ισχυροί αυτοί άνθρωποι του real estate που εκπροσωπούν το μεγάλο brand της RE/MAX στην Ελλάδα, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες.

Η πόλη της Καβάλας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους Brokers/Owners. Μέσα σε αυτές τις δύο μέρες είχαν την ευκαιρία να δουν τις ομορφιές της, να γευτούν την τοπική γαστρονομία και να επισκεφτούν τα ιστορικά της σημεία.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα