Connect with us

Περιφέρεια

Nέα χρηματοδότηση από την ΠΑΜΘ για την ανάδειξη των αρχαίων Φιλίππων

nέα-χρηματοδότηση-από-την-ΠΑΜΘ-για-την-ανάδειξη-των-αρχαίων-Φιλίππων

 Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει τη δέσμευσή της για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προχωρώντας στη χρηματοδότηση της Β’ φάσης των έργων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργικότητάς του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων.

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, το έργο ενισχύεται με το ποσό των 1.800.000 ευρώ, στο πλαίσιο συγχρηματοδότησης στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη 2021-2027» και στην Προτεραιότητα «Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη στην Περιφέρεια ΑΜΘ (ΕΤΠΑ)»

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι ενταγμένος στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ως εκ τούτου υπάρχει μια ιδιαίτερη φροντίδα για την βελτίωση της λειτουργικότητας του μαζί με την ανάδειξη της ιστορικότητας και της αρχαιολογικής του αξίας. Είναι ένα μνημείο που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες και αυτό το αναδεικνύει και ως ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για την Περιφέρειας ΑΜΘ» δήλωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης μετά την υπογραφή της απόφασης.

Οι εργασίες της Β’ φάσης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Διαμορφωμένα σημεία θέασης με καθιστικά και οριοθετημένες διαδρομές.
  • Η περαιτέρω ανασκαφική ενοποίηση του χώρου με προτεραιότητα το αρχαίο δίκτυο πρόσβασης που σχετίζεται με το δίκτυο πρόσβασης επισκεπτών.
  • Εργασίες καθαρισμού βλάστησης και αποκάλυψη τμημάτων μνημείων.
  • Αποκατάσταση λιθοδομών και μικροστερεώσεις σε οχύρωση και κλίμακες.
  • Πληροφοριακό υλικό δίγλωσσο σε έντυπη μορφή και έκδοση σε γραφή Braille.
  • Δημιουργία ιστοσελίδας και συναφών υπηρεσιών.
  • Προμήθεια μαρμάρου για την αποκατάσταση τμήματος της Ανατολικής Οχύρωσης και συμπλήρωση κλιμάκων της Βασιλικής Α’, καθώς και για την κατασκευή καθιστικών.

Με την ολοκλήρωσε και αυτών των εργασιών ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα γίνει ελκυστικότερος, για ακόμη περισσότερους επισκέπτες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προφίλ της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και ενισχύοντας την επισκεψιμότητα της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Περιφέρεια

Ένα βήμα πριν την είσοδο στις τουριστικά αναπτυγμένες Περιφέρειες η ΠΑΜΘ

Ένα-βήμα-πριν-την-είσοδο-στις-τουριστικά-αναπτυγμένες-Περιφέρειες-η-ΠΑΜΘ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη δράση της ομάδας τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το πρώτο εξάμηνο του 2026, με τελευταίο σταθμό τη Ρουμανία. 

«Έκλεισε το πρώτο μέρος της καμπάνιας εξωστρέφειας για το τρέχον έτος. Επιστρέψαμε την Παρασκευή (15/5) από μία πολύ στοχευμένη δράση στην Ρουμανία με πολύ διαφορετικό κλείσιμο από τις προηγούμενες χρονιές», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ., Παναγιώτης Αρχοντής.

Σε ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης έχουμε ξεπέρασει και την Αττική

«Συνήθως λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουμε στις γειτονικές μας χώρες, αλλά λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή αποφασίσαμε να έρθουμε στον πυρήνα του οδικού τουρισμού, στην Ρουμανία για να επιβεβαιώσουμε τους δεσμούς μας και να μεγαλώσουμε αυτή τη σχέση που έχουμε τόσα χρόνια ακόμα περισσότερο. Τους ενημερώσαμε για την πολύ καλή εξέλιξη με τη μελέτη του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που μας κατατάσσει και φέτος στους πρώτη θέση, καθώς σε ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης έχουμε ξεπέρασει και την Αττική. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό το αποτέλεσμα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Αρχοντής. 

Είμαστε ένα βήμα πριν την είσοδό μας στις τουριστικά αναπτυγμένες Περιφέρειες

«Η Α.Μ.Θ. πριν από δυόμιση χρόνια ήταν στις τελευταίες θέσεις. Οι 13 Περιφέρειες κατατάσσονται σε έναν πίνακα που διαθέτει το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με δύο περιοχές. Η πρώτη με τις πολύ ανεπτυγμένες τουριστικά Περιφέρειες και η δεύτερη όπου ήμασταν στις τελευταίες θέσεις. Αυτή τη στιγμή κατέχουμε την πρώτη θέση σε αυτή την περιοχή και είμαστε ένα βήμα πριν την είσοδό μας στις τουριστικά αναπτυγμένες Περιφέρειες. Αυτό είναι επίτευγμα που το καταφέραμε με την καμπάνια εξωστρέφειας που κάνουμε από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων μας. Είναι αποτελέσματα μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα και μας το λέει και ο κόσμος κάθε φορά που μας βλέπει και γι’ μας αυτό είναι ό,τι καλύτερο σαν βραβείο, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε», υπογράμμισε καταληκτικά ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Π.Α.Μ.Θ. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Χριστόδουλος Τοψίδης: «Αυτή η επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας είναι η αρχή για να προωθήσουμε τη συνεργασία μας»

Χριστόδουλος-Τοψίδης:-«Αυτή-η-επίσκεψη-του-Πρέσβη-της-Κίνας-είναι-η-αρχή-για-να-προωθήσουμε-τη-συνεργασία-μας»

Την Α.Ε. τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα κ. Fang Qiu υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 15 Μαΐου 2026, στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης εμπορικών, οικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Κίνας.

Ο Περιφερειάρχης καλωσόρισε τον Πρέσβη, τον ευχαρίστησε για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον του και παρουσίασε το αναπτυξιακό προφίλ της Περιφέρειας, εστιάζοντας στα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη γεωγραφική της θέση ως πύλη εισόδου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς και στο ρόλο της ως κόμβου μεταφορών και ενέργειας, με αυξανόμενη γεωπολιτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ανάδειξε την αυξανόμενη δυναμική της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού και ζήτησε την συνδρομή του Πρέσβη στην προώθησή της στην κινεζική αγορά, ενώ μίλησε και για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα εκπαίδευσης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αναφέρθηκε, επίσης, στις συνεργασίες που έχει η Περιφέρεια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα συμμετέχει σε 150 συνεργατικά σχήματα, τα οποία αποφέρουν πόρους, τεχνογνωσία και κύρος για την περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και συνεργασίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εξέφρασε τη διάθεσή του για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων σε τοπικό επίπεδο. Αναφέρθηκε στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ενώ έκανε ειδική μνεία στα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, όπως τα ακτινίδια, το μέλι και τα ψάρια, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κινεζική αγορά. Αναφορά έκανε, επίσης, στο περίφημο μετάξι του Σουφλίου, επισημαίνοντας τη μοναδική ποιότητα, την ιστορική του διαδρομή και την πολιτιστική του αξία, στοιχεία που το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό. Όπως σημείωσε, όμως, απαιτούνται περισσότερες πρωτοβουλίες και από την πλευρά των επιχειρηματιών, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας.

Μίλησε, επίσης, για τη δραστηριοποίηση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς την ως παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αντίστοιχες προοπτικές μπορούν να αναπτυχθούν και για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε ότι μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες του κλάδου, η China Energy, δραστηριοποιείται ήδη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με έμφαση στην αιολική ενέργεια, επισημαίνοντας ότι η Κίνα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία που μπορεί να αξιοποιηθεί στην περιοχή.

Ο Πρέσβης της Κίνας κ. Fang Qiu ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για τη θερμή υποδοχή, δηλώνοντας ότι «αυτή η επίσκεψη είναι η αρχή για να προωθήσουμε τη συνεργασία μας», με τον κ. Τοψίδη να επιβεβαιώνει τη βούληση της Περιφέρειας να αξιοποιήσει τη συνεργασία αυτή προς όφελος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τον Πρέσβη συνόδευε στην τριήμερη επίσκεψή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Χαράλαμπος Δαλκίτζης, ο οποίος δέχθηκε τις θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή του στην οργάνωση και τον συντονισμό της επίσκεψης.

Η συνάντηση στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών και την δέσμευση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τους δεσμούς συνεργασίας και να διερευνήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Καβάλα

Εκδηλώσεις-μνήμης-της-γενοκτονίας-των-Ελλήνων-του-Πόντου-στην-Καβάλα

Για την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν την 24η Μαΐου 2026, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 24ης Μαΐου 2026.

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης Μαΐου 2026 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2026

19:15 Τρισάγιο στη μνήμη των αναιρεθέντων του Ποντιακού Ελληνισμού στο μνημείο «Ακρίτας του Πόντου» (Ιχθυόσκαλα Καβάλας).

20:30 Τιμητική εκδήλωση γενοκτονίας στην πλατεία Ελευθερίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2026

08:00  Επίσημη έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.

09:45  Απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ.

10:00  Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του  Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Καβάλας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Στεφάνου. Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα εκφωνήσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΔΠΘ καθ. κ.Κωνσταντίνος Ταρχανίδης.

10:45  Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο «Ακρίτας του Πόντου» (περιοχή Ιχθυόσκαλας) και Κατάθεση στεφάνων από τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Δήμαρχο Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τον εκπρόσωπο του Πρυτάνεως του Δ.Π.Θ., τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους νομικών προσώπων και άλλων οργανώσεων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Χορωδιακή απόδοση

Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας.

20:05  Υποστολή Σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Δρ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα