Connect with us

Αγροτικά

Μετατέθηκε στη Νέα Ζίχνη η Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Καβάλας

Μετατέθηκε-στη-Νέα-Ζίχνη-η-Προϊσταμένη-του-ΕΛΓΑ-Καβάλας

Με την απερχόμενη Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Καβάλας κα Κατερίνα Πούπου, η οποία μετατέθηκε στο Δήμο Νέας Ζίχνης της Π.Ε. Σερρών, συναντήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Απριλίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, παρουσία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης ΔΑΟΚ ΠΕ Καβάλας κ. Λεωνίδα Καστανά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ευχαρίστησε την προϊσταμένη για την αγαστή συνεργασία που είχανε, για την άμεση ανταπόκριση του οργανισμού, αλλά και τις ίδιας προσωπικά, στις περιπτώσεις ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε αγροτικές καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ενώ παράλληλα την συνεχάρη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αγροτικά

Ανησυχούν οι αγρότες του Νέστου για τις μειωμένες ποσότητες νερού για άρδευση

Ανησυχούν-οι-αγρότες-του-Νέστου-για-τις-μειωμένες-ποσότητες-νερού-για-άρδευση

Σάββας Αργυράκης: Η περιοχή μας χρειάζεται ένα νέο φράγμα

Σημαντικό πρόβλημα με την άρδευση των καλλιεργειών τους θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες του Νέστου το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι ποσότητες νερού που θα τους δοθούν θα είναι πολύ πιο μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και στο διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, αλλά και στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στον κάμπο. 

«Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70…»

«Θα δυσκολέψει πάρα πολύ η φετινή άρδευση των καλλιεργειών μας. Μας έχουν δοθεί τα εκατομμύρια κυβικά που θα χρησιμοποιηθούν φέτος για άρδευση και θα είναι περίπου 70 εκατομμύρια κυβικά, ενώ πέρυσι είχαμε σχεδόν διπλάσια. Κάθε χρόνο ζητάμε περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά για την άρδευση στον Νέστο και φέτος θα μας έρθουν μόλις 70. Με την ύπαρξη ενός νέου δικτύου στη μεριά της Ξάνθης, σε μία χρονιά ξηρασίας όπως ήταν η φετινή, βλέπουμε το αποτέλεσμα ότι δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες για άρδευση, αν δεν γίνουν σημαντικά έργα στην περιοχή του Νέστου με ένα νέο φράγμα. Θα έχουμε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον και δεν θα είναι για μία χρονιά, αλλά για περισσότερες, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα επαρκούν τα νερά ούτε για εμάς, ούτε για το νέο δίκτυο που θα γίνει στην Ξάνθη, οπότε θα έχουμε τρομερά προβλήματα. Είναι κρίμα να γίνει ένα νέο δίκτυο, χωρίς να υπάρχει το φράγμα που θα κρατήσει νερό για να εμπλουτίσει αυτά τα δύο δίκτυα στην αρδευτική περίοδο», ανέφερε σχετικά ο Σάββας Αργυράκης.

«Υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας…»

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των αγροτών του Νέστου στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου δήλωσε: «Πέρα από τις όποιες ενέργειες κάνουμε εμείς σε συλλογικό επίπεδο εκπροσωπώντας τους αγρότες της περιοχής μας, ο κάμπος έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται. Έχουν τελειώσει οι εργασίες με τα κλαδέματα και τα δεσίματα στα ακτινίδια, γίνονται οι πρώτες λιπάνσεις και οι προετοιμασίες στα χωράφια για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, οπότε υπάρχει μία συνεχής και εντεινόμενη δραστηριότητα στον κάμπο του Νέστου, μιας και μπήκαμε για τα καλά στην δουλειά μας».

«Οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή…»

Σε σχέση με το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών, ο κ. Αργυράκης σημείωσε: «Σε αυτά που είχαμε σταματήσει δεν έχουμε λάβει κάποιες περαιτέρω απαντήσεις. Εμείς οφείλουμε μία επίσκεψη κάτω στην Αθήνα, ώστε να δούμε για τοπικά θέματα και ζητήματα, όπως είχε υποσχεθεί και ο υπουργός ο κ. Αυγενάκης στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου παρουσία του περιφερειάρχη, είχε δεσμευτεί ότι θα μας δώσουν τουλάχιστον την ευκαιρία συζήτησης, τοποθέτησης και τεκμηρίωσης από την δική μας πλευρά σε θέματα τοπικού χαρακτήρα, είτε αυτά είναι για θέματα άρδευσης ή αγροτικής οδοποιίας, αλλά και για έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε στην ατζέντα το αρδευτικό της Ξάνθης και πώς θα έχουμε δικά μας έργα, ώστε να εξασφαλίσουμε νερό για τα επόμενα χρόνια».

Ενέργειες για να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

«Παράλληλα, κάνουμε προσπάθειες να μπει και η σόγια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στα οικολογικά σχήματα, ώστε να έχουμε σε μία υφιστάμενη καλλιέργεια ένα έξτρα εισόδημα από τις ενισχύσεις. Αφού καλλιεργούμε στην περιοχή της Καβάλας σόγια, γιατί να μην μπορούμε να λάβουμε αυτές τις ενισχύσεις. Γενικότερα και σε κάποια άλλα θέματα που τρέχουν, όπως στις 27 Μαρτίου που θα γίνει μία παρουσίαση ενός project που θα αφορά την προστασία των επικονιαστών στην περιοχή του Νέστου. Πώς θα κάνουμε τους παραγωγούς να εφαρμόζουν τακτικές καλλιεργητικές, ώστε να προστατεύουμε τους επικονιαστές, γιατί χωρίς τους επικονιαστές δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγές», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Κώστας Στεφανίδης: Παρεμβάσεις εδώ και τώρα στα Τενάγη των Φιλίππων

Κώστας-Στεφανίδης:-Παρεμβάσεις-εδώ-και-τώρα-στα-Τενάγη-των-Φιλίππων

Από τις πλημμύρες των προηγούμενων ετών, τα Τενάγη των Φιλίππων έχουν περάσει στην ξηρασία, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που καταγράφηκε στη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Μιλώντας στην τοπική ΕΡΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Κώστας Στεφανίδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους αρμόδιους να προβούν άμεσα σε παρεμβάσεις, ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να πάψει να πλήττεται είτε από πλημμύρες, είτε από ξηρασία, όπως συμβαίνει σήμερα.

«Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μία σωστή διαχείριση σε πρώτη φάση, μέχρι να αρχίσουμε να επενδύουμε κάποια σοβαρά χρήματα στο κομμάτι αυτό των Τεναγών των Φιλίππων…»

«Δυστυχώς όταν δεν γίνεται πρόληψη τα βρίσκουμε κάποια στιγμή μπροστά μας. Λόγω της ανομβρίας συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, που το είχαμε και πέρυσι, αλλά και φέτος ιδιαίτερα που δεν έβρεξε καθόλου τον χειμώνα. Τα βουνά είναι χωρίς χιόνια και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Έκανε κάποιες βροχές καλές αυτές τις μέρες, αλλά θέλουμε κι άλλες βροχές. Από εδώ και πέρα πρέπει να γίνει μία σωστή διαχείριση σε πρώτη φάση, μέχρι να αρχίσουμε να επενδύουμε κάποια σοβαρά χρήματα στο κομμάτι αυτό των Τεναγών των Φιλίππων, ώστε να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της η περιοχή, αλλιώς δεν έχει καμία προοπτική. Βαδίζει στο να επανέλθει να γίνει αυτό που ήταν πριν», επισήμανε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

«Αν έχουμε πολλές βροχές πιθανόν έχουμε και φαινόμενα τύπου Daniel όπως στη Θεσσαλία, όπως στη λίμνη Κάρλα, καθώς και εδώ ήταν λίμνη…»

«Πιθανόν να έχουμε ακραία φαινόμενα αν δεν το προσέξουμε και δεν επενδύσουμε πάνω εκεί. Αν έχουμε πολλές βροχές πιθανόν έχουμε και φαινόμενα τύπου Daniel όπως στη Θεσσαλία, όπως στη λίμνη Κάρλα, καθώς και εδώ ήταν λίμνη. Εδώ και 25 χρόνια τώρα πλημμυρίζαμε τα τελευταία δυο χρόνια λόγω καιρικών συνθηκών, λόγω του ότι δεν βρέχει, είναι ξηρές οι περίοδοι οπότε έχουμε θέμα και με την ξηρασία. Επειδή έχει μία ιδιαιτερότητα, καθώς τα Τενάγη είναι μοναδικό φαινόμενο, έχουν πρόβλημα και όταν έχει πάρα πολλά νερά και όταν έχει μεγάλη ξηρασία. Κάθεται το έδαφος. Αν δεν γίνεται υφάρδευση από κάτω για να συντηρείται σε ένα συγκεκριμένο ύψος και να μπορείς να ποτίσεις μ’ αυτό τον τρόπο, έχουμε θέμα και θα έχουμε θέματα όσο δεν παρεμβαίνουμε σοβαρά», τόνισε στην συνέχεια ο κ. Στεφανίδης.

«Με κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος θα μπορεί να γίνει μία καλή δουλειά στην περιοχή και σε βάθος πολλών ετών…»

«Είχαμε μία σύσκεψη την Τρίτη (12/3) με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κάναμε μία κουβέντα επ’ αυτού και του θέσαμε το πρόβλημα. Το γνωρίζει κι αυτός βέβαια και του προτείναμε  κάποιες λύσεις. Είμαστε σε αναμονή να βρούμε χρηματοδότηση και περιμένουμε. Σαφώς και το ξέρει πολύ καλά το θέμα ο κ. Μαρκόπουλος. Βούληση χρειάζεται, τα χρήματα θα βρεθούν. Δεν είναι τεράστιο το κόστος. Με κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος θα μπορεί να γίνει μία καλή δουλειά στην περιοχή και σε βάθος πολλών ετών από εδώ και στο εξής. Αν θέλουμε να το σώσουμε. Αν δεν θέλουμε να το σώσουμε και να τα αφήσουμε έτσι όπως είναι, θα καταστραφεί πλήρως η περιοχή και μιλάμε για μία περιοχή 100.000 στρεμμάτων που είναι και ο οικονομικός πνεύμονας όλης της περιοχής», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Ευεργετικές ήταν οι βροχές των τελευταίων ημερών

Ευεργετικές-ήταν-οι-βροχές-των-τελευταίων-ημερών

Ζαφείρης Μυστακίδης: Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις / Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς / Μεγαλύτερο αναμένεται φέτος το πρόβλημα με τις ελιές

«Οι βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα ευεργετικές, ύστερα μάλιστα από έναν άνυδρο χειμώνα που παράλληλα ήταν από τους πιο ξηρούς και θερμούς των τελευταίων ετών πανευρωπαϊκά».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης, σχολιάζοντας τον ιδιαίτερα βροχερό φετινό Μάρτιο.

«Σαφέστατα μετά από έναν ανησυχητικά άνυδρο χειμώνα ήταν ένα βάλσαμο αυτές οι βροχές, σαν μάννα εξ ουρανού ειδικά για τους παραγωγούς…»

«Είχαμε τις τελευταίες ημέρες υψηλά ποσοστά βροχής, ενώ και τις επόμενες ημέρες περιμένουμε μία αστάθεια ανάλογη με βροχοπτώσεις. Φυσικά η πολλή βροχή δεν μπορεί να αναπληρώσει πολλές φορές και τις ανάγκες που υπάρχουν στα εδάφη για νερό, γιατί δεν προλαβαίνει το έδαφος να απορροφήσει όλες αυτές ποσότητες. Ένα μεγάλο μέρος δυστυχώς καταλήγει στη θάλασσα και ένα μικρό μέρος μένει στο έδαφος. Άρα καλύτερα βροχοπτώσεις απλωμένες σε μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά μαζεμένες σε σύντομο σχετικά διάστημα. Δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια για κατά παραγγελία βροχές. Μπορούμε όμως να κρίνουμε το πόσο ευεργετικές ή όχι ήταν. Σαφέστατα μετά από έναν ανησυχητικά άνυδρο χειμώνα ήταν ένα βάλσαμο αυτές οι βροχές, σαν μάννα εξ ουρανού ειδικά για τους παραγωγούς. Έστω κι έτσι μόνο θετικό πρόσημο μπορούμε να δούμε», επισήμανε σχετικά ο κ. Μυστακίδης. 

«Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις…»

«Οι ποσότητες του νερού της βροχής γεμίζουν και τις ομβροδεξαμενές και τις λιμνοδεξαμενές. Αυτό που προλαβαίνει να απορροφήσει η γη πηγαίνει στον υπόγειο υδροφορέα, εμπλουτίζει και το νερό που υπάρχει είτε για την άρδευση, είτε για την ύδρευση και για το πόσιμο νερό, οπότε είναι κάτι πολύ ευεργετικό», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. 

Σε ερώτηση για πως εκτιμά ότι θα κηλύσουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Γενικά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα, ειδικά στα χρόνια που διανύουμε με την κλιματική αλλαγή. Έχουμε απρόβλεπτες καταστάσεις, ακραίες καταστάσεις, οι οποίες πολλές φορές μόνο ζημιές φέρνουν. Το ζούμε δυστυχώς κάθε χρόνο και στην περιοχή μας και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Δεν θα πάμε καλύτερα, πάμε σε χειρότερες καταστάσεις το βλέπουμε και σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο».

«Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς που συνήθως βλέπουμε τέτοια περίοδο…»

Αναφορικά με το τι δεν θέλουν να συμβεί το επόμενο διάστημα αγρότες και γεωτεχνικοί, ο κ. Μυστακίδης τόνισε: «Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο επόμενο διάστημα. Αυτό που δεν θέλουμε σίγουρα από εδώ και πέρα είναι τους όψιμους παγετούς που συνήθως βλέπουμε τέτοια περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι πριν μερικά χρόνια είχαμε στις αρχές Απριλίου είχαμε τέτοια φαινόμενα. Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, υπαρκτός κίνδυνος με βάση και όλη την αστάθεια που έχουμε γύρω μας. Δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο και φυσικά είναι και οι χαλαζοπτώσεις που και εκείνες προκαλούν σημαντικές ζημιές, ιδίως όταν ξεκινάνε οι καλλιέργειες».

Μεγαλύτερο αναμένεται φέτος το πρόβλημα με τις ελιές και κατ’ επέκταση με την τιμή του ελαιολάδου

Καταληκτικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. σημείωσε ότι οι υφιστάμενες θερμοκρασίες και αυτές του χειμώνα δεν είναι ικανοποιητικές για να έχουμε μία καλή καρποφορία και για τις ελιές και για τα αμπέλια.

«Αυτό είναι γεγονός και θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλά οι θερμοκρασίες. Θα έπρεπε να έχουμε έναν πιο κρύο χειμώνα που δεν τον είχαμε. Άρα περιμένουμε και φέτος χαμηλές ανθοφορίες και μικρές ποσότητες καρπού στην ελιά. Αυτός είναι ο φόβος μας, που ελπίζουμε να διαψευσθεί. Το πρόβλημα είναι εδώ και υπαρκτό για δεύτερη χρονιά και θα είναι μεγαλύτερο φέτος, γιατί είμαστε ήδη από μία χρονιά που είχαμε τεράστιες ζημιές. Δεν υπάρχουν αποθέματα πολλά και στη χώρα και στην Ευρώπη, οι τιμές είναι ήδη στα ύψη κι αυτό που βλέπουμε τώρα ίσως είναι το αισιόδοξο σενάριο για τους επόμενες μήνες», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.  

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα