Connect with us

Νέα Θάσου

Ίδια η κίνηση, λιγότερα τα έσοδα από τον τουρισμό

Λιγότερα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων της Θάσο

Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση στο νησί της Θάσου, όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, είναι σχεδόν ίδια με πέρυσι, εντούτοις τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία των επιχειρήσεων του νησιού είναι πολύ λιγότερα από την προηγούμενη σεζόν.

Αυτό επισημαίνει με δηλώσεις του στο Kavala Web News ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει ότι το airbnb άρχισε πλέον να …δουλεύει για τα καλά και στο νησί.

»Τα νούμερα ευημερούν, οι επαγγελματίες όμως όχι…’

»Όπως πάντα κάποιοι είναι ευχαριστημένοι, κάποιοι όχι από την τουριστική κίνηση. Το θέμα είναι οι ευχαριστημένοι να είναι οι περισσότεροι. Για να πούμε την αλήθεια πέρυσι οι ευχαριστημένοι ήταν περισσότεροι απ’ ότι φέτος! Υπάρχει μια διαφοροποίηση φέτος, καθώς ο κόσμος και δεν ξοδεύει χρήματα, παρότι περίπου είναι οι ίδιοι σε αριθμό. Έχουν γίνει πολλοί χώροι παροχής υπηρεσιών, το airbnb άρχισε να …δουλεύει αρκετά και στη Θάσο. Από τα στοιχεία που έχουμε από τα ferry και το αεροδρόμιο δεν έχουμε μείωση επισκεπτών, ούτε από τις οδικές αφίξεις. Δεν υπάρχει όμως ο ίδιος τζίρος με πέρυσι στις τοπικές επιχειρήσεις, γι’ αυτό είναι και κάθε χρόνο πιο δύσκολα τα πράγματα. Τα νούμερα ευημερούν, οι επαγγελματίες όμως όχι», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παρασχούδης.

‘Είμαστε πολύ πιο ακριβοί από τις γειτονικές χώρες, όμως υποχρεωθήκαμε να είμαστε ακριβοί λόγω της βαριάς φορολογίας και δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε»

»Έχουν επικεντρωθεί όλοι στο θέμα των αφίξεων κι όχι των εσόδων κι αυτό δεν ισχύει μόνο για την περιοχή μας, αλλά για όλη την Ελλάδα. Είναι περισσότεροι οι επισκέπτες, ξοδεύουν λιγότερα. Αυτό πρέπει να αναστραφεί», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Όσον αφορά το γεγονός της φυγής επισκεπτών προς την Τουρκία ή την Αίγυπτο, ο κ. Παρασχούδης τόνισε: »Είμαστε πολύ πιο ακριβοί από τις γειτονικές χώρες, όμως υποχρεωθήκαμε να είμαστε ακριβοί λόγω της βαριάς φορολογίας και δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Υπάρχει μεγάλη ροή τουριστών προς τους γείτονές μας, το ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε. Κάποια στιγμή αυτές οι αγορές θα επανέρχονταν. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε, να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα πριν έρθουν τόσο κοντά μας».

»Σαφώς και ανθεί πλέον και στο νησί μας το airbnb. Άργησε να αρχίσει γιατί δεν υπήρχε η παραθεριστική κατοικία όπως σε άλλες περιοχές στο ηπειρωτικό τμήμα της Π.Ε. Καβάλας»

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία του νησιού ο κ. Παρασχούδης απάντησε: »Οι πληρότητες κυμαίνονται πάνω από 90%, ενώ φτάνουν ακόμη και το 100%. Το νησί από εδώ και στο εξής θα είναι γεμάτο, ιδίως τα ξενοδοχεία. Δύσκολα πλέον να βρεθεί άδειο δωμάτιο κι αν βρει θα το πληρώσει ακριβά ο επισκέπτης».

Σχετικά με το airbnb και αν υπάρχει νομιμότητα σε αυτό δήλωσε: »Αυτό θα φανεί όταν υπάρξει το όργανο ελέγχου. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος να ελέγχει αν είναι νόμιμο ή παράνομο δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Σαφώς και ανθεί πλέον και στο νησί μας. Άργησε να αρχίσει γιατί δεν υπήρχε η παραθεριστική κατοικία όπως σε άλλες περιοχές στο ηπειρωτικό τμήμα της Π.Ε. Καβάλας, αλλά πλέον πολλοί βγήκαν από το σπίτι τους για να το νοικιάσουν στο airbnb».

Εξαφανισμένοι οι Ρώσοι από τη Θάσο – Οι Τούρκοι δεν ήταν ποτέ βαρόμετρο για το νησί

Αναφορικά τέλος με τις αγορές που φέτος δεν »φάνηκαν» ιδιαίτερα στο νησί, ο κ. Παρασχούδης είπε: »Οι Τούρκοι ποτέ δεν ήταν δεδομένοι και δεν ήταν κρίσιμη μάζα για την περιοχή μας. Πέντε παραπάνω πέντε παρακάτω δεν ήταν βαρόμετρο. Εμείς έχουμε σαν βαρόμετρο τη βαλκανική αγορά, την ευρωπαϊκή αγορά και την ανατολική Ευρώπη κι εκεί πάμε καλά. Οι Ρώσοι από την άλλη έχουν εξαφανιστεί τελείως, είναι …σπάνιο είδος πλέον στο νησί. Είναι θέμα ισοτιμιών και φαίνεται πως όλοι έχουν γυρίσει ξανά στην Τουρκία».

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Καβάλα

Καμπανάκι για την μείωση των δρομολογίων στη γραμμή Πρίνος-Καβάλα

Μέτωπο Σωματείων και Συλλόγων απέναντι στο κέρδος των εφοπλιστών

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Θαλάσσιων Συγκοινωνιών, είναι η λύση στο πρόβλημα των δρομολογίων και της εξυπηρέτησης των αναγκών των τοπικών κοινωνιών της Καβάλας και της Θάσου, κατά την άποψη των εκπροσώπων οκτώ συνδικαλιστικών σωματείων και συλλόγων που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Δευτέρας 19 Οκτωβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Esperia στην Καβάλα, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στη θαλάσσια συγκοινωνία, που χειροτέρεψε λόγω της πανδημίας του covid-19. Στο κοινό μέτωπο συμμετέχουν: το σωματείο συνταξιούχων ναυτεργατών Καβάλας-Θάσου, το ενιαίο συνδικάτο ναυτεργατών Νομού Καβάλας, ο αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος Θάσου, ο πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο», το σωματείο συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Νομού Καβάλας «Η Ενσωμάτωση», το συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας-Θάσου και το σωματείο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας.

«Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχουμε τακτική, φθηνή και ασφαλή πρόσβαση με την Καβάλα. Κάθε κάτοικος του νησιού επιβαρύνεται με πρόσθετο οικονομικό κόστος γιατί είναι αναγκασμένος να ταξιδέψει μέσω Κεραμωτής. Επίσης οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που εκτός από οικονομικό κόστος επιδέχονται και επιπλέον ταλαιπωρία», είπε ο πρόεδρος του ενιαίου συνδικάτου συνταξιούχων ναυτεργατών, Αλέκος Λοβολούδης.

«Από το 2001 που ψηφίστηκε στη βουλή το θεσμικό πλαίσιο έκτρωμα για την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Απελευθερώνεται η ασυδοσία και η αυθαιρεσία των ναυτιλιακών εταιριών. Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο έχει να κάνει με την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών το με την Καβάλα και δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν για να γεμίζουν το θησαυροφυλάκιο τους οι εφοπλιστές», είπε.

Ο πρόεδρος του σωματείου ναυτεργατών, Μάλαμας Μαλαμίδης έκανε λόγο για την επιστολή που θα στείλουν στην γενική γραμματέα νησιωτικής πολιτικής Χριστιάνα Καλογήρου: “Οι ναυτιλιακές εντατικοποιούν τη δουλειά κρατώντας χαμηλό το επίπεδο των αμοιβών. Έχουμε αξιοποίηση της πανδημίας για παρατεταμένη ακινησία των πλοίων και οξύνουν το πρόβλημα της ανεργίας στις γραμμές μας. Η πλειοψηφία των ναυτεργατών εργάστηκε δύο μήνες ενώ όσοι είναι σε αναστολή έχουν πάρει επιδότηση 534 μόνο για τον Μάιο”.

Από τον αγροκτηνοτροφικό σύλλογο ο Νίκος Χρυσάφης είπε: «Καλούμε να αντισταθούμε σε αυτή την υποβάθμιση. Να στρατευτούν όλοι και να πάρουν πρωτοβουλίες. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι υπέρ των εφοπλιστών. Η γραμμή Καβάλας-Πρίνου θα λειτουργεί όταν τους συμφέρει και θα σταματάει όταν δεν τους συμφέρει. Όταν κάποιοι πανηγύριζαν με το ένα δρομολόγιο παραπάνω η κατάργηση του ενός δρομολογίου ήταν η καλύτερη απάντηση.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου το «Κάστρο» Λάμπρος Λαμπρινίδης σημείωσε: «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Ειδικά τώρα που υπάρχει το ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας».

Αυτό που ζητούν πέρα από την θέσπιση ικανοποιητικού αριθμού δρομολογίων είναι:

– Άδεια έγκρισης δρομολογίων με αυστηρά κριτήρια

– Υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση και υποχρέωση κατά την περίοδο ακινησίας των πλοίων, να καλύπτονται από άλλο πλοίο.

– Για κάθε πλοίο που δρομολογείται και στι δύο γραμμές να εκτελεί βάρδια πλοίου επιφυλακής μεταφοράς ασθενή.

– Επιπλέον οργανικές θέσεις.

– Επαρκείς λιμενικές εγκαταστάσεις για ασφαλή φορτοεκφόρτωση.

– Μείωση εισιτηρίων επιβατών και οχημάτων 50%, δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, στρατευμένους, φοιτητές, μαθητές.

– Οι ναυτεργάτες να έχουν λόγο στο πρόγραμμα των δρομολογίων.

– Στήριξη του Κέντρου Υγείας.

– Επίσης θέτουν το ζήτημα στήριξης του Κέντρου Υγείας με προσλήψεις σε γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό , υλικοτεχνική υποδομή.

– Μονάδα αιμοκάθαρσης και φαρμακείο ΕΟΠΥ.

Πηγή: Ελευθερία λόγου

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Ο Δήμος Θάσου κοντά στον πολίτη, δίνει χρήσιμες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ακολουθεί φυλλάδιο που περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου STEP-IN.

Είναι διαθέσιμο για όλους τους δημότες μας.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη θωράκιση των κατοικιών,
  • τρόπους μείωσης του κόστους θέρμανσης,
  • απλές συμβουλές που απαιτούν αποκλειστικά και μόνο αλλαγή κάποιων κακών συνηθειών χωρίς να επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης,
  • επιδοτούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιεχόμενα του φυλλαδίου που μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • να μειώσετε την κατανάλωση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας,
  • να εξοικονομήσετε χρήματα,
  • να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας και
  • να προστατεύσετε το περιβάλλον!

Λήψη φυλλάδιου

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Θάσος: Αναστέλλεται η λειτουργία σχολικών τμημάτων και του «Θεαγένη»

Μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού σε μικρούς μαθητές στη Θάσο αναστέλλεται για 14 μέρες η λειτουργία του Ε1 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένα και του 2ου (πρωινού) τμήματος του 2ου Νηπιαγωγείου του Λιμένα.

Επίσης, αναστέλλονται μέχρι και την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου όλες οι αθλητικές δραστηριότητες της ακαδημίας ποδοσφαίρου «Θεαγένης Θάσου».

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα