Connect with us

Νέα Θάσου

Η απονομή της δικαιοσύνης στη Θάσο και η παρουσίαση του 19ου τόμου των «Θασιακών»

Του Γεωργίου Γραμμένου,
Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

Η απονομή της δικαιοσύνης στη Θάσο ήταν ένα άγνωστο κεφάλαιο που άρχισε να διαφωτίζεται τα τελευταία χρόνια από ένα πλήθος ανακοινώσεων που έγιναν στα Θασιακά Συμπόσια από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Μια πρόσφατη απόφαση που αποφαίνεται ότι η Θάσος υπήρξε δορυάλωτη, ανάγκασε τους Θασίους να οργανώσουν ημερίδα για να ακουσθούν οι απόψεις των ειδικών πάνω σε δύο θέματα. Το πρώτο θέμα ήταν, αν είχε εφαρμογή   η χρησικτησία στις Νέες Χώρες, και το δεύτερο, αν η Θάσος υπήρξε δορυάλωτη.

Από σειρά φιρμανίων και αποφάσεων του Ιεροδικείου Θάσου αποδείχτηκε ότι ο θεσμός της χρησικτησίας είχε εφαρμογή στη Θάσο, αφού οι Οθωμανοί έκαναν χρήση των όρων «αρχαιόθεν», «παλαιόθεν», «από αρχαιοτάτων χρόνων», «κατά τα υφιστάμενα έθιμα», γεγονός που έγινε αποδεκτό και από τους καθηγητές της Νομικής Σχολής Κωνσταντίνο Βαβούσκο και Χαράλαμπο Παπαστάθη. Μια νέα ανακοίνωση έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει το γεγονός της εφαρμογής της χρησικτησίας στη Θάσο. Είναι του επίτιμου Προέδρου Εφετών Λάζαρου Κοεμτζόπουλου, που αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι έκαναν χρήση και της τριακονταετίας του βυζαντινορωμαϊκού δικαίου και της δεκαετούς παραγραφής. Φιρμάνι μάλιστα του σουλτάνου Σελίμ Γ΄, που απευθύνεται στον ιεροδίκη Θάσου το Δεκέμβριο του 1791, αναφέρει να μην κάνει χρήση της τριακονταετίας του βυζαντινορωμαϊκού δικαίου αλλά της δεκαετούς παραγραφής, γιατί δεν εισακούονταν αγωγαί περί γαιών μετά παρέλευση δεκαετίας. Η παραγραφή, λοιπόν, έχει σχέση με τη χρησικτησία. Χωρίς χρησικτησία δεν επέρχεται παραγραφή. Η επίκληση ότι ο Αστικός Οθωμανικός Κώδικας δεν αναφέρει τη χρησικτησία αλλά μόνο τη νομή και  κατοχή είναι εσφαλμένη, γιατί χωρίς χρήση δεν έχουμε νομή. Έπειτα ο νόμος «περί γαιών» αναφέρει τη χρησικτησία, αφού στο άρθρο 78 ρητά ορίζει ότι εκείνος που καταλαμβάνει και καλλιεργεί δημοσίας γαίας επί δεκαετία γίνεται κύριος δια χρησικτησίας.

Κι ερχόμαστε τώρα στο ερώτημα αν η Θάσος υπήρξε δορυάλωτη. Μα καμιά ιστορική πηγή δεν αναφέρει ότι υπήρξε δορυάλωτη. Απεναντίας όλοι οι ιστορικοί της Άλωσης, όλες οι πηγές των Δυτικών, όλοι οι νεότεροι ιστορικοί και νομικοί, που ασχολήθηκαν με το θέμα, όλοι συμφωνούν ότι η Θάσος δεν υπήρξε δορυάλωτη. Το γεγονός ότι η Θάσος δεν αναφέρεται στο νόμο 998/1979, δεν αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις, επειδή ανιστόρητος συντάκτης του νόμου δεν την συμπεριέλαβε στις εξαιρέσεις, Ο νόμος εξαιρεί από το τεκμήριο της απόδειξης τις περιοχές που δεν κατακτήθηκαν. Και η Θάσος δεν κατακτήθηκε, επομένως υπάγεται στις εξαιρέσεις. Τούτο, άλλωστε, λύθηκε και από δικαστικούς λειτουργούς που ξεχώρισαν για το ήθος και τη νομομάθειά τους. Γι’ αυτό και προσπερνούν το τυπικό μέρος του νόμου και αποφαίνονται ότι η παράλειψη της Θάσου από τις εξαιρέσεις αποτελεί δικονομικό προνόμιο υπέρ του Δημοσίου και όχι γενεσιουργό αιτία του δικαιώματος. Καθήκον του δικαστή είναι να προσπερνά τον τύπο και να προχωρεί στην ουσία και να μην επικαλείται ως απόδειξη την παράλειψη του νομοθέτη με το σκεπτικό ότι ήταν σαφής η τοποθέτησή του να μην συμπεριλάβει τη  Θάσο στις εξαιρέσεις, τη στιγμή που δεν συμπεριέλαβε και τη Μάνη, αλλά όταν ξεσηκώθηκαν οι Μανιάτες, ψηφίστηκε ειδική διάταξη γι’ αυτούς, που σημαίνει ότι η εξαίρεση έγινε από άγνοια του νομοθέτη.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν στην ημερίδα της Θάσου από εξαίρετους δικαστικούς λειτουργούς έρχονται να διαφωτίσουν νομικά θέματα που απασχολούν σήμερα τη δικαιοσύνη. Ο 19ος τόμος των «Θασιακών» θα αποτελέσει βασικό νομικό εγχειρίδιο και για τους συναδέλφους μου και για τους δικαστές που απονέμουν δικαιοσύνη. Οι εμπνευστές της οργάνωσης της ημερίδας αυτής μας έχουν προσφέρει ένα έργο ανεκτίμητο.

Πηγη: kavalawebnews.gr

Νέα Θάσου

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον τουρισμό στη Θάσο

Ενθαρρυντικά-τα-μηνύματα-για-τον-τουρισμό-στη-Θάσο

Την ικανοποίησή του για την τουριστική κίνηση που καταγράφεται στη Θάσο τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζει ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει με ποσοστά λίγο κάτω από αυτήν του 2019, που ήταν ούτως ή άλλως μια χρονιά ορόσημο για το νησί.

Δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντική την τουριστική κίνηση στη Θάσο, η απόφαση της κυβέρνησης της Ρουμανίας να εντάξει την Ελλάδα στις «κόκκινες» χώρες, υποστηρίζει ο δήμαρχος Θάσου

Ο Λευτέρης Κυριακίδης δηλώνει αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση στη Θάσο το επόμενο διάστημα, ενώ αναφέρεται και στο θέμα της απόφασης της κυβέρνησης της Ρουμανίας, να εντάξει την Ελλάδα στις «κόκκινες» χώρες. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, η απόφαση αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την τουριστική κίνηση στο νησί της Θάσου.

«Η απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης αναμφίβολα θα έχει κάποια επίπτωση, γιατί κανείς δεν θέλει επιστρέφοντας στη χώρα του από τις διακοπές να μπει σε καραντίνα. Μέχρι και τώρα δείχνει πάντως ότι δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το νησί και δεν στέκουν τίτλοι ότι το νησί αδειάζει, χάνεται η χρονιά, ότι καταστρέφεται κλπ, δεν έχουμε τέτοιες καταστάσεις. Σίγουρα θα υπάρξουν κι αυτοί που ίσως δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει και που δεν θα θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό. Θα είναι ένα μικρό πλήγμα, όχι όμως τόσο μεγάλο που να μιλάμε για καταστροφή. Άλλωστε καθημερινά διαπιστώνουμε ότι τα πλοία πηγαίνουν κι έρχονται γεμάτα, η ροή είναι ικανοποιητική και μην ξεχνάμε ότι ο Αύγουστος είναι ένας μήνας αδειών και για τους Έλληνες. Ήδη τα τελευταία 24ωρα ήρθαν και οι πρώτοι Βρετανοί, θα συνεχίσουμε και θεωρώ ότι θα πάμε καλά», αναφέρει σχετικά ο δήμαρχος Θάσου.

«Θα τολμήσω να πω ότι είμαστε πολύ λίγο κάτω από το 2019, παρότι θεωρώ ότι δεν πρέπει να έχουμε πάντα και σε κάθε κουβέντα το 2019 ως δεδομένο…»

Μάλιστα ο κ. Κυριακίδης υπογραμμίζει ότι δεν θα πρέπει διαρκώς να έχουμε στο μυαλό μας ως μέτρο σύγκρισης το 2019, που ήταν η καλύτερη τουριστικά περίοδος για τη Θάσο, αλλά και για όλη την χώρα.

«Θα τολμήσω να πω ότι είμαστε πολύ λίγο κάτω από το 2019, παρότι θεωρώ ότι δεν πρέπει να έχουμε πάντα και σε κάθε κουβέντα το 2019 ως δεδομένο, επειδή ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Δεν είναι δίκαιο να την έχουμε ως δεδομένο. Δεν σημαίνει ότι αν δεν φτάσουμε το ποσοστό εκείνης της χρονιάς δεν θα είναι καλή η φετινή χρονιά ή να μιλάμε για καταστροφή. Αυτή τη στιγμή ο Ιούλιος έδειξε ήδη ότι είμαστε κοντά στο 2019 κι ελπίζουμε και τον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο τα πράγματα να είναι ακόμη καλύτερα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Κυριακίδης.

Συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατ’ οίκον από τον δήμο Θάσου σε άτομα με χρόνια προβλήματα μετακίνησης

Ο δήμος Θάσου σε συνεργασία με την 4η Υ.ΠΕ., στο πλαίσιο της εκστρατείας του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του τείχους ανοσίας των πολιτών μέσω της εμβολιαστικής τους κάλυψης, οργανώνουν κατ’ οίκον εμβολιασμούς σε άτομα με χρόνια προβλήματα μετακίνησης μέχρι και τις 06 Αυγούστου 2021.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Θάσου και στο τηλέφωνο: 2593350132 ή στο email: kkdthassou@hotmail.com.

«Ο εμβολιασμός, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί το σημαντικότερο μέσο για την ενίσχυση του τείχους ανοσίας των πολιτών από την COVID19. Ο δήμος Θάσου συμβάλει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, στη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του νησιού συνδράμοντας και στον κατ’ οίκον εμβολιασμό πολιτών της Θάσου που λόγω προβλημάτων υγείας το επιθυμούν, αλλά δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν», τονίζει σχετικά με το θέμα ο Λευτέρης Κυριακίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Μια μουσική βραδιά στις «Αποθήκες Μεταλλείων»

Μια-μουσική-βραδιά-στις-«Αποθήκες-Μεταλλείων»

Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις της ΔΗ.ΚΕ.Θ. βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς υλοποιούνται εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις για παιδιά και μουσικές βραδιές, με ιδιαίτερη προσοχή και προφυλάξεις λόγω της πανδημίας του Covid 19.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει σε μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά που πραγματοποιήθηκε στις «Αποθήκες Μεταλλείων». Δυο καταξιωμένοι Μουσικοί, ο Μιχάλης Πρεπόνης (σαξόφωνο) και ο Γιάννης Τσίγκας (ηλεκτρική κιθάρα), κατόρθωσαν να εντυπωσιάσουν το κοινό, ξεπερνώντας ένα αναπάντεχο τεχνικό πρόβλημα, έχοντας και τη συνδρομή του Λεωνίδα Βλάχου (τρομπέτα).

Οι Μουσικοί, δημιούργησαν με τις νότες τους μια ιδιαίτερη μουσική ατμόσφαιρα υπό το φως του φεγγαριού, στο μοναδικό χώρο των «Αποθηκών Μεταλλείων». Με τη θέληση, το ταλέντο, τις ιδιαίτερες ικανότητες και τη «μουσική γνώση» τους, πέτυχαν να κερδίσουν το κοινό και να αφήσουν μια “μουσική υπόσχεση”, που την εκμαίευσε το ίδιο κοινό: μια νέα εμφάνιση τους στο νησί της Θάσου.

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Ελεγχόμενη κυκλοφορία στο σύνολο των δασών της Θάσου

Ελεγχόμενη-κυκλοφορία-στο-σύνολο-των-δασών-της-Θάσου

Λόγω επικράτησης συνθηκών υψηλού κίνδυνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς στη Θάσο, με απόφαση του Έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου που συνεδρίασε σήμερα 04-08-2021, έπειτα από Πρόσκληση του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου κ. Κωνσταντίνου Κοντογεωργίου, αποφασίσθηκε η ελεγχόμενη κυκλοφορία στο σύνολο των δασικών εκτάσεων της Θάσου και η ενίσχυση στο μέτρο του δυνατού όλων των διαθέσιμων δυνάμεων.

Προς τούτο, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι:

  1. Από 04-08-2021 και μέχρι νεωτέρας θα πραγματοποιείται ελεγχόμενη κυκλοφορία πολιτών και μέσων εντός του συνόλου των δασικών εκτάσεων στις δασικές περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου ΘΑΣΟΥ.
  2. Απαγορεύονται τις ημέρες αυτές εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς.
  3. Οι μόνιμοι κάτοικοι που δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές, παρακαλούνται όπως συνεργάζονται με τις υπηρεσίες εφαρμογής των μέτρων.

 

Πηγή: KavalaWebNews

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα