Connect with us

Νέα Θάσου

Η απονομή της δικαιοσύνης στη Θάσο και η παρουσίαση του 19ου τόμου των «Θασιακών»

Του Γεωργίου Γραμμένου,
Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας

Η απονομή της δικαιοσύνης στη Θάσο ήταν ένα άγνωστο κεφάλαιο που άρχισε να διαφωτίζεται τα τελευταία χρόνια από ένα πλήθος ανακοινώσεων που έγιναν στα Θασιακά Συμπόσια από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και διακεκριμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Μια πρόσφατη απόφαση που αποφαίνεται ότι η Θάσος υπήρξε δορυάλωτη, ανάγκασε τους Θασίους να οργανώσουν ημερίδα για να ακουσθούν οι απόψεις των ειδικών πάνω σε δύο θέματα. Το πρώτο θέμα ήταν, αν είχε εφαρμογή   η χρησικτησία στις Νέες Χώρες, και το δεύτερο, αν η Θάσος υπήρξε δορυάλωτη.

Από σειρά φιρμανίων και αποφάσεων του Ιεροδικείου Θάσου αποδείχτηκε ότι ο θεσμός της χρησικτησίας είχε εφαρμογή στη Θάσο, αφού οι Οθωμανοί έκαναν χρήση των όρων «αρχαιόθεν», «παλαιόθεν», «από αρχαιοτάτων χρόνων», «κατά τα υφιστάμενα έθιμα», γεγονός που έγινε αποδεκτό και από τους καθηγητές της Νομικής Σχολής Κωνσταντίνο Βαβούσκο και Χαράλαμπο Παπαστάθη. Μια νέα ανακοίνωση έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει το γεγονός της εφαρμογής της χρησικτησίας στη Θάσο. Είναι του επίτιμου Προέδρου Εφετών Λάζαρου Κοεμτζόπουλου, που αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι έκαναν χρήση και της τριακονταετίας του βυζαντινορωμαϊκού δικαίου και της δεκαετούς παραγραφής. Φιρμάνι μάλιστα του σουλτάνου Σελίμ Γ΄, που απευθύνεται στον ιεροδίκη Θάσου το Δεκέμβριο του 1791, αναφέρει να μην κάνει χρήση της τριακονταετίας του βυζαντινορωμαϊκού δικαίου αλλά της δεκαετούς παραγραφής, γιατί δεν εισακούονταν αγωγαί περί γαιών μετά παρέλευση δεκαετίας. Η παραγραφή, λοιπόν, έχει σχέση με τη χρησικτησία. Χωρίς χρησικτησία δεν επέρχεται παραγραφή. Η επίκληση ότι ο Αστικός Οθωμανικός Κώδικας δεν αναφέρει τη χρησικτησία αλλά μόνο τη νομή και  κατοχή είναι εσφαλμένη, γιατί χωρίς χρήση δεν έχουμε νομή. Έπειτα ο νόμος «περί γαιών» αναφέρει τη χρησικτησία, αφού στο άρθρο 78 ρητά ορίζει ότι εκείνος που καταλαμβάνει και καλλιεργεί δημοσίας γαίας επί δεκαετία γίνεται κύριος δια χρησικτησίας.

Κι ερχόμαστε τώρα στο ερώτημα αν η Θάσος υπήρξε δορυάλωτη. Μα καμιά ιστορική πηγή δεν αναφέρει ότι υπήρξε δορυάλωτη. Απεναντίας όλοι οι ιστορικοί της Άλωσης, όλες οι πηγές των Δυτικών, όλοι οι νεότεροι ιστορικοί και νομικοί, που ασχολήθηκαν με το θέμα, όλοι συμφωνούν ότι η Θάσος δεν υπήρξε δορυάλωτη. Το γεγονός ότι η Θάσος δεν αναφέρεται στο νόμο 998/1979, δεν αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις, επειδή ανιστόρητος συντάκτης του νόμου δεν την συμπεριέλαβε στις εξαιρέσεις, Ο νόμος εξαιρεί από το τεκμήριο της απόδειξης τις περιοχές που δεν κατακτήθηκαν. Και η Θάσος δεν κατακτήθηκε, επομένως υπάγεται στις εξαιρέσεις. Τούτο, άλλωστε, λύθηκε και από δικαστικούς λειτουργούς που ξεχώρισαν για το ήθος και τη νομομάθειά τους. Γι’ αυτό και προσπερνούν το τυπικό μέρος του νόμου και αποφαίνονται ότι η παράλειψη της Θάσου από τις εξαιρέσεις αποτελεί δικονομικό προνόμιο υπέρ του Δημοσίου και όχι γενεσιουργό αιτία του δικαιώματος. Καθήκον του δικαστή είναι να προσπερνά τον τύπο και να προχωρεί στην ουσία και να μην επικαλείται ως απόδειξη την παράλειψη του νομοθέτη με το σκεπτικό ότι ήταν σαφής η τοποθέτησή του να μην συμπεριλάβει τη  Θάσο στις εξαιρέσεις, τη στιγμή που δεν συμπεριέλαβε και τη Μάνη, αλλά όταν ξεσηκώθηκαν οι Μανιάτες, ψηφίστηκε ειδική διάταξη γι’ αυτούς, που σημαίνει ότι η εξαίρεση έγινε από άγνοια του νομοθέτη.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν στην ημερίδα της Θάσου από εξαίρετους δικαστικούς λειτουργούς έρχονται να διαφωτίσουν νομικά θέματα που απασχολούν σήμερα τη δικαιοσύνη. Ο 19ος τόμος των «Θασιακών» θα αποτελέσει βασικό νομικό εγχειρίδιο και για τους συναδέλφους μου και για τους δικαστές που απονέμουν δικαιοσύνη. Οι εμπνευστές της οργάνωσης της ημερίδας αυτής μας έχουν προσφέρει ένα έργο ανεκτίμητο.

Πηγη: kavalawebnews.gr

Νέα Θάσου

Θάσος: Αναστέλλεται η λειτουργία σχολικών τμημάτων και του «Θεαγένη»

Μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού σε μικρούς μαθητές στη Θάσο αναστέλλεται για 14 μέρες η λειτουργία του Ε1 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιμένα και του 2ου (πρωινού) τμήματος του 2ου Νηπιαγωγείου του Λιμένα.

Επίσης, αναστέλλονται μέχρι και την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου όλες οι αθλητικές δραστηριότητες της ακαδημίας ποδοσφαίρου «Θεαγένης Θάσου».

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης εις Μνήμη του Πρωτοπρεσβύτερου Ποιητή Γεωργίου Ι. Διαμαντόπουλου. Με θέμα ꓽ «Υπάρχουν Άνθρωποι»

Ο Δήμος Θάσου και η ΔΗ.ΚΕ.Θ. διοργανώνουν εις μνήμη του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα εμπνευσμένο από το Βραβευμένο ποίημα του:

« Υπάρχουν Άνθρωποι».

Δημιουργούμε και Εμπνεόμαστε έναν όμορφο κόσμο με οράματα, αξίες, ιδανικά και καλοσύνη. Κάθε ποίημα με άλλο θέμα θα απορρίπτεται.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στο Καλογερικό Θάσου με υπεύθυνους  του διαγωνισμού τον Πρόεδρο της ΔΗ.ΚΕ.Θ. κ Γεώργιο Κουτσουμανή και την Ποιήτρια – Πολιτικό Επιστήμονα κ Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου.

Κριτική Επιτροπή για τους Ενήλικες:

 • Χρυσούλα Βαρβέρη- Βάρρα Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας

Λογοτεχνών «Θεά Αθηνά»  Ακαδημαϊκός Φλωρεντίας και Ρώμης.

 • Γεωργία Αλεξίου Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου

Ελλάδος  Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας.

 • Δημήτριος Μπουκώνης Πρόεδρος της Αμφικτυονίας

Ελληνισμού – Συγγραφέας.

 • Ιωάννης Διαμ. Χαρτοφύλης Εκδότης και Διευθυντής της Εφημερίδας «Νισυριακά Νέα» Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου

« Γνωμαγόρας» – Λαογράφος.

 • Δημήτρης Κρανιώτης Ιατρός Ειδικός Παθολόγος Ποιητής, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας Πρόεδρος  22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (Λάρισα 2011) Διδάκτωρ Λογοτεχνίας και Ακαδημαϊκός στην Ιταλία.

Κριτική Επιτροπή για τους  Μαθητές:

 • Κωνσταντίνος Πατούρης Εκπαιδευτικός Διδάκτωρ της Ιστορίας της Εκπαίδευσης Μελετητής Αρχείων- Δημοσιογράφος Εκδότης της Εφημερίδας « Νισυριακά Νέα».
 • Καλλιόπη Χρτοφύλη- Καραγιώργη Τέως Πρόεδρος του Πανισυριακού Συλλόγου Ρόδου « Η Πορφυρίς» (Αμερική).
 • Δημήτριος Ψηλός Επίτιμος Πρόεδρος της Αδελφότητας Μελισσουργών Άρτας « Ο Άγιος Νικόλαος» Εκδότης του Περιοδικού «Μελισσουργός».
 • Έρικα Αθανασίου Δημοσιογράφος  Συγγραφέας, Οικονομολόγος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Εκδότης της Εφημερίδας « Κηφισιά ».
 • Ματίνα Δαραβάνη, Κοινωνική Λειτουργός, Ποιήτρια.

Υπεύθυνη για την σύσταση των δύο Κριτικών Επιτροπών  και Πρόεδρος τους είναι η κυρία Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, Πολιτικός Επιστήμονας – Ποιήτρια – Πεζογράφος.

Το Άνοιγμα του Διαγωνισμού σε Διεθνή θα το βοηθήσουν οιꓽ

α) Πηνελόπη Τσουκάτου Διευθύντρια – Εκδότρια επί σειρά ετών της  Ιστορικής   Εφημερίδας όλων των Κωνσταντινουπολιτών «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ».

β) Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος  Ιατρός κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης.

γ) Η Εκπαιδευτικός από το Μπρούκλιν της Αμερικής κα Ευφροσύνη Mancini.

δ) Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτιστικής Κατωκοπιάς Κύπρου κ. Γεώργιος Μιχαηλίδης.

Έναρξη του Διαγωνισμού ορίζεται η 11η Οκτωβρίου  2020 και λήξη η  28η Μαρτίου 2021 ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κοίμηση του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής στον Διαγωνισμό

 • Τα ποιήματα του Διαγωνισμού θα χωρίζονται σύμφωνα με την ηλικία των Ποιητών ως εξής ꓽ
 • Από 6 έως και 12 ετών ( μαθητές Δημοτικού), από 13 έως και 18 ετών, (μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου) και από 18 και άνω ( Ενήλικες).
 • Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με ένα μόνο ποίημα
 • Το κάθε Ποίημα πρέπει να είναι μέχρι 30 στίχους όχι παραπάνω.  ( ή και λιγότερους).
 • Ο τρόπος έκφρασης μπορεί να είναι ελεύθερος στίχος ή και ομοιοκατάληκτος.
 • Δεν θα χρειαστούν ψευδώνυμα αλλά τα πραγματικά στοιχεία του κάθε Ποιητή γραμμένα στο κάτω δεξί μέρος του ποιήματος του. (Όνομα, Επίθετο, Ηλικία, Διεύθυνση, Τηλέφωνα, e mail).

 

 • Το θέμα είναι εμπνευσμένο από το Βραβευμένο Ποίημα  του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου, «Υπάρχουν Άνθρωποι», το οποίο παραθέτουμε  παραπάνω.
 • Θα γίνουν δεκτά Ποιήματα μόνο Ανθρωπιστικού Περιεχομένου.

Οι συμμετοχές θα στέλνονται μόνο  με e mail λόγω covid 19 και στις δύο διευθύνσεις που ακολουθούν.

politismosthassos@yahoo.com  και  adromachi.thassos@yahoo.gr

Στα πρώτα βραβεία ως έπαθλο θα δοθούν  μαρμάρινα γλυπτά του Θάσιου  δημιουργού Κωνσταντίνου Λόβουλου ενώ στα δεύτερα και τρίτα βραβεία πίνακες ζωγραφικής Θάσιων δημιουργών. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν έπαινοι συμμετοχής και βιβλία.

Ο Δήμος Θάσου  και η ΔΗ.ΚΕ.Θ. στηρίζοντας τον Ποιητικό Διαγωνισμό που διοργανώνεται και θέλοντας να προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στην Πολιτιστική Εξέλιξη του Νησιού της Θάσου, αλλά και στην Διεθνή προβολή του μέσω της  Τέχνης, παρέχει την φιλοξενία της Κριτικής Επιτροπής και των πρώτων βραβευμένων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Θάσου

Χορωδίες δήμου θάσου 2020

Για μια ακόμη χρονιά η Διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θάσου και ο πρόεδρος Κουτσουμανής Γεώργιος με την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου Ελευθέριου Κυριακίδη, συνεχίζουν απρόσκοπτα την λειτουργία των τμημάτων της Παιδικής, Νεανικής και Μικτής Χορωδίας του Δήμου Θάσου.

Η Χορωδία δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους του νησιού μας να συνευρεθούν, να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν, να διδαχθούν, να συσφίξουν δεσμούς μεταξύ τους και φυσικά να ψυχαγωγηθούν.

Η χορωδία του Δήμου Θάσου με τις δράσεις της, εκτός των άλλων, στοχεύει στην αγωγή της ψυχής και στην ένωση των γενεών μέσα από την τέχνη. Η μουσική, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τους ανθρώπους.

Η Χορωδία μας εξακολουθεί να χαρίζει μοναδικές στιγμές και έντονα συναισθήματα στους ακροατές, αλλά παράλληλα και μοναδική εμπειρία στα μέλη της. Το κίνητρό της η απλόχερη προσφορά αγάπης, όπως γράφει ο ποιητής,

«Γλυκιά ζωή,

μπροστά μας μια καινούργια αρχή,

στους ουρανούς, στη γη παντού μαζί,

η αγάπη πάντα θα μας οδηγεί!»

Στα μέλη της Χορωδίας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο Ελλήνων αλλά και ξένων συνθετών, στιχουργών και ποιητών. Τραγούδια που ξεχωρίζουν για τον μελωδικό τους πλούτο συνθέτουν το ρεπερτόριό της, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό.

Η Διοίκηση του Δήμου Θάσου με στοχευόμενες ενέργειες προσβλέπει στην διατήρηση της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην αναβάθμιση των Πολιτιστικών δράσεων στο νησί μας.

Η συμμετοχή στα τμήματα των Χορωδιών είναι εντελώς δωρεάν και όλα τα μέσα παρέχονται από τον Δήμο Θάσου.

Η ευθύνη διδασκαλίας και οργάνωσης των Χορωδιών έχει ανατεθεί στην καθηγήτρια μουσικής, διπλωματούχο πιάνου, Πελαγία Αναγνωστάκη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6977859358.

Τα τμήματα λειτουργούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΗ.Κ.Ε.Θ., τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα ως εξής:

Παρασκευή, 19:30 Αρσανάς, Σκάλα Ποταμιάς.

Σάββατο, 17:00 Καλογερικό, Παιδική – Νεανική.

Σάββατο, 18:30 Καλογερικό, Μικτή.

Κυριακή, 17:00 Δημοτικό Σχολείο Λιμεναρίων, Παιδική – Νεανική.

Τις Χορωδίες διευθύνει εθελοντικά η μαέστρος Αργυρώ Παπαλάσκαρη.

Συνέχεια ανάγνωσης
Διαφήμιση1

Προτεινόμενα