Connect with us

Αγροτικά

frost.minagric.gr: Έγκαιρη προειδοποίηση των αγροτών για φαινόμενα παγετού

frostminagric.gr:-Έγκαιρη-προειδοποίηση-των-αγροτών-για-φαινόμενα-παγετού

O παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου. Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Παγετό έχουμε όταν η  θερμοκρασία του αέρα γίνει  ίση η μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).

Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ανέπτυξε εφαρμογή «Προειδοποιήσεων Παγετού» (https://frost.minagric.gr/) η οποία παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους Γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Η πρόγνωση του παγετού αφορά τις επόμενες τρεις ημέρες, με ωριαίο χρονικό βήμα, και παρέχεται σε τρία επίπεδα πληροφόρησης. Στο πρώτο επίπεδο, η χώρα χωρίζεται σε 325 γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2m. Δεδομένου ότι η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον Γεωγραφικών συστημάτων Πληροφοριών υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης του χάρτη  της χώρας ώστε να εντοπιστεί συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος (αγροτεμάχιο). Με την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου παρέχεται το  δεύτερο επίπεδο πληροφόρησης που αφορά αναλυτική εξειδικευμένη πρόγνωση στο επιλεγμένο σημείο. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται με χρωματικό κώδικα η ωριαία εξέλιξη του παγετού στην διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Στο τρίτο επίπεδο πληροφόρησης παρουσιάζεται η ωριαία  εξέλιξη του φαινομένου, με χρωματικό κώδικα, σε χωρική  ανάλυση 500μΧ500μ για το σύνολο της χώρας. Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Στις αρχές Μαρτίου η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για κινητό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αγροτικά

Επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Επανασύσταση-του-ζωικού-κεφαλαίου-ζητούν-οι-κτηνοτρόφοι

Για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, τα ζώα των οποίων θανατώθηκαν λόγω της ευλογιάς και του αφθώδους πυρετού, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος.
”Είναι πολύ νωρίς ακόμη για τον αφθώδη πυρετό, καθώς έχουμε συνεχώς κρούσματα, όπως και στην ευλογιά, αλλά στο νησί της Λέσβου υπάρχει έξαρση όσον αφορά τον αφθώδη. Από ‘κεί και πέρα για τα υπόλοιπα περιμένουμε να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, 6 μήνες λέει το πρωτόκολλο, αλλά πρέπει να βλέπουμε και την κάθε περιοχή τοπικά για να δούμε πώς θα γίνει η επανασύσταση”, ανέφερε αρχικά ο κ. Δημόπουλος.

Δεν υπάρχει λογική να παίρνεις αποφάσεις για μέτρα όπως είναι και το κλείσιμο των ζώων

”Πολλοί συνάδελφοι μου ζήτησαν να γίνει επανασύσταση με άλλου είδους ζώα που δεν νοσούν από την ευλογιά όπως είναι τα γίδια, αλλά δεν τους αφήνουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Το θέμα δεν είναι να μην αφήνεις και να παρατείνεις την περίοδο ανεργίας των κτηνοτρόφων, αλλά να τους αποζημιώνεις για αυτή σου την απόφαση. Το λέμε ξεκάθαρα κι ετοιμάζουμε να αποστείλουμε στον υπουργό έγγραφο, διότι δεν υπάρχει λογική να παίρνεις αποφάσεις για μέτρα όπως είναι και το κλείσιμο των ζώων, ώστε υποχρεωτικά να μη βγαίνουν από τον στάβλο για τη μη μετάδοση της αρρώστιας όπου κι εκεί δεν υπάρχει καμία αποζημίωση αυτή τη στιγμή, η οποία θα έπρεπε να είναι της τάξης των 45€ τον μήνα για το κάθε ζώο”, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας.

Κοντεύει το 1 δισ. ευρώ η ζημιά

”Φυσικά όταν δεν αποζημιώνεις, λες σε όλο τον κόσμο ότι δεν υπάρχει ζημιά. Η ζημιά αυτή όμως κοντεύει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το υπουργείο έχει ξοδέψει ελάχιστα χρήματα για να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τελικά επωμίζονται όλη αυτή τη ζημιά. Δεν θα ήταν μπερδεμένη η κατάσταση, αν από την αρχή εφαρμόζονταν πολιτικές, οι οποίες θα βοηθούσαν αυτόν που υφίσταται τη ζημιά. Λένε για παράδειγμα κλείστε τα κοπάδια μέσα. Ποιος θα πληρώσει αυτήν την εντολή που δίνει η ελληνική πολιτεία; Ο κτηνοτρόφος πάλι; Δεν αφήνουμε τα γίδια να βγούνε στη βοσκή. Τα γίδια δεν νοσούν μπορούν όμως να μεταδώσουν το νόσημα. Ναι αλλά πρέπει να βλέπουμε και τοπικά το κάθε θέμα γιατί υπάρχουν περιοχές για παράδειγμα όπου για 30 km γύρω κτηνοτρόφος στον Έβρο δεν είχε κοπάδι κι ήταν υποχρεωμένος να κλείνει τα ζώα μέσα. Δεν νομίζω να έχει αυτό λογική”, επισήμανε ακόμη ο Νίκος Δημόπουλος.

Άδικα τα οριζόντια μέτρα

”Άρα θα πρέπει να δούμε και τοπικά τα θέματα. Αυτά μπορεί να τα δει η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Μπορεί μία περιοχή να είναι απομονωμένη, εκεί δεν θα πρέπει να δοθεί μία διαφορετική εντολή; Το οριζόντιο πάντοτε είναι άδικο και δημιουργεί προβλήματα. Το βασικό είναι να σκύψουν στο πρόβλημα και να αποζημιώσουν αυτούς τους ανθρώπους που τους άφησαν άνεργους, καθώς υπάρχουν πολλοί που από τον Αύγουστο του 2024 είναι άνεργοι λόγω της ευλογίας. Κοντεύουμε τα δύο χρόνια. Πώς αυτοί οι άνθρωποι επιβιώνουν; Με τα 70€ το ζώο που δόθηκαν σαν αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος; Θα πρέπει να δούμε ποια είναι πραγματικά η απώλεια εισοδήματος κι όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα να δοθούν αυτά τα χρήματα”, υπογράμμισε καταληκτικά ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες των Τεναγών Φιλίππων

Πρέπει-να-δοθούν-αποζημιώσεις-στους-αγρότες-των-Τεναγών-Φιλίππων

«Προσπαθούμε να αναδεικνύεται και να περαμένει ψηλά το θέμα των πλημμυρών στα Τενάγη των Φιλίππων, καθώς η ζημιά είναι τεράστια. Είναι πλημμυρισμένος όλος ο κάμπος σε μια τεράστια έκταση, πάνω από 30.000 στρέμματα».
Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, Γρηγόρης Γρουζίδης, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καβάλας, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Τενάγη των Φιλίππων.

Η χρονιά είναι χαμένη

”Οι αγρότες της περιοχής αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, η χρονιά είναι χαμένη. Πρέπει να δοθεί γρήγορα αποζημίωση στους πληγέντες και φυσικά να υλοποιηθούν τα έργα που χρειάζονται, ώστε να μην δούμε ξανά τέτοιου είδους φαινόμενα και τέτοιας έκτασης ζημιές. Σε πρώτη φάση πρέπει να καθαριστούν τα πάντα και φυσικά χρειάζεται κι ένα μεγάλο έργο στην περιοχή για να μπορέσει να ορθοποδήσει για τα επόμενα τουλάχιστον 20 με 30 χρόνια. Το έργο που υπάρχει έγινε πριν από έναν αιώνα κι έχει φτάσει στα όριά του. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τότε και κλιματολογικά, αλλά και τοπικά ζητήματα που αφορούν την μορφολογία του εδάφους και του κάμπου, ώστε να χρειάζεται άμεσα παρέμβαση για να ανακουφιστεί γενικά η περιοχή”, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Γρουζίδης.

Ούτε τον Ιούνιο δεν θα φύγουν τα νερά

”Το πρόβλημα τα τελευταία 20 χρόνια είναι ότι ή θα έχουμε πλημμύρα ή ξηρασία. Πλημμύρα σε τέτοια έκταση όπως η φετινή είχαμε να δούμε πολλά χρόνια και σε τέτοιο χρόνο. Είχαμε πλημμύρες και παλιότερα, αλλά τον Μάρτιο με Απρίλιο μπορούσαν να σπείρουν. Φέτος δεν θα φύγουν ούτε τον Ιούνιο αυτά τα νερά. Η κατάσταση είναι τραγική. Προσπαθούμε να σηκώσουμε το θέμα, γιατί δεν ενδιαφέρεται κανένας, δεν βλέπουμε καμία κίνηση για να υπάρχουν λύσεις και να δοθούν και σαφή χρονοδιαγράμματα και στους αγρότες για το τι θα γίνει. Η καλλιεργητική χρόνια είναι σε εξέλιξη, κάποια στιγμή θα τελειώσει και αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έχουν εισόδημα. Μιλάμε για πάρα πολύ κόσμο”, υπογράμμισε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Αγροτικά

Επίσκεψη Μ. Λαζαρίδη στα κτηνιατρικά εργαστήρια  του ΥΠΑΑΤ

Επίσκεψη-Μ.-Λαζαρίδη-στα-κτηνιατρικά-εργαστήρια -του-ΥΠΑΑΤ

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων

Επίσκεψη στα Εργαστήρια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο Υφυπουργός, που συνοδευόταν από τη Διευθύντρια Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, κυρία Κατερίνα Μαρίνου, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των εργαστηρίων και ενημερώθηκε για το έργο και τις συνθήκες εργασίας των κτηνιάτρων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για επιτάχυνση των εργαστηριακών ελέγχων, ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτερη λήψη αποφάσεων και η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων αντιμετώπισης.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυξημένης επιφυλακής, καθώς η κατάσταση στη Λέσβο και τα περιστατικά αφθώδους πυρετού έχουν οδηγήσει στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Οι επιστήμονες του εργαστηρίου παρουσίασαν στον κ. Λαζαρίδη τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι στα δείγματα των επιζωοτιών, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να ιχνηλατηθούν τα κρούσματα.

Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο Υφυπουργός δήλωσε:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα  Εργαστήρια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουμε εμπιστοσύνη στα στελέχη της Υπηρεσίας, αναγνωρίζουμε την επιστημονική τους επάρκεια, αλλά και τις προσπάθειες που κάνουν σε μια δύσκολη περίοδο με τις ζωονόσους για τη χώρα.

Υπογράμμισα την ανάγκη άμεσης ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης των κρουσμάτων, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης. Μαζί κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη Λέσβο.

Θέλω να επαναλάβω ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αναγκαία και αυστηρά, καθώς στόχος μας είναι ο άμεσος περιορισμός και η αποτροπή περαιτέρω διασποράς της νόσου. Παραμένουμε σε εγρήγορση και καλούμε όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας».

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα