Connect with us

Πολιτισμός

65ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Ο Κώστας Καναβούρης μιλά για τους πρόσφυγες του ’22 και τους πρόσφυγες όπου γης

65ο-Φεστιβάλ-Φιλίππων:-Ο-Κώστας-Καναβούρης-μιλά-για-τους-πρόσφυγες-του-’22-και-τους-πρόσφυγες-όπου-γης

Το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων διοργανώνει την Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, στο Καρνάγιο Καβάλας την εκδήλωση – ομιλία «Μια ιστορία αποχαιρετισμών».

Ο άνθρωπος είναι καμωμένος για να επιστρέφει. Να επιστρέφει εκεί που πρωτομίλησε, εκεί που για πρώτη φορά αντίκρισε τον ήλιο, εκεί που ένιωσε το πρώτο χάδι, εκεί που ονειρεύτηκε το πρώτο του όνειρο. Κι αυτό που λέμε πατρίδα και μητρίδα στην ουσία δεν είναι τόπος. Είναι το ζείδωρο αεράκι από λέξεις, μυρωδιές, χειρονομίες, ήχους, εικόνες που, ποτέ μα ποτέ, δεν θα ξανασυναντηθείς μαζί τους πάρα μονάχα εκεί: στον τόπο των παιδικών σου ηλικιών, στον τόπο όπου η γλώσσα δεν απέχει και πολύ από την γλώσσα των πουλιών, της θάλασσας, από τον ήχο της πεδιάδας πάνω από τα στάχια, από τον ήχο του βουνού που κάνει το δέντρο, δάσος και το φύλλωμα, χρώμα. Πατρίδα είναι ο τόπος της υπομονής. Ένας τόπος που σε περιμένει για πάντα.

Αυτό το «για πάντα» και όλα όσα περιέχει χάθηκαν με την προσφυγιά. Και είναι συγκλονιστικό να ζεις και να μεγαλώνεις με ανθρώπους που έχασαν τα πάντα. Πού έχασαν ένα «εκεί» όπου ποτέ δεν θα επέστρεφαν. Και πέρασαν τη ζωή τους αποχαιρετώντας. Με κάθε τρόπο. Γιατί ο αποχαιρετισμός ήταν ο δικός τους ομφάλιος λώρος που τους συνέδεε με την μήτρα της ζωής. Αυτό υπήρξαν οι πρόσφυγες κι αυτό είναι οι πρόσφυγες όπου γης: οι άνθρωποι ενός ατελεύτητου και γι’ αυτό οδυνηρότατου, αποχαιρετισμού. Και η ιστορία τους μια ιστορία αποχαιρετισμών. Γι’ αυτήν μιλάμε.

«Μια ιστορία αποχαιρετισμών»

Καρνάγιο Καβάλας

Πέμπτη 11 Αυγούστου, ώρα 21.00

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης.

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων:

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00.

*Το 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πολιτισμός

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το-πρόγραμμα-του-Φεστιβάλ-«Άδοντες-και-Ψάλλοντες-εν-τη-καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία” παρουσίασαν το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννης Κακάρας.

Το φετινό φεστιβάλ, που φέρει τον γενικό τίτλο: “Υμνωδία προς το φως”, περιλαμβάνει μία συναυλία αφιερωμένη στον Ηλία Ανδριόπουλο, ύμνους της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, μελωδίες της δημώδους ελληνικής μουσικής, εργαστήρια ελληνικής παραδοσιακής και ευρωπαϊκής μουσικής, μία εκδήλωση κατά της ενδοσχολικής βίας, τα κάλαντα του Λαζάρου στις γειτονιές της πόλης και την τέλεση θείας λειτουργίας από τις βυζαντινές χορωδίες των μουσικών σχολείων στους ιερούς ναούς της Καβάλας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Αγρινίου, Δράμας, Σερρών, 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, Παλλήνης, Τρικάλων, Άρτας, Λάρισας, Λειβαδιάς, Κομοτηνής, Καστοριάς, Πρέβεζας, Musikschoule Nurnberg

ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Σοφία Νεοχωρίτου, Δημήτρης Καρβούνης, Χρήστος Τσιαμούλης, Έφη Τσιούρα – Δημοπούλου, Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης, Δημήτρης Δημόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Εμπειροτέχνες

ΑΝΑΓΝΩΣΗ – ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: Πέτρος Πετράκης

ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιώργος Μονεμβασίτης / Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Αλέξης Κωστάλας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΟΥΜΤΣΑΚΗ

“Η Καβάλα, για μία ακόμη χρονιά, τιμά τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, μέσα από το φεστιβάλ που έγινε θεσμός για την περιοχή μας, αλλά και για όλη την επικράτεια.

«Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία» – Υμνωδία προς το φως, με ταξιδευτή τον Ηλία Ανδριόπουλο και συνοδοιπόρους τους μαθητές των μουσικών σχολείων πολλών περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πρόκειται για ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, με ωδές πνευματικές, ικανές να αγγίξουν το συναίσθημα και να αναδείξουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Για πέντε ημέρες, η Καβάλα και οι επισκέπτες της, θα ζήσουν σε άλλους ρυθμούς.

Οι ύμνοι της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης θα εναλλάσσονται με τις νότες της δημώδους ελληνικής μουσικής, γεμίζοντας υπέροχες μελωδίες της γειτονιές της πόλης.

Το φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία», είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, κομμάτι της μουσικής μας, και όχι μόνο, παιδείας.

Έχει τους ήχους των προαιώνιων πολιτισμικών καταβολών μας, αλλά και την κραυγή ενός ζωντανού κυττάρου της κοινωνίας.

Δεν περιορίζεται στα προδιαγεγραμμένα όρια της αποστολής της, αλλά παίρνει θέση και για όσα προβληματίζουν καθημερινά τους συμπολίτες μας.

«Τα λευκά μπλουζάκια» των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, με όχημα τη μουσική και τον χορό θα στείλουν το δικό τους μήνυμα, κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Όσο αυτά τα παιδιά δείχνουν το δρόμο σε όλους μας, είτε με την ποιότητα των σπουδών τους, είτε με τη θαρραλέα στάση τους απέναντι στα κακώς κείμενα, τόσο ο κόσμος μας θα γίνεται ολοένα και καλύτερος”!

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Συναυλία-της-Άννας-Βίσση-στην-Καβάλα

Συναυλία της Άννας Βίσση στην Καβάλα

Οι θαυμαστές της Άννας Βίσση θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανά την δημοφιλή τραγουδίστρια σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 5 Αυγούστου, στο δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» στην Καβάλα.

Η συναυλία της Άννας Βίσση στη Καβάλας εντάσσεται στο πρόγραμμα καλοκαιρινής περιοδείας, που θα πραγματοποιηθεί με κεντρικό σύνθημα «Προτιμώ… Άννα Βίσση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Πολιτισμός

«Μέθοδος Gronholm» του Jordi Galceran στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

«Μέθοδος-gronholm»-του-jordi-galceran-στο «Αντιγόνη-Βαλάκου»

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ

«Καλησπέρα και καλώς ήρθατε. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, αυτή είναι η τελική φάση της διαδικασίας επιλογής για τη θέση του εμπορικού διευθυντή της ΔΕΚΙΑ. Είστε οι τελευταίοι υποψήφιοι. Η διαδικασία δεν είναι η συνήθης. Η πόρτα είναι ανοιχτή. Σας είπαμε ότι είστε οι τελευταίοι υποψήφιοι. Αλλά δεν είστε τέσσερις οι τελευταίοι υποψήφιοι.» *

 Οι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για τη θέση υψηλόβαθμου στελέχους σε μια πολυεθνική εταιρεία συμμετέχουν στην καθοριστική κοινή φάση της διαδικασίας επιλογής. Οι παράξενες δοκιμασίες, που επιβάλλουν οι ψυχολόγοι της εταιρείας στους υποψήφιους, σύντομα εξελίσσονται σε πραγματική μάχη, της οποίας η σκληρότητα και η έλλειψη ενδοιασμών φαίνονται να μην έχουν όριο. Ως ποιο σημείο είναι ικανοί να φτάσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τη θέση εργασίας που πάντα ονειρεύονταν;

Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι η συνέντευξη άρχισε πριν ακόμα μπουν στην αίθουσα. Οι τέσσερίς τους πρέπει να ανταγωνιστούν μέσα από μία σειρά ψυχολογικών τεστ, γνωστών ως «μέθοδος Gronholm». Στα διαλείμματα νέες οδηγίες και κανόνες εντείνουν, σκληραίνουν, δυναμιτίζουν τα παιχνίδια του μυαλού (Mind Games).

Αν το βραβευμένο έργο θυμίζει κάτι από reality τηλεπαιχνίδι, δεν είναι σύμπτωση. Κάθε νέο «mind game» ανεβάζει τον πήχη της έντασης και κάθε καινούργιο αθώο αστείο αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα των οικονομικών εταιρειών. Είναι στην ουσία ένα θέατρο μέσα στο θέατρο, που με αστραπιαίο ρυθμό μετατρέπεται από κωμωδία σε ψυχολογικό θρίλερ και από μιούζικαλ σε δραματικό έργο δωματίου. 

Ο Καταλανός συγγραφέας εμπνεύστηκε το έργο από πραγματικά αρχεία εταιρειών που είχε βρει πεταμένα. Σ’ έναν κάδο απορριμμάτων στην Βαρκελώνη, πράγματι, βρέθηκαν έγγραφα μιας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στα οποία ο υπεύθυνος προσωπικού είχε αποτυπώσει σκληρά, σεξιστικά, ξενοφοβικά, συμπλεγματικά σχόλια, για τους υποψήφιους μίας θέσης στο ταμείο.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που είναι, θα έλεγα, μια τομή ανάμεσα στο Survivor και στο «Βωβό Σερβιτόρο» του Πίντερ. Είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στη Βαρκελώνη το 2003 κι από τότε έχει ανεβεί σε 60 χώρες κι έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

«Η μέθοδος Γκρόνχολμ» έχει αποσπάσει περισσότερα από είκοσι βραβεία. Έχει επίσης γυριστεί σε ταινία, το 2003, τη διασκευή της οποίας υπογράφει ο ίδιος ο συγγραφέας, με τίτλο «El Metodo». Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Goya, το ένα εκ των οποίων ήταν του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Ο νέος σκηνοθέτης Θεοδόσης Σκαρβέλης (απόφοιτος της διακεκριμένης ρωσικής σχολής GITIS) καθοδηγεί μια δυναμική ομάδα ηθοποιών και όλοι μαζί μάς αφηγούνται την ιστορία του Φερνάντο, του Ενρίκε, της Μερσέδες και του Κάρλος – ή αλλιώς τεσσάρων από εμάς – στον αγώνα τους να βρουν μια θέση σε μια αδυσώπητη εργασιακή πραγματικότητα. Με δοκιμασίες που μας πηγαίνουν συνεχώς από την κωμωδία στο δράμα, και με διαλόγους που θυμίζουν τις δικές μας καθημερινές συζητήσεις, αναδεικνύουν μια πλευρά της πραγματικότητας που τείνει να γίνει κανόνας.

Η μέθοδος Γκρόνχολμ είναι στην ουσία η μέθοδος του μέγιστου κέρδους, η μέθοδος του καπιταλισμού, που δε θέλει αδύναμα ανθρωπάκια να υποκρίνονται τα καθάρματα, αλλά πραγματικά καθάρματα που να υποδύονται τους ανθρώπους, με κανονικά συναισθήματα και ευαισθησίες για τους υπαλλήλους και τις ιδιαιτερότητές τους: την οικογενειακή τους κατάσταση, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή τον θάνατο κάποιου δικού τους προσώπου.

 Το μινιμαλιστικό σκληρό σκηνικό της Μιχαήλας Πλιαπλιά, διαρθρώνεται κλιμακωτά σε επάλληλα επίπεδα, με έναν εντυπωσιακό τρόπο στη σκηνή του θεάτρου, ενώ τα ηχοτοπία του Νίκου Σωτηρέλη και οι φωτισμοί της Εβίνας Βασιλακοπούλου, δημιουργούν μια υποβλητική ατμόσφαιρα που ξεφεύγει από τα στενά όρια του ρεαλιστικού θεάτρου.

Ο σκηνοθέτης Θεοδόσης Σκαρβέλης, με οδηγό την ενδιαφέρουσα μετάφραση των Μαρίας Τσατσαρώνη και Γιώργου Καραμίχου, μας παραδίδει μια παράσταση σε σωστό ρυθμό και με ακριβείς σκηνικούς χρόνους, καθώς εικονοποιεί ευθύβολα τις βάναυσες διαδικασίες επιλογής ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε να φωτιστεί ο παραλογισμός αυτής της στρατηγικής. Ο λόγος πυκνός και εύστροφος υπηρετεί τις κατευθύνσεις του προβληματισμού του συγγραφέα.

Οι τέσσερις υποψήφιοί μας είναι επιφανειακά στερεοτυπικοί, αλλά εξαιρετικά παραστατικοί, ως δυνάμει στελέχη της αδηφάγας καπιταλιστικής αγοράς, από το κουαρτέτο των ερμηνευτών.

Είναι όλοι αναγνωρίσιμοι άνθρωποι της καθημερινότητάς μας: ο κυνικός, άγριος ανταγωνιστής Φερνάντο (Τρύφωνας Ζάχαρης), ο λαλίστατος μεσήλικας οικογενειάρχης Ενρίκε (Θανάσης Χαλκιάς), ένας νεαρός, ο Κάρλος, που υποβάλλεται στην ταπεινωτική διαδικασία της φυλομετάβασης (Αντώνης Αντωνιάδης) και μια γυναίκα, η Μερσέδες ( Πάολα Καλλιγά), που ξέρει να παλεύει δύο φορές πιο σκληρά στον κόσμο των ανδρών.

Τέσσερις ηθοποιοί, τέσσερις υποκρίσεις με ικανοποιητικό επίπεδο θεατρικής εντιμότητας, αλλά επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τον Θανάση Χαλκιά. Εξαιρετικός. Έχει μεστή θεατρικότητα, έχει υπέροχες μεταπτώσεις, διαθέτει εξαίσια ηχοχρώματα στη φωνή του, ελίσσεται θαυμάσια σωματικά και φωνητικά και, σαφώς, η εμπειρία του, έναντι των συνάδελφων του, ευθύνεται για όλα αυτά τα προσόντα.

Οι θεατές παρατηρούμε συντονισμό στον στόχο, ευελιξία και ευεργετική διαχείριση του χειμαρρώδους ρυθμού της ιστορίας. Ο καθένας, δυνατός στον ρόλο του, ανταποκρίνεται στο καταιγιστικό γαϊτανάκι των συνεχών εκπλήξεων και του αναπάντεχου. Αυτά, με τη σειρά τους, συνηγορούν στο χαοτικό ψυχισμό των προσώπων, που αδυνατούν να αντισταθούν στην επικίνδυνα ενορχηστρωμένη , από πριν, δοκιμασία.

Συναντάμε τον κάθε υποψήφιο να αξιολογεί τον ανταγωνισμό, σε κάποιο διασκεδαστικό παράπλευρο παιχνίδι. Όμως, συμβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα φαίνονται στην επιφάνεια, γιατί η ενδιαφερόμενη επιχείρηση αποδεικνύεται μία από αυτές τις «φωτισμένες» εταιρείες, που ωθούν τους «μνηστήρες» στα άκρα, σε μια σειρά από ακροβατικά και ψυχολογικά τεστ για να ελέγξουνε τις δυνάμεις τους.

Ένα ηλεκτρονικό συρτάρι συνεχίζει να ανοίγει, το περιεχόμενό του λάμπει όπως ο χαρτοφύλακας στο “Pulp Fiction”, με φακέλους που περιέχουν δοκιμασίες – προκλήσεις, τις οποίες οι υποψήφιοι πρέπει να εκτελέσουν με επιτυχία ή να τις εκκινήσουν από την αίθουσα συνεδριάσεων. Παράδειγμα, η τετράδα υποψηφίων πρέπει να φορέσει ένα σετ από εκκεντρικά καπέλα, για ένα αστείο μεν, αγχωτικό δε, παιχνίδι ρόλων.

Θα ήταν ανεπίτρεπτο spoiler να πω περισσότερα για όσα συμβαίνουν στην εξέλιξη του έργου επί σκηνής, αλλά σας διαβεβαιώ ότι σ’ αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, με ανατροπές που εκπλήσσουν το μυαλό, συναντάμε ένα από τα πιο δυνατά φινάλε που έχουμε δει στο σύγχρονο θέατρο.

Ωστόσο, όσο συναρπαστικό κι αν είναι το ανθρώπινο δράμα, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον πραγματικό στόχο, ένα εδραιωμένο σύστημα εξουσίας που λειτουργεί κρυφά για να παίζει τους μισθωτούς σαν μαριονέτες. Όπως το «God of Carnage», το «Gronholm» είναι – στη μεγάλη πορεία τού ευρωπαϊκού θεατρικού συγγραφέα – μια πολιτική αλληγορία πολύ ευκρινής, κάτω από την κωμική επιφάνεια της ιστορίας.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Jordi Galcerán
Μετάφραση: Μαρία Τσατσαρώνη – Γιώργος Καραμίχος
Σκηνοθεσία: Θεοδόσης Σκαρβέλης
Σκηνογραφία / Κοστούμια: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Σχεδιασμός φωτισμών: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Σχεδιασμός ηχοτοπίου – Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Νίκος Σωτηρέλης
Κατασκευαστές σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης, Κώστας Γαρουφαλίδης
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κόκκας

Παίζουν οι Ηθοποιοί
Φερνάντο: Τρύφωνας Ζάχαρης
Ενρίκε: Θανάσης Χαλκιάς
Μερσέδες: Πάολα Καλλιγά
Κάρλος: Αντώνης Αντωνιάδης

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα