Connect with us

Περιφέρεια

Χριστόδουλος Τοψίδης: Κάθε υγιής δύναμη να συστρατευθεί μαζί μας

Χριστόδουλος-Τοψίδης:-Κάθε-υγιής-δύναμη-να-συστρατευθεί-μαζί-μας

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης έκανε την κάτωθι δήλωση στην έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 15/11. Η εν λόγω συνεδρίαση ήταν η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και πιθανότατα η τελευταία για την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο.

Η δήλωση του κ. Τοψίδη:

«Κύριοι συνάδελφοι,

θέλω να απευθυνθώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά τις εκλογές για να ευχαριστήσω τους πολίτες οι οποίοι, τίμησαν με την ψήφο την παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και την εξέλεξαν στην διοίκηση και εμένα στην θέση του 4ου εκλεγμένου Περιφερειάρχη. Επιπλέον, θα πρότεινα στο προεδρείο να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων να μιλήσουν (προ Η.Δ.) για τις εκλογές και για την πορεία της ΑΜΘ στην συνέχεια.

Κύριοι συνάδελφοι,

επιθυμώ να προτάξω τις ευχαριστίες προς τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους. Θέλω, επίσης να ευχαριστήσω όλους τους υποψήφιους της παράταξής μας για την συστράτευσή τους στην κοινή προσπάθεια. Όπως επίσης, θέλω να συγχαρώ και τους υποψηφίους όλων των παρατάξεων, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκλογές, είτε εξελέγησαν, είτε όχι. Νιώθω ότι αυτό είναι όχι μόνο στοιχείο πολιτικού πολιτισμού αλλά και υποχρέωση δημοκρατικής ουσίας καθώς κατά την δική μας άποψη στο ΠΣ δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Υπάρχουν βεβαίως διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι στοιχείο της δημοκρατίας αλλά και της δημοκρατικής θεώρησης, η οποία θέλουμε να μας χαρακτηρίζει. Οι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα και όποιος αντιστρατεύεται την αναπτυξιακή προσπάθεια που δικαιούται η περιφέρειά μας.

Κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να τονίσω ότι η φιλοδοξία μας είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλά και το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο να είναι σημαντικά διαφοροποιημένα στο τέλος της πενταετούς θητείας κατά την οποία η ΑΜΘ θα διοικηθεί από την «Περιφερειακή Σύνθεση». Στόχος μας είναι η ΑΜΘ να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κατάταξης των περιφερειών. Για να επιτευχθεί ο στόχος σκοπεύουμε να αναδιατάξουμε όσο είναι εφικτό τις δυνάμεις της περιφέρειας αλλά και να εισάγουμε και να εφαρμόσουμε την διεκδίκηση ως έννοια και ως πρακτική έναντι κυρίως της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ. Ως ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορώ ούτε εγώ, ούτε η παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης» να δεχθούμε ότι αρκούμαστε με ό,τι μας παρέχουν και να μην διεκδικούμε όπως κάνουν όλες οι διοικήσεις των περιφερειών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Σκοπός μας είναι να δρομολογήσουμε τις προσπάθειες μας επενδύοντας πόρους εκεί όπου συγκλίνουν η επιστημονική προσέγγιση αλλά και όπου παρέχεται ο υψηλότερος πολλαπλασιαστής που εγγυάται την καλύτερη απόδοση προς όφελος της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πρέπει να αποκτήσει ένα όραμα ανάπτυξης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιφερειακής προοπτικής.

Όσον αφορά  την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου (καθώς και των άλλων οργάνων) θεωρούμε ότι υποχρέωση της νέας διοίκησης είναι να επιτευχθεί η αναβάθμιση της λειτουργίας με έμφαση σε συζητήσεις ουσίας με γνώμονα την συνθετική λειτουργία. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί σε ουσιαστική βάση και όχι σε μία διεκπεραιωτική λογική, όπου το επιτάσσει η νομοθεσία.

Κύριοι συνάδελφοι,

Ο νέος Περιφερειάρχης και η νέα διοίκηση θα απευθύνουμε πρόσκληση με την ανάληψη των καθηκόντων μας ώστε κάθε υγιής δύναμη να συστρατευθεί μαζί μας και κάθε εύλογη πρόταση να αξιοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος μας»

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Περιφέρεια

Χρ. Τοψίδης: Δράση 10 εκατ. ευρώ για προσιτή στέγη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Χρ-Τοψίδης:-Δράση-10-εκατ.-ευρώ-για-προσιτή-στέγη-στην-Ανατολική-Μακεδονία-και-Θράκη

Στη σημασία της δράσης του ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση της προσιτής στέγασης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, συμμετέχοντας το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, στην ημερίδα «Ανακαίνιση Κατοικίας – Νέα δράση του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την προσιτή στέγαση», που πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο 13 της ΔΕΘ, με διοργανωτές το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στο πλαίσιο της 2ης Αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2021-2027, 10 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την προσιτή στέγη, ποσό που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

«Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να αυξήσουμε το διαθέσιμο οικιστικό απόθεμα και να δημιουργήσουμε περισσότερες ποιοτικές και προσιτές κατοικίες στην Περιφέρειά μας. Το ζητούμενο είναι τα χρήματα αυτά να μετατραπούν σε πραγματικές παρεμβάσεις και πραγματικές λύσεις για τους πολίτες», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» δίνει έμφαση στην αξιοποίηση κλειστών και ανενεργών κατοικιών, οι οποίες μπορούν να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά, ώστε να επιστρέψουν στην αγορά είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για μακροχρόνια μίσθωση. Στόχος είναι οι κατοικίες που θα διατεθούν προς ενοικίαση να έχουν μέσο κόστος κάτω από το 30% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος, ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση συμβάλλει παράλληλα στη μείωση του κόστους διαβίωσης. Παράλληλα, προβλέπει χρηματοδότηση και για ανοικτές κατοικίες, κατοικίες που ήδη ιδιοκατοικούνται ως κύρια κατοικία αλλά λόγω παλαιότητας χρήζουν ανακαίνισης/αναβάθμισης.

Η προθεσμία έκδοσης βεβαίωσης επιλεξιμότητας έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026, ενώ το ελάχιστο ποσοστό κυριότητας ή επικαρπίας για τα κλειστά ακίνητα μειώθηκε από 50% σε 20% και δίνεται πλέον δυνατότητα υποβολής αίτησης για περισσότερες από μία κλειστές κατοικίες.

Πληροφορίες για την «Ανακαίνιση Κατοικίας»:

https://stegasi.gov.gr/programs/programma-epidotisis-anakainisis-palaion-katoikion-me-ipies-energeiakes-paremvaseis

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Εκδηλώσεις για την 32η επέτειο μνήμης από την πτώση ελικοπτέρου δασοπυρόσβεσης

Εκδηλώσεις-για-την-32η-επέτειο-μνήμης-από-την-πτώση-ελικοπτέρου-δασοπυρόσβεσης

Για την 32η επέτειο μνήμης από την πτώση ελικοπτέρου δασοπυρόσβεσης και την θυσία του πληρώματος και των δέκα Δασοπυροσβεστών, καθώς και για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Νικήτα – Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού ορίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026

10:00 Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Καβάλας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου. Για την θλιβερή επέτειο ομιλία θα εκφωνήσει ο Διοικητής της 21ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., Αντιπύραρχος Γεώργιος Μορφίδης.

10:30 Επιμνημόσυνη Δέηση, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Δασοπυροσβεστών στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Δήμαρχο Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και άλλους φορείς της περιοχής.

Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, με μέριμνα της Φιλαρμονικής Δήμου Καβάλας.

Πέρας Τελετής.

11:15 Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αρτοκλασία για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Νικήτα -Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καβάλας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Δρ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading

Περιφέρεια

Παραδόθηκε η αποκατεστημένη Βασιλική Β΄των αρχαίων Φιλίππων

Παραδόθηκε-η-αποκατεστημένη-Βασιλική-Β΄των-αρχαίων-Φιλίππων

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (1/9/2026), το απόγευμα, η τελετή παράδοσης της αποκατεστημένης Βασιλικής Β΄ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, του μητροπολίτη Φ.Μ.Θ. κ. Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου, των βουλευτών κ. Γιάννη Πασχαλίδη και της κ. Αγγελικής Δεληκάρη, της Αντιπεριφερειάρχης κ. Φανής Μπαχαρίδου του Δημάρχου Καβάλας κ. Θεόδωρου Μουριάδη, στελεχών της Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και πολιτών.

Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τους Φιλίππους, την Καβάλα και ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έπειτα από μια απαιτητική τεχνική και επιστημονική προσπάθεια, ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της χώρας αποδόθηκε στην κοινωνία, στη συλλογική μνήμη και στους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 700.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΕΣΠΑ 2014–2020 και εντάχθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού».

Κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική πολιτική και αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Περιφέρεια:

«Για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο ούτε μια απλή αναφορά στο παρελθόν. Είναι μέρος της ταυτότητάς μας, πολύτιμο εκπαιδευτικό αγαθό και ισχυρό θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί μνημείο οικουμενικής ακτινοβολίας και είναι το μοναδικό μνημείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στον χαιρετισμό τονίστηκε και η αναπτυξιακή διάσταση των επενδύσεων στον πολιτισμό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού, κάθε ευρώ που επενδύεται στον πολιτισμό μπορεί να αποφέρει 3,44 ευρώ στην οικονομία, ενισχύοντας τον ποιοτικό τουρισμό, την απασχόληση και την τοπική ανάπτυξη».

Κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο επενδύθηκαν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ στον πολιτισμό, με παρεμβάσεις σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους από τον Έβρο και τη Σαμοθράκη έως τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τη Δράμα, τη Θάσο και τους Φιλίππους.

Για την προγραμματική περίοδο 2021–2027 η προσπάθεια ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Ο προϋπολογισμός των ενταγμένων πράξεων στην ΟΧΕ «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού» υπερδιπλασιάζεται και ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, η Περιφέρεια έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, για την πρώτη και τη δεύτερη φάση των παρεμβάσεων στον χώρο και για την αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄.

Με την παράδοση της αποκατεστημένης Βασιλικής Β΄ αποδόθηκε ξανά στους πολίτες ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας τους, ενώ δημιουργούνται νέες δυνατότητες για τη διεθνή προβολή των Φιλίππων, της Καβάλας και συνολικά του πολιτιστικού πλούτου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πηγή: KavalaWebNews

Continue Reading
Advertisement

Προτεινόμενα